• drhor

    Chystám se na kola do Slovinska se ženou, spíše výlety po silnici. Potřebuji nějaké dobré ubytování, soukromí nebo nějaká chata, ne v kempu pod stanem . Nemáte nějaké konkrétní zkušenosti a kontakty na ubytování ? Bohinské jezero, Bled ? Moc děkuji.

    0 0
    • pepek  

      Jo u Bohinského sem byl, skoro v ideální poloze -vesnice Studor. Na netu mají kontakt. Přímo od baráku se dalo jet na tu Pokljuku, k jezeru není daleko (studená voda).Pěkný trail je kolem jezera na severní straně(zakázaný). Dá se vyjet na ten kopec nad jezerem-Kosjev dom (aji autem za mírný poplatek). Pokud seš fakt HC rider, tak zkus: www.mtbture.com/…_celotna.php?… Ale je to fakt asi masakr, jel sem jenom kousek, místama to nešlo ani vynést. Krásný výhledy.

      0 0
    • pepek  

      Jo tu silnicu sem uviděl až teď. Sorry. Tak to jde asi taky, ale nic moc. To bych jel asi na tu Pokljuku, je tam mírný provoz.

      0 0
      • marapara  

        Jo Pokljuka ja hezká. Taky jsme bydleli u Bohinjského jezera. Měli jsme pronajatou nějakou chatu, celkem nás ubytování vyšlo na 3500 tis. na týden. Terény jsou tam hezké, ale náročné. Dlouhé kopce, hodně kamenité cesty, velké převýšení. Bohinj má kolem 500 metrů a vyjížděli jsme až do 1650 m, takže docela soda. Nejhezčí je asi výjezd na Koču pod Mangrtom, ta je přes 2000 metrů, ale od Bohinjského jezera je dost daleko, musí se popojet kus autem údolím Soči. Jinak se taky dá udělat za dobrého počasí výstup na Triglav. Ten jsme taky stihli. Prijeli jsme auty na Pokljuku 1350m, odtud je Triglav 6 hodin cesty. Problém je v tom, že se musí obejít 2 kopce, než se přijde do doliny s Triglavem, což je docela časově dost náročné. Veme to polovinu výstupu – 3h. My jsme byli docela rozježdění, tak jsme Triglav doslova vyběhli po těch skalách a via feratách i bez jištění. Super zážitek a parádní počasí. Vycházeli jsme kolem sedmé ráno z Pokljuky a před osmou jsme byli zpátky. Docela náročné, ale doporučuji.

        0 0
        • Jituschka  

          My jsme to rozdělili na dva dny, první den výstup z Pokljuky k Planikově koče, tam nocleh a ráno výstup a sestup druhou stranou dolů, trvalo nám to věky, neb jsem šla s „nechodcema“ :)

          Popis tu http://goo.gl/GkbRk

          1 0
    • pepek  

      Jo ještě si rozhodně vyjeďte na „Vodnikov rozglednik“ u Koprivniku. A pak taky sledujte, kam jezdí ti parašutisti skákat, je tam dobrý rozhled na jezero. Dá se tam vyjet autem a kousek pěšky , nebo na kole.

      0 0
    • Páník  

      Bohinske jezero je na bydleni nejlepsi, Bled je uz moc komercni. Par foto: www.panikuvblog.estranky.cz/…06/slovinsko

      0 0
    • pepek  

      Ten Studor je to mezi: Stara Fužina a Srednja Vas www.maplandia.cz/…ka-bistrica/

      0 0
    • jIrI___  

      Nevíte někdo, jak je to ve Slovinsku s cenami potravin (takové ty základní – maso, salámy, sýr, mléko, chleba,…) oproti ČR?

      0 0
      • se-se  

        Těď před asi 6ti týdny v samošce u Bohynskeho jsem si to přepočítával a vycházelo mě to tak asi o 15 – 20% dražší než v našich levnějších supemarketech. Je to jen z o taky něco řekne

        0 0
      • De.Fly  

        Ted jsem byl u Bohinjskyho j. a prislo mi to celkem normalni na Euro, takovy lehce levnejsi Rakousko nebo podobny..

