• lokoj

    Vybírám první kolo pro dceru. Koukal jsem nejdřív v Decathlonu a pak v cykloobchodě, kde maji nějaký Amulet.

    V Decathlonu me překvapilo, že jsou obe brzdy na řidítkách a kolo ma volnoběh. Ten Amulet brzdí slapkama.

    Je nějaký nový trend a je lepší volnoběh?

    0 0
    • Cavendish  

      Připojím se, chci kolo syna (3 roky, 100cm)

      0 0
    • Velomiwookie  

      Ja planuju woom

      0 0
      • LiborV  

        U dobrých dětských kol jako ER nebo Woom je super, že na tom při prodeji skoro netratíš. Na bazarech jsou i střelci, co to prodávají dráž než to jsi schopný koupit nové. Takže kromě počáteční vyšší ceny oproti třeba cihle z dekáče je to snad jediná věc pro děti, co v podstatě nic nestojí :)

        2 0
    • adam1  

      A není 3roky trochu brzo na kolo? Osobně těch 5 let? ale mužů se mýlit ?:)

      0 0
      • lokoj  

        Těžko říct. Jezdila na tom po Decathlonu a docela ji to šlo. S přídavnými kolečky, ale tam vahame, jestli je nesundat, protože na odrazedle drzi z kopce dobre balanc

        0 0
        • Lišák  

          Pokud jezdila i na tříkolce (tzn. umí šlapat), tak určitě bez koleček. Pokud nic šlapacího neměla, tak může mít problém zkoordinovat rovnováhu s novou potřebou šlapání. Měl jsem to tak u kluka. Na odrážedle jezdil bravurně a na prvním kole to prostě nedával. Na pár dní jsem mu tam kolečka dal a pak už pohoda.

          0 0
        • kadlec  

          Nase slecna jezdila na odrazedle a ve dvou ketech dostala kolo bez kolecek a parada. Nemala zadny problem a nemusel jsem ji potom odnaucovat od kolecek. Zacinala na Superioru paint

          0 0
        • LadaMO  

          My učili v necelých třech bez koleček. Holka měla stabilitu z odrážedla tak to problém nebyl. Naučit se musela jak šlapat.

          0 0
      • Mr.Dawe  

        Není, je to o šikovnosti dítěte a také jeho tělěsné stavbě. Krásně to teď vidím u malé. Kluk jezdil ve 3 na 16" Amuletu Super Lite a malá, které budou za chvili 3, tak teprve začíná s odrážedlem. Jezdí pěkně na motorce, ale s odrážedlem se ještě pere. Je menší.

        1 0
      • kocers  

        Proč by to mělo být brzo? Ještě když má ve 3 letech už 100cm. Naše začla taky v těch cca 100cm a do 3 let ji ještě tři měsíce chyběli. Za ten rok a kousek dala cca 500km a ke 4. narozkám už dostala 20"(měla cca 112cm.

        Jinak k věci. Z těch lepším kol se nabízí Rascal, Woom, Kubike, Beany(ale ten bude jen na chvilku, je pro ještě menší děti), ER belter.

        A k brzdám. V dnešní době není žádný důvod pořizovat kolo s torpédem (brzdění klikama). Je to těžké, nebrzdi to dobře a děti se snáz naučí mačkat rukou než změnit směr otáčení nohou a navíc je hodně baví crvkot volnoběžky. Torpédo prostě dneska NE!

        Přidejte se na FB do skupin Dětská lehká kola poradna a Dětská lehká kola bazar a tam se dá ulovit dobré kolo i za slušnou cenu(ale chce to sledovat. Nám se zadařilo Woom 4 off za 12000(viz můj profil)

        1 0
    • t29  

      Větší kola obvykle mají volnoběžku a brzdové páky na řidítkách, takže pokud to bude mít na prvním kole stejně, bude přesedání na větší kolo jednodušší, nebude se muset učit nový způsob brzdění. Je ale potřeba mít v rukách dost síly na zmáčknutí páky.

      Pokud sílu v rukách nemá, tak je potřeba kolo s protišlapací brzdou, a někdy v budoucnu při přechodu na větší kolo přeškolit na brzdění pákama na řidítkách. Naučit se dá obojí, já se učil brzdit pákama na řidítkách až v jedenácti, bratrovy děti to zvládly v šesti letech.

      0 0
      • nooski  

        Tak nastavit brzdovou paku a brzdy na decko je snad jednoduche. Mala neni nikterak pohybove nadana, ale brzdu na odrazedle od cca 2,5 let obsluhuje bez problemu. Chce to jen nastavit raminka a priblizit brzdovou paku.

