Problém s přední V-brzdou - nevrací se

31 nepřečtených
  • MichaelaW

    Ahoj, mám na kole V-brakes a u přední brzdy se mi úplně přestala vracet do výchozí polohy jedna z čelistí. Zkrátka na jednej straně je špalek vzdálenej kus od ráfku, na druhej je k němu úplně přitisknutej – jako kdyby to tak člověk držel násilím.

    Nemáte někdo nápad, čím to může být? Když nastavuju šroubkem napětí pružin, očividně se nic nemění. Ani nevim, jak k téhle poruše došlo – žádná velká havárie nebyla :-).

    Předem díky za reakce. ?-6

    0 0
    • nitraq  

      To bude asi zanesený bordelem. Taky se mi stalo a pomohlo prolejt to WDčkem. Kusem hadru obalit všechno okolo a do čepu nastříkat, párkrát zkusit brzdou pohnout a opakovat do hladkého chodu:)

      0 0
    • Alibaba  

      No sundej to, podívej se v jakém stavu jsou pružiny a čepy. Vyčisti promaž. Správně nasaď. Vyměn bovden a lanko. Pak by to mohlo fachčit. Pokud ne, rukou protáhni pružinu proti směru pružení – tím bys mohl vlastně začít ;-) Ostatní ale taky nebude od věci…

      0 0
    • Twister  

      Jen čistě pro jistotu: Máš dobře nasazený přední kolo v patkách?

      0 0
    • zichis  

      Když si dovedš štelovat předpětí, předpokládám že bys prasklý pérko poznala. Nebo ne?

      0 0
    • MichaelaW  

      Tak díky, zkusim vaše rady. Předpokládam, že to bude vážně zanesený. To je asi nejpravděpodob­nější.

      0 0
      • Alf  

        Ještě se mrkni jestli není na špalku hrana, která se zasekává pod ráfek.A ta potom nepustí špalek zpátky.

        0 0
      • Dumbíček  

        Nemáš sjetý špalek, on se pak rád kouše hranou o ráfek. Vzít pilník srovnat…

        0 0
    • scret  

      Jak pisou ostatni, nejdriv bych zkontroloval spalek, jestli neni jen z casti obrzdeny, kdyz ano, rad se chyta, ze jakoby sjede z rafku…

      Dalsi, inbusem odsroubuj celist (samozrejme rozpojenou) a podivej se jestli to neni zanesene, pripadne to vycisti a prostrikej nejakym olejickem, ja pouzivam nejradeji GT..

      Pokud ani tohle nezabere, pak celist zpatky namontuj, pak tu pruzinu (takovej ten dratek co trci nahoru) napni – proste to ohnes smerem ven od kola, tim to zase predepnes…

      Potom znova sesteluj predpeti obou celisti sroubkama…

      Hotovo…

      0 0
    • Fuglsang  

      Stejný problém mám už hezkejch pár měsíců.. Pokaždý to prostě ručně narovnám ;-) Možná se ptáte, proč teda nebrzdim zadní. Tam to mám vykurvený taky ;-( V létě o dovolený to možná opravim ;-) Ale spíš ne :-(

      0 0
    • Medvěd_2  

      Zdravím,

      taky jsem měl tento problém, a sice u zadní brzdy shimano LX. Dicky se to jakoby seklo a když jsem za to vzal rukou a odtáhl od ráfku tak to cuklo a povolilo to, ale při následném zabrždění opět. Sundal jsem čelist očistil mazivo, vzal jemnej smirek a obrousil pivot kolem dokola utřel, namazal a nasadil zpět čelist(samo že vyčištěnou na styčném místě a trochu poladil přepětí šroubkem a bylo. Brzdí to parádně už nákej měsíc. Ted to kolo bude jezdit kámoška, já pořidil nový.

      S pozdravem

      Mirek

      0 0
    • Radez  

      Ahoj,

      měl bych dotaz na nevracející se brzdu.

      Sice si myslím, že se ke kolu chovám mnohem líp, jak drtivá většina lidí a snažím se co nejmíň jezdit v mokru, ale i tak občas nějaká voda na silnici je a tím pádem se do brzdy nacáká píseček a ostatní bordel.

      I když jsem teď, když bylo trochu mokro, silnicu vůbec nevytahoval a jezdil na horáku s kotoučema, tak když jsem včera vytáhnul silnicu, tak jsem koukal, že mám něco jako led u pružiny.

      Když jsem zmáčkl brzdu, tak se vůbec nevrátila zpět, než jsem ji odtáhl rukama. To stejný i za jízdy. Když jsem tím několikrát zabrzdil, tak se vůbec nevrátila a musel jsem zastavit.

      Je jasný, že to vyčistím a prostříkám WDčkem. Fakt se s tím ale nechci moc ***** v té zimě venku. Takže uplně do posledního šroubku to rozebírat nechci.

      Spíš bych měl dotaz na to, jak se o to staráte dál.

      Dáváte olej, vazošku jen mezi pohyblivé části brzdy, nebo i na pružinu?

      Je jasný, že na bovden nic dávat nebudu. Spíš mi jde o tu pružinu, když vidím, že se na ní vytvořil nějaký led, tak jestli tam mám našvihat nějakou vazošku, případně co tam dáváte vy? Jinak s tím nepočítám jezdit ve sračkách, ale prostě uplně v minimu případu prostě dojde k tomu, že je silnice mokrá a zahází se to.

      0 0
      • Vilém  

        Koukam na to na mobilu, ale neni to spis oxidace? Prosolena sracka ze silnice toto dokaze aktivovat pomerne rychle, zvlast v miste styku dvou ruznych kovu.

        0 0
        • Radez  

          Jo to spíš, může být. Ale to musí dělat víc lidem než mně ne?

          0 0
      • oberleutnant Weiss  

        Pokud s tím nejezdíš v bordelu, jak píšeš, pak se o to kolo asi moc nestaráš podle té fotky:-) Jestli to teď nechceš rozebírat, tak to alespoň zhruba očisti kartáčkem, stříkni nějakým mazivem a uvidíš, jestli se to rozpohybuje…

        0 0
      • jecnak  

        Pokud se to nerozchodi po vycisteni, budes muset brzdu rozdelat. Mezi celistmi jsou kulickova loziska, ktera maji tendenci zatuhnout, pokud se do nich dostane voda a vymyje mazivo.

        0 0
        • Radez  

          Ty jo, tomu se budu muset snažit vyhnout. Du najít zubní kartáček.

          0 0
          • jecnak  

            Nic na tom neni. Kulicky jsou v takove plastove kleci, takze drzi pohromade, jen jsou titerne. Spravnou vuli pak serizujes jako u konusu.

            0 0
      • Radez  

        Ještě možná dotaz na tu pružinu.

        Přímo na ňu něco dáváte?

        Nebo jen na ty body pohybu/dotyku?

        0 0
    • exxonvaldez  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.