• DaD

    Jen pár poznatků z prvních stovek kilometrů na nové sadě Ultegra 8100. Ve všem je to o kousek dál. Je opravdu rychlá, umí ANT+ a modrozub, takže to spárovat s kompem není žádný problém (vidět zařazený stupeň na kazetě je hodně návykové:) A hlavně je opravdu tichá! To se fakt povedlo. Další plus je, že stačí použít pouze klasickou nabíječku na USB a není potřeba ta jejich originální. V příbalu je pouze kabel.

    Také kvituji brzdy. Mají o dost větší mezeru mezi deskami a kotoučem a tak ani smažení kotouče v delším sjezdu nezpůsobí cinkání, co stávající sada. Páky jsou o něco větší než stávající, ale je to dobře. Tyto byly moc subtilní a lidem s většími dlaněmi, to občas vadilo. Gumy na pákách už také nejsou tak slabé a není potřeba si hlídat jejich polohu, aby to sedělo jak má.

    Absence kabelů mezi pákami v rodlech, Junction boxu a kabelu do spojky v rámu, paráda! Nic tam není a nemusí se to proto pracně natahovat a cinkání řešit. Jen kabel od šaltru a přesmyku do baterky, která se skrytá v rámu. Žádné baterkoidní nádory jako u Amiků. Opět potlesk.

    Naopak počáteční nastavení a spárování pák se šaltrem a přesmykem jde pouze přes apku a to se mu nelíbí tedy vůbec:( Takže nutnost telefonu, připojení na NET, poloha a bluetooth. V tomto zlaté lanko a ještě vedené venkem. Super kombo:)

    Jo a musel jsem vyhodit wattmetr. FSA s 11sp převodníky byl stejně nespolehlivý jako silniční Sram na převodnících, tak jsem tam prdnul sadové kliky a funguje to neskutečně.

    Když to shrnu, tak samá pozitiva. Stávající Di2 je skvělá, ale tohle je ještě o fous dál.

    3 0
    • Kos_CZ  

      Zvědavý dotaz: Jak dlouho to vydrží fungovat na jedno nabití?

      0 0
    • Mongoose71  

      tak u mne na jedno nabití asi 2000 km…to celkem jde… ultegra Di2 12 s

      0 0
    • Cavendish  

      Díky za kvalitní recenzi. Jedno minus to ale má. Je neobyčejně ošklivá. Alespoň kliky jsou přímo odpudivé

      0 0
      • milan.v  

        Tak za mě naopak kliky jsou velmi pěkné…

        Už jsem to ale zmiňoval v tom vlákně ke všem novým sadám…

        0 0
    • Mongoose71  

      Ještě se přiživím na tématu… nemůžu rozchodit to automatické řazení… prostě mi to nefunguje… manuálně v pohodě… mimo jiné to po mne chce aktualizaci levé páky.. ale to bez kabelů prý nejde… mohl by to být ten důvod, proč to automatické řazení nefunguje…??další věc… na Edge 830 by to mělo umět ukazovat nabití baterie převodu v procentech, to se mi na chvíli vždy objeví, ale potom to přepne na ikonky…pokud vlezu přímo do senzoru tak to v info najdu.. ale je to takové hodně kostrbaté… jinak Forerunner 955 tu baterii ukazuje opravdu v procentech… stabilně.. někdo nějaké nápady a zkušenosti…?? další věc, Edge ukazuje při štelování přehazovačky její jednotlivé polohy…krajní polohy,… což je docela příjemné…

      0 0
      • milan.v  

        Na tvůj dotaz k aktualizaci pák jsem v tom vlákně dával odkaz na velmi detailní návod krok za krokem, pročti si ho… ;o)

        https://www.bike-forum.cz/…i-rychlostni

        0 0
        • Mongoose71  

          Ok, tu aktualizaci jsem četl na https://bettershifting.com/ …jen teda nevím co s tím automatickým řazením…

          0 0
          • virtualcop  

            Jde o to, zda není ta aktualizace páky nutná k tomu, aby to pak fungovalo, respektive abys sis mohl „automat“ nastavit.

            Mám zkušenost jen s Di2 11 sp, ale pamatuju se, že některé věci v aplikaci nešly nastavit, dokud nebyl firmware ve všech součástkách aktuální, respektivě nějaký „minimální“ k tomu, aby jsem mohl provést změnu nastavení.

            Tobě to v aplikaci vůbec nenabídne možnost synchro řazení? (opravdu nevím, jak teď vypadá Shimano aplikace a kolik se toho změnilo od 11 sp.)

            0 0
            • milan.v  

              Aplikace se nezměnila, jen drobnosti.

