Seřízení shimano10 speed přehazovačky, delirium :-/

23 nepřečtených
  • Peslezedirou

    Ahoj, přešel jsem na MTB na 10speed pohon. Musím přiznat, že se seřízením pohonu, mám trochu problém. První zádrhel přišel s přesmykačem sram X9, který jsem dal moc vysoko (vozím pohon 3X10, 42/32/22 – 11–32z), takže mi padal řetěz, při zařazením převodu 32/32,ale to se vyřešilo celkem v pohodě. Horší je přehazovačka XT (kazeta XT, řazení deore, řetěz HG53 + spojka sram 9speed), kdy mně neustále padá řetěz z největšího pastorku, při zařazeném prostředním převodníku, při protočení klik do zadu. Laboroval jsem s nastavením dorazu přehazovačky, napnutím bovdenu, nastavením dorazů smyku, klece, tak aby byl smyk rovnoběžně s převodníky, ale stále mi padá řetěz na menší pastorky, což je fakt problém, hlavně v situaci, kdy jedu sjezd, za kterým je technický výjezd, kde musím někdy prošlápnout (např. přejezd strouhy, potoka atd.). Ono to je tak, že při zařazeném malém převodníku a největšího pastorku, je vše v pořádku, ale ve chvíli, kdy zařadím prostřední převodník, tak řetěz padá, stačí aby při prošlápnutí klik, na pastorek najel třetí článek a řetěz spadne.

    Fakt jsem už netušil, čím už to může být. Dnes jsem vyzkoušel poslední možnost a tou byla výměna řetězu, prostě jsem tam dal devítkový a zdá se, že je vše v pořádku. Prostě mi přijde, že desítkový řetěz není tak stranově pružný. Devítkový řetěz shimano celkem funguje, ale šaltr, je třeba přesněji seřídit a řazení je trošku více dřevorubecké. Máte někdo podobnou zkušenost? Jaký desítkový řetěz případně vyzkoušet? Může být problém někde jinde, nebo mám fakt volšový ruce?

    BTW ten desítkový řetěz, jsem samo sebou nasadil na poprvé blbě. Asi to je spíš příspěvek do vlákno se servisními kiksy, ale budu rád za každou radu.

    0 0
    • MirosPikos  

      Což takhle srovnat patku přehazky? Pokud si to zmínil v tom nekonečném textu, beru zpět.

      0 0
    • jonti  

      Velká velká ti padá taky, nebo ne? Vozil jsem podobnou kombinaci s kazetou 11–36 několik let a podobný problém jsem neregistroval, i když převod střed a velká jsem kromě výjezdů moc nepoužíval.

      0 0
    • Smazaný účet  

      me dela prehazovacka XT neco podbneho – nedokaze poradne napnout retez. Mam 2×10 a kdyz z maleho prehodim doprostred a zpatky tak uz nechce napnout retez a vepredu na talirich mi potom pada a preskakuje…

      jakoby tam tam neco blokuje tu hazku a ta pak nemuze jit uplne do zadni pozice a napnout retez. Kdyz to rukou rozhybu tak retaz napne.

      snazil jsem se prijit na to co s tou prehazkou muze byt ale vzdy se to po chvili opakuje.

      Packu na hazce mam v poloze ON

      0 0
    • niky79  

      Hm, me se to deje taky. Na novem kole. Retěz z největšího pastorku, při zařazeném prostředním převodníku, při protočení klik dozadu, spadne o dve kolecka. Cykloadam rika, ze to je bud problem patky přehazky (coz opravi, pokud to bude tim) nebo malo zajetym unasecem pastorku (coz by se melo opravit samo s najetymi kilometry). Uvidime…

      0 0
      • Peslezedirou  

        Je to blbý, ale jsem rád, že je tady taky nějaký spolutrpící. Zatím jsem to vyřešil řetězem shimano 9speed. Ale i tak mě to štve, desítkový řetěz šlape prostě lépe.

        Dej prosím vědět, jestli ti to v cykloadam vyřeší nějak jinak, fakt jsem zkusil snad vše.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Ořech se točí na volnoběžku lehce? Neprověšuje se řetěz při šlápnutí dozadu?

          0 0
          • Peslezedirou  

            Ořech v pohodě, ono to bude asi ve finále řetězem, zatím tam nechám ten devítkový a pak zkusím nějaký jiný desítkový. Řetěz je dlouhý správné.

            0 0
    • Mobidyk1  

      doporučuji ti odnést kolo do servisu. Každopádně je devítvovej řetěz na desítce kravina. Faktorů proč ti to může padat je cca deset.

      0 0
      • Singlespeed  

        Devítkový řetěz na desítce asi moc kravina není, když ho tam spousta lidí běžně jezdí (včetně mně) :-)

        0 0
        • Mobidyk1  

          je širší a náchylnější že bude chrastit v určitých pozicích. Jezdil jsem to taky ale nebylo to ideal.

          0 0
      • niky79  

        Jak jsem psal vyse. Ja daval kolo do servisu (na serizeni po najeti cca 180 km). Kolo mam nyni zpet, radi lepe a presneji, takze evidentne serizeno bylo, ale tento problem (padani retezu z nejvyssiho kolecka pri toceni klik opacnym smerem) proste zustal.

        Zatim to asi resit nebudu – dam tomu nejaky cas, aby se kolo a soucastky vice zajely.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.