Sportování při častých nemocech

68 nepřečtených
  • BikeRoad

    Je zde někdo, kdo má problém s častými nemocemi? Ptám se kvůli synovi kterému je 17 let. Nedělá cyklistiku, ale atletiku. Dělá ji 3 roky. Největší problém je ale v tom, že je praktivky v jednom kuse stále nemocný. Už jsme to přestali počítat. za poslední 2 roky to byl dvakrát covid (ten první se zápalem plic, ten druhý jen horečky a silné vyčerpání), chřipka taky dvakrát, jednou angína, mezitím nachlazení často s kašlem, zvýšenou teplotou a horečkou.

    Kvůli častým nemocem za celé ty 3 roky prakticky nemohl závodit. Dost ho to trápí. Vždy během měsíce/dvou dokáže relativně slušně natrénovat, ale pak ho zase skolí nějaká nemoc, a zase stráví 3 týdny doma, a potom může začínat v podstatě od nuly.

    Jako prevenci postupem času začal dělat všechno možné. Poslední dobou už je důsledný ve všem, až to i přehání. Do školy nejezdí mhd, ale chodí pěšky. Umejva si ruce při každé příležitosti. Do supermarketu už radší nechodí (objednáváme na rohlík). Dělá si rozbory krve, jí vitamíny, jí zdravě, nepije alkohol, nekouří, chodí brzo spát.

    Stejně ale teď opět lehnul (zánět průdušek, horečka, antibiotika), a nemohl jet na halové atletické závody. Za poslední rok tak nebyl ani na jednom závodě, a i ve škole jsou problémy, kdy učitélé začínají vyhrožovat že při takovém množství zameškaných hodin ho nebudou klasifikovat, když nepřijde.

    nedokázal by někdo poradit nějakou cestu, která by pomohla alespoň snížit frekvenci těch nemocí? Že by třeba nebyl nemocný každý měsíc, ale třeba jen třikrát do roka? Nám už skutečně došly nápady, čističku vzduchu už máme, a lepší vitamíny nebo víc zeleníny už koupit nejsou. Doktoři jsou u nás taky zcela neschopní. Umí prakticky jen napsat antibiotika a říct že má byt v klidu a „vykurýrovat to“.

    Chtěli bychom ,aby předtím než na něj dopadne tíha života (práce, starosti), tak aby si užil alespoň jeden rok, kdy by mohl sportovat, závodit, být normálně ve škole s ostatníma. Aby se alespoň 1 rok udržel fit.

    0 1
    • pheno  

      Doporučil bych saunu, ma v tomhle skvělý efekt. Důležitá je pravidelnost. Člověk musí být zdravý aby tam mohl jít, ale začít se dá i v létě. Případně domů infrasaunu, do které může člověk i lehce nachlazený. A pak to kombinovat s klasickou finskou saunou. Největší účinky má právě ta vysoká teplota, do ledové vody v případě obav ani není potřeba jít.

      0 0
    • cyklista86  

      Tohle chces resit na BF? To si sveho syna moc teda necenis.. Zajedte do https://www.centrumsportmed.cz/ tam s vama rozeberou vsechno a podle toho si udelaji nejaky obrazek a prijdou s nejakym navrhem jak to resit. Chce to komplexni krevni testy jestli neni hodne neco mimo normy. S vyzivarem proberete jestli se stravuje jak ma atd. atd.

      4 0
      • BikeRoad  

        Díky za typ. Komplexního sportovního lékaře jsme nikdy neměli. jen jednorázové vyšetření ohledně výkonnosti a pak krevní testy. Tam byla jen mírně nižší vitamín d a mírně nižší železo.

        Jediné k čemu jsme se reálně dopracovali a co víme je to, že v raném dětství velmi často trpěl na zánět středního ucha kvůli tomu, že mu křivá nosní přepážka „přesměrovávala“ všechen vdechnutý vzduch na ucho.

        0 0
    • Sooree  

      V první řadě bych se zamyslel nad tréninkem – jestli to tělo nedává/dlouhodobě nezvládá regenerovat, to se pak nemoci chytaj jedna báseň, mám zkušenost.