        0 0
      • Jituschka  

        Trošku dražší, ale záleží, kde nakupuješ. Interspar je levnější, Tuš taky, Merkator je sice všude, ale je celkem drahej. V restauracích draho dost, služby celkově, ubytování je v pohodě, jak kde. Vlaky dražší než u nás, je levnější jezdit busem.

        0 0
        • jIrI___  

          Díky všem :). Právě jsem uvažoval, jestli má smysl doma něco zavařit nebo nakoupit až na místě.

          0 0
      • bluma  

        Za podobné potraviny zaplatíš podobnou cenu jako u nás. Vozit zásoby z domu je docela zbytečné.

        Jedeš autem a bereš bika?

        0 0
        • jIrI___  

          Jedu autem a kolo beru. Ale jedu se silničařema/cros­sařema, takže do terénu se asi moc nepodívám.

          0 0
          • bluma  

            Kdyby ses chtěl na jeden den trhnout, tak se stav v Lublani, ačkoliv se to nezdá, tak je tu trailů habakuk, sice ne v horách, ale můžeš tu celej den lítat nahoru dolu a pokaždé jinou cestičkou.

            0 0
            • jIrI___  

              Svoje vlastní auto mít nebudu a Lublaň je celkem daleko, budeme v Bovci. Ale dík za pozvání :)

              0 0
              • Jituschka  

                Ve Slovi je všechno blízko :-D

                0 0
                • jIrI___  

                  Nevím, 150 km z Bovce do Lublaně na jeden zátah neujedu. Holt horší oddíl, pro většinu B-F by to problém nebyl :D

                  0 0
      • z0diaC  

        cca o 1/3 dražší než u nás …záleží kam půjdeš nakoupit … některé ceny srovnatelné … byli jsme nakupovat vždy někde ve vesnici v malém obchůdku …

        0 0
    • Fuglsang  

      To se musim smát. Co to je za druh masochismu jet do Slovinska? Mně vždycky stačí jenom tamtudy projet cestou do Chorvatska a zjistit, jaký jsou to kreténi a pokračovat v cestě.

      Ale tak třeba je tam na silničku pěkně, když tam byl i ten ultramaratónskej závod atd. Navíc s kolem pravděpodobně nebudeš 3 hodiny v koloně a šťáru typu vyndej všechno z kapes a brašen asi dělat nebudou :D

      0 2
      • bluma  

        Hlavně, že někteří soudí zemi podle pár km průjezdu po dálnici…

        0 0
      • Mikikuba  

        ******* seš jenom ty!

        0 0
      • RomanH  

        Slovinci jsou rozhodne sympatictejsi nez Chorvati.

        0 0
        • Zlatka  

          ..

          0 0
        • JMT  

          Což ovšem nemusí znamenat že jsou nějak extra sympatický :-D

          0 0
        • Fuglsang  

          Byli jsme v apartmánu u Chorvatů a zdarma nám dělali palačinky, nosili nám buchty co upekli, dali nám medovinu atd.. Furt se ptali jak se máme a jak je v ČR. Takhle to chodí při každý dovolený v Chorvatsku.

          Slovinsko znám jenom z průjezdu to přiznávám, takže se z toho nedá moc usuzovat, ale podle průjezdu ČR si cizinec musí říct co jsme to za hovada a moc se nesplete. Ale i z průjezdu se dá hodně poznat: Chorvat ti dá při příjezdu mapu státu. Slovinec tě nejradši nechá chcípnout ještě před hranicema hned potom co ti dalekohledem zkontroluje dálniční známku. O Slovácích se řiká, že jsou zamindrákovaný, ale Slovinci jsou úplně jinej level. Ti by nejradši postavili na hranice tanky s tím, že nikdo neprojede. Ale to už dnes nejde, takže dělaj maximální obstrukce. Na hranicích otevřou co nejmíň okýnek, pracujou (rozuměj kontrolujou pasy – což by vůbec dělat nemuseli) co nejpomalejc to jde. Do toho ještě dělaj nepochopitelný štáry. Dál taky nejdřív nemaj žádný dálnice, pak postavěj 5 km a hned si za to nechaj slušně cálovat.

