• TheSkoky

    Dobrý den,

    Chtěl bych si koupit nové kolo a jak to tady tak čtu tak jsem z toho víc jelen než na začátku (v kolech se absolutně nevyznám). Takže bych chtěl poradit jestli horáka, cyklokross nebo cross. Kolo bude jako doplňkový sport k běhání, většinou na něm budu jezdit delší objemy. Převážně silnice ale i lesní silnice a kamenité cesty (těch je u nás dost, všechno je to rovina jen je tam hrubší štěrk). Měřím 173cm a važím 60kg, za každou radu předem děkuji, představu nemám opravdu žádnou.

    0 0
    • novas752  

      Crosová kola nejsou moc sportovně laděná, spíš turistická a nejsou v sériovkách moc dobře vybavená.

      Cyklokrosek v této ceně nových moc neni, to jsou naopak většinou závodní kola (rámy) a na pohodlí se příliš nehraje.

      Takže být tebou zvolím 29" MTB, na které jdou dát užší crossové/cyklo­crossové/silnič­ní pláště (nebo mtb z dražších kategorií, které jedou cca stejně a jsou pohodlnější). Bude to nejspíš lehčí než cross, ale odolnější, stabilnější, díky sportovnějšímu posedu nejspíš i rychlejší a když se ti jednou zachce do terénu, jen přezuješ pláště za tlustší.


      Doporučuji nechat si to postavit na zakázku u nějakého (místního) stavitele, informací je tu v hledání dost. Právě u kol mezi 15 a 25k je to nejlepší možná volba a dostaneš nejlepší poměr cena/výkon a navíc individuální přizpůsobení.

      Rám okolo velikosti M nebo S (to se určí až podle konkrétního modelu rámu), vidlici XCR Air nebo Raidon (narozdíl od levných pružinovek na sériovkách v této ceně se dají lépe nastavit a jsou citlivější), řazení Alivio nebo Deore, brzdy taky nějaké Shimano… Když koukneš na sériová kola, podobnou (ale často nevyváženou ve prospěch řazení) výbavu seženeš až tak o 3–5000Kč+ víc.

      0 0
    •  

      tohle v menší velikosti, kontakt tam najdeš http://www.bike-forum.cz/…i-deore-2x10

      0 0
      • puka  

        To lidi zakládají vlákna a nechají se zblbnout nějakým blbečkem ze servisu nebo jak to je? Nechápu, že toto kolo tam pořád visí.

        Možná by bylo dobré, kolik jich je postaveno. :D

        0 0
    • martingt  

      kup si gt avalanche 1.0 nebo 2.0 a myslim ze budes spokojen ja takto taky zacal a rocne sem nesel pod 11 000 km po dobu 4let a vse bylo ok. dokud mi kolo neukradli

      0 0
      • nitraq  

        Zajímavý, že takový jantarové se vyskytují jen v zimě, v sezóně tady je klid a blbco-prázdno.

        Souhlas s novasem výše, jen bych dodal, že za 17 tisíc bych už spíš viděl vidlici Raidon a osazení Deore.

        0 0
        • martingt  

          nechapu ale dekuju

          0 0
          • Čipera  

            Asi tak že tvoje rada je tak trochu mimo mísu. Zaprvé GT se už pár let nedělá 2.0 atd… ale sport, comp, expert a ty by si mu opravdu radil na tehle druh sportu, který chce provozovat 27,5 kolo téměř v základu?

            0 0
            • martingt  

              sakra trochu sem zaspal vubec sem si to neuvedomil dik …ja mel gt avalanche 1.0 26tku a ted gt zaskar sport taky 26 nevychazim s tabulek nebo kdo co rika jen moje pocity jezdim na kole kazdy den bez ohledu na pocasi asfalt teren beskydy a rikam jen co pasuje me myslel sem to dobre no

              0 0
              • nitraq  

                Chlape, nauč se psát čárky a tečky. Dík.

                0 0
                • martingt  

                  nikdy

                  0 0
                  • postman79  

                    Nikdy a přesto ti tam tři uletěly.

                    0 0
                  • Lišák  

                    takzkusvynecha­vatimezerymezis­lovybudetovypa­datjestelip

                    0 0
                    • martingt  

                      to uz je moc! a mam dotaz vy tady na bike foru jen jebete jeden do druheho nebo se bavite o kolech? kazdy tu je vtipny a chytry a vlakna zasvinene srackama

                      0 0
                      • novas752  

                        Tak napůl. :)

                        0 0
                      • michomin  

                        Možná si připadáš se svým způsobem psaní originální, ale uvědom si, že takový způsob psaní je méně srozumitelný až nesrozumitelný, na rozdíl od textu s diakritikou a interpunkcí.

                        Takže když máš dotaz a chceš se něco dozvědě, tak je poněkud hloupé používat tvou šifru. A teď můžeš přemýšlet o tom, kdo se tady snaží být vtipný a chytrý, leč ne originální.

                        0 0
                        • martingt  

                          dekuju ale stejne budu psat porad stejne protoze jsem linej.kdo me pochopi odepise a kdo me nepochopi at si me nevsima ja se sem neprisel hadat a nekoho urazet.

                          0 0
        • palo7  

          docela rád bych věděl kdo to za 17tis. umí postavit komplet na Deore + Raidon

          0 0
          • nitraq  

            Loni v létě jsem vyjednával kolo od scalara a pravda, nebylo to komplet deore, ale do sady chyběly jen brzdy (místo toho m396) a kliky (místo toho fotce s htII osou), ale bylo to ještě o tisíc levnější. Takže v případě zájmu by šly alespoň brzdy ze sady, ale ty stejně začínající jezdec nepotřebuje.

