Tajemné zvuky ze silničky.....*.....

26 nepřečtených
  • Peslezedirou

    Ahoj, mám takový problém, který se mi nedaří vyřešit. Postavil jsem silničku a od samého začátku mi z okolí předního kola, nebo hlavy, vychází zvuk, takové to cvakání, která dokáže po čase pěkně naštvat. Nejdříve jsem podezíral přední náboj, kde od samého začátku trochu dřely ložiska. Ložiska jsem vyměnil, náboj seřídil, zvuku jsem se nezbavil. Seřídil a promazal hlavové složení. Spoj řídítek a představce jsem zalepil páskou. Pustupně povoloval a dotahoval všechny šroubky, bez výsledku :-(.

    Zvuky se projevují při nájezdu na nerovnost, nebo pokud jdu ze sedla a přenesu váhu na rodla.

    Pokud by jste měli tip, co ještě zkusit, tak sem s ním :-). Ještě zkusím dát siličku do servisu a ještě jednou ofrézovat dosedací plochy na misky hlavového složení. Jediné co mě napadá, že by zvuk mohla vydávat řídítka. Která docela dost pruží.

    0 0
    • Kubas.1  

      jednu dobu mě na horákovi taky furt něco cvakalo, taky sem povoloval, utahoval, a všechno možný … nakonec sem zjistil, že to je koncovka bovdenu v té úchytce na horní rámovce…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Sedí dobře všechny dráty?

      0 0
      • kycis  

        No, resil jsem na biku neco podobny, zvuky pri najezdu na prekazku, prokazatelne od hlavovyho, vuli nemelo, ale i kdyz bylo dotazeny na krev, zvuky neprestaly, jen se trosku omezily. Nakonec jsem zjistil, ze mamlasove v servisu, co mi zkracovali vidlu, neurizli krk dostatecne, ale naproto presne tak, te kdyz se dotahnul sroub, hlavko uz nemelo znatelnou vuli, ale uz se vidla oprela o tu horni zatku hlavovyho, a to vydavalo ty zvuky. Kazdopadne hodne stesti pri hledani, z pazvuku z kola se dycky taky muzu zcvoknout a zavidim lidem, kteri to dokazi ignorovat :)

        0 0
      • Peslezedirou  

        Dobrý tip, jdu to zkontrolovat.

        0 0
    • Anciáš  

      Přesně to, co popisuješ, jsem nedávno řešil… taky jsem všechno povolil, vyčistil, dotáhnul až jsem zjistil, že to dělaj bovdeny vedený vnitřkem rámu.

      0 0
    • Mirek1  

      Tak já se taky přidám s nalezenym záhadnym cvakánim.

      Na silničce mě jeden čas dost potrápil nedotaženej takovej ten kroužek na ventilku, cvakal o ráfek.

      A teď mě trápilo cvakání na biku. Cvakalo to, když jsem trochu víc zabral. V sedě i ve stoje. Postupně jsem provedl

      rozebrání a vyčištění hlavovýho složení, středovýho složení, kontrola pedálů, demontáž a očištění převodníků a těch šroubků, výměna řetězu, kontrola rovnosti kotoučů a nastavení brzd. V sobotu jsem na to konečně přišel. Byl to málo dotaženej zadní rychloupínák.

      Ale je to fajn, mám celýho vyčištěnýho a promazanýho bika, jinak bych se k tomu těžko dokopal :-)

      0 0
    • jecnak  

      Cvakani se projevuje jen za jizdy a nebo ho dokazes vyvolat i na miste?

      0 0
      • Peslezedirou  

        Právě že za jízdy. Když zmáčknu řídítka na místě, tak se ozve jen lupnutí, ale až při větší síle, což si myslím, nebude uplně v souvislosti s tímto lupáním – cvakáním.

        Jestli bude počasí, jdu zítra na silničku na celý den, tak budu laborovat.

        0 0
        • jecnak  

          Co ventilky v rafku, upinak na prednim kole, draty. Doporucil bych zkusit vymenit predni kolo pokud mas moznost.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Ještě jsem laboroval a myslím, že viník je odhalen. Dle mě to dělají dráty v místě dotyku s nábojem. Kde se hrana dátu opírá o hranu žlábku, to by vysvětlovalo ten zvuk (klpnutí jakoby pružinky). Jediné co mě napadá, trochu náboj podráždit pilníkem a hranu srazit, ale bude se muset rozplést kolo :-(

            Jenom se zeptám, nemáte někdo z Prahy na půjčení přední kolo? Je v podstatě jedno jaké je. Není pro mě problém kamkoliv dojet, klině nechám i nějakou finanční zálohu.