          Co se týká charakteru tak Chorvati jsou mnohem přátelštější než Slovinci a i než Češi. V Chorvatsku jdeš na veřejnej záchod a mladá holka ti po „výkonu“ poděkuje. Tady vlezeš na hajzl, málej se zbleješ a bába s kyselým ksichtem jenom natahuje ruku pro penězích.

          Že se chytne Mikikuba jsem nečekal. Ale tam je jasný jaký bude mít názor. Když do Česka přijede třeba Bolt tak na něj taky nebude nikdo hnusnej.

          0 2
          • Mikikuba  

            To ne.Já znám Slovince opravdu dost dobře a není to jak si myslíš jen z ultramaratónu, kde přiznávám mám trošku VIP postavení.Opravdu bys je musel poznat víc.A hodnotit lidi podle toho, kdo Ti co dá zadarmo mi přijde úplně mimo…Byla jsem i v Chorvatsku několikrát na soustředění a mám přesně obrácený názor než ty.Nicméně bych si jako ty podle toho celý národ teda hodnotti netroufla…

            0 0
          • z0diaC  

            to je názor hodný ocenění … jaký národ dokážeš ještě zhodnotit podle toho,kdo a jak se k tobě choval při průjezdu po dálnici,kolik jsi při průjezdu dostal map atp… netřeba dalších komentů … já jsem ve Slovinsku strávil dost času – většinu v Julských Alpách a asi mám nějaký špatný pohled na věc …

            0 0
          • bluma  

            Co na to říct, snad jen to, že o Slovinsku a slovincích, podle tvé předchozí i této reakce, víš úplný kulový. Bydlím tu a pracuji momentálně 3,5 měsíce, zatím jsem neměl jedinný problém, kolegové i domácí milí, dle tvého „zadarmo“ měřítka mě taky hodněkrát pozvali do hospody, domácí sem tam přinese něco ze zahrádky nebo koláč… Samozřejmě úřady a podobné instituce fungují občas jako u nás, tzn. když se sražíš s blbcem, je vymalováno. To se ti může stát kdekoliv, obzvláště s přístupem jaký máš. Co se dálnic týče, ano, jsou zatraceně drahý, na druhou stranu mají problémy s velkým provozem skrz kamionku z Koperu a Trieste, tak se aspoň snaží vyrejžovat.

            Takže si zkus vytáhnout hlavu z … a udělej si na týden, dva, trip po Slovinsku a pak piš, jak je to tam debilní!

            0 0
            • BB  

              musím s tebou souhlasit, byl jsem ve Slovinsku jednou služebně a jednou na týdenní cyklo dovolené u jezera Bohinj a strašně jsem obdivoval, jak mají Slovinci rádi svoji zemi. Projevuje se to v takových maličkostech, jako že nevyhazují bordel po lesích a černých skládkách, jako to děláme mi. Možná, že to má kořeny v docela pohnuté historii slovinského národa. Překvapilo mě, že alespoň podle výkladu turistického průvodce na Bledu, je Rakušani dusili mnohem více než nás a proto si svého státu více váži. Podle toho co říkal, tak naše " doba temna" byla proti tomu procházka růžovým sadem. Zase mě někdy připadalo, že to někdy vede až k lehkému nacionalizmu, kdy se cítí trochu nadřazení ostatním post komunistickým národům. Dost je vytáčelo, když jsem třeba zmínil vyšší HDP na hlavu u nás a tak. Jinak jsou moc fajn a nám blízcí.

