Přechod z tenisek na MTB tretry

56 nepřečtených
  • pee.tr

    Tak dnes jsem konečně po dlouhém doporučování známých obul své první tretry (Shimano M087). Rád bych se tu podělil o dojmy a zároveň tak poprosil o nějaké rady.

    Jestli někdo budete mít chuť se mým textem pročíst, máte můj dík a především bych se chtěl dozvědět, zda má někdo podobné zkušenosti a nějak je zásadně řešil (a jak) nebo mám prostě jen jezdit a jezdit.

    První dojmy (20km) mám následující:

    • rychlejší rozjezd
    • lepší jízda ve stoje
    • mírně mě řežou jezyky (to jsem trochu tušil, když jsem si jezkoušel, ale doufal jsem, že se to na kole neprojeví a nebo že se tovymačká, uvidím)
    • vložka moc pohodlí neposkytuje především místech největšího tlakuna pedály (možná to je o zvyku i levné tretře)
    • dnes bylo +6C a už mi v nich skoro byla zima (jezdím i v –6C, tak touž asi bude chtít návleky), což v teniskách bylo teplo.

    Tolik asi tak obecně, ale teď k mým problémům způsobeným asi především zvykem na jiné boty, což klidně mohlo být špatně, ale jak z toho ven?

    1. byl jsem zvyklej šlapat s nohama mnohem více od sebe, v tretrách ať je

    nastavím až na kraj, cítím nohy nepřirozeně u sebe. To ale zřejmě nejde vyřešit jinak, než ježděním a zvyknutím si.

    1. A TEĎ TEN NEJVÉTŠÍ PROBLÉM: Bez jakéhokoliv dalšího štelování

    posedu mi najednou připadá, že je mi kolo malý. Mám 19" rám uváděnej výrobcem do 185cm, já mám 186, ale do teď mi plně vyhovoval (asi i proto, že jsem před x lety začínal na favoritu, kterej je obecně malej na vyšší postavy). Jediný, čím si to vysvětluju je, že tretry + nášlapy o něco zvednou nohu výš (o kolik cca?). Nutí mě to sedět na sedle až úplně vzadu a nebo zkusit po práci ještě vytáhnout sedlo. Jen se obávám, že už to o moc nepůjde a dozadu sedlo taky dávat nechci (o kousek jsem ho už mívával a napraskla mi jedna ližina, protože už to bylo za rozsahem). To, že mi teď přijde, že mám sedlo nedobře (jinak než doposud) vůči pedálům, jsem pocítil po 100m jízdy. Cítím nezvyklý větší záběr horní strany stehen přibližně 30cm nad koleny a tím jaksi trochu omezení v jízdě, protože svaly byly doposud zvyklý na trochu něco jinýho. Ale mám i silničku (taky bez treter) a bez problémů na ní přesedám z MTB. Člověk by neřek co těch pár cm pod botama udělá. Zároveň přiznávám, že jsem doposud bez treter šlapal více špičkama bot, kam ale ani maximální vysunutí kufrů vpřed nedosáhne. I proto je mi teď divný, že mě tretry nutí si sedat ještě více dozadu, logicky bych to čekal spíš naopak, ale asi víc udělá to zvednutí nohy od pedálu proti teniskám. Asi by to chtělo fotku…

    Ještě doplním, že v teniskách jsem jezdil od mala do svých 34let (někomu to může připadat nepochopitelný) a najedu i 7,5km ročně. To pro dokreslení, jak těžko si asi budu zvykat na jiný styl.

    Jakýkoliv názor vítán s velkým DÍKY :-)

    0 0
    • Necris  

      Na 186 cm nebude 19" rám asi přehnaně malý, spíš na horní hranici, záleží na kole a na postavě jezdce, ale pravděpodobnost že máš kolo úplně špatně je hodně malá … Tolik má útěcha ;)

      0 0
    • Azmir  

      Po koupi treter jsem sedlo taky musel asi 3 krát zvedat a pořád to asi není ono a půjdu ještě o kousek nahoru, předozadní posed by ti tretry měnit neměli, ten bych raději neměnil, pokud ti ty roky vyhovoval. Co se týče zimy, tak ano v těhdle tretrách je mi zima kolem těch 5 stupních, rešil jsem to 2 termo ponožkama a dalo se to v tom případě hezky zvládnout. Mám stejné tretry jako ty, takže co se týče toho jazyka, tak tlači jenom pouze, pokud ho pří obouvání dáš do špatné polohy, zkus když si botu obouváš dát jazyk přesně doprostřed.

      0 0
      • pee.tr  

        To jsem už taky zjistil, že je třeba jazyk povytáhnout doprostřed. Ale i tak. Resp. netvrdím, že by tlačil tak, že by to nějak omezovalo na 20km trase do práce, ale přeci jen je ho cítit víc, než mekký jazyk u tenisek adidas. Ale snad si to sedne, aby se mi nějak neodkrvoali nohy při 100km jízdě. On vlastně netlačí asi přímo jazyk, ale ta horní přezka, ta kůže od ní, její hrana. Jazyk tan se ohne.