            0 0
            • jecnak  

              Pujcit muzu, to neni problem. Ale jsem z 9ky. Jedine ze by se stavil u me v praci pristi tyden se svym prednim kolem a ja ti dal svoje. Jezdim do prace na kole, tak abych mel jak odjet. Delam v Jecny.

              0 0
            • rasto  

              muzu pujcit. dojizdim na prikopy do prace. tedy pokud neprsi.

              0 0
              • Peslezedirou  

                Ahoj, děkuji oběma za nabídku, ještě něco vyzkouším a pokud to nepomůže, tak se ozvu.

                Ještě jednou díky.

                0 0
            • Zdenda CUBE  

              NEŽ DO TOHO ZAČNEŠ hrabat pilníkem, tak v místě dotyku mázni nábu i dráty tuhou vazelínou a prožeň to. Myslím, že by to mohlo stačit a pak se to jen občas zopákne a pokud je to ono, tak bude po problému. Něco pilovat a brousit je až ta poslední možnost !!

              0 0
    • Andrzej  

      jak pise jecnak, zkus vymenit predni kolo.

      napada mne i vidlice, pokud je z vice dilu, tak by treba mohl cvakat spoj (sloupek, hlinikove patky v karbonu…)

      zkus treba este jednou vycistit to hlavove…

      0 0
    • kubad  

      to je jasné :-) to bude ruplý rám

      0 0
    • Peslezedirou  

      Tajemné zvuky pokračování :-)

      Půjčil jsem si od Ječňáka přední kolo, zvuky stále stejný, přední kolo jsem proto vyloučil. Nechal jsem zafrézovat dosedací plochy na hlavě a znovu nalisoval misky, zvuk (praskání) stále stejný :-(.

      Ještě vytluču ježka, dám nového a uvidím. Poslední věc která mě napadla je, že koupím jiné hlavové složení, pokud ani tak zvuk nepřestane, jsem v koncích, fakt je to záhada!

      0 0
      • jecnak  

        Tak to bude zadni kolo. A nebo ho privez k nekomu jinymu at se sveze a rekne. Casto se s nejakym problemem clovek drasa hodiny a pak prijde nekdo jiny a rekne: „Nema to byt takhle?“. A ono jo.

        0 0
      • marszy  

        a nechal jsi zafrézovat i dosedací plochu vidlice podle pruměru spodního kroužku hlávka ,narážíš ježka přípravkem nebo bez?Necvaká něco jiného?

        0 0
      • StuntJ  

        A co spoj řidítka – představec, komponenty na řidítkách, voda je svině, ta jak někam nateče, pak se člověk nestíhá divit. Dále bych proklep bowdeny, stačí je vyhodit z úchytů na rámu a projet se po rovince a zkusit jestli se to nepomohlo. Hlavko bych rozdělal pořádně namazal a musí být v klidu … JEžka bych nechal v krku, jen bych ho prolil WD či něčím podobným …

        0 0
      • Andrzej  

        bowdeny, koncovky, tam taky byva vselijake smeti…

        0 0
      • Jake  

        Noo… měl jsem kol už hodně a podobné zvuky jsem řešil. Jednou to byl spoj řídítek a představce, jednou blbě zafrézovaná dosedací plocha spodního kroužku hlavového složení na vidlici. Povolená matička ventilku taky potrápí, ale ta chrastí. No a jednou jsem řešil chroupání při jízdě vestoje, když se zabírá za řídítka. Byla to děsná blbost – vozím dlouhou pumpu v rámu a jak se rám lehce kroutil, tak pumpa v místě, kde je opřená o hlavovou trubku, lehce chroupala. Byl to přesně stejný zvuk, jako prasklý rám, ale to bylo zase na jiném kole…

        0 0
    • Peslezedirou  

      Tajemné zvuky III

      Zjistil jsem, že jsem nezaříznul krk vidlice uplně rovně, tak jsem ho srovnal do roviny pilníkem, vyrazil a narazil nového ježka. Když jsem měl pilník a vidlici v ruce, tak jsem opiloval patky vidlice, jak z vnitřní tak vnější strany. Na vnější straně patky jsou takové malé odlitky (ty jsou tam dle mě pro případ, když by se povolil upínák, tak kolo při nadzvednutí nevypadne), upínák se dotýkal hranou tohoto odlitku, takže asi špatně seděl na patkách. Vše jsem naházel na kolo a při zkoušce v bytě na sucho zatím žádný zvuk! Zítra to projedu a doufám, že to bude ok!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.