      Nejsem sice expert, ale řekl bych, že neprospívá ani ta izolace vzhledem k těm patogenům, tj. nechodit do supermarketu, do MHD, zkrátka nikam – organismus by měl bejt exponovanej a budovat si tak imunitu…

      No a jak psal cyklista86 – mohl by pomoct nějakej komplexnější krevní rozbor se stanoviskem někoho, kdo tomu rozumí. Já doporučuju nezapomenout zkontrolovat, jestli nemá boreliózu – o tý člověk nemusí vůbec tušit, ale v těle dokáže nadělat pořádnej brajgl, opět osobní zkušenost. Akorát je u ní blbý, že s ní vlastně nejde nic moc dělat, až na antibiotika…

      0 0
      • Cyklofanatic  

        To co zakladatel popisuje moc na Boreliozu nevypadá.

        0 0
        • Sooree  

          Snad ne (doufejme), ale myslel jsem to tak, že borelióza nemusí mít jen svoje viditelný příznaky typu horečka, bolest kloubů atd., ale taky právě to, že celkově oslabuje imunitu a tělo pak chytne všechno, co prolítne kolem. Z toho, co jsem se dozvěděl u různejch doktorů o ní nikdo pořádně nic neví a v každym organismu se projevuje jinak.

          0 0
          • Cyklofanatic  

            Souhlasím. Ono s tou boreliozou se to ale někdy až přehání, ta vlna prisla tak před 10 lety z Německa, kde bylo vyloženě boreliove šílenství a dodnes jsou jedinci, kteří každou chronickou záležitost považuji za projev boreliozy.

            1 0
    • Cyklofanatic  

      Předpokládám, že komplexní imunologicka/a­lergologická vyšetření mate už za sebou…..

      Asi bych to uplne šmahem naházel na doktory, tohle jsou dlouhodobý věci a jedna zázračná věc či pilulka na to neexistuje. Případně pokud mas pochybnost zkusil bych klidně těch lékařů obejít víc. Sami jsme si to doma zažily s malým, kdy některý roky chyběl skoro polovinu výuky, je teda mladší, hraje fotbal, ale taky tam víc není než je.

      Já bych řekl, ze asi všechno děláte dost správně. Možná naopak moc tlačíte na pilu, vyhýbat se systematicky koncetraci lidi může naopak imunitu zlenivet, takže to muže byt i kontraproduk­tivní. On z toho ještě muže částečně vyrůst, ale náchylnější na to asi proste bude. Ten závodní sport je ke zvážení, přece jen je pro tělo asi docela zátěž to střídání obdobi nemoci a náročných treninku, pak ho to navíc stresuje, když z toho vypadne a je to frustrující.

      Tak se držte.

      0 0
      • cyklista86  

        „Asi bych to uplne šmahem naházel na doktory, tohle jsou dlouhodobý věci a jedna zázračná věc či pilulka na to neexistuje. “

        Ano tak funguje normalni dokturek, ale ne borci z odkazu co jsem sem dal. Ti to berou komplexne. Vzhledem k vetsinou hodne spatnym znalostem mezi lidma ohledne stravy to odhaduju na oslabeni imunity kvuli dlouhodobemu kalorickemu deficitu a spatne skladbe stravy. Cemuz by nasvedcovalo i to nizke zelezo..

        0 0
    • tiarko  

      Z vlastní zkušenosti můžu říct jen to, aby se člověk pokud možno neptal na internetovývh fórech.

      A než se hodit za zázračnym lekem, je lepší si přiznat že byt stale nemocný je normalní (například letos jsem víc dni nemocny než zdravý. Momentalne zapal plic po tom, co jsem si po pul roce chtěl zkusit závod. A ani zo nebylo závodbí tempo :)

      0 0
      • cyklista86  

        " než se hodit za zázračnym lekem, je lepší si přiznat že byt stale nemocný je normalní "

        Vidim ze jsi na tom i psychicky dost spatne. Coz uplne chapu, kdyz se z toho clovek nemuze vymotat a nemuze delat co ho naplnuje, ale takhle tu „toxicitu“ sirit i na ostatni neni moc pekny.. Doufam, ze tady tazatel zajde za tema odbornikama, kteri videli takovych pripadu mraky a dojdou k nejakemu vysledku. Z nejvetsi pravdepodobnosti tam bude i plno vet, ktere dotycny nechce slyset. Jako treba aby si uvedomil za jakym ucelem ten sport dela. Jestli pro radost, zdravi a nebo jestli chce jit pres mrtvoly(i tu svoji) pro nejaky plastovy pohar a pod.. Kazdej se bohuzel nenarodil s genetikou spickoveho profesionalniho atleta a cim driv to clovek prijme a zacne se podle toho chovat. Tim driv je sance, ze zdravotni problemy ustoupi a dotycny si zase bude moct uzivat sport v mire, kterou jeho telo dokaze snest..

