• bezdratova.sprcha

    Zakládám nové vlákno, protože to předchozí neslo špatný název. Pořádek musí být ;)

    Pokud se nedívám špatně, jedná se o nejlevnější GPS cyklopočítač na trhu, možná s výjimkou starých Garminů které se občas objeví za podobnou cenu na zahraničních shopech. Takže je dost možné, že o něj bude zájem. Já svůj kousek pořídil v prosinci 2017 za 1399Kč včetně pošty.

    Co může zajímat přednostně:

    • Umí zaznamenávat trasu
    • Umí automatickou pauzu
    • Udávaná výdrž až 15 hodin
    • Kapacita záznamu až 110 hodin
    • Držák je Garminovský a v balení jsou hned dva kousky
    • Nemá režim pro více kol
    • Nelze navigovat podle mapových podkladů
    • Nelze se připojit k jakýmkoli senzorům
    • Nelze měřit „okruhy“ (tj. počítat rychlost, čas atp. za manuálně nebo automaticky zvolený úsek)

    Co přístroj umí:

    • Záznam trasy
    • Rychlost
    • Průměrná rychlost
    • Porovnání průměrná vs aktuální rychlost (šipka nahoru nebo dolů)
    • Maximální rychlost
    • Nájezd za jízdu
    • Celkový nájezd
    • Doba jízdy
    • Celková doba jízdy
    • Teplota
    • Hodiny
    • Spálené kalorie
    • Celkově spálené kalorie
    • Kompasová navigace
    • Výška (zabudovaný výškoměr)
    • Gradient
    • Stoupání za jízdu
    • Stoupání celkem
    • Maximální výška
    • Graf výšky
    • Samozřejmostí je pak synchronizace se softem od Sigmy a případně následným importem do Stravy

    Série Pure v době psaní tohoto postu má zatím pouze dva modely; One a GPS. GPS se vede v podobném duchu jako One. Kvalitní zpracování, jen základní funkce a jednoduché ovládání. Zatím nemám žádné dlouhodobé zkušenosti, avšak určitě lze konstatovat, že po jednorázovém nastavení stačí vždy před jízdou jenom přidělat na řídítka, zapnout podržením tlačítka a jet. Samozřejmě některým pak mohou chybět funkce. V případě One hodně lidem chyběly hodiny. GPS zase nemá Bluetooth, pouze NFC, takže synchronizace je možná pouze s telefony Android s NFC (u Apple telefonů k NFC k těmto účelům nelze použít). Bluetooth se přitom vyskytuje i na elektronice za 300Kč i méně, takže cena by určitě nijak moc neposkočila. V tomto podle mě je celkem groteskní, že zařízení cucá z prstu spálené kalorie a přitom ani nechce vědět žádné údaje o jezdci. Z mého pohledu pro takové minimalistické zařízení vyloženě přebytečný údaj. Pochybným je v tomto směru také zabudovaný teploměr. Ten má dost pomalý náběh, avšak vypadá že je +/-1° přesný (zkoušeno vedle domácího teploměru na stěně a následně v ledničce).

    Navigace v přístroji nedělá nic jiného, než že ukazuje směr k nějakému bodu vzdušnou čarou. Kdo má Android s NFC, může si tento bod nastavovat libovolně během jízdy, což je rozhodně super. Jinak tento bod lze nastavit akorát přes počítač pomocí software od Sigmy. Defaultně pak tato navigace ukazuje k místu, kde jste počítač poprvé zapnuli, tzn. šipka ukazuje „domů“.

    Po zapnutí si počítač sám nastaví datum i čas. Je potřeba pouze nastavit časovou zónu a zda-li je aplikován letní čas. Zdálo se mi, že jsem někde zahlédl, že si zařízení samo zjistí nadmořskou výšku v době zapnutí, avšak toto nedokážu potvrdit, respektive podle mých zkušenosti toto nemohu jinak než vyvrátit. Nadmořskou výšku je nutno určit. Do zařízení si můžete uložit dvě různé počáteční výšky a taky je možno manuálně vyťukat současnou výšku. Na hlavní obrazovce stačí podržet levé tlačítko a vyjede nabídka pro určení současné výšky.

    Zařízení zobrazuje nejen statistiky ze záznamů uložených v interní paměti, ale také celkové statistiky (tj. od zprovoznění do manuálního vymazání celkových dat). Konkrétně se jedná o celkový nájezd, celkový čas, celkem nastoupané metry a celkem spálené kalorie. Takže super pro ty, co chtějí mít jednoduché informace o nájezdech. Horší pro ty, co chtějí Pure GPS používat na dvou nebo více kolech, protože totálky nelze automaticky nijak odlišit.

    O kvalitě či nekvalitě softu od Sigmy nechám rozhodnout každého zvlášť, protože také záleží co od něj člověk čeká. Po zapnutí a připojení počítače na mě hned automaticky vyběhla informace o dostupné aktualizaci firmware. Tu šlo následně provést jen odklikáním myši. Ze zařízení pak lze importovat celkové statistiky, aktivity a nastavení pro archivaci nebo v případě, že provádíte aktualizaci firmware a nechcete o data a nastavení přijít. Během připojení k SW je také možno nahrát data AGPS a urychlit připojování k satelitům.

    Zde je video z velmi krátkého testu. Nemohu teď nikam jezdit protože jsem nemocný, takže jenom objížďka kolem domu – pro představu, že počítač je použitelný. Jen teda, jak se dá v případě GPS měření čekat, oproti drátovému senzoru opožděnost (a PURE One patří mezi ty opravdu dobré senzory).

    Příjem v této oblasti není super, protože trasa je podél vyšších budov a pod zastřešenou benzinkou (tato konkrétní pasáž způsobí krátkodobý výpadek), a ke všemu jsem za těch pár set metru hodněkrát zpomalil a zrychlil, což je slabina asi všech GPS computerů.

    V příštích pár týdnech udělám několik testů během cesty do práce a také na pár výšlapech na biku. Kromě přesnosti měření vzdálenosti bych chtěl vyzkoušet konzistenci měření výšky. Udělám také srovnání oproti Stravě na Iphonu, tj. nejenom vzdálenost a rychlost, ale také záznam trasy.

    0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Ještě dodávám ten nejdůležitější údaj ze všech.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mam doma 3× předsazený držák na garmina, kdyby jsi chtěl..

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        A opomenul jsem podsvícení. Viz foto.

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Nic moc testování. Se senzorem testuju jenom na dojížděcím kole (na bike senzor dávat nebudu). Srovnávám oproti computeru Sigma Pure 1 (jednoduchý computer, velmi kvalitní senzor). Vše se zdá být naprosto v pohodě, alespoň co se vzdáleností týče. Výsledky jsou v podstatě totožné se Stravou a odchylky od computeru se senzorem rychlosti je jednoduše potřeba očekávat (a i tak jsou malé). Testy dělám hlavně z vlastní zvědavosti a myslím, že není od věci se o výsledky podělit. Při této ceně může někoho napadnout se ptát, jestli to není jenom nefunkční hračka.

        Cesta do práce před vrátnici. V půlce cesty stání na železničním přejezdu.

        Senzor: 4,7km, 14m 54s

        GPS: 4.58km, 14m 48s

        iPhone: 4,6km, 14m 05s (tady se na času projevuje divně fungující autostop)

        Cesta do práce, včetně průchodu přes vrátnici a průjezdu areálem.

        Senzor: 5,13km, 14m 40s

        GPS: 4.96km, 14m 29s

        iPhone: Výsledky jsem z blbosti smazal, ale byly v podstatě totožné s Pure GPS, tedy s výjimkou času.

        Cesta po městě, půlka cesty v celku, pak několik zastávek, stání na semaforech a přechodech, občasné sesedání z kola, místy jízda mezi chodci rychlostí kolem 5kmh. Toto mě docela překvapilo, čekal jsem velkou odchylku. Čas je kratší protože i když počítač nepočítá čas, pořád trackuje trasu a ta se nakonec promítne do vzdálenosti. Větší odchylka pak tady je nejspíš zejména proto, že senzor zaznamená i to, že po zastavení ještě vezu kolo ke stojanu.

        Senzor: .6.61km. 23m 54s

        GPS: 6,32km, 21m 30s

        Zakousnutí brzd na MTB, obě zařízení v kapse. U Pure GPS znatelná nepřesnost – v jednom úseku jsem údajně jel skrz budovy a v jedné části kopce jsem si prý jen tak přejel na druhou stranu ulice, ujel deset metrů a zase se vrátil. Navíc podezřívám, že jsem během jízdy párkrát zmáčkl nějaké tlačítko nebo něco, computer několíkrát pípal. Tohle jsem udělal čistě ze zvědavosti, nehledat v tom vadu zařízení. Jako nouzovka by to asi bylo použitelné, ale jinak určitě vozit na řidítkách :)

        iPhone: 3,7km, 13m 23s, 66m stoupání

        GPS: 3,44km, 12m 10s, 52m stoupání

        Měl jsem pak ještě jedno srovnání popojížděním po městě, ale to jsem zmrvil a data nešlo srovnávat. Nicméně podle průběžného kontrolování, data před zmrvením na tom byla stejně jako ostatní testy. Co však bylo docela legrační, Pure GPS natrackoval celkem přesně můj pohyb po supermarketu.

        Pokud computer nemá senzor rychlosti a počítá rychlost i vzdálenost jen podle satelitů, bude naměřená vzdálenost zpravidla o něco kratší. Zobrazovaná aktuální rychlost pak bude opožděná. Computer hůře snáší zrychlování a zpomalování. Podle různých faktorů může zaznamenání zpomalení nebo zrychlení trvat 2–5 vteřin. Pokud dlouhodobě držíte takovou tu městskou rychlostí 20kmh, pak krátkodobě zrychlíte na 27–28kmh a držíte rychlost třeba jen 10vteřin, GPS computer obvykle zobrazí rychlost tak cca 23–25kmh a ne víc. Napadá mě, že to možná bude nějaký opravný mechanismus, který zabraňuje zobrazování nesmyslů při špatném signálu. Netřeba se nad tím znepokojovat, zobrazovaná aktuální rychlost není směrodatná pro data o celkovém nájezdu.

        Kdyby někomu přišlo srovnávání s telefonem jako neadekvátní, vězte že tracking na iPhonech je špičkový i když máte telefon v kapse. Nevýhodou však je nepřesnost výškových dat a zhoršená výdrž baterie (a tím pádem horší použitelnost na dlouhých vyjížďkách).

        Na trackování trasy nemůžu říct ani půl slova. Celkem dobře jde vidět i na které straně ulice jsem se pohyboval. Zatím to vypadá, že Pure GPS je opravdu schopný computer a při současné ceně skvělý kup.

        Tímto balím srovnávání nájezdů oproti senzoru (udělám ještě jedno poslední jen tak pro sebe, co kdyby náhodou). Vypadá to, že odchylka bude vždy do těch 200 metrů za 5km. Ideální by bylo ještě mít nějakou aspoň 50km trasu a srovnat to, ale jsem po nemoci, takže bohužel. Navíc na dojížďáku se mi nikam na výlety nechce :P

        Na zítřek plánuji výšlap k místní rozhledně (myslím že pod 10km s převýšením tak 200m). Teď po nemoci si na víc netroufám. Tuto konkrétní trasu budu opakovat více dní po sobě a budu srovnávat konzistenci naměřených dat (hlavně výšky), včetně srovnání se Stravou na iPhonu. Tady se právě zase hodí krátkost výletu, protože to bude velice snadno opakovatelná trasa a nehrozí velké výkyvy vlivem měnícího se počasí.

        Jinak kdyby kohokoli něco zajímalo, dejte podnět, můžu vyzkoušet.

        0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Malé srovnání konzistence výškoměru. Ačkoliv jsem chtěl srovnávat se Stravou, tak z toho odpadá. V první řadě jsem chtěl poukázat na to, že Strava má sice konzistentní, avšak nepřesné výškové údaje a když trasu převedete do Stravy, tak Strava výškové údaje záměrně zmrví podle svých nepřesných dat. Vím ze zkušenosti, že někde to může udělat i 70–90 metrů převýšení víc nebo míň. Oficiální odůvodnění je takové, že chtějí mít stejná data pro všechny, i za cenu toho, že budou chybná. No a v druhé řadě, kdykoli si zapnu nahrávání trasy, tak ho pak zapomenu vypnout, takže pak mám změřené i to jak chodím po obchodě, po bytě, jezdím po městě atp. a mám chuť s telefonem hodit o zem (nechci telefonem házet o zem, takže na to už kašlu). Co mělo cenu srovnávat byl tracking a měření nájezdu, ale bohužel.

          Povedly se mi čtyři vyjížďky, z toho tři takřka stejné a čtvrtá má stejný začátek. Nájezdy a časy budou mírně rozlišné kvůli různým podmínkám a chození s kolem.

          1: Výjezd za tmy, nikde jsem nezastavoval a rovnou domů.

          10.10km, 44m 37s, výška v metrech: min. 178, max 343, převýšení 226, gradient: min –18%, max 14%

          Začátek a konec trasy (stejný bod) vykazuje o 1 metr jinou výšku.