        0 0
        • MlokCZ  

          Kromě dobré polohy zkus ze začátku chvíli méně utahovat než si to sedne.

          0 0
          • michalscupak  

            mám je ± stejně dlouho jako azmir a už jsem s nima jel cca100km trasu a úplně v pohodě, ale jasné je to i podle nohy a jinak co doporučoval mlok… určitě je lepší postupně dotahovat než hned na začátku naplno dotáhnout… já to třeba dělám tak že si je dotáhnu tak akorát aby dobře seděly a někdy si je ještě v průběhu jízdy třeba dotáhnu… jinak změna z tenisek na SPD byla super je to úplně jiný pocit na tom biku ;) … a jasne no když je chladněji tak je v nich trochu kosa ale to řeší ty ponožky a nebo nejezdit v zimě :D…

            0 0
            • pee.tr  

              Mně se hodně vytlačuje z nohy šlacha, do který mě pak ten pásek docela řeže. No ale snad se to nějak vytáhne, případně ty pásky naříznu, když by nebylo zbytí ;-)

              0 0
        • DominikGT  

          Sedlo jsem taky trochu povytáhl a na to že jsou tretry tvrdé a ze začtku bolí nohy si časem zvykneš a už tě bolet nebudou. Poloha v jaké máš nohy je správná asi si šlapal nějak divně než si měl SPD já jsem si zvykl hned.

          0 0
      • pee.tr  

        Tak jsem ujel z práce druhých 20km a už se mi jelo líp. Doma jsem ještě o cca 1cm až 1,5cm zvedl sedlo a už téměř nepozoruju rozdíl od jízdy dříve. :-)

        0 0
    • pee.tr  

      ne 7,5km ale 7,5 tis.km. ;-)

      0 0
    • marco  

      Ty boty jsem si zkoušel v obchodě a potvrzuji ty jazyky po utažení řežou děsně do nohy asi vysoký nárt. No a problém s nastavením posedu se časem podá. Jak si navykneš na konečně správné postavení nohy v pedálu tak ti to přestane být nepříjemné a svalstvo si zvykne doteď jsi šlapal dost neefektivně špičkou a vynechával jsi ten stehenní sval. No a ještě se připrav na první držkopád jenom padej na křižovatce napravou stranu né do silnice.

      0 0
      • pee.tr  

        Jj, těch dršek se obávám jak na křižovatce, tak v terénu. Sice jsem už loni pár 10tek km na turistické verzi tretet na silničce absolvoval, ale člověk si určitě hned tak úplně jistej nebude. Navíc v zimě na sněhu, to asi přezuju zpět na klasiku. Neni snad v lidských možnostech vycvaknout tak rychle, jak jen shodit nohu ze šlapky. :-)

        0 0
        • bruco  

          Zvyknes si a kupis zimne tretry.

          0 0
        • Kolbaba71  

          Tohle jsem vyřešil turistyckýma šlapkama, co používám v zimě, když je aktuální sníh a led. Když je vymrzlo, tak jedu v nášlapech a když dojedu někam, kde by byly náělapy na obtíž, otočím šlapku a jedu dál. Jinak používám oboustranný. Hlubokým sněhem nejezdím, jelikož mám treka a fest se bořím.

          0 0
    • RadaHaryk  

      Ahojky,tretry mám stejné,jazyk to chce dávat naprostředek a nic mě netlačí.Jezdím je ted druhou sezonu a v naprosté pohodě.Ten posed jsem také šteloval a sedlo jsem musel dát o 1,5cm nahoru.Co se týče tlaku ze spodu co je kufr,tak pod vložku jsem si ještě nalepil gumový čtvereček a je to v poho…

      0 0
      • pee.tr  

        Dík, zajímavý s tím čtverečkem. :-)

        0 0
        • RadaHaryk  

          Je to páska co používají elektrikáři,dostal jsem ji onehdá od známeho páč jsem potřeboval přelepit kabely v autě.Jedna strana byla gumová a na druhé byla folie ta se strhla a nalepilo se to kam bylo ptřeba.Stejný jako když se koupí třeba těsnění do oken…asi tak no…

          0 0
          • Vhalasta  

            Ta díra by se měla přelepi už kvůli vlhkosti, aby nelezla dovnitř tretry. Některé maji patřičnou pásku přiloženou.

            Spíš pro Pee.tra

            0 0
    • ouzo  

      tu vzdálenost nohy od kliky by mohlo jít zvětšit jinými pedály

      viz třeba http://www.kupkolo.cz/…pd-m540_z94/

      V porovnání s M520 vypadají, že mají delší osku…

      0 0
      • Azmir  

        Z blízka ty pedály vypadají úplně stejně a nepoznám rozdíl, možná klame fotka nebo to bude max. nějaký ten milimetr.

