• Kos_CZ

    Zdravím ve spolek,

    tak jsem podlehl a na závod Okolo republiky (https://www.okolorepubliky.cz/) se přihlásil.

    Není tu někdo kdo ho už jel?

    0 0
    • Jirkavfr  

      Jel jsem ho, i když jen tu kratší.

      0 0
    • Kos_CZ  

      Teď to nestíhám, tak jen co jsme zatím mezi sebou přes SZ prohodili:

      Zajímalo mne, zda má krabice do kempu, kam si účastníci mohou nechat poslat věci, nějaké limity, protože od organizátorů jsme mse to zatím nedozvěděl. Jsem holt nedočkavý. Prý ano, a dozvím se.

      Ptal jsme se na nějaké obecné info – co se třeba osvědčilo a co ne – odpověď byla brát toho pokud možno co nejméně (batoh na záda ne) a osvědčila se hrazda (tu mám v plánu, jen musím vyměnit řidítka a představec).

      Ptal jsem se na dobíjení trackeru a jeho výdrž, ale ten bude pro letošek nový, takže loňské zkušenosti nejsou přenositelné.

      Nabíjení „spotřebičů“ (Garmin, tracker, mobil) z powerbanky, při zastávkách na přespání ze zásuvky. Mobil v Airplane módu ušetří hafo spotřeby.

      Jako brašny se osvědčili Apidury (mám taky a rovněž spokojenost).

      Plánování dopředu je důležité, preference co nejplošší trasy s minimem kopců.

      Tolik ve zkratce to hlavní o čem jsme si psali přes SZ.

      Tím, že se mi sem ozval jen jeden člověk myslel jsem, že to není téma co by tu někoho zajímalo. Ale spletl jsem se, takže budu pokračovat tady. Jsou ještě nějaká témata co mne zajímají – osvědčené oblečení do deště, osvělení na dlouhých jízdách, co vzít a současně nemít nic nzbytečně (to je hodně individuální), jak řešit špinavé oblečení cestou (protože jet 1400km v jedněch hadrech je asi dost ekl a pokud ten propocený humáč odložím v kempu do krabice co mi půjde pak několik dní v parném létě domů, mohu taky místo cyklokalhot vytáhnout pěstírnu hub) atd…

      Asi později dnes či zítra to rozvedu. Mám zkušenosti jen s jednou delší jízdou (375km a to byla záležitost jednoho dne), takže toho, co mne zajímá, je dost…

      0 0
      • Lance  

        Zkus přečíst články od beranyduc myslím, že se tak jmenuje. Jel toho plno a čte se to suprově :-)

        1 0
        • Fathlete  

          Jeho blog

          1 0
          • Kos_CZ  

            Četl jsem. Např. jezdí s dynamem, takže nabíjení v podstatě neřeší, neb se mu děje průběžně. J8 nemám, takže budu řešit. Zatím jsem to propočítával, že při mých nadstandardních nárocích na elektřinu (Roam, mobil, tracker, přední světlo, čelovka, dvě zadní blikačky a dvě kamery – vím, jsme magor, ale baví mne to a nepojedu to čistě jako závod ale spíš jako zkušenost) jsme schopen s jednou powerankou a pár náhradníma akumulátorama do kamer dát celou trasu od startu až do kempu. A protože budu stavět na jídlo na benzínkách a rzhodně i někde na něco normálního, tak tu powerbanku dobiju (byť ne do plna). Do kempu si pošlu nabitou náhradní, čímž pořeším situaci, že bych dorazil v době, kdy by se nehodilo to tam zapíchnout a vyspat se a chtěl bych jet dál.

            0 0
            • miche  

              Právě řeším, jakou Powerbanku … takže případný TIP ocením, začal jsem nabíječkou a ta vydržela 14 dní testování a je po ní … takže i tu nabíječku potřeboval doporučit :-)

              0 0
              • Kos_CZ  

                S tím laboruju teď taky – jde tam proti sobě váha a výkon (tedy pokud je kam přenést) – momentálně zkouším tuhle: https://www.alza.cz/…d6292501.htm?o=5 v kombinaci s powerbankou https://www.alza.cz/…d6484560.htm – co za sebe chci je, aby powerbanka měla Rychlý nabíjení a Pass Through Charging – takže při jejím nabíjení může sloužit jako hub pro nabíjení dalších zařízení. Zatím předpokládám, že Žacléř-kemp pojedu rychleji, takže vezmu menší powerbanku a tuhle velkou si pošlu do kempu nabitou pro druhou část trasy.

                0 0
                • ladys  

                  Takové PB jsou, ale jsou tam vždy ztráty. V místě je nejlepší nabíjet napřímo.

                  Asi je dobré mít dvě nabíječky, pro případ kolapsu. I když možná stačí jen kabel a dobré srdce lidí ;)

                  0 1
                  • Kos_CZ  

                    Takřka na každé benzínce obyčejnou USB nabíječku sezeneš…

                    0 0
                    • jmaselnik  

                      ta bude ale pro větší powerbanku dost pomalá, že jo. Jinak jako nabíječku můžu z osobní zkušenosti doporučit Baseus: https://www.alza.cz/…d5758886.htm je to v podstatě totéž, co linkuješ výše, ale mám už 2 rok bez jakýchkoli problémů včetně dobíjení notebooku a má ji i pár známých. Rozdíl v ceně nula nula nic, proti té Tvojí.

                      0 1
                      • miche  

                        Super TIP, díky moc.

                        0 0
                      • Kos_CZ  

                        Parametrově jsou stejné – obě 65W, stejný počet výstupů, hmotnost…

                        0 0
                        • jmaselnik  

                          jasný, jenom přidávám zkušenost s dlouhodobým používáním.

                          0 0
                          • Kos_CZ  

                            No jen doufám, že to ode mne nevyznělo nějak podrážděně! .. :)

                            Tu nabíječku od benzíky jsme myslel jako nouzovku – jinak je jasné, že pokud nechci při nabíjení tvrdnout hodiny, potřebuju nabíječku pořádnou, která mi do PB a mobilu natalačí elektřinu rychleji a pokud mám vedle ještě jeden výstup, který zvládne naíjet třeba světlo, je to výhoda. Ale včera jsem si ověřil, že nabíjení přes nabíjenou powerbanku má smysl jen u malých kapaci – blikací zadní světýlko, Wahoo roam (kdo má) atd – viděl bych to tak někde do 1500mAh kapacity max. Včera jsem zkusil takhle nabíjet mobil a nic moc. Ale dovedu si představit, že má tohle smysl v případě, kde PB funguje jako mezičlánek mezi dynamo a třeba dobíjecí světlo – tam nejsou proudy nijak vysoké a vyrovná to poklesy a výpadky při pomalé jizdě a nutnosti zastavovat.

                            0 0
                            • jmaselnik  

                              V pohodě, normálně se bavíme ne přece :-). Powerbanku na dynamo vidím jako nutnost. To, co mi leze z dynama bych do telefonu neměl odvahu pouštět :-) Po pravdě ale musím říct, že už jsem z dynama nedobíjel ani nepamatuju, jak už nejezdím delší štreky.

                              0 0
                          • 01carbon  

                            mam 2ks – jeden se letos v zari ugriloval. vyraklamovano na alze bez prblm. asi je to to nej co jde norm sehnat. ja jen aby se to nestavelo na piedestal :)

                            0 0
                • jezekin  

                  Já laboroval a došel k závěru:

                  • fce passtrought nemá smysl (lepší je koupit lepší nabíječku s více výstupy a dostatečným výkonem)
                  • ta doporučovaná výkonná 20000 yankee je supr, ale když koupím 2 malé 10000 o výkonu 20W, ušetřím 500,– Kč a získám větší univerzálnost (možnost vézt jednu, v kempu vyměnit a nebo dobít a vézt obě), využití jen jedné na kratší závody, váhově jsem nastejno, doba nabíjení taky při dobré nabíječce (ta je potřeba i u velké PB)
                  • zvolil jsem nabíječku 65 W s 2 USB-C výstupy, které umí zároveň těch 20 W dát a v jednom USB-A ještě můžu dobíjet Garmina
                  • takže sumárum: 2× PB 10000, 20 W (340g); nabíječka 65W, 3 výstupy (110g), 1 univerzalni kabel (C-C, A-C, C – micro), 1 usb c – c + a.
                  0 0
                  • Kos_CZ  

                    Já tím že mám v úmyslu cestou filmovat, tak potáhnu dvojnásobnou kapacitu. Nerad to přiznávám, ale passthrough nevyužiju – je dobré pro toho, kdo jede s dynamem – zkoušel jsem přes to doma cvičně dobít mobil a ne že by to nešlo ale větší problém je, že bych si tím strašně komplikoval život – je totiž pro situační povědomí lepší (zvlášť když je člověk unaven) když vím o tom, že mám plnou powerbanku a mohu vše dobít, než že mám v mobilu 73%, v PB 59% a kameře 32% baterky a laborovat s tím, co ještě před kempem dobíjet a co ne…

                    0 0
              • trpaslik72  

                Ahoj, aktuálně to na letošní míle řeším taky. Z nabíječek jsem zatím rozhodnutý pro ten 65 Wattový Baseus (případně 100 Wattový). Co se týče powerbanky, mám od kámoše tip na Yenkee YPB 2045 Power bank 45 W / 20 000 mAh, která má poměrně slušný poměr kapacita/hmotnost a hlavně slušný nabíjecí výkon powerbanky. Určitě nepodcenit výběr kabelů.

                0 0
          • borda  

            Skvělý! Snad ještě lepší, než klasický „deník rychlého turisty“ a že jsem si kdysi pocetl:)

            Díky za sdílení!

            0 0
      • Libores  

        Můžeš mrknout i na zkušenosti z 1000 mil, ty tu jel kde kdo. Třeba zrovna s těma hadrama, já jel celý míle 12 dní v jedněch hadrech:) Nahoře jsem měl sice dvě lehký merino trika, který jsem střídal nebo kombinoval, ale gatě normální lycra cyklo s vložkou. Humus, ale člověk si zvykne.

        0 0
        • Kos_CZ  

          Jo jo, na ty jsem koukal – tam je k tomu ještě navíc bláto a jede se to „divočinou“. To je trochu jiný hygienický level!

          0 0
      • teffe  

        Nevím jestli by to u závodu umožnily pravidla, ale na oblečení jde použít Zásilkovna. Loni jsme to využili, jeli jsme na tři dny a nechtělo se mám cokoliv vozit s sebou. Trasu jsme měli naplánovanou a zajištěné ubytování. V míste prvního i druhého ubytování byly boxy Zásilkovny. Do nich se dotaneš nonstop. Tam jsme si předem poslali balíček s oblečením, pár tyčinkami a gely na cestu další den a lepící páskou na zalepení krabice ve které jsme použité oblečení poslali zpět. Jednou z pošty a jednou z obchodu který přijímal zásilky pro Zásilkovnu. Dá se to naplánovat tak, aby jsi s krabičkou necestoval příliš daleko, jen to chce třeba igelitku do které to dáš, abys nezdil s krabicí v ruce.

        0 0
        • Kos_CZ  

          Tak pravidla říkají, že závod musí být fér = všichni musí mít stejnou šanci. Tzn. klidně pmohu požádat manželku, aby mi na trať přivezla v hrnci guláš, ale musím ho mít dost pro všechny a musím všem účastníkům dát vědět, že na daném místě bude podáván… :)

          Takže Zásilkovna by měla být v pohodě a je to celkem zajímavý nápad. Jen pořád zůstává platný onen aspekt, že propocené hadry zavřeš do nějaké igelitky a v teplých letních dnech pošleš poštou/Zásilkovnou.

          Aby to po vyndání neodešlo samo… :D

          MNe spíš napadla varianta vzít náhradní gatě a doufat, že bude horko – nekde pod vodovodem je přemáchnout a cestou usušit zavěšené na kole.

          1 0
          • Forester  

            S tím „praním“ to dělám na Mílích. Mám 2 sady oblečení, které pi 2 dnech střídám … a celkem to funguje. A na spaní mám trenky. Spaní v dresu bych nedal … :-)

            0 0
            • Mohy  

              Teda to seš slečinka:) to musíš pěkně na prasáka všechno jen jednou a žádný trenky na spaní:) ušetříš místo i gramy…

              1 0
              • McBlacky  

                Ty trenky na spani jsou must have. To je minimum ;) nebo na ostro. Spat v cyklo to jen kdyz davas nouzovku 20–30minut pac padas z kola ale musis dal

                0 0
                • Mikikuba  

                  Naostro.

                  0 0
                • Enron  

                  Trenky taky na spaní vozím, loni jsem spal na Dýleni na Milich v cyklo protože hrozně chcalo a pod přístřeškem bylo misto tak akorát si roztáhnout karimatku a spacak :-)

                  0 0
              • Forester  

                Uznávám, jsem :-).Ale jakýsi komfort mít musím.

                Pokud bude za týden v cíli, pak asi OK, ale v tu dobu se teprve plížím k půlce :-).

                0 0
    • Gravd  

      Jel jsem okolo republiky loni, ale také jen krátkou trasu a mám v plánu jet i letos.

      Byla to moje první sezóna v sedle a vlastně jsem se do cyklistiky zbláznil díky tomu závodu. Neměl jsem žádné zkušenosti, ale brácha to jel loni i předloni, tak mi dost poradil. Ale i přesto, je pár věcí, které mám v plánu udělat jinak. První noc jsem jel v kuse a do kempu jsem dorazil další večer, kde jsem se 3h prospal, takže podsedlovku s karimatkou a spacákem jsem táhl celý závod zbytečně. Letos si nechám tyto věci dovézt do kempu, kde zvážím, jestli to brát sebou nebo ne. Sebou povezu jen izotermickou folii pro jistotu, abych když to nepůjde někde na chvíli lehl a v nejhorším se dá někde ubytovat, což snad nebude potřeba. Určitě si do kempu nechám dopravit druhé oblečení kde se převleču. Loni jsem si nechal převézt jen dres, a jelikož jsem 30km před kempem na kost zmokl, tak jsem musel do balíčku vložit mokrý dres. Balíček dorazil dost rozmočený a zápach s toho šel slušný, ale houbyčky tam ještě nerostli :-). Vše jsem pořádně vymáchal a nechal dva dny venku sušit, a pak teprve vypral a v pohodě. Téhle situaci nevím jak předejít, ale vím jistě, že si tam zabalím igelitku nebo sáček, ať můžu do balíčku mokré a suché dát odděleně. Balíček jsem neměl velký, ale co jsem viděl ostatní balíčky, tak největší tam byly naplněné standardní batohy, takže podle mě se dá sbalit docela dost věcí.

      Pokud jde o nabíjení, tak jsem jel jen na trasu v mobilu, který mi vydržel 10–12h a ten včetně světel jsem dobíjel powerbankou 20000Ah. V kempu jsem během těch pár hodin dobil mobil, powerbanku i tracker, a na to dojel už do cíle, ale jak jsem psal, jen krátkou trasu.

      Loni jsem jel na půjčeném gravelu bez hrazdy a na rovinkách jsem na nejlepší dost ztrácel, takže letos už na silničce a s hrazdou. Na gravelu byly velkou výhodou bezduše, za které jsem byl v určitých úsecích českých silnic rád, takže asi přezuju v létě i na silničku.

      Pokud jde o oblečení, tak to ještě vychytané úplně nemám. Naštěstí jsem loni zmokl jen 2× a vždy pár hodin před kempem a cílem, takže mě to až tak nemuselo trápit, ale jak jsem psal, v balíčku určitě náhradní oblečení.

      To je momentálně asi vše co jsem schopen poradit, ale každý má samozřejmě jiné ambice a jiné nároky, takže ať ti tu poradíme cokoliv, tak stejně až na základě vlastních zkušeností budeš přicházet na to co se dá příště zlepšit.

      Tak ať to dobře šlape, uvidíme se v Žacléři

      0 0
      • Kos_CZ  

        Ahoj, díky za postřehy!

        Možná Ti to nepřipadá, ale já jsem za ně vděčný, protože mimo své sujektivní zkušenosti i potvrzuješ obecná pravidla, jako že v podstatě každý táhne něco zbytečného = každý může jet více „na lehko“. Já osobně jsem loni jel na jeden zátah Palkovice-Praha – něco přes 16 hodin a 375km a v podstatě bych byl býval mohl jet i dál, jen jsme dorazil domů. Odpočatý jsem tedy rozhodně nebyl, bolel mne krk, měl jsem osezený zadek, a otlačené dlaně – ty byly ze všeho asi nejhorší = hrazdu plánuji taky (u mne to znamená vyměnit na kole aero-řidítka za normální s představcem.

        Oblečení mám v plánu vézt náhradní s sebou – ne snad, že bych nevydržel vlastní smrad, ale vysrážená sůl z potu může nepříjemně dráždit, takže se rád převléknu – do kempu si pošlu taky dvě sady.

        Stejně jako Ty mám v plánu jet i přes první noc, ale pokud by v noci mělo pršet, tak si klidně někde cestou vlezu do hotelu/penzionu a prospím se tam, protože noc, déšť a k tomu ještě případně nízká teplota je slušný drtič vůle a výkonu a nechci to riskovat.

        Jako nouzák mám koupený takový ultralehký žďárák/byvakovací pytel z termofólie – je v rozměru spacáku a mám ho propřípad, kdybych právě v noci někde odpadnul a musel prostě na 15 20 minut zavřít oči a byla mi zima. https://www.hudy.cz/heatshield-bag

        Sbalené to má 7cm na délku a průměr 6cm. Na nouzi ideální…

        0 0
        • andy97  

          Ten pytel z termofolie vypadá dobře.

          0 0
          • Kos_CZ  

            Mně se na tom líbí že je to skladné a nestojí to majlant, takže pokud to někde použiji a poškodím, netratím na tom kalhoty. Jen to nedoporučuji moc vybalovat na domácí zkoušení, protože do toho pěkného továrního rozměru to už nejde sbalit (osobní zkušenost). :)

            0 0
            • andy97  

              To je mi jasný, že to nepůjde sbalit na původní velikost. Loni při jednom závodě sem měl klasickou izotermickou fólii a bylo nereálný to rozumně sbalit. :)

              0 0
            • Melvin  

              Jsem na to koukal někde na youtube, kde to testovali a teplo to udrželo. Ale lidi v komentech pak psali, že jak to nedýchá, tak se v tom drží vlhkost a to mě trochu odradilo.

              0 0
              • Kos_CZ  

                Jak jsme psal – nečekám od toho komfort spacáku, ale nouzovou možnost někde an chvíli složit hlavu a netřepat se zimou jako ratlík…

                0 0
                • McBlacky  

                  Bude to max na hodinku, pak z toho vyplaves ve vlastnim potu. Bude to jak s levnym zdarakem, proste jak nejsou alespon zakladni parametry ventilace materialu, je to na urovni igelitoveho pytle po par minutach.

                  0 0
        • Gravd  

          Při vícedenním závodě se nejede takové tempo, že by se člověk nějak přehnaně potil a když jsou horka, tak pomůže nějaká koupačka v rybníku poblíž trasy. Není to sprcha, ale sůl to smyje a zrovna se člověk i zchladí. Využil jsem to jednou a rozhodně to pomohlo.

          Pokud jde reakci těla na několikadenní zátěž na kterou není zvyklé, tak se dá jen těžko poradit, ale pokud bolesti nejsou takové, že by znemožnili pokračovat, tak je to jen o hlavě. Ta se dá těžko natrénovat, ale přesto rozhoduje. Já jsem měl poslední den největší problémy s koleny a kyčlí. Zadek, který řeší asi každý, mě ten den trápil asi nejmíň.

          Na otlačené dlaně můžu doporučit dvouvrstvou omotávku. Dá se i přidat druhá omotávka na původní, ale to údajně (nemám vyzkoušené) špatně drží. Lepší je rovnou dvouvrstvá. A také mě pomáhá lehčí protažení cca každou hodinu až dvě, změna posedu a samozřejmě i střídání úchopu, ale to je asi samozřejmé.

          Ten Ždárák vypadá dobře. Asi nad tím budu uvažovat a za tu cenu proč ne. Díky za tip.

          0 0
          • Cen da H  

            Ja, kdyz kamarad chtel dve vrstvy a nedrzelo to, pouzil pod druhou vrstvu oboustranou lepenku na koberce. Nastrihat kusy na jednu otacku okolo riditek a tak pokryt problematicka mista, nebo cele. Na tom uz pak druha vrstva drzi tak ze ji nesundas bez roztrzeni. Oboustranou kobercovku pouzivam i pod jednu vrstvu pod konce omotavky.

            1 0
            • Kos_CZ  

              Já dvě omotávky mám a drží. Na druhou stranu jde hodně o to, jaké to jsou omotávky (jak měkké, tlusté) a taky jak je kdo citlivý v souvislosti s karpálním nervem. Mně třeba ani dvě omotávky nestačily, ale pokud je na kole ještě hrazda, tak si dlaně odpočinou a měly by být dostatečné. Mimo to mámv plánu pod ně ještě dát gelovou podložku.

              Jen takový malý postřeh: Když jsem jel oněch 16 hodin, tak jsem pravidelně co hodinu udělal přestávku, slezl z kola, protáhnul se a dal si něco k snědku. Překvapivá nepříjemnost byla, že mne od rukavic bolely ruce mezi prsty. Bylo to tím, že mne nejdříve začaly bolet dlaně a jak jsme se snažil držet řidítka jinak (abych se neopíral uprostřed dlaně ale třeba blízko malíkové hrany dlaně či naopak „palcovým bříškem dlaně“, rukavice se mi jakoby natahovaly na ruku, a meziprstí bylo místo, které tomu kladlo odpor.

              Takže po sundání rukavic jsem zjistitl, že mám mezi prsty krvavé otlaky…

              0 0
              • wego1991  

                Doporucis nějakou tu gelovou podložku? Chci měnit omotavku (na normální ježdění) a chtěl bych hrubší a zároveň i měkčí, tak mě zajímá co je lepší jestli hrubá (počítám, že logicky bude měkčí než tenčí) nebo ta podložka + obyc omotavka..

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Nedoporučím, protože nemám žádnou zkušenost. Jedna mi teď aktuálně leží v krabici vedle stolu, spolu s omotávkou, novými řidítky a představcem a tohle vše zítra vezu kámošovi na montáž na kolo. Koupil jsem v podstatě první, co jsem našel na koloshop.cz.

                  A je docela možné, že na to hodím před závody ještě druhou omotávku, protože ruce fakt trpí…

                  0 0
                • Fran-tic  

                  https://www.cykloskoda.cz/…ads-d896.htm?…

                  Tohle mám a stejnak jsem to premotal hrubou omotavkou. A na ultra bych to klidně obmotal ještě jednou.

                  0 0
                • Mikikuba  

                  Mam na kole 2 gelove na sobe od stredu riditek po paky. Tim byl problem vyresen samozrejme ruku v ruce s menenim pozice. A i RAA jsem vicemene jela bez nastavcu kvuli zadku. Staci ta nejlevnejsi a moc neutahovat. Jak zvetsis objem a zmekkcis funguje bezchybne. Kdyz tak naois do zprav.

                  2 0
        • Mohy  

          Ahoj, já jako spacák začal používat tohle: https://www.bushcraftshop.cz/…-lite-bivvy/

          Má to 155g a lze to dobře sbalit a vydrží to i opakovaný používání. V létě je to dostačující:)

          Nějaký dlouhý závody jsem už jel, tady sem se rozepsal o Itálii: https://mohyjede.webnode.cz/cervenec/, kdyby si potřeboval ještě s něčím poradit rád pomůžu… Náhradní věci na převlečení bych si maximálně poslal do tý půlky, tahat je sebou je zbytečný 

          0 0
          • Kos_CZ  

            Já dost trpím na odřená třísla, takže s sebou něco na převlečení povezu – styl cibule.