              0 0
              • virtualcop  

                Tak tím spíš bych sázel na to, že je potřeba „flashnout“ páku, pak případně řešit, zda to i potom nejde (ale stále jsem nepochopil, jestli má v aplikaci položky „šedé“ – nemůže nastavovat, nebo prostě jaký je konkrétní důvod, že se to nedá nastavit).

                Synchro řazení nebylo u 11 sp. Di2 od počátku, ale právě updatem firmware na součástkách se pak „objevilo“ a dalo nastavit. Bylo by divné, kdyby to 12sp. neumělo od „počátku“, ale všichni známe Shimano – že logické věci někdy nemusíme očekávat :D)

                0 0
            • Mongoose71  

              To synchro řazení mi to nabídne…dokonce se to dá nastavit a přepnout přímo v Edge 830, ale prostě to nefunguje,..jediné co mi tam svítí je ta aktualize té páky..,tak doufám, že pokud to někdy aktualizuji, že to pak bude fungovat..jinak řazení funguje parádně.. ale chtěl jsem vyzkoušet i ten automat…někde jsem četl, že snad další aktualizace už by měli být bez problému, že nebude potřeba to propojovat kabelem…

              0 0
              • virtualcop  

                Tedy že položky můžeš měnit, ale nereaguje to tak, jak by po „přepnutí“ mělo? Stále bych za tím viděl „odpovědnou“ tu neaktualizova­nou páku…

                Nevím kudy jezdíš, ale těch větších servisů, kde maj na to kabely a dignostiku je už myslím vcelku dost – sice je sezóna, ale domluvit se jen na „flashnutí“ páky na konkrétní termín by asi tak velký problém být neměl.

                Já jsem taky zíral, jak „jednoduchou“ :D) tu aktualizaci firmware Shimano udělalo a pokud další update půjdou jen přes BT, tak alespoň plus pro ně. Tenhle „porod“ dělat pravidelně by se mi opravdu nechtělo :)

                0 0
                • Mongoose71  

                  No doufám, že to bude tou aktualizací… zkusím zajít do servisu a jestli budou mít kabely, tak to snad nebude problém..a nebo počkat na tu další aktualizaci, která půjde už vzduchem..????…s těma kabelama nevím, tady u nás na maloměstě..těch dvanáctek ještě moc nejezdí…kupovat kvůli tomu ty kabely nebudu…

                  0 0
                  • DaD  

                    Stáhni si E-Tube project od Shimana a připoj to k noťasu kabelem na nabíjení. Nemusíš nikam chodit. Apka si vyhledá update a nabídne ti ho sama. Jinak to samozřejmě beží i přes modrozub.

                    0 0
                    • Mongoose71  

                      OK když to připojím přes kabel tak to jako půjde jo??tenhle návod jsem nikde na webu neviděl, prý ten konektor co je na přehazovačce, je jen na nabíjení není to datové připojení… přes modrozub a telefon to prostě nejde…

                      0 0
                      • DaD  

                        Upřímně, já to přes kabel nikdy dělat nemusel. Těch kol s Di2 12sp jsem postavil snad dvacet a nikdy nebyl problém s updatem firmwaru přes modrozub. Dělám to tak, že otevřu apku a hned smažu původně nastavené páky a následně si je načtu zvovu do apky přes QR kód. Zkus to také. Smázni je a načti znovu. Nikdy jsem s tím neměl problém, vše maká jak má. A jestli opravdu mají jiný datový kabel na update než s USB konektorem k nabíjení, tak jsou to fakt vemena:( Stávající Di2 funguje právě s tímto na nabíjení. Proč by tento měl být jiný?

                        0 0
                        • Mongoose71  

                          Ok, no jestli mne strach dovolí tak se do toho pustím.....????ale opravdu ten port na přehazovačce je jen na nabíjení…jinak mam tam verzi 4.0.2 a nabízí to verzi 4.0.3/ na té levé páce/ a ta prý má jen opravovat párování s hlavní jednotkou…jde mi o to abych to celý nějak nerozjebal a fungovalo to aspoň jako do teď… zajimavý je , že když bylo kolo nový… tak ten upgrade na té druhé páce proběhnul jestli si to dobře pamatuju…ale ta druhá páka prostě nejde…a to je problém co se opakuje i na jiných forech…

                          0 0
                          • DaD  

                            Tak já na to teď také koukal a prává páka má v nabídce update, ale nepustí mě to do něj:) Takže to bude globální.

                            Jinak synchro moc nedoporučuji. Já to nějaký čas zkoušel a za mě je to pomalé a nepředvídatelné při pocitu na noze. Jsem rád, když vím, co si tam hodím a jak to bude makat. Už to zkoušet nebudu. Je možné, že to s touto novou verzí sady vychytali, ale já už tomu šanci nedám.

