nesilničkové tretry k silničke

48 nepřečtených
  • SanManuel

    Ahojte,

    kúpil som si jazdenú silničku CTM Blade 2.0 s SPD pedálmi Shimano PD-R540. Chcem k nim dokúpiť tretry (a kufre), len mi nie je jasné, či k týmto pedálom idú napríklad aj turistické alebo MTB tretry? Resp. existuje iná kombinácia nášľapných pedálov a tretier, ktorá

    1. nie je príliš tuhá na kolená
    2. umožňuje jakž-takž aj krátke chodenie (čé sa pri silničkových tretrách nedá, myslím)
    3. nebude stáť majland a
    4. je vhodná na silničku?

    Ďakujem.

    0 0
    • Vilém  

      Musis mit tretry s trema dirama do trojuhelniku, tj silnicni.

      0 0
    • Tencovozikmin  

      Jestli chces chodit tak kup shimana 520 a jakekoliv cykloturisticke tretry ktere ti vyhovuji a mas klid.

      0 0
      • SanManuel  

        Ďakujem. Ako sú na tom M520 s pohybom nohy/voľou počas jazdy? Niečo ako Speedplay na tomto videu to asi nebude, že? Tá vôľa mi pride fajn pre amatéra s problematickým kolenom, ale cena je príliš.

        Prípadne vie mi niekto poradiť cenovo dostupné tretry k M520 alebo aj inú kombináciu nášľapov s voľou + tretier, ktoré budú šetrné ku kolenám, tretry majú vysoký nárt a sú dostatočne široké aj na ortopedickú vložku? Čítal som si o tom dnes pol dňa a pozeral som na nejaké Crankbrothers (Candy, Eggbeaters…), Time (Xpresso) ale k ničomu moc som nedošiel, tak buďte prosím zhovievaví. Nemám možnosť skúšať jedny pedále a tretry za druhými. :)

        Ďakujem

        0 0
        • plzakj  

          M520 takhle volny nejsou.

          0 0
        • jirkous3  

          Docela hodně volné do stran jsou SPD s označením Click"R. Oproti 520kám je to hodně znát. Kupodivu v nich přitom bota drží pevně.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Když CB, tak určitě ne EggBeater, ale minimálně Candy, dokonce existovaly CB silniční pedály s větší ohrádkou (mám někde doma dvoje v krabici).

          Ale velmi dobře poslouží i třeba Shimano A520 nebo teď mám na jednom kole XT PD-M8020, také vynikající možnost.

          Na silnici určitě lepší pedály s velkou ohrádkou, je to cítit a šlapání je příjemnější.

          0 0
          • Tencovozikmin  

            No jo,ale on chce jit v tretrach i na prochazku,takze bych to zacal nakupem vhodnych treter a pak pedalu.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ale vždyť o tom píši. CB silniční pedály daly bajkové tretry v pohodě – stejný mechanismus upnutí, stejně tak A520 mají normální SPD, zmíněné XT rovněž. Všechny zmíněné zvládají zapuštěné kufry, takže kompatibilita s chodícími tretrami zajištěna. Podstatné je to, že s ohrádkou nejsou kladeny takové nároky na tuhost podešve, stabilita při šlapání je znatelně lepší.

              S chodící podešví, která do určité míry umožňuje přirozené odvalování chodidla po došlapu, je jízda třeba na EggBeaterech po dvou hodinách skoro za trest. A Karbonovou podešev mít určitě nechce a nebude.

              0 0
          • gerrard  

            +1 Shimano A520 a ma klid.

            0 0
          • jIrI___  

            Dotýká se u těch XT 8020 bota pedálů i v jiných částech než u „klasické“ malé verze? Kdysi jsem měl nějaké podobné pedály právě kvůli zvětšení styčné plochy, ale ve výsledku to nebyl oproti M540 žádný rozdíl.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Dotýká, pocit je znatelně jiný, tedy alespoň v mých nekarbonových tretrách Lake.

              I podle opotřebení 520 vím, kde se pedálu dotýkám (+ ještě tedy obroušení nad osou směrem k závitu). Pedály 8020 mám zatím krátce, cca 1500 km, takže žádné zřetelné opotřebení na nich není vidět, dosedací plochy mají frézované. Díval jsem se jen na zaklapnutou tretru a 8020 se opravdu dotýká na celých frézovaných plochách. Na vycvaknutí je při stejně nastavené pružině potřeba o trochu větší síla.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak to je ale jen náhoda a štěstí na boty.

                Ta vyznačená plocha je jako opěrná velmi problematická z důvodu různě vysoké podržáky u různých treter. Opravdu dobře tohle funguje pouze u pedálů, které mají tu dosedací plochu vyměnitelnou s různou výškou jako např. některé Candy (pak se to dá přesně doladit dle konkrétní bot a funguje to dobře).

                Pokud to nastavitelné výškově není, tak to u většiny bot nevyjde a je tam nějaká i když třeba minimální mezera nebo se to jen letmo dotýká a opravdu neopírá.