              0 0
      • dipous  

        Já jezdím do Slovinska už čtyři roky, za tu dobu jsem ho několikrát celé projel a myslím si, že i celkem dobře poznal. Nejezdím tam teda na bajka, ale lozit po kopečkách a navštěvovat všechny možný i nemožný místa ( včetně moře). Můžu říct, že Slovinci jsou naprosto v pohodě příjemný lidi, s podobnou mentalitou ( určitě jsem potkal více kreténů v naší kotlině a když potkám kreténa ve SLO je to vždy jiný národ, především srbové). Cítím se tam vždy jako doma.

        0 0
    • z0diaC  

      já z cest po Slovinsku můžu kromě Studoru u Bohinjského jezera doporučit ještě kemp ve vesničce Dovje – je tam ubytování i v chatkách,lu­xusní bazén a zázemí kempu s hospůdkou … z bazénu jde vidět na Triglav … po cyklostezce mimo silnici (je postavená na bývalých kolejích) se dá dojet až k Italským jezerům Fusine (velmi doporučuju), celou cestu se jede podél koryta řeky (nádherné) nebo odbočit a vyšlápnout si to na Vršič – taky paráda …

      kemp : http://maps.google.cz/maps…

      http://campingkamne.com/index.php…

      0 0
      • dipous  

        Do Dovje také jezdím, čistej, hezkej kemp a dost levnej, ale s luxusním bazénem to přeháníš :-D Je to malý, ale čistý a dostačující bazének. Super je kemp Danica v Bohinjske Bystrici. Horší je to s kempy v okolí Bovce, jsou plné povětšinou ožralých vodáků ze Slovenska a z Čech, kteří dokážou celou noc dělat bordel. Když se k nim ještě připojí kolegové ze Srbska, je o zábavu postaráno. Jediné plus je, že v kempu v Bovci točí Staropramen :-) U moře jsou kempy neskutečně, ale fakt neskutečně přecpané, tam spíme raději na parkovišti…

        Co se týče Slovinců, nevěřte kecům lidí co znají Slovinsko pouze jako nasraní řidiči směřující s dalšími nasranými tisíci řidiči co nejrychleji do Chorvatska aby se tam mohli týden válet a nic nedělat. Slovinci jsou velmi milí, jen se člověk nesmí chovat jako hovado ( viz vodáci výše :-/)

        0 0
        • Jituschka  

          Taky jezdit k moři do země, která nemá ani 50km pobřeží… :) Jinak souhlasím s tím, že jsou Slovinci moc milí, bydlela jsem tam rok a většinou byli ochotní poradit a trpělivě snášeli moje pokusy o slovinštinu :) Jinak ale soudit lidi podle národnosti je pitomost. kreténi jsou všude stejně jako slušní a milí lidé.

          0 0
          • dipous  

            My vždycky k moři sjedema z Julek na jeden až dva dny dát si oraz a pak zase zpátky do hor:-)

            0 0
        • z0diaC  

          luxusní bazén jsem bral tak,že je z něj pohled přímo na Triglav a do hospůdky je to asi 10 kroků :-)

          0 0
      • romachain  

        To rád slyším, v neděli tam odjíždím na týdenní pobyt. Jede nás deset, 5 do bungalovu a 5 do chatky. Pokud máš další tipy k této lokalitě, sem s nimi!

        0 0
        • z0diaC  

          nevím jaký tam povezeš bike,po cestě se doporučuju stavit v Krajnske Gore – je tam na sjezdovce bike park,který taky není špatný … ještě můžu doporučit kemp Koren u Kobaridu no a při cestě domů bych zavítal na Predjamský Grad …

          0 0
          • dipous  

            Predjamsky grad nic moc, včechách ( a na moravě) jsou daleko hezčí. Za mě doporučujii úžasné Škocjanské jeskyně ( Škocjanska jama), hezčí něž provařenější Postojna a ten ohromný chrám v podzemí mě naprosto dostal :-)

            0 0
            • z0diaC  

              jo jo … to nemůžu nesouhlasit – ty jeskyně jsou fakt nádherné, ještě jsem si vzpomněl … nevynechal bych vodopády Savica u Bohinjského jezera …