        2 0
        • tiarko  

          Toxicitu? Naopak si myslím, že pozitivitu. Nač brečet nad něčím co nemám. Lépe si užívat to, co mám. Dříve jsem extrémně řešil svoji nespavost. Už jsem s tím přestal. Ano, spát 4 hodiny je podprůměr, ale lépe spát 4 hodiny než 3 hodiny. A když se mi jednu noc usnout nepodaří, tak mám alespoň větší šanci že budu víc unavenej a tu další usnu. Být nemocný je sice na nic, ale každá nemoc se uzdraví a pak budu alespoň chvíli zase zdravej. A že to bude jen chvíli? No a co, jsou lidé, co jsou trvale uvázaní na lůžko. Já můžu vstát a chodit :) A pokud ta nemoc vyléčit nepůjde? Tak se nemá smysl s tím trápit, s tím já už nic nesvedu :)

          0 1
          • cyklista86  

            Napsat nekomu „je lepší si přiznat že byt stale nemocný je normalní“ opravdu neni normalni sorry.

            2 0
            • tiarko  

              Ale já to beru jako normální. když je chřipková epiedemie, tak mi přijde normální chytit chřipku. Přijde mi normální s ní 3 týdny ležet a přijde mi normální že když se to v klidu nedoléčí, tak se vrátí ještě horší. Přijde mi normální chytit několikrát do roka silnější nachlazení. A když to považuji normální, tak napíšu, že si myslím, že to je normální. nemám rád tu hyperkorektní rétoriku dnešního světa, kdy nemůžeš nic nazvat pravým jménem.

              Samozřejmě znám lidi, kteří nejsou nikdy nemocní. Nikdy nebyli u doktora, nemají zkažené zuby, spí ve stanu, koupou se ve studené vodě, nemejou si ruce a jsou zdraví. A ano, dá se říct že jim závidím. Ale beru to tak, že normální je být méně nebo více často nemocný.

              1 0
              • liborg1982  

                Sorry, ani mi, to co popisuješ nepřipadá normální.

                Že je to tvůj ""normální stav" je jedna věc, ale obecně opravdu ne. S korektností to vůbec nesouvisí.

                2 0
                • tiarko  

                  Zajímavá filozofická otázka je, co to vlastně znamená „normální“. Máš dvě možnosti. Buďto to, co se týká největší skupiny lidí, a nebo to, co se v nějaké míře ve společnosti vyskytuje. Podle tohoto klíče se například můžeme hádat o tom, jestli být gay (nejsem gay) je „normální“, a proč ;)

                  myslím si, že od dob normalizace (všichni píšou stejnou rukou, pracují stejně dlouho, žijí ve stejném svazku…) už jsme se někam posunuli. I když různé záblesky minulosti, kdy si řeknete „to už tu jednou bylo“ stále pozorujeme :)

                  0 0
                  • MichalOld  

                    Obecně je vnímáno slovo normální jako synonymum slova běžné.

                    Kdyby jsi byl zvíře v přírodě, a byl neustále nemocen, tak už by jsi nebyl. Možná jsi slabý jedinec, ale normální je být valnou většinu roku zdráv. Smířit se s tím je blbost, řeš to s nějakým odborníkem na zdraví. A to ať to má u tebe příčinu fyzickou nebo psychickou.

                    0 0
              • Hagner  

                To je dobrej úlet ;-) a ještě lepší život :-D

                0 1
    • mr.antik  

      Přijde mi, že od toho covid chaosu je ta nemocnost vyšší tak nějak obecně, u lidí v okolí, u mě, v práci atd…

      V týhle fázi dle popisu už bych se bál že dost dělá psychika a stres.