        0 0
      • pee.tr  

        No, to by mohlo být dobrý. Dík. Nemáte to někdo ověřený?

        0 0
        • Azmir  

          Z blízka ty pedály vypadají úplně stejně a nepoznám rozdíl, možná klame fotka nebo to bude max. nějaký ten milimetr.

          0 0
          • pee.tr  

            Asi jo, zkoušel jsem to na obrázku porovnávat poměrem šíře mezi šroubky a od šroubkou k začátku závitu od kliky a bude to opravdu stejný.

            0 0
    • HELLBOY22  

      Ja som mal podobný problém. V lete som začal skúšať SPD ale po 20km som to vzdal. Šlapem kúsok pred pätou, takže šlapanie špičkou nohy mi nevyhovovalo.

      0 0
      • Lada,s  

        Právě že šlapání „kúsok pred pätou“ je blbě… je to jen o zvyku

        0 0
      • Lance  

        tak tady ten styl slapani sem nikdy nepochopil, vypada to hrozne

        0 0
      • Kolbaba71  

        Já jsem kdysi šlapal podobně. Po nákupu treter jsem se byl nucen přeučit. Díky tomu, že jsem si koupil tuhý tretry v nichž se špatně chodí, ale zase se v nich o to lépe šlape. Tak doufám, že když to mám nastavený jak to má být (pod kloub palce), že si díky tomu neku*ím nohu jako dřív.

        0 0
    • Kolbaba71  

      S tlustýma ponožkama a návleky jsem to zkoušel, ale pořádně to nefungovalo. Pak jsem si pořídil levný zimní tretry a rozdíl je výrazný. Jen ty zimní tretry, co jsem si pořídil, mají asi 2cm vzorek a tak si člověk občas přiveze k baráku i půl kila bahna, jenž si musím vydloubat, abych ho neztrácel po schodech, když táhnu kolo do 4. patra bez výtahu. :p

      0 0
    • Konys  

      Jako bys mi mluvil z duse :) Stejne tretry na naprosto stejne dojmy. Chodila pri slapani nezvykle u sebe, nahly pocit maleho kola, lehce tlacici jazyk, tvrda vlozka tretry hlavne v miste dotyku s pedalem. I to misto slapani mi na tech novych tretrach moc nesedi. Ale narozdil od tebe jsem byl zvykly slapat spise stredni casti nohy nez spickou, coz asi stejne neni spravne takze si musim zvyknout na novy zpusob.

      Bohuzel v mem pripade se to vsechno vyresilo tak trochu samo. Nemam totiz uplne v poradku koleno, coz pri normalnim jezdeni v teniskach necitim, ale v tretrach mi neco vadi. Nevim jestli je to samotne slapani s „pevnou nohou“ nebo pohyb do strany pri vypinani SPD. Ale neco z toho moji haksne nedela moc dobre, takze tretry jsem musel odlozit az budu mit nohu zdravou.

      Kazdopadne az to vsechno vyresis/zvyknes si tak dej vedet at vim na co se mam tesit :)

      0 0
      • pee.tr  

        ok. ;-) I já mám pravý koleno nějak divný (nebo kotník?). Poslední dobou jsem víc a víc začal pozorovat, že když šlapu v tenisce rovným chodidlem, tak pravým kolenem skoro šoupu o štangli a když se naopak snažím mít v celém pohybu obě kolena stále stejně daleko od štangle, tak mám pravé chodidlo vykloubené ven od okola. Počítám, že to je ale následek měkkých bot a díky tomu, že pravá noha přeci jen zabírá u mě o něco víc než levá, začala mi bortícíse podrážka nějak vytáčet nohu a svaly, klouby a šlachy se tomu asi postupně přizpůsobily. Své v tom mohla hrát roli i skutečnost, že v zimě jezdím v širších kahotech a stále mám leta podvědomou myšlenku vyhýbat se nohavicí převodníkům a tak jsem nohu takhle vytočil. Teď doufám, že mi tretry od toho zlozvyku uleví a noha se srovná. Ale vzhledem k mému věku to už možná může dělat problém…

        0 0
    • DaSnail  

      tak ten rychlejší rozjezd a lepší jízda ve stoje není zadarmo. a to si ešte kvoli nášlapom párkrát lehneš… ;o)

      0 0
      • pee.tr  

        Nestraš! už tak se bojím dost. ;-)

        0 0
        • Kolbaba71  

          Bát se nemusíš, já jsem ze začátku taky parkrát lehnul. Zásadně při zastavování. Byly to spíš komický, než nepříjemný příhody.