              0 0
              • dipous  

                Savica je super, ale jednou na něm také skoro nebyla voda :-D, v tom případě nic moc, ale během jarního tání to musí být mazec. Ono je toho ve Slovinsku fakt hodně, já třeba každého posílám ještě na slap Peričnik v dolině Vrata ( hezčí jsem snad v životě neviděl, pak do soutězky Vintgar, celé údolí Soči stojí za to od pramene až po Most na Soči :-D Letos ale po dlouhé době vynecháme a jedeme omrknout Slovensko :-D Tak kdyby někdo měl super tipy v okolí Ružomberoku, sem s nimi ;-)

                0 0
          • romachain  

            Kola vezem na korbě valníku. Vyrážíme v noci z ne na po s tím, že ubytovat se můžem až v 5 odpo, takže první kilometry nasbíráme ještě neubytovaní.

            0 0
    • jIrI___  

      Když už se tu probírá kam zajít, nemáte nějaké tipy v okolí Bovce? Kajak na Soči a výjezd na kole na Mangart jsou jasná věc, víc mě tak od stolu nenapadá :)

      0 0
      • dipous  

        Z Bovce je dobré vyjet nahoru na Vršič a tam už se dá vymýšlet spoutsu věcí – Prisojnik, Prisojnikovo okno, Mojstrovka, Slemenova špica, nebo se z Bovce jen tak projít po Soča way, směrem na Mangart je docela hezká vojenská pevnost, jo a za Bovcem směrem na západ do Plužne je také moc hezký vodopád ( jméno si už nevybavuju) a dá se tam dojít pěšky…

        0 0
        • jIrI___  

          Zapomněl jsem dodat, že ferraty nepřipadají v úvahu :). Vodopád myslíš ten na potoku Mlynarica nebo ještě něco jiného?

          0 0
          • dipous  

            Už jsem našel název, jmenuje se slap Virje :-) Jestli ne ferraty, tak si škrtni Prisojnik a Prisojnikovo okno, ostatní je bez ferrat ;-)

            0 0
    • jiter  

      Je třeba mít sjednané v zahraničí cestovní pojiětění , nebo stačí evropská kartička pojištěnce? Rádi bychom na Slovinsko s koloběžkama příští rok a připravujeme se na to raději už teď. Děkuji za každou radu.

      0 0
      • RomanH  

        Pokud se nepletu, tak kdyz nebudes mit cestovni pojisteni, plati pro Tebe stejne podminky, jako maji mistni – hradis si to, co by si oni hradili ze sveho pojisteni sami.

        Kamarad si v Rakousku narazil zapesti, byl u doktora, dostal dlahu, a jedine, co je zajimalo, byla evropska karticka.

        Ja osobne se ale vetsinou pripojistuji (sport).

        0 0
      • highlander  

        Jel jsem podobnou akci…Břeclav – Koper na koloběžce, cestovní pojištění jsem měl, ale naštěstí nebylo potřeba…Platím si to pokaždy když jedu na víc dní za hranice…je to pár korun, ale taková malá jistota

        0 0
      • nitraq  

        Cestovní pojištění dnes stojí už pár korun (20 – 30 denně), není důvod ho nemít.

        0 0
    • dua  

      Má někdo tip, do které oblasti vyrazit za kombinací silniční kolo a turistika? Chtěl bych vyrazit na týden do hor z kraje září, a poté to na tři dny zakončit u moře.

      Díky

      0 0
      • dědek mohy  

        Kranjská gora

        0 0
        • dědek mohy  

          Pěkné malé městečko, byli jsme tam pár dní v červnu v apartments Helena a spokojenost po všech stránkách. Neměli jsme teda kola, ale turisticky se tam dá vyřádit. A cyklistů jsme potkávali tuny. Hlavně silničářů. Výjezd na Vršič vypadal impozantně i v autě =)

          0 0
    • mattew1  

      Nejel tady nekdo z borcu tenhle okruh ? :)

      https://bikepacking.com/…ng-slovenia/

      0 0
    • jIrI___  

      Máte někdo tip, na kterou oblast se ve Slovinsku zaměřit, když chci nenáročné trasy pro trekové kolo? Tzn. spíše rovinky a mírné kopce, šotolina, cyklostezky…

      0 0
      • pepek  

        Pokljuka je taková turistika, nevím jak pro trekový kolo, všude je tam štěrk.