      0 1
      • tiarko  

        S první částí nesouhlasím. Dle dostupných statistik je nemocnost u běžných nemocí (chřipka, angína, zánět průdušek) stejná, nebo nižší. Jen mají lidi daleko větší tendenci si toho všímat. Ty roky s covidem zkrátka způsobily, že to daleko více vidíme a vnímáme. Běžně si pamatuji, že na gymplu během chřipkové epidemie bylo 40% třídy nemocné a pak vyhlásili chřipkové prázdniny. A teď se nic takového neděje.

        S druhou částí zase souhlasím. Psychika je velmi důležitý faktor. Proto apeluji na maximální pozitivitu a radování se z maličkostí.

        0 0
        • mr.antik  

          Já jsem měl kažedou zimu nějakou tu chřipku nebo nachlazení taky, ale letošní průběhy byly prostě všelijaký, osobně to beru daň za velkou izolace v době covidu (ježdění jen autem, homeoffice atd..). U doktora jsem nebyl.

          I ty průběhy u ostatních jsou prostě jiné – jak říkáš, dřív byla epidemie, velká vlna, nějak se to časem dotklo kažého, ale že by někdo chytnul dvě silné chřipky po sobě a zbytek času se cítil jak zombie právě dost lidí nepamatuje. Možná je to i počasím, ty vlny jdou s každým oteplením, které se za zimu otočilo asi 3×

          1 0
    • krabica  

      Chtělo by to fakt za doktorem, který to vezme opravdu komplexně… Zvážil bych ten sport, to klidně může být příčina, tělo nestíhá regenerovat po nemocech, i tréningu a pak to tak vypadá… Klidně bych zkusil dát delší pauzu ( půl roku/rok), ať se dá imunita dohromady… Sportovat jo, ale tak nějak lehce rekreačně…

      0 0
    • tiarko  

      Když už jsme tady v té diskusi. Má někdo zkušenosti s lékem WOBENZYM na podporu imunity. Neřešme prosím cenu. Co se týče zdraví, je cena irelevantní. Zajímá mě jen, jestli s ním má někdo zkušenosti a jestli s ní někdo pozoroval nějaký výrazný pozitivní účinek.

      0 0
      • mais  

        jo mám s ním zkušenosti, mně to dost pomohlo v roce 2009 při průšvihu s průduškama, manželce to pomohlo při hojení po porodech.

        Nicméně to nevidím jako lék – je to podpůrná záležitost, a ne jako řešení pro imunitu, pomáhá to při zánětech a to neskrytých.

        Má to jedinej nedostatek, co mi říkali v lékárně, tak má teď delší dobu výpadek.

        0 0
      • mr.antik  

        Uplně nevim jestli je to jeho primární usecase, já mám jen doporučení na přípravek Imunobran, pro takové případy.

        0 0
        • tiarko  

          No cena 10.550Kč (za 105 sáčků), to už jde celkem mimo možnosti asi :)

          0 0
          • mr.antik  

            je to o dávkování, jestli se to užívá jako nakopnutí z nějaké průseru nebo spíš jako podpůrná dávka

            0 0
          • cyklista86  

            Za 10500 si radsi zaplat dovolenou..

            2 0
            • tiarko  

              To je otázka. Jestli být radši na dovolené nemocný, nebo doma (za předpokladu že by to pomohlo) zdravý.

              Já už třeba těch 10k (které nešly vrátit) utratil a něco a pak tam kvůli nemoci nemohl. Ono je to 50/50 jestli budu zdravý a nebo nemocný.

              0 0
              • Hagner  

                Dovolená je dobrá idea nebo přestaň bejt línej a pořádně se za tu desítku najez :-D

                0 2
                • tiarko  

                  Se nedivím, že autor si založil nový profil, aby se mohl zeptat s „čistým štítem“.

                  Nedá mi to a zeptám se. Jak to spolu souvisí? Proč to píšete tou formou výsměchu „se pořádně najez“. Na základě čeho odhadujete, kolik já toho sním? Na základě čeho přisuzujete tu lenost. Na základě toho že si chci co nejvíc zjednodušit nutné práce?

                  Nečekám relevantní odpověď. Píšu čistě ze zvědavosti.

