Osvědčené světlo na silničku

398 nepřečtených
  • Triskač

    Poraďte mi prosím nějaké dobré osvětlení na silniční kolo.

    0 0
    • plzakj  

      „Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom dobré?“

      0 0
    • Bruca  

      Fenix bc30 nebo bt20 :)

      0 0
    • zet65  

      Taky bych doporucil Fenixe. Mam bc30r a max. spokojenost. Drahy, ale skvely.

      0 0
    • JendaH  

      Chtělo by to specifikovat, jestli je cílem vidět, nebo jenom být viděn (protože např. za tmy jezdíš většinou ve městě s veřejným osvětlením).

      Pro to druhé využití mám https://www.aliexpress.com/…8130293.html. Po dvou měsících bylo potřeba vyměnit diody (standardní 5mm), od té doby bez problému. Když pohledáš ostatní dodavatele, seženeš ho i za $1.3.

      0 0
    • Czupqa  

      Taky bych doporučil Fénixe. Je to světlo bez kompromisů. Sice drahý…ale je to all in one v solidním kusu hlíny a bez drátků co vydrží i nějakej ten pád.

      0 0
    • Johnnyxjr  

      Za mě taky F jestli se máš rád tak kup něco kvalitního

      0 0
      •  

        To je ale hodně škaredý.

        0 0
        • Johnnyxjr  

          Ty to mas dobry vidis to jenom na obrazku co mam rikat ja kdyz s tim musim jezdit to je teprv utrpeni

          0 0
          • Delkim  

            A ještě jsi tu hrůzu musel zaplatit :)

            Mám taky Fénixe a neměnil bych, i když zatím ho jenom půjčuji a sám jsem za tmy ještě nejel :)))

            0 0
            • Johnnyxjr  

              Musel jsem si projít malou evolucí nejdřív předraženej krám Sigma po roce dojíždění do práce šli kabely do kopru

              pak nastoupilo BT20 dobrý ale trochu oser při prohazování mezi kolama

              tak nakonec vyhrálo tohle funguje parádně i v mrazu výměna baterie není problém přímo v kroniu po roce používání zatím drží žádný frcání s drátama a prohazování mezi kolama otázka pár vteřin.

              0 0
      • jecnak  

        Bohuzel by se mi to na riditka neveslo. Uvazuju ale o necem mensim na bezne dojizdeni ke stavajici Solar Storm X6. Mozna nakonec skoncim u Garmina a nebo Bontrageru kvuli integraci pres ANT s navigaci na riditkach a kvuli moznosti uchyceni za predsazeny drzak.

        0 0
        • Johnnyxjr  

          Tohle se garminu docela povedlo

          https://www.dcrainmaker.com/…-review.html

          0 0
          • jecnak  

            Jo, o nem prave uvazuju. Jeste cekam na nejakou novou, zmensenou verzi radaru.

            0 0
        • MaPa  

          Vím že to máš asi rozmyšlený s tím dvojitým garmin držákem, ale mě se nechtělo čekat na novou verzi radaru a dávat těžký peníze za Garmin světlo, tak jsem skončil u „BF etalonu“ BLF-A6 z číny upevněnou do závěsu GoPra tohohle držáku. Výhodou univerzálního závěsu na gumičku je, že tam můžu vozit případně tohle jako powerbanku pro dlouhý štreky na Edge a zároveň to funguje jako zásobárna náhradních baterek pro ty BLF-A6 (na delší noční vyjížďky mám druhou na helmě do sjezdů). Takže zatím spokojenost a až jednou zmenší radar, třeba bude upgrade.

          0 0
          • jecnak  

            Diky, ale touhle cestou (nabijet solo 18650) se prave vydat nechci, kdyz uz mam jedno velky svetlo s externim akupackem.

            0 0
            • Cryzyy  

              Na takové to došmrdlání domů jsem loni pořídil https://www.banggood.com/…1079954.html?… , vyměnil jsem kabel, vozím k tomu jednu 18650 na 1,5h světla relativně dost a je to malinkaté.

              0 0
              • nomecz  

                dokázal bys k tomu doporučit i nějakej akupack ? docela se mi to zamlouvá

                0 0
                • Cryzyy  

                  Cokoliv co má 4,2V jak jsem psal, mám k tomu jednu baterku 18650 s naletovaným kabelem (to eliminuje nekontakty a redukuje velikost na možné minimum), obalenou tenkým hutnějším „molitanem“, ještě jednou omotanou izolepou a na kolo to přidělávám suchým zipem, buď pod řídítka, představec, nebo někam na rám, záleží na jakém kole jedu.

                  0 0
                  • capo  

                    Chápu správně že k týhle svítilničce připojuješ externí batterypack? Že do ní dáváš dummy baterku a vyvádíš kabel pro připojení packu ven?

                    0 0
                    • JendaH  

                      Přijde mi, že ta svítilnička nemá žádnou vestavěnou baterku, ale jenom USB vývod.

                      0 0
                      • capo  

                        Jee, no já jsem slepej, nějak jsem si to spletl s jinou svítilnou co byla úplně jinde :). Díky

                        0 0
              • drood  

                Známým jsem to pořídil ne e-biky… Po výměně té modré Lattice Bright LED nebo co to je za shit za XM-L2 to svítí docela obstojně a hlavně pro oko podstatně přijatelnějším tintem…

                0 0
      • HonzaRez  

        A vlevo…

        0 0
    • jIrI___  

      Za mě Lucifer , jednou se s ním projedeš a nechceš jinak. Cena je ovšem ne zrovna přívětivá :(

      0 0
      • kamaro  

        Pokud je možnost jít do Lucifera, tak bych ho taky doporučil. Posledně jsem si na noční vyjížďce užíval hned dvou Luciferů MK3 – jeden na řidítkách a druhý na helmě – a dá se na to zvyknout :-)

        U tohoto světla je výborně udělaná optika, přechod je pěkně plynulý. Jinak optiky mám 13 a 20 stupňů a teplotu světla 4000K (u MK3 byl standart 5000K).

        0 0
        • Smazaný účet  

          Mám MK0 :) a šlape parádně. Po městě jezdím se světlem na řidítkách, na helmu ho ani moc nedávám. Jiný světlo bych už nechtěl, navíc super univerzální použití.

          0 0
      • Vrci  

        Mám a souhlasím světelný výkon a rozložení světla stojí za tu cenu. Mám MKII.

        0 0
        • Vrci  

          Po poměrně dlouhé době mi začalo zhasínat světlo při pohybu kabelem vzad. Celou čelovku jsem poslal spolu s objednávkou na opravu. Podle mě šlo o běžné opotřebení, na které se záruka nevztahuje. Čelovka opravena zdarma a navíc vyměněn i klip na baterii, kterou jsem zlomil vlastní při pokusu zavěšení za moc široký pásek.

          0 0
      • gollum  

        Lucifer je suprový, jen mě na něm štve systém jeho ovládání. Když se chci dostat do maximálních režimů, tak musím tlačítko držet déle než 0,35s, když ho držím déle než 1s, tak se vypne. Pokud se chci dostat do maximalního režimu, tak to musím provést 2×. Když jsem byl unavený, tak jsem se do maximálního režimu dostal v méně, než v 50% případů, většinou jsem skončil s vypnutou čelovkou :).

        Teď jsem si všiml, že tohle nazývají „ovládání pro pokročilé“ a že pak existuje ještě zjednodušená verze ovládání, do které se to dá přepnout, kdy se režimy mění na jedno krátké klinutí v cyklu (nevím, jestli verze co jsem měl půjčenou měla i tyto zjednodušené režimy).

        Tzn. schéma ovládání jednoduché (cvak, cvak, cvak, cvak, jé já to přejel…, znova :) ).

        A pak taky mám u světla radši rychlé vypínání na jedno krátké kliknutí. Při předposlední akci co jsem běžel s čelovkou jsem u jedné kontroly narazil na jednu rozzuřenou sršeň, která šla za světlem. Po chvilce držení tlačítka, aby se vypnula čelovka jsem nálety psychicky nevydržel a svítící čelovku jsem zahodil. Pak jsem několik minut čekal (po tmě dívající se na svítící čelovku), než to sršeň přestane bavit a odletí…

        Způsob ovládání je pro mne celkem dost důležitá vlastnost u čelovky, naběhám/nachodím s ní za rok více než 350h, když mám zapnuté vyšší režimy svícení (tzn. 400 a více lm).

        0 0
        • MnemonicJ  

          mám starší verzi čelovky, kde se nedá přepnout na jednoduché ovládání, ale přepínání režimů mi nijak nevadí. Nestává se mi, že bych si čelovku omylem vypnul, nicméně stát se to asi může. Každopádně zpracování, funkčnost a i případná podpora od výrobce mi přijdou super.

          0 0
    • Rychlej turista  

      Je to dva týdny, co jsem to řešil taky. Původně jsem chtěl vzít dobíjecí BC30R, ale na doporučení jsem ušetřil ranec peněz a vzal NiteNumen X8. A k němu na pěší turistiku přidal UltraFire WF-501B CAMOUFLAGE 5-MODE XM-L2, který krmím článkem 18650 z vykuchaného počítadla.

      Obě světýlka mají hliníkovou bedýnku, svítí přeukrutně fest, pamatují si poslední nastavení a ta X8 má navíc jednoduše nastavitelné (přidržení přepínače) dva okruhy svícení – všech 5 módů nebo jen tři svítící. X8 je dobíjecí přes mikro USB. K tomu UltraFire jsem vzal i držák na kolo – klidně by mi stačilo i jen toto světlo, ale pro protijedoucí na silnici by to asi nebylo to pravé příjemné :-)

      0 0
    • raadjek  

      Mam Trelock LS 750 a jsem s ním spokojenej. Nestojí moc a svítí slušně. Na silničku stačí, do lesa kde potřebuješ vidět kořeny, stromy, díry asi už ne.

      Nabíjí se přes USB a dáš si tam jakékoliv 3 AA akumulátory.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Na silničku do jaké rychlosti? Teď jsem párkrát (hlavně kvůli větru) vyjel navečer a vracel se za šera až za tmy, na okreskách tady nemáme žádné bílé čáry (zato spoustu prachu a hlíny z polí a chmelnic) a na krajích bujné keře a přehršel zvěře. O dírách v asfaltu nemluvím.

        Ani s (reálně) skoro 1000 lm osvětlením s užším kuželem nemám moc odvahu jezdit > 45 km/hod, chtělo by to něco silnějšího, rozhodně žádné tintítko na 3×AA.

        0 0
        • jecnak  

          Asi tak. Z kopce jsem jezdil casto na svych plnych 1600lm a prislo mi to akorat. Stejne tak akorat mi prijde kolem tech 600lm v tlumenem modu pri normalnich rychlostech na silnicich, ktere popisujes. Ta vec na tri tuzkove muze davat realne kolem 150lm…

          0 0
          • raadjek  

            Chápu že každý mluvíme o jiné kategorii světla :-) Tazatel neupřesnil co si představuje pod pojmem „dobré“ světlo.

            Já cíleně za tmy nejezdím, max. commuting (<10km, <30km/h), a toto mi stačí. Taky stačí na to abych dojel pokud na vyjižďce zatmím, a to většinou nemám potřebu jet nějak výrazně nad 30–35km/h. Jel jsem s tím cca 25km za tmy (mezi obcema, takže bez pouličního osvětlení) a bylo to OK. Ale každej to vnímá jinak. Někdo se chce jen dostat domů, jiný potřebuje i trénovat (protože třeba v zimě jindy než za tmy nemá čas).

            Chápu že světla okolo 1000lm jsou super, ale je to jiná kategorie jak výkonově tak cenově tak zpracováním (často nutnost battery packu zvlášť atd). Né že by se mi nelíbilo mít silnici osvětlenou „jako od motorky“ :-), ale na mé občasné použití je takové světlo hodně vysoká investice.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Krom rychlosti (a třeba neznámé trasy) je nejhorší jízda za šera těsně před setměním, protože za takových podmínek slabá světla nedokážou vytvořit dostatečný kontrast. Jakmile se víc setmí, tak už je to zase v pohodě.

              0 0
              • atty  

                Tak tak – čím větší tma (a rozumná a známá silnice), tím se dá jet pohodlně na menší bludičku, protože to dostačuje, oči si na tmu zvyknou a pokud se často nepřejíždí mezi silnými světly (lampy ve městech atd.), dá se jet i na 150–200 lumíků, když je kužel rozumně tvarovaný a svítí to optimálně do stran i dálky. To platí samozřejmě pro nižší přesouvací rychlost (typicky bike a přejezdy na silnicích, cyklostezkách), čistě na silničku a vyšší rychlost bych si vzal rovněž něco silnějšího i tak.

                Pokud se jede akorát po západu slunce, baterka se 100–200 lumenama je dobrá v podstatě jen na to, že jsi vidět, na silnici to moc slávy neudělá a je pro osvětlení silnice/výmolů tím pádem vcelku na nic.

                Nevím, jakou má tazatel cenovou představu, ale dát za hodně kvalitní a po všech stránkách využitelné světlo, bez kabelových bateriových packů ala Nitenumen X8 nebo Gaciron V9D USB do 2k mi nepřijde zas tak extrémně moc.

                Pokud je to na občasné nebo nenadále dojížďky pak osvědčenou „čínu“ jako Convoy S2, S5 – výkon je dostatečný, kužely pro jízdu optimální, jen se musí řešit držák a rozumně nastavit výkon i sklon – tím, že ty kruhové baterky nemají horní konec optiky uzpůsobený pro zalomení světla více do země, mohou na vyšší výkon nepříjemně oslňovat protijedoucí. Cena ± 10–20 dolarů i s plastovým držákem.

                Prostě baterka s 600–900 lumenama je dnes otázkou opravdu pár dolarů, specializované světlo na kolo, s optimálně tvarovanou a sklopenou optikou a stejným nebo i vyšším výkonem je otázkou 1500–2000. Investice do dobrého světla na kole se myslím vyplatí – stačí jeden pád díky přehlédnuté díře nebo šutru a jak finančně tak zdravotně pak může člověk litovat, že nepustil chlup, tam kde asi měl…

                0 0
                • detoxy  

                  +1 . Gaciron V5, běžně na 200lm, když je třeba opravdu detailně vidět 500lm, při rychlostech do 30km/h.

                  0 0
                • jJonatan  

                  Včera první jízda s Gaciron V9D. Svítí to pěkně. Přepínání mezi režimy mi přijde v pohodě. Akorát tam nemám režim stroboskop (setkal se s tím někdo?). Což je teda režim úplně k ničemu, takže nevadí, že tam není, ale je to divné… Rozložení světla mi přijde velmi dobře udělané. Teplejší barva světla je také vhodnější.

                  Světlo osilňuje méně, ale neřekl bych, že vůbec. Za úplné tmy mi „vynadal“ chodec s dcerou/vnučkou, že to osilňuje. Měl jsem nastaveno na 400 lm. Oni na sobě neměli vůbec nic reflexního, lepší tedy asi trošku osilnit světlem, než srazit. Auto mě žádné neprobliklo.

