• Klesta

    Dobrý den,

    přemýšlím o koupi svého prvního kola s větším zaměřením na silnice, respektive univerzálnost. Bohužel nejsem schopný si sám udělat porovnání, nevyznám se v tom. Proto bych byl rád, kdyby mi někdo zkušenější mohl poradit.

    Nyní mám Apach Tanaka Tate (2012 – špalkové brzdy). Od dubna do října najezdím 30km denně do práce a z práce, pár kilometrů s rodinou týdně a zhruba jeden 90 kilometrový sólo výlet za 2–3 týdny. Zhruba 70% povrchu bývá silnice, zbytek štěrkové, polní a lesní cesty. V terénu pro horská kola již několik let nejezdím. Profilově volím spíše kopcovitější trasy.

    Zaujala mne kategorie gravel a našel jsem si několik kol, která by se vešla do mého rozpočtu (25 000kč). Rád bych znal názor, zda má cenu nějaké z nich kupovat. Má výška a váha jsou 184cm a 98kg, předpokládám tedy, že potřebuji velikost 56 či L.

    Maxbike – líbí se mi převody 2×9, prodejce u nás ho má za 24 000

    https://www.maxbike.cz/eshop/granit-2

    Kross – líbí se mi převody 2×9, prodejce u nás ho má za 24 000

    https://www.mojekolo.cz/…esker-2-0-2/

    Kona

    https://www.cyklojiricka.cz/…allic-mauve/

    Kellys – prodejce u nás ho má za 25 000

    https://www.shopbike.cz/…soot-30-2022?…

    Kromě toho jsem našel ještě toto CTM. Je to silnička, ale měl jsem možnost si ji vyzkoušet a působila na mne docela příjemně.

    https://www.mojekolo.cz/…ilver-56-cm/

    Pokud by mi někdo mohl říct svůj názor na uvedená kola, byl bych rád.

    Předem Vám děkuji.

    0 0
    • jIrI___  

      Z těchto kol bych sáhnul po Maxbiku a to z jednoho důvodu – kliky, resp. převody. Jako jediné z těch kol má převodníky 46/30 z a ne klasické silniční kompakty 50/34 z, které z mého pohledu nemají na gravelu dnešní doby co dělat. Psal jsi, že rád jezdíš kopce, a na těch kompaktech by ti mohl chybět lehký převod. Zvláště když je to zkombinované s 32 z kazetou (Kellys) a doteď jsi byl zvyklý na MTB…

      6 2
    • Smejči  

      Též bych z tohoto výběru volil MaxBike. Jako jediný má hydraulické brzdy. Co se týče tvého vyvážení 70/30 silnice/mimosil­nice, tak to už následně vyladíš pláštěma.

      0 0
    • r0b0t3k  

      ahoj, ještě mě napadl decathlon?

      https://www.decathlon.cz/…_/R-p-313015?…

      0 0
      • r0b0t3k  

        sorry až teď jsem si všiml, že cena už je mimo rozpočet

        0 0
      • Hnoj  

        Tohle je fajn kolo na začátek, jezdím ho už dva roky a je to fakt dělník. Akorát teda po roce šla do kytek zadní nába, což jsem šmahem vyřešil.

        0 0
      • Synnex90  

        Dekáč má nějaký cash back, takže když koupíš od nich produkt, dostaneš nějaké procent zpět, které můžes utratit ve shopu. Za kolo jsem dostal asi litr. Jinak kolo je super ale za mě bych spíš bral to na Apexu. Až bude tedy skladem https://www.decathlon.cz/…_/R-p-313016?…

        0 0
    • plysovykozisek  

      Já jsem pro Kellys sice to má Claris a mechanické brzdy-ale Tektro Spyre-takže ty lepší.

      0 0
    • KoudakT  

      S tím budgetem bych zvážil ještě nějakou bazarovku. Na podzim jsem koupil Tribana 520 na Shimano 105 s polohydrau­lickýma brzdama.

      Servisák, který na něm dělal servis se nechal slyšet, že ho kolo mile překvapilo až je příjemné na servis.

      Stálo mě 18 tisíc. A řekl bych, že to bude lepší kus kola, než tyhle základní kola, postavené na nejnižších sadách.

      4 0
    • Klesta  

      Díky všem za komentáře. Vyzkouším, co půjde a uvidím.

      0 0
    • PatrikKalista  

      Za 25 koupíš hezký bazar a když Ti bude přát štěstí, tak to bude i na hydrách…

      PS: SOOT si nekupuj.

      0 2
      • Baka  

        Ahoj, to by mě zajímalo proč varování před tím sootem? (není to rýpaní, opravdu by mě to zajímalo jako potenciálního kupujícího :-) )

        Jinak mám také v merku toho Tribana, ale Subcompact s převody 48–32 11–34 a i toho se bojím, jestli některé kopce v okolí ušlapu, jsem zvyklý na trekové kolo s lehkými převody. Jako alternativa byl právě bazarový Soot s GRX kvůli lehčím převodům.

        0 0
        • Dresden  

          Já mám RC520 s klasickou 105 a kopce úplně v pohodě. Akorát si nachystej bokem tak 7 tisíc na lepší kola, protože ty co tam jsou stojí za hovno a jsou těžký jak kráva.

          0 0
    • Smazaný účet  

      2 převodníky + hydraulické brzdy. Bez toho bych kolo nekoupil :)

      0 0
      • detoxy  

        Já zase jednopřevodnik. Hydrauliky souhlas, ale vzhledem k rozpočtu bych z nich asi ustoupil a preferoval TLR ráfky, aby to šlo na bezduše. Úplně jsem to nezkoumal, ale tady podle mě vyhraje ten dekáč.

        0 0
    • easyrider  

      Z tohoto Maxbike. Ale jak píší ostatní, přikláněl bych se spíš k bazaru a to hlavně kvůli hydraulikám. Strávil jsem 4 roky na Tektro Spyre a přechod na GRX byl jako nebe a dudy… Když jezdíš ty kopce, tak z nich musíš i sjíždět přece, ne? :)

      0 0
      • Klesta  

        Já jsem do teď používal špalky (úplně obyčejné), s kotouči nemám vůbec žádnou zkušenost. Když by jsi porovnal mechanické kotoučové brzdy vůči špalkům, co by jsi řekl? Lepší, horší?

        0 0
        • šlapatko  

          Zdarec, dobře seřízené V brzdy jsou často ostřejší než mechanické disc brzdy.

          3 0
          • easyrider  

            Souhlas. Obyčejný Veloce brzdy mi přijdou že mi brzdí víc než ty Spyre. Ale je to na preferencích. Žít se s tím bez problému dá, ale kapalina je prostě kapalina no..

            0 0
    • Jakobo  

      Kdo zase taky četl v náhledu Pivní grejvl? :-)

      0 0
    • Klesta  

      Všem Vám moc děkuji za komentáře a názory. Po několika komplokacích jsem nakonec koupil Maxbike Onyx. Po týdnu ježdění jsem s ním zatím spokojen.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.