          0 0
        • campijozo  

          Mám je asi měsíc a první týden jsem byl stimi 5× na zemi :D Bylo to ale při zastavování a jednou při jízdě do kopce.. ;)

          0 0
          • slon  

            Já si taky letos pořídil SPD a vždycky jsem se smál, když jsem četl, že si někdo ustlal s novými nášlapy.

            Jóóó…Už jsem ležel 3X a vždycky v nulové rychlosti při zastavení…V jednom případě i před cykloshopem a zahradní resraurací. Sklidil jsem i potlesk obecenstva.

            Ale bez SPD už nikdy. :-) SPD 520 + Specialized Tahoe.

            0 0
      • Azmir  

        Jezdím je od letoška a nelehl sem si ani jednou, netřeba strašit ;-)

        0 0
        • DaSnail  

          mno, buď to máš za sebou, alebo pred sebou. je tu o tom pár zábavných vláken..

          0 0
          • Azmir  

            Neboj četl jsem o tom a taky jsem měl z toho strach, ale jelikož mám už za sebou 700km, nějaký ten závod tak se mi ještě nestalo že bych nestihl vypnout, ono mám to dané na lehké, takže stačí trošku zabrat a ono se to vypne.

            0 0
            • Barberry.pha  

              Mam to stejne, najeto pres 2 tkm a nastesti (klepy,klep) kdyz byla potreba ta tretra vycvakla a pred krizovatkami vzdy vycvaknu, a taky je mam nastavene tak na 1/3 a zezacatku uplne na lehko ;)

              0 0
              • Azmir  

                Už mi přijde že je mám až moc nalehko, asi začnu trošku přitahovat :))) minule jsem totiž vycvakl v prudkeém kopci když jsem potřeboval zabrat a nasralo mě to, protože už jsem pak kopec nemohl vyjet :)

                0 0
                • Barberry.pha  

                  Tak obcas se mi taky vycvakla kdyz jsem to uplne nepotreboval, pri zaberu nastesti jeste ne, spise kdyz jsem o neco zavadil, taky jsem uz uvazoval o lehcim pritazenim, ale vice jak pres pulku asi zatim nepujdu :) radeji :)

                  0 0
    • Mark-H14  

      Já letos přešel z klipsen na nášlapy Look Quartz a tretry Specialized Comp. V klipsnách jsem vždy jezdil tzv. dorvaný na pevno a myslel jsem si, že přechod na nášlapy bude v poho.

      No doposud mám na Lookách 1100km a cca po 40km mě docela brní nohy (chodidla) a při dojezdu z delší vyjjížďky je někdy prostě necítím. Myslím, že se to pomalu zlepšuje dojezd bez brnění je delší a delší.

      Co se týče pádů za za těch 1100km mám tři, ale všechny jen mou blbostí, když jsem zkoušel něco vyjet a ono to nešlo a já už nestihnul vypnout. Ještě, že tam nebyl někdo s kamerou, když jsem se vyhrabával z keře a nemohl v leže vypnout, protože mám ty nášlapy docela nafest.

      0 0
    • Richi  

      Tak základní předpoklad je, že těch 30 let co jezdíš v keckách, jsi celou tu dobu nešlapal se špatným posedem a špatnou polohou nohy na pedálu.

      Správné (obecně odborníky doporučené) pozice platné pro jízdu na kole jistě znáš nebo jsou lehce k dohledání.

      Teď máš výš chodidlo nad pedálem, to znamená jiný úhel ohnutí kolene.

      Když dáš výš sedlo, dostaneš se s ním kousek vzad, takže ho budeš muset kapku posunout vpřed.

      Když nastavíš správně sedlo, budeš mít zase už jinou polohu k řiditkám, ty budou zase níž.

      Musíš nastavit komplet nový posed včetně výšky řiditek případně i jiný úhel rohů.

      0 0
    • Marsve  

      S tím zvykáním opatrně ;-) Já po přechodu na SPD dlouho bojoval se správným úhlem špiček do stran. Přišlo mi že je to mnohem kritičtější parametr než předozadní poloha, kolena si odmítala zvyknout dokud úhel nebyl nachlup stejnej jako bez SPD.

      0 0
      • pee.tr  

        Taky trochu asi cítím kolena, ale na 20km vyjíždce zatím nic hroznýho. Věřím, že si zvyknu. Jak se to dnes zlepšilo po 40km, tak by to mohlo být za 200km v cajku když to tak půjde dál. Jen se rozhoduju, jestli s SPD vyrazit na Krále Šumavy nebo zůstat jako loni v keckách. Uvidím, jak se to bude vyvíjet. :-) Díky za veškerý reakce.

        0 0
        • ulipik  

          jezdím SPD už pár let, letos jsem vyměnil boty a 4 vyjížďky ladil polohu kufru. Dokud to nevyladíš budou bolet kolena.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.