        0 0
        • Cavendish  

          Syn jezdi od 2 let 12 palcové Puky s bubnovou brzdou a umí s tok zacházet. Z kopce si přiibržďuje

          0 0
      • lokoj  

        Tak jasne, ja se take ucil na brzdach dozadu, ale v te dobe asi nic jineho nebylo

        0 0
    • MaTHa  

      To z Decathlonu jsme měli pro syna. Nebyl s ním žádný problém. Na naučení za ty peníze dobrý. Rok na něm projezdil naučil se a pak šel rovnou na 20".

      0 0
      • lokoj  

        V kolika na tom jezdil? Zacinali jste s pridavnymi kolecky nebo bez?

        0 0
        • skaj  

          Kolecka nebrat, zvlast pokud umi na odrazedle. Zataceni s kolecky je uplne opacny princip nez bez (naklon na druhou stranu).

          Navic se blbe odnaucuji u bojacnejsich deti.

          Jinak deti jezdi od ruzneho veku podle zralosti, neda se to zobecnit a nema cenu je lamat. Dcera zvladla kolo od 2.5, ale ma fakt dobrou rovnovahu a je velka. Syn az od 4 a moc se mu nechtelo. Ale – dcerka (9 let) ted jezdi na vylety, a syn (7 let) enduro zavody:) Takze se pristup uplne obratil behem chvile a jak kdo zacal nehralo vliv.

          0 1
        • MaTHa  

          Od cca 2.5 roku. Bez koleček. Jezdil předtím na odrážedle takže balanc držet uměl. Asi půl hodiny držení za sedlo aby si zvykl na šlapání pak ok

          0 0
    • Vrci  

      Brzdění šlapačkama má jen nevýhody. Je těžké, pokud se zastaví se šlapačkama ve svislé nebo ji blízké poloze je rozjezd komplikovaný.

      0 0
    • romank3  

      Měl bys dávat přímo odkazy, Amulet pokud vím dělá jen 16 a ta bude velká. Sám jsem ji letos koupil, dcera má tři roky teď v říjnu a je jí to veliký. Výhoda je, že ty děti do toho rychle dorostou. A jinak proti tomu kolik nemůžu nic říct,za mě super

      Možná pro tebe naopak kdybys teď koupil menší,tak se na tom projede párkrát na podzim a na jaře už bude malé. Tu torpédo brzdu jsem bral úmyslně, protože jsem si myslel že bude taková intuitivnější v případě nějaké krize a myslím, že se to potvrzuje. Malá brzdí rukou pěkně, ale není to hned, musí si to uvědomit, připravit ruku na páčku… Chvíli to trvá než začne brzdit,zvlášť když do toho třeba ještě zatáčí. Takže já jsem rád za torpédo brzdu, taky se to dá snadno předělat, rám je připravený na klasickou brzdu, takže až budu vidět,že zvládá ruční dobře můžu to přehodit

      Nevím na co jsi koukal u toho Decathlonu, ale ber hliník. Myslím že není nutné u dětských kol hlídat každé 0,5kg, ale rozdíl hliník vs ocel ve váze je přeci jenom značný

      0 0
    • dědek mohy  

      Vybírej hlavně podle váhy. Dětská kola z Decathlonu jsou dost těžká. Když dcera měla nějaké levné kolo 12", tak po sundání koleček nebyla schopna na tom jet. Jen to kolo mělo skoro 12kg. Prostě neměla sílu to uřídit. Neudržela rovnováhu a pořád padala. Půjčil jsem si na vyzkoušení od kamaráda ER Beltera a jela hned na první pokus. To ji bylo cca 3,5 roku. Hned jsem Beltera pořídil taky. Teď už ji je skoro 5 a už uvažuju o větším kole

      P.S. určitě na to měla vliv i velikost kol. 16" je asi stabilnější, než 12". Ale rozdil váhy, skoro 12kg vs. 5,5kg je prostě pro malou holku šílený

      0 0
    • Murray  

      My koupili 14 kubikes ve 3 letech

      https://www.sportovnidum.cz/kubikes-14-mtb

      Je to o několik kg lehčí než běžný dětský kola a dítě to dost ocení, zatímco pozoruju v okolí děti, že remcaji na váhu kola a je to pro ně důvod nechtít jezdit, ta u nás v pohodě, do 3 let na odrážedle, teď plynule na kole i když šlapání byl problém, teď už ne a samozřejmě rozjet se je taky dost problém, jinak brzdy na riditkach klasika, koupě rozhodně nelituju

      0 0
    • Venda  

      Mame z Decatlonu 16-ku a na nauceni paráda. Brzdy na riditkach se naucila hned. A to kolo váží 8.8 kg, takze ani to neni takova tragédie. Sehnali jsme bazarovku za 1500, pekny holčičí provedení, coz je taky plus. Nejak jsem si nedokázal vubec obhajit, proc za to dát o deset vic (treba osmkrát tolik), když z toho hned vyroste. Zacla na nem ve čtyřech, bo byla mrnava a vcelku nesikovna. Ted ji je pet, necelych 110 cm a uz by snesla dvavitku. Mladsi jsou dva, je větší, od starsi okoukava, takze si myslim, ze na jaře (dva a třičtvrtě roku) bude na nem jezdit uz ona.