          2: Jízda ve sněhu, drobná změna trasy kvůli nesjízdnému úseku, avšak nic co by mělo ovlivnit převýšení. Vzhledem k tomu, že min/max sedí, tak nevím kam se ztratilo převýšení.

          10.53km, 53m 15s, výška v metrech: min. 178, max 343, převýšení 218, gradient: min –16%, max 11%

          Začátek a konec trasy (stejný bod) vykazuje o 2 metry jinou výšku.´

          3: Jízda v mokru a ve sněhu, zase trochu změněná trasa kvůli spadlému stromu. Po přezkoumání toto přidalo tři metry převýšení.

          10,47km, 48m 30s, výška v metrech: min. 178, max 347, převýšení 233, gradient: min –20%, max 13%

          Začátek a konec trasy (stejný bod) vykazuje o 9 metrů jinou výšku.

          4: 30km vyjížďka zahrnující stejný kopec a některé mini-sjezdy.

          Maximální výška 340 metrů, gradient: min –18%, max 14%

          Začátek a konec trasy (stejný bod) vykazuje o 13 metrů jinou výšku.

          Výškoměr tedy neukazuje kraviny a je použitelný. Nekonzistenci je potřeba očekávat i kvůli měnící se teplotě a počasí. Gradient zobrazovaný je spolehlivý spíše v delších kopcích.

          BTW: Teploměr měří přesně, avšak trvá až deset minut než spadne z pokojové teploty na teploty pod 10 stupňů.

          0 0
          • IndyCZ  

            Strava ale výškové metry bere podle computeru a přepočítání jen nabízí, ne?

            To s tou teplotou je logické a stejné u všech přístrojů.

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              Dneska jsem zkoušel import dnešní aktivity s převýšením 242 metrů a Strava z toho zcela automaticky bez zeptání udělala 290 metrů, což jednoduše není reálné, leda bych některé kratší kopce opakoval dvakrát. Navíc je to úsek, který jezdívám několikrát týdně. A když jsem se díval na diskuze na stránkách Stravy, tak podle všeho není možnost si vybrat že chceš data z výškoměru. Jediné co jsem našel, tak možnost upravit reálně najetou vzdálenost.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Jo a u levnějších zařízení bývá teploměr notoricky k hovnu, protože je ovlivněn i rychlejším sjezdem a ukazuje i nesmysly větší než 10°

                Si pamatuju když jsme to na levnějších computerech měli s kámošem oba a sporadicky jsme si to kontrolovali. Myslím se nestalo, abychom oba měli stejný údaj :D

                Takže tady jsem fakt rád, že je teploměr použitelný.

                0 0
        • j_vrba  

          Super recenze. Možná jsem to někde přehlédl, ale na Stravu se to dá nahrát přímo nebo musím exportovat soubory a nahrávat tzv manuálně?

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Přes Sigma Data center lze nasdílet či exportovat trasy na: Strava, TrainingPeaks, 2Peak, Facebook a Twitter.

            Už jsem tu někde zmínil, při exportu však Strava vyhazuje výšková data a používá svá vlastní nepřesná data.

            0 0
        • lukymarek  

          přemýšlím o nem jezdím na mobil,Psal si že v lese v vyšší budovy je nepřesná prumerná rychlost.Tak jsem se chtel zeptat jestli výsledná prumerná rychlost odpovídá realite .A jestli přímo na trase jdou na nem videt strava live segmenty dekuji

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Zařízení už nevlastním, tak ti bohužel nedokážu říct, jestli to počítá průměr vzdálenost/čas, nebo průměr z reportovaných aktuálních rychlostí. Nicméně mám ten dojem, že to nakonec zobrazí tu správnou průměrku.

            Segmenty to neumí, maximálně pak můžeš porovnat dle stáhnutého GPX souboru. Budeš potřebovat o dražší zařízení. PURE GPS je pořád spíš takový informační budík než zařízení pro efektivnější trénink. Výhodu oproti telefonu budeš mít hlavně ve výdrži baterie, barometru a kompaktnosti.

            0 0
    • Butschweck  

      Ahoj, pořídil jsem ho taky, koncem listopadu. Zaujalo mne cena a funkce co computer umí. Myslím že podobný tachometr od VDO stojí o litr více.

      Zatím se mi líbí poměrně velký displej včetně hodin a funkce kreslení toho profilu s procenty. Myslím že ujeté trasy jsou přesné(předtím jsem měl hodinky Garmin, který jsem rozbil). Doplnil bych ještě že se dá displej rozsvitit za tmy. Jsem s ním zatím spokojenej.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Díky za připomenutí toho podsvícení. To jsem úplně vypustil.

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Jinak já se o něm dozvěděl teprve nedávno až skrz to původní vlákno. Stavím teď nové kolo tak jsem si řek že by nebylo od věci tomu kolu něco koupit na vánoce. Po GPS computeru jsem se díval už delší dobu, ale vzhledem k tomu, co ty stroje obvykle nabízí, respektive co z nich reálně využiju, mi přišly celkem drahé, nehledě na některé celkem nedotažené funkce nebo horší výdrž baterie.

        Pokud PURE GPS splní očekávání, tak to bude suprová investice.

        0 0
        • K2  

          Ahoj,

          můžu se zeptat na výdrž baterie v praxi?

          Co když dám pře víkend 4 h trip a další výlet bude zase až za týden, třeba zase 4 hodiny?

          Je potřeba dobíjet znova, nebo baterka vydrží několik vyjížděk?

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Hoj, bohužel ti neřeknu, jak rychle nebo pomalu se zařízení vybíjí když není používáno. Já však když nejezdím jinam než do práce (cca půl hodiny až hodina denně podle toho jestli jedu ještě na nákup), tak nabíjím jen jednou za týden když připojuji k počítači abych stáhl data, ale každopádně baterka se takto v žádném případě nevybije.

            Zrovna teď poslední víkend jsem si dával dlouhý švih. Víc než 5 hodin čistého času v sedle, celkově výlet musel zabrat kolem 6 hodin včetně zastávek (párkrát jsem šteloval sedlo a řidítka). Vracel jsem se se dvěma čárkami (ze tří). NFC mám vypnuté. Těch 15 hodin udávaných výrobcem bych tedy takto hodnotil jako zcela reálný údaj.

            0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Díky, na to podsvícení jsem zapomněl.

      0 0
    • Slam09  

      Tak tomu říkám recenze! Palec nahoru ;-)

      0 0
    • doubeq  

      Tak co, tak co? Jak zatím funguje? Docela mě tahle recenze nahlodala, už chvíli přemejšlim o GPS, o ROX 7, ale asi tolik funkcí nepotřebuju. Jaká je přesnost v porovnání s klasickým computerem bez GPS?

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Jak jsem psal, byl jsem dlouhou dobu nemocný, takže jsem bohužel nemohl jezdit. Zítra teprve budu dělat první testy při jízdě do práce a tak od středy bych už snad mohl začít jezdit nějaké kopce na MTB a vyzkoušet výškoměr. Kromě ztracené fyzičky musím hlavně znovu nabrat imunitu, takže žádné divočárny.

        Z jedné cesty na poštu mohu vyvodit, že oproti klasickému computeru bez GPS bude GPS computer zobrazovat vždy menší nájezd (pokud tedy vše funguje správně).

        GPS změří vzdálenost kterou ujedeš na mapě, zatímco senzor změří kolik jsi „natočil“.

        Tady se dá polemizovat nad tím, která metoda je lepší. GPS sice nezměří kolik kolo reálně najezdilo po zemi, ale zase někdo může namítat, že u senzoru bude rozdíl v nájezdu předního a zadního kola, že se naměří i zbytečné kličkování, a že se do vzdálenosti mohou započítat situace, kdy z jakéhokoli důvodu stojíš na místě a točí se ti kolo.

        Osobně jsem taky měl v hledáčku ROX 7. I když má papírově podstatně více funkcí, hodně z nich jsou jenom detailnější informace, které lze z Pure GPS také vyvodit a případně je i zobrazit po exportu (věci jako naměřené hodnoty sjezdů, změny teploty a podobně). Hlavním rozdílem co vidím je to, že ROX 7 má automatické i manuální okruhy, navigaci podle mapových podkladů a bezmála čtyřnásobnou kapacitu pro uložené aktivity. Pure GPS ale zase má NFC (což v kombinaci s kompasovou navigací může být hodně šikovná pomůcka pro navigaci k blízkým místům v lese) a teoreticky o dvě hodiny delší výdrž baterie (při vypnutém NFC). Poměr cena/výkon je podle mě nesrovnatelně lepší u Pure GPS – cena ROX 7 je takřka dvojnásobná. A i když má ROX 7 navigaci, bez možnosti bezdrátové komunikace s telefonem je docela omezená.

        0 0
        • doubeq  

          Díky, ať to jezdí a budu se těšit na výsledky testu ;-)

          0 0
        • pendergast  

          Je niečo nové ohľadom fungovania (výškomer, GPS v teréne, výdrž batérie)?

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Vydrz baterie jsem otestovat nemel moznost kvuli delce mych zimnich vyjizdek. Funkce computeru v poradku.

            Jen jsem teda vypnul funkci automaticke pauzy. Ve velmi pomalych sekcich se mi stavalo, ze se pauza spoustela a hned zase vypinala, takze si to radsi delam manualne kdyz opravdu zastavim.

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              Tak dneska jsem funkci automatické pauzy opět zapnul, protože nejsem schopný to pokaždé dát manuálně :D

              0 0
        • kuba.chaloupka  

          Chápu správně, že nepodporuje čidlo kadence?

          0 0
    • lodyh  

      Něco takového bych potřeboval na cesty do práce, cena je skvělá:)

      Ale prosimte, když už ses tak rozepsal, můžeš zjistit ještě jednu, pro mě podstatnou věc? Potřeboval bych vědět, jestli jde aktivita na 8 hodin zapauznout a nevytriska to baterku. Mam commute do práce od začátku vedenej tam i zpátky jako jednu aktivitu a už to nebudu měnit, takže stop a pak založení nový aktivity by pro mě znamenalo že bych to musel pracně spojovat…

      Díky ti jestli to zjistíš!:)

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Mám vyzkoušené, že to takto funguje. Po příjezdu do práce dám pauzu, podržením prostředního tlačítka vjedu do menu a dám vypnout. Po práci a následném zapnutí zapnutí tam je pořád to, co jsem najel ráno a můžu dále pokračovat. Akorát musíš znovu zkalibrovat výšku, jinak ti to bude ukazovat nějakou pitomost a nebudeš už mít šanci to opravit, protože opravit lze pouze počáteční výšku.

        Pokud chceš aktivitu ukončit a uložit, musíš podržet pravé tlačítko, přičemž ti začne blikat „reset activity“. Jakmile to dobliká, naskočí ti nová aktivita a ta předchozí se uloží do seznamu aktivit.

        0 0
        • lodyh  

          Tak úplně super, takhle mi to bude vyhovovat. Je to sice trochu kostrbaté, ale použitelné. Výšku si pak opraví Strava:)

          Děkuju za radu!

          0 0
    • Smazaný účet  

      Pěkný přístoj. Možná jsem to přehlédl, ale jaká je hustota GPS záznamu? Škoda, že Strava výšková data z Pure GPS neakceptuje. To pro mě dělá tento kousek v podstatě nepoužitelným, protože „stravametry“ se v lokalitách, kde jezdím (často údolí obklopená příkrými svahy), rozcházejí s realitou v řádu desítek procent – Strava „naměří“ v průměru dvojnásobek převýšení naměřený Boltem od Wahoo… Extrémní příklad pak je trasa Obřany – Blansko údolím podél řeky, kde je reálné převýšení několik málo desítek metrů na drobných vlnkách a Strava tam vyprodukuje „kopce“ dávající v součtu cca 400 metrů… Tyto kopce vypadají asi tak, že na 20 metrech člověk vyskočí třeba 50 metrů a hned zase spadne dolů – něco, co by šlo chytrým algoritmem (který vezme v potaz i rychlost) vychytat a „vyhladit“. Chování Stravy, co se výškových metrů týče, ale bohužel jakoukoli inteligenci a logiku postrádá…

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Hustota záznamu je 1 bod každých pět vteřin. Vzhledem k ceně a výdrži baterie bych větší hustotu asi ani nečekal.

        Bohužel, mrvení výškových dat vidím hlavně jako problém Stravy. Jejich výšková data jsou špatná, na což je komunita neustále upozorňuje, ale nic se s tím neděje již několik let. Jasně, ani výškoměry nebudou úplně spolehlivé, ale Strava produkuje vyloženě nesmysly za hranicí 50% odchylky. Přijímání výškových dat jen z vybraných zařízení také vidím jako špatnou službu. Navíc, pokud to správně chápu, Strava ve finále ještě upravuje data (všechna, nejen výšková) z úplně všech zařízení. Strava chce být hlavně služba pro srovnávání výsledků, takže raději poskytnou pro všechny uživatele stejně špatná data, než ponechat odchylky způsobené různými přístroji. Čtu to od nich tak, že jejich data jsou prostě skóre, ne reálná data.

