Špatně zvolená velikost rámu?

6 nepřečtených
  • Flozik

    Zdravím, dneska, když sem si dával bike do servisu, aby mi tam nasadili novou vidlici, tak mě mechanik upozornil, že mám vysunutou sedlovku až nad hranici, kde by měla maximálně být. Ptal se mě, jestli ten rám na mě není malej. Mám asi 181 cm a rám mám velikost 19", což by podle stránky Meridy mělo na moji postavu odpovídat (mám Meridu TFS Trail 2010). Když sem teda zkusil sedlovku zasunout, tak aby to odpovídalo maximu, tak mi přišlo, že sedím moc nízko, mám hodně pokrčený nohy. Opravdu sem špatně zvolil velikost rámu, nebo by stačilo pořídit delší sedlovku? Původní sedlovka má délku 350 mm. Díky za odpovědi.

    0 0
    • nox159  

      kup si 400mm sedlovku :)

      trail je pak uz jen 21 a to uz by sis nabil nadobicko…

      0 0
    • scalar  

      Mám 180 cm a dost dlouhé nohy, většinou si kupuji 19", jeden mám dokonce 18" a vyjdu se sedlovkou 350 mm v pohodě. Podle všeho máš zbytečně vysoko sedlo.

      Zkus si změřit vnitřní délku nohy, vynásob to koeficientem 0,882 a dostaneš vzdálenost od středu (střed osy) po vršek sedla.

      0 0
    • jIrI___  

      Měřím 188 cm a rám mám 18,5"… Na tvém místě bych pořídil delší sedlovku.

      0 0
    • Smazaný účet  

      závěr zni „nechodit do servisu“:)

      0 0
    • Georrge  

      kup si 400mm sedlovku a ser na to… ideální velikost kola vzásadě nemáš možnost sehnat, a já teda radši spíš menší rám, máš víc místa pro kolena, rezervu pro koule, a kolo je živější a obratnější. Hůř se ale na něm chrtí :)

      Jinak vybírat kolo jen podle výšky je trochu nešťastné, protože každý má jiný poměr délky nohy a zbytku těla, někdo může mít při 180cm krátké nohy a L mu bude velké, jiný bude mít při 180cm dlouhé nohy a L mu bude malé. A to není všechno, velkou roli ještě hraje délka rukou, délka trupu a tedy i správná délka rámu, nejen výška.

      Takže sral to pes, hlavně když se ti na tom dobře jezdí, to je nejdůležitější :) A někomu se navíc vysunutý roury líbí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.