      Pokus udrží balanc na odrazedle a umi šlapat, tak kolecka potreba nejspíš nebudou.

      0 0
      • dědek mohy  

        Já Beltera obhájil jednoduše. Ukázal jsem ženě cenu kol na bazaru. Takže věděla, že Beltera koupíme za 8k, ale prodáme ho zase bez problémů minimálně za 6k. Kdežto jakékoliv kolo kolem 4–5k je po použití v podstatě bezcenné a na bazerech se jich válejí tisíce za pár stovek.

        1 0
        • Venda  

          I tak jsem na tom lip. Koupil jsem za 1500, odjezdej na tom obe deti (takze cca dva roky provozu) a za podobný penize to prodám. A i kdyby ne, tak tratim min nez ty ;-)

          0 0
        • Venda  

          A navic Beltera jsem za osm nikde ted nevidel. Mozna za jedenáct, spis vic.

          0 0
    • LadaMO  

      Ahoj. Určitě woom. My začali v necelých 3 letech na woom 2. Dcerka přecházela z odrážedla a během chvilky se naučila. Po roce přechod na woom 3 a nyní po necelém roce již začínám shánět woom 4. Pro holku pohodlný posed, odpovídající brzdy, vše zkrátka ok. Známí mají rascal a ten má hodně natažený sportovní posed. Woom je oproti tomu výrazně pohodlnější.

      0 0
      • LadaMO  

        Pokud volnobehem myslíš že není torpédo tak to hodnotím velice pozitivně. Dcerka uměla brzdit ručně z odrážedla ( z decathlonu) a torpédo by byl krok zpět. Kolo brzdí perfektně a i když dcerka brzdí prudce předním kolem tak zadní kolo nemělo nikdy nejmenší tendenci k nadzvednutí. Jednou jí přední kolo podjelo na sotoline ale to je prostě sbírání zkušeností.

        0 0
      • LadaMO  

        Kolo je sice dražší ale že dítě umí během chvilky jezdit a baví ju to je k nezaplacení. Tento rok jsme s čtyřletou dcerkou na woom 3 dali vídeňskou cyklostezku z Vídně do blavy za 4 dny. Nejdelší porce byla cca 35 km a zvládla to. Příští rok ale určitě woom 4 s prehazkou.

        0 0
      • MlokCZ  

        Já ti tedy nevím s tím Woomem. Doma nejprve Isla 14", pak Isla 20" (na té ještě jezdí ten mladší). U 24" jsem nakonec nevzal Islu, že jsem chtěl širší pláště než má Beinn 24 (Creig 24 jsem nechtěl, že jsem nechtěl odpruženou vidlici a už je také zbytečně drahý). A to byla chyba.

        Tak jsem vzal Woom 5 a jsem z něj tedy dost zklamaný. Po zvyku, že Isla má perfektní brzdy pro děti a celkově opravdu vše dobře vyřešené, tak jsou ty brzdy a další věci na Woomu dost bída. Provedení hlavového na woomu, takovou debilitu jsem dlouho neviděl. Stavitelný představec je sice hezký pokus o variabilitu, ale stejně posílá řídítka do opravdu divných pozic, takže to použitelné není a klasické podložky nad/pod představcem by byly lepší.

        I woom 5 je kratší, což je ale v našem konkrétním případě na škodu. Je to moc krátké. Sice to tím stavitelným představcem jde natáhnout, ale pak to má špatné vlastnosti. Ale tohle bych celkově nehodnotil, každé dítě potřebuje jinou geo a pro někoho to může být naopak výhoda.

        Cenově přitom v době nákupu Isla vycházela téměř nastejno, možná o 1000Kč dražší to bylo. Teď už tedy Isla bude problematická s nákupem mimo EU.

        Takže Woom 6 příště určitě nebude.

        0 0
    • dydy  

      Určitě Woom, dcera je menší, od cca 3,5 roku jezdí na Woom 2, na jaře bude 3. Nejdřív jsem koupil v Dekaci za čtvrtinovou cenu, jako dá se taky, ale je to těžítko a nejvíc to vadilo mě při přenášení. Navíc ten Woom by cenu ztratit neměl, jak se tu píše.