        Osobně takto nevidím jediný důvod, proč Stravu vůbec využívat, o srovnávání s ostatními nestojím. Kromě trackování tras a sledování nájezdu a převýšení si chci držet statistiky ohledně nájezdů na jednotlivých kolech, mimo sledování výkonu a hlídání odpočinku také kvůli údržbě (píšu si poznámky kdy měním řetěz a podobně). Na tohle mi bohatě stačí software od Sigmy, kde jde velice dobře vidět kolik jsem toho na jakém kole odjezdil a také odlišit sportovní jízdy od užitkových.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co se úpravy dat Stravou týče, používáš-li „podporované zařízení“ – Edge, Bolt etc… Strava Ti data sama nepřepočítá (nezmrví), ale dá Ti možnost to udělat. Neznám nikoho, kdo ji využívá. Přístup Stravy mi v tomto rovněž přijde „pomýlený“ – využívají nekorektní data ke znepřesnění těch korektních místo toho, aby dělali pravý opak. Tato diskuse by už ale patřila do jiného vlákna… Díky za info.

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            https://support.strava.com/…in-vs-Strava

            Viz třeba tohle. Strava údajně hned po nahrání dat zobrazuje data vytažená ze zařízení, ale po nějaké době je má upravit. Garmina nevlastním, takže bohužel nemohu vyzkoušet, jestli je to stále pravda, nebo jak to vlastně funguje. Vidím tam třeba že rozdíl bývá i v tom jestli máš automatickou synchronizaci nebo jestli synchronizuješ manuálně. Ale jak říkáš, je to spíš diskuse na jiné vlákno.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Co se automatických úprav týče, všiml jsem si, že mi Strava s malým odstupem času přepočítá odhadovaný průměrný výkon ve Wattech. Tedy hned po automatickém nahární dat je to číslo nižší a po čase se dopočítá… Možná ten první údaj nebere v potaz převýčšení, ale to jen hádám. Navíc je to beztak jen velmi orientační hodnota. S nějakými změnami celkové průměrné rychlosti jsem se nesetkal. Ta vždy sedí. Totéž platí pro vzdálenost a převýšení. Pouze průměry na jednotlivých segmentech jsou přepočítány – použije se vždy délka segmentu zaznamená (jakkoli blbě) tím, kdo segment vytvořil, aby pak třeba třetí v tabulce neměl vyšší průměr než ten první, jen protože měl třeba přesnější GPS záznam.

              Vlákno je Tvé, takže si to tu pak případně blokni.

              0 0
        • Youda  

          Tak po exportu na Stravu ze Sigma Data Center jsou časy segmentů po 5 vteřinách což bude asi souviset s tou frekvencí zápisů.

          0 0
    • Chen  

      Ahoj, taky jsem si pořídil tuto věcičku, prosím tě nevíš jak se maže ten celkový nájezd ? Jsem to teď trochu testoval, takže jsem to nosil v kapse a vozil v autě, tak bych to chtěl nějak vynulovat. Jednotlivé aktivity smažu, ale furt mi tam zůstává ta totálka, nevíš jak to z toho dostat, dík.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Přejdeš do nastavení (settings), najdeš si Totals a na konci menu bude All Reset (a datum od kdy to počítá). To dáš, a mělo by se ti všechno resetovat. Jinak přes software Sigmy si můžeš totálky buďto přepsat, zálohovat, nebo archivovat.

        0 0
    • Youda  

      Dnes mi přišel a tak jsem ho otestoval a celkem s GPS spokojenost. Akorát jsem ho nemohl za boha zapnout, tak jsem ho připojil k PC naskočilo tam online a zase nic. Potom se nějakým záhadným způsobem spustil. Tu startovací výšku si musím nastavit před každou jízdou nebo tam jde nějak uložit? Děkuji

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Ano, jako asi u všech zařízení s výškoměrem, musíš nastavit startovací výšku (výškoměr měří jen podle tlaku vzduchu). Můžeš si v nastavení vytvořit dvě startovací výšky (Home Alti 1 a 2) a pak je tam možnost určování výšky pomocí GPS (to však není úplně přesné), nebo zadání tlaku vzduchu (to si však musíš vygooglit na nějakém serveru počasí a ti to často zaokrouhlují).

        Startovací výšku jednoduše nastavíš tak, že na hlavní obrazovce podržíš levé tlačítko, a pak jednoduše najedeš na nějakou tu domácí startovací výšku (já tam mám prostě nastavenou výšku vedle baráku, odkud většinou vyjíždím) Pokud však neudáš volbu před začátkem jízdy, nic moc se neděje. Po importu jízdy do počítače pak můžeš startovací výšku upravit v software Sigmy, čímž se všechny výšky přepočítají). Samozřejmě výška má vliv jenom na minimální a maximální dosaženou výšku a hodnoty aktuální výšky v jednotlivých bodech jízdy). Hodnotu celkového stoupání to neovlivní. Když jedu do práce nebo na kolečko kolem města po rovinkách, tak výšku vůbec nenastavuju.

        0 0
        • Youda  

          Díky, vše nastaveno. Jinak bych zmínil celkem nešťastné rozmístění tlačítek. To prostřední mělo být buď na boku nebo nebo na protější straně. Při jízdě nepoužívám a dnes jsem si omylem zastavil záznam trasy (automat mám vypnutý).

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Na tlačítka jsem si osobně zvykl. Podle hmatu je dokážu snadno rozeznat. Je ale pravda, že by byla lepší na horní straně zařízení. U Sigmy Pure 1 jsem si takto několikrát vymazal výlet tím, že jsem se při zastavení o počítač opřel nohou (měl jsem ho za představcem na horní trubce.

            Já jsem zkoušel jezdit bez automatu, ale vzdal jsem to. Vždycky jsem to pak zapomínal zapnout nebo vypnout, což vedlo ke zmrveným záznamům. Mám zapnutý automat a teď jsem opět zapnul hvízdání, abych nezapomínal zapnout aktivitu při výjezdu.

            0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Už jsem chtěl delší dobu něco písnout, je nejvyšší čas.

      Problémy? Celkově mám s computerem naježděno přes 1200km a zaznamenal jsem 74 aktivit (většina z nich cesty do práce). Doposud jsem neměl problém s importem do počítače. Setkal jsem s občasnými chybami záznamu. Na jedné vyjížďce mi v jednom bodě nějak zblbnul výškoměr a vystřelil mě asi 100 metrů vysoko, načež mě zase položil zpátky na zem a tento manévr započítal do celkového stoupání. Na stejné jízdě mi nějakým způsobem zablbnul teploměr a v nějakém bodě zaznamenal –16°C (v záznamu jsem nedokázal dohledat kde přesně, ale v celkových hodnotách toto maximum je vyobrazeno). Jednou se mi stalo, že zařízení se tvářilo, že má GPS signál, ale vůbec neregistrovalo pohyb. Předpokládám, že to bylo špatným počasím, nepomohl totiž restart. Po pár minutách se to rozjelo. Párkrát jsem zažil, že zařízení hledalo signál více než dvě minuty (nemělo však A-GPS data a bylo horší počasí). Někdy hned ze začátku se mi stalo, že zařízení mělo špatně nastavený datum a zobrazovalo rok tuším 2025. Zařízení jsem restartoval, nechal znovu zjistit datum a čas od satelitů, nastavil jsem si správné časové pásmo a už se s tímto problémem nesetkal.

      Pokud někde zastavíte a chystáte se vejít do budovy, ujistěte se, že jste aktivitu zastavili. Zařízení buďto bude vaši aktivitu nadále nahrávat uvnitř budovy, a nebo bude neustále nesprávně určovat polohu, což bude vyhodnocovat jako pohyb.

      Počítejte taky s tím, že pokud zařízení dáte do kapsy, nebo ho vezmete někam kde je jiná teplota než venku, zblbnete tím na několik minut teploměr. Respektive se pak nedivte, že vám to v mrazivém počasí ukazuje, že někde bylo 25°C :)

      Jak se dá od GPS zařízení čekat, zobrazování aktuální rychlosti je spolehlivé jen dokud jedete na otevřeném prostranství. Blízko vysokých budov nebo skal, případně pod stromy se mohou zobrazovat nesmysly (zpravidla pomalejší). Toto je hold nevýhoda nemožnost připojení senzoru.

      Výdrž baterie nemám změřenou, zatím jsem nebyl na dostatečně dlouhém výletu. S vypnutým NFC bych však těm 15 hodinám udávaných výrobcem věřil. Soudě dle toho jak dlouho trvá ubrat jednu čárku z baterky. Pokud se chystáte na dlouhé nebo několikadenní vyjížďky, určitě oceníte, že zařízení je možno nabíjet a zároveň používat. Během jízdy je taky možno procházet skrz menu, zařízení bude i nadále provádět záznam jízdy.

      Se software od Sigmy jsem spokojený. Umožňuje mi zobrazit vše co mě zajímá, tj. nájezdy na oboje kola (jednotlivě i dohromady), nájezdy různých typů jízd (používám MTB pro jízdy na MTB, Road pro jízdy na gravelu, a cycling pro užitkové jízdy) a srovnávat týdny, měsíce i roky. Je však potřeba si po každém importu dat ke každé aktivitě přiřadit tyto informace, jinak filtry očividně nebudou mít podle čeho filtrovat. Nejsem na statistky nijak náročný, možná to nebude stačit všem, nedokážu soudit.

      Doporučuji si do zařízení nahrávat A-GPS data kdykoli můžete, aby byla stále aktuální. Doba hledání signálu se tím obvykle zkracuje pod 10 vteřin za jízdy.

      S koupí jsem velmi spokojen. Za tu cenu si myslím se jedná o dost šikovnou hračku. Po ničem dražším netoužím (aspoň tedy ze zařízení dostupných na trhu). Aktuální rychlost pro mě není dostatečně důležitý údaj, abych kvůli tomu připlácel několik tisíc za zařízení schopné připojit senzor. Docela mě ale mrzí, že Pure GPS má jen NFC, nikoliv Bluetooth (nemůžu tyto funkce využívat, mám jabko).

      Co mě štve? Hlavně asi to, že po spuštění a rozjezdu je nejprve potřeba tlačítkem spustit aktivitu. Už se mi několikrát stálo, že jsem tu aktivitu zapomněl spustit. Toto je však spíš moje lidská blbost než problém zařízení. Pravidelně mě však otravuje spouštění podsvícení. Je potřeba současně stisknout levé a pravé tlačítko, a to úplně přesně. Někdy to trefím hned na poprvé, někdy trávím třeba patnáct vteřin snažením se spustit podsvícení. Taky se mi moc nelíbí pořadí informací na hlavní obrazovce (třeba že celkově nastoupaný metry jsou myslím až páté v pořadí) a za mě by tam vůbec nemusely být položky jako kalorie (nepřínosný údaj) nebo výškový profil (ten je hodně omezený), a teplota klidně mohla mít akorát místo v menu – není to infromace, na kterou člověk potřebuje hledět stále během jízdy.

      0 0
    • pnboss  

      Jak se nahrávají ty A-GPS data?

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Pripojis k PC, zapnes Software od Sigmy, a na takove te hlavni obrazovce hned pod upgradem firmware je moznost nahrat AGPS.

        0 0
        • pnboss  

          Díky. Dnes by mi ho měl doručit kurýr, tak se do toho hned dám.

          0 0
        • Youda  

          Tak já tam takovou možnost nenašel, nejde to jen přes Sigma Link? :-(

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Nene, Data Center. Na panelu Dashboard budes mit pri pripojenem zarizeni tu moznost. Viz foto

            0 0
            • Youda  

              Tak bohužel tam mám jen toto, verze je 5.4.8.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                To je zvlastni. Mrknu se doma co mam za verzi. Zkzs mrknout na stranky sigmy jestli neni novejsi verze nez co mas.

                0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Tak mám dokonce ještě starší verzi SW. Nechal jsem comp ve sklepě, tak to teď nevyzkouším.. Jak budu mít čas, tak aktualizuji a mrknu jestli to neschovali někam jinam.

                0 0
                • Heinrici  

                  Taky mám verzi 5.4.8. a nahrání A-GPS z Dashboardu šlo pouze jednou. Teď mám na panelu to samé co Youda. A-GPS nahrávám z mobilu normál přes NFC.

                  0 0
                  • bezdratova.sprcha  

                    A neda to tu nabidku pouze kdyz nemas altualni data?

                    0 0
                  • Youda  

                    Tak se mi tam konečně objevilo to AGPS :-), nevím jestli záleží na postupu spustit Sigma data center, nechat synchronizovat, klikl jsem do aktivit, připojil Sigma pure a na Dashboardu se mi objevilo toto. Předtím jsem asi připojil computer a potom spustil soft.

                    0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Tak jsem taky aktualizoval a s tímto problém se nesetkal. Podle dodaného screenu tam chybí i možnost aktualizovat firmware. Celý ten blok jakoby někam zmizel. Typoval bych to na nějaký problém s tím software. Není tam třeba posuvní, kterým by se posunula ta obrazovka nebo něco?

                0 0
                • Youda  

                  Aktualizaci firmware jsem objevil zde, posunout to nejde. Jinak mám pocit že ty data se aktualizují přes Sigma link: Sigma Pure

                  0 0
                  • bezdratova.sprcha  

                    Tak hlavne ze to mas jak nahrat. Ja treba sigma link k zarizeni nijak nepripojim (mam jabko) a jinak pres to data center bych to tam nedostal.