            Ten byvak pytel je o polovinu těžší než ten co jsem linkoval, ale ten tvůj má výhodu, že by měl propoštět vlhkost ven… Jen ta cena!

            Ale je pravda, že letošní ročník bude hodně o tom, jak kdo pojede na lehko, protože zatímco po rovině se nějaký ten dekagram ztratí, tak do kopců to bude hodně znát!

            0 0
            • Mohy  

              Ono hnát se jen za hmotností taky není rozumný – např. hůř se vyspíš protože máš jen lehkou fólii a druhej den pojedeš pomalejc z únavy. Zrovna Aleš ( Beranyduc) o kterým ste se bavili nahoře radši vozí ( většinou) spacák a nafukovacku aby se dobře vyspal. Ještě co se týče dynama . Myslím si že na závod typu okolo republiky je dynamo zbytečný. Dynamo začíná mít smysl tak od tejdeního závodu či delšího ( podle mě). Do ty doby stačí powerbanka. Já sem pořídil 20000mAh a váží 320g což je super váha – jestli chceš někde dohledám co to je přesně za typ.

              0 0
              • miche  

                každej TIP na TYP bude super!

                0 0
                  • Kos_CZ  

                    Jak dlouho se nabíjí? Koukal jsme na ní a má 2A max vstupní proud, což při napětí 5V je 10W nabíjecí výkon – to je na několik hodin = nabíjet zatímco spím, že?

                    0 0
                    • Mohy  

                      Já ji při závodech nemusel nabíjet(neměřil sem to ale myslím že kolem 8h). 20k mAh ti vydrží na tak dlouho že to ani není potřeba. Chce to chytře šetřit – na silnici přepínat světla do nejnižšího módu, mobil do letadlovyho módu, večer ztlumit podsvícení GPS atd… Hrozně taky záleží na pojetí závodu a odolnosti závodníka. Někdo vydrží jet x dní a skoro nespat – ten potřebuje větší powerbanku, někdo obden potřebuje postel – vše si dobije – menší powerbanka.

                      0 0
                    • ladys  

                      To je cca 12h, lepší mají nabíjení 18W=8h nabíjení. Lepší jsem loni nenašel.

                      Tohle by byl jiný level http://solclighting.com/…mart-baterie

                      0 0
                  • Gravd  

                    Nikde jsem nenašel jak dlouho se nabíjí?

                    0 0
                    • Mohy  

                      Já sem to neměřil…ale snad to udělám a napíšu;) stejně na akce do tejdne to snad ani není potřeba pořádně nabíjet:)

                      0 0
                      • Kos_CZ  

                        Záleží na tom co z toho napájíš… :D

                        0 0
                        • Mohy  

                          Tak jasný, já předpokládal že z toho budeš živit třeba navigaci a mobil jako nějakou zálohu…a taky že pojedeš v závodním módu, takže budeš se vším šetřit:)

                          0 0
                          • Kos_CZ  

                            Psal jsem to jinde v tomhle vláknu – jsem exot a povezu s sebou jednu, možná dvě kamery a ty něco energie požerou…

                            0 0
              • rasto  

                k dynamu: nebere až moc energie ze šlapání? soudím dle mého svého času na skládačce. 30+ let

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Někde jsem to viděl rozepsané podle typů/výrobců a pokud se nepletu, tak to je někde do max 8W, ale při normálních rychlostech a zatíženích tak do 3–5W podle typu a výrobce.

                  1 0
            • ladys  

              Třísla, zkoušel jsi mazat, vyměnit kalhoty? Někdo si stěžoval na některé vložky. Mazání by mělo zamezit potu ve styku s kůží. Pokud s tím máš problém po pár hodinách, tak po 40ti to může být peklo i po převlečení…

              Cena, nevylezeš z něj celý mokrý. Pokud by jsem jel dnes v oblečení podle ceny , tak by jsem domů asi nedojel ;)

              0 0
              • Kos_CZ  

                Jo jo – teď když vím že pojedu víc než sto, tak mažu (někdy i tu vložku) holím a během jízdy popotahuju nohavici i o ten směšný třeba půlcentimetr dolů, pokud se posune a zatím to jde a funguje. Ale je to něco, na co si musím dávat pořád pozor.

                0 0
                • ladys  

                  Na mazání vložky se vybodni, potřebuješ, aby se sůl nedostala na kůži. Holení to spíš zhorší, Zohan ti to vysvětlí :D

                  Jen další podráždění pokožky. Pokud musíš něco popotahovat tak jsou špatné kalhoty nebo jejich velikost.Vložka…

                  Vyměnit.

                  2 1
                  • Kos_CZ  

                    Každé kalhoty které jsme měl, se posunovaly, byť malinko. Bylo to naprosto nezávislé od značky. Současné mi vyhovují, ale dělám s nimi to, co jsem psal… Pro mne to funguje.

                    1 0
                    • ladys  

                      Ani trochu vytahané kalhoty z Číny se ani nehnou, jen je cítit slabší kompresi.Vložka zasahuje až přes třísla, to by prostě takhle fungovat nemělo… Já jsem ani nemazal prdel a jezdil v trenkách. Taky jsem to postupně s navyšování doby na kole přehodnotil.. Pokud ti to dělá problém v jednodenním ježdění, na více denním z toho bude problém.

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Není to tak jednoduché jak to píšeš.

                        0 0
                        • ladys  

                          Já vím, že ne. Ale dost problémů se dá vyřešit.Někdy i za pár korun. Asi by jsi mu mohla poradit daleko lépe než já.Nakonec si to ale musí vyřešit každý sám.

                          0 0
        • ms82  

          Ahoj, mohl bys sem sem hodit trasu Praha-Palkovice? Zvazuji uz dva roky jet neco podobneho (jeste o kopec dal). Letos jsem konecne poresil posed na kole, tak by to snad slo.

          0 0
            • ms82  

              Diky. Jestli se odhodlam v cervnu, tak to asi jen zkopiruji a napojim se za Frydkem.

              0 0
              • Hykal  

                Není to otrava na Olomouc? Plánuju Bílovec -Vítkov-Štemberk-Zábřeh-Lanškroun dál plus mínus stejně.

                0 0
                • ms82  

                  Myslel jsem, ze je to vice vyskovych, ale kdyz jsem to ted naklikal, tak to vypada prijatelne. Podstatne je neprehnat to s vyskovyma a jet po dobrych silnicich. Vyklepat se zbytecne na takove strece neni optimalni.

                  Myslel jsem, ze to bude delsi oproti Palkovicim, ale mapy.cz mi to routuji na 382.5 km. Jeste se budu muset presvedcit :-)

                  0 0
                  • Hykal  

                    Tu cestu tou stranou mám najetou, když jedu směr Jeseníků. Naopak cesta na Nový Jičín a dal je moje noční můra.

                    0 0
                    • ms82  

                      Cim vic na to koukam, tim spis se klonim k te severnejsi variante. Nejhorsi usek mi prijde objezd Frydku z Dobre smerem na Mosnov (tam se stavim doplnit piti u sestry). I ta Ceskobrodska na konci mi prijde proti tomu ok, pokud nebude zapadni vitr :D

                      0 0
                      • Kos_CZ  

                        Já tu trasu plánoval tak, aby to bylo co nejplošší. Celkem my výškové metry naskočily za Ústím nad Orlicí – je tam cyklostezka podél vody, jenže známý co tam bydlí mne varoval, že je to neprůjezdné z důvodu padlých stromů (byla tehdy nějaká vichřice a snad i povodeň. Proto jsem to tam bral přes kopec, který bych si jinak velmi rád odpustil…

                        0 0
                        • Raf  

                          Tam se staví koridor a místama ta stezka přestala existovat (Ústí > Choceň) a je tam autodrom pro tatrovky apod.

                          0 0
                        • ms82  

                          Jel jsem tam uz vrchem i po cyklo. Normalne cyklostezky nevyhledavam, ale tam to byla lepsi varianta. Nejen kvuli kopci, ktery byl pri jizde po silnici.

                          1 0
                          • Hykal  

                            Dobrá Mošnov stejně pojedeš asi brzo ráno před rozdělením ne? To bude všude klid. Pojedeš i cestu zpět? V červnu to jedu tak kdyby jsi uvažoval, že lépe ve dvou tak se ozvi.

                            0 0
                            • ms82  

                              Smer z Prahy by byl asi jednodussi diky prevladajicimu zapadnimu vetru. Ale radeji pojezdim v Beskydech a volno dam v Praze, z toho duvodu spise jen cesta do Prahy. Musim si to jeste domluvit, tak upresnim. Ve dvou by to bylo pohodlnejsi, to je jasne. Taky cilim cerven, spise prvni polovina.

                              0 0
    • McBlacky  

      Na krátké závody v civilizaci není podle mě tolik elektriky co se tady řeší potřeba. Jediné co je potřeba je něco jak dodržet trasu – gps navigace na AAA baterky je ideál, v závěsu navi s malou powerbankou. Telefon ve flight modu celou cestu a slouží jen jako nouzovka pokud se něco posere (zavolat servis atd). Světlo, zvlášť na silniční závod, může jet 90% provozu na slabý režim a stačí mít něco na helmu s akecem 4×16500 do kapsy, na dvě noci stačí. Počítám první noc nonstop a druhou stejně minimálně 3 hodiny bude většina spát. Slušný zadní světlo na dvě AA na blikání toho dá ranec, radar je trochu problém, pokud člověk na něm trvá.

      Čím méně věcí se veze tím lepší manipulace s nimi a méně starostí. Nějaký posílání zásilkovnou atd to je akorát odklon od trasy a zabitej čas. Ono 3–5 minut zajebanejch na hodině je obrovský rozdíl rychlosti co pak je třeba jet na dorovnání.

      Za mě se tady úplně přehlíží pečlivá příprava trasy, rozvržení průjezdů a následné plánování bodů nákupu. Ideální postup na ultra je totiž vždy alespon X hodin jet v kuse, bez řešení hovadin, pak jednorázově nakoupit ,vyřídit záchod, převlékání a zase x hodin jet. To x se liší, pod 5 by to jít nemělo a nad 10 už to je solidní hardcore ultra rider. Bez tohoto naplánování je cokoli ostatního skoro k ničemu, protože se zajebe čas řešením věcí na trase, který mají být dávno vyřešeny předem.

      U opravu ultra závodů na řekněme více jak 7–10 dní platí ještě trochu jinačí věci, ale to tady neřešíme. Okolo republiky tak dlouhé není.

      2 0
      • Kos_CZ  

        S tím plánováním trasy souhlasím bezezbytku – ač nemám zkušenosti ze závodů, ale jen z onoho jediného výletu. Když jsme hodil start a cíl do Mapy.cz, tak mi to tenkrát hodilo trasu, ze které jsem pak byl schopen ukrojit přes kilometr výškových metrů jen tím, že jsem hledal kudy to vede, na strret view omrknul zda má silnice krajnici kam se vejdu atd…

        Stejně to už dělám i nyní a mám to zatím projité od startu až do kempu.

        Za sebe ale jet v kuse 5 hodin nedám – protáhnout se musím tak jednou za hodinu. Ale je fakt, že 2,3 minutky za hodinu navíc dělají při závodu co někdo jede 100 hodin a víc pěkný rozdíl!

        0 0
        • McBlacky  

          Ja jezdil ultra na bajku to je lehci, tam stridas chuzi s jizdou, protoze kopce co se jedou na kasparka je skoro stejne rychle jit a tim se protahnes/zme­nis zatez.

          Na silnici se pro delsi zavody upravuje posed. Rodla vyrazne vys jsou zaklad udrzitelneho vykonu.

          0 0
          • Mikikuba  

            Většinou se nedávají výš řídítka ale hrazda. Alespoň na klasickým ultra co jsem jezdila já.

            0 0
        • Gravd  

          Já jsem plánoval mapu v podstatě stejně. Na mapy.cz jsem si zadal samostatně každý úsek mezi kontrolními body a pak upravoval trasu dle vzdálenosti ale především výškových metrů. Nevýhoda na mapách je že těch výškových metrů dost ubírají, takže v reálu najedeš o 20–30% výškových metrů víc. Ale tím že to vím už s tím tak nějak počítám.

          Každopádně určitě je dobrý si dát pozor na takové rádoby zkratky co vedou třeba přes vesnice kolmo kde sice ušetříš 200m navíc ale na prudkém stoupání, zatímco hlavní kolem vesnice výškově vyjde stejně, ale jedeš rozumný stoupání v rozumným tempu a nezničíš se na jedné krátké stěně. Pár takových míst jsem v závodě jel a nestálo to za to. Ke konci už jsem jezdil rovnou po hlavních a bylo to mnohem lepší.

          Pak je taky dobrý naplánovat nějaký časový harmonogram, který samozřejmě nikdy nejde trefit přesně, ale nějaký odhad kdy bych kde chtěl být je dobrý. V noci a o víkendu se dá frčet po hlavních, nejsou tak zvlněný a cesta bývá přímější, ve všední dny ráno a odpoledne je zase lepší uklidit se někde mimo hlavní tah. Samozřejmě ne vždy je víc možností cesty a než nastoupat na 50km o 300m víc to raději na nezbytně nutný čas přefrčet po té hlavní – Když to předpisy povolují.

          1 0
          • Kos_CZ  

            Tak já to plánuju „s prioritou výšky“ – co nejplošší profil tratě mezi body. Další kritérium je, aby byl pokud možno slušný povrch = silnice vyšších tříd. Tam pak koukám na to, jestli má krajnici kam se dá uklidit. Na začátku pak jde i tak nějak odhadnout, kde zhruba první dva dny budu (ale to už je loterie s asi nejvýraznejším činitelem v podobě počasí).

            Podle mne se dá v rozumném tempu dojet za 5 hodin na Ještěd. Odtamtud na Horu sv. Kateřiny dejme tomu 7 hodin. Takže se dá předpokládat, že snad někdy po půlnoci bych mohl být schopen najet na I/13 ("severočeská dálnice), kdy tam není provoz a vypadnout z ní dříve, než provoz bude…

            Dál už to asi nemá moc cenu dopředu plánovat – jezdím podle Wattů = do 150W, pokud mi kolo jede přes 30km/h z kopce, nešlapu a odpočívám atd. Tenhle přístup se mi osvědčil a popravdě je nejtěžší se přinutit jet pomalu pořád si opakovat „nespěchej, klídek, piánko“. :-)

            0 0
      • Raf  

        K té trase. Za mě Zásilkovna „ideál“. Musí se vychytat, aby tam balíček byl v době, kdy se tam pojede, rychle ho posílají zpět. Jak se to na Ultra rozšíří, tak budou vesnický boxy hodně v kurzu a může být problém pro některé účastníky se tam dostat s balíčkem > a tím pádem skončí někde mimo.

        Vzít v úvahu teplotu a co dát dovnitř – nejlépe aby nehrozil mráz a megavedro. Jeho vyzvednutí trvá pár minut, za tu dobu sotva vlezu do obchodu :). A když tam balíček je, tak prostě vím co tam bude a nemusím minuty zírat do regálů.

        2 0
        • kedi  

          Když si stáhneš aplikaci Zásilkovna, tak si můžeš termín vyzvednutí posunout, pokud bys to nestíhal. Zásilkovna není s termíny zrovna moc spolehlivá, alespoň podle mé zkušenosti. Takže balíčky by asi bylo lepší odeslat tak s dvou až tři denní rezervou navíc k deklarované době dodání a případně potom prodloužit termín vyzvednutí.

          0 0
          • ladys  

            Bo těch z-boxů se bez aplikace ani nedostane ;) To už jsem zjistil i já :D

            S tím odesíláním dopředu je problém, uložení je dva dny + jeden. Na kratší závod OK, na míle skoro nepoužitelné

            0 0
            • Raf  

              Jj, to prodloužení je jen teorie, když je ZBox plný, tak se prodloužit ani nedá. Stejně tak se nedá zjistit, jestli balík bude v ZBoxu druhý, třetí nebo klidně čtvrtý den po podání.

              0 0
        • Jezevec70  

          Ještě by šla použit i Balíkovna od České pošty. Balík se dá nechat poslat třeba na benzinku. A když má nonstop provoz, tak není co řešit.Vyzvedneš u obsluhy jen pomocí SMS kodu. Nepotřebuješ aplikaci.

          2 0
          • Jirkavfr  

            Vzdyt to nema vyznam kluci. Kratka se da jet do tri/ctyr dnu a dlouha do sesti/sedmi normalnim tempem a odpocinkem. Uprostred je moznost mit krabici privezenou poradatelem. Proc si komplikovat zivot nejakou balikovnou. V srpnu asi nezmrzneme, jede se po asfaltu civilizaci a kdyz je nejaky problem, tak se da ubytovat/ preckat v hospode. A veci na tri dny cesty v taskach se uvezou a pak se daji doplnit/vymenit dle predpovedi na dalsi dny. Balikovna/Zasil­kovna je dle meho jen cas obirajici zalezitost, kterou je lepsi venovat jidlu a nebo odpocinku (samozrejme nejlepe jizde :-)).

            0 0
            • Kos_CZ  

              Za čtyři dny jeli loni ti nejrychlejší trasu dlouhou. A dovedu si představit, že si přes zásilkovnu takhle někdo pošle třeba nějaké vybavení, které bude potřebovat když… (libovolný důvod). A když ne, tak si balíček nevyzvedne a bude mu vrácen domů – udělá si z toho zásobovací alternativu.

              Pro někoho kdo chce jet opravdu na lehko to může být způsob jak opravdu ušetřit každý gram.

              0 0
            • Raf  

              Moje myšlenka je taková, že stačí zásilkovna/ba­líkovna atd. a nestavíš jinde. A za mě je určitě rychlejší rozpárat krabici s jídlem a pitím, nacpat to do kola a jet, než se socializovat v obchodech :D

              1 0
              • Forester  

                Ale platí to jen pro ty, co jsou schopni relativně dobře naplánovat tempo ;-).

                Každopádně to chci letos také zkusit!

                0 0
                • ladys  

                  Někteří si dělají itineráře. Od startu na Hrešnou do 23:30 :D

                  0 0
                  • McBlacky  

                    Vis jakou pak mas radost kdyz tam dorazis 23:29 ;)

                    1 0
                    • ladys  

                      Stačí když porádně zaprší a začne se to celé sypat..Ale naplánovat si, kde zhruba být, kde nakoupit atd je určitě dobrá věc.

                      0 0
                  • Forester  

                    jj, vím … ale pro mě je to dost unreal :-) … i když letos chci zkusit první noc nespat a někdy ráno se na Hrešnou doplahočit … ale vlastně neví, zda tam povede jižní trasa :-)

                    0 0
                  • Fabulator  

                    Měl jsem rozepsane na celé Míle. Až někam do Děčína jsem měl zpoždění několik hodin, ale přes Krušné se mi podařilo přidat několik hodin k dobru.

                    0 0
                    • ladys  

                      Včera jsem si zrovna od tebe četl reporty ;) Chtěl jsem se zeptat jaké používáš dlouhé kalhoty do deště?

                      0 0
                      • Kos_CZ  

                        Přidávám se k dotazu – nepromokavé bundy a pláštěnky jsou celkem zřejmé a snadno k dohledání, ale co se Ti osvědčilo na „spodek“? Kašle se na to a jede se v mokrém?

                        Trochu mne děsí představa, že si vezmu nepromokavé návleky na tretry, ale po noze mi tam ta voda vesele nateče… :/

                        0 0
                        • ladys  

                          Místo návleků to řeší nepromokavými ponožkami. Do návleků na boty se ta voda časem stejně dostane. Kalhoty vezli pokud jsem dobře viděl dlouhé, něco ve stylu Endura MT500 II. Ale třeba stačí i něco levnějšího…

                          0 0
                        • Fabulator  

                          Když prší, tak ti nepomůže ani svěcená voda. Určitě jsi viděl spoustu obrázků nohou … jestli ne tak doporučuji pohledat :D Návleky na tretry jsou podle mě k ničemu, druhý den si je zničíš/prošlapeš. Beru nepromokavé ponožky, ale ty v dešti taky nepomohou. Voda ti do nich prostě steče shora. Mám i nějaké se speciálním lemem, ale voda se tam prostě dostane. Naopak mohu vesele chodit v potoce/kalu­žích/bahnu, aniž by se mi tam něco dostalo. Jakmile přijde déšť, prostě budeš mokrej. Nedá se tomu vyhnout.

                          Myslel jsem, že bude účinná kombinace nepromokovaných kalhot a ponožek. Že přes ně nenateče. Ale stejně se zpotíš a voda se ti tam dostane. Je to ale to nejlepší, co proti dešti mám.

                          Ale rozhodně se doporučuji o nohy dobře start, lidi kvůli chodidlům končí. Chce to spíš větší tretry, aby se tam noha nemačkala. A aby se tam vešly nepromokavé ponožky, které jsou tlustší než normální. Když jsem měl mokrá chodidla, občas jsem zastavil, otřel je a namazal nějakou indulonou.

                          0 0
                          • Kos_CZ  

                            Díky – tohle téma je k závodu okolo republiky a ten se jede po silnicích = tam tolik se tlačit nebude a už vůbec ne potokem. :)

                            0 0
                            • ladys  

                              Jsem to téma trochu zneužil, ale stačí blbé počasí a je to boj o přežití. Je to krátký závod, tak se dá trochu zariskovat dle počasí. Návleky na boty v srpnu na silnici jsou blbost

                              0 0
                              • Kos_CZ  

                                No… moje letní tretry jsou celkem dobře odvětrávané = při teplotách pod 15 stupňů je mi v nich už celkem chladno na prsty…

                                0 0
                                • ladys  

                                  Ono tam může hrát roli více faktorů, vnímání zimy, zavlhlé ponožky,špatné boty. Na něco možná pomůžou merino fusky, zalepit pár děr :D , trochu otužování, vyměnit boty.. Co máš za boty? Mě zase mrznou kolena…

                                  0 0
                                  • Kos_CZ  

                                    Shimano XC701 a na kolena trpím taky, takže jsem klidně schopen jet s návleky na nohách v pětadvaceti stupních a horko mi není… :D

                                    0 0
                                    • ladys  

                                      Já mám Sidi Spider 2 a Sidi Wire a do 10 stupňů se to dá. Asi by ti to vyřešili návleky na špičky. To jsme na tom s kolenama stejně.. Ještě při rozjezdu v každém třikrát křupne a pak už je to v pohodě :D

                                      0 0
                                      • Kos_CZ  

                                        Jo jo, kolena jsou krizovka – já, pokud jedu někam dál, tak si pořád musím opakovat „pomalu“, „pomalu“… a nenechat se strhnout okolnostmi. jak začnu dupat, tak se mi kolena začnou připomínat. Když na to jdu zlehka, tak si dají říci a nebolí. Ale je to jak chodit s odjištěným granátem – nikdy není jasné kdy bouchne…

                                        0 0
                        • McBlacky  

                          Vozim volny kratasy maloja z goretexem. Obliknu na dest pres boty a elastaky a po desti sundam. V takovy zime, ze by to odnesla kolena se jede malokdy.

                          Ponozky vzdy jen merino na ultra a nohy mazane vazelinou. Horsi mi prijde kdyz se hodne chodi mit v botach a ponozkach prach pisek a kaminky, to je pak rychla smrt. Samotna voda je vlastne v pohode.

                          Boty jak uz se tady pise spise o cislo vetsi, pomuze to i pri chuzi kdy se trochu vyzouva pata. Ono chodit do kopce v terenu s tuhou podrazkou a botou kde se noha nehne je taky solidni masakr.

                          0 0
                          • ladys  

                            Já musím jezdit s návlekama i doma a v létě přes +25 a vím že hrozí návrat večer si je beru sebou. Na druhou stranu jsem jel letos od pasu dolů mokrý přes 5h při 5–8 stupních a zima mi na kolena nebyla.

                            Na tom chození s karbonovou podrážkou mi přišlo nejhorší po kamenech, v blátě a po lese to docela šlo. Samozřejmě se dají vzít jiné boty, ale ty mají zase nevýhody jinde. Je to na uvážení jak to komu vyhovuje a to platí i s tím oblékáním.

                            0 0
                        • Forester  

                          já jsem koupil neoprénové ponožky a je to docela funkční řešení. Používám i na brodění, nechci chodit bos a pak, když je vlhko nebo zima.

                          A kalhoty Montane PacPlus, spolu s bundou.

                          0 0
                      • Fabulator  

                        Měl jsem něco od Vaue, ale po roce se mi udělala v rozkroku díra. Navíc mě při šlapání trochu tahaly (možná špatná velikost). Cenově vyšly docela dobře. Teď jezdím Paclite od Gore, jsou dražší, takže doufám že vydrží déle. Jsem s nimi spokojený.

                        Co je určitě důležité, aby sis je mohl obléknout i s tretrami. Ty gore pak mají sucháče na stažení nohavíc. U Vadue bylo myslím to samé. Nicméně v závodě si je zas tak často neobléknu, je to spíš nouzovka. Loni na Mílích jsem je použil asi 2×. Nemá cenu je vytahovat na každý déšť. Jen když má pršet fakt dlouho nebo k noci, kdyby byla ještě zima.

                        0 0
                        • ladys  

                          Díky, ty Endury se dají rozepnout až ke stehnům a asi obousměrně-umí asi i větrat, když tolik neprší nebo se někde člověk schová. Ale Gore jsou o dost levnější.. Pokud je teplo, tak se dá i zmoknout, ale s teplotou a únavou je to problém. Nebo když se někde čeká. Nepromokavé ponožky pomohli, když byla zima. Sucho v nich nebylo, ale nohy nemrznou.

                          1 0
              • McBlacky  

                Benzinky forever ;) !

                2 0
              • kedi  

                Jistější bude balikovna, Zásilkovna je neskutečné nespolehlivá v délce přepravy. Aktuálně ještě nemám balíček odeslaný ve čtvrtek z Prahy 9 na Prahu 5. Asi je to moc daleko, nebo těžký logistický oříšek….

                0 0
              • Kos_CZ  

                Pak je taky potřeba si dávat bacha, aby ten balíček nedodali jinam – viz. má poslední zkušenost se zásilkovnou: Sleduju jak se balíček blíží a v den dodání ticho a najednou že se bude doručovat až o den později a jinam (v boxu bylo plno). Tady v Praze je to celkem fuk, protože je všude blízko, ale stát se to při závodech o pár kilometrů jinam, tak tam sice lze bez problémů dojet, ale naštve to a na pohodě rozhodně nepřidá…

                0 0
              • ladys  

                Zajímalo by mne co by jsi si nechal poslat ;)

                0 0
    • ripal  

      zkusim se zeptat tady nechci zakladat nove vlakno. Nejede tu nekdo zavod breclav – budapest kratsi trat 480. Nikdy sem nic takoveho nejel, ale celkem me to laka. Co si sebou vzit? asi toho nebude moc treba vidim to max dva dny jizdy, bez spani by to mohlo byt za 24 hod.

      0 0
      • andy97  

        Celkem mě to láká jet. Očekávám, že to bude víceméně jen rovina. Takže to půjde jet i na jeden zátah, případně bych vzal jen izotermickou fólii.

        0 0
        • ripal  

          jj me se libi bikepakingove zavody ale na zacatek bych si chtel zkusil prave neco takove kratsiho, nez jet rovnou nejakych 1000km

          0 0
          • Fran-tic  

            Jop, jen tyhle závody, které organizuje číža maj fakt minimální účast, tak s tím počítejte. Mě třeba některé ty jeho trasy vyloženě neoslovily.

            0 0
      • Mikikuba  

        To je tak na 22 h čili nepotřebuješ nic zvláštního kromě klasiky na dlouhé kolo. a pak nastavit oblečení podle počasí.

        2 0
        • McBlacky  

          Vlastne to vubec neni bikepacking.

          Jen dlouhej zavod, kde je potreba trochu hlava.

          0 0
    • tma  

      Máte nějaký fígl jak odpružit ruce? Loni jsem jel 50.rovnoběžku na silnici, představec otočený nahoru, trochu vytočený řídítka abych se nemusel tolik zaklánět a viděl na cestu, dvě omotávky. Berany držím za páky nebo nahoře, dole prakticky vůbec nikdy. Krk kupodivu nebolel ale ještě minimálně přes 4 měsíce mě brněly malíčky. Neurolog naměřil poruchu nervů v oblasti loktů a tvrdil, že to mám z kompu (nesouhlasím, určitě se to zaaktivovalo jízdou). Měl jsem nejdražší rukavice z Decathlonu, který měly mít tlumení. Na vnitřní straně to fungovalo. Minule jsem měl problém „jak ještě jinak chytnout řídítka“ (rukavice „z Lidlu“), to teď ne. Ale zase pro změnu to brnění. Kamarád o tomhle problému mluvil taky z vlastní zkušenosti.

      0 0
      • jezekin  

        Brnění není z malého pružení ale ze zátěže v jedné poloze. Na takový závod se proto vozí hrazda, abys dlanim odpočinul, změnil polohu atd. Pokud ale chceš pružit, začal bych širšími plášti, v externím případě se vozí Redshift představec, který je docela oblíbený mezi gravelisty.

        0 0
        • andy97  

          Začal bych s hrazdou, ta udělá hodně. A zkoušet během jízdy

          měnit pozice držení řiditek.

          1 0
      • Raf  

        Mně pomáhá zatínání pěstí, typicky při jízdě do kopce dělám na kole psí kusy :D

        0 0
      • Kos_CZ  

        Snažím se pravidelně měnit úchop, abych zapojoval různé svaly na rukou a nepřetěžoval jedno místo. Z toho co jsi vyjmenoval, tak už moc možností pro zlepšení na straně kola nemáš – leda zkusit jiné omotávky a pod ně gelovou „výstelku“ proti otřesům. Pak už jedině nějakou formu odpružení přední vidlice…

        0 0
      • jonti  

        Nebude problém v moc dlouhem nebo nizkem posedu nebo sedlo moc smerem dolu? JInak ty ruce asi neodlehcis.

        Kdyz se prakticky vubec nedrzis dole tak hadam, ze mas ten posed na to jak jsi ohebny az moc agresivni.

        0 0
        • Mohy  

          Já si myslím že ty zrasovaný ruce jsou holt daň za tyhle dlouhý závody… Všechny tyhle rady to spíš jen oddálí ale při dostatečně dlouhým závodě se tomu úplně vyhnout nelze…

          0 0
          • cyklista86  

            Takhle bych to teda nepausalizoval. Proc jinak nekdo skuhra po 300km a nekdo jede x mesicu v kuse pres pul zemekoule a pohoda? Logicky bude problem asi celkovej zdravotni stav jedince v kombinaci s blbe nastavenym posedem.. Pak drobnosti jako on resi jake rukavice a plno lidi zjistilo, ze bez rukavic jim lepe proudi krev a maji min problemu treba… Proste urcite je blbost se spokojit s nazorem, ze dojebat si nervy na rukach pri jizde na kole je normalni…

            2 0
            • Kos_CZ  

              On tam ale bude určitý vztah mezi utrpením a délkou jízd – v normální populaci bude variabilita problému vcelku široká, ale u těch co jezdí přes půl zeměkoule to bude trochu jiné. Jednak ti z různých důvodu tolikproblému na (pro běžné smrtelníky) dlouhých tratích problémy tolik netrpí (buď pro přirozené dispozice) nebo proto, že si na problémy našli řešení. JInak by ty dlouhé trati nejezdili, protože by to nebylo fyzicky možné. A tak trpí na vzdálenostech náseobně delších. Vem si třeba Marka Beaumonta – objel Zemi za méně než 80 dní, ale že by přitom nějak netrpěl se říci nedá. „Jen“ už má tyto problémy vychytané a má fyzické dispozice a zkušenosti které mu to umožňují. Ale i tak se dostává do situací, kdy vlivem počasí, stavem cesty atd. zápasí s nějakým fyzickým stavem (bolest krční páteře, křeče atd.). Jen v jehopřípadě má na tuhle situaci tým, který mu pomůže. Ale nevyhýbá se to ani jemu.

              Takže nadměrné namáhání určitých částí těla na kole JE normální, ale míra překročení únosné úrovně nikoiv – ta je dána jednak fyzickými dispozicemi, zkušenostmi, přípravou na takovou aktivitu a v neposlední řadě i vybavením. Holt může mít zkrátka smůlu a stejně tak jako nemáme všichni dispozice pro skákání salt, tak zkrátka může mít někdo smůlu v tom, že ač na kole jezdí rá, není to sport, který by mohl provozovat po delší souvislé časové úseky. I to je někdy nutné si přiznat!

              0 0
              • cyklista86  

                Tak tu adaptaci na danou zatez beru jako samozrejmost. Jestli chce jet nekdo kolem republiky tak predpokladam, ze delsi treningy jezdi bezne a tim padem ma tyhle problemy s rozkrokem, chodidlama, dlanema a pod vyresene. V opacnym pripade je jasny, ze ten clovek to sice treba da, ale muze to odnest zdravotne.. To je jako ti bezci co bezne behaji 2–3km nebo casto nebehaji vubec a pak se kona ve meste maraton, tak hora jdeme do toho.. :D

                1 0
            • McBlacky  

              Ti co jedou extra dlouhe streky ale nejezdi 300km denne vetsinou. Daji na klid 80–100km za cely den. Hodne zastavek. To pak je bezbolestny.

              Naopak dlouhy zavody jako Raam nebo transcontinental dost lidi vzda pro pretizeni/bolest a to tam nestartuji uplna orezavatka bez treninku.

              2 0
      • Fran-tic  

        Používám gelove polštářky pod omotavky, tiché supr věc. Potom nějakou macatou omotavku a uvazuju o druhé vrstvě. Jinak to chce dobrý bike fiting, hrazda taky pomuze, čím víc pozic, tím lip :) ale nejvíc udělá ten bikefit bych osobně řekl

        0 0
    • Kos_CZ  

      Tak jsem malinko přehodnotil své plánování osvětlení – když jsem si znovu přečetl parametry čelovky zjistil jsme, že bude jednodušší pokrýt její spotřebu náhradním akumulátorem a do kempu si poslat dva náhradní – tím mi odpadne 7000mAh kapacity k nabíjení a ani je nebudu měnit úplně vybité. Power banka to samé – pošlu do kempu druhou, nabitou. A je možné, že stejně pokreju i hlavní osvětlení, protože tam budu asi ještě řešit výměnu světla za jiné a podle toho se rozhodnu. Tím by mi zůstaly k nabíjení zadní blikačky (2×700 mAh), kamery, tracker, Roam, sluchátka a mobil.

      0 0
    • Kos_CZ  

      Dotaz do pléna: Co používáte za bundu na kolo do zimy? Tím nemyslím v zimě (jako období) ale když je opravdu hnusně?

      Pro vysvění – když jsem jel štreku z Ostravy do Prahy, dojížděl jsem v noci, ale vybral jsem si den s dobrým počasím a byl červen. Je to taky moje jediná zkušenost s dlouhou trasou – počasí bylo super a krom nižší teploty, která bylo pořád kolem dvaceti i v noci, bylo vše optimal. A to na vícedenní události koncem srpna opravdu nebude…

      0 0
      • Forester  

        Mám jako univerzální bundu … Montane Minimus Jacket a teď nově, bo Minimus už je skoto KO, Montane PacPlus.

        Mám jednu bundu a dle podmínek střídám oblečení pod ní. Není to určitě nejlepší řešení, ale pro mě plně funkční, celoroční.

        0 0
        • Kos_CZ  

          Já právě řeším, jak bojovat s kombinací zima, spánková deprivace a déšť co nejefektivněji. Tzn.: Jedu třetí/čtvrtý den závod, jsou tři ráno, já nevyspalý, (ač bude léto, tak závod se jede přes několik kopců, kde může být pod deset stupnů a vítr – třeba Praděd) a leje a není se kam schovat… Tohle podle mne spolehlivě odrovná každého, pokud nemá správné oblečení.

          Zatím mi to vychází na kombinaci nepromokavá bunda (ta co mám nemá kapucu), více vrstev pod bundu (merino nátělník, rolákové tričko s dlouhým rukávem, dres s dlouhým rukávem nákrčník) a pokud by bylo fakt frišno, tak potom péřová vesta. Ještě mám volnou cyklopláštěnku s kapucou, pod kterou tu vestu jsem schopen nacpat. To by snad mělo stačit. Na spodek dlouhé cyklokalhoty a případně ještě návleky na nohy jako druhou vrstvu. Napadlo men ještě vzít jako velmi skladnou nouzovku dámské punčochy – je to ultra skladné, akorát po nich by mi sjížděly ty návleky a tak bych je musel natáhnout přes kalhoty. Na nohy nepromokavé ponožky. Jako krámů je to hromada a tahat to všechno nic moc. Ještě budu muset pořešit jak pořešit spodek, protože samtné nepromokavé návleky na nohy +nepromokavé ponožky jen zlepší tepelný komfort, ale nevyřeší fakt, že „sedím ve vodě“… :/

          0 0
          • jakub_kencl  

            Na to co popisuje Kos_CZ mám kombinaci bundy a trika od Rogelli. Loni na Moravia Divide, kdy byla teplota od 0°C do 10°C a 17 hodin déšť, tak to byla pro mě nepřekonatelná kombinace (v největším dešti ještě pláštěnka) a vlastně (pominuli pár světlých chvilek) od Pradědu na 150 km jsem to nesundal až na km 600 :-) a pouze rozepínal a zapínal. V létě je to vhodné i na ranní rozjezdy, než se člověk zahřeje.

            1 0
          • Forester  

            On ti asi někdo úplně přesně neporadí, protože každý to máme jinak. Já zmíněnou kombinaci ještě doplňuji kalhotami Montane PacPlus. Používám to na bike, koupeno hlavně kvůli Mílím.

            Na druhou stranu, je to o hlavě. Pokud dlouho prší a můžu se někam schovat, tak se schovám a chvíli počkám. Pokud závodíš, tak samozřejmě jedeš dál, déšť nedéšť.

            Doplň vybavení a hlavně otestuj před závodem :-).

            0 0
            • Kos_CZ  

              Jasný, že je to o sobních schopnostech, toleranci k chladu atd. Jen cizí zkušenost může pomoci do začátku. Já třeba rád zohledním něčí zkušenost při prvotní výběru oblečení – nač zkoušet prošlapávat všechny cestičky. Jeden známý mi napsal, že on naopak bez péřovky na závody nevyjíždí, protože i když do kopce maká a je 15 stupňů, tak když je unaven, je mu zima. Když jel přes Pyreneje, tak mu to prý párkrát „zachránilo život“. Nejedeme přes tak vysoké hory, ale…

              Jo, testovat se bude – využiju i současného chladna nad nulou a vyzkouším, co je ok a co už ne. Následně jak začčne cyklo setóna, tak udělám několik dlouhých jízd přes noc s celou výbavou a nějak to protřídím. A samozřejmě před závodem budu sledovat předpovědi počasí a simulace, ale to mám nakoukané z rogala…

              0 0
        • Mohy  

          Mám to dost podobně. Jednu hodně tenkou nepromokavou bundu a pod to narvu podle potřeby oblečení co zahřeje…letos sem si zatím vždycky vystačil s funkční trikem a dlouhým dresem a tou bundou…horší sou chodidla( prsty na nohou) a ruce. Ty mě prochladnout o dost dřív než tělo a to i v létě…tzn za mě bych se toho tolik nebál a nehrotil to oblečení. Stačí nepromokavá bunda, návleky na kolena a pokud chceš extra komfort při hnusnym počasí tak ty neopren/ nepromok ponožky. V létě se dá za toho deště jet x dní durch a lze to přežít když chceš závodit;)

          0 0
          • Forester  

            co se týče těch chodidel, hodně mě pomohli ty neopren ponožky. protože jsem jel vloni dost dlouho v dešti a byl už prošitej jak deka, tak jsem někde v Polsku zastavoval, vybalil suchý ponožky, na ně neoprenky a hned bylo lépe :-) a ještě chvíli jsem mohl jet dál :-).

            0 0
      • Raf  

        Tenká „moira“, roubaix návleky, krátký dres + Shakedry bunda. Jezdím s wattmetrem a hodně si hlídám, abych do kopce nejezdil větším výkonem, než po rovině, abych se nezpotil.

        Takhle mi to funguje mezi 5 – 15 stupni.

        0 0
        • Kos_CZ  

          Jo, wattmetr je můj přítel – furt na něm kontroluju kolik šlapu – po rovině nelézt přes 150, do kopce výjimečně do 200 a jak jedu z kopce přes 30 km/h, nešlapu…

          0 0
        • ladys  

          S tou Sharedry to vyzkouším. Já jezdím podobné oblečení,bundu Perfetto Connvertible. Dá se s tím jet i do kopce vyšší tempo , deštík nevadí, bez rukávů je to vlastně Gabba. Povedlo se mi s ní i vykoupat bylo 5–8 stupňů . Do deště nebo do mrazu to chce zálohu, třeba tu Sharedry. Nandám jí i přes Perfetto.

          S Perfetem –8-+15

          Nelepí se ti ta bunda na ruce s krátkým dresem?

          0 0
    • Kos_CZ  

      Tak jen osvěžení tématu: Jak vám jdou přípravy?

      Já pomalu dodělávám úpravy kola – Aerokokpit vyměněn za klasická řidítka, hrazda objednána, vyměněna přehazovačka, převodníky, kazeta. Dokoupeny brašny, objednán dres. Chybí ještě bunda. Trasa víceméně finalizována, ještě musím dohledat stravovací body…

      0 0
    • Kos_CZ  

      Malý update z příprav: Dnes mi dorazil Tailfin rack. Ještě vyzvednout podložky na hrazdu, přehodit pneu na 30mm a mám kolo v závodním stavu.

      Jako to máte vy – už taky ladíte, nebo to necháváte na poslední chvíli?

      0 0
    • Kos_CZ  

      Další drobný update: Kolo otestováno – poprvé jsem letos vyjel sám bez rodiny. Zjistil jsem, že mám řídítka po výměně lehce doleva (v přítmí garáže jsme si toho nevšiml), že mi zdechnul wattmetr (snad jen baterie) a že asi nástavce o malinko sklopím dolů…

      0 0
    • Starkys  

      Ahoj,

      letos jsem také přihlášen na Okolo republiky a to na krátkou 900km trať. Nikdy jsem nic podobného nejel, takže to bude docela výzva.

      Aktuálně jsem ve fázi vytváření trasy, trošku s tím bojuju, protože nechci moc kopcovitou, už jen proto, že průjezdné body jsou na kopcích, ale zatím je ještě čas. Pak mi ještě chybí dokoupit brašnu na řídítka a do rámu. Podsedlovou brašnu velkou mám a jednu menší na rám taky. Dál ještě musím doladit hrazdu, aby se mi jelo komfortně trošku. Světla na noční jízdu už jsem vyřešil. Během června mě čeká výměna kol za karbonový equatory, nová kazeta, kotouče a ještě nějaké širší pláště. Pak pořádně otestovat. Na dobíjení elektroniky plánuju vzít 20000mAh powerbanku, což by mělo snad stačit . A doladit jaký oblečení s sebou vzít. Nechci toho vézt zbytečně moc, ale nikdy jsem nic takového nejel, tak nemám ani odhad jak dlouho po pojedu. Vím, že pro hodně z vás 900km není nic, ale já z toho mám docela respekt.

      0 0
      • Gravd  

        Ahoj. Loni jsem taky jel krátkou trasu a byla to pro mě první zkušenost s jakýmkoliv cyklozávodem, obzvlášť Ultra. Také jsem neměl tušení co očekávat a v podstatě jediný můj cíl bylo závod dokončit. Taková trochu představa byla 5 dní, ideální 4 dny a hodně troufalá spíš z říše snů 3 dny. Nic jsem nechtěl podcenit, tak jsem se snažil co nejvíc v přípravě najezdit (cca 5000km) a podařilo se mi to ujet ještě o něco rychleji. Moje soutěživost mi byla motorem, ale je mi jasný, že každý to má nastavený jinak, takže jestli můžu doporučit co pomůže každému, tak je to maximálně využitý čas před závodem a v závodě pevná vůle. Bez té to nepůjde.

        0 0
      • ladys  

        Hlavně si vyzkoušej, co s tebou udělají dlouhé vyjížďky. Ideálně více za sebou. Přitom i zjistíš spotřebu energie své i elektroniky.

        1 0
      • Kos_CZ  

        Hele, já jsem přihlášený na dlouhou a letos mám najeto 1400km – Covid mne odstřelil z tréninku na měsíc a půl a ještě pořád nejsem v pořádku. Ale neřeším to. Za chvíli se to dá do pořádku. Hlavně si to pojedu užít a pojedu to podle sebe. Nic horšího, než že to neujedu, nebo že budu posledni, se nestane. Hlavní je se z toho nepo… předem.

        2 0
        • Hykal  

          To se mi nezdá poslední budu já.

          0 0
        • ladys  

          Kolik nás naplánovanou tu dlouhou? Ještě máš čas,ale nejhorší je někde chcipat. Pak jde zážitek do kopru. Pokud nebudeš OK tak si to dej příští rok 

          0 1
          • Kos_CZ  

            OK budu, jen nebudu mít natrénováno tolik, kolik bych chtěl. To první je dotaz, na kolik hodin (nebo km) mám naplánovanou dlouhou? Hodiny nevím, trasu mám cca. 1380 km.

            0 0
            • ladys  

              Jsem to hodil do map 1387km 9111m nahoru. Ani ty nastoupané metry nejdou srazit..Edit koukám na loňské výsledky 13500m.Tím se to trochu časově protáhne :) Kolik to vyplivlo tobě? Poznávačka vypadá zajímavě, se divím, že tam není Kleť, když se jede okolo.

              0 0
              • Kos_CZ  

                Na nastoupání to mám 14060 m (Komoot). Jenže já to bral nejenom podle metrů (priorita č. 1) ale taky podle povrchu silnice (priorita č. 2) a existence krajnice (č.3) – takže to co jsem si naplánoval, tak není absolutně ani nejkratší trasa a ani nejplošší možná. Jen se tomu blíží…

                1 0
                • McBlacky  

                  to je imho dobrý přístup. po rozjebané třetí tříde to fakt nejede a unavenej na silnici typu e55 taky jet nechceeš

                  2 0
                • ladys  

                  Vzhledem k délce ,ta trasa bude hodně podobná, zkoušel jsem to různě natáhnout na lepší cesty ,srazit metry a ono to bylo obráceně…cca 1380km ti vyplivnou mapy skoro bez jakýchkoliv úprav Trasa mapy

                  Ta trasa se asi moc lišit nebude

                  0 0
                  • Kos_CZ  

                    Teď si nechci hrát na chytrého, ale být tebou, nespoléhal bych se na jeden jediný zdroj informací.

                    Zkusil jsem Tebou odkazovanou trasu nahrát na Komoot, ale nevzal to pro přílišnou délku trasy. Tak jsme použil BRouter (https://brouter.de/brouter-web/) a napsalo mi to, že ta trasa má 1487 km a nastoupá 15860m = podstatně více, než kolik řekly Mapy.cz. Mimo to – to je jen počítačem nahozený profil. Jak často chceš stavět na jídlo a kde? Chceš to rvát přes kopce, nebo si raději zajedeš o pár kilometrů navíc, ale nenastoupáš tolik? Chce se ti po dvou dnech jízdy jet po záplatované rozdrbané okresce, kde se budeš na kole klepat jak drahej pes? Jak jsem psal – plánovat je potřeba podle svých potřeb a preferencí.

                    Já tím strávil už možná stejně času, jako pojedu závod a pořád nemám finální variantu (ačkoliv se k ní už velmi blížím). Koukal jsem na street view a Panoramě na to, jak trasa vypadá, jestli tam jsou krajnice, jestli je silnice rozbitá (jasně – fotky jsou v některých případech roky staré, ale nejde čekat, že pokud navržená trasa po silnici třetí třídy vede přes les a podle fotek tam projedou tak tři auta za den, tak že tam kraj natáhne nový asfalt).

                    0 0
                    • ladys  

                      V pohodě.

                      Když kouknu na trasování v mapách a na stravě, je tady v okolí naprosto odlišné trasování. Mapy podle mne lepší, ale ne dokonalé. Na jihu od Staňkova mapy přes Rakousko, nejel jsem tam , ale cesty tam bývají dobré(před Novou Bystřicí to mapy ženou na panely, musí se směr Smrčná). Objedou se tím dva gravel sektory, jeden za Staňkovem a druhý u Peršláku. Z Nové Bystřice bych jel radši po hlavní (nový asfalt) než přes vesnice kam to táhnou všechny programy na cyklotrasu s hnusným asfaltem… Z N. Bystřice ta mapy táhnou na Slavonice a strava na Klenovou a Český Rudolec a Dačice obě verze mají po většinu trasy pěkný asfalt (někde je rok dva starý)

                      Nějakým horším úsekům se stejně nevyhneš a podle x let starých fotek budeš objíždět úseky, kde je možná nový asfalt. Mezi těmi hnusnými úseky jak jsem psal víš, je v lese naprosto luxusní asfaltka…

                      Trasování jsem se věnoval jen ze zvědavosti a to chvíli…

                      0 0
                      • Krov  

                        Na kontrolu převýšení je určitě lepší Strava než mapy.cz. Mapy na běžných houpavých trasách trvale ukazují méně o cca 15% proti barometrickému výškoměru. Strava zase nepatrně přidává, ale max 5%. Záleží samozřejmě na profilu, pro pravidelné stoupání bez krátkých mezisjezdů budou výsledky skoro stejné.

                        0 0
                        • xtonda  

                          Mapy.cz mají daleko lepší model terénu (v ČR) než cokoliv co používá OSM, tedy předpokládám i Strava, tam jsou hodně nepřesná data dostupná zdarma. Problém u mapy.cz je, že pro výpočet převýšení v plánovači patrně trasu hodně zjednoduší a počítají přes málo bodů a tím to podstřelí, čím delší trasa tím je to horší. Ale pokud se trasa vyexportuje do GPX jsou body hustě a mají přesnou nadmořskou výšku. Když pak trasu naimportuji do LocusMap nebo nechám spočítat nastoupené metry třeba zde https://www.gpsvisualizer.com/profile_input tak se to velmi blíží realitě, obvykle na kompu s barometrem naměřím o trochu méně. Pro trasu co dal lady to vychází cca 20 000 m.

                          Na gpsvisualizer.com je potřeba nastavit aby se použila výška ze souboru a ne jejich DEM data a Elev. gain threshold na 2 nebo 3, jinak se nasčítávají drobné nepřesnosti a vyleze nadhodnocená hodnota.

                          0 0
                          • skaj  

                            Jen poupravim Stravu – ta v drtive vetsine pripadu nebere prevyseni z map (a modelu terenu), ale primarne z barometrickych dat drivejsich prujezdu. Tedy podle mych zkusenosti maji jednu z nejpresnejsich databazi, co se vyskovych profilu tyka.

                            0 0
                            • xtonda  

                              A uplatňuje se to i v plánovači tras?

                              0 0
                              • skaj  

                                To netusim. Vim, ze se to uplatnuje pri pocitani prevyseni cele trasy a jednotlivych segmentu.

                                0 0
    • Starkys  

      Nějaké dlouhé vyjížďky už za sebou mám. Ale samozřejmě s tímto ultra závodem zkušenost nemám. Ale prostě to beru tak, že nezkusíš, nevíš. Přípravu se samozřejmě snažím nepodceňovat. Taky jsem docela dost soutěživý, takže na to se chci také spolehnout během závodu a použít to jako svůj hnací motor. Moje představa je taková, že bych to chtěl ujet za 4–5 dní ( krátká trasa ) v ideálním případě. Ale samozřejmě, že jsem připraven to jet klidně i celý ten limit 7 dní. To, že budu poslední je pro mě vedlejší. Beru to jako výzvu, kterou bych chtěl dokončit.

      Co se týká spotřeby energie elektroniky, tak to tak nějak mám vyzkoušené. Počítám samozřejmě s tím, že po cestě nebudu nabíjet jen z powerbanky, ale že si něco dobiju i ze zásuvky, ať už někde po hospodách, penzionech atd. Teď jsem ve fázi vybírání lehkého, skladného spacáku. Se spaním venku během ultra závodu zkušenost nemám, ale určitě nehodlám každou noc spát třeba v hotelu atd. Takže prostě uvidíme během závodu no. Stále ještě zbývá přes 2 měsíce, takže je možnost toho dost vyzkoušet a samozřejmě především najíždět kilometry. No a to nejdůležitější, připravit si pořádně trasu. Stále si říkám, že času je ještě dost, ale ono se to pomalu blíží.

      1 0
      • Kos_CZ  

        Já už strávil přípravou trasy celkem dost hodin a je to v podstatě nekonečné – pořád je co vylepšovat, ale nahozené to už mám. Jen si k tomu ještě musím sednout před závodem a podívat se na aktuální uzavírky – ty mohou dost zamíchat plánováním.

        0 0
    • Kos_CZ  

      Tak u mne pomalu doladěny brašny – jen teď ještě ověřím tu podrámovku – jestli nebude moc lítat do stran na horším povrchu + budou jiná kola, neb tahle jsou hodně citlivá na boční vítr (tedy pokud si to nerozmyslím, protože na druhou stranu se na nich jezdí velmi pěkně)…

      1 0
      • Jano86  

        twl hezky!

        0 0
      • jIrI___  

        Proč ten zadní nosič a ne klasický kokon pod sedlo?

        0 0
        • Kos_CZ  

          Protože kokon pod sedlo má tendenci se hýbat do stran, což mi vadí a to dost. Tohle má objem 20l, nosnost 9kg (to tam tedy dávat rozhodně nebudu), nehne se to a neváží to o moc víc (ten oblouk nosiče je z karbonu).

          2 0
          • Enron  

            Viděl jsem s tím nosičem jet lidi i Silk Road Mountain Race v Kyrgystánu, takže hádám, že to něco fakt vydrží. Vypadá to pěkně.

            1 0
        • Kos_CZ  

          Ještě pro ilustraci – zkus si do toho kokonu dát velký bidon plný vody a stoupnout si do pedálů. Já to dnes s tím nosičem zkoušel (pokus, ale možná na to dojde – třeba že si večer na benzínce koupím do zásoby láhev Coly na noční přejezd) a jde to celkem v pohodě, jen ta hmotnost dělá kolo méně hbité. O kokonu by se to nechutně rozkývalo. Tedy myslím si to nikdy mne to s ním nenapadlo zkoušet, protože byl problém i s pár houskama se šunkou, co jsem si tam dal na cestu… Mohu potvrdit, že z e všech různých brašen co jsem zatím zkoušel je Tailfin asi to nej. Za mne naprostá spokojenost!

          0 0
          • tsunami  

            Podsedlová taška se prakticky nekýve nebo když už, tak zanedbatelně, když je od zadní části (od uzávěru) přitažená vrchem k sedlu – mám Ortlieb Seat Pack 16,5l, dělají k ni přímo popruh.

            0 0
            • Kos_CZ  

              Nechci se hádat, nebo aby to vyznělo nějak agresivně, ale fakt nevěřím, že u podsedlovek jde efektivně omezit kývání tak, abys mohl stoupnout do pedálů a nepociťovat kývání. Ta páka vlastní brašny je tam několika násobně větší, než páka jakéhokoliv popruhu, který z té brašny vede někam na sedlo/sedlovku.

              0 0
              • tsunami  

                Najezdil jsem s tím pár tisíc km po silnici i terénem (jezdím na HT) a kývání mi vadilo – proto jsem to řešil a na doporučení stáhl k sedlu tím popruhem a fakt to hoodně pomohlo. Jakýkoliv pevný nosič nemohu použít, protože nevěřím, že v terénu vydrží. Resp. jsem jich viděl víc prasklých než utržených tašek od sedla :-)

                0 0
                • Enron  

                  Hele já bych tomu taky nevěřil, taky jsem viděl třeba ve videích z prvních ročníků Mílí spoustu problémů s nosičema, ale když jsem viděl ten Kyrgystán, nebo jiný bikepackingový závody, tak tohle asi fakt funguje i v tom terénu. No ale chápu, když tomu člověk apriori něvěří, tak se to těžko láme. Mě teda se brašna pod sedlem asi houpá, ale žádný drama to není. Edit – ale je teda nutno přiznat, že osobní zkušenost s tímhle nosičem nemám.

                  0 0
                  • Kos_CZ  

                    Moje osobní hodnocení – po dvou výletech, takže se na to dívám spíše z pohled svého strojařského vzdělání, než zkušeností.

                    Jednou jsem tu brašnu/nosič použil na horském kole, jednou na silničním. Možností, jak to upevnit je povícero – buď k ose zadního kola, nebo ke vzpěrám zadní vidlice, nebo k montážním otvorům v zadní vidlici. Já to mám v obou případech k ose zadního kola. Karbonový oblouk je poměrně masivní a vypadá dostatečně naddimenzovaný. Všechno je velmi dobře zpracované.

                    Nosič, pokud má ještě boční montážní body, má unést až 27 kg a způsob upevnění je stejný jako u toho, který má jen horní brašnu, takže pokud nemají problém s reklamacemi téhle těžkotonážní verze, pevnostní rezerva tam bude značná…

                    1 0
              • miche  

                Mám zkušenost (osobní) z letošních Ultra 400, že na narvanou 10 litrovou brašnu stačí jako stabilizaci použít toto a funguje to parádně, ale na větší objemy nevím :-)

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Tohle věřím, že funguje.

                  0 0
                  • miche  

                    Někdo šikovnej, ne jako já, by si určitě zhotovil něco na míru a levněji i na ty 15 a víc litrů :-)

                    0 0
      • wego1991  

        Mám dotaz: mám tu stejnou rámovou brašnu (na stejném rámu) a štve mě to odstávající krytí zipu – vzadu za to chytám trochu vnitřkem stehen. Dělá ti to taky a pokud jo řešil si to nějak – jak?

        0 0
        • Mohy  

          Jo to mne dělalo taky…vždycky sem si při závodě nadával že sem to zapomněl pořešit. Teď sem si pořídil novýho gravela kam se ta ramovka nevejde takze sem problém vyřešil jinak

          0 0
        • Kos_CZ  

          Tak potvrzuju – ta „stříška“ mi to dělá taky. Napadlo mne, že by mohlo pomoci, pokud by se prostrední popruh povolil, aby se brašna prověsila… zkusím, jaký to na to má vliv…

          0 0
          • wego1991  

            Já sem koupil v galanterce lepící suchý zip, že to s ním pořeším, ale ještě sem se k tomu nedokopal..

            0 0
            • Kos_CZ  

              Mně zase dnes stehno občas škrtlo o ten zadní upěvňovací pásek na horní rámové trubce – utáhl jsme ho tak, že kus přečuhoval do strany. Pro mne to bylo horší než ta stříška, protože je to tužší materiál – budu si na to muset dávat pozor!

              0 0
        • Kos_CZ  

          Tak potvrzuju – ta „stříška“ mi to dělá taky. Napadlo mne, že by mohlo pomoci, pokud by se prostrední popruh povolil, aby se brašna prověsila… zkusím, jaký to na to má vliv…

          0 0
      • dydy  

        Jak se ten nosič jmenuje?

        0 0
      • McBlacky  

        Hlavne si podlep mista kde se ramovka dotyka ramu. Ja to za 360km zavod probrousil skrz vsechny vrstvy laku ;/

        3 0
        • Kos_CZ  

          Něco podlepené už mám, ale ještě ne komplet. To je úkol na tento týden… :)

          0 0
    • Kos_CZ  

      Mám jí novou a teď pojedu peklem na chatu a zpět – tak dám vědět, jak to je v mém případě…

      0 0
    • Kos_CZ  

      Jen takový dotaz do placu v souvislosti se závodem:

      Co máte/budete mít na spodek do deště? Já pořídil nepromokavé návleky na tretry a nepromokavé návleky na nohy, ale pokud začne pršet trochu víc než málo, tak budu mít prdel ve vodě a ta postupně provzlíná všude. Jako nouzovku mám neoprénové ponožky…

      0 0
      • Mohy  

        Z mojí zkušenosti je nejlepší zatnout zuby a jet…pokud budeš mít nepromokavej dobře dejchajici vršek tak spodek to nějak zvládne…a nějakej malej blatnicek pod sedlo bych si teda vzal. Neoprenové ponožky sou ok. Plus aspoň něco přes kolena klidně promokavyho…

        0 0
        • Kos_CZ  

          NO včera jsem se v tom přívalu vracel pěšmo domů a vypadal jsem, jako bych do pasu brodil a musím tedy říci, že asi něco nepromokavého na spodek budu muset obstarat – moc příjemné mi to nebylo. Představa, že v tom dešti jedu na kole…

          0 0
          • Mohy  

            Já si občas beru převlečený nepromokavý kalhoty, ale je pravda že sem spíš linej si je vyndat z brašny a jedu i v desti bez nich…

            0 0
      • McBlacky  

        Vozim krome gtx bundy i gtx kratasy, teda na mtb delsi akce. Navliknu pres elastaky, po desti sundam. Boty a kolena neresim, nejezdim zqvody kde je velka zima.

        0 0
      • tsunami  

        No nevím jak ostatní, ale když jedu delší dobu v dešti, tak je pak skoro jedno co mám na sobě – stejně jsem mokrý. Akorát když si vezmu pláštěnku nebo membránovku, tak se vytvoří mikroklima, takže mi pak není kosa.

        2 0
        • McBlacky  

          Kdyz mas bundu kde das kapucu pod nebo pres helmu a funguje to a k tomu kratasy gtx, tak jsi mokry jen od kolen dolu. Coz s tlustsima merino ponozkama je hratelny delsi dobu (hodiny) cca do teplot 15 nad nulou.

          Jen teda nesmis jet kudlu, aby ses nepotil a nebo nesmis se vice potit.

          0 0
          • tsunami  

            Ta poslední věta je v mém případě problém. Ale zas topím tak, že mohu jet v dešti v podstatě v jakékoliv teplotě a není mi zima :-)

            0 0
            • Kos_CZ  

              Tak já budu asi nějaký přiblblý hybrid – já se potím i když kudlu nejedu… :D

              2 0
              • Enron  

                Takových se nás najde víc…Navíc moje a Blackyho kudla bude dost rozdílná :-)

                1 0
            • McBlacky  

              To neni moc dobra ekonomika energie na ultra zavodeni ;)

              0 0
    • Starkys  

      Tak už jsem věnoval přípravě trati dost hodin a pořád mi vychází dost výškových metrů. Zkoušel jsem několik variant různých, ale stále se to pohybuje cca 940–970km a cca 12 000 –13 000 tisíc nastoupaných metrů. Je pravda že mapy.cz mi to hodí něco jako 6–7tisíc metrů, ale jakmile to hodím třeba na stravu tak to ukazuje těch 12–13tisíc metrů. Pravděpodobně to už o moc víc asi nesrazím, bude to letos asi náročnější na výškové metry než třeba loni a nebo něco dělám špatně :D

      Jinak co se týká výbavy, tak už prakticky skoro finišuju, ještě čekám na spacák a nějaký drobnosti. Brašny už mám snad všechny a ještě vybírám nějakou čelovku a pár věcí a pak se zkusim nějak cvičně zabalit, abych mohl případně vyhazovat zbytečný věci :D

      Ještě teda se chci zaměřit na nějaké oblečení do deště.

      0 0
      • jatichy1  

        To je hodně divné, většinou mi mapy.cz a strava ukazují téměř stejně.. Max 10% rozdíl.

        0 0
        • Starkys  

          Tak jsem to teď zkusil rozdělit na úseky a mapy.cz dohromady cca 9itsíc metru ukazují a strava 12300 metrů. Je tu někdo kdo jede krátkou a má už trasu aby mi řekl, kolik cca mu to ukazuje nastoupaných metrů?

          0 0
      • Hykal  

        Mám pocit, že se to strašně dramatizuje. Vždyť je to 1400 km to nějak dopadne.

        0 0
        • Starkys  

          Já jedu tu kratší, tak jen cca 900km plus mínus. Mě ani tak nejde o to kolik nastoupám metrů, spíš mě jen překvapil ten rozdíl. Ty mapy.cz opravdu čím delší trasa tím víc zkreslují. Po těch jednotlivých úsekách už je to lišilo jen o cca 3 tisíce metrů, což už jde. Jinak o nic prakticky nejde.

          0 0
          • Hykal  

            Těch 12 000 bude realných mi ta delší vychází na 18000 mapy.cz ukazují 9000.

            0 0
            • Kos_CZ  

              Já to doklikal na dlouhé na 15860m, ale není to nejkratší trasa (zkrátka někde jsem si to malinko protáhl, abych nemusel stoupat krpál. A ano, Mapy.cz ukazují oproti ostatním nižší nastoupané metry. Prostě jinak pracují s podklady, nebo je případně mají trochu odlišné.

              1 0
      • Kos_CZ  

        Spacák hrdinně neberu (na kolo), takže jsme zvědav, jak to dám. Pro případ spaní venku počítám s oblečením péřové bundy a zalezením si do nouzového bivakovacího pytle.

        Oblečení do deště je pro mne taky ořech, protože v podstatě žádné nemám a budu muset pořídit – když prší, tak prostě na kolo normálně nelezu a pokud začne cestou, tak už to nějak dojedu. Jenže při závodě tenhle luxus neexistuje…

        Hlavně nějak tápu, co na spodek – mám nepromokavé návleky, pokud bude nejhůř, tak neoprenové ponožky, nepromokavé návleky na nohy, ale co přes cyklistické kraťasy, to zatím nevím…

        0 0
        • Raf  

          Prostě plandavy nepromokavý kalhoty, nic lepšího nikdo nevymyslel. Jezdí v tom teď i Dan Polman.

          1 0
        • Forester  

          používal jsem tyto, teď jsem přešel na tuto :-)

          na bika, ale to bude stejný

          0 0
        • ladys  

          V srpnu do péřové bundy…blbost

          Máš dvě možnosti, doufat že nebude pršet. Nebo zainvestovat.

          Na spodek kalhoty a neorenové ponožky.

          Vše už je popsané nahoře

          0 0
          • Kos_CZ  

            Pokud bude hnusně, tak na Pradědu může být v noci klidně kolem nuly. Blbost je nebýt připraven…

            0 0
            • Hykal  

              Jenže proč být na Pradědu v noci

              0 0
              • Raf  

                Tak je to závod, když to vyjde, jsi prostě na blbem místě v blbý čas. Já byl v ultra závodě na Pradědu 2×, jednou pohodička, podruhé zima jako prase za jasné noci, bylo to v období veder, takže jen rukávky, nohavky a tenká sustakovka. Jak jsem byl rád za papírové mapy Loudani nacpane pod dres :)

                2 0
                • McBlacky  

                  Pokud nejedes uplne hranu tak vzdycky se da 1–2hod popojet a lehnout kde to dava smysl. Jasne ze perovka a bivakac je nesmysl, prakticky stejny reseni jako nemit sebou nic a lehnout za tepla dne jen tak na 2hod, coz by jako spanek na kratky melo stacit. V pripade ze to nekousne nonstop.

                  0 0
                • Hykal  

                  Tak když pojedeš na čas tak se to stát může. Já to jedu abych to dojel a trať mám rozdělenou na dny. Praděd mi vychází na dopoledne. Bundu beru castelli perfetto a to je do – 5 v pohodě.

                  0 0
            • ladys  

              Jasně může padat sníh. Pod +5 padají teploty v srpnu pravidelně v i u nás. Momentálně +8

              0 0
        • trpaslik72  

          Teď jsem odjel míle a měl jsem kalhoty Montane Dynamo Pants. Zaplať panbuh za ně. Jsem celkem zmrzlina a nejednou mě vytáhly z bryndy. Neváží tolik, jsou celkem skladný a oproti minimis si myslim, že jsou odolnější.

          Bundu jsem vezl Mountain Equipment Zeno Jacket. Vejde se mi do kapuce helma a jak se to v Orlických a v Jeseníkách hodilo. Ale taky to není až tak ultralight.

          Do mokrých treter jsem měl Dexshell ponožky a taky pecka. Hloupě jsem vezl návleky na tretry, ale cca v půlce šly do koše. Na majlích holý nesmysl. Na silniční závod by ale možná smysl dávaly.

          1 0
          • Jezevec70  

            Pamatuju jak jsme z nouze nejvyšší kradli igelitové pytlíky na psí hovínka z košů v parku a používali do rozmočených treter na mokré a zmrzlé nohy. :-)))

            0 0
            • trpaslik72  

              Tak když je nouze :). Na pytlíky jezdí pořád spousta lidí a myslim, že pokud by letos na majlích pršelo víc, tak jsem na ně taky došel. Vždyť na CP u Míry Hůlkojc jsem si nějaké pytliky do foroty vzal :D.

              0 0
    • Kos_CZ  

      Tak jsem dnes vyměknul a pořídil lehký spacák – bohužel nemám vzhledem k okolnostem natrénováno a šance že někde mimo možné ubytování vyhniju je celkem reálná, tak budu mít alespoň kde hlavu složit.

      Zkusil jsem naházet věci do brašny bez nějakého pěchování či balení a vejde se mi toho tam celkem dost: Spacák, karimatka, nafukovací polštářek, malý skládací batoh, moirové tričko s dlouhým rukávem, moirový nátělník, ručník, rukavice, návleky na tretry, návleky na ruce, návleky na nohy, nákrčník, nepromokavá bunda, náhradní dres s dlouhým rukávem, náhradní kraťasy, ponožky, péřová bunda, boty. Ještě mi tam chybí nepromokavé ponožky, nepromokavé kalhoty (pokud je budu brát), čepka pod helmu, kartáček s pastou a papírové kapesníky. Pokud to trochu pečlivěji srovnám a tak tam tak třetinu místa ještě vyšetřím.

      0 0
      • andy97  

        Ručník bych vyhodil, to je už moc velký luxus :)

        2 0
        • Kos_CZ  

          :D

          Mám ho tam jednak abych se mohl otřít po případné koupačce cestou a taky proto, že jím mohu případně podložit karimatku ve snaze ochránit jí před propíchnutím. Není to sice „igelit“, ale přeci jen…

          0 0
      • Jezevec70  

        Polštářek je zbytečný. Stačí do obalu na spacák nacpat nepotřebné oblečení.

        2 0
        • Kos_CZ  

          Ten obal od spacáku má 12 × 16 cm.. :D Na tom se moc spát nedá…

          Ale zase pokud si polštářek nevezmu s sebou, ušetřím 60g. No tak já nevím! :D

          0 0
      • Forester  

        to je brašna na řidítka?

        0 0
        • Kos_CZ  

          Ne, to je brašna s nosičem k upevnění za zadní osu a sedlovku.

          https://www.tailfin.cc/…pack-carbon/?…

          0 0
          • Forester  

            Díky za info.

            Ta cena mě tedy zaskočila :-)

            0 0
            • Kos_CZ  

              Jo, je to masakr. Já to používám i na horáku, když jedu s rodinou a ta konstrukce je super – potřebuješ něco vyndat, nebo přidat – rozepneš přezky, vyroluješ obal a máš vše jak na dlani a nic nepadá kolem. Konstrukčně je to fakt promyšlené a VELMI dobře zpracované.

              0 0
              • Dr.Drejg  

                Taky sem na to koukal, vypadá to skvěle až na tu cenu. Je tam možnost vícero upnutí ke kolu. Co si vybral ty a si s tím spokojený? Píšeš, že to máš i na horáku, zvládne to jízdu lehčím terénem?

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Jak jsme psal v předchozím příspěvku – mám to upnuté k osám – na silnici k pevné, na horáku k rychloupínáku. Trochu mi vadí (ale v praxi zatím naprosto bez připomínek, že u pevné osy ti s tím dodají „univerzální sadu“, kde jsou pevné osy s různými závity (protože různí výrobci používají různé závity) a ta pevná osa je dvoudílná – nese to s sebou nutnost povolovat kolo šestihranem – na straně přehazovačky, aby sis tu jednu polovinu osy nevyšrouboval ze spoje. Jen to chce na to myslet. Osobně se mi to úplně nelíbí, ale ať jsme čmuchal kdekoliv, nikde jsem nenarazil na to, že by si někdo stěžoval, že se nu ta osa nějak „rozpadala“, nedržela, či podobně. Takže přes svou osobní nevoli k takovému konstrukčnímu řešení k tomu žádný praktický proti-argument nemám.

                  Pokud máš gravela co má montážní otvory na zadní vidlici, mají variantu i pro tohle – do otvorů se namontují čepy a je to.

                  K osám/čepům se to uchytává „svěrným spojem“ – bez připomínek – rychlé, pevné, spolehlivé.

                  Samotnou brašnu mám ve verzi, že je k nosiči na pevno – mají i verzi, kdy nosič může zůstat připojen ke kolu, zatímco brašnu můžeš odendat. Výhoda toho celého je modularita – pokud zjistíš, že bys raději měl tu brašnu odepínací, stačí dokoupit pár dílů, domontuješ a máš to. Stejně tak, pokud něco zničíš, ulomíš – vše je demontovatelné a vyměnitelné.

                  Za mne, mimo mé averze k dvoudílné ose, nemám k technickému řešení jedinou připomínku – za mne super. Pak je tu cena – nechají si to zaplatit a myslím, že právem.

                  Mají i super zákaznickou podporu – komunikují rychle, poradí na osobní bázi – (tedy nikoliv nějaké odkazy na jejich stránky a FAQ a předpřipravené emaily). Řešil jsem s nimi zbytečně dlouhý závit na ose (nebyl jsme si jist, že jsme něco neudělal blbě, tak jsem se pro jistotu zeptal) a chlapík z firmy mi poslal fotku svého kola pro ilustraci, jak to má on a vysvětlil i proč to tak je.

                  Co se týká lehčího terénu, mělo by to být naprosto v pohodě – Mají to dimenzované na nosnost (s bočními brašnami) 27kg. Pokud budeš mít jen tu vrchní (která je na 9kg), tak to máš vlastně na jedné třetině nosnosti (byť je rozložená po tom oblouku nosiče, ale co se týká upevnění k rámu, tak ano).

                  0 0
              • Forester  

                jako na gravel si to dovedu představit, ale na fulla a větší ježdění ne.

                Hledám něco obdobného na řidítka, stačil by objem tak do 10 l, ale zatím nemám nic vybráno …

                0 0
    • Kos_CZ  

      Ještě 11 dní a vypukne to! :)

      0 0
      • Aduldinho  

        Budu držet pěsti ;-)

        2 0
      • Hykal  

        Na kolik dní jsi si to naplánoval. Kolik máš nejdelší úsek?

        0 0
        • Kos_CZ  

          Naplánovaný nemám nic – je tam tolik věcí, co se mohou pokazit. Třeba v neděli jsme jel s kámošema na otočku na Ještěd a ačkoliv nohy bolely, tak nejhůř je na tom kotník a pravé zápěstí… prostě jsem je v tom kalupu přetížil. Nějaká časová očekávání mám. Startuje se v deset v Žacléři, takže na Ještědu bych mohl být tak někdy mezi třetí a čtvrtou (spíš k té čtvrté). Pak Hora sv. Kateřiny – tam dejme tomu kolem půlnoci a pak Bleiberg někdy ráno (kolem osmé). Dál už je to ve hvězdách, protože tam bude stačit slejvák, vytrvalý protivítr a už je to vše v čoudu. Nejdelší etapa mezi dvěma kontrolními body je z kempu v Suchdole nad Lužnicí na rozhlednu Poľana u Brestovce na Slovensku – 253 km a přes 1800 m nastoupaných. Je to pro mne velká neznámá – jak budu schopen jet poté, co se poprvé trochu vyspím, zda se nepokazí něco na kole, zda to vůbec budu dávat zdravotně… Jako už mi není dvacet, takže do toho jdu jako do dobrodružství a souboj sám se sebou. Mám naplánovaná jen taková (jak říká profesor Pafko) „těšítka“ – ujet nejdelší vzdálenost v životě, zvládnout jet 24 hodin, vidět spoustu míst, kde jsem nikdy nebyl, zkusit to dotáhnout na Moravu a pak do Slezska a potkat se tam se sestrou co tam žije. Ostatní ať si jedou jak chtějí. Taky se nakrásně může stát, že se něco rozbije 30 km po startu a já už to neopravím a končím… Ale holt tak to chodím – beru to prostě jako zatím neprožitou zkušenost. Ale už začínám mít startovní horečku a furt na to myslím. :D

          2 0
          • Hykal  

            Tak když se na to dívám tak nevím jestli to nezkrátím na 900 ????

            0 0
            • Kos_CZ  

              Lze – s penalizací 5 hodin. Ale tohle budu řešit, až budu v kempu. Zatím jedu dlouhou a vnitřně s tím počítám. Chce to nepřepálit tempo, jet na pohodu a užít si to (pokud možno).

              0 0
              • ladys  

                Podle mne je ta penalizace jen, při změně v kempu.

                0 0
                • Gravd  

                  Spíš si myslím, že ta penalizace je při přestupu z dlouhé na krátkou kdykoliv po odstartování závodu. Pokud to někdo přehodnotí ještě před startem (např. při sobotní prezentaci) a zavčas to oznámí organizátorovi, tak to bude ještě bez penalizace

                  1 0
                  • ladys  

                    V propozicích je to v oddílu dělení tras. Jinde to nejde mimo strartu.

                    0 0
                  • Kos_CZ  

                    Mluvil jsem dnes s organizátorem a mělo by to být tak (ptal jsme se na jiné věci a k tématu přechodu na kratší trasu se stočila řeč). Zavedl penalizaci proto, že někteří maséři svého ega neunesli fakt, že na dlouhé jim pšenka nekvete a protože byli rychlejší než na účastníci na krátké trati, přestoupili a dopálili to do cíle, což způsobilo zklamání těch, kteří soutěžili na krátké a měli hezké pořadí.

                    1 0
            • Starkys  

              Já skočil po krátké už rovnou při přihlašování. Pokukoval jsem po dlouhé, ale tak nějak sem tušil, že vzhledem k tomu, že sem nikdy nic podobného nejel, by to nemuselo úplně dopadnout jak bych chtěl. Takže jsem vzal krátkou a už se na to hrozně těším, i když vím, že to bude pro mě náročný. Vůbec ani neřešim kolik dní to pojedu, kolikátý budu atd. Samozřejmě závodního ducha v sobě mám, takže samozřejmě vyhrát chci vždycky, ale tady bude pro mě největší výhra dojet do cíle. ( samozřejmě mám stanovený počet dní za který bych to chtěl ujet, přeci jen potřebuju bejt namotivovanej ). Jinak trasa prakticky finálně připravená, kilometry nějaké najety jsou, poslední drobnosti s sebou na to dobrodružství dorazí tento týden, předzávodní servis proběhne příští týden a pak hurá v pátek směr Žacléř.

              0 0
          • Aduldinho  

            Toto je za mě naprosto zdravý přístup, hlavně to nehrotit nějak přes čáru a snažit si to v prvé řadě užít a odnést si co nejměné újmy na materiálu a hlavně na zdarví, budu držet pěsti, ať se ti splní tvůj sen a vše proběhne relativně hladce! Být o pár let mladší, tak by tento podnik byl pro mě též výzvou, ale určitě vím, že bych to neměl tak připravené a vyladěné jako ty ;-)

            PS: Ještě když jsem jezdíval místni silniční maratóny, tak jsem za rok najezdil cca 20.000 km, nevím, kolik bych musel natrénovat na toto? ;-)

            0 0
            • Mikikuba  

              Vůbec nemusíš trénovat víc. Jde o systém. Když jsem jezdila ultra tak maximum bylo 25tis jednou jinak 18–22tis.A to jsme jezdili opravdu závody ultra s přísnýma časovýma limitama. Je to o tom kolik máš a jak kvalitně naježděno za roky a o motivaci vůli.A hlavně jak to umíš.

              1 0
            • Kos_CZ  

              Mám letos najeto malinko přes 2500 km a asi, vzhledem k namoženému kotníku z neděle, toho už moc víc asi nenajedu. Je mi 47, takže na své zdraví ohledy už brát musím… :)

              0 0
              • Mikikuba  

                Jestli můžu doporučit tak jeď rozumně ale na začátku s jasným cílem to dojet. Pokud budeš pochybovat už od začátku většinou je daleko složitější řešit krizový chvíle. Prostě funguje nastavit mozek do módu já to zvládnu. Tedy to je moje zkušenost. Samozřejmě se to odvíjí od toho jak moc na krev to pojedeš jestli to pojmeš turisticky chci to nějak zvládnout a nebo chci to zvládnout za nejkratší možný čas. Zas takový extrém to není. I když je mijasný že to je úhel pohledu zvlášť jestli něco takovýho jedeš poprvý.

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Nejjednodušší je to vzdát v kempu, ale já při plánování trasy nahodil průjezd kolem Baťova kanálu a tak mám v úmyslu si to tam projet. A druhou motivací jsou moje děti – musím jim ukázat, že se věci nevzdávají. Třetí motivací je, že týden po startu slaví narozeniny, takže přiměřené tempo je „v plánu“ a těšítka mám nastavená. Psychicky se na to připravuji už od listopadu a už teď na to myslím skoro pořád, jak se těším. Ale současně je tam respekt a trochu pochyby, zda jsem myslel na vše. :)

                  Nasadím pohodové tempo a musí to jít!

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Kolem baťáku super.

                    0 0
                    • Meduza  

                      Covece, ja jsem se na ten Batak tesil, kdyz jsem si jel sam okolo republiky ve 2020 a zrovna z useku podel Moravy az k soutoku do Breclavi jsem byl teda hodne zklamanej. Vubec mi to tam po te placce neodsejpalo. Ale mozna jsem jenom nemel den…

                      0 0
                      • Kos_CZ  

                        Tak je jasný, že když se sejde – může foukat proti a bude to čiré utrpení…

                        0 0
                        • Jezevec70  

                          Jestli bude pěkné počasí, tak počítej přes den hustý cykloprovoz. Takže pořád brzdit a zrychlovat, navíc je tam pár úzkých míst, kde musíš opravdu pomalu, protože je tam zúžení a není vidět za zatáčku (značky Cyklisto sesedni).

                          Jako na projížďku fajn, ale při závodu na takovou vzdálenost dost opruz.

                          https://mapy.cz/s/pazubenoma

                          0 0
                          • Kos_CZ  

                            Jak v Praze v Bráníku. Ale pokud je povrch dobrý, tak tu rychlost rád obětuji. Uvidíme… :)

                            0 0
                            • ladys  

                              Byl jsem tam a nic co by mne nadchlo jsem tam neviděl, manželka si pamatuje max zdymadlo … A to že to placka :D Co se pamatuji, sesedni z kola-bylo to tam úzké a i za covidu mimo sezónu dost lidí, v sezóně by mne tam nedostal nikdo ani heverem;)

                              1 0
                          • Jezevec70  

                            První závodník už jede podle Baťova kanálu směr Otrokovice. Má na to ideální počasí – cyklistů moc nepotká, jen mu fouká proti. :-)

                            0 0
                      • Tencovozikmin  

                        Covece jak chytnes protivitr je to utrpeni. Jinak ted v sezone je to prelidneno,jezdim tama bud brzo rano nebo az vecer.

                        0 0
                        • Kos_CZ  

                          Může být, ale na druhou stranu – pokud tam dojedu, tak už budu tak mrtvej, že mi nějaké důchodcovské tempo nebude vadit. A pokud ano, po silnici bokem se dá jet taky.

                          0 0
              • Aduldinho  

                Tak já mám 45, ale už se mi do nějakých extrémů pouštět nechce, na kole jsem si už odjezdil dost, jednu dobu jsem na kole trávil většinu volného času, k tomu se již nějak vracet nechcu, mám jiné priority a už se cítím i tak trošku „cyklisticky“ opotřeben. Teď už jsou pro mě výzvy jen určitá místa, která zde na BF problesknou v galerii a jsou v dojezdu 300km (tam i zpět) nebo jen si tak sbalit batůžek a dojet na místo určení. Ale kolem té 40ky, kdy jsem byl v mé top formě bych asi do něčeho takového šel.

                Každopádné budu držet pěsti, ať vše zdárně dokončíš a budu se těšit třeba na nějaký zajímavý fotoreport v galérce? ;-)

                PS: Ten nájezd se mi zdá celkem málo, ale pokud máš nějakou minulost, jak tady psala „Miki“, tak by se tělo mělo adaptovat a mělo by to být snad cajk ;-)

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Je to málo, ale na druhou stranu samotný nájezd negarantuje nic. Podstatné je nic nepřepálit, jet SVOJE tempo, zabavit hlavu a poslouchat tělo – pokud to někde začne tahat, tlačit, být nepříjemné, tak klidně zastavit, protáhnout se. Nastavit si pravidla a těch se držet. Nejde ani tak o vlastní rychlost, ale o práci s energií – zbytečně to nerubat apod. To mne naučila cesta z Palkovic do Prahy. Tohle je pravda jiný level, ale jde to zvládnout. S tím do toho jdu.

                  Díky za podporu – zkusím udržet nějaké konzistentní tempo obrazové dokumentace. Jen trochu pochybuji, že během závodu dojde na něco více, než na fotky na Instagram. Po návratu domů se budu muset dát dohromady a pak se budu pomalu budu prohrabovat fotkama a videi a něco z toho zplácám.

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    Nájezd možná negarantuje nic, ale určitě maximálně zvětšuje naděje k úspěšnému zvládnutí bez tělesných škod. Bez něj půjde o zdraví a je naprosto jedno jak moc se budeš šetřit.

                    1 0
                    • Gravd  

                      Nájezd není zas tak velký, na druhou stranu si myslím že týdenní limit je celkem milosrdný, a pokud nejede na výsledek, ale za zážitky a poznáním, tak proč to nezkusit, když něco začne bolet, může to někde zapíchnout a zkusit další den pokračovat, a když by to nešlo, tak to zkusí zase za rok, jsme jen lidi a děláme to pro radost. Každý kdo do tohoto závodu odstartuje je pro mě vítěz, a i když zklamání z nedokončení bývá trpké, tak si aspoň časem nebude vyčítat že to ani nezkusil.

                      3 0
                  • ladys  

                    V našem věku, jsou delší tréninkové pauzy daleko větší problém. Hlavně co se týká vytrvalosti. Palkovice jsem koukal,to byla pěkná projížďka ;) Ale opakovaná zátěž každý den je trochu jiná věc

                    0 0
                    • Kos_CZ  

                      Já vím. Booking com je má oblíbená stránka takže je i možné, že se ze závodníka změním v čistokrevného turistu.. :D Prostě uvidíme…

                      0 0
                  • Enron  

                    Nájezd je samozřejmě důležitej, ale není to všechno. První Míle jsem jel s 2400 km a ujel půlku, na druhých jsem měl najeto 3000 a zabalil to po 350 km a letos jsem měl 2400 venku a 700 doma a dojel to celý. Ale trvalo to hrozně dlouho. Záleží jak to pojmeš a jaký máš ambice. Pokud chceš jet na výsledek, tak je těch tvých 2400 málo, pokud chceš dojet a máš tak nastavenou hlavu, tak je to v pohodě.

                    0 0
                    • ladys  

                      Jak dlouho jsi jel a jakou trasu? Nájezd -také záleží na jakém kole a jak ten trénink vypadá. Koukám na kilometry,ale hodiny jsou někdy více odpovídající údaj.. Vzal jsem to tak, že čím lepší bude příprava tím méně času si tam budu užívat a můžu vést méně bagáže.

                      1 0
                      • Enron  

                        Jih,15 dní 4 hod 6 min. Jo,hodiny jsou hodně důležitý,letos js3m měl sice min km,ale jednotlivé Vyjížďky byly v průměru delší a o hodně víc nastoupanych metrů. S poslední větou nejde nesouhlasit.

                        1 0
                        • ladys  

                          Gratuluji, každý kdo dojede je borec. Bez rozdílu kategorie a pohlaví!

                          1 1
      • Enron  

        Jo taky jsem zvědavej, jak ti to půjde. Silniční bikepackingový závod jsem ještě nejel, tak jsem zvědavý na tvoje postřehy.

        1 0
      • ladys  

        Tak ať to jede a hlavně ať vydrží zdraví ;) Ještěže se nejde registrovat, po dvou měsících zdravotní pauzy a deseti dnech tréninku mám zase nápady…

        1 0
        • Domingos  

          Můžeš se registrovat na místě před startem. Jen je dobrý dát vědět dopředu organizatorovi aby měl nachystany tracker.

          1 0
          • ladys  

            Zkusím odjet delší trénink a pak ,mu napíšu. Když to půjde pojedu krátkou, mám na to tři dny…

            2 0
            • Gravd  

              Když je něco natrénovaný tak se to za 3 dny zajet dá, ale já osobně si nedovedu představit, že bych hne další den plnohodnotně fungoval.

              0 0
            • Kos_CZ  

              Jak říkají na Mílích: Vzdát můžeš zítra!

              1 0
              • Forester  

                To se neříká na Mílích, ale říká to Richard Štěpánek :-). Což je tedy skoro synomomum, pravda … :-)

                1 0
    • keymaker  

      Smekam pred kazdym, kdo se do takoveho podniku pusti.

      0 0
    • Kos_CZ  

      Dotaz do pléna: Jak budete řešit důležité/hodnot­né/nutné, ale pro závod naprosto zbytečné věci – tedy doklady a klíče od auta (pokud jedete na start autem)?

      0 0
      • Starkys  

        Nad už jsem taky přemýšlel no, pravděpodobně to asi budu muset vézt s sebou, i když se mi moc nechce teda.

        1 0
    • ladys  

      Koukám na trasu a uzávěra je hned za startem a pak za Ještědem, se to trochu protáhne…

      0 0
      • Kos_CZ  

        Za Ještědem to nemá cenu řešit – byl jsem tam v neděli a je tam kyvadlový provoz a semafory, co se přepínají po 15 minutách. Je to z kopce = v pohodě. Horší je to po startu – tam to bude zajímavé. Pořád nevím, jakou cestu si vybrat… Asi podle počasí…

        0 0
        • Starkys  

          Co se týká Ještědu, to ještě uvidím, kudy to nakonec vezmu. Pár dní mám ještě čas. Co se týká startu, tak tam neřešim nic. Prostě jedu přes Bernartice a pohoda. Ano, možná si najedu víc kilometrů a někdo mi mohl namítnout, že na každým kilometru záleží, ale vzhledem k tomu, že při plánování trasy mi lítaly kilometry nahoru a dolů, tak to prostě neřešim.

          1 0
        • ladys  

          Těch uzavírek je tam za Ještědem vyznačeno více, pokud platí kyvadlový provoz , tak je to pohoda. Po startu pokud to nejde projet-provést, tak tam moc alternativ není, pokud nechceš jet mimo asfalt…

          0 0
          • Kos_CZ  

            Za dobrého počasí alternativa možná je – vzít to po louce a prašné cestě dolů z Malého Ķřenova na Libeč. Pokud jede někdo na gravelu, tak ideál – je to jen dolů, žádné stoupání a je to podstatně kratší než přes Bernartice.

            0 0
    • ladys  

      To se asi dá, občas trefím i horší..

      0 0
    • Kos_CZ  

      Zdá se mi to, nebo se najednou odhlásilo víc lidí? Koukal jsme někdy před týdnem na startovní listinu a bylo tam 79 lidí. Kouknu dnes a hle, 73!

      0 0
      • Starkys  

        Je to tak no, taky jsem na to koukal. Zase je hezky skoro vyrovnáno dlouhá a krátká trasa. Každopádně já už se docela těšim, i když si možná pořád neuvědomuju do čeho jdu :D

        0 0
        • Kos_CZ  

          Přesně – a jako na potvoru mne bolí pravá ruka – zápěstí a předloktí. Nějak nevím co s tím – asi po může jenom chladit, chladit, chladit…

          0 0
        • Kos_CZ  

          Přesně – a jako na potvoru mne bolí pravá ruka – zápěstí a předloktí. Nějak nevím co s tím – asi po může jenom chladit, chladit, chladit…

          0 0
          • Starkys  

            Tak to je zrovna docela nepříjemný takhle par dni před startem. Asi ledovat a třeba mazat nějakou masti nebo nevím. Snad to ještě přejde. Prinejhorsim si semnou strihnes krátkou třeba.

            1 0
            • Hykal  

              Mi klasicky chybí čas, na dovolené bez počítače jsem nebyl deset let. No aspoň jsem vybral kolo na kterém pojedu.

              0 0
              • Kos_CZ  

                Nápodobně – krom té ruky jsem chtěl už mít od víkendu sbaleno. Místo toho mi stojí kolo na montážním stojanu v garáži zašpiněné a věci se mi válí na hromadě v ložnici.Snad kolo alespoň dnes umeju, nahodím nový řetěz, polepím reflexníma samolepkama, nahodím brašny abych věděl, kde je podlepit, abych nedodrbal rám. No a nakonec musím ještě kolo projet a narovnat věci do kempu do krabice. Ještě že děti odjely na chatu k prarodičům.

                0 0
                • Starkys  

                  Jo taky sem si říkal, že bych si to o víkend zabalil aspoň do brašen. Samozřejmě, že k tomu jsem se nedostal. Teda spaní jsem aspoň zabalil už do brašny na řídítka, ostatní se mi také valí na hromadě. Musím se v tom nějak pohrabat a protridit, zda se mi ze toho mám nějak moc. Na kolo už bych to potřeboval dat, prave z důvodu abych si to případně podlepil, ale včera jsem kolo odvezl na servis ( destičky, řetěz atd) a budu ho mít dnes večer. Tak snad všechno zabalim zítra a nahodim na kolo a pojedu se s tím projet kousek. Do kempu nic nebalím, tak mám o starost méně.

                  1 0
    • Kos_CZ  

      .

      0 0
    • Mohy  

      Já se na vás alespoň přijedu podívat na start. A zafandit. :)

      0 0
      • Kos_CZ  

        Bude legrační poznávat skutečné tváře za přezdívkami tady na fóru…

        0 0
        • Aduldinho  

          Hih, měl bys jezdit na BF srazy, když můžeš trajdat s báglama okolo republiky :-D

          Tak hodně zdaru a málo zmaru, hoši!

          Já mám teď všechny svý 3 kola v nějakým podivným stavu, vždy maj nějakou chybku, tak si nedovedu představit, že bych se teď chystal na něco takovýho, nehledě na to, že léčím vyvrklý kotník, ale na kole se s ním jezdit celkem dá ;-)

          0 0
          • Kos_CZ  

            Výmluva! :D

            Mám pravé předloktí v háji, na kole musím ještě oservisovat střed a přesto jedu!

            0 0
            • Aduldinho  

              Kosi, ale já to nejedu ani jsem nikdy nebyl přihlášený, takže já se v klidu můžu vymlouvat třeba na asteroid :-D

              0 0
              • Kos_CZ  

                :D Ale běda Ti, jestli ten asteroid nespadne, protože pak budu muset dojet celý závod!

                1 0
                • Aduldinho  

                  Kosi, ty to dáš s mou morální podporou a dej pokoj s asteroidem! ;-)

                  0 0
                • Hykal  

                  Jestli chceš tak ti můžu něco v polovině udělat s kolem bude to lepší než vyhlazení lidstva ????

                  1 0
    • Kos_CZ  

      Tak jsem koukal na počasí a nic moc – sobota chcanec, pak přeháňky, úterý, středa na Moravě vítr ze severu = při mé rychlosti Baťův kanál proti větru… :D

      0 0
      • Aduldinho  

        JJ, doufám, že se to na víkend ještě zlepší, chtěl se jet v sobotu někam projet, hlavně, že nemusím vyrážet na „Okolo republiky“ ;-)

        0 0
    • Kos_CZ  

      Já to teď sleduju a je to fakt na prd – vypadá to, že ze Žacléře se bude vyrážet za deště směr Trutnov do průtrže mračen. Pohrávám si s myšlenkou formálně odstartovat a zalézt na dvě hodiny do nějaké hospody a tam počkat, než ten největší humus přejde. Dál tam nějaké přeháňky jsou taky, ale v porovnání s tím, co je na simulacích po startu je to legrační sprška. Přeci jen jedu to pro sebe být promočený hned po startu se mi moc nechce…

      0 0
      • Aduldinho  

        Naprosto chápu, taky by se mi nechtělo a vlastně nikdy nechce vyrážet do dešťa, když tě to pak potká někde cestou, to už je jiná, člověk se s tím musí popasovat. Tudle se mi při cestě na Vysočinu vyplatilo si vzít softshellovou vestu, sic je to poměrně neskladná a těžší věc a taky to moc nevětrá, ale v těch největších srážkách v tom bylo celkem příjemně ;-)

        1 0
      • Starkys  

        Pokud bude nějaký fakt špatný počasí, tak se připojuji k tomu, sednout si někam a počkat až to přejde z nejhoršího. Nechtěl bych hned chvíli po startu bejt promočenej, i když oblečení na to nějaké mám. Nějakej menší déšť jsem ochoten akceptovat, s tím počítám, ale vyložené průtrži bych se rád vyhnul.

        1 0
      • Enron  

        Na Loudání byli chlapi co po odstartování závodu ve 22:00 zalezli do dodávky a do 3 do rána spali. Dělaj to tak prý každý rok. Takže zas tak divný by to taky nebylo.

        0 0
        • Mohy  

          Jo to je Tonda a Metud Lieblovi…a dělali to spíš pro to že Metudovi nebylo v tý době ani 18…a stejně pak jeli desnou pilu a standardně dojížděj okolo 10. mista…

          0 0
          • Enron  

            To jsem taky slyšel že jezdej dobře. Ten start do noci je prostě specifickej. Příště vím,že nesmím ten den už do práce :-)

            0 0
    • Kos_CZ  

      Koukal jsme, že na náměstí je nějaká kavárna, tak by se tam možná dalo zalézt. Je to sice směšné, začít závod tím, že budu sedět v krčmě a usosávat nějakou limonádu, ale jak píšeš – začít závod tím, že pojedu průtrží mračen, tak to raději ty dvě tři hodiny obětuju a pak pojedu v klidu.

      Ona se ta předpověď dost mění, takže bych to nechal na sobotu a rozhodl se podle radaru.

      0 0
    • Kos_CZ  

      Jen tak pro zasmání: Předpověď se změnila tak, že nyní naopak vychází jako nejlepší taktika jet co to jde, protože čím dal člověk dojede, tím méně zmokne. Fakt jsem zvědav na realitu…!

      0 0
    • Aduldinho  

      Kluci, co tady půl roku řešíte? Cituji :-)

      Milan Urban

      Jsem podle startovní listiny nejstarší účastník na 1400 km . Na čem jedu? Myslím, že kolo je to Ghost, koupené za nejnižší cenu přes 3 roky. Vůbec neřeším vybavení, hlavní je že to při šlapání jede .

      Pár takových akcí mám za sebou a vím že hlavní je jet třeba pomalu, ale pořád. Jedna beznosičová brašna stačí, dopředu spacák, na navigaci stejně nevidím, tak pár poznámek na papír a klasika – papírová mapa.

      1 0
      • Hykal  

        Dyť jo má pravdu ????

        1 0
        • Aduldinho  

          JJ, dyť jo, mě to přišlo jako supr reakce :-)

          A zapomněl jsem ještě zkopírovat poslední odstavec:

          „Spaní je vyřešeno, jedem civilizací, tak žádný problém. Možná jsem tě zklamal, ale já opravdu neřeším značky a vybavení kol. Pořád je to jen kolo a bez šlapání nejede. Hezký den“

          1 0
    • Kos_CZ  

      Jo, má to na pohodu.A tak to má být – to my jsme ještě mladí a neklidní! :D

      0 0
    • jecnak  

      Mate hezka mista kontrol. Tak at to slape a hlavne bezpecne.

      1 0
    • Jáchym 1  

      Máte Všichni můj obdiv a držím Vám palce.

      Napsal bych – užijte si to,ale bude to robota.

      0 0
    • Danhill  

      Snad vám vyjde počasí, podrží zdravíčko a nezklame psychika.. jste frajeři .. Jak píše Jáchym, bude to robota, ale zážitek to bude určitě ..

      Kdyby jste potřebovali v Suchdole něco doplnit nebo tak, rád nějakým způsobem pomůžu a kdyby se vám chtělo sem dát občas během cesty nějaký report, budeme rádi .

      Držíme palce!.

      0 0
    • Aduldinho  

      Kos to slušně drtí, číslo 3 žije ;-)

      https://cs.follow.me.cz/…loRepubliky/?…

      0 0
      • Jáchym 1  

        Výjezd na Sv.Kat.byl asi hustej.

        Zajímavý sledovat různé trasy postupu.

        0 0
      • Jáchym 1  

        č.26 hustě bloudí.

        0 0
      • Kos_CZ  

        No pro dnešek jsem dodrtil. Od třicátýho kilometru se ozval kotník, který jsem si načnul pro výjezdu na Ještěd před 14 dny. Přišel jsem sice na to, jak ho šetřit, ale začalo tím trpět koleno, které po 190km začalo bolet taky, tak jsem to pro dnešek zapíchl pod Děčínem v hotelu, budík na čtvrtou ráno a uvidíme, jak to půjde. :)

        1 0
        • Aduldinho  

          Pěkně ty, zitra zase na tebe juknu, jak ti to jede a budu držet samo pěsti ;-)

          0 0
        • Starkys  

          Já jsem to teď zapichl nekde pod nějakým pristreskem, pac solidně prší, ale mám chuť jet. Tak chvíli počkám a uvidíme. Prinejhorsim budu muset vytáhnout spacak a přespat.

          1 0
          • Kos_CZ  

            Co máš vlastně za číslo?

            0 0
            • Starkys  

              Číslo mám 63. Tak sem nakonec v dešti jel dal, ale už to dneska asi balim a jdu si ustlat na par hodin na zastávku, nemusím aspoň řešit stavění přístřešku v dešti a ráno aspoň rychle sbalim a pojedu než si mě tu někdo všimne

              2 0
              • Jano86  

                drzim palce!je zaujimave to sledovat

                0 0
                • Jáchym 1  

                  Taky sleduju.Ti ,,rakeťáci,,co už míří k bodu č.4 jsou ,,za vodou,,

                  Jedou neuvěřitelně.

                  1 0
                  • Kos_CZ  

                    Jo, oni zmokli včera. Kdyby mne nebrzdila noha, natáhl bych to a možná byl taky v suchu. Ale co už. Hlavně abych to nejak dal…

                    0 0
                  • Jano86  

                    je to sialene …pozeram video 2021..to by chcelo raz za zivot skusit…

                    0 0
    • Kos_CZ  

      Tak jsem si říkal, že se zvednu kotvy, ale z drobného deště se tu teď stal slejvák. Obdivuji všechny co v tom jedou, já ještě počkám.

      2 0
      • Starkys  

        To já taky, sice sem v tom jel taky ale jen do půlnoci. Teď sem měl akorát budík a stale prší ale asi pojedu dal, co se dá dělat

        2 0
    • Kos_CZ  

      Ha, stopa!

      0 0
      • Mikikuba  

        Dá se někde najít kolik kdo ujel km? Možná blbě hledám…

        0 0
        • Jáchym 1  

          Já taky,asi.

          0 0
        • ladys  

          Není to tam, trekry neposílají data tak často. Je to až po skončení závodu. Já ale nevidím všechny co jedou, nějak jim to blbne.

          0 0
    • Kos_CZ  

      Nedá, ale první už bude mít tak můj trojnásobek. Já zatím 294km

      0 0
    • Kos_CZ  

      Tak v mém provedení se z toho stala indiánská cyklistika (do kopce pěšky, dal na kole) a hotel tour. Ale co naplat – teď mám jediný cíl – prehodit to na krátkou a dojet. Bohužel už jedu pod práškama (ne kvůli bolesti ale k omezení zánětu) a zdraví je přednější. Teď už jsem v hotelu – vyperu věci, vykoupu se, najímse a budu spát alespoň deset hodin. Plán na zítra je dorazit CP 3 a pak CP4. Zkusím jet tak, abych to případně dotáhl buď az do kempu, ane abych byl v kempu v úterý dopoledne. To by dávalo předpoklad přejet na sever do čtvrtka.

      2 0
      • andy97  

        Držím palce ať se povede docvaknout ta krátká. Zdraví máme jedno. Šanci bude ještě dost.

        2 0
      • Aduldinho  

        Jasný, oraž a zkus alespoň tu krátkou, a když to neklapne, tak se stejně svět nezboří ;-)

        1 0
      • ladys  

        Když to půjde zajedu tě podpořit na trasu nebo Starkyse.Nebo kdo pojede ve vhodný čas,sice bude asi lejt ,ale co naděláš. V odkazu kudy by jsem jel z kempu, co nejlepší asfalt, co nejmírnější kopce a vynechané hlavní bez krajnice. Dá se jet i po hlavní, je tam nejlepší profil a nejkratší trasa, ale je to na uvážení dle provozu. Úsek Lásenice-Jarošov nad Nežárkou je bez krajnice. https://mapy.cz/s/cupodapodo

        0 0
      • Jáchym 1  

        Tak ať se Ti podaří alespoň ta krátká.

        Posílám na dálku energii✊

        2 0
      • Barak  

        Klobouk dolů, že jsi do toho šel. Ale upřímně, když tělo úplně nefunguje, má smysl to pokoušet a snažit se ho dorazit, kdyz ti nejde o vysledek a byt pak mimo klidne radu tydnu nebo i do konce sezony?

        1 0
    • Domingos  

      Ja dal 740km a jdu na ubytko. Chtěl jsem zkusit nonstop, ale tělo už nespolupracuje ???? 7430m výškových je i tak osobák.

      1 0
    • Starkys  

      Já dnes měl v plánu dorazit i Bublavu, ale nakonec bych tam byl po devátý hodině, tak jsem jel na ubytko do Kraslic, zítra se tam teda musím vrátit, ale dneska jsem toho měl plný zuby, posledních 50km jsem jel po nějaký hrozny silnici rozbity a už sem byl naklepanej az.Zatím mám za sebou 386km a 6tisic metru nastoupano. Vzal jsem to přes Německo a teda nevím jestli to nebyla chyba nakonec, ale dost lidi tak tudy jelo. Zítra teda taky docvaknu Bublavu a minimalne pak chci dojet na bod č. 4 a pak uvidíme. Je boj, Kosi držím palce a budu sledovat jestli nejsi poblíž, abych te mohl podpořit. Je to boj, ale krasnej a bolavej

      2 0
      • Domingos  

        6000 je fakt hodně na ty km. Ja to mám téměř 740km 7400m výškových.

        Ale potkávál jsem se občas s T Zaplatilkem a ten to měl podobne. Nenechal si ujít ani Klínovec. Nutno říci, že mu to pěkně letí do těch kopců

        0 0
        • andy97  

          T. Zaplatilek je borec. Sleduju ho na stravě a jezdí letos pěkný tripy. Koukám, že to zvolil přes Rakousko a Tonek přes Česko.

          1 0
      • Jáchym 1  

        Říkal jsem si zdali to někdo tím dojčlandem řízne.

        Ty postupy jsou fakt rozdílný.

        0 0
        • Domingos  

          Německo se nevyplatí. Jel jsem tam první ročník a ztratil jsem hodně času.

          0 0
          • Jáchym 1  

            Na dlouhé to také dva vedoucí jedou rozdílně.

            Ti bohužel najíždějí do deště.Ten mrak je mohutnej.

            Fuj fuj.

            0 0
          • Starkys  

            Už taky vím, ze byla chyba, bylo to dost kopcovité a díky tomu sem ztratil dost času, což teda mě nevadí, šle zbytečně jsem si vzal hodně sil.

            0 0
      • Kos_CZ  

        Budu taky sledovat a kdyžtak se přihlásím. Pojedu přes Kraslice nahoru.

        0 0
      • Hykal  

        Hele kazdý, kdo se nenechal zlákat na časovou usporu a nejel spodem po 13 udelal nejlépe jak mohl. Ta cesta dolem je peklo na zemi jak pro auta tak pro kolo.

        0 0
    • Ice-goofy  

      Dnes sem Vás potkával – jel sem na Klínovec s pak dál Medenec .. kloboucek velikanskej.. prvniho sem potkal u Děpoltek a pak postupně dslsi

      0 0
    • Jáchym 1  

      Tak se už dá pogratulovat č.82 a č.87 k dokončení trasy 900km.

      Klobouček – pánové.

      2 0
      • Aduldinho  

        Taky jsem na to čučel, to jsou borcí! ;-) A teď už nohy hore a čaj s rumem :-)

        0 0
        • Jáchym 1  

          Žádný takový.Nabaštit a po stejné trase zpět.

          :-) :-)

          0 0
          • Aduldinho  

            Jasný, po svý ose dom, nejlíp do Aše :-D

            0 0
            • Jáchym 1  

              Čekám,že se z mobilu vysune pěst,resp dvě s dájí mě do nosu :-)

              0 0
              • Aduldinho  

                JJ, nám se to tady komentuje pěkně pod střechou, když venku kropí jako sviňa ;-)

                0 0
                • Jáchym 1  

                  Ten déšť přišel opravdu,,jako na zavolanou,,

                  Bych nešel ani na procházku.

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    Taky to déšť prosel…

                    0 0
                    • ladys  

                      Taky zima v poledne bylo v Tušti 13stupnu,naštěstí nefoukal vitr. Jezdil jsem autem pracovně po okolí a pár závodníků jsem potkal.

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Jo holt to k ultra patří. Taky jsem absolvovala 3 dny nonstop v dešti…v 10st. Vím která bije:) Tehdy nás i s chlapama odstartovalo 65 a dojelo pokud si pamatuju 16. Hodně je to o tom to umět jak na to v tom počasí. Za dobrýho počasí je ultra o hodně snažší i když samozřejmě těžký je to vždy.

                        1 0
      • Jáchym 1  

        A 1.žena – Jitka

        Taky obdiv.

        1 0
    • Kos_CZ  

      Trocha romantiky pro diváky: Dnešní západ slunce na CP4…

      1 0
    • keymaker  

      Budu se opakovat. Máte všichni můj obdiv.

      1 0
    • Gravd  

      Tak mě se nepodařila dojet ani kratší trasa. Počasí se nějak dalo zvládnout, Ty kopce byly pekelný, ale s obojím jsem počítal. Bohužel mi ale nechtělo spolupracovat tělo a v podstatě od začátku jsem nebyl schopen nic sníst. To samozřejmě chybělo, a i když jsem se snažil všechny krize překonat, tak mi tělo po 542km a 6777 nastoupaných metrů vystavilo stopku. Po loňským podařeným výkonu je to pro mě zklamání, nicméně zdraví mám jen jedno, a když jsem se u Horažďovic sotva potácel po silnici za zvyšujícího se provozu kamionů a při vycvakávání tretry to položil na bok, věděl jsem, že je to jediný rozumný řešení.

      4 0
      • Jáchym 1  

        Na,,hlaďák,, dát 550km?Hustý.

        Zdraví je důležitější.

        Už jen ten morál vyrazit do té sloty.

        2 0
        • Gravd  

          Nebyl to klasickej hlaďák. Naopak to do mě dostat nešlo, vždycky jen v malím množství, jinak by to šlo ven, a to málo na tu spotřebu energie nestačilo.

          0 0
          • ladys  

            Na to funguje Coca Cola

            0 0
          • Mikikuba  

            Nikdy nedoplňuješ spotřebu jen se drží metabolismus aby se využívala energie alias pálily tuky. Vůbec to není o tom sníst co energeticky potřebuješ. To je klasický omyl.

            1 0
      • Kos_CZ  

        Ty kamiony jsou humáč! Ty co nemají krajnici a k tomu ještě vyjeté koleje tuplem…

        0 0
        • Aduldinho  

          Kamióny nebrat, na silnice I. třídy nejezdit a na ty bez krajnice už vůbec né, ale když není vyhnutí? :-(

          0 0
          • trpaslik72  

            Mě okolorepubliky strašně láká, ale prostě mám odpor (a pere se to ve mě) k těm silnicím. Míle jsou do jisté míry riziko, že se člověk pod náporem únavy zraní, ale pořád je ta pravděpodobnost srážky s unaveným blbcem mnohonásobně nižší. V sestřihu z 2021 to jeden z účastníků vystihl přesně, že je to na zvážení každého, jestli to má smysl. Ale to jde ruku v ruce se všemi silničními ultra. Bohužel. Každopádně každý, kdo se postaví na start a ještě k tomu dokončí v limitu je za mě borec!!! :)

            1 0
            • Mikikuba  

              Proto se standartne jezdilo silnicni ultra s doprovodnym autem, ktere te chranilo! Jenze to stoji hodne penez musis mit tym a jsou tam tvrde nastaveny casovy limity. Tahle odruda nadivoko a tak nejak napul holt nese rizika.

              0 0
            • Aduldinho  

              Když už bych to jel, tak bych jel prostě o to dál a o to horší cestou, bohužel možná bohudík, tak to mám už několik let na jakýkoliv i delší vyjížďce daný ;-) Ale samozřejmě blbce můžeš potkat i na silnici 3. třídy, stejně jako na mílích medvěda a nebo něco špatně projedeš a ublížíš si sám, tam by mě nikdo nedostal, na to fakt nejsem vyježděnej a všecko tlačit, to už to můžu jít rovnou pěšky :-) Naštěstí už to mám nějakej rok daný, pro mě je max 3kilo a dost ;-) Tohle sebemrskačství nebrat, i když tomu fandím!

              1 0
    • Jáchym 1  

      A za pár minut bude v cíli vítěz ,,dlouhé,,

      Čumím jak kamennej vlk.

      1 0
      • andy97  

        Tak nakonec vyhrál Hofman, se mu zasekl na Moravě tracker. To je teda celkem překvapeni.

        4 0
        • Jáchym 1  

          Řekvápko,ale samozřejmě gratulace.

          0 0
        • Aduldinho  

          Borec, palec, GJ! ;-)

          1 0
        • Gravd  

          Ondra Hofman měl i minulí ročník slabší první půlku a v té druhé se vytáhl až na druhé místo. Letos opět potvrdil, že dokáže tempo stupňovat, což je v takovém závodě obdivuhodný. Na druhou stranu je mi líto Maika, že celou dobu jede v domnění že je první a v cíli se dozví že ne

          0 1
          • Raf  

            To bude tím, že buď řešil nějaký velký technický problém v Kruškách, nebo prostě šel první noc spát mezi CP2 a CP3 a pak už jel nonstop, zatímco Maik šel spát „před“ cílem. Ta ztráta tam byla fakt velká.

            Každopádně s Ondrou jsem jeden závod jel a jeho příprava je obdivuhodná. Trasa, její varianty, obchody, studánky, pumpy… A fyzičku má taky excelentní. Přesvědčoval jsem ho ke startům na nějakém zahraničním závodě, nemám strach, že by neuspěl :)

            3 0
        • Kos_CZ  

          Marťani – důkaz že žijí mezi námi!

          0 0
          • Aduldinho  

            Těch Marťanů tady máme víc: https://www.svatabozak.com/cs/uvod/ ;-)

            0 0
          • Aduldinho  

            Kosi, a jak ses rozhodl? Je to lepší jedeš ještě dlouhou nebo to zkrátíš? ;-)

            0 0
            • Kos_CZ  

              Přestoupil jsem na kratší – jednak kvúli zdraví (kotník zatím dobrý, ale přetížené koleno z předchozích dní bolí) a pak děti slaví o víkendu narozeniny. Slíbil jsem jim:

              1. Že to nevzdám.
              2. Budu na narozeninovou oslavu doma.

              A sliby se mají plnit. Nevzdám to, i kdybych to měl dojít pěšky!

              5 0
              • Aduldinho  

                Paráda, i ta kratší je nálož! Kotník jsem měl taky nedávno pochroumané a trošku mě pak taky pobolívalo koleno, jezdit se s tím kotníkem dalo, nijak mě to neomezovalo, ale asi tělo automaticky podvědomě ten kontík šetří a začne přetěžovat něco jiného, hodně zdaru! Budu se těšit na foto z cíle a hlavně report! ;-)

                PS: Teď mě pro změnu pobolívají zádá, někde jsem ofókl, ale dnes už jdu na kole, mám od soboty absťák ;-)

                0 0
    • Pokym  

      tak klobouček všem co se vydali na cestu i když třeba nedojeli, a teď už je na dohled cíle i první z dlouhý

      1 0
    • JendaH  

      Já jsem musel v posledních dnech párkrát pracovně ven a teda jsem fakt rád, že jsem se na tuhle akci vykašlal, v tomhle jet od rána do večera, to by fakt nešlo. KUDOS lidem co to dokážou.

      A lidem co jsou na trase přeju aby následující dny už nepršelo :)

      0 0
      • Aduldinho  

        Honzo, ti nevím, co je lepší, déšť, vítr, horko? Ideál je něco mezi, ale to většinou na víc jak den dva nechytíš :-( Navíc pokud se jede po těch kopcách, tam je to hodně proměnlivé. Taky dávám KUDOS všem zúčastněným a extra velký KUDOS všem, kteří svou misi dokončí bez rozdílu umístění ;-)

        0 0
        • Enron  

          Každý vysává jinak, zažil jsem obě varianty a vlastně pořád nevím, co je horší. Ale asi zima a déšť.

          0 0
    • Kos_CZ  

      Dneska je venku nádherně a kdo jede přes noc, neudělá chybu – zatím teplo, krásně vlhký vzduch..

      My se Starkysem jsme fakt pacienti – trapných 144km tempem báby s roštím. On koleno a semtam achilovka, jákotník a teď hlavně koleno. Takže moje hotel tour pokračuje, jen tentokrát ve dvou. Ale celkově je to fajn zážitek a spousta zkušeností.

      1 0
      • Aduldinho  

        A držíte si rozestupy? Jízda v háku asi není povolena, že? Kolik musí být povolená mezera? ;-)

        Jinak samozřejmě ve dvou se to lépe táhne, to je jasná věc, teda pokud se srovnají tempa nehrotí se to, ono se snažit někoho uviset taky není žádnej med, dřív nebo později ti dojde nebo tomu druhému, když to přepálí :-)

        0 0
        • Kos_CZ  

          V noci, když jsme dojížděli, tak jsme často jeli vedle sebe a kecali. Jinak většinou jedu první a Starkys tak 15 – 50 metrů za mnou. V „háku“ se pohybujeme do kopců, když jdeme pěšky…

          1 0
          • keymaker  

            To není hák. To je psychická podpora :-)

            0 0
          • Aduldinho  

            Palec! Klucí, fandím, už je to na dostřel! ;-)

            0 0
            • Kos_CZ  

              Chůze v háku…

              6 0
              • Aduldinho  

                Klucí, a co máte za boty, já celkem nedávno takhle šel s defektem 20km na vlak, polem, lesem, úvratí v silničních tretrách a byl jsem úplně zřízenej :-(

                https://aduldinho.rajce.idnes.cz/…vany_pochod/

                0 0
                • Pablo  

                  Pochodovat 4h, zničit si náladu, nohy a asi i tretry/kufry, možná i hranu ráfku by se mi nechtělo, určitě bych hledal alternativní řešení ve formě zavolat si odvoz nebo zaplatit někomu, na koho narazím, aby mě odvezl.

                  0 0
                  • Starkys  

                    Nevidím jedinej důvod proč bych si pochodovanim měl zničit náladu. Tretry mám mtb, takže v pohodě se v nich jde a mám je už par let a pořad drží a nachodil jsem v nich dost a kdybych zničil kufry, tak koupím nový, v tom nevidím žádný problém. A hranu rafku jsme určitě nezničili. Pro mě samotného tenhle závod byl o tom dokázat si ze to zvládnu dokončit. A to ze tlacim par kopců není důvod k tomu, abych hledal nějaký alternativní řešení ve formě odvozu. Ano, kdybych na tom byl zdravotně špatně, tak nema cenu riskovat a ukončim to, ale tak to nebylo a podle mě proste není ostuda si občas nejaky prudký kole vyslapnout. Podle mě to beres moc dramaticky.

                    0 0
                    • keymaker  

                      Predpokladam, ze to nebyla reakce na tvuj post ale na ten primo nad nim. Kdy na vyjizdce sel 20 km pesky.

                      3 0
                    • Aduldinho  

                      Starkys, to byla reakce na můj nedávný zážítek, věřím, že v MTB tretrách se to dá zvládnout krapet lépe, taky jsem je vozíval, ale na silničku prostě jedině silniční tretry… :-)

                      0 0
                  • Aduldinho  

                    JJ, volal jsem help, help, bohužel nebylo vyslyšeno, nezbýval nic jiného, než krapet ochodit tretry a kufry, ráfek nevím, ten byl už jetej před tím, jsou to 5let starý kola, teď jsem je raději už nahradil, jinak být to v týdnu, tak se dá i někde třeba sehnat duša, že :-)

                    0 0
                • Kos_CZ  

                  Tretry na horský kolo – u cyklomaratonů je šance, že se chvíli půjde pěšky, značná. K tomu mám ještě horské kolo, takže pro mne jasná volby. Chápu, že pro ortodoxního silničáře je to dost „proti srsti“ dát si na silniční kolo pedály zMTB, ale pro mne výhody převažují.

                  4 1
                  • Mikikuba  

                    To si myslim ze pokud fakt jedes pravda neni. Nepamatuju ze by se nekde pri silnicnim ultra chodilo pesky…

                    0 0
                    • Hykal  

                      Tak mtb tretry jsou dobrá volba už jenom proto, že jsou to jediné boty co mám na cestě, takže něco nachodím tak jako tak obchod hospoda… Nevidím zase tak velký rozdíl v pohodlí na kole. Znám lidi co najedou na silničce 20 000 ročně a mají klasické spd a znám i takové co najedou 3000 a tvrdí, že to bez silničních kufrů nejede.

                      0 0
                      • šlapatko  

                        Dobře napsáno. Spoustu lidí řeší co nejlepší výbavu a podmínky. Na rozhození jim stačí jednoduchý defekt, nepřízeň počasí.

                        0 0
                      • Mikikuba  

                        Tak ja tvrdim ze to rozdil je a velkej. Kupodivu jsem nikdy na zadnym ultra zavode opravdu zavode mimojine nepotkala nikoho na spd. Ani na RAAMu ani na RAA ani na DOSu ani na dalsich. Ale samozrejme pokud je to akce jako tato tak je samozrejme kazdeho vec na jakem vybaveni jede.

                        0 0
                    • jakub_kencl  

                      Tak to se přihlas na nějaký Čížův Ultrabikers cup :-) Schody, lavky, stoupání 14%+ (sice krátká, ale pro většinu nevyjetelná), mola, průchody hrady, zámky, vodopády, vyhlídky :-) Vždycky se tam nějaká ta Čížovina najde :-)

                      1 0
                    • skaj  

                      Hodim to sem dolu, ale plati pro ty nade mnou. Myslim, ze by bylo fajn si precist co Mikikuba pise (vypichuji pokud fakt jedes a silnicni) a pak si zjistit komu radite jak se jezdi ultra. Kazdopadne me to takhle pri patku pobavilo. Uplne vidim, jak nekdo z Karvine jde poradit Ronaldovi jak se kope penalta ve finale ligy mistru:)

                      1 0
                      • jakub_kencl  

                        Neboj to moc dobře víme :-)

                        0 0
                      • Hykal  

                        Tak nikdo by si asi tady asi Hance radit jak se jezdí silniční ultra nedovolil, ale jednak na takové úrovni nikdy jezdit nebudeme a druhak při takovém našem sranda výkonu budeme chodit dost i když bude kolo opřené. Za mě silniční tretry pro takovou jízdu mají jenom nevýhody.

                        1 0
                      • ladys  

                        Nikdo nikomu nic neradi a nerozporuje. Kdo má rozum tak je mu jasné že to jsou dva rozdílné světy.

                        Když jsem viděl letmo vybavení do deště nekterych účastníků, tak v tom by jsem si na to netroufnul. Větrovka a na tom batůžek , kratke kalhoty, za deště. Asi cislo 57 vjel mi málem na kapotu. Pro kluky to byla správná volba , chápu proč měli MTB boty i když by jsem jel „asi“ v silničních. Pro všechny kdo to odjeli jsou „magoři“ a všem jsem fandil.

                        1 0
      • Aduldinho  

        Pěkně si to napálil, už u Hradca, vemeš to přes Kuks? ;-)

        0 0
    • Jenda_T  

      Měl jsem tu čest pár účastníků na přelomu vysočiny a moravy potkat. Všechna čest. Promočení, ale s úsměvem stále frčeli vpřed. A to tempo se mi moc líbilo. Třeba se příště přidám, žena mne do teho tlačí, jenže letos toho nemám moc najeto a nevím jestli příští rok bude jinak. (co by kdo za takovouhle ženu dal, že :-) a nedám…)

      škoda jen že blbnou ty trackery. ale na druhou stranu se mi líbí, že organizace je tak pozitivní, že i přes to všechno klape.

      0 0
      • Aduldinho  

        V 35ti bych do toho určitě šel, si v nejlepších letech, tak ženu neměň a příští rok šup šup na start! ;-)

        0 0
        • Jenda_T  

          Adu, nájezd je ale mizernej, kdybys náhodou jel někdy na Sivické nebo Šumické pivko, tak Tě zvu., dej vědět. Vrchol jsem měl před 12 lety (a i tak jsem byl vždycky vzadu), od té doby to šlo dolu, ale tělo si něco trochu pamatuje.

          0 0
      • Jezevec70  

        Tak ono teoreticky, když bys dal 200km denně, tak bys poslední nedojel a ještě by jsi klidně mohl spát po penzionech. :-)

        0 0
        • Jenda_T  

          jsem to právě počítal taky s takovým nájezdem, ale nevím jak je to udržitelné. Letos jsem takovou štreku ani nezkusil. Loni jsem si dal 225km, když jsme jeli do novohradkských hor na dovolenou..... ale já su trochu divnej, kdysi jsem měl problémy s kolenama a od té doby zastavuju jen minimálně, protože tehdá, když jsem zastavil tak šlus.

          jo jinak teda mám jednu takovou nepěknou myšlenku k závodu, ale chápu proč tomu tak není. Je škoda, že není řečeno, že se smí jet pouze po ČR, nicméně jsem koukal, že vítěz to celé myslím projel po území naší republiky. To mi je totiž více sympatické. Ale nikdo nikoho nenutí někudyma jezdit. tak to beru.

          jinak dost lidí jelo Jemnice, Mor. Budějovice, Hostěradice, Miroslav. Teda já bych to tama taky jel, ale úsek mezi Hostěradicemi a Miroslaví a pak ke státní, to jim teda nezavidím. Je tam teďka v tomhle úseku tažená objížďka ze Znojma. Krajnice.. to se nedá napsat žádné krajnice, respektive parametr „žádné“ by měl hodnotu „0“ ale tam je ta hodnota „-2“ ;-)

          0 0
          • Jezevec70  

            Těžko můžeš jet jen v ČR, když bod 6 – rozhledna u Brestovce je na Slovensku.

            A třeba úsek ze Suchdola na východ se dá v pohodě jet přes Rakousko – kvalitnější silnice, ohleduplnější řidiči, většinou i menší provoz.

            0 0
        • Aduldinho  

          Teorie je jedna věc, praxe jiná, jako nedovedu si představit bušit 7dní v kuse 2kila denně, možná bych na těch 7dní volil to 9 kilo, to by mohla být větší pohoda ;-) 130km denně, to by bylo tak nějak optimalizovaný a při nejhorším to na závěr podle pocitu napálit :-)

          2 0
    • Kos_CZ  

      Tak jsem doma – report sepíši zítra, nebo o víkendu. Taky musím nějak sestříhat natočený materiál.

      Pro zasmání: Za dobu závodu jsme přibral přes dvě kila! :D

      6 0
      • Starkys  

        Tak já to mám zas obráceně. Vcera když jsem večer přijel domu s vlezl na váhu tak jsem měl o 4–5kg méně než startem, ale většinu z toho jsem podle mě ztratil včera v tom vedru, protože jsem dostatečně nepil.

        2 0
      • Aduldinho  

        Jste borcí oba, i to 9kilo není zadarmo a zvlášt k vašim momentálním fyzickým indispozicím!

        A co únava materiálu? Nějaký problém zásadní kromě tech brzd? Budu se těšit na report! ;-)

        0 0
        • Kos_CZ  

          Největší borci jsou pánové Švorčík (ročník 1960), Svoboda (1954) a Holík (1965 – koloběžka!). Tihle „dědkové“ na horských kolech a koloběžce nám to natírali jako mistři – pan Švorčík dokonce dojel ve stejný den jako já (byť jsem byl omezen zdravotně). Pan Svoboda je teď (pátek 26.8. – 9:11) už za Hradcem Králové, pan Holík za Jaroměří. Neskuteční borci! V jejich věku klidně mohou někde krmit holuby, nadávat na drahotu ve frontě v Lídlu a oni místo toho jedou závod!

          5 0
          • Hykal  

            Dyť jsou o 10 roků starší než ty. To plánuješ, že budeš za deset let dědek co krmí holuby?

            1 0
            • Kos_CZ  

              Blbě jsem to napsal – za deset let nebudu krmit holuby, ale určitě nepojedu kolem republiky na koloběžce…

              0 0
              • Hykal  

                Neber to osobně, ale dědek je pro mě blbé slovo, jak mi bylo 6 tak kdo měl 40 byl dědek. Co řetěz? Podařilo se ti ho prohodit?

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Ne – nevzal jsem si kleště a kusem nylonového lanka, co jsem si zabalil, se mi nepodařilo ho rozpojit. Tak jsem se na to vykašlal. Byla šance (dle předpovědi), že zase zmokneme, tak jsem ho „obětoval“ – rozhodl se, že to na něm dojedu a přinejhorším ho vyhodím. Byl po noci už načatý rzí. Když oschnul a začal vrzat, tak jsem ho dvakrát promazal a zase bylo ticho. Uvidíme, jak na tom bude po čistící proceduře – měrka rozhodne. Ale dostal slušnej kouř, to ano.

                  0 0
              • ladys  

                Nikdy neříkej nikdy ????

                1 0
        • Kos_CZ  

          Únava materiálu? U mne nic – vše fungovalo. Já věnoval přípravám hromadu času a asi i díky tomu jsem měl všechno funkční, nic se nerozbilo – pokud pominu zip na návlekách na nohy, který stojí za prd (Kalas ReinMem) a který zlobil a dnes, po pokusu jezdec rozhýbat, se definitivně „vykolejil“ a už nezapíná a pak ,mojí blbostí roztržený návlek na tretry, kdy jsem blbě stoupl, bota se mi svezla a tím šoupnutím po asfaltu jsme zespodu roztrhl lem. Ale bez vlivu na funkci… :) jinak ani ťuk!

          0 0
          • ladys  

            Návleky na boty jsou k ničenu, pokud je mokro. A se zipem?

            0 0
            • Mikikuba  

              Návleky se nenosej kvuli vode ale kvuli teplote. Nejlíp membranove aby neprofoukly.

              0 0
            • Kos_CZ  

              Jo, se zipem, voděodolné- kupodivu v botách sucho.

              0 0
        • Starkys  

          Ůnavu materiálu jsem neměl žádnou. Jediný problém byly brzdy, ale to spíš bylo jen o tom dotáhnout destičky, mám mechanické brdy a sám jsem to nikdy pořádně neseřizoval. V těch sjezdech jsem je hodně sjel a bylo potřeba přitáhnout je.Jakmile jsem věděl jak na to, už jsem věděl, že žádný problém nebude. A samozřejmě Kosi mě zachránil půjčením klíče na to, protože já jsem ho samozřejmě neměl.

          1 0
      • Mikikuba  

        Vetsinou voda zadrzena.

        0 0
    • Hykal  

      A kdo se hlásí na příští rok? Asi pojedu 900 s cílem dát to do tří dnů.

      3 0
      • Aduldinho  

        Tak hodně zdaru! ;-)

        0 0
      • Kos_CZ  

        No vzhledem ke zkrácení mé letošní účasti převodem na krátkou trasu jsem o Moravu a Slezsko přišel, takže b,ch rád jel. Prozatím musím dát dohromady pravou nohu – kotník i koleno jsou na tom špatně. Po rovině to jde, ale do schodů a ze schodů je to nepříjemné.

        0 0
      • wego1991  

        O příštím ročníku taky začínám uvažovat. Času na rozmyšlenou je ještě dost…

        0 0
      • bobson41  

        což o to plány by byli , ale uvidim co mi dovolí zkurvena dna (to je to když se moc dopřávate a pak vám nateče palec a je vymalováno ) .

        0 1
      • Jenda_T  

        taky se budu hlásit. rád bych se hecnul na dlouhó

        0 0
      • Starkys  

        Mám v plánu se přihlásit na příští rok a znovu asi krátkou. A cíl bude zlepšit letošní čas, tak uvidíme jak půjde trénink. Snad to bude méně kopcovitý než letos.

        2 0
        • Aduldinho  

          Zase budu držet pěsti ;-)

          0 0
        • ladys  

          Kolik vám to ukázalo nastopanych metrů?

          0 0
          • Hykal  

            11873

            0 0
            • ladys  

              To je pěkné číslo ;) Musím vyzkoušet, jestli mi kolo pobere větší kazetu..

              0 0
          • Starkys  

            Já nastoupal 12 316m při vzdálenosti 978,56km.

            0 0
            • Hykal  

              To jsou ty Krušné hory. Tak jsem se na ně těšil a podlehl jsem mrzkému vábení penzionu v Chomutově

              0 0
            • Aduldinho  

              TVL, nakonec skoro litr, hustý, vejškáče taky šlušný, nevíte jak na tom byl kdo na dlouhé? ;-)

              0 0
          • Kos_CZ  

            Nastoupáno 8837m pří vzdálenosti 969km.

            0 0
            • ladys  

              Dal jsi to přepočítat? Moc to neodpovídá,jeli jste přes polovinu spolu ????

              0 0
              • Kos_CZ  

                Dal, ale Strava mi na tom spadla… :D Starkys našlapal spoustu metrů jednak kolem Ještědu a pak v Krušných horách, kde já jel po „dálnici“ I/13…

                EDIT: Přepočítáno Stravou: 10479m

                0 0
                • ladys  

                  A co Garmin, u mne Strava poslední měsíc nepřepočítá vůbec nic. Bylo zajímavé sledovat jednotlivé postupy. Mapy a aplikace ještě nedokážou nahradit osobní zkušenost. Z kempu do Včelnice dost chyb a ještě jste asi projeli uzavírkou ;)

                  0 0
                  • Kos_CZ  

                    Uzavírky byly vůbec vtipným prvkem závodu – jak jindy většinou uzavírka nic neznamená, tak v tuto dobu dost často opravdu znamenala neprůjezdnou cestu.

                    0 0
    • Kos_CZ  

      Okolo republiky2022 aneb „Až to bude možné, namažte se!“

      Sobota (start)

      • jedu s balíkem vlastní tempo a jsme vytrvale předjížděn. Přes Trutnov jedu s tříčlennou skupinkou, která mi ujíždí za městem. Po třiceti kilometrech bolest pravého kotníkuzjevně načatého 14 dní předem při vyjížďce z Prahy na Ještěd – po chvíli nachazím způsob jak šlapat – šlapání nártovou stranou nohy. V autokempu v Dolní Kalné je sraz majitelů Škody 1203 a podobných historických vozidel. V Turnově si poprvé zadrncám na dlažebních kostkách. Pod Ještědem se sjíždím s dalšími jezdci. Na parkovišti kupuju párek v rohlíku a pak vyrážím na vrchol, kde prší. Na vrchol kolo tlačím. Panuje tam krásné podzimní počasí – teplota lehce nad deset stupňů, mlha s drobným deštěm a vítr. Pak sjezd – chytám zelenou na semaforu. Pod Ještědem najíždím na cyklostezku do Drzcova a je to peklo – „prodavač koryt zde zbohatnul“ – co padesát metrů dlažebními kostkami vydlážděné koryto napříč cyklostezkou. Nadávám a trpím. Jedu přes Českou lípu na Děčín. Před Děčínem krásná dělnická kolonie ve Františkově nad Ploučnicí.Většina lidí jede přes kopec, já si najíždím, ale nemusím do kopce. Je to delší, zato hoší cesta – v plánování jsem udělal malou chybu a nepřesvědčil se, co je cyklostezka za Benešovem nad Ploučnicí zač (lesní cesta). Děčíně končí krom kotníku i koleno – ukládám se v hotelu /kempu Formule. K večeři plněný lusk (mleté maso nevalné chuti) s rajským protlakem (opravdu se tomu nedalo říkat omáčka) a knedlíky posypanými nakrájenou zelenou cibulkou (Láďa Hruška by měl radost). V hotelu bordel – bouchání dvaří a veselý hlahol do dvou do rána. Budíka jsem měl na čtvrtou, pak na šestou.

      Neděle

      • ráno nejdříve prší, otálím s odjezdem neb doufám, že déšť poleví (dobrá výmluva – nechtělo se mi do mokra ven). Vyjíždím v dešťové pauze, aby v zápětí začalo pršet – neujedu ani kilometr a už zastavuji, abych nahodil nepromokavé kalhoty. V Ústí na benzínce doplňuji vodu a sušenky a jedu dál. postupně přestává pršet – nad jezerem Milada odkládám nepromokavé kalhoty. Cesta dál přes Teplice, Osek (tady je celkem hnusné stoupání) Loučnou, Litvínov a Horní jiřetín, kde odbočuji do Mariánského Údolí. Tady už mi kotník nedovoluje nic víc, než slézt z kola a tlačit. Nenechávám se rozhodit značkou o uzavírce – „To známe – označí to jako neprůjezdné a pak se tam stejně houby děje!“. O cca. 20 minut později dorážím ke kráteru kde dříve býval most a rozhlížím se, kudy dál. Naštěstí je možné s trochou šikovnosti díru překonat, ale vcelku rád bych si takovou turistickou vložku odpustil. Počtvrt kilometru dlouhé jízdě opet slézám z kola a tlačím ho kolmo k vrstevnicím ve svahu o sklonu někde mezi 15 – 18%. Hnus! „Jdu a potím se jak vrata od chléva“. Pak se mi ještě na kopci podaří blbě odbočit (kochal jsem se výhledy) a sjíždím do údolí, abych si zas pěkně kopec vyšlápl. Taková hezká dvacetiminutovka… Pak už dorážím na Horu sv. Kateřiny- začíná pršet, protože jsem se pod kopcem svlékl z nepromokavého… Potkávám partu čtyř kolegů, co akorát dojedli a vyráží dál. Objednávám si zapečené šunkofleky a limču a dobíjím mobil. Mezitím přijíždí ještě jeden kolega (Miloš Mopils), který podle mobilu i jede. Dělám mu vrcholovou fotku a on hned vyráží dál. Já se pouštím do jídla a po hodině a půl taky vyrážím – jen měním trasu, protože extenpóre s kráterem už opakovat nechci – beru to přes kopec. Kotník trpí, do kopců kolo tlačím, sleduji jak mi kolegové ujíždí a nadávám. Pojmenovávám svůj styl „Indiánská cyklistika“ – do kopce pěšky, po rovině a z kopce na kole. V Jirkové kolegu Mopilse předjíždím (asi nakupoval, nebo si dával oběd), najíždím na podkrušnohorskou „dálnici č. 13“ a frčím celkem svižně (co kotník dovolí) směr Ostrov, kde vím, že si musím nakoupit na poslední benzínce jídlo a hlavně pití. Naštěstí nemusím moc tlačit a mám i štěstí – jak se silnice přiblíží v Boči k Ohři, ztratí svůj dálniční ráz a hlavně krajnice. Nikdo na mne netroubí, ale představuji si nasupené řidiče kamionů, které brzdím, když mne pro provoz v protisměru nemohou předjet. V Ostrově se odpojuji z „třináctky“ a jedu směr Hroznětín. Sleduji kolegu Mopilse a odstup na něj, když tu mi dochází, že jsem zapoměl na benzínku. Vodu ještě mám, nějaké sušenky taky – pokračuju. Za Děpoltovicemi opět tlačenka do kopce a mně je jasné, že brzy bude pro mne konečná – kotník protestuje a přidává se koleno. Jsem v pytli! Hledám ubytování, ale jediné na trase nacházím v Nejdku – tříhvězdičkový Spa and Welness hotel Anna definitivně ukončuje můj závod a mění ho na hotel tour. Paní na recepci je velmi ochotná a milá a dovolí mi vzít si kolo na pokoj. Dokonce mi dává pokoj pro invalidy (jak případné pro můj stav), takže se mi tam hezky vejde. Přemáchnu dres a jdu si v šest večer dát večeři – Lunguine se sýrovou omáčkou a lososem a půl litrem Kofoly. Na mobilu pozoruji, jak mi ostatníé ujíždí a současně jak mne dojiždí kolega Mopils a za ním jedoucí Dušan Stárek (Starkys), který pro mne nepochopitelně míjí Bleiberg a sjíždí do Kraslice (jde spát).

      Pondělí

      • Ráno po snídani musím počkat, až bude fungovat výtah – po schodech bych s namoženým kotníkem kolo nesnesl. To nastane kolem osmé, takže vyrážím v době, kdy Miloš Mopils již míří od zdolaného Bleibergu pryč a Starkys na něj o chvíli později stoupá. Průběžně kontroluji kde kdo je a vidím Starkyse na vrcholu Bleibergu. A opět je tu uzavírka, kterou ignoruji abych zjistil, že i zde chybí most a obejít to nejde. Musím tedy o kousek zpět, kde už na mne čeká Starkys s tím, že musím jinudy. Celkem dlouho si povídáme, pak se loučíme – já se škrábu nahoru a Starkys míří někam do údolí. Na Bleiberg střídavě jedu a jdu s tím, že přibývajícími procenty sklony začíná převažovat chůze. Po krátkém občerstvení a vrcholové fotografii volím cesu dolů po stejné trase ale zjišťuji, že tady musím kolo vést i dolů – cyklokrosová sekce je na mne moc. Starkys mezitím míří někam do Slavkovského lesa, kdežto já jedu okolo přes Kynšperk. Později se to ukázalo jako dobrá volba. Kotník se trochu lepší a na silnici č. 21 to celkem jede. Před Chodovou Planou ale končí hezká silnice s krajnicí a začíná nerovná silnice bez krajnic, zato se vzrostlými stromy. V kombinaci s rozhulákanými kamiony neodolatelná nabídka. Chvilku na místě zevluji, pojídám jídlo a zjišťuji, že jsem Starkysův náskok smazal a dokonce mírně vedu. Zhluboka se nadechnu, počkám na mezeru mezi proudem aut a kamionů a vrhnu se dál. Přežívám a v Chodové Plané objevuji otevřený hotel Slunce se zahrádkou. Zastavuji, objednávám si jídlo a pití a kontroluji, kde je Starkys. Mapě chvilku trvá než se překreslí a vypadá to, že by měl být poblíž. chci zkontroloat, svou přesnou pozici, abych ho snad nepropásl když tu mi za zády po silnici probzučí kolo. Pozdě, projel… Dojím oběd a vyrážím za ním. Kotník celkem spolupracuje. V Plané na benzínce dokupuji vodu do flašek a jedu dál. V Boru potkávám Starkyse, který na mne počkal a dál jedeme spolu – s patřičným odstupem, neb jízda v háku není povolena. Zjišťuji, že ho taky trápí končetiny a tak vytváříme pacientské duo. Pomalu začíná pršet. Ne moc, ale prší. Z mazání zadku se stává nutnost se zvyšující se frekvencí. Na CP4 dorážíme před šestou, bereme za vděk přístřeškem se stolem a lavicemi dvě hodiny tu tvrdneme, kecáme a občerstvujeme se, zatímco čekáme že přestane pršet. Starkys si před odjezdem navléká nepromokavé návleky na tretry a utrhne z jednoho patu (u druhého už urval pro změnu špičku) a tak letí do koše. Naplánujeme další strategii + hledáme místo na spaní, které nalézámě v penziónu Brusinka v Mochtíně za Klatovy, kam dorážíme v půl jedenácté večer. Máme romantický „Jablíčkový pokoj“ a heslo na wifi je borůvka. Cestou jsme se najedli na benzínce v Klatovech, takže můžem jít hned spát.

      Úterý

      • Další ráno oživlých mrtvol. Předpověď slibuje déšť a „nemluví do větru“. Vyrážíme do zataženého dne – na rozjezd máme hezké stoupání, obloha pomalu tmavne – nejdříve na obzoru a pak i nad námi a nakonec se rozprší a když dorážíme k Horažďovicím, regulérně leje jak z konve. Občerstvujeme se na benzínce, koukáme na radar a přemýšlíme jak dál. V mracích se rýsuje mezera, navlékáme nepromokavé oblečení a vyrážíme. Mezera se ukazuje jako imaginární – jedeme slejvákem a co se mne týká, je mi to už tak nějak jedno. Rezignovaně šlapu a ač oblečení pobírá déšť, jsem mokrý jak myš, protože se potím jak vrata od chlíva. Vyjeté koleje na silnici jsou po ráfek plné vody a za každým kamionem vodní stěna. Ve Strakonicích zastavuji na autobusové zastávce a čekám až Starkys dorazí. Nejdříve se ozve vrzání silou troubícího jelena v říji a pak projede Starkys, brzdící oběma brzdami a k tomu ještě botou o asfalt. Zastavuje o dobrých deset metrů dál a oznamuje co je zjevné – že mu to nebrzdí. Jedem opatrně dál a nalézáme cykloservis, pod jehož stříškou se Starkys snaží brzdy marně doštelovat. Servis je právě v půlce týdenní dovolené, tak nacházíme další, kde mají pro změnu polední pauzu. Rozmrzelost napravuje hned vedle umístěná pizzerie, kde se najíme a kde nám hodina do konce polední pauzy příjemně uteče. Po opravě brzd frčíme směr Vodňany (kde blbě odbočíme a najíždíme si zbytečně asi dva kilometry) a České Budějovice a na mapě sledujeme, jak se k nám blíží jiný kolega, tentokrát Stanislav Jedlička. Stahuje nás mohutně. V Hluboké najíždíme na cyklostezku abychom zjistili, že po ní opravdu jet nechceme (rozmoklá, písčitá hlína, do které se boří kola). Vracíme se na silnici a jedeme bez navigace. Proplácáme se přes Budějovice a najíždíme na původní trasu. V Rudolfově ještě skáču do obchodu a kupuji nezbytné Pikalo na stoupání do Kodetky, které je opravdu výživné. Pak už jedeme víceméně z kopce až do Suchdola. Před Suchdolem jedeme lesem a je to jedna z nejhezčích částí trasy – krásná příroda, teplota akorát a hlavně neprší. V kempu zjišťujeme, že v místní občerstvovně nezaplatíme kartou, tak jedu vyzvednout peníze do bankomatu. Když od něj odjíždím (opět prší), nepovede se mi zacvaknout, sjedu předním kolem z chodníku čímž mi ujede noha z pedálu, padám zadkem na špičku sedla a sjezd zadního kola z obrubníku dokoná dílo zkázy – luxusně naražená kostrč! Dávám si prasárnu (smažák s hranolkama a tatarkou) a jdeme spát.

      Středa

      • nejhezčí den závodu – je lehce slunečno, teplota tak akorát. Sbalit se mi jde jak psovi pastva. Nahlašuji že přestupuji na krátkou trasu, abych měl vůbec šanci závod dokončit. Mezitím kolega Jedlička (dojel večer po nás) zevluje v kempu a místo plánovaného odjezdu v šest ráno odráží až někdy kolem půl deváté. Já se dokopu k odjezdu až o hodinu později. Hned v Klikově stavíme v místní sámošce a dáváme si snídani. Po snídaní pak jedeme přes Jindřichův Hradec, Kamenici nad Lipou, Pelhřimov (ne, krematorium jsme si neprohlédli), Humpolec až do Světlé nad Sázavou, kde zastavujeme a řešíme co dál. Moje noha (teď už hlavně koleno) je v háji a dva Ibuprofeny už situaci nijak neřeší – kotník drží, ale koleno je v háji – mohu točit max kolem 100W a na to se kopce vyjíždět nedají. Kdyby můj zadek mohl mluvit, slyšel bych co chvíli hlášku „Až to bude možné, namažte se!“ Zamlouváme ubytování, vybíráme peníze z bankomatu, nakupujeme v Bille večeři a jedeme do Vestce do penzionu. Prý tam před námi byli taky dva z objezdu republiky. Noc je nádherně teplá a VELMI mne štve, že s kolenem už dál nemůžu pokračovat. Kolega Jedlička, zatímco spíme, doráží tuhle přejezdovou trasu. Klobouček!

      Čtvrtek

      • vstáváme do mlhy. Moje situace se stává vpravdě absurdní, protože mohu jakš takš točit už jen pouhých 80W – cokoliv nad se rovná bolest. Kopce tlačím, nebo trpím. Občas obojí současně. Kolem Pardubic a Hradce Králové jedeme po cyklostezce kolem vody a noha se malinko zlepšuje – frekvenčně to ještě jde. Za Hradcem v Pouchově stavíme u Zahradílků na oběd. Pak ještě ve Smiřicích na benzínce dokupujeme vodu a jedeme přes Jaroměř, Choustníkovo Hradiště. Trasa je taková, jak nám nahodil Komoot – jedeme po příšerných silnicích, což na chůzi až tak nevadí, ale při jízdě je to peklo – náš zadek poznává středověk. Pak se napojujeme na hlavní tah na Trutnov, kde je to naštěstí z kopce a kde je kolona aut, která se hýbe jen velmi pomalu. Na začátku Trutnova děláme poslední zastávku na doplnění tekutin a vyrážíme směr Žacléř. V provozu se Starkysovi na chvíli ztrácím, ale po nějaké době mne dojíždí. Poslední čůrpauzu děláme ve Zlaté Olešnici a pak už to celé dorazíme. Ve mně, po těch dnech, kdy jsem nemohl šlapat jak bych chtěl, bouchnou saze a vyjedu kopec na jeden zátah s násobkem dosavadních wattů. Tím je moje trápení u konce, byť tenhle poslední kousek definitivně odrovnává moje koleno a kotník. Vítají nás ostatní účastníci, povídáme si co kdo zažil a nakonec se pomalu balíme. Někdy kolem půl desáté vyrážím k domovu.

      Najeto 969km, nastoupáno 10479m.

      Co se mi osvědčilo

      Tailfin AeroPack brašna – pecka věc. Nejlepší brašna co jsem kdy měl – naložíte do ní hromadu věcí a klidně můžete stoupnout do pedálů, aniž by se hýbala do stran. I v tom největším lijáku krásně těsnila a uvnitř bylo sucho. Perfektní!

      Pikalo/kondenzované mléko – super zdroj cukrů. Nikdy jsme mu moc neholdoval, ale tady jsem ho pro sebe „znovuobjevil“.

      Předem pečlivě plánovat trasu.

      Držet se předem naplánované trasy a nepodléhat nutkání ji měnit jen proto, že ostatní jedou jinudy.

      Hořčík – nikoliv však kvůli křečím, ale pomáhal mi večer usnout.

      Co byl propadák

      Energetické gely – táhl jsem jich s sebou hromadu. Jsou těžké, zabírají místo a ve finále spíš rozhodí žaludek. Na krátký závod proč ne, ale na tuhle štreku jich příště moc brát nebudu. Tak dva/tři kousky někdy na noc pro případ krize. Cola a sušenky z benzínky/sámošky udělají stejnou službu.

      https://www.strava.com/…s/7688406944

      https://www.strava.com/…s/7694213077

      https://www.strava.com/…s/7698438881

      7 0
      • andy97  

        Energetické gely jsou pro ultramaratony peklo! Mám s tím sám zkušenost.

        Dobrý je sušené maso, směs ořechu, arašídu. Dá se to pěkně postupně jíst a má to dobrou energetickou hodnotu.

        0 0
        • bobson41  

          za mně , ráno BCAA na den jeden gel a energy tyčinku plus něco lehčího co cestou potkám , před spaním namíchám restart .

          0 0
        • trpaslik72  

          Já jen doplním, že mě strašně jedou korbáčíky, nebo takový ty slaný sýrový niťě. Hodím si to společně s oříškama na řídítka do pytlíku a postupně užírám :)

          Z doplňků se mi celkem osvědčily Penco AC Salts. Nemám to ničím podložené, ale řekl bych, že mi to pomáhá vyvarovat se křečím a celkově trošku narovnat minerály.

          0 0
      • Aduldinho  

        Moc pěkný report, díky za vhled! Užil sis to se vším všudy, ale asi to tak mělo být, alespoň máš zážitek na celý život, bez komplikací by to bylo jen slepé dupání do pedálů ;-)

        A koukám, že jsem nedávnou koupí Equatorů neudělal snad chybu, když jsou prověřený i cyklokroužením republikou, i když samozřejmě ráfková verze bude více náchylná na nějaké to poškození.

        https://www.bike-forum.cz/…3ts1r9kg.jpg

        0 0
        • Kos_CZ  

          Já hodil na předek původní ráfek co byl na kole v době koupě (DT Swiss 1850), protože ty Equatory jsou citlivé na boční vítr a neměl jsem v úmyslu se s tím prát někde na trati, když jsme vyčerpaný a nevyspalý. Podle mne to bylo dobré rozhodnutí – kolo se tím zklidnilo.

          0 0
          • Aduldinho  

            No já právě koukal, že i Starkys měl Equatory, jj, s tím bočákem to chápu, jezdil jsem před tím 50mm Campy s hliníkovou brzdnou plochou, proto jsem teď taky již volil jako jejich náhradu tu verzi 35mm, tuhle jsem si jen tak mimoděk dokonce urval PR v jednom zdejším prďáčku, s nějakými časový posuny už ve svém věku vůbec nepočítám. Mít tyhle kola v dobách, kdy jsem obrážel zdejší silniční maratóny, tak tam asi lícu :-) Fór, spíš bych byl možná méně zdecimovanej, ale vždycky to je prostě o nohách a samozřejmě hlavě ;-)

            0 0
          • Aduldinho  

            A propo ještě dotaz k těm kolům? Ty tam máš DT Swiss náboje a dráty nebo klasik sériovky se Sapim drátama jako já? ;-)

            0 0
            • Kos_CZ  

              Do těch Equatorů jsem si nechal dát DT Swiss náboje.

              0 0
              • Aduldinho  

                Úplně chápu, asi nemusíš pak při výměně kol ani štělovat třmeny a hazku, což? Já teď musel právě kvůli těm novým kolesům tahat nová brzdová lanka (širší ráfek = původní mi rapidně v cyklu zkrátily) a štělovat hazku (jiný náboj), ale zatím tedy spokojenost, ale najeto zatím nula nula nic, tak dvěsta dohromady ;-)

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Ale jo, trochu jsem to poladit musel, ale šlo o drobné doladění.

                  1 0
    • Jenda_T  

      na stránkách svítí datum 19.8.2023

      1 0
      • Aduldinho  

        Ajaj, Kos začne opět ladit výbavu, trať a hlavně formu ;-)

        0 0
        • Kos_CZ  

          Kos hlavně musí pořešit co s pravým kotníkem, sby zase od třicátého kilometru závodu nedojížděl jak jednonohý invalida. Potom možná. Výbavu ladit nemusím – jen toho nevozit tolik. A díky letošní zkušenosti už vím i co.

          1 0
          • Aduldinho  

            Pecka, přeji brzké uzdravení a příští rok opět na startu tentokrát v plné síle, budu opět držet pěsti ;-) A letošní zkušenosti se budou určitě hodit ;-)

            0 0
          • ladys  

            Ještě problém trvá nebo se to již srovnalo?

            0 0
            • Kos_CZ  

              No asi trvá – já si po závodě dal 15 dní pohov od ježdění, pak jen jedna krátká cesta po Praze, dvakrát trenažer (25 km), dnes 10 km s rodinou a cítím, že pravé koleno „není ono“. Jenže problém je v kotníku, se kterým jsem neměl problém až do okamžiku, kdy jsem jel s pár lidmi na otočku na Ještěd (14 dní před závodem) a kdy jsem jel s watty které nemám a rychlostmi, kterých nedosahuji – cestou zpět začal kotník bolet a zjevně jsem ho před závodem nedoléčil, takže po třiceti kilometrech jsem nemohl šlapat, alternoval jsem to přenesením zátěže na nártovou stranu chodidla, čímž jsem si odrovnal koleno a v tom stavu dojel nějakých 700 km. Mám podezření, že asi nebude úplně OK vložka v botě a možná ani moje klenba. V úterý budu mluvit s ortopedem – jestli mne vezme jako pacienta, tak se budu snažit dostat co nejdříve na vyšetření abych věděl co s tím. Zatím tedy nijak vážně netrénuji a čekám, jak to dopadne s nohou…

              0 0
              • Aduldinho  

                Brzké uzdravení, přeji, já teď laboruji hlavně se zády, tohle období je mám náchylné na prochladnutí, jezdit se s tím dá, ale není to na žádné velké vyskakování :-( Těším se už opět na léto, to o zádech skorem nevím ;-)

                1 0
              • keymaker  

                A nepomohl by třeba také bike fitting? Nemůžeš mít špatně výšku sedla, kufry nebo tak? Samozřejmě teď, když už to bolí, je to na pikaču.

                0 0
                • Kos_CZ  

                  Na bikefitingu jsem byl, v tom to nebude. Resp. může to mít vliv, ale pravý/hlavní důvod problému bude jinde.

                  0 0
                  • keymaker  

                    Ok

                    0 0
                  • ladys  

                    Důvod je pravděpodobně přetížení. Málo tréninku a výlet na Ještěd to načal a závod dorazil.. Doktoři ti podle mne nepomůžou, možná pomůže rehabilitace. Mě řekl ortoped, že jsem starej a že můžu být rád , že chodím. Na MR jsem se dostal až po třech měsících nic nenašli. Vše jako nové. Spravil to klid(dva měsíce) a možná rehabilitace.Moře? Tyhle problémy jsou někdy jen o nějakém úponu svalu. U mne koleno,ale nakonec byl možná problém u kotníku. Možná ani trénink nepomůže, když jsem poprvé zaznamenal problém, tak jsme měl odtrénováno 260h 4.6.2022, jak u mne tak u tebe by se to zřejmě projevilo stejně při závodě. Zajímala by mne ta jízda na Ještěd,ale máš neveřejný profil, bylo by možné postnout odkaz? Nebo do SZ.

                    0 0
                    • Kos_CZ  

                      https://www.strava.com/…608878bf53b2

                      Nevím, zda to bude takhle fungovat.

                      0 0
                      • Mikikuba  

                        Při větším zatížení než na který seš trénovanej což je jak Ještěd tak Republika se projeví jakákoli abnormalita. Já vsázím na špatné postavení nohy. Nechala bych si udělat vložky Formthotics od podologa na míru. Mě to zachránilo kariéru a zbavilo bolestí. pokud budeš chtít dohodit špičkovýho v Praze kterej umí cyklisty To každej neumí -napiš mi do zprávy. Respektive si plno podologů myslí že to je pro cyklistu jako pro běžce. Není tomu tak. Vychytávali jsme to s doktorem dlouho.A rozhodně najezdi před Republikou daleko víc než letos.

                        3 0
                        • Hykal  

                          Tak nějak bych to viděl podobně. Mě se povedlo poslední den, kdy jsem si vzal jiné boty vyrobit ukrutnou bolest kolene. Posunul jsem kufry a bylo po problému, i když koleno zůstalo chycené a citím to do teď.

                          0 0
                      • ladys  

                        Vzhledem k tomu , že jste jeli skoro placku s jedním kopcem, ve více lidech jsi si dle tepu pěkně dával. A to jste 4h proseděli ;) Jak píše Mikuba vyřešit problém a zlepšit trénink. I v našem věku se dá udělat velký výkonnostní pokrok,ale stojí to spoustu času.Hlavní je aby to člověka bavilo a byl zdravý. A byl klid doma:D

                        3 0
                        • keymaker  

                          Poslední větu tesat do kamene :-D

                          0 0
                          • Aduldinho  

                            Tak, tak, s tím klidem doma to je někdy potíž a to jsem se dostal pod půlku svých singel objemů a beztak to mám občas na talířu ;-)

                            0 0
                            • Kos_CZ  

                              U nás je to tak, že manželka nic neřeší, pokud se jí mé ježdění nedotýká = od doby co mám doma trenažer (aktuálně lehce mimo provoz) tak je to celkem dobrý – šlapu většinou večer když děti usnou, případně než se vrátí z práce a když náhodou je potřeba něco řešit, tak mohu prakticky kdykoliv slézt a konat. Největší problém byl ji ukecat, aby mohl být trenažer v ložnici. Konečný stav je, že trenažer je v ložnici a manželka spí v obýváku… :D

                              0 0
                              • Myslik  

                                …„trenažer je v ložnici a manželka spí v obýváku“…

                                Moc do fóra nepřispívám, ale tady jako 15 let rozvedený musím :-) Kdysi si bývalá žena udělala rekvalifikaci na masérku a z ložnice se stal masážní salon. V obýváku jsem spal já. Dopadlo to viz. výše :-) Ty máš oproti mě (tehdy) výhodu možnosti 2 fázových tréninků – když je potřeba, tak v ložnici můžeš slézt a přesunout se konat do obýváku :-)

                                2 0
                                • Kos_CZ  

                                  Tak ona se tam neodstěhovala kvůli trenažeru, ale proto, že jsem po večerech dělal na počítači něco do práce, nebo nějaké svoje blbosti (stříhání videa, programování, kreslení výkresů atd.) a jí to světlo a klepání klávesnice rušilo. Tak se přesunula jednou do obýváku a zjistila, že jí to vyhovuje a už u toho zůstala. Zatím to ničemu nevadí.. :)

                                  Teď už jsme hodně mimo téma!

                                  0 0
    • Hykal  

      A je to skoro venku

      3 0
      • Starkys  

        Sem docela rád, že to bude méně kopcovité. I když jak se znám, tak to naplánuji tak, že zase zbytečně nastoupám metry navíc :D docela se mi líbí tak výzva. Pro někoho kdo chce jen zkusit ujet nějakou delší vzdálenost a není připraven na 1000km, za mě docela pěknej nápad. Každopádně já se těšim až si objedu Moravu atd.

        1 0
        • Kos_CZ  

          Já doma koukal, když jsem otevřel téma závodu, že manželka hned nadhodila, že mi tam chybí ta objetá Morava. Uchopil jsem příležitost za pačesy a hned oznámil, že jí pochopitelně objedu že jen mi vadí, že to opět koliduje s narozeninami dětí… Chvilku na mne koukala, pak pochopila že to myslím vážně a pak trochu zabrblala a tím to skončilo (standardní rodinný registrační proces mých aktivit) = vede to v patrnosti a myslím, že účast na příští ročníku nebude problém. :D

          5 0
      • Jenda_T  

        ten směr mi v roce 2023 zrovna moc nevyhovuje, a když jsem to doma řekl ženě, tak mi řekla ať si to teda dám i další rok, abych si to mohl zajet i obráceně :-D … nemám to doma jednoduché :-D ale ještě se všechno uvidí jak bude. Máme čestvý přírustek. Tak se uvidí co a jak se poddá.

        1 0
    • Jenda_T  

      Vážení, dotaz, abych náhodou něco nezaspal, koukal jsem všemožně, ale nějak jsem nenašel. Jak se přihlašuje na závod, FB nemaje tak mám trochu obavy aby mi něco neuteklo. Díky za info.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.