• kubrts

    Ahoj (předchozí thready me neuspokojili, tak dovolím napsat svůj). Zvažuji nákup pulsmetru (cca 3–4000,–) s očekáváním zeefektivění sportování. Sport dělám pro radost a nedholám se stát otrokem budíku, ale přeci jen bych rád schodil nějaké kilo co se mi plíživě nabalilo (91kg na 183 cm). Sportuji často (týden: 3× plavání 2km, florbal 1,5H, fotbalek 2H, squash). Od jara do podzimu cca 3000 km na bajku, in-line. Přiznávám problém se životosprávou. Pro leden jsem se vsadil s přítelkyni, že ho dokážu prožít bez kapky alkoholu :o), takže výsledek musí být !

    1. Jaké funkce mám po pulsmetru chtít(pro vyhodnocení efektivity). Dobu strávenou v tepovém pásmu, průměr, signalizace, údaje v procentrech si absolutne, velikost paměti, popř. zda za tu cenou se i dá připojit k PC. Resp. na co hledíte a jaká funkčnost či informace je pro Vás nejcenější. Cyklofunkce nebo barometr, výškoměr apod. nepotřebuji :o)
    2. Do jaké míry se dá využít pulsmetr u jednotlivých aktivit. U kolo se míra zátěže dá ovlivnit, inline taky. Má vyžití tepoměru význam i např. u squashe, fotbalu či florbalu ? Resp. tady nic moc neovlivnim – buď můžu nebo nemůžu a jdu střídat. Jako informace u dynamického výkonu (squash) to nemusí být info k zahození. Je nějaké omezení, které by limitovalo použití pulsmetru při těchto sportech ?
    3. Jako perlička: Existuje nějaký způsob/pulsmetr, který by dokázal měřit výkon při plavání ? Vzhledem k nutnosti hrudního pásu nepředpokládám, ale co kdyby :o)
    4. Jestli dokážete nějaký typ doporučit, tak tím lépe. Co jsem ted chvilku sondoval, tak me zaujala SIGMA Onyx Pro.

    Díky za názory

    0 0
    • Rychlej turista  

      Mám za to, že historii jsi odflákl, pokud vůbec sis s ní dal práci. Jinak bys věděl, že bod 3 není perlička, ale docela běžná funkce :-)

      0 0
    • Liboreau  

      Ahoj, myslím, že se dá sportester použít na tvé všechny aktivity, ale to neznamená, že přímo ve hře… pokud hraješ fotbal, potřebuješ pro fyzičku běhat a právě na běh se ti hodí sportester, fotbal je výbušný což znamená trénovat výbušnost, zrychlení, intervaly a to se dá hlídat, naopak něco jiného je pak vytrvalý běh, zase jiné nastavení ve sportesteru a jdeš na to… takže v samotné hře je ti trochu sportester na prt, stejně asi jako cyklistovi při závodě, pokud ho nebere jen jako trénink, anebo když už mu hlavní pole odjede a o nic mu nejde snad jsem ti trochu pomohl :-) ahoj Libor

      0 0
      • kubrts  

        Ahoj, díky za názor. Mylíš tedy, že se dají sporty rozdělit na ty u kterých to má smysl (cyklistika, běh, běh na lyžích, …) a u kterých to asi nemá smysl (squash, florbal, …)? Resp. že práve squash je svoji podstatou anaerobním sport a hlídání tepového pásma je k ničemu a bike když ho nebudu rvát jako blázen, tak je aerobním sportem ?

        0 0
        • krokus  

          Nějak si nedovedu představit, jak by se dal v těchhle míčových sportech pulsmetr využít. Když ti tepák zapípá, necháš míček běžet, protože nad AnP prostě hrát nebudeš?:-) Nejde to podle mě využít především proto, že je to technicky nemožné.

          0 0
          • kubrts  

            Přiteli, taky jsem nikde nepsal, že to tak chci primárně využít :o). Když si na druhou stranu vezmeš čím vším Te dokáže krmit televize při přenosu fotbalu (kdo kolik naběhal, kdo jak dlouho držel míč, kdo má jakou náladu, …), tak by možná nebylo nezajímavé nevědět jak si stojí TF během zátěže při jiném sportu než je kolo. Minimálně průměr by dokázal něco říct. Ale jinak za názor ;o).

            0 0
            • krokus  

              To je pravdu, informativní hodnotu by to určitě mělo. Jen jsem myslel, že by se tím člověk sotva mohl nějakým způsobem řídit. Každopádně mě to začlo zajímat, budu to někdy muset při nějakém takovém sportu vyzkoušet:-)

              0 0
          • cevapcici  

            Myslím, že minimálně mu pomůže k tomu, aby zjistil, jak se jeho tělo chová. Aby mohl porovnat, co dělá s TF aktivita, kde lehce reguluje zátěž a jak to s ním vlastně vypadá při jiných sportech (jak moc, jak často, jak lehce TF střílí, klesá atp). V druhé úrovni se může zpětně kouknout, co prováděl se srdcem, a když bude znát alespoň odhadem svoje prahy, bude tušit, jestli se příští den postaví na nohy.