                    0 0
                    • Youda  

                      Já mám Lumii 620 (zatím – už dosluhuje), takže taky smolík :-)

                      0 0
                    • Blunderbuss  

                      Sigma DataCenter i SigmaLink jsou dostupné i ve verzi pro Apple.

                      0 0
                      • bezdratova.sprcha  

                        Ano, ale zarizeni nelze nijak pripojit. Apple nedovoluje obousmerny prenos dat pres NFC a pres kabel pripojit taktez nelze.

                        0 0
                        • Blunderbuss  

                          Nezkoušel jsem to nijak detailně. MAC nemám a přes iphone jsem zkoušel pouze přenos trasy z ROX 11 přes BT, což jde, ale trvá to oproti nahrávání přes kabel do PC věčnost, takže to používám pouze občas.

                          0 0
                  • Chen  

                    Hergot, kde si v tom vzal tu češtinu :-) ???

                    0 0
                    • Youda  

                      Menu → nastavení

                      0 0
                      • Chen  

                        Jo díky už jsem to našel – a přitom taková blbost (Pelíšky) :-)

                        0 0
                      • bezdratova.sprcha  

                        Zkus jen tak ze srandy na chvili tu cestinu prepnout na anglictinu, jestli to nahodou nedela nejaka chyba v tom.

                        0 0
                        • Youda  

                          Jo to jsem zkoušel a nic, ještě mě napadá nainstalovat starší verzi, jsou tam ke stažení asi čtyři.

                          0 0
                          • bezdratova.sprcha  

                            Vyzkousej, ale vcera jsem dal tu novou verzi, a jde mi to. Nicmene pokud budes preinstalovavat, tak si nejdriv zalohuj databazi a odinstaluj kompletne to co mas na pc. Jinak tam porad zustanou nejaky soubory.

                            0 0
    • pnboss  

      Chtěl bych se ještě zeptat zkušenějších pánů na pár věcí :

      • Ikdyž Pure vypnu, tak na displeji stále svítí čas?
      • Když připojím Pure k PC, tak se na displeji zobrazí „online“, ale žádný ukazatel stavu baterie – nabíjení. Dělá vám to taky?
      • Nabijíte přes PC nebo normálně k nabíječce třeba od mobilu?

      Děkuji za případné odpovědi.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Viz foto. Po vypnuti se zobrazuje cas a nejaka hlaska co si muzes nastavit pres PC. Po urcite dobe v klidu display zhasne uplne, ale jakmile se zarizenim pohnes nebo zatrepes, hned zase zobrazuje cas.

        Pri napojeni na PC se zobrazuje online, baterka se vsak samozrejme nabiji. Nabijim to jen pres PC.

        0 0
    • pnboss  

      Zkoušel někdo propojit Pure s mobilem pomocí kabelu?

      0 0
    • pnboss  

      Tak já doplním sám sebe. Pure nabíjím klasicky jako mobil v nabíječce. Taky jsem pořídil redukci USB OTG a mám spojený mobil s Pure, funguje perfektně. (velká škoda absence bluetooth) Doporučuji spojení se Strava a Relive!

      0 0
    • starejBruna  

      ahoj, taky mám verzi Sigma data center 5.4.8. Možnost přenést AGPS data je možné jen když je pure GPS připojené přes USB. Když není připojené, nabídka zmizí. :-)

      0 0
    • jiboy  

      ahoj také jsem si koupil tento tachometr

      první jízda najeto 700 metrů – vše se zaznamenalo.

      pak jsem jel 10 km – rozdíl oproti synovi klasický tachometr asi 330 metrů méně.

      Když jsem nyní nainstaloval software nebo i přenesl do mobilu tak mi to ukazuje jen aktivitu tu první těch 700 metrů, ale těch 10 km co jsem jel nikde uvnitř není – nabízí to import prostě jen jedné aktivity a to je ta první. Celkový nájezd ukazuje 11 km – což by sedělo.

      Dotaz je – to musím po každé jízdě stáhnout z gps tachometru, aby se mi pak ukládala další aktivita nebo proč software v pc ani v mobilu tu druhou jízdu, kterou jsem klasicky zapnul – vše se nahrávalo vůbec v tachometru není a nejdou stáhnout.

      Přitom prvních 700 metrů vše ukazuje i na mapě – jak jsem přesně jezdil po ulici apod.

      ted jsem tu první aktivitu smazal, tak se to snad další jízda nahraje

      mám na vas tedy dotaz – co dělám špatně, že druhá aktivita 10 km neexistuje ????

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Hoj, no tak v podstatě to samé se mi stalo nedávno a už celkem dvakrát. První případ když jsem jel na tréninkový švih na rozhlednu. Vrátil jsem se domů a chtěl si stáhnout jízdy za celý týden, ale zapomněl jsem aktivitu uložit a vyresetovat. Připojil jsem tachometr k PC, zjistil chybu, odpojil ho abych aktivitu uložil, ale ta už byla pryč. Celkový nájezd však seděl.

        No a další případ, ten mě docela nakrkl, ujel jsem si nějakou stovečku, pak se po cestě domů stavil na pivko a mezitím jsem computer asi dvakrát vypnul a zapnul (koukal jsem do menu). Než jsem vyjel, zapnul jsem počítač a celá aktivita byla pryč. Celkový nájezd však opět seděl.

        Takže asi nějaká chyba. Mám na něm za letošek najeto cca 2700km a za tu dobu se mi to stalo jen dvakrát, takže jsem nechtěl vířit vodu, ale bohužel, očividně existuje nějaká možnost chyby která maže rozjetou aktivitu.

        0 0
        • jiboy  

          Děkuji za rychlou odpověď. Uvidím tedy další jízdu zda to bude funkční.

          Myslel jsem že to nějak blbě mackam jak jsem četl v této diskuzi, kde se tuším někde píše na konci jízdy zmáčknout právě tlačítko na uložení trasy apod. Uvidíme, napíšu zase své postřehy.

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            jj, když chceš jízdu uložit, tak držíš levé tlačítko, dokud se obrazovka nevynuluje. Aktivitu pak můžeš nahrát do počítače, nebo ji zobrazit přímo v menu zařízení.

            0 0
            • honzanaghostu  

              ahoj. jsem tu nove. testuju pure gps . spadl mi z metru na zem na pravej horni roh a uplne se vypnul. nemate nekdo reseni? outdoor zarizeni na kolo bycse nemelo podelat pri jednom spadnuti na zem myslim.. zkousel jsem kombinace tlacitek a nic. jak to delaji kdyz to uplne vypnou a daji do prodeje?.. zkousel jsem znovu trochu poklepat atp ale nic. jakoby se ztrati kontakt s baterkou.. diky H.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Tak metrovy pad by tomu podle me ublizit nemel. Zvlast kdyz si vezmes jak je to zarizeni lehke. Parkrat mi taky spadl na zem z vysky riditek a zadny problem.

                Zkousel jsi pripojit k PC? Pokud zarizeni neni nijak viditelne poskozene, zkus reklamaci. Nelze vyloucit nejakou vyrobni vadu ktera se projevila po padu

                0 0
                • honzanaghostu  

                  tak jsem to pripojil, s pc se to spoji, do sigmy app jdou importovat data , vidim tam neco z dneska. i kdyz trochu divny cisla. nuloval jsem data rano a do padu jsem ujel cca 22 km za cca hodinu. a ukazuje to s dneska 33 km ale za 4h. coz je blbost:) kdyby to merilo i pres „zhaslej“ display tak jsem ujel (mel jsem rezervni tachometr k porovnani) 87 km a cca 5 hodin na kole. takze je to cely nejaky rozhaseny.. ale jak pises, pad z metru by tomu nemel ublizit. nespadlo to na display. pujdu reklamovat, navic jsem to koupil pres eshop s osobnim odberem takze do 14 dnu mozno vracet bez duvodu rozbaleny, vyzkouseny.. jinak dle toho co jsi psal, za ty penize je to ok se zda:) jak pises otravny je, ze to furt chce zapinat trenink a obcas jsem na to zapomnel po ujeti par desitek metru. a okamzita rychlost – ma to dost zpozdni oproti computeru se senzorem. jeste dotazy dva: 1 – data naimportovany do sigmy v pc. v ktery sekci uvidim profil trate, a kudy jsem jel? nebo tak to nefunguje? pokud to tak nefunguje, pak moc nevidim pridanou hodnotu importu dat do pc.. 2 – altitude. kdyz to ma gps, proc je treba kalibrovat? mel jsem zato, ze si to nadm.vysku zmeri samo? a ukaze profil trate v zavislosti na nastoupanych/ses­toupanych m ? proc je treba nastavovat vychozi nadm ? diky

                  0 0
                  • bezdratova.sprcha  

                    Dej vědět, jak reklamace dopadne, docela mě to zajímá (i když už budu zařízená dávat pryč, rozhodl jsem se pro upgrade na Rox 11)

                    Jo, po importu aktivity do PC uvidíš kudy jsi jel a pak tam máš různé konfigurovatelné grafy (výškový profil vůči času nebo vůči vzdálenosti, rychlost, atp.). Jakmile aktivity ze zařízení smažeš, tak v nabídce Totals ti celkové hodnoty zůstanou. V tom jejich software pak máš kalendář, ve kterém vidíš kolik jsi toho najezdil za týden, za měsíc, za rok atp. Případně můžeš jednotlivé aktivity různě označit nějakou barvičkou, identifikovat na jakém kole jsi jel atp. No a v tom kalendáři a grafech pak podle toho například můžeš poznat kolik jsi toho najezdil na jakém kole, případně jestli si to tak budeš nějak označovat, tak můžeš velice snadno rozeznat kolik jsi toho najezdil do práce, trénink, výlety atp. Zkrátka a dobře, hlavní pointou jsou statistiky.

                    Když jsi na té hlavní obrazovce aktivity a podržíš levé tlačítko, otevře se ti menu kalibrace výšky. Je tam možnost kalibrace pomocí GPS. Důvod, proč toto dělat ručně, místo pomocí GPS, je větší přesnost. GPS obvykle určí polohu s přesností +/-10 metrů (v některých případech i větší nepřesnost). V nastavení si pak můžeš definovat až tři počáteční výšky (já tam prostě měl výšku před domem a před začátkem jízdy jsem ji vybral). A pak je taky možnost přímo napsat výšku ručně (když třeba vyjedeš kopec a máš tam ceduli jak přesně vysoko jsi), nebo podle tlaku vzduchu (což si musíš zjistit na internetu). Pro mě osobně je z údajů výškoměru stejně nejdůležitější relativní převýšení a to zůstane stejné, i kdybys měl zařízení před začátkem jízdy chybně zkalibrované třeba o 500 metrů. Po importu dat pak můžeš v nabídce aktivity zkorektovat počáteční výšku, pokud bys na to snad zapomněl před jízdou. Tato možnost však posune komplet celou škálu, takže pokud jsi pak během jízdy někde kalibroval, už není na místě to korektovat.

                    0 0
                    • honzanaghostu  

                      diky moc za vsechny info. dam vedet jak dopadne reklamace.

                      0 0
                      • honzanaghostu  

                        ahoj. tak mi to vzali na reklamaci. ted je to 14 dni. maji na to mesic. takze zatim nic.. uvidime. snad to klapne:)

                        jinak jsi s tim spokojen nebo bys doporucil neco jinyho? garmin nebo nemas zkusenost se smart hodinkama? tzn nejen na cyklistiku? diky H.

                        0 0
    • cosmo  

      Chtel jsem se zeptat, mate nekdo problem s pripojenim pres dodany usb kabel?…asi 14dni zpet mi jej ovladace odmitaji pripojit, zkousel jsem menit vstupy na pc, ale vzdy stejny vysledek…nezkousel nekdo jiny neoriginalni kabel nebo se setkal se stejnym problemem?

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Na připojení zařízení jsem už použil několik různých kabelů, a zrovna tak kabel dodávaný spolu se zařízením jsem použil na přijení mnoha jiných věcí. Vždy bez problému.

        U jiného kabelu, třeba od mobilu, to nedělá?

        0 0
        • honzanaghostu  

          ahoj. taky jsem nemel problem s orig kabelem ani s s usb od pc nebo od mobilu. spis propojeni pres nfc do ty sigma apky je horor. nepochopil jsem proc tam nedali bluetooth…

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Absence Bluetooth je hodně velkým mínus. Přitom Bluetooth se objevuje i na elektronice za 300Kč. NFC je podle mě pro tyto účely krok vedle.

            0 0
            • Tencovozikmin  

              No to bylo velkeho humbuku a okolo skveleho compu a uz se ho zbavujes. Co ti tady u tehle chybi? Nerejpu,jen tak pro zajimavost a ze zvedavosti.

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Nedělal jsem humbuk, jen jsem sdílel poznatky a zkušenosti na něco, co jsem si myslel, že bude zajímat více lidí. Pure GPS rozhodně za tu cenu je super a nebýt mých zvýšených nároků, tak si ho nechávám. Absenci Bluetooth jsem kritizoval už v jednom z prvních postů. Těsně než jsem Pure GPS pořídil, tak jsem sháněl nějaký GPS computer a v té době teprve zvažoval, jestli do toho hodit větší peníze nebo ne. Dozvěděl jsem se o Pure GPS a vzhledem k ceně bylo jasno.

                Kde se vzala tu se vzala, najednou vznikla potřeba mít senzor rychlosti i kadence, navigaci trasy, a ty suprové obrazovky kde vidíš několik informací vedle sebe. A jestli jsem nějakou funkci opravdu chtěl, tak to byly okruhy (tj. možnost měření nějakých úseků). Díky sportovním profilům můžu velice snadno rozlišovat trénink, výlet a dopravu (u Pure GPS to bylo potřeba nastavovat ručně v PC). Taky nemusím během cesty do práce či na poštu hledět na informace které nejsou pro účel relevantní (protože obrazovky jdou pro každý profil nastavit jinak), ale taky třeba cesty do práce nebo tréninkové kolečka nežerou tolik baterku, protože se během nich vypíná GPS. Plus prkotiny jako možnost si nastavit „budík“ který po X najetých kilometrech připomene, že by nebylo od věci se preventivně protáhnout :D

                0 0
                • Tencovozikmin  

                  Jaaj ty ses do tech hovadin zazrals fest,ja uz jsem to povyhazoval,strata casu,jeste tak mozna nejake to navigovani v neznamem terene bodne,ale jinak uz se bez tech blbosti obejdu. Stejne neni cas kvalitne trenovat,takze letos jenom projizdky :-)

                  0 0
                  • bezdratova.sprcha  

                    Tak zas až úplně zažraný do toho nejsem. Koupil jsem to proto, že to dokážu využít a je to pro mě přínosné. V opačném případě bych do toho ty peníze nerval. Podle mě je přílišné lpění na datech během jízdy hendikep. Nejezdím abych měl fyzičku, chci mít fyzičku abych mohl jezdit.

                    Každopádně na letošek jsem si nastavil nějaké cíle a přece jen mít ta data o jízdách je užitečné. A až zase dám nějakou měsíční pauzu po sezóně, bude zajímavé srovnávat výkony s předchozí sezónou a mít tak objektivní srovnání, jestli se opravdu zlepšuju, nebo to flákám :)

                    0 0
                    • zdenalfofin  

                      Zdravím.Chlapy,jsem tu nový ,tak se předem omlouvám,jestli něco udělám špatně.Budu si v létě kupovat silničku.Teď mám půjčenou od kamaráda,a chtěl bych si už teď koupit tachometr.Díval jsem se po tomhle jak si na něho dělal recenzi.Ale po nějaké době jsem jsem narazil i na Sigmu 16.16 s cadencí za podobné peníze jako recenzovaná Sigma Pure.Jde ještě o to,že mám mobil Honor 7 lite,a když mám zapnutou apku Strava,tak po nějaké době se mi aplikace za jízdy zničeho nic vypne.Takže každou chvíli tahám mobil s kapse a sleduji, jestli aplikace běží.Když koupím Pure,tak nemusím řešit vypínání aplikace a přetáhnu data po jízdě s tachometru do pc,ale už nebudu moci dokoupit časem snímač kadence atd.Když koupím Sigmu s cadencí,tak budu muset mít zapnutou aplikaci přes mobil,a budu tam kde jsem teď.Můžete mi prosím poradit který tachometr koupit?Omlouvám se bezdrátové sprše,že jsem mu vlezl do tématu.Děkuji.

                      0 0
                      • kuba.chaloupka  

                        K té Stravě.....zkus nastavení v telefonu → chráněné aplikace → zapni tam Stravu.......­......měla by se ti přestat vypínat.

                        Jinak na Alze je od zitra v akci 14.16 STS CAD, který má výškoměr. za 1 259 Kč.

                        0 0
                        • zdenalfofin  

                          Na google play,to píší uživatelé Honoru,že se jim aplikace sama ukončuje.Mám android 7 a je tam akorát možnost aplikace náročné na baterii.Je to problém těchto telefonů.Kámoš má mobil za pár stovek a stravu se mu nikdy neukončila :) Jinak děkuji za odkaz na alzu,ale děkuji nechci :)

                          0 0
                        • zdenalfofin  

                          Na google play,to píší uživatelé Honoru,že se jim aplikace sama ukončuje.Mám android 7 a je tam akorát možnost aplikace náročné na baterii.Je to problém těchto telefonů.Kámoš má mobil za pár stovek a stravu se mu nikdy neukončila :) Jinak děkuji za odkaz na alzu,ale děkuji nechci :)

                          0 0
                      • bezdratova.sprcha  

                        Ke klasickým Sigmám mám obrovskou výhradu a tou je jejich systém uchycení. Už jsem dva jejich computery ztratil – stačí do nich mírně frnknout a letí kdoví kam. Pokud víš, že chceš využívat senzor kadence, tak Pure GPS jednoduše nemá smysl kupovat.

                        Pokud potřebuješ jak GPS, tak senzor kadence či rychlosti, už potřebuješ dražší GPS computer. Něco za příjemnou cenu se čas od času objeví na bazarech, ale většina lidí na bazarech ty computery nabízí za totálně přemrštěné ceny.

                        Alternativou by bylo mít dva různé computery, jeden pro GPS, druhý pro rychlost a kadenci. Ale úsudek o tom, jak moc špatné je to řešení, ponechám na tobě :)

                        Existuje i fígl, jak z klasického computeru udělat měřič kadence (jenom se musí zadat nějaký hodně specifický průměr kola a bude to počítat počet otáček za minutu). Každopádně v kombinaci s GPS senzorem rychlosti to není ideální. Když už máš zobrazenou kadenci, chce to i stejně aktuální a přesnou rychlost, což ti GPS senzor rozhodně nenabídne.

                        0 0
                        • zdenalfofin  

                          Na silničce začínám teprve jezdit,měl jsem zatím jenom crosové kolo a tam jsem měl tachometr z lídlu.Nevím hlavně kvůli tomu mobilu,kde se mi Strava po nějaké době vypne by byl asi nejlepší Pure GPS,ale nevím jak do budoucna,jestli po nějaké době nebudu chtít kadenci a tudíž jak píšeš přesnou aktuální rychlost.To by se zase hodil ten druhý.Fakt nevím co vybrat,a víc jak 1500,– se mi do toho dávat nechce.Děkuji.

                          0 0
                          • bezdratova.sprcha  

                            To se obávám, že řešení nenajdeš. Zařízení, které požaduješ, v zadané cenové kategorii neexistuje. Pure GPS je nejlevnější GPS computer na trhu.

                            Pokud by sis chtěl připlatit, tak bys musel připlácet hodně, jinak těch řešení stejně taky není moc. Sigma ROX 6 neumí GPS trackování, ROX 7 zase neumí senzory. Garmin EDGE 20 neumí senzory. EDGE 25 senzory i GPS umí a na bazaru jde občas sehnat kolem 2–2,5 tisíce. Musel bys však ještě přeplatit za nějaký senzor rychlosti a kadence (1000–1500Kč). Navíc, pokud se nepletu, EDGE 20 ani 25 nemá výškoměr a umí tudíž jen výšku podle GPS (která sice dokáže přijatelně dobře určit současnou výšku, ale počítání převýšení podle GPS běžně zkresluje reálný výsledek o 50%).

                            Takže cenově (za nové) nejbližším řešením bez kompromisů je ROX11. Plnohodnotné řešení s kompromisem pohodlí jsou pak ty dva různé computery, ale tak to bych já osobně nechtěl provozovat.

                            0 0
                            • zdenalfofin  

                              A ty jsi s Pure GPS spokojený,podle recenze ano.Koupil bys sis ho znovu?A nebo brát na vyjížďky starší mobil,který Stravu neukončí a vrazit do něj nějakou simkartu abych si v případě problému mohl zavolat.To by mi potom stačil tachometr Sigma 16.16 STS.Děkuji.

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              Přidal bych do výběru i Lezyne Super Gps. Podle mě za tu cenu co jsem nedávno bral (český eshop něco málo přes 3000) si zaslouží zařadit do srovnání. Už jen výdrž na jedno nabití a možnost konfigurovatel­nosti, připojení senzorů, telefonu, možnosti základní navigace jak mají Sigmy atd. moc konkurentů nemá a nebo za cenu o 1000 až 2000 vyšší. Jediná nevýhoda, což není můj problém, ale radši na to upozorním, aplikace a tachometr neumí češtinu.

                              0 0
                              • bezdratova.sprcha  

                                O značce vím, ale nemám na ně absolutně žádné reference, natož vlastní zkušenosti, takže bohužel nedokážu srovnávat.

                                0 0
                                • zdenalfofin  

                                  A ty jsi s Pure GPS spokojený,podle recenze ano.Koupil bys sis ho znovu?Je tam velká odezva načítání aktuální rychlosti?A nebo brát na vyjížďky starší mobil,který Stravu neukončí a vrazit do něj nějakou simkartu abych si v případě problému mohl zavolat.To by mi potom stačil tachometr Sigma 16.16 STS.Děkuji.

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Vlastní zkušenost mám asi měsíc. Proto píšu o přidání do výběru. Na druhou stranu nerad někomu něco doporučuju, obzvlášť co nemám roky vyzkoušený. Ani na tom nepoužívám kadenci a tepák. Nahrávání na stravu mám taky přes telefon (ten stejně beru sebou pro případ nouze), takže to mám spíš jako lepší tachometr s navigací (stejně jak u Sigmy), tak toho k recenzování až tak moc nemám. Na hlavní obrazovce sleduju jen rychlost, průměrnou rychlost, nastoupanou výšku, sklon, vzdálenost, teplotu a hodiny. To mi stačí. Jinak údajů tam může být 8. Jedna nevýhoda mě ještě napadá – pokud je zapnutá obrazovka s navigací, nic jinýho tam nejde přidat, tam má Sigma výhodu, že jdou i k tomu přidat další údaje, ale na navigaci nečumím pořád.

                                  Vybíral jsem taky mezi Sigmou Rox 11 a tímto. Pak když jsem četl recenze a zkušenosti se Sigmou a s Lezyne, plus celkem slušnou podporu od Lezyne – dost často úpravy firmware podle požadavků uživatelů, celkem rychlý řešení problémů ze začátku a výdrž na jedno nabití (to byl hlavní požadavek), propojení s telefonem, tvorba trasy v navigaci a další vychytávky, no a vzhledem k podobné ceně to vyhrál Lezyne.

                                  0 0
                            • vylizplech  

                              https://www.ebay.com/…142773476758?… tak já si myslím, že existuje i levnější varianta i s BT.

                              0 0
          • cosmo  

            no prave zkousel jsem vsechny kabely co mam a problem je asi s ovladacem ve win7, no zkusim to poresit…data importuji pres nfc zenin telefon a ten mi to synchronizuje do pocitace, takze zaplat panbuh za nfc, jinak bych nemel jak dostat najezd a trasy do kompu…

            0 0
          • cosmo  

            no prave zkousel jsem vsechny kabely co mam a problem je asi s ovladacem ve win7, no zkusim to poresit…data importuji pres nfc zenin telefon a ten mi to synchronizuje do pocitace, takze zaplat panbuh za nfc, jinak bych nemel jak dostat najezd a trasy do kompu…

            0 0
            • Youda  

              Já o žádných ovladačích nevím :-), akorát normálně odpojuji USB zařízení „odebráním“ a tato možnost se mi na liště nezobrazuje.

              0 0
    • DraXii  

      Ahoj, prosím tě mám v plánu si zítra jít koupit tento cyklocomputer.. jen bych se chtěl zeptat ja je to s tou rychlostí? nějak to nechápu.. jakože to neukazuje přesnou aktualní rychlost kterou jedu? nebo jak to mám chápat? po případě po čem by jsem se měl podívat? chtěl bych aby to ukazovalo i převšení atd jelikož bych rád jezdíval a jezdím do hor na kolo.. předem dík za odpověď a info.. :)

      0 0
      • Youda  

        Když pojedeš konstantní rychlostí v místě dobrého signálu tak OK, každé zrychlení – zpomalení se podle mě důsledkem zápisu po pěti vteřinách projeví nepřesnou hodnotou. To samé v místech špatného GPS signálu (hustý les, vysoká zástavba, rokle atd.)

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Jak už je tu vypsáno, GPS počítadlo rychlosti prostě nedokáže být tak přesné jako senzor. Toto neovlivní intervaly zápisu – ty mají vliv pouze na zaznamenanou aktivitu, nikoli na informace zobrazené na obrazovce.

        Senzor počítá, kolikrát se ti otočí kolo, aktuální otáčky vynásobí zadaným obvodem kola, a takhle velice přesně dokáže určovat současnou rychlost, protože má velmi frekventovaný a spolehlivý zdroj reference pohybu.

        GPS senzor rychlost počítá podle GPS bodů. Počítač tedy musí neustále v reálnem čase vyhodnocovat tvoji pozici, počítat vzdálenost mezi současným a předchozím bodem, a podle času stráveného cestováním mezi těmi dvěma body vypočítá rychlost. No a teď si vem, že je špatný signál a některé ty body computer nestihne zachytit a započítat. Tachometru nezbude, než vyhodnotit současnou rychlost jako nižší, než jakou skutečně jedeš. Z mojí zkušenosti platí, že v případě horšího signálu bude ukazovat nižší rychlost.