                  Zmíním i nedostatky, na které jsem zatím narazil. Jako nejslabší článek mi přijde držák na světlo. Jako světlo drží, ale určitě by držák mohl být robustnější. Držák je kompletně z plastu, takže na řidítkách nejde úplně dotáhnout. Při nandavání světla se držák vždy pohne. Výdrž baterií bude menší, než udává výrobce.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Výdrž je třeba vztáhnout k teplotě. Pěkně to má Silva u čelovky TR3X – výdrž 3 hod, při –5°C poloviční. Asi záleží na povrchu řídítek, zkoušel jsem na dvojích a ani na jedněch nebyl problém.

                    (Píše se nandávání, pro příště.)

                    0 0
                    • jJonatan  

                      Děkuji za opravu ;)

                      Je to možné. Na řídítkách silničky to bude třeba držet lépe. Stejně si myslím, že by si takové světlo zasloužilo lepší držák.

                      Včera extra zima nebyla. Je pravda, že časy udávané výrobcem budou za optimálních podmínek (předpokládám zhruba při 25°C).

                      0 0
                  • xtonda  

                    Stroboskop se zapíná cca dvousekundovým držením tlačítka mimo cykl ostatních režimů, což je dobře. Z držáku taky nejsem úplně nadšen, při utažení co sem schopen udělat prsty jde poměrně snadno otočit.

                    Oslnění je dáno soustředěním poměrně vysokého světelného výkonu do velmi malého průměru reflektoru, s reflektorem o průměru 5cm by to hned bylo lepší, ale kdo by chtěl vozit něco takového. A taky je to subjektivní, pokud jde chodec za tmy po neosvětlené cestě, tak přivykne tmě a pak stačí málo, jako když se člověk v noci probudí, tak ho oslní i 40W žárovka.

                    0 0
                    • jJonatan  

                      Díky. Vyzkouším. To je dobře, že stroboskop není v okruhu s ostatními režimy.

                      Přesně tak. Takového chodce pak oslní skoro vše. Mně šlo hlavně o auta, to si zatím nikdo nestěžoval.

                      0 0
                  • Alojs01  

                    Já to strobo taky nenašel, ale bylo mi to jedno, nepotřebuju ho.

                    Jinak do objímky jsem dal kousek duše a světlo drží jak přibitý, dotáhnu rukou a nehne se ani při použití větší síly.

                    0 0
            • Smazaný účet  

              Hele, koupil jsem tohle naslepo na Ali:

              http://s.aliexpress.com/63YBNjeI za 20 doláčů.

              Jezdím s tím vic jak sezónu a půl. Maximální spokojenost. Má tři úrovně svítivosti a jedno blikání. I nejnižší mód svícení je na lesní cestu hodně, někdy si říkám, že by se hodil i nižší výkon za cenu delší výdeje. Vydrž neřeknu přesně, ale dá se s tím vyjet bez strachu, že přestane někde uprostřed middle of nowhere svítit.

              Má to přídavnou baterku, kterou připneš na rám. Ano, veliký set je těžší, ale za ten světelný výkon to stojí. Max mód svícení je fakt jak dalkovka z auta :-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Hele, koupil jsem tohle naslepo na Ali:

              http://s.aliexpress.com/63YBNjeI za 20 doláčů.

              Jezdím s tím vic jak sezónu a půl. Maximální spokojenost. Má tři úrovně svítivosti a jedno blikání. I nejnižší mód svícení je na lesní cestu hodně, někdy si říkám, že by se hodil i nižší výkon za cenu delší výdeje. Vydrž neřeknu přesně, ale dá se s tím vyjet bez strachu, že přestane někde uprostřed middle of nowhere svítit.

              Má to přídavnou baterku, kterou připneš na rám. Ano, veliký set je těžší, ale za ten světelný výkon to stojí. Max mód svícení je fakt jak dalkovka z auta :-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Hele, koupil jsem tohle naslepo na Ali:

              http://s.aliexpress.com/63YBNjeI za 20 doláčů.

              Jezdím s tím vic jak sezónu a půl. Maximální spokojenost. Má tři úrovně svítivosti a jedno blikání. I nejnižší mód svícení je na lesní cestu hodně, někdy si říkám, že by se hodil i nižší výkon za cenu delší výdeje. Vydrž neřeknu přesně, ale dá se s tím vyjet bez strachu, že přestane někde uprostřed middle of nowhere svítit.

              Má to přídavnou baterku, kterou připneš na rám. Ano, veliký set je těžší, ale za ten světelný výkon to stojí. Max mód svícení je fakt jak dalkovka z auta :-)

              0 0
    • tomsam  

      Mám Fenix BC21R, nakonec jsem nešel cestou integrace na ANT+ (i když jsem byl nalomený) a to z důvodu možnosti vyměnit baterii za jízdy a tím mít světlo prakticky na neomezenou dobu. Na 18650 to da i 3h pohodové jízdy, navíc ve velmi kompatním rozměru oproti BC30 nebo nějakým klonům.

      Pokud tohle svetlo dám na těch 800lm, tak na mě auta blikaj. Pokud jedeš v úplné tmě, tak stačí těch 400lm na pohodovou jízdu tam kde to znáš, nebo je dobrej asfalt naprosto vpohodě.

      Navíc nedej na papírové parametry různých čínských kopií, mám jednu čínu TrustFire s 1200lm a ta zdaleka nesvítí tolik a nemá tak dobrý kužel.

      Jediná nevýhoda je, že se nedá použít jako power bank (pokud bys dělal dlouhé výlety s navigací, tak by se mohla tahle funkce hodit), tohle má tuším Gaciron.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Co ten držák? Docela mě vyděsil, když jsem nad tím světlem přemýšlel.

        0 0
        • tomsam  

          Držák za mě na silnici vpohodě. Dá se nastavit i pár skoků doleva/doprava. Nahoru a dolů to jde protože je to na gumě, ale pro mě osobně je to výhoda, protože když jedu do kopce, nebo když nejezdí auta, tak do toho „hebnu“ a vidím dál, nebo naopak.

          0 0
      • HKou  

        Mam stejnou zkusenost. Na MTB pouzivam BC30 (ne r) a na silnici BC21R. Zalozni baterku mam v tyhle rtence :) Drzak BC21R jde, narozdil od toho BC30 drzaku, pridelat na ergo riditka (K-Sword).

        0 0
    • MlokCZ  

      Taky se přidám z dotazem.

      Poslední zimu jsem odjezdil s Gacironem V5 a byl poměrně spokojený, ale pár věcí mi na něm vadí a otázkou je, jestli se vůbec najde něco co by splnilo všechny moje požadavky. Největší problém u toho co jsem zatím našel je v elektronice.

      Požadavky a kde to používám:

      • část pravidelně ježděné trasy je mimo městské osvětlení a mezi stromy, takže to musí aspoň trochu slušně svítit (Gaciron V5 přepnutý na 500 lumenů stačil, nejvyšší režim 860 lumenů už jsem moc nepoužíval)
      • nabíjení přes USB
      • baterie může být integrovaná a nemusí být výměná
      • když už bych měnil, tak něco co má dvě led s různou optikou (jedna do dálky, druhá do šířky)
      • výdrž baterie nemusí být nijak velký, kolem 2–3h na režim kolem těch 500–800 lumenů je ok (Gaciron V5 byl s výdrží zcela ok)
      • přepínání režimů, to je ten hlavní problém u dost zajímavých světel: co nejmenší počet klikání, rozhodně nechci cyklovat hodně režimu dokola, přepínání 4 režimu dokola mi u Gacironu V5 dost štvalo, to byl jeho největší problém
      • optiku odrážející světlo jdoucí nahoru směrem dolu (lépe svítí + méně oslňuje)
      • zapnutí v posledním použité režimu
      • využívat budu v podstatě jen 2 režimy a to jeden slabší, kde mám být jen vidět (200 na Gacironu bylo ok) a jeden silnější (500 na Gacironu byl ok, u dvou led to může být asi trochu posunuté do vyšších hodnot)
      • v případě přepínání jedním tlačítkem by tedy musel být okruh jen se 2 režimy
      • nebo to řeší dvě tlačítka (na snížení a zvýšení výkonu), kde současně budou nějaké vhodně za sebou jdoucí režimy

      Třeba Gaciron V9D USB by se mi líbil, ale pokud tím jedním tlačítkem co na něm vidí točí všech 5–6 režimů, tak to je pěkně debilní.

      A otázka je co umí to dálkové ovládání.

      0 0
      • MlokCZ  

        Pokud bych nic nenašel, tak případně nakonec jsem ochotný vzít i drahého Fenixe (ještě je na to ale tak 2 měsíce čas a můžu začít jezdit i zase chvíl s Gacironem V5). Ten splňuje vše co chci 100%, ale zase stojí 2× tolik co Gaciron V9D.

        A u Fenixe netušíte někdo, co se u něj změnilo. Na stránkách Fenixe je BC30R ve verzi 2017 a jak se liší od té starší verze?

        0 0
        • Rychlej turista  

          Výměna baterek/dobíjení mikro USB.

          0 0
          • MlokCZ  

            Dobíjení USB určitě změnou být nemůže. BC30R měla ve starší verzi integrovanou baterii, tedy dobíjení přes USB tam být muselo.

            A ani u verze BC30R 2017 nevidím na stránkách Fenixu, že by bateria byla vyměnitelná.

            Vůbec neřeším Fenix BC30 na 2× 18650, ale jen BC30R starší verze (vyšla asi 2015) vs novější BC30R (2017). Odkaz na tu aktuální 2017 verzi

            http://www.fenixlight.com/…uctMore.aspx?…

            0 0
            • MlokCZ  

              Určitě mají lehce posunuté světelné režimy.

              Starší BC30R má

              BURST 1600 lumenů (po dobu zmáčknutí) → 800 lumenů (2,5 hodiny) → 500 lumenů (4,5 hodin) → 200 lumenů (11,8 hodin) → 100 lumenů (20,3 hodin) → varovné blikání (200 lumenů).

              2017 BC30R má

              BURST 1800 lumenů (po dobu zmáčknutí) → 1000 lumenů (2:40) → 400 lumenů (7:20) → 150 lumenů (16 hodin) → 50 lumenů (36 hodin) → varovné blikání (150 lumenů)

              Pořád ale nevím jestli je to jediný rozdíl, kapacita baterek je stejných 5200mAh. Třeba se liší pouze elektronikou (nebo dokonce jen jiný software).

              0 0
              • MlokCZ  

                Ty časy jsou ale stejně divné. Ledky (včetně verze) jsou psané pořád stejné a tedy při stejné kapacitě baterie je divné, že by to mělo svítit déle (nová verze na 1000lm má mít o pár minut delší výdrže než starší na 800lm).

                Ta nová verze ještě není téměř nikde dostupná, zatím jsem našel jen z US a to se rozhodně nevyplatí. Takže tam bude pottřeba ještě počkat.

                Tu starší verzi ale lze najít z EU kolem 3000Kč včetně pošty, což by zase byla přijatelnější cena. U nové verze pochybuju, že půjde v dohledné době sehnat znatelně pod 4000Kč.

                0 0
                • MnemonicJ  

                  opravdu jsou tam stejné LEDky? Ty delší časy a vyšší výkony by odpovídaly tomu, že tam použili novější diody s vyšší účinností, než byly v předchozí verzi…

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To právě s jistotou nevím.

                    V odkazu na stránkách Fenixu je u nového Cree XM-L2 T6 a pak někde v textu zmíněno, že to je U2 revize.

                    U starší verze vidím uvedeno jen Cree XM-L2.

                    Takže je i možné, že je tam novější revize led. Kdo se v těch led vyzná více, tak by mohl vědět od kdy existuje U2 revize a jestli už mohla být i v tom starším nebo ne a jaký by to mohlo reálně hodit rozdíl (jestli kecají nebo ne).

                    0 0
                    • MnemonicJ  

                      ještě jsem našel tohle: The new Fenix BC30R does include full metal housing, so it's much better for heat dissipation and much higher reliability

                      a co jsem zahlídnul v těch textech, tak to údajně má nový držák, ale vycházím jen z psaného textu, svítilnu nemám. Na kole vozím Fenix TK-22 + čelovku Lucifer na helmě…

                      0 0
            • Rychlej turista  

              Jo, myslel jsem rozdíl mezi BC30 a BC30R. Že je ještě nějaký jiný rozdíl jsem netušil.

              0 0
      • Rychlej turista  

        Nabíjení mikro USB, přepínání 2 okruhů režimů a pamatování v posledním zapnutém okruhu i režimu řeší NiteNumen X8. Jeden okruh má 4 svítící a dvě blikny, druhý pouze tři svítící. Je to sice o jeden více, než požaduješ, ale hlavní problém přepínání (blikna) je pryč. Okruhy se přepínají krátkým přidržením přepínače režimů. Po přepnutí okruhu naskočí vždy ten nejméně svítící režim. To šílené přepínání byl i pro mě hlavní problém a s tímto řešením jsem maximálně spokojený, i když bych taky preferoval pouze slabě/silně. S optikou nevím, ještě jsem s ním venku nebyl, ale doma to svítí zdatně :-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Vlákno jsem samozřejmě četl a tedy na NineNumen X8 už koukal než jsem položil dotaz.

          A když už budu kupovat nové dražší světlo než stávající Gaciron, tak chci aby opravdu splnilo vše co chci.

          NineNumen X8:

          • otázka jaká je optika, nemá uvedeno ani nic proti oslňování, ani odrazu světla směřujícího nahoru do směru dolu
          • na elektroniku jsem koukal a myšlenka dvou okruhů (když už nemohou být dvě tlačítka + a – jako má Fenix) je sama o sobě dobrá, ale bohužel provedení pro mě debilní
          • 3 režimy v tom menším okruhu bych možná ještě zkousnul, ale bohužel ta volba režimu je debilní, kdyby ten nízký nebyl 30lm, ale třeba 200–300lm, tak by to bylo už celkem vyhovující

          Ten Fenix BC30R 2017 považuju pro mě za referenční a ten je přesně to co hledám. V podstatě jen koukám, jestli by nebylo něco srovnatelného od jiné značky s nižší cenou.

          0 0
          • Martinson  

            Vybíral jsem dlouho, chtěl jsem optiku co moc neoslňuje kvůli tomu že mě to samotnýho dost štve a nakonec skončil u klasickýho BC 30 + 2 sady Panasoniců. Zvítězila i cena a možnost výměny baterií (zatím mi vždy stačily jedny).

            Model R se mi líbil, ale nakonec jsem se rozhodl takhle.

            0 0
            • MlokCZ  

              BC30 jsem zavrhnul rovnou, to by pro moje požadavky byl skoro větší krok zpět než zlepšení. Dobíjení přes USB považuju pro sebe za základ, když to potřebuju dobíjím často při pravidelném ježdění ve tmě přes zimu.

              U Gacironu V5 co teď mám sice vyměnitelnou baterii (i při dobíjení přes USB), ale stejně jsem ji tam jednou vložil a od té body ani jednou neměnil.

              Rozumím tomu, že pro někoho je super, že si může vzít sebou náhradní baterky, ale to nepotřebuju. Ani na tom Gacironu se mi nestalo, že bych po cestě někdy baterku vybil, vždy dobíjím včas a Fenix (BC30R) má i daleko lepší ukazetel stavu baterie.

              A jako nouzovku (kdyby používané světlo selhalo ať už z důvodu baterie nebo poruchy) mám v batohu pohozené BBB Spark BLS-46 (malé, extra lehké).