      0 0
    • Elwing  

      Ahoj, jestli chcete s dítětem jezdit ne jen po asfaltu v parku na zmrzlinu tak bych kolům jako woom a další z decathlonu vyhnula. Je to prostě takové městské kolo, nemá geometrii na to, aby se dítěti jelo pohodlně po pěšince nebo na nějakém lehkém trailu. Syn má 16 scotta a skoro se mu nestalo, že se mu zavřou řídítka při přejezdu nějaké nerovnosti. Zato kamarádi co jezdí na výše zmiňovaných kolech s tím mají problém. Brzdy určitě na řídítkách, blbost vymýšlet něco jiného. Na příští rok pořídíme zase 20 od scottu.

      0 0
      • Cryzyy  

        zase bych to s tou geometrii nedramatizoval stejně jako u velkých kol :-) Woom 3, 4 roky, cca 100 cm

        0 0
        • Elwing  

          Tojo. Jen když vidím, jak mu to na tom scottu jde, právě díky nízkým širokým řídítkům tak bych ty vysoké pro dítě nechtěla.

          0 0
      • Murray  

        Zas tyhlety Scotty a treky váží téměř dvojnásobek co Kubikes nebo woom, taky jsem chtěl koupit Trek abysme měli všichni stejný, ale nechápu ten princip, proč by 3lety dítě mělo jezdit na kole co váží téměř 9kg pomalu stejně jako dospělý kolo, to byl důvod proč jsem se rozhodl pro Kubikes, má to snad 5.5 kg

        1 0
        • Elwing  

          Asi nabízejí různé modely. To naše je lehké, nevážila jsem ho ale syn je schopen od začátku s ním manipulovat a tlačit ho do kopce.

          0 0
          • tompca  

            Ten Scott 16" váží lehce přes 7kg, za stejné peníze je Beany zero16", Kubikes 16" apod., které váží o 1.5kg méně a jako bazarové se prodají určitě lépe, jak ten Scott. Tím neříkám, že je to špatné kolo, ale v poměru cena/výkon/ztracené peníze při prodeji jsou lepší volby. V tomhle věku je nejlepší koupit bazar a na ten rok co ta 16" dítěti vydrží.

            0 0
            • Elwing  

              To jsem nevěděla, že jsou o tolik lehčí kola. Mě překvapilo, jak je ten scott stabilní právě přes různé nerovnosti a hlavně se na něm synovi dobře jezdí. Proto ho koupíme znovu.

              0 0
    • lokoj  

      Takze jsem nakonec vzal kolo z Decathlonu. Geometrii jsem fakt neřešil, protoze jde v prvni rade o nabrání zkušeností a naucit se slapat nez bude upgrade na větší a lepší.

      Vzal jsem tohle: https://www.decathlon.cz/…8378533.html

      Mohlo by to mit o 200 kg min to jako jo. Ale mala s tim nema problém. Kolo je 14" a musel jsem dat sedlo az dolu, aby vubec dosahla na zem.

      15 minut jsem s ni běhal a uz jezdí sama. Zatáčky jsou v pohodě a s vahou bych viděl problem spíš do kopce, kdy si myslim, ze toho moc nevyjede. Ale mozna to nebude vahou kola, ale malickymi nožičkami.

      V lete to dam nekomu zadarmo a vubec se nebudu stresovat nejakym prodejem na bazaru. Sama výhoda

      0 0
      • Elwing  

        Je fakt, že to je jen na rok, to sem nečekala, že budeme objednávat po sezoně větší kolo. Ty děti se zdají pořád tak maličké a přitom za rok vyrostou o tolik…

        0 0
      • LiborV  

        Teprve až koupíš pořádný kolo, tak poznáš jakou si udělal chybu :) U první dcera stejný postup a nějak extra kolo ven brát nechtěla, max na rovný hřiště. Pak dostala woom 3 a jezdi každou možnou chvíli. Druhá začala na woom 2 a celkově ji to baví a jde lépe.

        Pravda je, že jsou obě drobné a hubené, stejně staří bratranci mají mnohem statnější těla a tyhle supermarketový kola nemaj problém ušlapat.

        0 0
      • mr.nikdo  

        To je ta hruza s bubnovou sedackou?

        Mela ho neter. Kroutim hlavou jeste ted. Az skoro v 5 se naucila jezdit bez tech kolecek. I kvuli vaze kola.

        O divnych pakach nemluve.

        0 0
    • Kos_CZ  

      Trochu mimo téma, ale za mne přídavná kolečka nikdy nebrat. Mimo toho že se tím děcko neučí udržovat rovnováhu, tak je to taky bezva způsob jak si namlít pokud tím kolečkem najede na větší hrbol/obrubník. Pokud má díte kolo přiměřené své výšce a je schopno udržovat rovnováhu na odrážedle, naučí se jezdit na kole za pár/pár desítek minut.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.