        0 0
        • MaPa  

          Poslední tři věty za No a teď si vem… jaksi popírají princip GPS systému, ale třeba je tvoje „zkušenost“ a firmware nastavený jinak ;-)

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Nerozumím tvojí potřebě dávat „zkušenost“ do uvozovek. S computerem jsem najezdil přes 2000km, takže mám dobrý obrázek o tom, jak se chová když se zhorší výhled na oblohu.

            V případě špatného signalu se nedaří zjišťovat polohu dostatečně rychle, a mohou se objevovat nesprávné polohy. S tímto je potřeba počítat, jinak by v případě takových potíží mohl computer taky ukazovat, že na pár vteřin jedeš třeba 100kmh (což je běžně k vidění na telefonech).

            0 0
            • novas752  

              Běžně nevím, většina lepších trakovacích apek má nějakou aproximaci (díky které to naopak ukazuje rychlost i pár vteřin po tom, co zastavíš).

              0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Však ano, to je zcela v souladu s tím, co se tu už popisovalo několikrát, že zobrazená rychlost mívá několik vteřin zpoždění. A když je opravdu hodně špatný signál, tak se stává, že se zobrazuje nějaká rychlost i když stojíš na místě, protože pořád dostáváš nějakou nesprávnou (ale pokaždé jinou) polohu.

                0 0
    • DraXii  

      Super, oboum děkuji za svížnou odpověď to jsem ani nečekal :-) teď už to chápu .. a měl bych ještě jeden dotaz když si pořídím cyklocomputer s drátem a bez drátu úplně ten stejný kterej bude lepší ? Je to jen v tom že mi nebude nikde překážet drát nebo ten bezdrátovek má i jinou výhodu? Jde o to že si chci pořídit Sigmu BC 14.16 je kabelovým přenosem a za cenu 800 a pak je Sigma BC 14.16STS/CAD pochopil jsem že má na víc jen cadenci šlapání což já úplně nepotřebuji a je bezdrátová.. ale cena je tam vyšší .. teď nějakých 1260 tak jestli je rozdíl jen v drátu a jinak jsou stejný tak bych šel do drátu… teď nevím jestli se to hodí psát sem :-/ každopádně to klidně smažte pokud jsem něco porušil :-D

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Bezdrát je bez drátu, drát s drátem.

        U drázu musíš mít nějakým způsobem natažený drát, drát se může přetrhnout (u Sigmy se mi stalo dvakrát), a samozřejmě ztrácíš body za estetiku. Při umývání nebo údržbě kola to může zavazet.

        Bezdrát zase může být rušen silným světlem, případně vlivy z okolí (osobně jsem se s tím nesetkal, ale stát se může) obvykle bude mít pomalejší nebo méňe frekventovanou odezvu a je tam věc navíc, do které musíš dávat baterku.

        Já osobně preferuji bezdrát.

        0 0
    • cevepe  

      Sigma Pure umí Strava Live segmenty. Jak to v tomto případě funguje? Zkoušel to už někdo?

      Rád bych měl totiž informace o segmentech, tj. pokud se blíží, kdy začal a skončil, kolik jsem najel a to přímo na kole za jízdy.

      Umí to i Sigma Pure?

      0 0
    • jmarcel2  

      Ahojte, kupil som si Sigma Pure GPS, ale mam problem exportovat vytvorene trasy cez Sigma Data Center do zariadenia. Ostatnym vam to funguje? Robim nieco zle, alebo sa musim zmierit ze to proste nebude fungovat? Vdaka

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Jak je uvedeno hned v prvním příspěvku tohoto vlákna, Pure GPS neumí trasy. Má pouze kompasovou navigaci, kdy šipka ukazuje směr vzdušnou čarou na nějaké souřadnice (defaultně na místo, kde byl počítač zapnut a zahájena aktivita). Pure GPS umí pouze záznam trasy, nikoli však její zobrazení.

        0 0
        • jmarcel2  

          Nerozumiem preco potom v oficialnom videou od SIGMA ukazuju ze sa to da, Cize viem sa navigovat len k bodu, kde som zapol zariadenie?

          0 0
          • cosmo  

            ja to v zadne videu nevidel, nema to velky display a barevny, jak by asi zaznam trasy takove zarizeni zobrazovalo?…jedine co ti naviguje je proste zpet na strating point formou sipky, co je dost k nicemu…ja si to zarizeni koupil na to, abych si mohl nahravat projete trasy do mapoveho podkladu v sigma data center a doma si je pak projit a videt jakou rychlosti, kde a kolik, zarizeni je genialne jednoduche, stoji cca litr za me dobry kup, na navigovani budes sebou muset tahat mobil v kapse…nebo koupit nejaky rox nebo neco jineho, ale zase cumet za jizdy na display kam mam jet mi prijde uz ujety…nehlede na to kdyz si nekde lehnu, tak baych mel strach ze to rozbiju…

            0 0
            • Smazaný účet  

              A simple compass navigation always shows the direction to the starting point or a point selected by you.

              SIgma Pure GPS ukazuje jen šipkou k místu (tam nebo zpět) vzdušnou čarou.

              Velký ani barevný display není potřeba. Zmiňuješ Sigma Rox 7, 11 (možná i další). I některý Garminy a Lezyne taky nemají barevný display a řeší navigaci ukazováním pohybu kolečka po zobrazené trase. Když z ní člověk uhne, vidí to. Odbočky se z toho taky dají celkem dobře pochopit. Lezyne má i Turn by turn navigaci (vyskakuje název ulice kde se má odbočit a šipka – musí být TCX soubor). Pořád čumět do navigace snad v terénu ani nejde.

              Pokud člověk jede neznámou trasu a chce si jen ověřit, že se někde úplně neodpojil, tak to bohatě stačí. Sám to používám a i jsem to kvůli tomu kupoval. Na mobilu, když svítí slunce, stejně v držáku není nic vidět (bez držáku s krytím i přes display bych mobil asi na MTB nebral) a strašně rychle se to vybíjí. S Lezyne (Sigmu neznám, proto zmiňuju co znám) mám jistotu 20 h provozu se stále zapnutým zobrazením, včetně záznamu trasy. Mobil mám pro případ nouze samozřejmě taky, ale na zádech a už nemusím řešit, jestli na něm něco vidím, a hlavně jestli se nevybije.

              0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Nemáš link na to video? Nic takového jsem neviděl.

            Kromě navigace k bodu, kde jsi zařízení zapnul, si můžeš spustit navigaci k nějakému zadanému bodu. Toto je však potřeba udělat buďto doma přes PC, nebo na cestě přes Android pomocí NFC (na iOS to nefunguje).

            0 0
            • jmarcel2  

              Ahojte, asi to je tak, ze je tu len podpora navigacie k danemu bodu, a nieje mozne nahrat vlastnu trasu a ist podla nej. Aj ked je to len cierno biely display na zaklade Sipok by sa dalo navigovat, ved ak je krizovatka ukaze smer a idem.. Ale treba kupit iny model pre nahravanie vlastnych tras, Ak si to odmyslim, som celkovo zo Sigma Pure spokojny

              0 0
    • kacer.a  

      Ahoj!

      Snažil jsem se celé vlákno přelouskat, ale asi ne dost důsledně, tak se raději zeptám. Jde z PC nebo z mobilu (mám P8lite s NFC) export jednotlivých tras v GPX souboru pro užití v jiných aplikacích? (např do Locus pro, Garmin Oregon a pod.nebo jako zálohu).

      Díky za odpověď a shovívavost, zda to je tu někde uvedené.

      0 0
      • cevepe  

        Na internetu píšou, že to umí přímo Sigma software, který dokáže jak importovat, tak exportovat ve formátu STF, GPX, KMZ a KML. Zde je toho více (8.6 a 8.7) http://help.sigmasport.com/de/tracks

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Mám za to, že mobilní aplikace to neumí. V PC stačí po otevření dané aktivity kliknout na tři tečky nahoře, dát exportovat data a jen si pak vybereš formát. Už jsem tak několikrát strkal ujetou trasu do mapy.cz.

        0 0
    • cevepe  

      Mám premium účet na Strava.com, označeno zhruba 35 oblíbených segmentů. Jak se vůbec tyto live segmenty dostanou do Pure GPS? Přes Sigma data center mám Strava účet propojen. Čekal jsem nějaké tlačítko pro stažení live segmentů do cyklocomputeru, ale nic takového zde není. Umí vůbec Pure GPS live segmenty? Kupoval jsem si to hlavně kvůli tomu :) … na eshopech ale píšou, že to live segmenty má, tak nevím.

      Další otázka:

      Mám na Pure GPS nastavenou automatickou pauzu. Zmáčku „rec – prostřední tl.“ a mohu jet. Pokud se po cestě stavím na pivo, je možné zmáčknout znovu prostřední tlačítko a tím dojde k pauze? Nebo se trasa uloží a při dalším zmáčknutí prostředního tl. dojde k nahrávání další trasy?

      NEBO se trasa uloží až po dlouhém stisknutím pravého tl. (bike)?

      Moc děkuji za výpomoc.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        S live segmenty ti bohužel neporadím, Stravu nevyužívám.

        Je to přesně jak píšeš, zmáčknutí prostředního tlačítka dá „pevnou“ pauzu, tj. počítač nepočítá další nájezd dokud tlačítko znovu nezmáčkneš. Dobré používat když jdeš dovnitř budov, protože tam se může stávát, že počítač bude neustále dostávat nesprávné souřadnice a bude to počítat jako pohyb.

        0 0
        • cevepe  

          Live segmenty to bohužel neumí. Již testuji. Dokonce jsem zjistil, že je lepší autostop vypnout. Člověk, co třeba jede v lese při velkém stoupání, tak Pure GPS nedokáže vzít nižší rychlost pod 8 km/h a při autostop se to pořád zapíná a vypíná. A nejde ani tak o les, ale prostě když už člověk je KO a musí jít pěšky, tak autostop je v tomto směru dost otravný.

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Bohužel, kopce jsou další slabinou GPS měření rychlosti, protože GPS si sama o sobě s výškou moc neporadí, tj. z pohledu satelitu se při stoupání hýbeš pomaleji, než relativně vůči povrchu země. Já autostop musel mít zapnutý, protože jsem to pak zapomínal přepínat :D

            0 0
            • Kalic  

              Za prvé, gps měří a vidí i výšku. Poněkud nepřesně, ale vidí. Za druhé, na svahu 20%, a to už je nějakej prďák, je ten rozdíl rychlostí vůči svahu vs. vůči hladině moře asi 2%. Takže zanedbatelný.

              Problém měření rychlosti pomocí gps je jinde, a to v její nepřesnosti, zvlášť ve členitém terénu. Což se projeví nejvíc při malých rychlostech.

              0 0
              • cevepe  

                Na víc Sigma Pure GPS měří po 5-ti sekundách, což problém vidím v tomto.

                0 0
              • bezdratova.sprcha  

                Ano, dle GPS jde poznat výška, ale i když pominu běžnou nepřesnost +/- 10 metrů, tak výška není započítána do rychlosti.

                Teorie je jedna věc a je fakt, že celkový nájezd je kopci ovlivněn v podstatě zanedbatelně. Praxe je však taková, že při jízdě asi 6kmh a méně směrem nahoru opravdu dochází k nežádoucímu spouštění automatické pauzy. Na rovince jsem toto nikdy nezaznamenal.

                0 0
                • cevepe  

                  Dokonce Pure GPS změřilo špatně segmet, když jsem projížděl asi 15-ti metrovým tunelem. Nejenom že Pure udělalo pauzu, ale po spuštění to zaměřilo špatně GPS :) Proto nevím, zda-li autopauza v některých situacích je dobrá.

                  0 0
    • Auditor  

      Kdyby chtěl.někdo ddržák na predstavec … Cena 500 plus pošta… vice viz muj inz. v bazaru (nejde poradne pres tel vlozit odkaz).

      0 0
    • doubeq  

      Dnes mi přišla s verzí fw 4.4.0, hned při první jízdě mi vynechávala rychlost a záznam trasy s autopauzou, vyřešeno přehráním fw na 4.4.2, při testovací jízdě vše ok, rozdíl oproti tachometru kromě max.rychlosti (3km/h, asi nestihla navzorkovat, kvůli krátké době trvání) zanedbatelný, cca 20m/km a průměrná jen o setiny km/h. Autopauza ok, zapíná a vypíná po pár šlápnutích. Záznam přesný, doporučuji projít základní návod ;-)

      0 0
      • doubeq  

        Oprava, fw jsou 4.x , ta jedna uprostřed číslice je navíc.

        0 0
    • Karel72  

      Zdravím všechny,koupil sem tento cyklocomputer a po připojení k pc a programu sigma data center mi ukazuje data jen v položce CELKOVÉ HODNOTY ZAŘÍZENÍ.Statistiky bez jakýchkoliv dat funguje tento program plně s tímto computerem ? už sem z toho blázen :-) Děkuju za jakýkoliv postřeh,radu a pomoc co je špatně.Přeju hezký den

      0 0
      • Youda  

        Musíš importovat.

        0 0
        • Karel72  

          Děkuju za reakci to jsem provedl a vidím jen ty celkové hodnoty zařízení :-(

          0 0
          • doubeq  

            A ukončil jsi aktivitu dlouhým podřízením pravého tlačítka (fce Bike)? Pokud ne, tak to udělej, na displayi se objeví Tour data reset a ativita se ukončí a uloží…bude to ono, jelikož to přesně odpovídá. Každou aktivitu je nutné takto ukončit, jinak se přičítá jen celková suma. Stalo se mi to taky, navody už nejsou pro sraby ;-)

            0 0
    • starejBruna  

      tak mi komp chcípl. Byl před tím připojený k PC. Displej nic nezobrazuje. S PC to komunikuje, podsvícení se dá zapnout, jinak nic.

      0 0
      • starejBruna  

        tak jsem ho nějakou dobu nechal ležet, reklamace z eshopu se mi zatím nechtěla řešit. Trochu jsem spoléhal na to že jestli vyjde nový firmware že to problém vyřeší. Přehrání starým, či nějakým alternativním se nezdařilo, páč jsem na netu žádný nenašel. :-)

        Vyšel ovšem nový firmware pro tento comp a ten můj problém vyřešil. Už to šlape :-)

        0 0
        • Auditor  

          Ahoj, jakou verzi fw ti to nabidlo? A aktualizoval jsi pomci sigma Data Center..?

          0 0
          • Youda  

            Mně to asi cca před 2 měsíci nabídlo aktualizaci přes Sigma Data Center a verze je 4.2. Jedinou změnou kterou jsem zaregistroval je potvrzení spuštění computeru.

            0 0
            • Auditor  

              aha, diky, ten mam tez, … data center rika ze je fw ok, mobil. app ze je k dispozici novej – ale sekne se :)

              Necham to bejt

              0 0
    • starejBruna  

      Jj, to bude stejné

      0 0
    • Karel72  

      Chci se zeptat nevíte jestli po každé ukončené aktivitě musím přenést data do pc?Jde mi o tohle jezdím do práce na 12ti hodinové směny jestli mám jízdu tam a zpět nechat běžet jako jednu aktivitu po dojetí do práce po celou směnu a ukončit ji po dojetí doma nebo jestli de uložit jako 2 aktivity-cesta tam a zpět.Moc děkuju za případnou odpověd mějte krásný den

      0 0
      • Tuplak  

        Po každé aktivitě určitě není potřeba. Dokud nemáš plnou kapacitu paměti, tak můžeš ukládat jen do tacháku. A jestli mít jízdu do práce a zpět jako jednu nebo dvě aktivity, tak to záleží čistě na tobě. Já osobně bych si to dal jako jednu aktivitu, je to jedna „vyjížďka“ :)

        0 0
      • abc  

        Jak píše Tuplak, je to na tobě, já jezdím taky „přerušovaně“ (do města a zpět), ale vedu to jako jednu vyjížďku. Přetahuji ca jednou týdně, většinou je to více cest a bez problému.

        0 0
    • Robert64  

      Ahoj.Poradite mi niekto ako zmazat vsetko co bolo za celu dobu do Sigma Pure GPS nahrate? Skusil som vsetko mozne ale nech robim co robim,stale mi tam aktivity zostavaju. Dakujem

      0 0
      • Auditor  

        Menu – aktiviity – delete

        Menu – totals – reset all

        Popr, co tovarni reset?

        0 0
        • Robert64  

          Dik za radu ale…aktivity som skusil a nic a totals reset all taku moznost tam nemam…tovarni reset som neskusil,lebo neviem ako…

          0 0
          • abc  

            A ukončil si poslední aktivitu (prostřední a dlouze pravé)? Jinak aktivita stále běží a nejde smazat.

            0 0
          • Youda  

            Pro Totals je reset v settings.

            0 0
            • Robert64  

              dik,nasiel som. vymyzal som

              0 0
            • Robert64  

              Preco ked dam Totals vymazat a dam activities tak v Memory mi stale svieti 113.05 pritom som to ja pouzival zatial iba cca 8hod?

              Predali mi stary kus ako novy? Preco to nejde vymazat? Ten kram nema nejaky totalny reset??? Dik

              0 0
              • Youda  

                To jsou volné hodiny (kapacita), při nájezdu ti ubývají a když vše vymažeš zase ti ten čas naroste na maximum což bude asi těch 113 hodin.

                0 0
              • abc  

                Taky bych řekl.

                0 0
    • re01  

      Tachometr je krumpl a všech krumplů král. V životě jsem něměl horší. Před dvěma hodinama jsem s ním vzteky šlehnul o zem. Že neukládal Total data, ale po načtení do počítače je zobrazil v pořádku jsem ještě zkousnul. Ale když jsem při jízdě s dalším cyklistou zjistil, že obvykle měří o 10km/h méně, tak měl podmínku s výstrahou. Správně fungoval jen v režimu „Altitude Profile“, jakmile jsem měl zobrazenou jinou funkci tak se furt vypínal, jako když se zastaví na semaforu. Ve středu jsem jel a bezdůvodně se zase vypínal, několik kilometrů neměřil vůbec, když jsem ho chtěl zapnout, tak se zapnul vteřinu REC a vzápětí STOP Training. Dnes ráno opět to samé, ani nenaskočil, tak jsem se dožral a šlehnul jsme s ním o zem. Poz. aktuální firmware a doporučená nastavení měl…

      0 0
      • abc  

        Mně jede v poho, vypínat se ti může při špatném signálu. Měls tam nahraný ten upgrade pro zrychlení načítání signálu? Jinak to, že ukazuje někomu jinou rychlost, může být taky tím, že má ten někdo nastavený komp blbě, u měření s magnetem se to dá celkem i předpokládat…

        p.s. ještě si mohl vychválit a výhodně prodat na bazaru… :-)

        0 0
    • Dazz  

      Je tady prosím nějaký uživatel, který používá Pure GPS na horském kole v terénu ?

      Jak to vypadá se ztrátou signálu ? Je to velký problém ? Pomáhá upgrade firmwaru ?

      Uvažuji o koupi a nemůžu se rozhodnout mezi GPS příp klasickou Sigmou.

      Dík předem za rady :-)

      0 0
      • doubeq  

        V lese stojí signál za prd, je v pohodě na záznam trasy, ale rychlost je velmi zkreslená, ideální by byl lepší computer v kombinaci s čidlem rychlosti. Pure GPS je taková hračka na silnici a do města, koupě nelituju, ale pro všestranné použití bych volil jinak.

        0 0
      • abc  

        Používám i na mtb (kupodivu i v terénu :-) ) a jedinej problém jsem měl paradoxně při výjezdu na kopec a to na Kelčský Javorník (z jedné strany byl, nevím proč horší signál), jinak je to v poho. Rychlost to ukazuje se zpožděním ca vteřinu, ale zas tak to nehrotím. Ujetou trasu a vzdálenost ukazuje bez problému.

        p.s. Když někdo srovnává s klasickým tachometrem, tak nikde není napsané, že ten měří přesně (vzhledem k různým šířkám pneu, není 29"x2,2", jako 29"x2,2" atd.). Garmin to sice není, ale za ty prachy na běžné ježdění za mě v pohodě.

        Shodou okolností jsem teď o víkendu porovnával a bezdrát Sigma a Sigma Pure při jízdě vedle sebe, tak jeden tachometr ukazoval 20 km/h a druhej 21km/h, takže ± ok.

        0 0
      • Auditor  

        Rychlost me uplne nezajima, nicmene co jsem ho pouzival vc. treba Saalbachu, TT apod. – bez problemu.

        Vyse zminene zpozdeni dle me bude mit kazdej GPS computer – mam ted hodinky od Suunta, zpozdeni tam je – ale jak sem psal, rychlost je to posledni co me zajima.

        0 0
    • 21cmTrueDamage  

      Mohu jen rychlý dotaz k Sigmě Pure GPS?

      Dostal jsem ji k objednávce jako dárek, ale můj Mi 8 Lite nemá NFC. Lze computer spojit s telefonem přes kábel? Nebo pracuje pouze s NFC?

      Moc tyhle vychytávky na kole nemusím, radši dávám pozor při jízdě a když potřebuji GPS, mám zaplou apku v telefonu v báglu a bezdrátová sluchátka.

      0 0
    • Jan D.  

      Mohl by prosím pro mě někdo změřit rozměry Sigmy Pure GPS? Níkde se mi rozměry celého computeru nepodařilo najít, jenom displeje. Řeším to kvůli tomu, jestli se mi vejde na představec. Děkuju!

      0 0
      • Youda  

        68×44 mám to na představci tak akorát, ty krátké stany jsou ukosené jinak bych to asi nedal

        0 0
        • Jan D.  

          Tak to na svůj 90 mm představec asi nenacpu. Mám na něm místo 47 mm, pak se to už začíná zvedat. I když na spodní straně představce celkem pozvolna.

          0 0
          • Youda  

            Mám to takhle (nevím jak se měří délka představce, ale od osy řídítek po osu hlavového složení mám 85 mm) mám tam u hlavového mezeru cca 1–2 mm.

            0 0
          • maajkee  

            Na 90ku by to mělo jít uplně v poho. Já ho měl i na 80ce.

            0 0
          • abc  

            Já to na 90mm představci mám v pohodě. Ale jde to i podložit třeba střihlou duší a dostaneš to nad šroub hlávka…

            0 0
            • maajkee  

              Nebo stačí mít predstavec do negativu a nevadí nic.

              0 0
            • Youda  

              No já to původně zkoušel dát vodorovně což mě rychle přešlo :-) , ta duše je dobrý nápad.

              0 0
          • Jan D.  

            Aha, on ten adaptér je docela vysoký, tak to by opravdu mělo jít v pohodě. Děkuju moc za všechny reakce!

            0 0
    • Jan D.  

      Ještě jedna otázka. U té kompasové navigace je možné nahrát jen 1 průjezdní bod? Nebo je možné zadat více průjezdních bodů, kdy po jejich projetí bude kompas vždy ukazovat na následující bod?

      0 0
    • Heinrici  

      Tak se nám povedl menší upgrade. Nicméně záznam stále funguje.

      0 0
    • maajkee  

      Kdyby někdo chtěl, mám tady jednu tuhle zánovní Sigmu. Já jsem rozchodil starej Edge, měl jsem to jako chvilkovou náhradu. Nechám levně, dejme tomu 7 stovek.

      0 0
    • Leon®  

      Ahoj. Prosím jak to funguje se Stravou? Doma to připojím na PC a stáhnu záznam trasy?

      0 0
      • Auditor  

        Mas-li mobil s nfc a aplikaci sigma, jde to delat automaticky – v nastaveni povolis export z aplikace do stravy. Pak pres nfc natahnes data do tel, a pak se to automaticky posle na stravu.

        Druha varianta, pres pc – zase musis mit u jejich apku, natahnes pres kabel data – a mas-li nastavenou synchronizaci se stravou (jako u mobilni apky, jak sem psal vyse), automaticky ti data odejdou na stravu.

        0 0
    • eLGi  

      Zdravím, možná hloupý dotaz ale potřebuji nový tachometr kvůli rušení mého stávajícího bezdrátu novým světlem… Přemýšlím o Sigmě Pure GPS ale říkám si, nemůže to světlo rušit i příjem GPS signálu? Má s tím někdo zkušenosti?

      Díky

      0 0
      • Auditor  

        SolarStorm (orig.) nemel na Sigmu zadny vliv.

        Jak rusi svetlo prijem GPS?

        0 0
        • eLGi  

          Díky za reakci. Já mám světlo Gaciron a ruší mi bezdrátový tachometr. Signál GPS asi rušit nebude ale myslel jsem jestli třeba nebude nějak působit na tu Sigmu a ta by pak ten signál nemohla přijmout. Vždyť říkám, že se možná ptám blbě, ale zajímá mě to :)

          0 0
          • Auditor  

            Tim ze ta Sigma prijma GPS,,nemelo by ji svetlo rusit jako bezdratovej tachac.

            0 0
    • Tuplak  

      Dovolím si malé zhodnocení tohoto přístroje. Potřeboval jsem jednoduchý přístroj na zaznamenávání trasy. V tomto ohledu mé požadavky přístroj splnil. V hustém lese ztrácí přístroj signál, ale nic tragického. Trasu to zaznamená. Zaznamenávám trasu i na hodinkách Amazfit Bip a tam je GPS přesnější. Solarstorm svítilna tachometr nijak neruší, vše funguje.

      Potud jsem byl s přístojem spokojený. Přístroj má jen jednu zásadní nevýhodu a tou je výdrž na baterii. Orientační výdrž jsem měřil, kdy zmizela první čárka u ukazatele baterie. U nového přístroje to bylo za cca 3:15, po roce používání už to bylo kolem 2 hodin a nyní pro roce a půl jsem na necelé hodině a půl. A to je fakt slabota. Celodenní vyjíždku již přístroj nedá a musít nabíjet.

      Jestli si pánové ze Sigmy myslí, že si budu každé 2 roky kupovat nový přístroj jen kvůli slabé baterii, tak to se pletou. Byla to moje první a poslední Sigma.