              Už se ale začínám přiklánět k připlacení na Fenixe BC30R, měl jsem si ho koupit rovnou (už když jsem kupoval Gacirona V5, tak jsem o něm uvažoval, ale to jsem si ještě nebyl jistý, že budu trvale jezdit tolik za tmy, proto jsem nakonec šel cestou levnějšího světla).

              Počkám pár týdnů jestli se objeví a za kolik ta nová verze BC30R.

              0 0
          • capo  

            Jak je u té BC30R řešeno to stínění? Jen tou pidi stříškou nad optikami? Nemáte někdo zkušenost/odkaz na to jak moc to v praxi funguje?

            0 0
            • tydytek  

              vyloženě stínění tam není, na optice je v horní části několik „vroubků“, které lomí světlo dolu.

              Na BC21R to funguje celkem dobře.. Oslňovat by to nemělo, přitom jsi na silnici dobře vidět.

              0 0
      • jecnak  

        Nebo vzit toho noveho Garmina, ktery vsechnu regulaci dela za tebe.

        0 0
        • MlokCZ  

          Ten je už moc slabý (když už přecházím z Gacirona V5, tak určitě jen na silnější co má 2 ledky) a automatiku určitě nechci.

          Cíleně reguluju poměrně často světlo jinak než jen dle okolního světla.

          0 0
      • Johnnyxjr  

        Čus tady je ten dálkáč při zmáčknutí a držení svítí 20 vteřin na max na nic jiného jsem nepřišel ani ho nevozím

        0 0
        • MlokCZ  

          To máš ale Fenixe. Dotaz na dálkáč jsem myslel pro Gaciron V9D USB.

          U Fenix bych dálkáč také vůbec nevozil a dálkáč vůbec nepotřebuju. Fenix má ± ovládání samostatně, takže ten je ideální na ovládání.

          0 0
        • Rychlej turista  

          To držení tlačítka jsem nějak nepobral. Přece, pokud potřebuji svítit více, než obvykle, tak zároveň potřebuji hlavně pořádně držet řídítka a ne tlačítko, no ni? Nebo to má někdo jinak?

          0 0
          • MlokCZ  

            To je tak nejspíš proto, že na těch 1600km (nová verze na 1800lm) to už nemá pro dlouhodobé použití dostatečné chlazení, proto to omezení na držení dálkáče. Tak to nemůže někdo omylem uvařit.

            Za mě si tedy ten nejvyšší režim s nutností podržení dálkáče mohli rovnou odpustit včetně toho dálkáče a raději jít s cenou dolu (ale asi by to byl stejně zanedbatelný rozdíl v ceně).

            0 0
            • Rychlej turista  

              Je mi jasné, že je to kvůli chlazení. Je ale kravina přidávat takovou funkci, pokud nemá praktické využití (držení tlačítka na úkor bezpečnějšího úchopu). Prostě inovace za každou cenu, třeba i přes mrtvoly :-)

              0 0
              • Johnnyxjr  

                Taky to nechápu třeba se to dá použít když proti tobě jede v noci auto a má zaplé dálkové jen na probliknutí?

                0 0
              • atty  

                Takhle to maj v podstatě skoro všechny Fenixy od nepaměti – že burst je jen na nějakou krátkou dobu a pak se to přepne, na poslední navolený. Ty baterky, který nemaj vyvedeno externí tlačítko se obvykle na burst zapínají krátkým podržením hlavního tlačítka.

                Je sice pravda, že některá světla jiných značek se třeba při stání na místě hodně hřejí a elektronika je přepíná na nižší režim, ale při kontinuální jízdě to tolik nehrozí a chladit se to většinou stačí.

                Taky tuhle logiku ovládání taky moc nechápu – zvlášť u cyklobaterek je dost jasný, že když si chce člověk přidat na maximum, tak asi jede někam, kde je to složitý a nezná to, tím pádem potřebuje sledovat hlavně cestu před sebou a ne nahmatávat tlačítko – ať už externí, nebo to hlavní.

                Další věc je ta, že když třeba sjíždím nějakej teréní sjezd, zmáčknu si bust (mám to na čelovce Fénix), pustím si maximum (má 1000lm), jedu kopcem a po asi 30 vteřinách se to samo přepne na druhej maximální 400 lumenů, tak v té chvíli je úplně houby vidět – jak si oči zvykly tu chvilku na daleko větší výkon. Proto to ani na kole nepoužívám, protože mi to připadá horší, než když jedu konstatně na 400 lumíků.

                Je to od Fénixu taková trochu kulišárna – maximální výkon to na obalu splňuje, umí to tolik svítit, ale využitelnost speciálně na kole je sporadická – netvrdím, že třeba 800 lumenů ve stabilizované elektronice a kvalitní optice Fénix nestačí, ale tohle řešení burstem na 30 vteřin není ideální (možná jako „problik dálkovejma“, když je někdo proti mne neskopí :) )

                Na té čelovce ještě budiž – třeba v lese nebo terénu, když se chce člověk pořádně rozhlédnout to smysl má, na kole je pro mne osobně ten burst spíš potíž a prakticky ho nepoužívám.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Taky to tak nějak vidím. I proto jsem šel raději do té X8, protože zbytečné funkce nepovažuji za přínos, ale za potíž :-)

                  0 0
                  • atty  

                    Já u Fénixu od té doby koukám jen na druhý maximální světelný výkon – když ten burst je pro mne nepoužitelný. Tam je pak výkon versus cena dost mimo.

                    Faktem ale je, že ty světla od Fénixe jsou prostě kvalitní, nešetří se tolik na spínačích, dávají se kvalitní elektroniky a další součástky, maj vymakaný světelný kužely a optiku právě pro použití, na které je to uzpůsobeno, jsou dobře utěsněný na případný déšť/vodu (ty, které jsou zatěsněné) a fungujou léta dobře. Nicméně právě kvůli burstu budu taky řešit světlo jiné značky, právě asi X8 nebo V9, pokud se neobjeví ještě něco zajímavějšího v brzké době.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      S ignorováním toho nejvyšší módu souhlas, ten jako by tam ani nebyl.

                      Ale vůbec bych to nehodnotil z pohledu cena / výkon světla.

                      Každý má jiné priority, to je jasné. Ale ten výkon mi nepřijde třeba u BC30R jako problém (zvlášť u té novější verze).

                      Pokud to někdo cílý z jakéhokoliv důvodu na větší výkon než těch 1000lm (800 starší verze) co to má, tak by stejně měl rovnou sáhnout po úplně jiném světle, protože by k většímu výkonu stejně potřeboval adekvátně větší kapacitu baterky.

                      U X8 si podle mě nepomůžeš ani trochu. Max je stejně jen 1200lm a to může být klidně horší než BC30R novější verze díky horší optice.

                      U V9D už to bude určitě lepší, jednak už má 1600lm a k tomu by ta optika se mohla Fenixu více vyrovnat.

                      Jenže pak ta elektronika. Když už bys chtěl více u V9D využívat 1600lm, tak budeš muset častěji přepínat a už to zase začne být otravné točit dokola ty režimy, i když u 3 režimu to nebude ještě tak hrozné.

                      U Fenixe je to jen o té ceně, zvlášť když by to byla ta novější verze, která bude zase tak za 4tis. Kč (dle první cen v dolarech co jsem našel).

                      0 0
                      • atty  

                        Já to spíš mám nastaveno tak, že nemám rád věci, které jsou nějak funkčně omezeny (právě 30 vteřin burst), i když dobře vím, že plný výkon 1600–1800 lumenů bych použil tak 1× za měsíc). To je u mne spíš „blok v hlavě“ – dát 4k za baterku s reálně použitelným výkonem 800 nebo 1000 lumenů.

                        Jinak souhlasím, že po stránce zpracování, kvality, elektroniky a kvality světelného výkonu a kuželu, bude Fénix 30R určitě top, zvlášť v té nové verzi, kterou jsem ještě v ruce neměl.

                        Na mé nijak speciální potřeby tak bude X8 nebo V9 dobře dostačovat, 2k ušetřím, poskládaní výkonů za sebou je taky dobré u obou světel a ostatní funkce taky vyhovují.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tak drahej Fenix je, o tom zadna. Kdyby stal mene, tak tu neresim alternativy vubec.

                          0 0
      • capo  

        Jen pro info, zjišťoval jsem to s tou dálkou, protože mě to světlo hodně zaujalo, ale v podstatě se dá říct že požaduju přepínání dvou režimů (a na to dálka bude lepší) a vypínání zvlášť.

        Bohužel, tady je to naprd – ta dálka dělá úplně to samé co hlavní tlačítko, tedy cykluje mezi všemi módy.

        Jediná náplast zde je – světlo se dá nabíjet i při svícení, tedy za jízdy může být připojen větší batterypack… ale to ty režimy zřejmě nevyváží. Tyhlety „SW“ chyby jsou celkem mrzuté, když HW je tak dobrej.

        0 0
        • Cryzyy  

          „světlo se dá nabíjet i při svícení“ jako že přicházíš o energii díky ztrátám při nabíjení z jednoho akumulátoru do druhého ? to je docela dobrá výhoda :o)

          0 0
          • capo  

            Pořád lepší takhle než jet potmě, no ni? Co lepšího bys udělal když bys věděl že pojedeš dýl než je výdrž světla a měl bys další batterry pack? Na občasné použití zásadní výhoda.

            Jinak jako souhlas, samozřejmě by bylo lepší aby se to při připojení toho externího nedobíjelo ale jen to z něj svítilo, ale to by pak asi nešel použít microUSB konektor :)

            0 0
    • doubeq  

      Na dříči do města a do práce a na biku vozím z Aléče toto a i mimo město je vše na cestě velmi dobře osvětleno. Jeto celoročně, včetně sněhu a soli, nabito vydrží cca týden při zimním provozu s většinou 50% intenzitou svícení a občas i na plno. Kabeláž a konektory naprosto v pohodě. Zpracování celkem ok, jen si počkat na lepší cenu. Po téhle zkušenosti s lepší čínou bych už do značkového a drahého světla nešel, jelikož nevidím důvod platit ty pekelně velký marže, když za třetinu ceny dostanu velmi podobnou funkci i přijatelnou kvalitu.

      0 0
    • koňák  

      Neni to primo delany na kolo, ale je to bez dratu a s USB nabijenim: https://www.amazon.de/…4/ref=sr_1_2?…

      0 0
      • MlokCZ  

        Na kolo úplně nevhodné jak kvůli použité optice, tak ani tvar, ani držák není vhodný na řídítka…

        PS: Mám Armytek Wizard doma (samozřejmě ne k použití na kolo) a na kolo za ty prachy by se snad už ani hůře nic vybrat nedalo.

        0 0
        • 01carbon  

          Optiku (světelný kužel) má velmi dobrou a chycení na helmu gheto suchým zipem bez problémů – výhodou je malá hmotnost. S dvoudiodovým světlem na rodlech perfekt kombinace. Ověřeno několikrát na nočních mtb závodech.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jako druhé světlo na helmu proč ne, pro tohle použití je ten kužel rozumný. O světle na helmu tu ale nebyla řeč.

            0 0
            • capo  

              Mě tedy přijde že tohle světlo bude mít celkej vysokej rozptyl – já osobně to mám rád obráceně – na řidítkách světlo do šířky a na hlavě do dálky.

              0 0
            • 01carbon  

              Na obyc jezdeni vozim jenom armyteka na helme a je to ok i v terenu. Dvouhlavnovku na rodlech mam jenom pro race.

              0 0
    • parischr  

      Používám Specialized Flux expert…super!!

      0 0
      • atty  

        Za ty prachy, co za to spešl chce, ještě aby to nebylo dobré… :) :)

        0 0
        • HonzaP9  

          Nevíte někdo o nějakém světle, které by mělo podobný systém uchycení (tedy dalo by se namontovat POD úroveň řidítek) a nestálo takovej ranec?

          0 0
      • jIrI___  

        To vypadá solidně. Líbí se mi, že se aspoň někde zamysleli nad tvarováním reflektorů a převzali koncept spolehlivě fungující v automobilových LED světlech – ledky umístěné nad reflektorem.

        0 0
        • atty  

          Kdo jezdil ještě s dynamem a měl bludičku na žárovku, tak ty světla vypadaly podobně – tam je velkej a tvarovanej reflektor potřeba, protože ta žárovka měla tak malý světelný výkon, že bez velkého a směrovaného odrazného reflektoru by nebylo vidět vůbec nic (ono taky skoro nebylo, proti dnešním „laserům“, když si na to vzpomenu :) ).

          Dneska při výkonech těch Cree LED to v podstatě zvládne osvítit jen ta ledka, když výrobce ještě natvaruje malej reflektor s optikou, svítí to prostě hodně moc a hodně dobře a velký paraboly nejsou potřeba.

          Ale světlo od spešlu je asi jiná liga, takže tam bych předpokládal, že to prostě bude chytře vymyšlené a v designu, kde ani vetší průměr světla/reflektoru nevadí.

          Hnidopich na silničce by mohl konstatovat, že díky aerodynamickému odporu světla při rychlostech přes 30km/h bude muset tlačit minimálně o 0.5W více do pedálů, aby to jelo stejně, jako bez světla… :)

          0 0
          • capo  

            Tady je ten reflektor spíš právě na to, že jeho tvarem si pošleš světlo přesně kam potřebuješ, tedy tak aby jsi měl optimální kužel, rozptyl a zároveň neoslňoval…

            Což nic nemění na tom že bych za ty peníze bral asi úplně jiný světla. :)

            0 0
    • Chalupář  

      Mám toto

      https://cyklo69.cz/…-sport-combo a jsem perfektně viděn což je na silničce důležitý.

      0 0
      • atty  

        Viděn určitě jseš, ale vidět dopředu s tímhle moc nemůžeš :)

        0 0
        • Chalupář  

          Na dojetí stačí, po tmě na silničce nejezdím.

          0 0
          • atty  

            Tak jasně, ale thread je o výkonném předním světle, takže se předpokládá, že s tím tazatel chce jezdit i ve tmě a něco i vidět, ne být jenom viděn. Na to jsou tyhle blikačky luxusní, to zas jo… ;-)

            0 0
      • JendaH  

        Přijde mi to praštěně drahé na to co to je.

        0 0
        • jIrI___  

          Spešl…

          0 0
          • Tencovozikmin  

            Ale je in. Nedal bych za to ani pulku,na to abych videl to nestaci a na to abych byl viden staci blikacky za par susnu a reflexni prvky na kole a hadrach.

            0 0
            •  

              Někdo na to má a někdo ne..

              0 0
    • Honzis  

      k Solarstormu X2 jsem teď pořídil za 4stovky obyč 4Race – 3× hodinová cesta do práce naprosto v pohodě, i na nejnižším módu se dá jet kde to znám a nesvítí mi proti štrůdl aut, prostřední režim ideál, kužel v pohodě, jen je otázka životnosti té uchycovací gumy. Vestavěný aku s nabíjením přes USB kvituji.

      0 0
    • xtonda  

      Vybral sem si Nitenumen X8, dá se sehnat za 40 USD, důvod proč ji nebrat nebo tip na lepší za podobné peníze?

      0 0
      • capo  

        Za mě nebrat protože oslňuje.

        Gaciron V9D USB má broušenou optiku aby neoslňoval, cenový rozdíl není závratný.

        0 0
        • atty  

          To se dá vyřešit cca 3mm páskem na vrchní hranu optiky z průhledné lepenky nebo plastu (prostě tu horní ostrou hranu světla rozptýlit a zmatnit), ale je to samozřejmě DODO řešení. Nicméně nevšiml jsem si z testů, že by X8 oslňoval – i u X8 by měl být reflektor tvarovaný, právě aby výkon z horní plochy reflektoru byl trochu klopený

          0 0
          • capo  

            Zmatnění ani rozptýlení mi přijde že těžko zabrání oslnění.

            Já osobně nejsem zastánce neumělo řešení, ale proti gustu…

            Když máš na to udělanou čočku, tak nepřijdeš o žádný lumen protože je směřován kam má. U jakéhokoliv zakrývání to je přesně obráceně.

            U X8 tam nic takového nevidím ani dle fotek ani v popisu. Odkud máš informaci že by to měl mít taky? To že to někdo nezmíní v testu neznamená že to tam není…

            0 0
        • xtonda  

          To vypadá slušně, těch cca 10 USD navíc není až takový rozdíl a i režimy 200, 400, 800 lm mi přijdou lepší než 100, 200, 600 u Nitenumen. A i přes menší kapacitu baterie je výdrž slušná.

          0 0
      • MartinS  

        V9D aktuálně za 49,20 –2USD pří nákupu přes 15 USD

        https://www.aliexpress.com/…2747811.html?…

        0 0
        • capo  

          Narazil jsem na to nezávisle před chvilkou a už mám objednáno, vzhledem k ceně není co řešit.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Je ta kvalita horší-stejná-lepší jako na led expertu?

            0 0
            • atty  

              Pokud jde o stejný „značkový“ produkt (oni i číňani na velkých prodejních portálech si dnes nedovolí inzerovat fejky pod „originál“ značkou (samozřejmě dovolí, ale ne u sledovaných a „firemních“ shopů), tak bude kvalita stejná – jde o stejný produkt.

              Za 50 doláčů s velkým rizikem celního řízení a minimálně DPH navíc mi cena nepřijde nijak výhodná – k tomu česká 2 letá záruka, oproti max. 6 měsícům – prostě dát 2k s dvouletou zárukou oproti cca. 1.5k s 6ti měsíční a možným problémem reklamace… Je to na každém, co mu přijde zajímavější.

              0 0
              • Smazaný účet  

                O dopočtu DPH a celním řízení dost pochybuji.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Proč?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Protože v hledáčku mají tablety, notebooky a mobily. Ještě se mi nestalo aby mi chytli něco jiného a to těch objednávek udělám tak 200–300 do roka.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Faktorů je určitě více. Níže píšu, že mi neprošla z posledních objednávek ani jedna a nic z uvedeného to nebylo.

                      Statistiku máš ale daleko větší než já. Já mám většinu objednávek z EU nebo z Číny jen drobnosti do celního limitu.

                      0 0
              • MlokCZ  

                Taky mi to nepřijde jako extra výhra. S celním řízením beru věci pouze v případě, že buď v EU nejdou sehnat vůbec nebo rozdíl cen je opravdu velký (tím myslím výsledná cena třeba polovinu po započtení všech poplatků).

                Z posledních 5 objednávek (i když nakupuju na netu opravdu hodně, tak mimo EU s cenou nad celní limit toho zase tolik není) mi neprošla bez celního řízení ani jedna.

                Ale samozřejmě souhlas, že je na každém čemu dá přednost, každé má svoje.

                0 0
                • gollum  

                  Mohl by jsi se trochu rozepsat co ti stopli a kdy… Mně zatím prošlo všechno bez celního řízení, ale nakupuju v menším množství než ty, přes limit dph jsem byl zatím jen 3×.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jak jsem psal, tak mimo EU těch nákupů mám také málo. To obrovské množství nákupů co mám je z 99% v rámci EU.

                    A je možné, že to také závisí na tom odkud to je a jak je to velký balíček. A nebo si jen se mnou mail „sklad.praha120@cpos­t.cz“ rád povídá :-)

                    A co mi neprošlo: několik objednávek nářadí na kolo (lis na ložiska a další specifické nářadí), sedla na kolo (modely co se již nevyrábí a po dlouhém hledání jsem našel nějaké zbytky na US eshopech, výprodejová cena kompenzovala poštovné a celní řízení), Ergony (opět jsem sháněl jestě staré GR2 mag, které se už více let nevyrábí a nikde nejsou, bral jsem nějaký kus i z Austrálie), specifiké držáky od Rec-mounts a další.

                    A kdy? Kdykoliv, tedy každý rok za posledních 5 let něco, i když řádově jen každý rok jen jednotky kusů (stovky objednávek mám jen v rámci EU jak jsem psal).

                    Nikdy jsem ale neměl machinace s cenou, tedy abych měl třeba venku na balíčku napsanou jinou cenu než kolik to stálo. Na druhou stranu ty dražší věci neměli cenu na balíku vůbec, takže na první pohled to vidět nebylo a vždy se rozhodli to rovnou rozbalit.

                    A vždy jsem platil co bylo přes limit, tedy někdy jen DPH a někdy i clo dle toho kolik to stálo. Clo ale nikdy nebylo nijak extrémní, vždy výrazně méně než DPH. Nejvíce mi ale prudí ten poplatek za celní řízení (zejméně u levnějších objednávek).

                    0 0
                    • gollum  

                      Díky za podrobný popis. Já jsem mimo EU kupoval jen věci z číny a prošli mi zatím všechny bez problému.

                      Co to sleduju, tak věci z US kontrolují pořádně, z číny jen elektroniku, která vypadá jako dražší (mobily, tablety, …).

                      0 0
              • xtonda  

                Já včera večer taky objednal, ale na Banggood a podle tracking number to jde z Nizozemska, takže docela věřím, že těch 1066 Kč co se mi strhlo z karty bude finální cena. Tedy polovina toho co bych za to i s poštou dal tady.

                Jinak to vyměřování je taky záhada, před pár měsíci mi proišly bez DPH čtvery dioptrické brýle za cca 5000 Kč.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Pokud mají sklad v EU, tak není co řešit a cena je konečná.

                  Pak je zajímavá ta cena. Většinou když je sklad jak v Číně, tak v EU (takových portálů je více, co má sklad v EU), tak při nákupu ze skladu v EU bývá rovnou i vyšší cena než ze skladu z Číny (ale i tak to bývá výhodnější vzít z EU skladu, protože cena bývá vyšší jen zhruba DPH a případně clo a už ne o ten debilní poplatek za proclení, který je u levnějších objednávek velká část z celkové ceny).

                  0 0
                • kemo  

                  Trackovací číslo nic neříká (odkud se to posílá). Nevím jak je to přesně udělané, ale často to jde s Nizozemským, Švýcarským a já nevím jakým dalším číslem a stejně to jde z číny. V zemi trackovacího čísla se to asi jen vyndá z kontejneru a pak už pošle standardní cestou po evropě. I tak pak mám zpravidla na zásilce české razítko „bez cla“.

                  0 0
                  • xtonda  

                    Je to tak jak píšeš, u zboží je uveden čínský sklad a ve FAQ mají uvedeno, že doprava Priority Direct Mail je přes Nizozemskou poštu.

                    0 0
                • xtonda  

                  Tak právě mi to taky přišlo, bez doměření DPH, 14 dní od objednávky, celková cena 1065,25 Kč. Svítí to pěkně.

                  0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jen pro upřesnění: záruku v ČR dává na Gaciron V9D led-expert tříletou – prodloužená záruční doba se vztahuje na výrobní vady – poruchy elektroniky atd. Nevztahuje se na mechanické závady vzniklé opotřebením (vytržení, zlomení kabelu apod) a nevztahuje se na kapacitu baterie, která je pokládána za spotřební materiál.

                0 0
          • jIrI___  

            Když k tomu člověk připočítá DPH a především nejistou kvalitu z ali, tak už to tak kulervoucí nabídka není.

            0 0
        • MartinS  

          Světlo dorazilo po 11 dnech od objednání, včetně dálkového ovladače a zadní blikačky. První dojem velmi dobrý, svítí slušně. Celnicí to prošlo bez komplikací, bez DPH, bez cla.

          0 0
          • capo  

            Taky dorazilo :).

            První poznatky:

            • když se nabíjí, tak jde jen zapnout na max režim nebo vypnout, nejdou přepínat režimy.
            • režimů není 6, ale pět – 4 zaměřené na intenzitu a pátý je plynulé blikání
            • to stínení směrem nahoru je horší než jsem čekal, byť trochu patrné (na kole jsem ještě nezkoušel)
            • každá optika svítí trochu jinak do výšky (je to vidět při přiložení svítilny blízko ke zdi) – budu muset asi rozberat a zkontrolovat
            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Není to náhodou záměrem, že svítí každá jinak do výšky, tedy tím pádem i do dálky? Skoro bych řekl, že je.

              0 0
            • xtonda  

              Šestý režim se zapne držením tlačítka na 2s, viz návod. Je to rychlé blikání (stroboskop) při vysoké intenzitě (někde se píše 1600 lm, někde 1000 lm), střídají se 2 frekvence, vysoká a brutálně vysoká, dobré maximálně tak na vyvolání epileptického záchvatu, rozhodně je dobře, že se tento režim necyklí v rámci těch ostatních.

              Zkoušel sem si svítit tak z 5 m do zrcadla a držet světlo normálně a vzhůru nohama a klopení kuželu do země není nijak masivní, ale ten účel neoslňovat mi přišlo, že to celkem plní.

              Různé kužely mi přijde že jsou hlavní smysl proč do světla dávat dvě nezávislé optiky.

              0 0
              • capo  

                Nojo, návod jsem nečetl :). To je fakt ale masakr tohle :D

                Je fakt že když jsem zkoušel světlem svítit vzhůru nohama a pak zase zpět tak mi to stínění přišlo pak o dost lepší!

                A s těmi kužely – do šířky jednoznačne, do výšky – asi máte pravdu a taky. Mě to asi jen zbytečně překvapilo – viz obrázek (svítilna asi 5 cm od zdi, pak už se světlo optik slévá). Foťák rovnoběžně se svítilnou.

                0 0
                • xtonda  

                  Ad obrázek – u mě je to stejné, čili to nebude problém kusu. Spíš chci až se setmí zkoušet zakrývat levou a pravou optiku a porovnat si kužely.

                  0 0
                  • xtonda  

                    Tak sem si s tím trochu hrál, původně sem čekal, že jeden kužel bude víc do šířky a druhý do dálky, ale tak to není. Ve skutečnosti jsou kužely zhruba stejné, jen ten levý je trochu více nahoru tedy do dálky, takže celkový kužel má větší výšku než šířku, při vhodném sklopení světla je velmi slušně osvětlena oblast těsně před kolem a zároveň je vidět i slušně do dálky. Je to vymyšlené celkem dobře. Co sem pochopil z popisu, tak podobně by to měl mít i Fenix BC30R.

                    Jen tak ze zvědavosti by mě zajímalo jak je to u Nitenumen X8, má někdo? Tam podle fotek na sklíčku nejsou žádné optické prvky reflektory vypadají oba stejně.

                    0 0
            • Smazaný účet  

              Mám Solarstorm X5 taky čínkou kopii a tam je to zaměrem aby každá optika svítila jinak. Stisknutím tlačítka spouštíš první a podržením tu druhou co svítí do dálky.

              0 0
              • MaPa  

                By mi to přišlo logičtější obráceně ;-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Mě to přijde tedy logičtější takhle. Svícení do dálky užívám jen na okreskách, v městě stačí to co svití lehce před kolo.

                  0 0
                  • MaPa  

                    Na rozsvícení/zhasnutí mám času dost. Na přepnutí dálkovýho do sjezdu nebo proti autu mám daleko kratší chvilku…

                    0 0
    • Smazaný účet  

      Ješte k těm světlům. Na žádném z mých světel zatím nešel zapnout mód “dálkové světlo” které by bylo ovládané samotným tlačítkem u pravé rukojeti. Jako to mají např motorky. Jednoduše receno, abych nemusel sundavat ruku z riditek. Máte nekdo zkušenost se světlem, které by mělo externí tlačítko pripojitelne blíže k zápěstí?

      0 0
      • Cryzyy  

        Lupine ma dalkove ovladani, dokonce bez kabelu, ale vzhledem k cene jsem nezjistovat podrobnosti.

        0 0
      • MaPa  

        http://www.led-expert.cz/…eutral-White ale bez zkušenosti.

        Sám mám klasiku 1-led tehdy ještě z DX s remotem (dělá to samé co klasické tlačítko vzadu) a je to silně návyková věc.

        0 0
      • parischr  

        Světlo Specialized Flux expert tohle tlačítko má…já ho nepoužívám, tak kdybys někde jen sehnal světlo, klidně prodám :)

        0 0
    • lunochod  

      Nějaká zkušenost s Gaciron V9S jestli dobře drží? Chci to do terénu.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Moc Ti to asi nepomůže, ale koupil jsem manželce V9D, testoval jsem je před předáním na svém MTB odpoledne v lese přes kořeny. Je větší a přesto drží a ani se nehne.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jaký používáš cyklocomputer? Mi tato svítilna spolehlivě ruší Ciclosport CM 4.21 s analogovým přenosem.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Archaický Garmin 910 tímto problémem, zdá se, netrpí.

            0 0
          • atty  

            CM 4.21 (já mám 4.2) ruší ale úplně všechno – včera jsem si opřel kolo přek krámem, kde jsem si šel vyzvednout destičky, během 2 minut jsem si je koupil a vyšel ven a když jdu ke kolu, jel jsem v té chvíli 170–190km/h a měl jsem za tu chvilku najeto asi 5km…

            Nevšiml jsem si, že kolo je opřené asi metr od nějakého domovního rozvaděče (plechový dvířka vedle vchodu).

            Tudíš tenhle cyklopočítač bude rušit předpokládám v podstatě jakékoliv světlo s pulzní regulací (což jsou dnes ty diodové asi všechny), VD9 za to tím pádem nemůže, i když principiálně samozřejmě ano… :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Takže nezáleží na tom, zda se jedná o analogový nebo digitální bezdrátový přenos ale na konkrétním typu? Jde mi o to jestli naslepo něco kupovat a zkoušet nebo koupit rovnou drátovou verzi.

              Doteď jsem svítil tímto UltraFire WF-502B XM-L U2 a žádný problém.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Moc ne. Sigma STS je celkem háklivá, Cateye Strada Wireless také, obojí digitální.

                Jako pachatele zmíním třeba blikačku Smart Egg, ale i běžné světla s oddělenou baterií, tam se dá laborovat s umístěním světla a baterie vůči počítači – má to vliv, záleží také na provozním režimu, co driver dělá, rušení nejde moc daleko. Anebo některé typy zabezpečení na železničních přejezdech dovedou vyrobit zajímavé věci.

                0 0
        • atty  

          Dobrá zpráva :)

          0 0
    • Delkim  

      Něco k oblíbenému světlu SolarStorm, mám ho taky :(

      Bike lights explode, almost burn down cyclist's hous

      0 0
      • Smazaný účet  

        To je hodně stará informace.

        0 0
      • capo  

        Navíc to není věc světla ale battery packu. A když se koukneš jaký packy k tomu dává třeba českej dovozce, tak s těma to určitě nehrozí. I v číně se dá sehnat značkovej pack za hezký peníze, ale chce to hodně hledat.

        0 0
    • plevka  

      na silnicu vozím AXA Greenline50 a je naprosto dostačující.

      0 0
    • MlokCZ  

      Tak 2017 verze Fenixu BC30R skladem už i v ČR a to hned za pěkných 3500Kč (čekal jsem že ze začátku bude stát nová verze aspoň 4000Kč u nás).

      Tím jsem rozhodnotý a jdu ho objednat.

      0 0
      • xtonda  

        Na Aliexpress za 99 USD https://www.aliexpress.com/…9731820.html

        0 0
        • MlokCZ  

          To je také varianta, já dávám přednost dražší variantě u nás se zárukou u nás a bez rizika platit clo/dph a rizika řešení ztráty balíčku po cestě.

          0 0
      • jannk  

        Muzu do BC30R dat i svoji baterii (asi 2×CR123a) nebo ten vestaveny aku nejde vytahnout? na www jsem nasel oba nazory…

        0 0
        • MlokCZ  

          Nevím o tom, že by se dala měnit. Výměné baterie má BC30. Co tam je ale použito uvnitř za baterie a jestli to náhodou nepůjde vykuchat a vyměnit netuším.

          V ruce jsem ho ještě neměl, ještě nedorazilo.

          0 0
          • Jezevec70  

            Pokud by baterie vyměnit nešla, tak bych takové světlo nekoupil.

            Co když aku za rok odejde? Budu kupovat nové světlo?

            0 0
            • MlokCZ  

              Vždyť ho nekupuju, nikdo ti ho nenutí.

              0 0
            • jannk  

              Jo, to je i moje obava – kdyz ho budu hodne pouzivat, tak baterie cca 2 roky neprezije :(

              S cenou za BC30R jsem ok, hodne se mi libi displej, ale uz mene spatne vymenne baterie – existuje i jina moznost nez BC30? Idealne taky neco s displejem? Premyslel jsem i o svetlu Garmin Varia UT800 (sparovani s cyklopocitacem), ale prijde mi drazsi, horsi a taky bez vymenne baterie :(

              0 0
              • xtonda  

                To že se baterka na nabíjení nevyndavá ven snad neznamená, že se světlo nedá rozebrat a baterka vyměnit.

                0 0
              • MlokCZ  

                Vždy mi baterie vydržely dlouho i u zařízení, které používá pořád (telefon, notebook). Vždy jsem dal minimálně 3 roky s tím, že po 3 letech kapacita vždy výrazně nad 50% původní (o kolik více jak kdy).

                Světlo i když používám celou zimu, tak je to pořád jen cca 4–5 měsíců a to jen s cca 2× nabíjení týdně a někdy jen 1 týdně. Tedy dostane baterka mnohem menší čočku než u telefonu.

                A vyměnit baterka nejspíš nějak půjde, když by odešla.

                Tady je postup pro starší verzi BC30R, očekovám, že to bude podobné pro 2017 verzi:

                https://www.ifixit.com/…+Fenix+BC30R

                Jinak mám světlo už v ruce (před chvíli přišlo), ale rozebírat ho zatím určitě nebudu. První dojmy jsou dobré.

                Cíleně jsem bral verzi R bez výměnné baterie.

                0 0
                • jannk  

                  No fakt, ze ta baterka stoji nemalou cast svetla, ale stejne je mi to proti srsti vyhodit svetlo jen kvuli baterie :)

                  S mobily to je (aspon zatim) trochu jine – po ~3 letech je bohuzel moralne zastaraly (pamet, procesor, …) takze stejne clovek potrebuje novy – aspon pokud ho chce i na nejake aplikace a ne jen na telefonovani.

                  Chapu spravne, ze BC30R a BC30 se krome baterie lisi hlavne displejem, tj ze svetelna cast je totozna?

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    BC30R má teď novou verzi, která se prodává teprve pár dní. BC30 bude odpovídat starší verzi BC30R.

                    Rozdíly starší a novější verze BC30R jsou popsané v tomto vláknu výše.

                    Světlo budu mít nejspíš déle než mobil, ale také ho neplánuji na věčnost. Po třeba 5–6 letech prostě buď pořídím nové nebo ho vykuchám a pokusím se baterii vyměnit, to mě netrápí.

                    Telefon jsem měl už přes 3 roky, ale ne o moc déle. Notebook jsem ale už měl i více než 5 let a baterie pořád použitelná i tak i když kapacita baterie už byla někde na 50%.

                    Teď poslední notebook mám akorát 3 roky a kapacita baterie je pořád někde přes kolem 85%, pohoda.

                    Já tedy s Fenixem nebudu jezdit vůbec delší trasy na hranici kapacity baterie (jezdím za tmy pravidelně, ale jen do 1h času jízdy), takže mi ani nebude tak trápit když baterka trochu kapacity ztratí.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak pokud baterku nebudeš vyšťavovat na nulu tak by mohla držet slušně, jak píšeš tak já taky mám baterky 5 let a 50% mají určitě.

                      Jinak ty čínské powerpacky mi drží dva roky a taky pořád mají aspon 70% výdrž.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Já nebudu a dávám si na to u všech zařízení pozor, abych úplné vybíjení minimalizoval. A ani u Fenixe se mi to při mojem použít stávat nebude.

                        Pokud někdo chce světlo na dlouhé vyjížďky, kdy to bude často na (nebo i za) hranicí kapacity baterek Fenixe, tak by stejně měl zvolit něco úplně jiného s pořádným externím battery packem.

                        0 0
                        • drood  

                          To máš úplně jedno. Úplně vybít to nemůžeš, páč ti to ochrana vypne.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Nemáš. Ochrana to nenechá vybít zcela, tedy pořeší fatální problém, tím bys baterku zrušil hned.

                            Někde jsem viděl velmi pěkný test cyklování Li-ion baterek. A byly tam srovnávané různé cykly a rozdíly byly dost velké i v rámci toho co povolí ochrana.

                            Cyklovat třeba jen v rozmezí 75%-25% kapacity dávalo v počtu cyklo výsledky několikanásobně lepší než cyklovat třeba jen 95%-5% (ve srovnání samozřejmě zohledněno, že těch kratších cyklů musíš provést adekvátně více, když tím cyklem máš jen menší kapacitu).

                            Bohužel snadno lze pořešit jen to nevybíjení (držet se právě třeba jen do 25% a běžně níže nechodit). Pak je tu druhý problém a to jak je pořešeno maximální nabití. A starat se o to, že to vytáhneš chvíli před plným nabitím určitě nebudu, navíc tím by se přicházelo o kapacitu pro situace, kdy náhodou budu potřebovat co největší.

                            U mobilů se v reálu setkávám často s tím, že po 3 letech mají někteří baterku zcela v háji (a to u stejných modelů co sám používám). Co přesně s tím dělají netuším, ale nejspíš to bude právě dobíjení až když mobil chcípne.

                            0 0
                            • xtonda  

                              Akumulátor je spotřebák, používat tak jak je mi to pohodlné a víc neřešit, až odejde vyměnit.

                              0 0
                • jonti  

                  Me vetsinou baterie odesli prave pres leto, kdy jsem je nepouzival. Vetsinou jsem je uskladnil nabite a ani to nepomohlo.

                  0 0
                  • 01carbon  

                    Doporucuje se pro akku s Li chemii skladovat nabite na 40–50%. Ale hodne zmatku do toho vnasi i kontroli elektronika. Prip. SZ.

                    0 0
                    • mr.ricardo  

                      To neni uplne pravda, storage napeti je mezi 3.7 a 3.8V, coz je priblizne 2/3 kapacity.

                      0 0
                      • gollum  

                        Baterie Li-ion se hlavně nesmí úplně vybít, kontrolní elektronika má obvykle hodně malý (ale nějaký tam je) odběr, proto se baterie skladují nabité na cca. 40%, aby se předešlo úplnému vybití a tím zničení baterií. Klidně by se mohly skladovat i méně nabité, ale tam by hrozilo, že by je ochranná elektronika mohla vybít. Li-ion bateriím vadí, když se skladují nabité při „vysoké“ teplotě (trvale jim pak klesá celková kapacita). Čím vyšší teplota a stupeň nabití baterií, tím je to pro ně škodlivější. Já pokud chci skladovat nabité baterie, tak je skladuju v ledničce…

                        0 0
                    • jonti  

                      Jasne, velky battery pack co jsem mel k svetlu byl od zacatku problemovy, i po reklamaci a vymene to nebylo uplne ono. Moc jsem ho nepouzival a proto asi doslo k prilisnemu vybiti. Dalsi asi 4 samostatne clanky(mam doma 8) je zvlastni, ze vydrzeli asi 4 nebo 5 let a ted najednou jich odeslo tolik. Ty jsem vetsinou udrzoval spis nabite, ale pres leto jsem je nepouzival vubec.

                      0 0
                      • 01carbon  

                        Mam pocit ze nekdy loni nebo kdy jsem Ti nabizel ze Ti nejakou baterku otestuji. Klidne se ozvi.

                        0 0
        • Johnnyxjr  

          čus co jsem se ptal posledně v kroniu tak baterii vymění na počkání

          0 0
    • jannk  

      Jsem se moralne rozhodl pro Fenix BC30 s tim, ze ma vymenne baterie a nakonec je i levnejsi nez BC30R … ale potom jsem zjistil, ze BC30 za 2900 je bez baterek, tj potrebuji 2× ne uplne standardni aku 18650 (ktere asi ani nepujdou nabijet v beznych nabijeckach na AA/AAA), coz je nejmene +1000Kc, takze BC30R nakonec vyjde za tech 3500 levneji. A sada BC30 se 2 aku a nabijeckou je uz za 4400. Prehlizim neco? Takhle mi vychazi lepe i BC30R a jednou za 2 roky si nechat vymenit aku (tusite nekdo, kolik vymena stoji??)

      0 0
      • JendaH  

        potrebuji 2× ne uplne standardni aku 18650, coz je nejmene +1000Kc

        18650 jsou naopak velmi standardní a berou se ze starších baterek do notebooků zadarmo. A ani nové určitě nestojí pětikilo za článek:

        https://www.ges.cz/…7603614.html

        https://www.ges.cz/…7603287.html

        Nabíječka pak stojí 20 Kč: https://www.postavrobota.cz/…nku-d198.htm

        a jednou za 2 roky si nechat vymenit aku (tusite nekdo, kolik vymena stoji??)

        V tom je právě výhoda mít spotřebič na standardní 18650: až odejdou, vysypeš je a strčíš tam nové a nikoho se na nic neptáš.

        0 0
        • jannk  

          Tak to není úplně standardní nabíječka, ale dík :)

          A k ceně aku: to je o kapacitě, 3500+ jsou zjevně výrazně dražší než běžnější kolem 2500. Ale ok, asi půjdou sehnat za méně peněz než 1000

          0 0
          • mr.ricardo  

            Kdybys mel zajem, mam tu nove Panasonic NCR18650PF, maji jeden cyklus na digi nabijecce. Koupil jsem je na repasi aku v notebooku, ale operace se nezdarila, takze baterky mi zustaly. Jsou ocistene od cinu, neposkozene. Kus za Kc 120,–.

            0 0
          • JendaH  

            Myslím, že články s inzerovanou kapacitou přes „běžných“ 2.6 Ah budou buď podvod, nebo budou mít kapacitu vyhnanou na úkor jiných parametrů (životnost, samovybíjení).

            0 0
            • gollum  

              Panasonic NCR18650B je podvod? Já je používám ve světlech už několik roků a co jsem jim teď přeměřoval kapacitu po dvou rocích používání, tak jsem pořád na 90% původní kapacity.

              Neznačkové (nebo „méně“ značkové) baterie co jsem používal před tím s udávanou kapacitou cca. 2500mAh jsou na tom po pár rocích používání hodně mizerně a jsou nepoužitelné. Naměřil jsem jim asi poloviční kapacitu, to by ani tak nevadilo, ale hodně jim stoupnul vnitřní odpor…

              0 0
              • drood  

                Panasonicy nejsou podvod, ovšem mají povolené vybíjení až do 2,5V, takže tím se ta kapacita nažene… Takže záleží na tom, jak je nastavená ochrana ve svítilně. Pokud je nastavená výše, což by měla, pokud není konstruována právě na Panasonicy, kapacitu Panasoniců prostě nevyužiješ. Ale zase jim prodloužíš životnost…

                0 0
          • doubleingram  

            Z ciny koupis origo Panasonic 3400 mAh za 100 Kc.

            0 0
          • drood  

            3500 mAh má snad jen Panasonic NCR18650GA. 3500+ nemá žádná 18650… Vyšší kapacita zatím vyžaduje větší objem, takže 26650 nebo alespoň 20700, co dělá Tesla…Origo Panasonicy se dají v akci sehnat i za cca 80–100 Kč…

            0 0
        • jIrI___  

          Jak se do té nabíječky vloží článek? :O

          0 0
          • JendaH  

            Pokud má nabodované vývody, tak se připojí normálně krokodýlkama, pokud ne, tak potřebuješ držák (opět záležitost ~15 Kč).

            0 0
          • gollum  

            Já mám u této nabíječky připájené drátky + na konci vodivou magnetickou podložku a k bateriím ji „přidělávám“ pomocí dvou vodivých magnetů. Toto je cestovní verze nabíječky na 18650 baterie co používám. Na použití doma mám nabíječku pořádnou Lii-500 (chybička se vloudila a tak mě stála $5,5 :) ).

            Jinak pokud nechceš platit poštovné, tak odkaz na nabíjecí obvod na ali: https://www.aliexpress.com/…3269225.html

            4ks Panasonic NCR18650B jsem kupoval před nějakou dobou za $16 (teď nemám přehled, kde se dají nějak výhodně koupit)

            0 0
      • Martinson  

        Kupoval jsem BC30, k němu 4× 18650 panasonic 3400 mAh za $22.37 na Fastechu. Nabíječku jsem už měl. Výdrž světla je s těmahle baterkama taková, že náhradní běžně nevozím.

        Výhoda BC30 je, že umí bez turbo tlačítka 1200 lumenů.

        0 0
    • okam_z_brna  

      Borci, světla doporučujete hodně zajímavý, ale co zadní blikačka? Chtěl bych něco pořádnýho, co opravdu půjde vidět a blikat to bude fakt dost. Máte něco na doporučení? Díky

      0 0
      • Smazaný účet  

        Např. Smart s 1W diodou…

        0 0
      • jannk  

        Radar od Garminu je genialni (teda na silnici), ale i https://www.kupkolo.cz/…5384_z94933/ je videt dost dobre

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zas na druhou stranu, když blikačka oslňuje a bliká, řidič špatně odhaduje vzdálenost…

          0 0
          • atty  

            Proto jsou ideální „páskové“ COB LED blikačky – svítí to hodně (100 lumenů) a při tom je světlo rozložený do cca 8cm „pásku“ malých diodek. Většina z nich má rovněž několik režimů svícení i blikání s různou intenzitou.

            Neoslňuje to a při tom je to vidět opravdu dobře.

            Něco takového

            COB blikačka Comet

            0 0
      • mr.ricardo  

        Na denni blikani urcite Smartka 1W, je videt, i kdyz se vracis proti slunicku pri zapadu. Za ty penize super, kdyz tam das dve lithiovy AAA, tak vydrzi neuveritelne dlouho. Jestli jezdis pravidelne za tmy, tak by to chtelo asi neco, co ma i mirnejsi rezim, abys neoslepoval ridice :)

        0 0
      • JendaH  

        Mám http://www.ebay.com/…292167747268 a svítí fakt hodně (musel jsem tam dát difuzér, aby to neoslňovalo).

        0 0
      • gollum  

        já si teď pořídil, je celkem dost silná:

        https://www.aliexpress.com/…5470534.html

        0 0
      • Bungler  

        Já mám FORCE RUBY. Abych řekl pravdu, tak poslední dobou se peru s tím, jestli to není blbost. Svítí to asi až moc. Jako ideální mi připadá Smart Double flash. Je žravější než třeba Smart Super Flash 318R, mimochodem taky bezvadný světlo, ale to nepravidelné blikání u Double je podle mě lepší. Rubyna sice má indikaci slabé baterie, ale není to zas tak moc dobře vidět a pak se rovnou vypne. U těch smartek se dá podle intenzity světla dobře poznat, že baterie už jsou slabé, ale pořád to světlo ještě pár hodin dá, což je podle mě veliká výhoda.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Že by zadní blikačka byla příliš silná je problém snad jen při jízdě cyklistů ve skupině nebo na místech s opravdu silným cyklistickým provozem v jednom směru.

          Že by na silnici za tmy oslňovala řidiče (jedoucí stejným směrem a tedy cyklistu předjíždějící) normálně svítících aut a motorek je nesmysl, intenzita jejich potkávacích světel značnou část nepříjemného kontrastu umaže. Základem je, že i při dálkových světlech je blikající bod už z dálky vidět dřív, než se k němu dostane hranice osvětlení a začne vyrovnávat kontrast. A přínosem je to zejména tehdy, když je cyklista na blikajícím kole „all black“ a bez dostatečných odrazek, protože se slabou blikačkou, která by byla viditelná až pod vzdáleností dosvitu světel by třeba nebyl vidět vůbec.

          P.S. Smart SuperFlash i Double máme doma, dobré, já používám Author Redspot, také velmi dobrá. Ale pěkně bliká i One za 99 Kč ze Sportisima.

          0 0
          • Bungler  

            Třeba tady se můžeš podívat jaký rozdíl je mezi RUBY a DOUBLE. Já mam doma všecky zmiňovaná světla. Tebou zmiňovaná světla, i přesto že svítí slušně, nesahají RUBY ani po kotníky a já nejsem přesvědčený o tom, že je to dobře. RUBY oslnit dokáže, informaci mám to od kolegů co mě autem předjíždějí cestou do práce po páté ráno.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Aha, RUBY nemám, to bych si mohl pořídit jako mlhovku, za normálních okolností bych s tím asi nejezdil. Díky za srovnání.

              0 0
            • jJonatan  

              Jak hodně to je to světlo pro řidiče nepříjemné (co říkali kolegové…)? Já pořídil tohle https://www.kupkolo.cz/…usb_z100890/ , což bude asi o něco slabší, jak RUBY. Zatím mě nikdo nevytroubil…

              0 0
              • Bungler  

                Ptal jsem se jednoho kolegy, který mě předjíždí každý den. Ten říká, že je to v pohodě, že jsem alespoň dobře vidět. Asi můžou nastat situace kdy to moc příjemný není. Například v dešti, když je mokrá silnice. Naopak v mlze to bude fajn. Stejně si ale myslím, že třeba SMART 321 je takový ideální světlo.

                0 0
    • jannk  

      Mimochodem – jak takový Fénix funguje když ho chci jen jako prisvetleni za šera v podvečer?

      0 0
      • atty  

        Uř to tady taky padlo – paradoxně za šera (pokud nechceš použít světlo jen na funkci „být viděn“, ale taky trochu vidět), tak v šeru musíš volit vyšší výkon, než pokud pojedeš už chvilku v černé tmě (oči už jsou zvyklé, stačí menší výkon, abys relativně dobře viděl).

        Prostě si zvolíš výkon, jaký aktuálně a vzhledem k podmínkám potřebuješ – za šera a třeba za mlhy či prostě v takových přechodových světelných podmínkách je minimum cca 50–100 lumenů, abys byl vidět, 200+ abys už něco málo viděl (ale žádná hitparáda), 400+ už něco vidíš a zase od hranice cca 800 lumenů už je třeba přemýšlet, zda někoho zbytečně neoslňuješ (záleží samozřejmě na tom, jak je světlo konstruované, jaká je optika atd.)

        Prostě čím je světlo výkonnější, má lepší optiku a dostatek dobře odstupňovaných módů, tím je všestranně použitelnější :) – vždy si můžeš dobře zvolit, jak potřebuješ aby to svítilo…

        0 0
        • MlokCZ  

          Přesně tak.

          U Fénixe super optika + má rychlé přepínání režimů (samostatné + a – tlačítko). Takže pro střídání za šera, za tmy a různých situací (dle toho jestli hrozí oslňování) ideální.

          0 0
    • drood  

      https://www.magniclight.com/en/ Pro gramaře dobrý, ne?

      0 0
    • jannk  

      Nemate nekdo nahodou Ravemen PR600?

      0 0
      • senior  

        Při pátrání po světle, které by bylo dost účinné a neoslňovalo, jsem za přijatelnou cenu narazil na Inbike CX 517-XP-G2, které by mělo splňovat německé standardy pro světlo- takže předpokládám, že by nemělo oslňovat protijedoucí. Nemáte s ním někdo osobní zkušenost?

        https://www.aliexpress.com/…9262241.html?…

        0 0
        • jIrI___  

          Jezdit bych s tím nechtěl, ta „šířka“ kužele je jako bychom se vrátili do doby halogenových světel…

          0 0
    • SkejT  

      Potřeboval bych poradit od zkušenějších, zima je už tady a s tím i noční ježdění po cestách i polních či lesem. Rád bych si pořídil už konečně pořádně světlo. Cena není důležitá. Doba svícení je cca. 2h na jeden výjezd. Jezdím jak silnici tak polní cesty, či les. Lumeny bych chtěl víc jak 1200lm, Plus navíc pokud optika bude přizpůsobena proti osvícení vozidel. Další plus by bylo kdyby světlo nemělo žádný kabel a baterie byla součásti světla.

      Přemýšlím o Fenix BC30R, nicméně jsem četl hromadu komentářů, že to moc není moc do lesa ale na cestu, bustr 1800lm je přes tlačítko „ideální kdyby to šlo pořád bez tlačítka“, jinak 1000lm. Není nějaké podobné světlo BC30R ale o něco silnější???

      Když bych akceptoval kabel a baterii zvlášť tak se mě zamlouvá LUCIFER M5, nicméně není skladem. Nedokáže někdo poradit něco srovnatelného s tímto světlem??

      Děkuji moc za pomoc při výběru

      0 0
      • jIrI___  

        Na Gaciron V9D ses díval?

        0 0
        • Alojs01  

          Včera mi přišel, ráno otestováno a veliká spokojenost. Širší kužel než u stávajícího, je vidět i z boku a široká nabídka světelných módů a externí ovládací tlačítko jako bonus. Já jsem fakt spokojenej.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Externí tlačítko funguje pro dálkový mod?

            0 0
            • Alojs01  

              Je to vlastně zdvojené tlačítko světla, přepínáš si tím různou intenzitu stejně jako když mačkáš tlačítko přímo na světle.

              Ten dálkový mód, respektive max intenzitu má Fenix.

              0 0
        • SkejT  

          na ten jsem se nedíval :-(

          … podařilo se mě sehnat poslední kus LUCIFER M5 v Praze přes eshop i přesto, že na stránkách výrobce je aktuálně vyprodán. Už jde poštou, zítra hned otestuji.

          0 0
      • parischr  

        Používám Specialized Flux Expert (viz výše v diskuzi)…max spokojenost

        0 0
    • johnald  

      myslite, ze to stoji za zkousku?

      http://www.dx.com/…black-466588#…

      0 0
      • capo  

        Nějakej důvod proč nevzít radši Gaiciron kterej je navíc klopenej a osvědčenej?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Třetinová cena

          0 0
          • xtonda  

            Jaká třetinová cena? Já sem za Gaciron V9D z Číny zaplatil 1066 Kč.

            0 0
            • Smazaný účet  

              A jsi si jistý že je to originál?

              0 0
              • xtonda  

                Funguje, to svítí to. Jako že by jeden Číňan kopíroval jiného Číňana?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Úplně normální. Viz. Solarstorm.

                  0 0
                  • xtonda  

                    V tom případě asi není šance to poznat, kupováno na Banggood, cena 58,99 USD, se slevovým kupónem a poštovným 48,33 USD což dalo těch 1066 Kč, prošlo bez doplatku DPH.

                    0 0
                  • xtonda  

                    Jinak o Solarstorm sem se moc nezajímal, tak o padělcích nic nevím.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ok. Tak pokud složí proč ne. Na netu určitě najdeš nějaké srovnání. Třeba je to origo nevím ale u Číňana nikdy nevíš.

                      0 0
                      • xtonda  

                        Tak jasně, ale pokud i originální výrobce je Číňan, tak musím u Číňana nakoupit tak jako tak a i když nakoupím u někoho jako led-expert.cz, tak ten to zas musel koupit někde u Číňana.

                        0 0
                  • capo  

                    Ano, solarstorm se hodně kopíruje. Je hodně populární, osvědčený. Prostě je poptávka. Gaciron byl představen někdy před létem a taková poptávka zas po něm není. Tedy i šance že se bude kopírovat je menší, byť to nejde úplně vyloucit.

                    Ono ale indikací je vždycky I právě cena, stačí se kouknout kolik stojí v ČR, odečíst DPH, marzi a odpovědnost za záruku. $30 asi originál stát nebude…

                    0 0
              • capo  

                Já tedy rozhodně jistý jsem, je to z ofiko gaciron shopu na Ali. Včera byla znovu akce za $49,jinak je k šedesáti.

                0 0
          • drood  

            Nojo, ale je to bez aku…

            0 0
        • johnald  

          několik důvodů – udávaná vyšší svítivost, delší výdrž, nižší cena.

          0 0
          • drood  

            Jenže to máš bez aku… Takže cena se zvedne o cenu dvou 18650, na kterých zároveň závisí i výdrž… Čili výdrž může být jak delší, tak i kratší.

            0 0
          • Alojs01  

            Už jen to, jak vypadá, by mě odradilo… :-)

            0 0
          • xtonda  

            O Gacironu najdeš na webu spoustu informací, mnoho recenzí na YouTube, o tom Coomaxu nikde nic krom toho, že to visí na DX, ani nikde jinde se to neprodává. Za mě dost pochybný produkt a nekoupil bych to ani kdyby to stálo půlku toho co ten Gaciron.

            0 0
          • capo  

            Skoro bych doporučil nevěřit udávaným údajům u bezejmenné firmy. Taky bys mohl být překvapen, že svítivost bude nižší. Pokud je to na 2 články, tak těžko může být delší výdrž (pokud to má větší výkon). A cena závisí na tom jaké baterky tam dáš, pořád to má vliv i na tu výdrž… Ale kup si co chceš :). Jenom doufám že všichni ti co si kupují netlumená světla nejezdí pak někde proti mě.

            0 0
            • johnald  

              diky za rady. vemu gaciron z ebay

              0 0
            • MatS  

              Taky spousta čínských noname šajnovek svítí moc bílým světlem, aby to vypadalo, že svítí víc. Ty značkové mají teplejší podání světla, které je pro oko mnohem příjemnější a neunavuje tolik. Gaciron mám z led-expert.cz a fakt má moc dobré rozložení světla a i teplý odstín světla. Klidně jsem si ho mohl koupit z Číny, jen se mi nechtělo na něj čekat několik týdnů. Takto jsem ho dopoledne objednal a podvečer si ho na Smíchově vyzvedl :-)

              0 0
    • jatichy1  

      Poradil by někdo nějaké vodotěsné zadní světlo?

      Zatim vše co jsem měl, vydrželo do prvniho deště, pak voda od zadního kola natekla dovnitř a světlo začalo fungovat velmi náhodně, většinou se samo vypíná a zapíná ..

      0 0
    • HonzaRez  

      Já bych hlavně doporučoval světlo na výměnné aku/baterie. Nevím, kde bych uprostřed divočiny sháněl USB a čekal 3 hodiny na nabití…

      0 0
    • Alojs01  

      V souvislosti s baterkou bych se chtěl zeptat odborníků elektrikářů.

      Mám s původním světlem tento batery pack . Lze to přes nějakou redukci použít jako náhradní baterku v případě „nenadálé“ potřeby ke světlu Gaciron V9?

      0 0
      • Roxteedy  

        sleduj napětí (Volty) a polaritu (kde je + a -). To je vše.

        Batery Pack má 8,4V. Polarita ani ta svítilna se mi nechce hledat :)

        edit: nedalo mi to :) Ta šajnovka má 3,7V článek, nabíjený 5V USBčkem. Takže za mně jí tim powerpackem 8,4V zničíš.

        0 0
      • capo  

        Jedinej batterypack použitelnej pro dobíjení V9C je ten s USB výstupem (5V). A má to ještě jden háček – při dobíjení je možné použít jen druhý nejslabší režim. Nejde přepínat, nejde spustit jiný. To mě pěkně naštvalo.

        0 0
        • Alojs01  

          Roxteedy,capo: díky

          0 0
        • Roxteedy  

          No a nebo klasická powerbanka za pár šušní. A jak říkáš, svítit při nabíjení moc nebudeš.

          Jak rychle se to bude nabíjet, je třeba vyzkoušet. PB dneska umí dávat hodně, ale záleží taky na tý šajnovce, kolik si vezme.

          0 0
      • gollum  

        redukce 8,4V → 5V usb jsou, případně si ji můžeš sám vyrobit (součástky nejsou moc drahé).

        Teď na rychlo jen odkaz na hotový výrobek: http://luciferlights.net/…b-powerbanka

        Určitě najdeš pomocí googlu podobné výrobky.

        0 0
        • Roxteedy  

          nějak moc jsem to neštudoval, ale připadá mi to jako pasivní redukce. Tj. že bys na 3,7V článek tlačil 8,4V, což nedoporučuju. Ale zase by to asi dobíjelo rychle :)

          Hlavně za 250 Kč máš suprovou powerbanku s USB. Tak proč tohle za 420 Kč?

          0 0
          • gollum  

            Tohle jsem dal jen jako příklad hotového výrobku, šikovnější si to mohou vyrobit sami ze součástek z aliexpresu za zlomek ceny. Potřebý DC-DC měnič je za několik centů na aliexpress.

            Odpovídal jsem na dotaz jestli ten akupak s 8,4V, který už má může nějak připojit na Gaciron V9.

            Co znamená, že jsi to moc nestudoval? To je jako, že jsi jen viděl obrázek z dálky a podle toho usuzuješ jak se to bude chovat? V popise tam máš napsáno, že to zvládá napětí 2.5–12V převést na 5V.

            0 0
    • drood  

      Láká mě testnout" tohle":https://www.fasttech.com/…icycle-light. Je to na 26650, pro delší cesty se dají náhradní vozit s sebou, nebo je to možné napájet z powerbanky. A nemělo by to oslňovat. Teda, ne že bych neměl čím svítit, ale za ty prachy…

      0 0
      • jIrI___  

        Dívám se špatně nebo tam není psaná délka výdrže?

        0 0
        • drood  

          Díváš se dobře, není… Ani jsem ji nenašel… Budu si muset pohledat nějaký výpočet, tady to nevím, jestli se dá použít, turbo mi vyšlo 25 minut…

          0 0
        • xtonda  

          Vzhledem ke kapacitě baterky a spotřebě diody na plný výkon tak 20 minut. Já to tedy počítal od oka z hlavy.

          0 0
          • atty  

            Tak 26650 se dá pořídit i v kapacitě 5000mAh (reálných) a proudy i přes 20A jim nedělají problémy (správně vybraným typům článků). Cena za článek ±300–400,– a výdrž i v turbu tím pádem skoro hodina (samozřejmě vycházím z průměrných odběrů diod na takový světelný tok cca. 20W).

            Nicméně na 2300 lumíků s tím svítit nikdo asi tak dlouho nepotřebuje, tudíš 250, 500 případně 1200 lumenů bude bohatě dostačovat (je to rozumně odstupňované) a výdrž bude tím pádem docela dostatečná (i na pár hodin jízdy).

            Otázka je spíše, jak „dobrý“ je světelný kužel a jeho rozptyl, případně jestli je řešeno směřování světla k silnici, jako u „lepších“ třeba 2× 18560 baterek.

            Za mne celkem pěkný – úplně ideální, kdyby udělali to samé (stejné výkony a funkce) pro 2× 18650 :)

            0 0
            • drood  

              Pardóón, musím se opravit. Není to na 26650, ale na 26350, nějak mi to tam skočilo automaticky, na 26650 už jsem zvyklý. Proto je ta svítilna jen 77mm dlouhá…

              0 0
              • atty  

                Aha, tak při délce 77mm jsem předpokládal 26650 – jsou baterky na 18650 i 26650, který se vejdou do 75–80mm i s 65mm baterii.

                Tak to potom jde o to, na jaké režimy s tím míníš primárně svítit – na těch 250 až 500 lumíků by to i tak mělo alespoň dvě hoďky svítit, otázkou je, zda to dostačuje (dobou svícení a výkonem).

                0 0
                • drood  

                  Pro mě je to bludička, proti 3× XM-L2 na 3,5 A je to jen sranda. Ale až přijde, omrknu to a pošlu dál… Do 77mm 26650, XH-P50, reflektor, štítek, sklo, přepážku pro chlazení a zadní šroubovací víčko prostě nikdy nenacpeš… Jasně, 3× nebo 4× XP-G nebo XP-L s pidioptikami skoro jo… Mě to zaujalo spíš proto, že spousta lidí nechce kabely, pak vozí na řídítkách cihlu s 2× 18650, případně nějaký Convoy.

                  0 0
                  • atty  

                    Jo, je faktem, že XHP 50 už není moc mrňous a chlazení taky potřebuje řádný, takže ta délka by asi neprošla.

                    Pokud jezdíš s 3× XM-L2, tak tohle může být pro Tebe opravdu bludička, pro mne je 2300 lumenů tak 3× víc, než jsem kdy vůbec potřeboval :)

                    Ony ty „cihly“ na 2× 18650 nejsou reálně zas tak o moc větší, než tohle :)

                    0 0
    • SkejT  

      přemýšlím o dalším upgrade světla,nyní konkrétně světlo na řidítka, má někdo zkušenosti přímo s tímto světlem: BLAZE LASERLIGHT ???

      díky za info

      0 0
      • nooski  

        Strašně předřažená 3.14čovina

        0 0
      • Vilém  

        Uz vidim, jak lidi cumi po tom laserovym obrazku a pak ti skoci do cesty, pripadne te sejmou.

        0 0
      • atty  

        Kdyby to stálo pětikilo, tak budíž, takhle se mi to taky zdá hodně přepálený.

        Podobnou (a možná principielně lepší) službu udělá ta LED/Laser blikačka, co vytváří čáry na silnici a dá se sehnat za cca. 150–200 korun. Dal jsem to dcerce na kolo a bylo to dost dobře vidět, jen se tomu za pár týdnů (jejím přispěním – někde to špatně opřela) ulomil dost fórovej plastovej držák. Ale koupím to znova, je to ve tmě opravdu dobře vidět a na řidiče to asi opravdu působí tak, že viděj „ohraničený prostor“ který nemají narušovat.

        Koukal jsem, že některé verze taky přidávají „cyklistu“ na vozovku, dozadu, kde mi to připadá smysluplnější – sám jako řidič moc nekontroluju „zem“ vedle mne v levém nebo pravém pruhu, ale to, co je před/za autem určitě.

        0 0
        • gersa  

          Mas odkaz? Na kolo do mesta jak delany

          0 0
          • atty  

            Ty s promítáním cyklisty jsem viděl na ebay, třeba tady

            ebay

            Ty jen s pruhy maj skoro všude i tady – já ho kupoval myslím ve Sportisimu a bylo dokonce v „akci“ za 99,–

            Ale spíš bych doporučil to obvykle malinkato dražší, to „ploché“, nemá tak dlouhej držák = menší tendence k ulomení. Já koupil tu „berušku“ a držák se zlomil fakt za dva tejdny, nicméně s přispěním dcerky – někde to opřela a kolo spadlo a šlo to přímo na držák o zeď, takže se ten plast utrhl.

            Beruška

            Lepší provedení – kratší držák

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Vzhledem k tomu odkud svítí, nepromítá „lepší provedení“ při šlapání ten červený paprsek (který jde na obrázku před kolo) na nohy?

              0 0
              • atty  

                Jo, to „lepší“ provedení má trochu kratší „dosah“ toho obdélníku, může se to odrážet i od nohou (to ale vcelku asi není problém a naopak to může cyklistu ještě více „zvýraznit“) a samozřejmě záleží, kam to nasadíš (jakej je úhel sedlovky, jak je to vysoko nad zemí atd.). Nicméně nastavit to tak, aby to svítilo i na silnici problém není – je to celý plast a v případě potřeby to zručnej „kutil“ vymyslí tak, aby to svítilo, přesně tam, kam člověk potřebuje. Jen ten držák je opravdu fórovej a moc „ran“ nevydrží – rovněž by se dalo nějak svépomocí a za pár korun vyřešit lépe.

                Laser není moc vidět v šeru (nicméně je to kombinované se samostatně zapínatelnou klasickou LED blikačkou, která je slušná), naopak v úplné tmě mne to až překvapilo, jak dobře to svítí a jak dobře je pak člověk na silnici vidět. (koupil jsem to vcelku náhodou, když jsem šel dcerce pro obyčejnou blikačku na nové kolo a všiml si toho, že to maj za pár korun). Říkal jsem si, že i kdyby to nefungovalo/nebylo vidět, tak má klasickou LED bliknu, která svítí pěkně.

                0 0
            • xtonda  

              Těch zadních je plná ebay i Aliexpress, ale kupodivu sem tam nenarazil na žádný klon toho předního. Cena originálního 300 lm světla s laserem 125 GBP je ale naprosto absurdní, stejně jako 49 za bliknu nebo 10 za bidon.

              0 0
      • jIrI___  

        A já nedávno uvažoval, jestli v těchto „designových“ obchodech fakt někdo nakupuje :D. To světlo mi příjde fest napálené na ceně a promítání před kolo je v podstatě k ničemu.

        0 0
        • xtonda  

          Pokud cyklista pojede v cyklopruhu v mrtvém úhlu auta, tak tohle by při správném nastavení mohlo dosvítit před to auto a tím zvýšit šanci, že si řidič všimne. Ale muselo by se to rozumně rozšířit aby lidi věděli o co se jedná, což je při té ceně celkem nemožné.

          0 0
      • SkejT  

        pokud jsem se díval na správná videa na youtubu tak to nemá funkci pouze laser hologramu kola na zem před přední kolo, to je jen z jedná možností této baterky na řidítka pro městské použití v provozu která se dá dokonce vypínat, ale hlavní funkce je klasická přední svítilna na řidítka 300lm/13h svícení/možnost stroboskopu a další variace, indikace stavu baterie a vybití, hliníkový obal.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          300lm je tak na pomalou jízdu pro rohlíky a nesmí být mokrá silnice, pak nevidíš vůbec nic.

          0 0
    • jIrI___  

      Jaké jsou letošní trendy v předních světlech. Stále vládne Gaciron V9D nebo už byl z trůnu sesazen něčím s lepším poměrem cena/výkon?

      0 0
    • ms82  

      Pridavam se stejnou otazkou jako Jirl. Potrebuji vyresit svetla, nez se setmi (ne dnes, ale behem podzimu). Tohle uz je asi treti vlakno, ktere jsem procetl, tak se osmeluji se i zeptat, co vozite? Je do mesta (osvetlena silnice + neosvetlena cyklostezka) nejlepsi reseni radar + varia UT 800? Predpokladam, ze kdybych chtel jezdit po okreskach, nebo zlepsovat se na downhill segmentech po tme, bylo by treba pridat jeste neco silnejsiho dopredu. Tam se zda jako nejlepsi reseni Fenix BC30R. Ma nekdo s vyse uvedenym zkusenosti, pripadne doporuci neco lepsiho?

      Nechci moc nejakou levnou cinu, nemam rad, kdyz veci nefunguji. Taky bych rad, aby to neoslnovalo. Ne ani tak kvuli ridicum, tem trochu svetla neuskodi, ale spise na cyklostezku. Sam pri behani nesnasim blbce s 2000 lumeny vodorovne, idealne na stroboskop (neni omezeno na cyklisty).

      A doplnujici otazka – nemam jeste pockat, neobjevi se behem mesice jeste nejake nove moznosti?

      0 0
      • blue.sun  

        Vzato od konce: vždycky se může objevit něco nového, čekal bys do konce života. Prostě neváhej a kupuj.

        BC30R je dobrá volba. Jen na těch stezkách počítej s tím, že na plný výkon oslňuje taky. Od toho jsou snížené výkony, které na cyklostezky a silnice bohatě stačí, klidně třeba jen 300 lm. Ve městě… těžko radit. Tam jsou hlavní tvé oči, předvídání a opatrnost, takže si klidně jako hlavní světlo nech tu BC30R a k němu jen doplňkovou blikačku vpředu i vzadu. Radar bych do města vůbec netahal, ale mimo město je fajn.

        0 0
      • Johnnyxjr  

        Cao vozim tu bc30r celorocne i v mrazech za me kvalitni svetlo do ruzumnej peniz

        0 0
      • Coural  

        Prý to má 400 lumenů a ani nevyužiji max. režim. V případě, že je tma delší dobu jezdím se Solarstormem s externím accupackem.

        0 0
        • aristo  

          Gaciron V9C-400 vozíme s manželkou na kolech oba a za těch pár dolarů, co se dá sehnat, je to skvělé světlo s vyměnitelnou baterií a s odpovídajícím výkonem, který je udáván výrobcem. Jasně, na žádný hustokrutopřísný enduro/dh jízdy lesem za tmy to není, ale na normální noční jízdu lesem nám naprosto vyhovuje…

          0 0
    • HKs  

      Tak po hodinách strávených hledáním ve starých vláknech a obchodech taky požádám o radu.

      Sháním přední světlo na silnici do představeného držáku s gopro mountem, cca Garmin Varia UT800, ale bez nadbytečných funkcí.

      Pro moje účely stačí:

      • 500 lm na dojezd za šera, za tmy nejezdím
      • 2–3 režimy svícení, víc nevyužiji
      • nepotřebuji ANT+/BT konektivitu
      • nabíjení přes USB
      • žádná Čína

      Vychvalovaný Gaciron by nejspíš šel taky uchytit, ale rád bych se vyhnul tomuhle multifunkčnímu nesmyslu za 7 stovek Gaciron H09 multifunkční Aero držák

      0 0
      • jecnak  

        Uchytit muzes zcela cokoli – https://www.bike-forum.cz/…senosti-tipy#…

        0 0
        • gersa  

          Jak v tomto případě řešíš sklon světla?

          Takhle jak to máš na fotce mi přijde, že světlo svítí téměř rovně před sebe a pokud bych chtěl aby svítilo dolů před přední kolo, tak by musel hodně sklonit držák garminu, nebo nějak podložit světlo v redukci

          0 0
          • jecnak  

            Podlozim svetlo v redukci. Primarne ale vozim stejne Varii od Garmina a ta se da nastavit. Vlastne co jsem ji koupil, uz jsem Solarstorm nepouzil, protoze Varia nikde neprekazi a sviti zcela dostatecne a neoslnuje protijedouci.

            0 0
        • HKs  

          Děkuji za link, bohužel ten SRAM adaptor mi nic neřeší. Na představeném držáku mám nahoře GPS a ze spoda jen goPro mount, ten jde sice odšroubovat ale pod ním je hladká plocha a dvě dirky na šrouby.

          Sháním právě světlo přímo s protikusem do goPro, nejsem moc fanda redukcí na redukce.

          Také mě napadlo koukat v eshopech po světlech na helmy, kde je šance, že budou mít goPro konektor, ale nenašel jsem nic.

          0 0
      • Hrabex1  

        2–3 rezimy? to by me taky zajimalo, Prumerna hodnota je asi 6 a kdyz budes mit stesti, sezenes neco se 4ma. Ja pouzivam starsi Klarus, ktery ma 3 (vyuzivam jen 2) a obavam se nic takovyho na trhu momentalne neni.

        Prakticky reseni ma tahle:

        https://www.kronium.cz/…od_1901.html

        ma sice 6 rezimu, ale 2 prepinace + a – .Vi nekdo o necem podobnym, ale levnejsim?

        0 0
      • HKs  

        Tak na Aliexpressu má Gaciron světlo přímo s goPro mountem V7S, ale nejde rozkliknout a není v nabídce, možná ho ještě nezačal prodávat:

        https://gaciron.aliexpress.com/store/2906009

        0 0
      • lubosalbi  

        Já koupil toto

        https://www.alza.cz/…d5322279.htm?…

        je to přímo GoPro kompatibilní, je to moje první pořádný světlo a svítí to luxusně

        0 0
    • MavasH  

      Dá se u Gacironu (případně i u varianty „D“) otočit ta přední část s optikou?

      Přímo gaciron dělá i kombinované držáky světlo+cyklona­vigace, kde je svítilna dole a tím pádem naopak, viz obrázek.

      A pokud mají tyto svítilny upravený světelný kužel, znamená to, že by cyklista vlastně jen oslňoval protijedoucí..

      0 0
      • Smazaný účet  

        To bych si troufal říct, že nedá. Nikdy jsem V9S nerozdělával, ale už podle tvaru si myslím, že to nejde. To stejný u V9D (podle fotky).

        0 0
      • HKs  

        Také mě to napadlo, vroubkování po stranách přímo svádí k tomu to vyzkoušet otočit, ale na žádném videu jsem to nikde nenašel. Pokud by to šlo, určitě by to někdo ukázal.

        Můj osobní dojem z videí z rozbalování je, že nemá sklopený světelný kužel. „Kšilt“ nahoře je pouze proto, aby tě ve tmě neoslepoval proužek skla při pohledu shora (pořád je tam ale svítící vypínač, který bude mírně rušit).

