Šumava, Kašperské hory, Čenkova pila

36 nepřečtených
  • daymaker

    Hoj ahoj,

    jedeme na začátku července bikovat na Šumavu. Přesněji někam k Čenkově pile, obec Srní, tam někde. Nikdo z nás tam ještě nejezdil, chtěli jsem jeden rok změnu místo Beskyd. Někdo z okolí, nějaké tipy, nebo odkazy na pěkné trasy, rozumně pořádný terén, 0 turistů a max. počet kořenů a kamenů… :-) Dix…

    Anketa: Které pohoří je u nás na bike the best...???

    8x
    35%
    1x
    4%
    0x
    0%
    0x
    0%
    7x
    30%
    2x
    9%
    4x
    17%
    0 0
    • Singlespeed  

      Srní je docela dobře vybrané strategické výchozí místo. Popis tras by vydal pomalu na diplomovou práci, i když technických úseků zas až tolik není. Z nedalekých Prášil jsem měl akční rádius zahrnující velkou část Šumavy od Hoher Bogenu až po Plechý. Z Prášil mám zpracováno a projeto cca 20 různých výškových profilů, takže rozepisovat se by bylo na hodně dlouho.

      Pěkné úseky v okolí Srní jsou například: po žluté: Srní-Kanál-Zelenohorské chalupy-Pod Jezerním hřbetem, nebo po zelené: Modrava-Cikánská slať-Březník (je tam zajímavý úsek z dřevěných chodníků), nebo po červené: Sušice-Žižkův vrch-Sedlo-Kašperk dále po zelené do Kašp Hor nebo po červené přes Královský kámen na Javorník, nebo po zelené: Paštěcký most-Paště-Stodůlky-Gruberg nebo po zelené výjezd Frantův most-Poledník (taková biková maturita) nebo po modré: Petrovice-Posobice-Dohaličky-sedlo pod Svatoborem a po žluté na Svatobor atd. atd…

      0 0
      • daymaker  

        Dík moc. Aspoň něco… mám trochu strach z NP… zkušenosti z Krkonoš nemám nejlepší… aby to nebylo jenom po vyznačených asfaltových cestách a jakmile bude pěšinka do lesa, tak sry, ale NP… :-)

        0 0
        • Michal.J  

          Dobre se da jezdit za hranici NP, kolem NP je CHKO a tam muzes normalne po vsech cestach. Treba Kasperky nejsou v NP, v podstate cely ten pas CHKO je dost dobrej, at uz kolem Hartmanic, Rejstejna, Kasperek nebo Stachu.

          0 0
        • BlickM  

          no v zoně NP cyklotrasy jen po cestách

          jinak mimo cykloznačení (po turistické značce) za 500,– bohužel vlastní zkušenost

          0 0
          • visions  

            Taky jsem se s tím setkal.Z toho důvodu mě to na Šumavu moc neláká.Bohužel vyhlášení dalšího NP(Křivoklátsko)v příš­tím roce je již téměř jistá věc.Arogantní ochránci o bikingu nic nevědí a nejradši by nás vyhnali na asfaltové cyklotrasy,zatímco „jejich“ nedotknutelnou přírodu zdevastuje lesní technika..... 

            0 0
            • BlickM  

              nj a na cykloztezkách je to jak na Václaváku, bohužel

              0 0
            • biker007  

              tak, tak, kdyz na sumavu tak na silnicce. na biku jen mimo hranice NP, jinak je to o nicem..ale ne vsichni ochranari to tak prozivaji, my potkali uz nekolikrat mimo znacene cesty ochranare, ktery ucinil povinnosti za dost, s pochopenim nam rekl ze se tudy nesmi a dal nas neresil. a my jeli dal..:)ale chce si to vybirat treba vsedni sychrave rijnove dny, jindy by asi tak v pohode nebyl:)

              0 0
          • kesu  

            fakt ti dal pokutu? jak te donutil aby ses na nej nevykaslal:))? ja se s ochranarema na sumave setkali a dali mi pokoj. Pokud vim,tak kdyz u sebe nemaj policajta tak te stejnak nesmej legitimovat nebo uz jo?

            0 0
            • BlickM  

              Nevim, jestli maj právo legitimovat. Taky mě napadlo ujet, ale bylo to na Oblíku, a bylo nás víc, takže … na druhou stranu je pravda že jsme tam za víkend projeli snad všechny zákazy v okolí, takže prostě „spadla klec“.

              0 0
      • Michal.J  

        Paštěcký most-Paště-Stodůlky-Gruberg

        Myslis ten stary kamenny most pres Otavu kousek po proudu pod Cenkovou pilou? Jak to pak vede nahoru takovou lesni cestou a pak vede po uboci? To je super cesta, ale bohuzel se tam nesmi (jestli je ten zakaz zrusenej tak by to byla dobra zprava).

        0 0
        • RR  

          My jsme tam jeli naposledy loni shora dolů, potkali jsme několik pěšáků, nikdo nic neříkal. Nevím, jestli zákaz vjezdu dole platí i pro cyklisty  . . . . Myslím, že shora dolů ani není.

          0 0
      • zdenek  

        Jestli mě paměť neklame, tak trasa Modrava – Cikánská slať – Březník je zakázaná pro cyklisty. Nejspíš kvůli těm dřevěným chodníkům. Navíc tahle centrální část Šumavy je v sezóně přelidněná jak Václavák. Spousta cest je asfaltových, pěší a cyklisti se pletou navzájem. Zlatý Beskydy…

        0 0
      • Smazaný účet  

        A je to Hoher Bogen, nebo Hohen Bogen? Na mapách i cedulích se objevuje různě obé. Děkuji.

        P.S. možná Hoherbogen, nebo Hohenbogen.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Apropo, může být Hohenbogen, dám přednost tomuto výrazu, horou Osí z mistrova, Jiráskova, románu?

          0 0
    • De.Fly  

      paradni je sjezd ze zhuri,uhnout na lesni cesticku,ktera vede kolem pamatniku padu letadla,projet takovy korytko a po loukach do kasperek,z kasperek kolem penivaku nahoru-5 km kopec nahoru,peknej vy­jezd

      0 0
      • biker007  

        jj, tenhle sjezdik je fajn..jen na zacatku se asi porusi nejkakej ten zakaz, pac jedes mimo povolenou cestu v NP.ale je to jen kousicek;)

        0 0
        • Michal.J  

          No kousicek to zrovna neni, po zakazany ceste jedes v podstate ze Zhuri az dolu k Losenici:-)

          0 0
          • biker007  

            aha, tak aspon budu mit duvod jet priste rychleji:)))

            0 0
          • De.Fly  

            tak to jsem taky nevedel :)) to korytko bejva ale po velkym desti trochu vyplaveny, dycky lituju ze ho jedu na xc a ne na poradnym FR stroji

            0 0
    • Sibstr  

      Na ten Národní park bacha, tam se může s kolem jenom po vyznačených trasách a docela to i kontrolujou, seznam najdeš zde (na straně 5). Takže pokud chceš nějakej terén, tak doporučuju někam mimo NP.

      0 0
    • kesu  

      docela hezkej ale kratkej sjezd je na hrad kasperk tusim po zluty..

      0 0
    • easyrider  

      Zdar! Šumava moc o technickym bajkingu nejni. Zvlášť ne tahle lokalita. Ale určitě ti doporučim cestu do prášil, od tama na poledník(ten stojí určitě za vyjetí), pak na modravu a zpět podél vydry. No a špatný rohodně není zajet si na horskou kvildu, pak k prameni vltavy a zpět zas přes modravu. Hezký je taky projet se kolem chánicko tetovského(nebo jak je správný název :) ) plavebního kanálu. Kup si mapu a určitě naplánuješ spoustu a spoustu tras…

      0 0
      • Majan  

        Je tam spousta zákazů. Podle Vydry z Antýglu na Čeňkárnu je snad nejexponovanější úsek na ochranáře, který jsem zažil.

        0 0
    • easyrider  

      Jo a taky se běž určitě kouknout na prášilský jezero(cestou na poledník) jen vem zámek na kolo-až k němu se jet nedá (asi 100m)

      0 0
      • BlickM  

        až k jezeru je jet nedá, ale celkem v pohodě se dá dotlačit, je tam dost místa a bike je přeci jenom pod dozorem ;-)

        0 0
    • vašek11  

      Šumava je nádherná. Jako plzeňák ji mohu jenom doporučit jak pěšky tak na kole. Bohužel nebo snad bohudík je to národní park. A tak je tam dost  omezený pohyb na kole. Takže kořenů si moc neužiješ. Cesty hlavně zpevněné, ale je jich spousta. Např. Tříjezerní slať, Březník, Bučina, Pramen Vltavy, Knížecí Pláně, atd.

      0 0
    • jIrI___  

      Taky se chystám ke Kašperským Horám (nějaka „vesnice“ Opolenec) na poslední týden v červnu. Ale nasazuju si slicky, protože budu jezdit se známýma na crossech asi jen po polňačkách/okrskách. Technického terénu tam prý moc není.

      0 0
    • daymaker  

      Díky kucí… :-) Já jim říkal, pojeďme do Beskyd. Tam je levno a asfalt tam ještě neznají. .-)

      0 0
      • zdenek  

        Máš recht.

        Beskydy jsou levnější, nejsou tak přelidněné a ještě tam nedorazila šikana cyklistů. Šumava je pěkná na běžky, ale na kolo dávám taky přednost Beskydům. I když to mám 2× dál.

        0 0
    • prvniodkonce  

      Okolí Kašperek – Kašperk, Královský kámen, Javorník, Popelná apod. – tur. značky velmi pěkný a solidní bajking v terénu. Jak říkají ostatní, mimo NP za mě super.

      0 0
      • frbiker  

        Přesně tohle bych doporučil taky (pod Král.kamenem máme chalupu). Tahle lokalita není zdaleka tak provařená, ceny v hospodách tady nejsou tak přepálený (jako na např. na Turnerově chatě – klobása 100,–Kč) a docela dobře se tady dá zabajkovat v terénu. Kromě toho je taky přeba pěknej sjezd ze Zlatý studny dolu k Losenici a pak nahoru na Popelnou

        0 0
    • daymaker  

      Tak po návratu ze Srní musím konstatovat, že příště na Šumavu jenom na inlinech, nebo silničce. 3 dny kola, z toho dva 80% asfalt. Druhý den se nám podařilo nějakým zázrakem trefit super trasu, která byla skoro celá terénem. Jsem měl chvilku pocit, že jsem se přesunul jinam. Měli jsme s sebou drahé polovičky, těm se asfalt zase líbil, takže na druhou stranu pojmuto jako kulturní zájezd na zohavenou(dobrá hospůdka) celkem fajn. Jinak poznatek, po značených cyklotrasách to není biking, ale onanie a po turistických jsem měl strach jezdit, protože člověk fakt neví. A riskovat to se nám nechtělo. Takže pro mě zatím Šumava suvereně nejhorší oblast pro technické MTB. .-) Ale jinak je to tam fakt epesní. S dětma atd. ideál…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse