Repase misek int. stř. složení Shimano

18 nepřečtených
  • maxtor

    Na mé silničce už pomalu dosluhují ložiska v miskách středového složení Shimano a vydávají při silovém šlapání hrůzné zvuky. Chtěl jsem koupit nové, ale slyšel jsem, že misky integrovaného středového složení Shimano je možno rozebrat a za pár korun nahradit origo ložiska novými a běžně dostupnými ložisky. Mé otázky na zasvěcené jsou následující:

    1. Jak rozebrat misku středového složení?
    2. Jaký přesný tip ložiska koupit?

    Myslím, že toto téma může být užitečné pro spoustu bikerů.

    0 0
    • MlokCZ  

      Pokud jsou stejné jako u biku, tak tady. Ale nevim jestli stejné jsou nebo ne.

      0 0
    • mara53  

      chtel jsem odpovedet stejne jako Mlok, ale byl rychlejsi – tedy dal bych Ti stejny odkaz s poznamkou, ze nevim zda jsou loziska stejna… az je vyndas, napis mi jejich oznaceni  na uvedeny kontakt v odkazu od Mloka, nebo me najdi na ICQ nebo Skypu (corollcz) … a nabidnu Ti konkretni potrebny typ ..  

      0 0
      • maxtor  

        OK, plánuji to někdy v průběhu měsíce, jak se k tomu dostanu. Shimano sice misky středového složení rozděluje na „Road“ a „Mountain“ (jiné členění např. i s ohledem na různé úrovně sad jsem nenašel, tak usuzuji, že je to stejné od Sory po Duru a od Deore po XTR), ale rozdíly by mohly být max. v průměru osy a samotná ložiska by měla být stejná.

        Kolik by tedy stály 2 pořádné kvalitní ložiska toho tipu. Jeden biker, kterého jsem potkal na švihu, říkal, že je kupoval nějak po 50ti kč. Kdyby to mělo stát kolem pětistovky jak píšou v tom článku, to už bych asi zvažoval, jestli raději nekoupit celé misky…

        0 0
        • mara53  

          loziska se lisi podle vnitrnich i vnejsich prumeru a jejich vzajemnych kombinaci (to asi vis), tedy nemuzu Ti rict kolik by stala 2 loziska,kdyz nevim jaka tam mas Ty; ale 5o za jedno… asi to byly cinsky, nee … ja nabizim japonsky NSK – kvalitou stejny, nebo lepsi nez SKF a cenou snad nekde jinde – viz clanek (2ks 68o5 DD za cca.5oo), takze jsou to takovy Mercedesy mezi loziskama …   pokud chces kvalitu, dej  mi vedet az to budes mit venku, … pokud chces cely novy misky, at Ti to jezdi …  

          0 0
          • maxtor  

            O ložiskách nemám sebemenší páru – proto jsem taky založil tohle vlákno. Pokud by ty tvé ložiska měly být lepší než origo, tak není co řešit. Nic jiného než ty ložiska se v miskách stejně neopotřebovává, takže asi tak…  V týdnu na to naběhnu, změřím a ozvu se!! Díky!

            0 0
            • kubad  

              středové misky sou úplně stejné jak u MTB jen ten plast mezi je o 7,5mm kratší.

              nedávno sem se díval a ceny středů Shimano sou dost dole – nevím jak moc se repas vyplatí

              když kvalitní ložiska tě přijdou 400–500Kč záleží jestly se ti s tím chce hrát :-)

              Výměna je jednoduché opatrně vyndáš ten plast, misku s ložiskem nahřeješ ložisko pak samo vypadne, a jen naklepneš nové a dáš plast – nahoře v odkazu už je to popsáno.

              jinak nová Osa DuraAce nová za 660Kč

              0 0
              • maxtor  

                Jak píšeš, cenově to vyjde skoro na stejno. Jde mi spíš o to, že už z mnoha stran jsem slyšel, že je možno koupit ložiska, proti kterým si origo Shimano ani nešktnou. Pokud se tedy dají misky upgradovat tak, že budou funkčně lepší, vyměnil bych raději ložiska. Dnes se v tom chci povrtat a zjistit, co vlastně tomu ložisku (jedná se o levou misku) vlastně je. Ta černá plastová krytka jde nějak normálně vytáhnout??

                0 0
                • jecnak  

                  Jestli to mas na ty XTR, pak doporucuju vymenit loziska za ty NSK – jednak by podle mych zkusenosti meli presne pasovat i do tech plastovych krytek.

                  0 0
                  • maxtor  

                    Právě že je to na tu silniční Duru. XTR i když mají odslouženo víc a hlavně v jiných podmínkách, tak chodí jako hodinky.

                    0 0
              • jecnak  

                Je to otazka, protoze se zda, ze se Shimano v loziscich dost zlepsilo. Jinak mezi sadami MTB jsou rozdily v konstrukci toho vymezovacicho/kry­ciho plastu. Nektere sady a nektere rocniky umoznuje vymenu loziska tak, ze lozisko zapadne zcela presne i do toho plastu, takze neni treba nejak cachrovat s podlozkami mezi loziskem a stredovym domeckem.

                0 0
                • maxtor  

                  Ta moje Dura je právě jedna z prvních. Nemá najeto zase tak moc a hlavně to cvaká skoro od začátku. Nejdřív jsem si myslel, že to dělají pedály. Pak jsem tam zkusmo dal druhé a bylo to stejné… Přitom jsem s tím nikdy nejel v dešti a starám se o ně jak to jde. Dnes to rozeberu a kdyžtak sem hodím nějaké foto.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Stalo se mi, ze cvakalo spojeni leve kliky s osou – vycistil jsem, namazal, dotahl a je klid. Bylo to zhruba po 10k km. Loziska zatim puvodni.

                    0 0
                    • maxtor  

                      Tak teď jsi mě nahlodal…

                      Já jsem to před chvílí rozhodil, z vazelíny v ložiscích je šedá kaše, ale ložiska se zdají být v pořádku a točí se naprosto v pohodě a vůli nemají. Co mi ale trochu kalí zrak je to, že osa je v místě styku s miskami celkem oleštěná (vlevo víc než vpravo). Sice ne tak moc jak sem někdo před časem dával fotku (tuším klik LX) ale je… Zkusím to dát do kupy a promazat ten spoj… Pak dám vědět jak jsem dopadl.

                      0 0
                      • kubad  

                        nech si zafrezovat dosedací plochy  rámu – možná tam bude problém

                        0 0
                        • maxtor  

                          Myslíš?? To by mě nenapadlo – první ale zkusím to, co psal Jecnak. Nevíš, jak zabránit protáčení osy v miskách? Ta má se evidentně protáčí… Napadá mě nějaký lak na nehty nebo něco podobného co zlepší adhezi a nepatrně zvětší průměr osy…

                          0 0
                          • jecnak  

                            Jiny loziska – takovy, ktery se poradne toci. Mne se treba Holowtech II kliky po vymene lozistek toci naprazdno stejne jako 4hrany. Predtim to bylo jak s dynamem ;-)

                            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.