Silniční 7sp dualy - kdo má zkušenosti?

22 nepřečtených
  • alinceb

    Mám tu teď na doskládání dve malé holčičí 7sp ocelové silničky (jedna je pro mladou a druhá pro sestru). Taky tu mám k dispozici dvoje dualy: novější Sora 7sp a starší RSX 7sp. Které z nich byste zvolili? Lepší dám přítulce, horší sestře…Na obě kola mám i klasické řazení na rám a obyč. brzdové páky, ale myslim, že dualy jsou pro klid při projížďkách nezbytné…:)

    Anketa: Které dualy jsou podlě vás lepší volba

    1x
    14%
    6x
    86%
    0 0
    • juli  

      Jaký označení maj ty Sorový duály? Nějak si nevybavuju, že by se někdy dělaly na 7spd.

      0 0
    • .Kubas.2  

      Taky mám soru 7sp doma. Je na zimákoj a pro danou věc to stačí. Ne..re se v bahně a servis je na 2min, tak cca 2× ročně. Dneska je už ale 7sp na běžný ježdění dost málo.

      0 0
      • alinceb  

        No 7sp je málo v porovnání s dnešníma 2×11sp sadama, ale na rekreačku pro holku, co na pořádné silnici nikdy nejezdila, to stačí…;) Rozdíl mezi těma pákama je, že u Sory se podřazuje palcem a u RSX ukazováčkem – tak nevím, co je lepší…Sám mám ne kole starou campu 8sp s podobným chodem jako ta Sora a je to docela v pohodě. Tak nevím…

        0 0
        • Luma  

          Podle mě je RSX lepší,obě páky jsou z kovu.To Sora určitě nemá a odřazování palce je u Shimana divné.RSX jsem jezdil několik roků,prakticky bez ůdržby.

          0 0
          • zzabak  

            Lepší jsou jednoznačne RSX. Sory 7sp mam na sve silnicce a rozdil oproti RSX je podstatny v razeni na lehci prevod, kdy u RSX necvakas celou brdovou pakou jako je tomu u Sory (coz vyzaduje trochu vice sily). Nehlede na to ze sora je plastova a RSX je krasny kus. Jinak oboje funguje stejne, he – řadí. Jinak samozrejme podrazovani u RSX je podstatne lepsi.

            0 0
    • alinceb  

      Tak problém byl vyřešen – mladé se líp podřazovalo se Sorama, tak dostala Sory:)

      Mám tu ale další problém – nejde mi poštelovat smyk na těch RSXkách. Všeobecně v seřizování smyku trošku plavu:/ Tak mám pár otázek:

      1. Jdou poštelovat 3×7 RSX dualy tak, aby chodily s 2×7 sadou 105?
      2. Jakou polohu má mít optimálně smyk? (vodítko rovnoběžně

      nebo šikmo? Jak daleko od převodníku?)

      1. Nedaří se mi poladit, aby mi na obou pilách šel plný rozsah převodů.

      Vždycky na jednom krajním pastorku řeťez dře o vodítko smyku (velká pila-velký pastorek nebo malá pila-malý pastorek) – je to normální?

      Dík za pomoc…

      0 0
      • pstasek  

        Ad 2 pokud vím, smyk by měl být rovnoběžně s pilou a ve výšce cca 2–3mm nad zuby velké pily. Sice tlumočim zkušenosti z biku, ale mělo by to být stejné.

        0 0
      • MlokCZ  

        Nevím jestli mají ty RSX dualy dvě polohy na převodník. Mají?

        Dvě polohy na jednu placku by měly mít u Shimana snad všechny sady už dlouho (kromě současný už na xx let staré Ultegře jsem to měl taky).

        Seřídit pak obě placky jen na jednu polohu, to většinou moc nejde a nějaký ten krajní převod si šrktne. Při seřízení na dvě polohy je to pak vždy bez problémů a to i u trojplacky.

        0 0
        • alinceb  

          Páka má 3 polohy jakoby na 3převodník. Nevím, jestli je to normální, protože dualy Shimano seřizuju poprvé v životě:) Na svém kole mám Campy a ty to mají úplně jinak.

          Takže třeba na velkém převodníku to mám poladit na 2 polohy a na malém na jednu?

          0 0
          • MlokCZ  

            To ne, to vypadá, že jsou jen jednopolohové. Všechny novější (a tím myslím i první Ultegra, která vznikla z původní 600 sady nebo co to bylo, které je už xx let stará) sady mají dvě polohy na převodník.

            Tzn. že páky na trojplacku mají 6 poloh, na dvojplacku 4 polohy. Vždy dvě polohy pro jeden převodník jsou blízké a slouží právě jen k drobné korekci, aby šlo používat na všech převodníkách celý rozsah a na krajních převodech neškrtalo.

            Když mají 3 polohy, tak ty budou daleko od sebe každá na jeden převodník, nemůžeš tedy použít všechny tři, musíš seřizovat pouze na dvě v rámci možnosti jak to půjde.

            0 0
          • R-A-D-I-U-S  

            To Ti nemusí vyjít..

            1. záleží na výsledném převodovém poměru DUALŮ a SMYKU
            2. kolik POLOH/MEZIPOLOH mají DUALY

            Takže pokud ti dualy RSX vygenerují mezi polohou 1–2 nebo polohou 2–3 pohyb na přesmyku 105 odpovídající rozteči dvoutácu je všechno OK. Pokud ne, je třeba změnit převodový poměr prodloužením nebo zkrácením páky na přesmykači – například bys to mohl hrát tak že ty páky budeš používat s jednou mezipolohou.

            0 0
            • alinceb  

              Tak nakonec jsem to pořešil následovně:

              Na velké pile mi jdou těžké převody a když jdu do lehkých, tak podřadim do střední polohy a nedře to o vodítko a na malé pile jde bez drhnutí jen 5 nejlehčích. Takhle to vyzkoušíme a uvidíme…možná by to mohlo stačit…;)

              0 0
              • Luma  

                Taky jsem měl takový problém-vyřešil jsem to,že jsem používal dvě krajní polohy,takže jsi musel cvaknout dvakrát aby jsi dostal řetěz na velkou pilu a to samé na malou.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.