        0 0
      • Gwaihir  

        Parenzana? Slovinská část je hezká a poměrně nenáročná. Piran je krásné městečko na pobřeží.

        0 0
    • Speedy.HVR  

      Oživímé téma:

      Jedem ne týden k Bohinjskému jezeru má cenu sebou brát kola? podle map tam cyklostezek je minimum a kvůli jedné vyjíždce to asi nemá cenu nebo má někdo jiné aktuální poznatky?

      0 0
      • mason  

        Od Bohinjského jezera vedou dvě cesty na Bled, ze kterých se dá odbočit na Kranj a sever. Jedeme 14.7. na Bledu s koly, odtud už je těch možností víc. Třeba se uvidíme.

        1 0
        • Speedy.HVR  

          díky za tip, bohužel to mi holka neujede :( na Bled se chystáme ale pěšo.

          majitel penzionu psal že kola má tak to asi tentokrát necháme doma.

          A jak jedete přes Víděn Graz Klagenfurt a Karavanka tunel? tak nějak mi to vychází jako nejlepší cesta.

          0 0
          • mason  

            Též jsem musel podřídit náročnost tras dle mé drahé, ta ještě neví co jí čeká :) Pojedeme Graz – Maribor. Beru slovinskou vinětu, chceme jet pak jeden den na Cerknici a nazpět se stavíme v Murske Soboty na relax.

            0 0
      • BabbaJagga  

        Jak je to tam s cyklostezkami popravdě nevím, ale (nejen) místních Rogličů a Pogačarů je tam na silnicích hafo. A třeba na opačné straně Juliánek těch 50 serpentin na silnici z Kranjske Góry do Trenty je zážitek.

        1 0
      • wego1991  

        My se odtama v neděli vrátili (bydleli jsme v Bledu) a osobně mi ta oblast přijde lepší na turistiku než na kola. Kola jsme si sice půjčili, ale jen na den a najeli prd spíš jsme to měli jako dopravní prostředek, aby jsme nemuseli chodit kolem Bledu a okolí pešky.

        Zpět jsme jeli Tunel – Klagenfurt – Graz – Bratislava.

        1 0
        • Speedy.HVR  

          Já to vidím právě naprosto stejně takže kola doma a když tak pučíme.

          A k té cestě fakt je lepší jet přes blavu než Vídeň? díky za info

          0 0
          • wego1991  

            Tam jsme jeli klasiku přes Mikulov – Vídeň atd protože jsme jeli trip po Rakousku, Itálii na skok Chorvatsko a nakonec to Slovinsko. Nicméně tím směrem jezdíme přes Mikulov pravidelně a teď sem cestou zpět zkusil na doporučení kolegy jet přes BA a musím říct, že pecka. Rovná cesta, provoz minimální a to byla neděle. Navíc jako bonus Vídeň jen štrejchneš z dálky a ne když jedeš přímo kolem ní a provoz je šílený. K tomu ještě vynecháš samozřejmě ten Mikulov a věčné zúžení na cestě hlavně v okolí Nového Jičína (případně FM – nevím odkud ze Severní Moravy jsi). My bydlíme kousek od hranic se SVK, takže pro nás to byla rozhodně dobrá volba cesty, která ušetřila mnoho nervů a vzhledem ke zkušenostem s cestou od Vídně domů přes Mikulov s porovnání s časem z neděle ještě navíc hodina+ úspora.

            1 0
            • Speedy.HVR  

              Díky za info my jedem v pondělí a kousek od N.J. tak to vemu přes tu blavu.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.