• tomixcz

    Ahoj všem,

    pročetl jsem snad všechny dětská témata a sekce v naše bajky, načerpal inspiraci a nové informace. A po vzoru @vpa007 bych rád založil svoje vlákno, kde budu dokumentovat výběr, ladění nového kola, odlehčení apod. Cílem je, aby se na tom synovi dobře jezdilo a hlavně měl z cyklistiky dál takovou radost! :)

    Malej měří 110 cm, rozkrok 46 cm.

    Aktuální stav na Rascal 16 (přikládám fotky)

    • sedlo na maximu, posouvat předozadně nelze
    • chybí převod
    • kliky 100mm možná ok
    • posed velmi vzpřímený
    • noha v horní úvrati je hodně pokrčená
    • osa kolene jde hodně před osu pedálu

    Závěr – kolo je mu už malé. Vidíte to stejně?

    A teď k tomu co řešíme teď, přechod na 20" kolo s přehazovačkou. Jediné co mu sedlo byl Superior Team 20 a ještě tedy i FLY, ale vyhrává červená. Je to jediné kolo, kde dosáhne aspoň na špičkách. Sedlo mu systematicky zvedám, ale bez dosáhnutí na zem ještě neumí.

    Posed na SUP Team 20

    • Kliky jsou tam 127 mm, myslím si, že pro něj dlouhé. Sedlo půjde ještě nahoru. Tohle byla jízda kolem obchodu a zaprvý jsem ho nechtěl demotivovat a hlavně aby nespadnul.
    • Moc dlouhá řídítka (píšou 560 mm, ale od konců gripů jsem naměřil 580 mm). Na Rascalu má 480 mm.
    • Vidíte tam ještě něco špatného?

    Pro další hodnocení budou potřeba určitě další fotky (nohy vodorovně apod.) nebo video. To bych případně dodal, pokud se najde někdo kdo bude ochoten poradit.

    Mezitím začnu připravovat postup pro odlehčovací kůru. Například jedna duše váží cca 250g.

    Předem všem díky moc za kritiku, tipy a nápady. :)

    0 1
    • tompca  

      Na Rascalu i na Supovi má nízko sedlo, vnitřní délka nohy 46cm je na Supa málo (vhodnější by byl Kubikes 20S má skoro o 2cm níže střed klik jak Sup).

      Řidítka na Supovi jsou dle foto široká (podle toho, kde je drží), brzdové páky máš daleko od gripů.

      Nejdříve seřiď sedlo (správnou výšku, předozadní polohu) a pak až kokpikt (představec, šířku řidítek), rovnou kup pro první rok jiná řidítka a představec a kratší kliky 110–114mm (o rozdíl délky původních a nových klik Ti půjde výš sedlo) klidně má Aliexpressu s osazeným combem (představec + řidítka v jednom, toho moc neuděláš).

      2 0
      • tomixcz  

        Díky moc za komentář. Jak jsem právě psal, na Rascalu už to výš nejde. Kubikes 20S se nelíbil design, vím že by neměl být stěžejní, ale jednoduše se mu to musí líbit, jako ženám. Barva jede :)

        S ostatním souhlasím, byla to první fotka u prodejny. Brzdové páky jsem přitáhnul ke gripům. Sedlo na Supovi může jít o kousek výše, jenže jak není na nové kolo zvyklý, tak potřebuje aspoň špičky na zemi. Uvidím jak se to povede vyladit.

        0 1
        • gerrard  

          Sedlo má pokaždé nízko. Nauč ho, že na kolo se nasedá a sesedá. Děcka jsou šikovné. Pak můžeš dát správně vysoko sedlo a neřešit, že se musí dotknout špičkami země.

          0 0
          • tomixcz  

            Rád bych. Pokusím se, máš nějaký tip jak ho to nejlíp naučit?

            0 0
            • gerrard  

              Nejlíp u dětí funguje ukázat a vysvětlit. Když je dobrá výška „štangle“ tak se dá stát na jedné noze, druhou dát na pedál a vyrazit. A když mu to půjde, tak se nebát dát sedlo nahoru bude se mu líp šlapat a líp udrží rovnováhu.

              0 0
              • tomixcz  

                Tohle už umí. To jsem ho učil nedávno. Stojí jakoby na jedné noze (on na levé). Pravou si připraví pedál do horní poloviny a rozjede se. Dá si říct, vyzkouším to. Díky moc.

                1 0
                • DDDD  

                  Nejlíp ho to naučíš, když mu to sedlo zvedneš. Děti chtějí mít jistou, když na kole začínají. Ale když už jim to jde, posouvají se hrozně rychle a je jen potřeba jít tomu trochu naproti :)

                  0 0
                  • tomixcz  

                    Jo to dává smysl, přijde mi, že vlastně jistotu už má, ale ten razantní krok on sám neudělá. Vezmeme ještě starý kolo a jdem to zkusit. Dík.

                    0 0
                    • DDDD  

                      Chce to jen cit a nedělat to přes sílu. Ale to je u dětí u všeho :)

                      1 0
                      • tomixcz  

                        Přesně. Na toho našeho když špatně zatlačím, tak se sekne a hotovo. Lepší ho nějak motivovat a to jde pak samo. :)

                        0 0
    • MJ24  

      k těm duším, já vzal duše Schwalbe 20×1,50–2,35" ExtraLight a měly 108g a 106g, za pár kaček skoro 300g dole na kolech

      0 0
    • marshalll  

      My máme F.L.Y. 20 DB pro dceru, jezdí na tom tak rok a má teď teprve 110cm (takže začínala tak ve 105cm odhadem). Kliky jsem kupoval dokonce 102mm zde.

      Jelikož F.L.Y. má 7 kvalt a otočný řazení, doufal jsem, že to na řidítkách vyjde líp s brzdama (než jsem viděl třeba u Beany a páčkovýho řazení), ale ten gripshift zasahuje dost od gripu, takže jsou páky stejně víc dovnitř, než bych si představoval a dcera to nedrží úplně na krajích. Zatím se snad všude vešla :) Dýlka přehazovačky je určitě lepší u té sedmičky, ta osmirychlostní musí být u dvacítky dost na ráně.

      Gumy mě přišli hrozně úzký, tak jsem tam nahodil Ve Tire Crown Gem MPC 20" (s béžovejma bokama), a v terénu je to už trochu lepší. Asi by se mi líbil širší ráfek a ideálně bezduše ;) Ty duše budu muset koukám vzhledem k váze taky pořešit, přemýšlím jestli nejít do toho latexu, či co to bylo z ALI…

      Oprc je ještě z rychloupínákama, když tam vrací člověk kolo, tam musí hodně přesně trefit původní pozici osy, jinak to škrtá. Na tohle by byl určitě lepší třeba Woom 4 Off s pevnejma osama ;) Ale to jsme trochu jinde a se 110cm to bude asi furt dost na hraně

      0 0
      • marshalll  

        Jo a pedály jsem bral henty. Jinak u toho Teamu bude určitě lepší držák na flašku schovanej v rámu. My ji máme zespodu a je dot na ráně stran bláta (aspoň máme ale fidlock s krytem). Díky tomu bude ten Team o něco vyšší při sesednutí na horní trubku, což by s těma 105cm bylo dost na hraně…

        Přikládám pár fotek (kolo aktuálně lehce zalískaný), musel jsem to dotunit fialovou, jinak by mi to doma neprošlo ;)

        0 0
      • Lišák  

        Dýlka přehazovačky je určitě lepší u té sedmičky, ta osmirychlostní musí být u dvacítky dost na ráně.

        Na 20", 8 sp. 11 – 34 jsme, mimo jiné, měli klasickou Alivio s maximálně změkčenou pružinou a dlouhým vodítkem (nikdy nebyla žádná kolize vodítka s terénem a asfaltky jsme nejezdili :-) ) a až to holka utočila, tak jsem tam dal LX, na které jsem vyměnil vodítko za vodítko z Ultegry. Chodilo to všechno naprosto v pohodě.

        1 0
        • tomixcz  

          Na pružinu se možná taky chystám, Uvidím až bude mít nastavenej posed apod. Každopádně přehazovačka je prej to nejlepší na novým kole a pak hned ty velký kola. :) Tvoje úpravy jsem taky sledoval, paráda!

          0 0
      • tomixcz  

        Taky jsme ho zvažovali. Hezký kolo. Doladění parádní. Je teda dost dobrá, že zvládla 20" ve 105 cm. To nestála ani na špičkách ne?

        Tady je páčkový a zdá se, že to půjde. Gripshift mi neotočil vůbec. Dolů je to horší, ale ještě budu pozici řazení a brzd, gripy budu ladit. Asi až na nová řídítka.

        Pláště – já z toho mám taky obavu, jelikož je to mnohem menší vzorek než měl teď originál na Rascal 16 a ten ho už taky párkrát někde nepodržel (ikdyž spíš jeho chybou). Bezdušema si nejsem jistej, jelikož údržba, váha tmelu apod. Nevím jestli to má pro dítě smysl a není lepší ta lehká duše.

        Kolo jsem ještě dole neměl, ale chystám se na to. Osy by se mi tam taky líbily. Tady jsou vlastně jen imbusy. Woom jsem zvažoval, ale byl mu velkej.

        0 0
        • marshalll  

          Koukám na metr, a měla dokonce něco kolem 103cm loni na jaře :) Na špičkách určitě dosáhla, nebo minimálně nasednout přes jednu nohu a rozjet se. Sedlo samo úplně dole a myslím že jsme ho nedlouho na to dávali vejš. Dost tomu asi pomohly ty kratší kliky, hned jde dát sedlo o něco níž… Jedině že by měla nějak nepoměrně delší nohy. Teď v šesti letech má sotva 110cm, takže zatím nám moc neroste. Loni už jsme potřebovali kolo s přehazkou na nějaký delší vejlety, takže ten F.L.Y. byla vcelku jansá volba.

          Jinak gripshift vcelku dává, když nemá zrovna ruce zamatlaný třeba od opalováku ;) Vcelku pomůžou aj rukavice.

          0 0
          • tomixcz  

            Paráda, šikovná. Není to spíš naopak? Že kratší kliky ⇒ sedlo musí jít výš?

            0 0
            • marshalll  

              Pravda, to je blbost :) Tak sedlo je tím dádem výš, ale aspoň tolik nekrčí tu vrchní nohu.

              0 0
    • tomixcz  

      Aktuálně řeším pár otázek

      • Má smysl dávat na 20" kolo bezduše? Pláště jsou tam Billy Bonkers, což by mělo jít na TL a ráfky mají pásku nalepenou. Aktuální duše váží 300g.
      • Jsou Billy Bonkers pláště ok na přejezdy po asfaltu, lesní cesty, žádnej brutální terén (vzhledem k věku)? Nemá to vzorek ani takovej co měl teď na 16" Rascalu.
      • Je dobrá volba kliky 110mm – výška 110cm a vnitřní noha 46cm.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.