      Na cestě je nový Bryton :)

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Měření podle první čárky má téměř nulový význam, a popravdě i procenta nejsou pro výdrž směrodatné, nemusí mizet lineárně. Zásadní je doba od 100% do úplného vybití.

        0 0
        • Tuplak  

          Jenže ono to měří správně. Jedna čárka odpovídá 25 % výdrže. V mém případě všechny čárky zmizí za necelých 5 hodin a tachometr zahlásí, že zbývá 25 % výdrže. Pak ještě zahlásí 10 % a komplet umře po necelých 8 hodinách. Říkejte si co chcete, ale to je prostě málo.

          0 0
      • Youda  

        Mám ji rok a půl najeto cca 600 hodin a ta výdrž se drží pořád kolem tří hodin na čárku. Jednou se mi z nějakého pro mě neznámého důvodu vybila vypnutá ze 100% na nulu ale zatím šlape bez problémů. Teď mně zase po nové verzi Sigma data center zmizela možnost nahrání agps takže zaměření satelitem trvá déle :-( Asi nahodím předchozí verzi.

        0 0
      • maajkee  

        Hlavně se diametrálně liší výdrž v +20°C a v 0°C.

        0 0
        • Youda  

          Bohužel je to tak, v zimě moc nejezdím ale letos při průměrné teplotě 4 stupně výdrž tak 3–4 hodiny na nabití, teď jsem za víkend najel na nabití cca 8,5 hodiny.

          0 0
    • sawyer  

      Ahoj, nevíte někdo prosím co to po mně chce ? Zkoušel jsem google, ale tam jsem taky nic nevyčetl .Díky

      0 0
    • lubasy  

      Sigma Pure mi krásně fungovala s telefony s Androidem, ale nyní jsme přešel na iPhona a hned jsem v prd…

      Nejde mi stahovat přes NFC!! Aktualizace přes cloud (stáhl jsme si aktivitu ještě přes Android) a appku Sigma Link mi funguje, ale při přímém stahování z Pure bude asi problém v jednosměrném používání NFC u iPhonů.

      Jak se to dá vyřešit?? Nechce mi tohoto cyklocomputeru zbavovat :-(

      0 0
    • ben60  

      Nevíte náhodou jak vyměnit baterii? I při plném nabití nevydrží ani dvě hodiny. Co s tím? Vyhodit?

      Díky za jakékoli info.

      0 0
      • aristo  

        Zatim jsem neresil, ale take jsem o tom premyslel. Urcite by zafungoval autor. servis Sigma… Kdybys ji chtel vyhazovat, tak ji rozeber (samozrejme nafot a hod sem do vlakna pro nas fotky :-) ) a treba ta baterie bude snadno vymenitelna. Casem to ceka vsechny tachometry se zabudovanou baterii…

        0 0
    • Koudy74  

      Má ještě cenu tento comp pořizovat?Nebo máte nějaké jiné doporučení v podobné kategorii?Díky za info.

      0 0
    • jardafiala  

      .

      0 0
    • jardafiala  

      Pořídil jsem toto zařízení, NEMÁM chytrý telefon, takže používám PC na stažení a ukládání dat. Lze si v mapě prohlédnou kudy jsem jel? A případně jak? Nejsem vtom moc zběhlý, používal jsem HOLUX GPS 245 než se zprznila vysílaná data a přestalo to tak nějak fungovat. Tam to fungovalo, mohl jsem se podívat kudy jsem bloudil. Nepoužívám mapy na cestách (je to dobrodružnější!), zkouším různé cesty, a proto mě potom zajímá, kudy jsem jel.

      0 0
      • mat.libor  

        Do PC si stáhnout program SIGMA DATA CENTER

        https://www.sigmasport.com/…kte/software

        Je tam i záznam trasy na mapě.

        0 0
        • Youda  

          Nebo export gpx a otevřít v mapy.cz

          0 0
          • jardafiala  

            Zdravím, mám stažený Sigma data center, už jsem přišel na to jak se podívat na absolvovvanou trasu v mapě. Nenašel jsem kam a v jakém formátu to ukládá a potřeboval bych upřesnit, jak data exportovat do gpx. Dík za radu.

            0 0
            • Youda  

              V ovládacích panelech klikneš na aktivitu (nebo v aktivitách) a vpravo nahoře máš menu a tam je export souboru → vybereš formát a uložíš (gpx tam mám dvakrát, volím to první, to druhé nějak nefunguje).

              0 0
              • jardafiala  

                Tak už se mi povedlo exportovat, teď už jenom jak si prohlédnu trasu v mapy.cz? Boj se po malých krůčcích blíží k vítěznému konci…

                0 0
                • Auditor  

                  Jestli mas gpx soubor v pc:

                  Otvri si adresar, kde mas to gpx a web.prohlizec mapy.cz vedle sebe.

                  Vem to gpx (levy tlacitko, zmacknout a drzet) a pretahni ten soubor do map → mas zobrazenou trasu.

                  0 0
                • jardafiala  

                  Otevřu mapy.cz přihlásím se na svůj účet a nějak se nemůžu hnout dál.

                  0 0
                  • Auditor  

                    napis mi do sz

                    0 0
                    • jardafiala  

                      Zdravím

                      dík za trpělivost, bojoval jsem statečně a ZVÍTĚZIL jsem. Ještě jednou dík za pomoc, (skutečně funguje jenom jeden soubor GPX), už se můžu rochnit až něco najedu a pobloudím si .

                      pěkný den

                      J.Fiala

                      0 0
                  • Auditor  

                    Popř. dle navodu tady ke jsou i obrazky.

                    Pokud neotreujes, neni nutny tu trasu ukladat.

                    Tim co jsem psal ja, to jde i bez prihlaseni.

                    0 0
    • jardafiala  

      Dík za pomoc, teď jsem zjistil, že export do GPX mi z 51,4km udělá 55,6km. Zajímavé. Neřeším, mě opravdu zajímá po návratu kudy jsem jel a to FUNGUJE zdá se velice dobře.

      0 0
    • jardafiala  

      Ještě mě napadla jedna otázka – hustota záznamu je daná pevně? Mám spolu se SIGMOU na kole HOLUX GPS245(jen ze zvědavosti), ten měří okamžitou rychlost správně, SIGMA má dost velké zpoždění.

      0 0
      • Kos_CZ  

        Každá GPS-ka má zpoždění v zobrazení rychlosti, protože jí počítá z rozdílu poloh a tu polohu neměří kontinuálně, ale v intervalech. Do toho ještě nějaké výpočtové opravy aby se zabránilo lítání pozice z důvodu odrazů GPS signálu apod. a je jasné, že ke spoždění prostě musí dojít. Pokud chceš rychlejší odezvu, musíš si pořídit kombinaci cyklopočítač + senzor otáček kola. Tam je to víceméně okamžité…

        0 0
    • jardafiala  

      Funkce je mi jasná, jenom tady https://www.youtube.com/watch?… jsou vidět na začátku a potom během přehrávaní tři sloupce či spíš bargrafy „GPS speed“ „Temp“ „GPS alti“ a působí to dojmem, jako by to šlo nastavit. Ale nejspíš nejde.

      0 0
    • jardafiala  

      Ještě jeden dotaz – lze nějak sloučit dvě trasy do jedné? Omylem jsem v půlce uložil log, pak začal další, chci spojit dva do jednoho.

      0 0
    • ickx  

      Chtěl bych se zeptat,jak se resetujou celková data ? když budu chtít začít 1.ledna sezonu a od té doby aby mi to sčítalo vzdálenosti,pře­výšení atd. a tak celý rok a 31.12. si to uložím do PC a zase resetuju…a jedu od nuly..

      0 0
      • abc  

        Hodnoty za rok ti to bude sčítat i při průběžném stahování do PC… Stejně je (dle mého) ideální ca po max 10-ti jízdách data stáhnout do PC a zařízení restartovat, načítá se potom rychleji GPSka a tachec celkově lépe pracuje.

        0 0
        • Youda  

          A hlavně je omezena kapacita aktivit na cca 120 hodin.

          0 0
      • Youda  

        Celková data vymažeš v Menu->Settings->Totals->All reset. Jestli nahráváš jednotlivé jízdy do Sigma Data Center tak tam ty celkové statistiky vidíš (rok, měsíc, týden).

        0 0
        • ickx  

          děkuji…když se mi tam objeví all reset… tak mám zmáčknout co?…ať dělám cokoli tak se nic neděje…maximálně mi tam bliká cancel…

          0 0
          • Youda  

            Krajním tlačítkem to přesuň na OK.

            0 0
            • ickx  

              ok tam nemám …krajním tlačítkem se mi objeví Edist,Etime,Ealti up a back…

              0 0
              • abc  

                resetuj přes Sigma data center vždy po stažení dat

                0 0
              • Youda  

                Když tam bliká ten cancel tak mi to jde přesunout na OK.

                0 0
                • ickx  

                  moc děkuju…teď už mi to jde taky a všechny sumy se vymazaly

                  0 0
    • jardafiala  

      Mám dva dotazy – 1 – v SIGMA DATA CENTER – ovládací panel mám v tabulce vedle sebe trasy s ujetými kilometry. Některé mají hodnotu 0 nebo 0,2 km a podobně (když jsem zkoušel různé funkce), lze je nějak vymazat?

      důležutější 2 – lze nějak editovat soubor *.gps ? Jeji jsem z Bakova přes Bolku do Č.L. naměřil jsem 68km a po exportu má toto.Proč trasa nezačíná v Bakově???

      0 0
      • jardafiala  

        Ještě k předešlému – viz obrázek

        0 0
        • jardafiala  

          Jak vypnu NFC?

          0 0
          • Markony  

            V nestavení vypnou a zapnou .

            0 0
            • jardafiala  

              Zdar, dobrá rada, problém byl v tom, že jsem se nějak nemohl dostat do nastavení. Po půl hodině pokusů a divokého boje se to KONEČNĚ povedlo. Teď už je mi divná jenom jedna věc, čas mám (neměnil jsem nic) nastaveno +1h, zapnutý letní čas ale čas je, přesněji řečeno byl před změnou, pořád stejný, to znamená i při normálním čase mi to ukazaovalo po hodinu víc. S tím se nějak smířím…

              0 0
              • Markony  

                V apce nastavit a pak přenést do přístroje.

                0 0
              • Youda  

                Mám nastaveno time zone +1 a summer time ON a ukazuje mi to aktuální čas.

                0 0
        • Youda  

          Zdar, mně přijde že trasa je OK, akorát jsi ji při dojezdu neukončil. Asi jsi ji ukončil až po návratu domů, proto ta rovná čára.

          0 0
          • jardafiala  

            Mě je právě divný, že jeden údaj o trase je správně přestože (nějak tuším proč) měří od startu doma. Při zapnutí v Bakově měřil přístroj vzdálenost od NULY, jinak bych to zresetoval. Takže ještě jednou – záznam o vzdálenosti v softwaru SIGMA a na přístroji jsou správně, při exportu je to blbě. Export je výše, přikládám záznam v SIGMA softu. Proto jsem se ptal, jestli jde smazat jeden (počáteční) bod v exportovaném souboru .gpx.

            0 0
      • Youda  

        Když na tu trasu v ovládacích panelech klikneš a přejdeš vpravo nahoře do MENU tak je tam možnost SMAZAT – nikdy jsem nemazal tak nevím jestli to funguje.

        0 0
    • Markony  

      .

      0 0
    • ickx  

      ahoj,

      tak se mi objevilo LOA FULL…mám tedy plnou paměť(viz.výše)…­.jak ji tedy vyprázdním?

      díky

      0 0
      • Markony  

        Stáhnout do PC a vymazat paměť ale musíš mít program od SIGMY DATA CENTER tak je to u ROX 4.0 bude to stejné předpokládám .

        0 0
        • ickx  

          do PC jsem si loni v prosinci data stáhl,nevím jak se ten program jmenuje,ale adresa je napsána na tom návodu k použítí….ale jak se dělá to vymazání paměti?…

          0 0
          • Markony  

            Máš ho napsaný výše a je to tam popsané připojíš přistroj jedeš del instrukci .

            0 0
            • ickx  

              takže se připojím tachometrem k PC,otevřu ten jejich program a tam někde je ikonka celkového vymazání paměti?…tak to večer zkusím..děkuju za pomoc

              0 0
    • jardafiala  

      Po z,kušenostech bych ocenil dvě věci – možnost automatického vypnutí záznamu po zastavení a zapnutí při rozjetí

      – automatické přepisování starších zaznamenaných tras novými

      lze něco z toho nastavit?

      0 0
    • jardafiala  

      Tak automatické vypnutí zapnutí nalezeno, vyzkouším. A přepisování tam asi není, škoda.

      0 0
    • ickx  

      začalo mi to ukazovat Loa status-loa full …padesátkrát za den…co s tím?

      díky

      0 0
      • Markony  

        A nebude de to tím že je plna paměť připojit a promazat.

        0 0
    • alfamtb  

      Nezkoušel jste někdo v PURE GPS měnit akumulátor? Inspiroval mě článek o výměně akumulátoru v Garmin Radar a byl bych rád za případné zkušenosti..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.