                  0 0
                  • Hagner  

                    Divíš se špatně ;-) Jak to spolu souvisí? Ve většině případů zdraví přímo souvísí s tím co do sebe nacpeš ;-)

                    Lenost? Tu jsi popsal sám: „používám hodně konzervy s tuňákem z výprodeje na špagety atd.“ Připravit si dobrý jídlo obnáší určité penzum času a práce ;-)

                    No a na základě toho tvýho vlákna jsem ti pouze doporučil se pořádně najíst, ale je to jen a jen tvůj boj, jak se svým tělem nakládáš a naložíš ;-) Taky si můžeš říct, že to je normální a nezabývat se tím :-)

                    Mě jen přišlo vtipný, že do sebe nacpeš konzervy a špagety z výprodeje a potom hledáš informace k léku za desítku :-D To bych řekl, že je dost vypovídající ;-)

                    1 0
                    • tiarko  

                      No já už si moc nedokážu představit, jak bych se měl stravovat zdravěji. nepiju alkohol, nekouřím, neberu žádné drogy. Jím pětkrát denně, přičemž střídám všechny typy jídel od pečiva, přes maso, těstoviny, rýži, zeleninu, ovoce, vitamíny.

                      Jaký je rozdíl mezi tím, když je tuňák ve výprodeji nebo ne? kupuji franz josef pravidelně, a ve výprodeji mívá i delší dobutrvanlivosti. Tady opravdu nemám zkušenost s tím, že by se doprodávaly prošlé, nebo docházející výrobky za nižší cenu. Spíš jen do toho obchodu chtějí natáhnout lidi.

                      Nikde nepíšu, že jím čisté tuňáky s těstovinami. Jasně, že k tomu nakrájim zeleninu a přidám domácí omáčku (rajčata, bazalka, cibule, česnek, ocet, sůl a pár dalších blbostí).

                      Znovu se ptám, co to znamená "pořádně se najíst. Sním toho fakt hafo, o nějaké podvýživě fakt nemůže bejt řeč.

                      Tady absolutně misinterpretujete to, co jsme napsal.

                      1 0
    • Cyklofanatic  

      Ono to zas nemusí byt u Vás až taková věda. Dovolím si krátké shrnuti (jsem zdravotnik) – jen pro jistotu, předpokládám, ze to proběhlo/probíhá.

      1. je nutné vyloučit vyloženě závazný zdravotní problém – imunodeficit či autoimunitni onemocnění event. chronickou infekci (vse dost nepravděpodobné). Určitě bych vyloučil žaludeční reflux (často působí opakovaně angíny i zápaly plic) ci nějaký malabsorpcni syndrom zejména celiakii, ta muže mít různé příznaky.
      2. pak bych jádro pudla hledal v tom podle mě dlouhodobém přetížení – závodní sport + časté nemoci, to je obrovská zátěž pro organismus a to pokračování je opravdu ke zvážení. Zároveň v 17 je letech je to i zátěž velká pro psychiku a je to pak začarovaný kruh.
      3. brát s rozumem ta režímová opatrení včetně tzv. zdravé stravy, ta opravdu muze byt nedostatečné kaloricka a pestra, jak píše cyklista86.
      4. přijmout, ze někdo neonemocni cely život a někdo je na to náchylnější. Nenechat se vystresovat, když to zlepšení nepřijde hned.
      1 1
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        1 6
    • Sipal  

      Měl jsem to podobně, 2 měsíce tréninku a pak nemoc a znova od nuly. Ježdění v zimě byla okamžitá stopka se zánětem průdušek. Doktoři moc nepomohli, dávali prášky, léčili reflux, ale nakonec zabrala septoplastika. Teď jezdím celoročně, v podstatě bez problémů. Tím nechci říct že si má nechat taky uříznout nos, spíš zkusit najít doktora, který bude mít snahu najít skutečnou příčinu problémů. Sportovního, nebo imunologa. Asi to nebude jednoduchý, držím palce.

      0 0
    • Janes  

      Někde bude mít hnisavé ložisko, zkontrolujte mandle a taky zuby, na ty se zapomíná, a přitom můžou velmi škodit.

      0 0
      • mais  

        Copak zuby, ty lidi ještě dávají, ale dásně…

        1 0
        • Janes  

          Jj, známou tak dlouho léčili na žaludek, až zjistili, že má hnisové kaverny v čelisti pod zuby a ten hnis jí tekl do žaludku a dělal tam rotyku. Proto to tady píšu. Než na to přišli, tak to trvalo snad dva roky.

