• Pete1985

    Zajimalo by me, jak je to s povinnou vybavou, jde mi predevsim o odrazky v pedalech a v kolech. Krome par trekaru neznam nikoho, kdo by tyto dve podminky splnoval. Jak pote reagovat na straznika? :)

    Jak to resite vy?

    0 0
    • Lakii  

      (..) odrazkami oranžové barvy (autožluť) na obou stranách šlapátek (pedálů), tyto odrazky mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály umístěnými na obuvi nebo v jejich blízkosti, na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy (autožluť) na každé straně kola; plocha odrazky nesmí být menší než 2000 mm2, přičemž vepsaný čtyřúhelník musí mít jednu stranu dlouhou nejméně 20 mm, tyto odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty.

      0 0
      • Lakii  

        Resim to navic tak, ze kdyz jedu na kolo a vyrazim z centra Prahy, beru si bud reflexni 3M pruh kolem pasu kterej me stal asi 30 Kc, nebo zlutou cyklovestu kdyz jedu za sera. Na zadni kolo jsem si nalepil na kazdou stranu dve nalepky v barve rafku za 50 kc, ve predu to samy na vidli. Neni to videt, pokud neni tma a neposviti se na to. Ani tak to nedelam kvuli zakonu, ale jsem lip videt. Auta me objizdi z velky vzdalenosti kdyz jsem hodne videt, to ze funguje policejni zluta na ridice psychologicky znam moc dobre za volantem sam :) Jinak na vetsine bot na kolo jsou reflexni prvky.

        0 0
      • Bombos3  

        Já vozím kompletní výbavu:

        Na staré silničce byly:

        V kažém kole 2 odrazky a 16 reflexních trubiček (aby mohly nahradit odrazky, tak jich musí být v kole všech 36 a to je dost pálka vzhledem k jejich ceně), vzadu červená odrazka a za snížené viditelnosti blikačka+reflexní samolepky. Na každém pedále odrazky z obou stran. Vepředu bílá odrazka a něco jako svítilna, co ale vlastně nesvítí, takže nic nevidím, ale jsem (snad) vidět.

        Na nové silničce je to v podstatě stejné akorát s rozdílem, že vepředu není odrazka ale 1 velká reflexní samolepka a 2 malé na nohou vidlice. Další samolepky jsou ještě na na sedlovce, ale nejsou moc vidět, jelikož je zakrývá objímka blikačky a zadní odrazky.

        Mimochodem podle vyhlášky je možné červenou zadní odrazku nahradit blikačkou, jenže průšvih je v tom, že mám doma 2 a ani jedna z nich vůbec neodráží=nefunguje jako odrazka.

        Na nohou obvykle nosím reflexní pásky (s červenými LEDkami), obvykle kraťasy s malým reflexním logem, dres s reflexním proužkem podél zipu (nepochopitelně vzadu nic reflexního není) a někdy i lehkou vestu s reflexními prvky ze všech stran. Rukavice mají reflexní proužek, což je fajn hlavně v noci – prakticky nelze přehlednout, že chci odbočit. Jedna malá reflexní samolepka je ještě v kolečku nastavení velikosti na helmě.

        Zkušnosti jsou takové, že jízda v noci je pro mě mnohem bezpečnější než ve dne, jelikož se řidiči podvědomně chování dle hesla „jak ty na mne, tak já na tebe“ a objíždí mne velmi opatrně a ohleduplně, mnohem lépe než ve dne.

        Přikládám pár fotek starého kola.

        0 0
      • saddik  

        Mimochodem bych řekl, že zákonodárci trochu zaspali v geometrii a mysleli vepsaný pravoúhelník, ne jen tak libovolný čtyřúhelník.

        0 0
    • DND  

      Jezdím předvídatelně a ohleduplně vůči ostatním, dávám vědět o změně směru (kéž by nás takových bylo víc) a když jedu za šera/tmy, jsem vidět. Se strážníky se nebavím, tudíž není co řešit;-)

      0 0
    • noviisek  

      Nejsem vidět, to znamená, že mě policie neuvidí, tak to neřeším

      0 0
    • Mig_all  

      můžeš nahradit odrazivým materiálem na oblečení, botách, suprové jsou reflexní trubičky do výpletu a reflexní nálepky…

      0 0
      • Martin  

        a v zimě i svítící čepičky ventilků

        0 0
    • DiaBoss  

      Nenarazil jsem na stražníka co to řeší. A odrazky nemám žádné.

      0 0
      • Bombos3  

        Nic ve zlém, ale hlavně, aby někdo nenarazil do tebe. Největší problém vidím v tom, že když řidič sejme cyklistu (třeba i vlastní vinou), tak bude mít v ruce hodně silný argument a pro policii je mnohem snažší označit za viníka cyklistu. Není trochu zbytečné tahat za kratší konec kvůli pár gramům navíc?

        0 0
        • noviisek  

          i kdyby jsi spal v noci na silnici a on tě přejel, je to jeho vina, nepřizpůsobil se vlastnostem vozovky. Je to pakárna, bohužel. Takže odrazka bude to podle mě to nejmenší.

          Ale přejet nechce nikdo. Když nemáš nic na kole, tak to měj aspoň na sobě ;)

          0 0
    • Krejca  

      řeším to reflexníma samolepkama

      0 0
    • Mutant Marana  

      Tak ono to je v podstate jednoduchy. Nejezdit v seru a v noci a je vyreseno.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.