        Nicméně zrovna tenhle model jsem objednal, za cca 14 dní budu moudřejší a můžu se podělit o zkušenosti. Například jak mi někdo na cyklostezce šlápl do výpletu za oslňující světelný kužel v kombinaci se stroboskopem.

        0 0
        • jIrI___  

          Potkat rozsvícenou V9S je třeba oproti profláknutému Solarstormu X2 jako pohlazení :). Něco jsem o tom psal tady u fotky:

          https://www.bike-forum.cz/…temna-zacina

          0 0
        • xtonda  

          V9D má na předním sklíčku (nevím jestli se tomu dá říkat čočka) hranoly, které lámou světlo dolů. A funguje to, když se postavím se světlem v ruce ve vodorovné poloze proti zrcadlu, tak v poloze vzhůru nohama světlo oslňuje o dost víc než když je ve správné poloze.

          0 0
          • romanholy  

            Taky mám V9D a opravdu je znát správná poloha, jinak bude hodně oslňovat. Otočit optika bez násilí rozhodně nejde.

            0 0
          • atty  

            Tak tak. Ono u většiny těchto svítilen (se směřovaným kuželem a v těchto kategoriích cyklosvítilen) je to jen o „zabroušení“ krycího skla tak, aby to lámalo světlo dolů. Levný, jednoduchý a vcelku účinný – rozdíl oproti hladkým sklům v rámci oslňování je značnej. Nevím, zda je krycí sklo/plast u této baterky možno otočit, pokud by to šlo, tak by mohla být provozována klidně hlavou dolu a zachovalo by se směřování převážně jen na silnici.

            0 0
            • xtonda  

              Už z toho jak je to tvarované je jasné, že to otočit nejde, takže to v podvěsu bohužel použít nelze.

              0 0
          • HKs  

            Mluvím o V9S ale zabroušené je evidentně také, vzhůru nohama použít nepůjde viz link

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pár fotek k tématu. Otočit to jistě nejde, optika nemá zabroušení, jen takovou hrubost po celé ploše na rozptyl světla, na zdi je vidět tvar rozptylu jen ve tvaru světla.

              0 0
              • jIrI___  

                Ještě je lehce tvarovaný celý kolimátor. Teoreticky by mohla jít otočit celá ta „hlava“ i s vypínačem, ale prakticky netuším jak to spojení mají řešené :)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Právě kvůli tomuto nápadu jsem dával fotku celýho světla. Když tu „hlavu“ otočíš (což ani nevím jestli jde), tak nesedne ten tvar na sebe. Vršek je plocha, spodek do kulata.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Máš recht, jako bych nic nepsal :). Gaciron prodává i samolepící destičku určenou k přilepení na telefon, díky čemuž ho pak člověk může nacvaknout do jejich držáků na světla. Mohlo by to jít použít i na tenhle případ – destičku nalepit na horní stranu světla a případně zajistit stahovačkama. Ale uznávám, že to není moc elegantní řešení :)

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Kdybyste někdo potřeboval, mám tu samolepící destičku určitě navíc, kupoval jsem celou sadu i s držákem na řídítka a destičku nepoužil.

                      0 0
              • HKs  

                Děkuji za fotky. Znamená to, že zabroušení není jen jedním směrem, ale pouze rozptyluje světlo? Pokud ho položíš rozsvícené třeba na stůl a stoupneš si kousek dál, oslňuje víc když leží vzhůru nohama?

                Našel jsem i schéma, ale jakýkoliv zásah vypadá na ztrátu záruky.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Zabroušení je samozřejmě směrové, alespoň na V9D, má tvar ‚šedové střechy‘. Funguje v podstatě jako fresnelova čočka, směřuje světlo víc na jednu stranu (shora dolů), další rozptyl je téměř jen vedlejší efekt optické nedokonalosti.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Je v nich rozdíl:

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Co u Gacironu funguje bezvadně, to jsou žluté plasty na okraji, které lámou světlo až ‚za roh‘ a jsou výborně vidět ze strany. A také horní černý kšiltík, který zabraňuje oslnění jezdce. Tady někdo jednou přemýšlel.

                      Takže prostým otočením celého svítidla by uživatelský komfort pozbyl těchto základních atributů. To už raději opravdu přilepit nahoru nějaký adaptér a používat dálkové ovládání na kabelu (u modelů, které je podporují).

                      P.S. Velmi podobně, jako na Tvém obrázku, je řešena rozptylka na mé čelovce Silva na reflektoru do blízka, ale optika je výškově asymetrická se středem s jinou texturou, aby dávala víc světla dolů.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  Když jsem s tím otočil a svítil na zeď, je to podle mě úplně stejný. Zabroušení tam není, ani ten vnitřek podle mě nemá jinak tvar nahoře a dole. Je tam prostě jen všude stejná nerovnost na povrchu po celé ploše sklíčka, to je vidět na první fotce. Proto jsem vyfotil i jak se světlo odráží zevnitř z paraboly kolem ledky, tam je taky vidět, že je to ze všech stran stejně. Podle mě otočením nic nespravíš, ale ani nepokazíš, jen by v případě deště mohlo natéct do nabíjecího konektoru. Sám to světlo mám vždycky nastavený spíš tak, aby svítilo dopředu dolů a dělalo spíš na zemi kužel, než to prát protijedoucím do ksichtu (to sám nesnáším).

                  0 0
            • bodlak2  

              Možná by se dalo použít tohle

              0 0
      • ememem1  

        mam otazku – k svetlu sa uvadza ze „Funkce powerbanky – tato funkce umožňuje využívat svítilnu jako PowerBanku pro dobíjení zařízení se vstupem na USB dobíjení (mobilní telefony, tablety atd), výstup má rychlonabíjení 2A.“

        to ako ze potrebujem micro usb to micro usb kabel (pravdu povediac som nic take nikcy nevidel aj ked ja sa v tom moc nerypem) a ten jediny otvor co tam vidim funguje ako vstup aj vystup? ci to snad funguje dako inak?

        0 0
        • nooski  

          Ve světle je micro USB i klasická USB dira. Je tam dvojitá krytka. Doma to vyfotim, pokud budu mít čas.

          0 0
          • ememem1  

            aha, tak dik, pozriem tiez ale ked mozes potesi.

            0 0
            • Forester  

              MicroUSB je na nabijeni a pripojeni dalkoveho ovladani, USB je pro funkci powerbanky. Takze potrebujes USB/ microUSB kabel, tedy standard a jen ho otacis dle toho, jestli nabijis svetlo nebo neco jineho

              0 0
        • Smazaný účet  

          .

          0 0
      • ememem1  

        k tomu podvesu, aj to mam takto

        https://www.aliexpress.com/…9674007.html?…

        akurat som k tomu pridal este jednu gumku aby sa to netrepalo lebo je to dost velke svetlo.

        ked sa to nebodaj ulomi tak to pojde poriesit tym gopro mountom a nalepkou

        0 0
    • jIrI___  

      Přidám se s dotazem – měli byste nějaký tip na zadní blikačku v ceně do 1000 Kč? Požadavky nejsou náročné – USB dobíjení a slušná svítivost při zachování kompaktních rozměrů, potěší klip kvůli možnosti upnutí na batoh. Aliexpressu apod. se nebráním, spíše ho uvítám :). Vozíte někdo třeba Infun F50 ?

      0 0
    • jkcz  

      Gaciron V7S-800

      Tady toto s podvesem vypada zajimave, nezabira misto na riditkach, akorat ze diky tomu, ze svetlo lze dat na drzak zespodu i shora, tak tam nema zabudovane zadne stinitko. Nemate tento model nekdo? Jde mi o to, jestli nesviti nejak blbe nahoru do gesichtu.

      https://www.led-expert.cz/…predni-cerna

      0 0
      • tompca  

        Mám ji asi měsíc, svítí kam má, žádné oslňování. Vozím ji na spodním podvěsu připevněnou pomocí GoPro adaptéru ( eBay cca. 60,– CZK) na originálním držáku s Brytonem. Ani o ní nevíš, že tam je, a jako bonus dálkové ovládání na řidítkách.

        0 0
        • HonzaP9  

          Tohle jsem teď taky pořídil, není špatné. Trochu mě teda zklamalo to, že kužel světla není moc ohraničený, spíš jen tak rozplizlý, takže pokud nechci moc oslňovat, tak si musím svítit hned před kolo… Bohužel variant světel do podvěsu moc není. Jo a ten šroubek na objímce na řidítka je tak titěrný, že jsem ho při montáži nejdřív málem ztratil a následně jsem strhnul šestihran. No ale namontováno nakonec je.

          P.S. Tohle je asi poprvé, kdy mi vadí opratě od řazení. K úpravě jsem se ale ještě nedostal.

          0 0
    • zdenek  

      Tohle světlo tady pár lidí doporučovalo:

      Ali

      Zajímavé je, že jde zvolit „Ships from Czech Republic“, ale v tom případě se objeví hláška „Can not deliver to Czech Republic“. Z jiných destinací do CZ poslat lze. Co to znamená?

      0 0
      • MatS  

        Koukam, ze mas recht. Slusna absurdita :-D

        0 0
      • xtonda  

        To že nelze poslat z česka do česka je absurdní. Je šikovná blikna, mám červenou a teď sem objednal pár dalších červenobílých pro zdvojení a jako rezervní přední světlo odsud https://www.aliexpress.com/…5108542.html, tam to poslat z česka do česka lze.

        0 0
        • zdenek  

          Dík za link.

          Tam to poslat půjde, ale zase je zajímavým paradoxem poštovné. Z Číny zdarma, ale z CZ $3,68…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak na tom není nic zajímavého :)

            0 0
          • milan.v  

            Je to dotované čínskou vládou, proto ta nula…

            0 0
            • babkanakole  

              No, zajímavé je spíš to, že občas i nedotované poštovné ze zahraničí (obyčejné, z Anglie nebo Francie) může být levnější než stejné obyčejné poštovné z Čech.

              0 0
              • milan.v  

                To už je ale jiná debata, český obchodník se zkrátka přiživuje s marží i na poštovném, když mu to trh umožňuje…

                0 0
                • Jirik123  

                  Není to tak, v posledních letech všichni přepravci výrazně zdražují a ceny jsou úplně někde jinde než dříve…

                  0 0
            • xtonda  

              No v poslední době je na Ali za 0 jen nesledovaná pošta s předpokládanou dobou přepravy měsíc a půl. Sledovaná přeprava je tak 2–4 USD.

              0 0
            • Jirik123  

              Traduje se to, ale zda tam jsou nějaké čínské dotace nevím. Ve skutečnosti to ale určitě dotuje česká pošta, takže skrz vládní dotace vlastně my všichni.

              Ceny za mezinárodní přepravu se účtují dle tarifů mezinárodní poštovní unie. Tyto tarify jsou stejné již desítky let a zvýhodňují rozvíjející se ekonomiky před těmi rozvinutými. Tzn. dle těchto mezinárodních dohod je poštovné ze „zaostalé“ země do „rozvinuté“ levnější než naopak. No a protože poslední změna těch tarifů se prováděla ještě v době, kdy Čína byla zaostalou zemí, tak z toho dodnes číňani těží a mohou si posílat levně do celého světa.

              Trump se do toho rozhodl šlápnout a pod pohrůžkou odchodu USA z mezinárodní poštovní unie si vymohl změny. USA budou moci zvyšovat účtované ceny za příchozí mezinárodní poštu od roku 2020, ostatní země od roku 2021. Změna bude ovšem postupná a rozložená do několika let. Při současném nastavení prý americká pošta tratí na zásilkách z Číny kolem 500 milionů dolarů ročně.

              0 0
              • milan.v  

                Netraduje se nic, o tom dotování ze strany čínské vlády jsem četl seriózní článek na seriózním ekonomickém webu… Dokonce šlo o to, že ta dotace už bude ukončena, alespoň takový byl úmysl.

                0 0
          • xtonda  

            Jo cena 1,5, pošta 3,6. Nejvíc mě ale irituje, že za 2 kusy je pošta 6,3, za tři 8,9. I tak se to ale vyplatí, led-expert chce za kus 330 Kč a za poslání poštou 150 Kč. Sem zvědav kdy mi dojdou.

            0 0
            • xtonda  

              Dneska došlo PPLkou, objednáno 25.9. večer, takže dá se říct 8 dní, to ujde.

              0 0
              • rasto  

                no a jaké jsou dojmy? kvalita výroby, svítivost?

                0 0
                • xtonda  

                  Svítí IMO slušně, nemám jak změřit jestli odpovídá výkon v lm, provedení v pohodě na světlo za stovku.

                  Akorát drobné upozornění, že u těch dvoubarevných nemají obě barvy stejné režimy. V popisu zboží to sice je ubedeno, ale já to nějak přehlédl. Zatímco červená má dvě intenzity svícení a dva druhy blikání, tak druhá barva (modrá/bílá podle varianty) umí buď svítit nebo blikat na střídačku s červenou, tj. nejde to použít jako přední blikna, není tam blikací režim jen s bílou.

                  0 0
                  • zdenek  

                    Mám objednanou červenou, tak jsem zvědav, kdy dorazí. I u té jednobarevné mají různí prodejci napsané různé režimy. Někde chybí pomalé blikání a je jen strobo.

                    0 0
                    • xtonda  

                      Pomalé blikání červenou má jak moje jednobarevná červená kupovaná 2/2018, tak teď ta nová červenobílá.

                      0 0
            • Joe_Pike  

              Na Ali je lepší dát do koše 1 kus a v koši kliknout „plus“ na požadovaný počet kusů, než rovnou přidat 3 kusy. Většinou to funguje.

              0 0
    • Dvojan1  

      Dnes jsem dal Ali. blikačky do řidítek a fakt pěkně to svítí. Zadní mám Infun s funkcí brzdového světla. Výdrž 40 hodin.

      0 0
      • jaja01  

        jeee, wilik .. hele, zatim jsem s funkci brzdy videl jen na zaklade napojeni na lanko mechaniky, tohle ma akcelerometr nebo jak to funguje? mas odkaz? uz do me v praze jeden umelec lehce zezadu tuknul, tak by se mi to hodilo, diky

        0 0
        • Dvojan1  

          Má to vestavěné čidlo. Na silničním kole to funguje dobře. Na nerovnost ech se to občas rozsvítí samo, ale to neřeším. Dokonce může být úplně zhaslá a i tak reaguje na brzdy.

          0 0
    • marttoni  

      Nejel včera někdo z místních na silničce okolo Tiských stěn směrem ke Sněžníku před 16hod? Světlo měl pod počítačem a měl tam nějaký Daytime Flash s jedním dlouhým a dvěma krátkými záblesky, žádné epileptické strobo. Jak bylo zataženo, tak cyklista byl vidět na fakt velkou vzdálenost naprosto perfektně, i když byl oblečený v něčem tmavém. Tohle osvětlení by mě zajímalo, tak kdyby náhodou to byl borec odsud.

      0 0
    • melda  

      Ja mám Cateye Volt 700, už asi 8let, naprosto bez problémů. Na cyklostezce v noci po dešti musím cestu trochu hledat, jinak paráda. Dřív jsem s ním jezdil cca 1h denně z práce (podzim-jaro), teď cca 20min denně + vyjížďky, nabíjím 1× tydně preventivně. Baterka furt drží, kolo mám někdy zaparkovaný na dešti a pohoda

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.