          A já jsem odebrání krčních mandlí oddaloval tak dlouho, až mě to málem zabilo. Ve 44 letech jsem s tím byl hodinu na sále pod narkózou. Doktor říkal: Deset let tady řežu mandle, ale tohle jsem ještě neviděl. No, na kole jsem jezdil s vatičkama v uších, jinak hned v prd..

          0 0
      • Cyklofanatic  

        Může být, ale spíše by měl ty angíny častěji (což zakladatel nepíše) a i ten problém v mandlich je většinou jen příznak problémů s imunitou, přetížení apod. A k odstranění mandlí se dnes přistupuje opatrně. Přece jen je to imunitní i mechanická bariéra, po jejich odstranění se naopak můžou záněty přesunout do hltanu, v horším případě na průdušky.

        0 0
        • Janes  

          Jj, moje zkušenosti s mandlema jsem napsal nad Tebou.

          0 0
        • Lance  

          Kamaráde po 7 anginach během 9 měsíců jsem byl rád za odstranění. A to jsem neměl angínu asi 25 let.

          1 0
          • cyklista86  

            Ale on ma pravdu. Odstranenim uzlin vyresis priznaky, ale neresis pricinu. Asi moc nechapes na co ty uzliny slouzi. Predstav si lymfaticky system jako trubky odpadnich vod a uzliny jako cisticky te vody. Mandle jako takovou centralu pro danou oblast a kde banda pracantu cisti veskerej bordel kterej nemuze byt v krenvim obehu. Na te centrale byl asi nejakej problem. Moc nemocnych pracovniku za ktery neni nahrada, nejake opotrebovane dily, ktere se nevymenily a ted ta cisticka nestiha a je z toho problem. Ano muzes to cele zavrit a zrusit a tvarit se, ze je vsechno v poradku, ale ten bordel tim padem bude pokracovat dal po tele a mnozeni se bordelu v tele s nefunkcnim imunitnim systemem(cistic­kama) je zaklad pro vazny problemy v budoucnu od ruznych chronickych mensich problemu po rakoviny a pod.. Bohuzel nas moderni system hrozne rad vsechno resi rezanim, odstranovanim.. Coz pravda vyresi akutni priznak, ale do budoucna to jen vsechno zhorsi. Asi jako kdyz mas financni problemy a resis je pujckama. Tak bych asi definoval postupy moderni mediciny co se ruznych komplexnich problemu tyce. Ktere proste nelze resit jednorazove, jednostranne..

            0 0
            • Cyklofanatic  

              To jsi hezky vysvětlil. Pravda je, že někdy je ta mandle uz tak zánětem znicena, ze ta její původní funkce je minimální a naopak tvori nebezpečný zdroj zánětu, tak zde to odstranění pak muže mít opodstatněni.

              1 0
          • Cyklofanatic  

            To už je samozřejmě docela extrém a v takových případech to opravdu muže byt řešení. To vůbec nerozporuji.

            1 0
            • Lance  

              Taky sem se bál a byl sem nasrany, že na to jdu, ale jak tě angina omezuje rok, chceš skočit hlavou do zdi

              0 0
    • Georrge  

      V tomhle veku je potreba prijmout fakt, ze se telo porad vyviji a i kdyz je mlady a citi se brzo po nemoci fit, realita muze byt jina.

      Prosel jsem si v +/- podobnem veku necim podobnym, imunita dostala zabrat z antibiotik a tezsich prubehu nemoci a to, ze jsem se snazil co nejdrive vratit ke sportu tomu take nepomahalo. S odstupem let se da rict, ze jedine co opravdu pomohlo byl cas a klid… Proste musis tomu telu dat moznost se s tim srovnat a to po takovych nemocech muze trvat i spoustu mesicu (skoro bych napsal i let, ale nechci te desit, protoze ho evidentne tlacis do zavodu a asi mu to moc neprospiva).

      1 0
      • Cyklofanatic  

        Je to přesně tak, jak píšeš a souhlasím s Tebou i mr. antikem níže.

        0 0
        • Janes  

          Měl jsem to podobně, ke konci jsem odpočítával dny do operace.

          0 0
          • Cyklofanatic  

            To sis s tím teda užil dost, v tvém případě není o čem debatovat, tady už nebylo jiné řešení.