            0 0
            • palo7  

              takže spíš okolo 20ti :-)

              0 0
              • nitraq  

                Na klikách bude rozdíl cca pětikilo a na brzdách asi tisíc, takže ne 20, ale spíš 17.5. Nehledě na to, že v případě klik se jedná jen o vzhled a asi sto gramů navíc, ale to nemá člověk šanci poznat. Ušetřených pět set ale pozná.

                Ale je mi to jasný, je snazší kecat než přijít s nějakým nápadem.

                0 0
                • scalar  

                  Otázka také je, jeslti mám smysl u kola za 17tis. preferovat kompletní sadu Deore. Spíš bude lepší nechat kliky od Prowheelu a investovat do lepšího rámu (Force Grannus) a Raidona s tapered krkem (v této verzi je hliníkový). Samozřejmě úplně nejleší je trochu připlatit a udělat to bez kompromisů.

                  0 0
                  • palo7  

                    jestli to není tajný, jaké rámy ve 27,5 se používají/používáš na stavbu kol okolo 20tis.?

                    0 0
                    • scalar  

                      MRX, Pells.

                      0 0
                      • palo7  

                        dík. Hledám něco pro ženu a chce nějaký barevný rám a to je dost problém. Výška 175cm a nohy 87cm (na ženu asi standard), tak asi nějaká +/- 18 což jsem koukal že Pells by šel použít, ale mají Lady jen bílé a pánské v 17,5 by asi už bylo zbytečně nízké? A ta barevnost taky nic moc (nebo se dá u nich ladit, aspoň nápisy apd.)? MRX jsou dlouhý. Uvažuji ještě o Spyder Exploit 18 (ten je hraničně na délku), ale dala by se ladit barva. Nejlépe by asi bylo nějaké CUBE, ty jsou spíš kratší?

                        0 0
                      • palo7  

                        poslal jsem mail. Dík

                        0 0
    • Smazaný účet  

      když jsem dá se říct první kolo vybíral já, tak jsem si dal limit 20k a šel jsem do obchodu koupit si kolo, které se mi nejvíc líbilo, nikoho jsem se na nic neptal, jenom jsem měl zakořeněnou jistou slabost pro meridy (vzpomínky z dětství atd) :-D a chtěl jsem 27,5. Jinak jsem věděl taky kulový prd. Za sebe bych ti doporučil taky 27,5 MTB, rám na tvojí výšku asi 18,5. A nekoukal bych na nové modely. Ideálně kola 2015, na ty už jsou trochu slevy, 2016, ale hlavně ne 2017.. Já kupoval svojí meridu model 2015 za 19300, všude už je za 18000 a teď jsem jí našel dokonce za 16 – http://www.vseprokolo.cz/…-grey-144791#…

      Tu bych ti zrovna klidně doporučil, ikdyž to neni tak dávno, co jsem na ní nadával. Docela mě naštvalo, že je na poměrně už dražším kole vidlice, která se samostatně prodává za dvojku.. a pláště který nic nevydržej.. ale to jsou věci, který si mužeš postupem času vyměnit sám, až se v tom začneš trochu víc orientovat a mít vyšší nároky.. mám tu meridu co jsem posílal odkaz, akorát zelenou, zrovna včera jsem na ní dal vidlici rockshoxku a pláště ty jsem měnil skoro hned na začátku.. podle mě za 18 to kolo jakžtakž, za 16 už je to super, má to docela slušný osazení, opravdu až na tu vidlici a pláště, ale to je na výměnu to nejjednodušší, brzdy a řazení to má slušný. Přidávám fotku s novou vidlou.

      0 0
      • novas752  

        Za tu vidlici můžeš být celkem rád. Na většinu sériovek s doporučenou cenou okolo 20k se dávaj jen pružinovky. A pláště bych vůbec neřešil, na většině kol jsou levnější.

        Nevim jestli si měl někdy v ruce jiný brzdy, ale Aurigy moc slušný nejsou. :)

        Kliky na Octalinku už jsou taky docela přežitek.

        Ale na sériovku za 16 to neni špatný, to teda ne.

        0 0
      • palo7  

        za 16tis. to vypadá slušně, ale ta stavba se mně mimo nápis na rámu pozdává více. Já bych teda na 173cm doporučil spíš vel. 17 a bral bych taky radši 27,5 než 29

        0 0
      • TheSkoky  

        Jak často na tom kole jezdíš nebo když třeba vyjedeš kolik na něm bez problémů dáš.?

        0 0
        • novas752  

          To by asi byla trochu nicneříkající informace. Někdo na jednom kole je schopen ujet 300km za den, jiný s podobnýma proporcema by na tom neujel ani 50. Sedlo, gripy, šířka řídítek, to je všechno individuální a „kolik bez problému dáš“ je spíš otázka trénovanosti, než kvalit kola.

          0 0
    • TheSkoky  

      Pro mě jsou asi nejdůležitější km, v rozmanitém terénu, který nejde úplně do extrému, viz nahoře. Jak sem napsal je to doplňkový sport k běhání, běhám ultra-trail/maraton, tzn. 42,2km+, většinou kolem 100km. Kolo by mělo být na objemy, celodení výjezdy ale jsem spíš ten co se kochá krajinou než ten co zasedne, valí a valí. Což znamená, že když už vyjedu, tak by neměl být problém dát 50+ (do práce a z práce to mám 26km). Děkuji Vám za rady.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Je to kolo a ne motorka, kolik ujedeš záleží snad čistě jenom na tobě. Fakt divná otázka… já jezdim 40 – 70 většinou po Brdech, podle toho kolik mám volného času nebo jak mě bolí sedel.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.