            0 0
        • MlokCZ  

          Třeba na squashi se při aspoň trošku slušné úrovni hráčů dá použít velmi dobře. V první řadě uvidíš na jakých tepech celou hodinu hraješ a asi se budeš docela divit :-) A pak není pravda, že na squashi by se nedalo aspoň trošku korigovat hra podle sportesteru. Můžeš hrát pomalejší vyšší obloučky na lajnách, více pomalé vysoké loby i křížem, příliš nezrychlovat hru. Já když se hlídám se sportesterem, tak odehraju hodinu s průměrem cca 10 tepů nižším než bez něj a to je hodně velký rozdíl (když je to klidně 180 × 170 tepů). A přitom výsledky mám skoro lepší když se hlídám.

          0 0
          • kubrts  

            Urcite znáš ten okamžik, kdy doválčíš šílenou 30–40s bitvu za cenu, že se vytavíš a pak následující dva míčky protihráči daruješ protože nemáš sílu o ně bojovat :o) Myslím, že to hraju tak na střední úrovni a už jsem několikrat byl na kolenou a taky jsem několikrát na kolena složil protihráče :o) Při squashi by mi ta informace byla především k tomu abych věděl jak moje tělo reaguje, v jakých zónách se pohybuji. Hrát se podle toho asi nedá. Btw. jestli jsi to zkoušel při squashi, tak bych se zeptal na vliv potu. Ne, že bych se na bajku nepotil, ale řeci jen neco odfoukne vzduch, ale při squashi bude senzor hodinu ve vode :o)

            0 0
          • JSt  

            ja teda nevim, ale hrat skvos podle tepaku? to snad hraju podle soupere…

            0 0
    • cevapcici  

      Nepovažuji se za hard core bikera a používám tester (Polar RS200) podobným způsobem.

      Můj přístup/reakce k tvým dotazům je tady:

      1. Moje zkušenost a potřeba je, že nejdůležitější je okamžitá TF. Vyhovuje mi více zón jako zjednodušení detailního průběhu (má RS200 i Onyx Pro). Po výkonu se kouknu na čas strávený v jednotlivých zonách, abych viděl, co jsem vlastně dělal resp. jestli jsem dělal zhruba to, co jsem chtěl. Průměr nepotřebuju, maximum je drobné doplnění (když mám info o čase v zónách). PC spojení by bylo hezké, ale na mé úrovni to nepotřebuji.
      2. Viz můj příspvěk níž. Ze začátku bych ho nosil i na fotbal a squash, abys měl do začátku co nejvíc informací o tom, jak se vlastně tvoje tělo chová. Pak už to nemusíš nosit na fotbal a squash.
      3. Testery bývají vodotěsné. K Polaru existuje pás, který nahrává údaje po určitou dobu bez spojení s hodinkami. Můžeš tedy plavat bez hodinek ale s pásem.

      Mimochodem, nezměříš pochopitelně VÝKON při plavání ale průběh TF.

      1. Na sigmu jsem dlouho koukal, právě na ten onyx pro. Super funkce za polovic toho, co stál můj RS200. Bohužel k Sigmě jsem nenašel moc údajů. Lidi, kterých jsem se ptal, říkali neznám, ale Polar funguje ;-)

      Takže závěr je, nežer ;-)

      0 0
    • jecnak  

      Myslim, ze spis nez nad funkcemi pulsmetru by ses mel zamyslet nad tim co delas za sporty a jak. Neco si precist treba na kpo.cz ve fiziologicke poradne. Bez problemu se da trenovat i s nejlevnejsim pulsmetrem.

      0 0
      • kubrts  

        Ahoj, sporty dělám především pro radost. A přistupuji k nim tak, že nechci prohrát :o) Tj. makam aby to protihráči neměli zadarmo. Bajk mam pro radost (cca 3000 ročně, max. jsem na něm dal tuším 140km a no problem – jelo by to dál, ale už jsme byli u cíle :o). Dnes jsem byl zrovna plavat – 2 km za cca 45 min. Pobavil mě tam jeden maník – tak 150m se předemnou hnal o něco rychleji a pak asi vytuhnul (TF mu možná vyskočila k infarktu). Práve by me zajímalo, jak ten čas ve vodě trávim podle TF – mám pocit, že mám trochu rezervu, ale snadno se to přepálí a pak polykáš andělíčky :o). Kdyby s tím, měl někdo zkušenost (TF ve vodě), tak bych rád slyšel názor.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.