            1 0
    • mr.antik  

      Ještě jsem si to jednou přečetl – a vidím, že mezi nemocema „dokáže relativně slušně natrénovat“ – probírali jste tohle s trenérem. Jestli jsou ty dávky tréningu OK a radši jedno to čtvrtletí nezmírnit? Já mívám taky po nemoci pocit odpočatosti a nesmrtelnosti, člověka to pak vybičuje k větším dávkám než ještě tělo dlouhodobě snese.

      Jinak ještě co se týká nějakého monitoringu i třeba spánku pomocí chytrých hodinek a tepovky každé ráno, praktikujete? Nebo nějaké mysasy apod. Neříkám že bych se podle toho 100% řidíil, ale může to dát nějakou včasnou radu, že tělo není uplně OK, a ten den tomu přizpůsobit.

      1 0
    • Breakpain  

      Nevim, jestli Ti to pomuze, povim Ti muj pribeh.

      Povhazim z vojenske rodiny – pohyb nedilna soucast vychovy. Pohyb me bavil, sport jsem miloval – tedy zadny problem.

      Od 5ti jsem chodil na karate a na hazenou. V hazene me trener prehodil do starsi kategorie, protoze jsem byl nadejny a byl jsem extremni dric. Ostatni si davali pauzu, ja jsem behal a trenoval 2×-3× tolik nez ostatni.

      Nemocny jsem byl casteji nez ostatní, v 8 letech to se mnou flaklo, zkolaboval jsem a s nejvetsi pravdepodobnosti kvuli vysileni se moje telo vzbourilo a odesla mi slinivka – diabetes. Poté co mi rodice omezily sport, jsem se zlepsil, prestal jsem byt nemocny, ale diabetes zustal samozrejme.

      Na obranu rodicu, oni nechteli, abych se tak honil, treninkove davky jsem si pridaval tajne.

      Takze ja jsem to tu spise vytahl, jestli borec neni pretazeny a pak nechyta kazdou drobnost, co kde lita …

      1 0
      • cyklista86  

        To je hodne zajimave. Zajimalo by me co presne se ve tvem tele stalo, protoze aby jen pretizeni sportem vyplo produkci inzulinu? Co produkce enzymu na traveni to ti funguje?

        0 0
        • Cyklofanatic  

          V 8 letech to byl pravděpodobně diabetes 1.typu, ten mívá genetickou predispozici a dlouhodobá velká zátěž by mohla být spoušťeč. Jde vlastně o autoimunitni proces a ve slinivce jsou ničené buňky produkující inzulin (ten se vyplavuje přímo do krve). Trávicí enzymy jsou produkovány jinými buňkami a ty to nepostihuje, takže to by měl mít v pohodě.

          0 0
        • Breakpain  

          Tos asi jsem nebyl v top kondici geneticky a pretizenim jsem tomu pomohl.

          DM1

          traveni spatny, ale to prislo az casem, to nebylo hned.

          Umim s tim pracovat, ale na vrcholovy vykonnostni sport jsem musel zapomenout.

          Ještě kolem 20. roku jsem se zkousel vratit (12 treninku tydne a podobne). Slo to, ale proste vysledky nic moc, takze po 4 letech huntovani sama sebe jsem to vzdal. Z hlediska DM1 to bylo naprd. Takze holt rekreacne vykonnostni sport a tim to pro me konci.

          Tak jsem si nasel kolo, a prirozenou pauzu a zotavení mi vzdy doda nejake vetsi zraneni, kdy musim odpocivat, takze jsem si nedobrovolne nasel fungujici program :).

          Zrovna ted co si pisem mam zase 2m stopku. Ted je to mesic od padu, tak pomalu zacnu lehce sudlat svihadlo a za mesic uz bych zase mohl trenovat. Doufam … :)

          1 0
          • Cyklofanatic  

            Nemáš to jednoduchý, ale evidentně to zvládáš dobře. I když za úrazy asi DM nemůže :). Tak ať se daří.

            1 0
            • Breakpain  

              Ne, za urazy muze disciplina, ktere se venuju a moje hlava, ktera nato jde sice opatrne, ale kdyz vidim, ze to jde, tlacim na pilu ;).

              1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.