• tifimi3751

    Měl jsem kdysi Ritchey Comp (2005 cca), hledám náhradu..

    zdánlivě bych řekl, že jsou rovná, nebo jen minimálně prohnutá, ale ne zahnutá.. těžko říct, už se nevyrábí.

    Všechno co jsem našel je 5D nebo 9D a vypadá, že opravdu ta originální byla rovná. Taková bych i nyní rád sehnal.

    Délka 580mm, ale pokud by se sehnaly tak se nechají zkrátit. Otázka je spíše co a kde se dá sehnat. Karbon nechci.

    Předem děkuji za tipy. Pokud někde i rovnou zkrátí, informaci uvítám.

    0 0
    • tifimi3751  

      Už jsem našel nějaká řídítka, např.

      https://www.tsbohemia.cz/…d370376.html?…

      cena dosti vysoká,

      ale mám problém s tím, že na fotkách vypadají všechna úplně rovná (dáno zřejmě úhlem focení), ale realita asi bude jinde. Jak bude vypadat těch 5mm a 5 stupňů z odkazu?

      0 0
    • tifimi3751  

      Nechtěl jsem řezat řídítka osobně.. pilkou na železo asi rovný řez moc nebude. Ale někde mají třeba úhlovou pilu a zkracují. Ne však ryze internetové obchody, ale spíše jenom koncové servisy. Je mi jasné, že tam bude načrtnuto tak pro 1–3 cm zkrácení maximálně. Nebo mám očekávat jiný problém?

      Ale spíš se podivuju, že nemůžu sehnat adekvátní náhradu 580mm rovná řídítka ALU černá. Ten profil mi vyhovuje na MTB XC, protože se s tím všude vejdu a všem(u) vyhnu a na koncích mám hozené rohy pro úchop na silnici.

      EDIT: FOTO..

      tohle by mohlo být těch 5 zahnutí backward?

      https://ctrlv.cz/KrmO

      0 0
      • TK75  

        https://www.kupkolo.cz/…rovna_z2652/

        Ale koukám že jsem blbě četl, že chceš úplně rovný …tak nic

        0 0
      • alinceb  

        Však řidítka na fotce těch 5st budou mít taky. Kdyžtak v garáži něco určitě budu mít. Mám tam nějaké minimálně jeté Syncrosy 600mm a asi i něco dalšího. 580mm je dneska dobrý tak na dětský 20" kolo – cokoliv většího už má delší. Já už si to ani nedokážu představit a to si pamatuju, jak jsem na prvním MTB, co jsem si před lety stavěl, řezal 620mm vlaštovky…:D

        0 0
        • tifimi3751  

          Tak třeba Author tuhle šířku má na všech XC HT kolech, používá 580mm a 600mm maximálně. Já nejsem proti vlašťovkám, na krátké pojezdy nebo rodinné vyjížďky jsou v pohodě (tam je to stejně jedno), případně velmi vhodné jsou na dirt, downhill, enduro (tam rovná ani nejdou). Ale pokud se jedná o 40 – 80km+ vyjížďky, tak se prostě osvědčilo tohle řešení, tj. rovná řídítka s rohy. Člověk už tam hledá jak kolo chytit, ulevit rukám, ulevit zádům, osvědčilo si mi i zalehnout třeba na minutu na řídítka, jako na silničce. Úchop mám 80% času za rohy a 20% za gripy (když je potřeba brzd a technické jízdy). A v lese nebo an silnici (třeba ve městě) se člověk lépe vyhne překážkám.

          0 1
          • kubad  

            zamrzls tak 10 lez zpět, ale jezdi co ti vyhovuje, každého volba

            0 0
            • tifimi3751  

              Tak to se pleteš, jedná se o konfigurace z roku 2003 :-D Uvažoval jsem o přechodu na dvojplacku, ale není k tomu žádný důvod.

              Ano, rám je z roku 2012 – 2013. Dejme tomu, ale existoval a testoval jsem ho o 6 let dřív, než ho uvedli na trh v modelové řadě.

              Kolo a konfigurace mi vyhovuje.. proto neměním. Je módní jezdit 1×12 nebo 1×13, ale hodí se to tak na závody MTB na olympijské trati nebo pro srandu. Nebo ta jednoplacka je tak fajnová na XC bez převýšení? Jakože se na ní ujede třeba 120km+ jak nic?

              0 0
              • Jakobo  

                Jezdi fakt to, co ti vyhovuje a nedivej se, co dnes vozi ostatni. Ja mam take na jednom kole do prace rodla 580 mm, nejake obyc a dokonce 25.4 mm. Na druhou stranu je zde neoddiskutovatelny pokrok v geometrii, ktera se uzpusobuje soucasnym trendum v cyklistice a fyziologii a rozchazi se u ruznych typu kol od mestskych kol, potom vsechny sportovni kola at uz silnicni, XC nebo gravel maji dost podobny – agresivni posed a pak ty specialni kategorie DH, enduro atd.

                Totez s pohonem, Pokud mas doma ND a vyhovuje ti 3×8 tak to jezdi. Ja jezdim denne do prace, pomerne hodne, pro me je kolo spis pracovni zalezitost nez relax, vidim to ciste pragmaticky. Pokud se to toci a kolo mi vyhovuje tak na nem jezdim, Ale pokud bych stavel nove kolo urcite se soucasnym trendum nebudu branit.

                U 1×11 platilo, ze prevodu oproti 3×10 ubylo, i zavody se jezdily o neco pomaleji. Ale s dnesnim 1×12 se to uz bud plne nebo temer vyrovnava 3×10 (9, 8). Pokud spocitas pomer prevodnik / kazeta tak se dostanes temer ke 4 u nejrychlejsiho a naopak hod pod 1 u nejlehciho u jedne kazety. Pak ale jeste treba ty krajni prevody u techto 1×12 systemu nejsou uplne idealni a cenove se to asi porad nevyrovna nejake Acere. To uz jsou ale spekulace. Nekomu to vyhovuje jinemu ne. Znovu teda pokud mas stavajici kolo 10–20 let stare, nejak ti vyhovuje, nevadi ti vyssi hmotnost, mas dostatek ND a hlavne! nevadi ti mentalne, ze mas stare kolo tak na nem dal vesele jezdi.

                0 0
                • tifimi3751  

                  Díky za názor. Souhlasím, je tu odpovídající pokrok a vývoj, ale kola se diferencovala do více kategorií, vozím 3×9 při 11–32 a 26–36–44, někdy 24–34–44 a teď jsem testoval 26–36–46 (ale 46 je pro MTB naprd, je určený pro treking a tak nemá náběhy).

                  Jasně, může být lepší jet třeba 150km na silničním a gravel kole, protože se po silnici dostane člověk do cíle za 4–5h, než za 7–8h na horském, ale cestou podle řeky a dál terénem přes kopec a dolů po singletrailu zase něco objeví a někoho potká.

                  Sehnal jsem nový rám 26'' a měl jsem taková kola (26'') a komponenty pro 3×9, ušlápnul bych i větší, ale taky jde o náklady (vezmu 3 převodníky 1200 + kazeta 9 pastorků 400 vs kazeta 13 pastorků 3500 nejméně). A i takové kolo může zrát jako víno.

                  Kolo má 10kg i s SPD ať už s hliníkovým nebo karbonovým rámem (hmotnost rámů z těch let vychází úplně nastejno). Jde spíše o takový univerzál silnice-terén-zimák. Jinak neříkám, že bych nevyužil i silničku a gravel.

                  0 0
              • kubad  

                Však píšu, jezdí co ti vyhovuje,

                0 0
    • tifimi3751  

      Ne, nesháním řídítka pro dětský kolo. Když jsem se o tom bavil s Tom Ritchey, tak jsem se dozvěděl, že tyhle řídítka se vozí na závodech kdo chce ušetřit hmotnost a zvýšit průchodnost terénem (úzká místa, bottlenecky). Shodli jsme se že komu stačí, tak ušetří hmotnost a je rozdíl mít 58 nebo 72cm šířky na řídítkách. Ale to je cca 15 let a víc zpátky..

      Mně třeba nevyhovují vlašťovky, véčka, apod.. jsou sice komfortnější, ale možná tak na dirt, downhill, enduro, nebo nějaké krátké pojezdy. Na mtb xc (typu maraton, ne technická trať) svírám kolo 80 procent času za rohy + jedu cesty a v technických pasážích za řídítka, kde mám brzdy.

      Jako 600mm bych snesl.. ale určitě nová. Nemusí být nutně rovná, stačí jako na fotce, jestli je to těch 5° budu to mít v merku (rohy jsou mírně zahnuté dovnitř, takže se to přesně srovná), ono i tak se tohle dá sotva sehnat v jiné délce než 710 – 740mm… Nejlepší bude asi poradit se se servisákem, co umí sehnat a co doporučí.. (čekám na doručení rámu a původní řídítka šla na nové kolo s véčkama)

      Těch 700+ pokud se zkrátí by nevadilo, ale hlavně aby tam nebyla tak široká ta prostřední rozšířená část do představce, tak abych tam ještě dal brzdy, řazení a gripy + rohy.

      0 0
      • adam320  

        Vlastovky nevlastovky. Ono taky zalezi na predstavci, podlozkach pod nim apod.

        Asi tomu uplne nerozumis, ale to nevadi. Neprudim

        Ovsem jestli rezes riditka kvuli vaze, tak poprosim fotku tvyho kola, jestli muzes. To chci videt

        0 3
        • MartyM  

          zase když chce gramařit, tak nechápu proč nechce karbon…

          0 1
          • adam320  

            No prave jsem zvedavej na to kolo:)

            0 1
      • Smazaný účet  

        Truvativ Noir?

        0 0
    • tifimi3751  

      adam320: prudis, protoze nenabizis svuj nazor nebo pohled na vec, ale negujes muj bez argumentu a pouzivas argumentacni faul, kdyz napises „Neprudim“, srandisto. Fotku kola nejen z toho duvodu opravdu nepotrebujes. Hledam kde koupit viz vyse uvedene.

      Vysledek rovnice / cehokoli zavisi na vice parametrech +osobni preference. Kazdy z tech parametru ma pro nekoho(me) urcitou vahu. Hledam riditka viz vyse, neresime predstavec ani cele kolo. Ale ze slusnosti 26 palcu, karbon, 10kg.. 3×10, 24–34–44 nekdy vozim i 46, plaste ted profil vic silnicni ale se vzorkem za sucha, jinak nobby nic.

      Je trochu rozdil vozit 58cm siroke kolo a 74cm kolo, to je nejakych 16cm, coz je sirka trojuhelnikoveho pravitka, nebo vyska pullitru. Lepsi pruchodnost terenem, uzkymi misty, vyhybani se ostatnim pesim, cyklistum, magorum jedoucim okolo kola s rozestupem 30cm a prekazkam.

      ⇒ zpet k tematu dekuji

      Chci vzit neco okolo max 1000,– ALU, zakriveni 5 stupnu maximalne. Driv nebyl problem nechat zkratit kazdy lepsi servis mel i uhlovou pilu.

      Řídítka rovná Author Respect 14, 31,8 mm, 680 mm, dural – černá-matná/bílá

      Řídítka Ritchey Comp Flat 5D +/-5 mm – 710/31,8 mm, černá

      pokud nesezenu primo v servisu, kde mi prestroji komponenty na novy ram, tak vezmu jedny z tech vyse. Na fotkach jsou vsechna „rovna“ i se zahnutim 10 stupnu :-D

      0 0
      • adam320  

        Tak si to shrneme:

        Resis mimo jine vahu, ale vic nez litr nedas

        Nasel jsi riditka za sedm stovek, ale pripadaji Ti drahy

        Neumis zkratit riditka, potrebujes k tomu servis s uhlovou pilou

        Za svy kolo se stydis, ale ohanis se kg

        Jo ted teprve prudim:)

        PS: neber se tak vazne clovece, ja byl na tu raketu fakt zvedavej

        A abys nemyslel, ze jsem uplnej dement tak pokud nespechas, zkus se kouknout po Aliexpressu. Za zajimavy prachy se tam da najit lecos co strci hrave do kapsy i drazsi vyrobky z cenovyho dna

        0 2
        • tifimi3751  

          Reaguješ na něco jiného, než je výše napsáno (nemám čas se opakovat nebo tě učit čtení a porozumění psanému extu) a netuším, kde jsi ty svoje závěry vzal, ale jsou mi celkově tak nějak „volné“. Není to o kole ale o jezdci a každý shání/má, co preferuje. Pěkný den.

          0 1
    • kokabura  

      Mrkni na Mud peak flat

      0st nahoru 0st k jezdci

      Jsou to vsak 780mm

      0 0
    • mech1  

      Kdyby ti vyhovovala tato řidítka, dej SZ.

      0 0
    • tifimi3751  

      Sehnal jsem 580mm Ritchey Comp (totožná řídítka, která jsem měl z r.2005 a která jsou na foto). Tímto děkuji ZK Cykloservis v Trutnově.

      Zdvih je 5mm a prohnutí 5°. Stejně jako většina uvedených jako „rovná“. S použitím rohů, které jsou zahnuté mírně „dovnitř“ naprosto vyhovující.

      Nákup ze zahraničí nebo karbon z Číny je to terno, čekání na dodání a třeba na ali nebo ebay je u 1 produktu 10 různých obrázků, ale žádný výběr z více variant, takže těžko říct co očekávat a co zrovna pošlou, až balík za 1–2 měsíce dojde. Tuto variantu jsem proto zavrhnul.

      Původně jsem chtěl přidat příspěvek, kde jsem našel asi 4 různá řídítka těchto parametrů od různých výrobců, kde se lišila jen délka, ale fórum pokus o přidání příspěvku o více než 1 odkazu vyhodnocuje jako spam a uděluje ban na 24h. Ale jsou tu alternativy od více výrobců.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce