• Hajis

    Ahoj, jsem nováček v silnični cyklistice. Rád bych se zeptal na jednu respektive dvě věci:

    měřím asi 196 centimetrů a vážím asi 103 kg. potřeboval bych potadit s jídelíčkem, hlavně co jíst a kdy, chci zhubnout.

    Hlavně bych ale potřeboval poradit, jak začít trénovat efektivněji. jak jezdit, jak cvičit, co cvičit a tak. rád bych v nadcházejících letech zkusil nějaké závody, proto bych rád našel někoho, kdo tréningu rozumí a bude ochoten radit začátečníkovi.

    prosím posměváčci a podobní odborníci, nechte si svá moudra o hledání na googlu pro sebe. na internetu je toho spousta, ale nenašel jsem nic pro úplné nováčky

    0 0
    • nox159  

      nejez „sračky“ a měj větsí výdej než přijem – tohle stačí k tomu abys zhubl.

      jinak tady na BFku je minimalne 20 vlakem o trenovani tak si je pročti ;-)

      0 0
    • Delkim  

      řešil jsem loni stejný problém a zvládnul jsem to, není se čeho bát, je to jen o pevné vůli

      ad jídelníček: o tom je toho na internetu miliarda informací, ale klidně ti napíšu nějaké příklady jídel, to není problém

      ad trénink: potřebuješ spalovat tuky a naučit tvoje tělo ty tuky využívat, pořiď si nějaký měřič tepové frekvence s hrudním pásem, bez toho se dle mne neobejdeš

      musíš jezdit v tepovce v aerobním pásmu, tj. obecně 60–75% max. TF, laicky řečeno v takové zátěži, že dýcháš sice zrychleně, ale nedělá ti problém mluvit

      já jsem se tomu bránil, chtěl jsem jezdit pořádně a naplno a najednou mi bylo řečeno, že mám několik měsíců jezdit v AP tj. ZDV

      bylo to na palici… ale smysl to mělo, jen jsem to odmítal pochopit :)

      teď už chápeš, proč běžně uvidíš např. tlustší cvičitelky aerobiku nebo spinningu, prostě makají moc „vysoko“ :) ptej se dál

      0 0
    • jeffino  

      měřím 195cm a vážím 83kg, jím vše a hlavně večer, pivo moc nechlastám, měsíčně naběhám lehce přes 300, kolo zatím nula, tak jestli ti to pomůže…:-)

      0 0
      • Richi  

        Lehce přes 300? Tak to jenom běháš ne? Pak nějaká regenerace a odpočinek, to ti na kolo nemůže zbývat moc času.

        A to běháš nějaké maratony?

        0 0
        • jeffino  

          ani ne, ono to celkem naskakuje, když běháš skoro denně:), časově taky žádnej problém, jinak kolo určitě bude:)

          0 0
          • MaroH  

            to nechapu… ja jako clovek, ktery beh z duse nenavidi a prijde mu to jako naprosto nesmyslny zpusob pohybu v dobe, kdy clovek ve vsech smerech vymyslel neco lepsiho…jak se dokazes donutit dat denne deset kilaku behu?:-D nemyslim to ze jenom to fakt nechapu tak se tam:-)

            0 0
            • ZuzicK  

              Zaprvé to chce nějakou pěknou lokalitu na běhání ;-) A podíváš i tam kam by se ti s kolem nechtělo (alespoň já to tak mám :-))

              0 0
      • Gizmo  

        Tak to jídlo… „hlavně večer“ je špatně. Chce to trochu systém. Minimálně ten, že bude snídaně, kde budou převyšovat sacharidy nad bílkovinama. Svačina dvakrát denně (tzn 5 jídel za den celkem). Večeře klidně minimum sacharidů, ale zase více bílkovin. No a přitlačit na zeleninu. A to by mělo zabrat… A podle toho, jak budeš sledovat, jestli máš nebo nemáš hlad doladit množství sacharidů… a tak začít bys mohl na od oka těch 200gramů sacharidů? Podle vytížení také…sleduj, jak reaguješ. Každý jsme jiný. A nejít moc do extrému. Chce to trpělivost.

        0 0
      • Delkim  

        hele to je ale supr rada, někdo chce hubnout a ty mu napíšeš, že běháš měsíčně přes 300km… to by taky mohl skončit na vozíčku :) kolo je pro něj daleko lepší, už jen kvůli těm kloubům při váze +100kg…

        a ještě že jíš vše a hlavně večer… to je totiž přesně to, co on dělat teď nesmí!!!

        0 0
        • nox159  

          ale u nej to funguje ;-)

          0 0
          • Delkim  

            no to asi jo :))) ale zkus do fóra o běhání napsat, že doporučuješ KOLO a oni tě tam ušlapou :)))

            0 0
    • pee.tr  

      Stačí jezdit pro radost a občas si vyrazit, i když se člověku moc nechce. Občas si zároveň odepřít to, co bys jindy sežral. :-) Všeho s mírou, nechtět to hned strhat. Minimálně pro začátek netřeba žádný spešl výživy ani spešl rozvrhy tréninku, pokud netoužíš přímo po bedně. :-)

      0 0
      • Delkim  

        spešl doplňky neepotřebuje vůbec žádné, o tom hubnutí není, souhlasím

        ale jinak nesouhlasím… nejde o to, chtít to „strhat“… on musí začít se vším všudy, musí tomu dát nějaký pevný řád a musí vidět nějaké výsledky!

        vím co jinak psychika dělá a jak je těžké neodolat nástrahám… pro takového člověka je tohle zásadní změna v chování a to není jen tak

        0 0
        • MANNAZ  

          Jestli Ti to pomůže, loni jsem nenuceně shodil od března do konce června cca 13kg. Žádná dieta, jen dodržování snídaně a větší podíl zeleniny a luštěnin. Věnoval jsem se také dodržování pitného režimu- převážně voda a zelený čaj.Začínal jsem po deseti letech na kole a z deseti zadýchaných km bylo po šesti měsících skoro sto radostně užívaných. (Tedy ale rekreačním tempem.)Mám od začátku docela podrobné poznámky a měření–tak Ti nějaké postřehy mohu zaslat.

          0 0
    • Mysee  

      Ahoj, mám 183cm a měl jsem před rokem 97kg. Přes prázdniny jsem začal jezdit na mém starém oceláku, najel jsem asi 2000km. Za prázdniny jsem zhubnul asi 9kg, přes zimu se mi to zatím dařilo aspoň udržet. Momentálně se těším na to jaro! Jídelníček není třeba nějaký šílenosti, já si zvyknul, že k snídani si dám nějaký ovoce, dopolední svačinku (taky ovoce nebo musli tyčku), k obědu cokoliv na co mám chuť (krom smaženýho) k tomu zeleninu. Odpoledne ke svačině třeba jogurt. K večeři pečivo s bílkovinou (sýr, cottage, nějaká pomazánka s tvarohem). Hlavně se po večeři ještě nedocpávat něčím! Nijak se neomezuju, pivko si k jídlu klidně dám. Stačí nebýt línej, když je čas tak jít radši pěšky než jet autem/busem. K silničce moc nepomůžu, ale myslím, že to bude zabírat na hubnutí víc než moje MTB :)

      0 0
    • prvniodkonce  

      V první řadě je dobré jezdit, jezdit a jezdit. Ze začátku to nepřehánět, všechno není honem. Rozhodně nechodit do nějakých krátkodobých vysokých intenzit, ale ani se úplně neflákat. Snažit se naučit vnímat svoje tělo, jak na tréninky reaguje. Nějaký měřič tepové frekvence, jak je teď v módě pod vlivem marketingové masáže, je k ničemu, to je pak dobré dohromady s wattmetrem pro cílený trénink na špičkové závody.

      Podle časových možností je dobré si naplánovat nějaký objem kilometrů, ale nelze to za každou cenu dodržovat, hodně udělá počasí. Až si tělo postupně zvykne, podle pocitů se dá přidávat jak na objemu, tak na intenzitě. Podstatné ale je, že to člověka musí bavit, takže opět se nevyplatí to přehánět.

      Co se týká jídelníčku, tak největší blbost je něco si odepírat, to se pak člověk přežere později ještě víc. Takže doporučuju jíst třeba lehčí jídla, ale ve velkých porcích, zapojit víc ovoce, zeleniny, těstoviny, ryby – podle chuti. Jíst pestře a ne málo.

      0 0
      • Delkim  

        nesouhlasím, jak má poznat v jakém pásmu se pohybuje když je nezkušený a má nadváhu a tím pádem taky poleze okamžitě vysoko?

        to by bylo hrozně zkreslující a pokud by jezdil moc vysoko tak bude vyřízený a NEBUDE hubnout

        měřič tepovky stojí pár korun a je to podle mne naprosto nutný, pokud to chce dělat tak, aby to mělo smysl…

        0 0
    • Hajis  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Draw in soul  

      A kolik máš v plánu zhubnout?Ono není moc problém se stát skutečným chcípákem jako většina cyklistů,když si odepřeš jídlo a budeš mít hromadu aerobky na 60–70% max tepovky :)

      0 0
      • Delkim  

        s tím „odpíráním jídla“ ale si musí dát taky pozor, aby dolů nešla hlavně svalová hmota…

        ona to není zase taková sranda, jak si může leckdo myslet… shazovat dolů pokud možno čisté tuky je náročné a chce to mít nějaký pevný řád…

        viz. pořady JSTE TO CO JÍTE, jak to někdo fláká jídlo sem, jídlo tam, tak pak spláče nad výdělkem… tuk prd prd nic a svalová hmota šla do háje…

        0 0
      • Hajis  

        Mám v plánu zhubnout tak, abych měl cyklistickou postavu. Prostě aby se na mě netřepalo sádlo jak u řezníka za výlohou…

        0 0
        • Delkim  

          he he teď se na tebe skuteční cyklisté vrhnou :)

          cyklistická postava není jen o netřepaném sádle, skutečná cyklistická postava je o tom, že to sádlo na sobě ani nikde nemáš, vůbec :)))

          a pro většinu ženské populace je to postava ne moc vábná, je to prostě moc vychrtlé, nemají pak kam složit hlavu, všude píchají vystouplé kosti :))) tedy až na lýtka :))))))

          0 0
    • Hajis  

      Měřič tepovky už mám koupený. V neděli se chystám vyjet na kole, budu se snažit držet se v aerobním pásmu. Jinak já i běhám ale ne moc, řekl bych tak 20km za týden víc asi ne. Jen jsem vlivem problémů a nervů atd teď za poslední rok aktivity dost omezil, a nabral špek a nějak celkově zvepřovatěl. Dostal jsem se ale za hezké peníze k silničnímu kolu a to mě moc baví a rád bych se mu věnoval víc. Na kole ujedu bez problému cca 35 kilometrů za hodinu patnáct (mám takové kolečko co rád jezdím). Ale v neděli se chci podívat někam dál za Prostějov a užít si sluníčko (snad). Tak jsem si říkal že zkusím třeba 100km.

      0 0
      • Delkim  

        a spíše ve spodní části toho AP, ono to může být otravné, bude ti připadat že třeba jedeš pomalu, ale jinak to fakt nejde!

        s běháním na ty klouby opatrně, to je možná lepší Nordic Walking, při běhu si myslím neudržíš nízké tepy a hlavně nevydržíš to dlouho a ono to JE i o čase stráveném v tom AP!

        než 40 minut běžet bude daleko pro tebe efektivnější např. 2 hodiny rychlá chůze a pro klouby i vhodnější

        ještě jedna poznámka k té rychlosti co píšeš: není to o kilometrech ale o čase stráveném v AP

        0 0
        • Hajis  

          No běhám 10km při tepovce cca 155 tepů, ale to do kol moc nepatří, to jen tak na okraj :)

          0 0
          • Delkim  

            no tak to ale děláš naprosto špatně!!! sice si vylepšíš kondici, ale pálíš jen cukry!

            takhle tuk nespálíš… musíš zvolnit… ať to zní jakkoliv podivně…

            0 0
            • Gizmo  

              To tvrdí teorie… já běhal i ve více tepech i těch 8–10km a hubl jsem. Někdy holt teorie s praxí nekoresponduje tak pěkně ;-).

              Netvrdím, že to je jaksi optimální, ale i zhubnout se takhle dá. Samozřejmě, že s teorií souhlasím, jenže funguje to i jinak no.

              0 0
            • MlokCZ  

              A ten následně zvýšený metabolismus po xx hodin po té intenzivce ten jako nic?

              0 0
              • Delkim  

                a co třeba jeho srdce? to ho chcete nechat běhat a trénovat v intenzitách s nadváhou???

                neargumentujte tady nějakou individuální výjimkou nebo tím, že po intenzitách je tělo ještě „rozjeté“, to si stejně tak může naložit posledních 5 minut tréninku…

                ale rozumná cesta to prostě není, pořádně si to jeho zadání přečtět

                0 0
                • Gizmo  

                  Vy jste nějaké cácorky tady :-). Podstata je něco dělat. Mám dlouhodobě přes 90kg a uběhl jsem s tím taky nějaký ten kilometr. I když jsem měl ten metrák dříve.

                  Teďka si taky shazuju pomalu. Zatím bez běhu, bo počasí.

                  Co se běhání týče, chce to boty, ale opravdu dobré. Doporučuju topmodel Mizuno, je to jak skákat do peřin, hned v nich vyměnit vložky, pořádné ponožky a i po 10km noha jako od mimina :-). Stojí to majlant, ale je to opravdu neuvěřitelný rozdíl, jestli je bota dobrá. A taky to je o stylu, nášlap a tak.

                  Podle mě se dneska všecko moc řeší. Všecko musí být optimální a různé hovadiny…

                  Proč by neměl trénovat v intenzitách? co takový intervalový trénink, to je dost v pohodě. Nebo různě na střídačku… První jarní běhy mi tepy šly taky hodně vysoko a pak to slezlo po pár trénincích.

                  0 0
                  • blisterexist  

                    tak intenzity jsou mu naprosto k ničemu pokud nemá najeto ZDv,

                    teda pokud chce něčeho dosáhnout a ne se zničit

                    0 0
                    • Gizmo  

                      …aha… :-D k ničemu, jistěěě

                      0 0
                      • blisterexist  

                        tak k ničemu uplně ne, ale bez zdv nevím nevím:-D

                        0 0
                        • Gizmo  

                          Běháním a na kole jsem shodil jednou přes léto asi 24kg. Neměl jsem tepák, neměl jsem outdoor hyperhadry ani nordic klacky v ruce a prostě jsem makal. Boty jsem měl taky nahovno. Doufám, že nebude následovat přednáška o tom, jak špatné to bylo pro mě (asi ne víc, než se na to ****** ;-) ).

                          Chlapi, probuďte se.

                          0 0
                          • Delkim  

                            no ale zase mu nemůžeme napsat na jeho otázku oligátní leč prověřené hejbej se a nežer :)))

                            jsme tady přece specializovaný server :))))))))

                            0 0
                            • Gizmo  

                              No jenže on právě musí jíst :-D.

                              Jde to i s tím, jak jsi to napsal, ale je to mazec. Hardcore řešení je ale taky řešení. Je to v hlavě.

                              0 0
                          • blisterexist  

                            já kdybych zhudl 24kg tak lidi z koncentráku by byli tlustí oproti mě:-)

                            nikdo neříkal že potřebuješ tepák a super hadry

                            0 0
                • MlokCZ  

                  Ty jsi to postavil tak, že jedině ZDV a jinak zhubnout nemůže a tuky pálit nebude, tak to ale rozhodně není.

                  Co se týká čistě využití tuků, tak hodina intenzivky může mít klidně výrazně větší efekt na spotřebě tuků organismem než 2 hodiny ZDV, jen bude ta spotřeba tuků u každého jindy.

                  Jinak se to tu rozebíralo už několikrát. Oba extrémy jsou špatné. Tedy jak drtit jen výhradně ZDV, tak jen intenzity.

                  Ideální je to vhodně nakombinovat. Tedy větší množství ZDV + do toho občas nějaké intenzity v rozumné míře.

                  Navíc je to tak daleko jednodušší, může prostě rozumně jezdit/chodit/…, jen si pohlídat aby nebyl moc často ve vysoké intenzitě. A vůbec nemusí řešit nějaké striktní dodržování ZDV.

                  O tom, že by měl trvale drtit jen vysoké intenzity tu nepadlo ani slovo.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Stejně ze začátku ani nepozná (a to ani s tepákem než se s ním naučí po čase lépe znát svoje tělo), jestli jede ZDV nebo ne.

                    0 0
                    • Gizmo  

                      Taky bych řekl, že mezomorf bude mít taky jiné meze než endomorf… natož pak jiný morf… (když je někdo šlachovitý, tak toho s sebou netahá tolik jako někdo s velkým svalovým základem, i tukovým, takže i to by se mělo brát v potaz, ne tolik zobecňovat, podle mě teda)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak to určitě. Každý organismus se chová jinak a vždy je třeba vše individuálně přizpůsobit podle svojich možností.

                        0 0
                  • Gizmo  

                    Pod tohle bych se podepsal taky.

                    Ale i to drcení intenzivně bych klidně nechal. V teorii není obsažen právě ten parádní efekt… to snad každý zažil, i kdyby s tepákem – skvělej den, super počasí, zrovna nějak všecko příliš ideální, tak se to napere na 175–180 tepů avg třeba 50 minut a je to. O tom to je taky přece, ne? Pořádně si to narvat ať si tepák řve, do toho pár sprintů…

                    Mě už to tu přijde jakoby tu každý sportoval s knihou v ruce, aby náhodou neměl +5% AVG HR, bo to v knižce nebylo :-D

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      U těch trošku delších intenzit jde hlavně o to, aby je ještě rozumně zvládal a neomezovalo ho to, aby dal trošku více hodin pohybu týdně a současně nebyl po pár týdnech ko.

                      Nastartovaný metabolismus z vyšších intenzit udělá dlouhodobě opravdu hodně.

                      0 0
                      • Gizmo  

                        No, jasně, za předpokladu nepřetrénování se. To je při vysoké intenzitě dost znát, regenerace je o dost delší. A právě proto mi přijde super kombinace s kolem. Po pořádném běhu třeba rozumný klid a nějaká kompenzace na kole… podle pocitu.

                        0 0
            • jeffino  

              aby to byl ještě běh:), zkus běhat třeba s 25kg batohem, taky ti tepovka vyskočí:), koneckonců i chůzí může spalovat…

              0 0
              • Delkim  

                vždyť jsem mu to psal, podle mne není běh správná volba v tuhle chvíli, např. ten Nordic Walking i se zapojením horních končetin by byl daleko vhodnější co se pálení tuků i kloubů týče!!!

                0 0
                • jeffino  

                  taky jsem navyšoval objemy postupně, ale na kole oproti běhu jsem si vozil jen prdel, to je můj pocit. Zpevní ti svalstvo v oblasti břicha a ******, což na kole ani náhodou, navíc může začít s indiánským během a stačí mu 3× týdně po 2 hodinách pro začátek:-)

                  0 0
                  • nox159  

                    zacit 3× tydne po 2h indiansky beh?? no ja ti teda nevim, tohle by ho podle me zabilo…

                    po pul roce valeni si prdel po uraze ( 8kg svalu dolu a 10kg tuku nahoru) se zacinam hybat, prestim jsem neco i natrenoval a dat si svizne chuzi 90min a na druhy den to citim vsude :D

                    zacal bych jiste s mensima davkama…

                    0 0
      • Fuglsang  

        Uvědomuješ si, že těch 100 km pojedeš 4 hodiny? Jseš zvyklej za jízdy jíst? Je tvůj zadek schopnej zvládnout 4 hodiny v sedle? Skok z 35 km tréninku na 100 km mi přijde jako dost.

        0 0
    • Hajis  

      Jojo, vím, už vím kde je chyba :) budu se loudat a kontrolovat tepovku. Když mě dost baví na té silničce jezdit rychle.

      0 0
      • Delkim  

        a nejde jen o hubnutí, tím nájezdem v AP trénuješ tzv. ZDV (Základní Dlouhodobá Vytrvalost) a bez toho bys do budoucna stabilně s výkonností nahoru prostě nešel, to je denní chleba všech cyklistů a to si musíš projít :)

        je to někdy vopruz, ale tak to je :) v posilovně taky nemůžeš najednou naložit na benchpress 25kg kotouče, ale často začínáš cvičit jen se samotnou tyčí :)

        mrkni sem ohledně toho ZDV, ať víš o čem mluvím: http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/247/96/

        0 0
        • blisterexist  

          tak zdv má každý jiné že,

          já třeba dnes najel 3:36 , 100km, 1830m up

          včera 3:37 96km 1600m up

          a to vše v ZDV(občas lehce na chvilku nad)

          ale pokud jezdí 35km za hodinu tak těch 100km dle mě ani neusedí:-D

          0 0
          • Delkim  

            nechceš se zadavatelem otázky porovnávat sebe jako trénovaného cyklistu s poloviční váhou, že ne? :)

            0 0
            • blisterexist  

              ne, jen že, co se obecně doporučuje zdv není moc přesné, takže un třeba už teď jezdí zdv:-D, ale pro hubnutí stačí jen jíst jako člověk často v malých dávkách, a hýbat se, a hlavně nežrat zázračné hubnoucí pilulky:-)

              0 0
      • Slavoš  

        Než vyrazíš, tak zkontroluj kam fouká, vyjeď proti větru , ať se vracíš po větru.Nebo si zjisti valky a vem peníze na jízdenku.

        :-)

        0 0
      • Gizmo  

        Ono nejde jen o to, jak ti bije srdce. Jde i o psychiku. Pokud z toho máš větší radost zrovna pořádně šlápnout, nech tepák doma a užij si to. Psal jsi, že jsi trochu s nervama mimo (byl,jsi,to nevím), ale s tím by chtělo taky něco dělat. Křeč v mysli je taky bordel. Vím, že se to lehce řekne. Pořád ale něco řešíš (možná, to taky nevíš) a na biku co? Zas něco řešit? To se raději na ten tepák občas vyser a uvidíš, jak to půjde líp.

        Kdybys raději napsal, jak jíš běžně. To by pomohlo víc, než řešit plus mínus 20 tepů.

        0 0
        • Gizmo  

          Napiš, jakou máš snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři, případně druhou večeři, dle délky dne. Co jíš a kolik a opravdu vše, i čokoládu nebo zákusek. Ať se je od čeho odpíchnout. Pakliže chceš poradit, třeba se toho hodně udělá jen několika změnama :-).

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.