                            0 0
                            • Mongoose71  

                              Se na to vykašlu, řadí to dobře a manuál je dobrej jako u auta…????????ale automatem jsem ještě nejel…????

                              0 0
                              • DaD  

                                Přesně, automat je dobrý do města a poprcávání se v kolonách. Borci jezdí s manuálem:)

                                1 0
                            • virtualcop  

                              Ten odkaz na složitější update jen páky (že to poprvé musí být různě připojené, odpojené a k čemu…) už dával milan.v tom primárním vláknu o DI2 12sp. Tedy že se to dá flashnout i „doma“ přes e-tube, ale musíš trochu „čarovat“ s připojením pák a pak by to mělo proběhnout.

                              https://bettershifting.com/…hift-levers/

                              0 0
                              • DaD  

                                Jj, koukal jsem na to, ale já třeba ten update vůbec nepotřebuji. Chodí mi to podle mých představ a zlaté pravidlo zní: Když to funguje, tak se do toho nidky ne.ser!

                                Oni to kluci šikmoocí časem pořeší a já nikam nespěchám. Pěkně na pohodu:)

                                0 0
                          • krabica  

                            Update pák jsem dělal před instalací na řídítka, prostě jsem je zapojil místo přesmykovače a vše pak proběhlo přes mobil skrze BT, nic složitého. Když už má člověk nainstalováno, tak to chce kabel, který dosáhne k baterii, nebo kabel s propojkou, která se zase zapojí místo smyku.

                            Automatické řazení mi funguje, člověk si musí správný režim nacvakat tlačítkem na hazce, ale není to nic pro mně, jezdím manuální režim.

                            0 0
    • milan.v  

      Děkujeme za poznatky.

      https://www.bike-forum.cz/…i-rychlostni

      0 1
      • DaD  

        Sry, za další vlákno. O tom tvém jsem neměl tušení.

        0 0
        • milan.v  

          Nic se neděje, hlavně, aby to mělo nějakou provázanost, aby se ty informace netříštily, už jich je hodně.

          1 0
    • Smazaný účet  

      Hele já mám Ultegru 2×11 Di2 a když je šikovnej mechanik, kterej ji seřídí, tak ji neslyšíš ;-)

      Jinak s tím návykem na to zobrazení souhlas :-D

      0 0
      • DaD  

        To je ale tuze šikovný „Mekánik“ :D

        1 0
      • krabica  

        Asi nejsem šikovný mechanik, nebo má se jí nechce moc spolupracovat s klikama Praxis 48/32z, ale buď mi škrtá smyk, nebo padá řetěz… :-D

        0 0
        • DaD  

          No, tak tohle může být velký problém a nic s tím neuděláš. Řetězová linka musí být opravdu kompatilní s přesmykem s kazetou od japončíků. Jinak to nemaká a dělá si to co chce:(

          0 0
          • krabica  

            Řetězová linka by měla být stejná, jen těch málo zubů může vadit… :-/

            0 0
            • krabica  

              Teď řeším, jestli vzít kliky od Shimana, nebo by stačili jen převodníky Praxis 50/34.

              0 0
              • DaD  

                S Praxis klikama nemám vůbec dobrou zkušenost. Radši bych volil Shimano.

                1 0
    • Lister  

      Co to kratší raménko, zvládá to v pohodě? Kolik máš vlastně kazetu?

      0 0
      • DaD  

        11/30 s převodníky 53/39 jsem to jezdil ještě na začátku týdne. Bohužel ty převodníky nejsou plně kompatibilní se sadou 12sp a občas to spadlo. To naprosto nesnáším a radši jsem oželil watták a dal tam ty originál kliky k této sadě. S 52/36 to chodí skvěle a navíc je to ještě tišší. Fakt paráda:)

        S těmi většími převodníky jsem velkého španěla vůbec nedráždil a dával jsem k velké placce max. třetí pastorek. Jako jelo to, ale pro mě už za hranou. Na toto je ten ukazatel na kompu nepřekonatelný.

        0 0
        • Raf  

          V čem je problém u 53/39? Nezvládá to přesmyk?

          0 0
          • DaD  

            To krátké ramínko na šaltru už to je celkem na hraně. Ona už ta třicítka mu moc nechutná a k tomu ten jeden zub navíc na převodníku. Přesmyk je naprosto v pohodě.

            0 0
            • Raf  

              Jo vlastně, ty tam máš to krátké ramínko z 11sp. …

              0 0
    • krabica  

      Mně ergonomie pák moc nevyhovuje, tlačí mě do dlaní vnější hrana vrchu těla páky, za mně by měla být daleko víc zaoblená.

      0 0
    • Lister  

      Neví někdo jestli se dá koupit kompatibilní aftermarket krátké raménko, které by zvládlo 30z kazetu. Bohužel se mi tu neválí ramenka za staré Dury, jako někomu :-)

      0 0
    • Riman  

      Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na zkušenost se zadní přehazovačkou, co se týká řazení mezi převody. Při řazení ze sedmého pastorku na šestý (počítáno od nejlehčího pastorku) a při řazení z devátého na osmý, se chvíli chová, jak kdyby bylo přeřazeno mezi převody, po chvíli se to srovná. Shimano v manualu píše, že to je normální chování. Chci se zeptat, zda-li někdo má podobnou zkušenost, je to pro mne nezvyklé, na předchozí 11-kové sadě jsem toto nezaznamenal.

      0 0
    • Riman  

      Díky moc za radu.

      0 0
    • Marekjonas85  

      Zdravim uz se Vam stalo ze jste meli baterku 80% a po aktualizaci behem max 30min. Jste byli na 0%?Diky.Jeste nevite jestli umi di2 ultegra 8100 nejak automaticky sestelovat razeni nebo si to musim postelovat sam v aplikaci?

      0 0
    • J.Cappy  

      Zdravím, měl bych dotaz, mám mechanickou Ultegru R8000 11s. Uvažuji na přechod Ultegra Di2 Disc R8170. Jde mi o to jestli budu muset měnit i kliky Shimano Ultegra w/PowerPro, 36–52T ( nechci přijít o waťák) děkuji.

      0 1
      • milan.v  

        Ne, nemusíš, je to kompatibilní…


        milan.v 14.1.2022 12:45

        Jen pro zajímavost, pár World Tour týmů aktuálně kombinuje novou sadu 12 rychlostní s klikami a převodníky z původního Dura-ace 91×0…

        https://www.bike-forum.cz/…i-rychlostni

        0 0
      • Vik Scout  

        Ahoj,

        prosim mel bych dotaz a feedback jak to funguje. Mam Di2 Ultegra sadu s klikami R8000 11sp s 4iii wattmetrem v leve klice. A na novem kole bude Ultegra Di2 8100 12sp s klikami FC-R8100. Nesedi mi delka klik, na 8000 je delka 172.5 s 4iii a na 8100 je delka 170, takze nejde jen hodit levou kliku s 4iii na nove kolo (prestoze bych tim rozbil sadu, designove vypadaji podobne).

        Chapu to spravne, ze bych mohl kompletne prehodit FC-R8000 s klikami 172.5 a 4iii na nove kolo, a tyhle 11sp kliky by mely bez problemu fungovat s novou celou sadou na zbytku kola 8100 Di2? Nebude vadit ze zbytek bude 12sp, 12r retez atd?

        Diky moc!

        0 0
        • milan.v  

          Ano, chápeš to správně, nic vadit nebude…

          Ostatně v tom mnou vloženém vlákně o 12 rychlostních sadách už se to také řešilo…

          0 0
    • DaD  

      K té výdrži na jedno nabití. Mě to dá 14 dní, to je něco přes 1500km. Za květen: 3.218km a 36.322 výškových a nabíjel jsem dvakrát. S tímto převýšením se musí řadit neustále. Kdo jezdí na placce, tak mu to dá asi o dost víc.

      1 0
    • Dumbíček  

      Mám komplet sadu Ultegra 8100 Di2, bude bezproblémově fungovat, když vyměním kazetu za Shimano 105 7100 11–34? Kompatibilní by to být mělo, tak jen jesli bude chod stejný. Máte někdo vyzkoušené?

      0 0
    • Czeky  

      Zdravím chlapy.

      Možná se to tu někde probíralo, ale už jsem prošel stovky příspěvků a z shimano compatibiily chartu jsem trošku mimo:)

      Je možné vyměnit starou 11-sadu FC-6800 za novou FC-R8100-P? Samozřejmě kliky s převodníky a středem.

      Chtěl bych doplnit bike o wattmetr.

      Díky za reakce.

      0 0
      • KRoser  

        Tak offiko podle Shimana to kompatibilní není, ale co jsem zatím četl tak nové kliky na starších 11tkách fungují v pohodě např

        Moc bych, ale ten waťák od Shimana nedoporučoval, už od uvedení na trh je notoricky známý jako „generátor náhodných čísel“.

        Kup si levou kliku s waťákem od ipeaku, 4iiii nebo stages a máš vystaráno :).

        2 1
        • Czeky  

          Koukal jsem a asi nechám hodit od ipeaku na stávající kliky a budu mít jistotu.

          Díky moc za radu a informace:)

          0 0
    • Espen  

      Byl by někdo tak hodný, stáhl gumu z páky a vyfotil mi, jak vypadá páka z vnitřní strany. Není pod hadicí nějaká krytka?

      0 0
    • Espen  

      Když člověk změní v aplikaci to přístupové heslo a pak ho zapomene, jak to vyřešit?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.