                Tam kde to není nastavitelné si to výrobci pedálů nedovolí udělat na pedálu vyšší, protože pak by se stávalo, že v dost tretrách by nešlo vůbec zackvanout do pedálu.

                0 0
              • MlokCZ  

                Tak musím potvrdit, že i Spešl tretry (Rime expert) se dotýkají u PD-M8020 podrážkou a opora na pedálu je tak perfektní. U kufrů jsou rovnou dodány i 1mm podložky, kdyby to u nějaké boty nevyšlo a nešelo vůbec zacvaknout.

                0 0
                • karel d.  

                  Me u pd m8020 zajima jestli ma nejaky vyznam pro slapani ta klec, nebo jestli splni ten samy ucel pd m 8000, ktere jsou lehci a klec nemaji. Jak je to slapani pocitove odlisne?

                  0 0
                  • bezdratova.sprcha  

                    Klec skutečně botu více podpírá, ale u každé tretry to je jinak. Asi největší benefit je pro tretry s pružnou podrážkou. Primární účel klece je však jistější zacvakávání, tj. že rychleji najdeš správnou pozici pedálu.

                    0 0
              • blue.sun  

                Může ta zvětšená plocha styku zmírnit tlak, který šlapání přenáší na samotnou nohu? Jde mi o zmírnění bolesti při vbočených palcích a každá pomoc je dobrá.

                0 0
          • karel d.  

            U tech Pd m 8020– slouzi ta klec i k opore podrazek nebo je to pouze k ochrane upinaciho mechanismu? Jake by bylo srovnani jizdy mezi temito a pd m 8000?

            0 0
            • MlokCZ  

              Celá klec se boty nedotýká, jen co dával na tom obrázku ty vyznačené plochy.

              0 0
              • jonti  

                To je potom stejne jako u PD-M8000 a ta klec je spis pro nejake nouzove momenty bez nacvaknuti.

                0 0
                • Fredos  

                  Můj názor je, že klec tam je z důvodu ochrany pedálu.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Ze zkušenosti klec hlavně výrazně urychluje pootočení pedálu do správné polohy při nacvaknutí a tím, že se o ni při nacvakávání bota opírá, tak je celý manévr jistější, odpadá takový ten kratičký okamžik nejistoty, když se náhodou kufrem netrefíš ihned úplně přesně.

                    0 0
                    • bezdratova.sprcha  

                      Přesně tohle. To je hlavní účel proč se tam ty klece dávají a taky proč všechny jednostranné Shimano SPD (mtb) pedály tu klec mají. Tento účel však u jiných výrobců plní i jiné mechanismy. Například Look S-Track to mají vyřešené velmi elegantně a subjektivně i lépe.

                      Ta klec nemá jakým způsobem chránit zámek, zvlášť když ten zámek sám o sobě je skoro nerozbitný.

                      0 0
                • MlokCZ  

                  Reálná opěrná plocha je u 8020 o dost větší.

                  https://www.bikeradar.com/…eview-46461/

                  https://www.outdoorgearlab.com/…ore-xt-m8020

                  Tady sice nejsou 8000, ale jsou tam 9000 a 9020. A srovnej body za platformu. Ty davaji za realnou oporu nohy/boty.

                  Pro situace bez zacvaknuti klec skoro nepomuze.

                  0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      https://cyclingtips.com/…edal-review/ , nebo A520, + MTB tretry s tuhou podrazkou. Tretry stejne musis zkouset aby perfektne sedly. Sirsi napr. Giro Privateer HV (jako High Volume).

      0 0
    • mr.antik  

      Jestli už tretry máš (MTB), tak to zkus ze začátku v nich a uvidíš. Pedály přehoď nebo nějaké M520. Na kratší tras určitě není problém. Boty dokoupíš časem dle vlastních poznatků.

      Já třeba na silnčce vozim horské TIME XC pedály, a nějaký levný shimano silniční boty. Stejný systém vozim i na enduru. Ale XC verze pedálu má mnohem silnější pružinu, takže boční posun po pedálu jde dost ztuha. A dost blbě se do nich nalézá. Takže myslim že SPD bude ok.

      0 0
    • šimlos  

      Jak výše radí Krab a gerrard, kup Shimano A520 a nějaké pohodlnější tretry, je jich spoustu. Dřive jsem vozil klasický silniční pedály ale stejně jako ty potřebuju kvůli kolenům pedály s vůlí do stran a tyhle jsou ideální.

      https://www.kupkolo.cz/…a520_z97265/

      0 0
      • Pikaču  

        Hele ja se pripojim s otazkou? Proč A520 a ne klasicke M520? Co je tak zvlastniho/účin­ného/dobrého na A520? Je to vlastně rozpůlená M520 s prstenem okolo? Ma nejakou funkci ?

        Diky a sorry jestli se blbě ptám (mám nově silnicku a tohle vidim poprvé)

        0 0
        • gerrard  

          Tretra se ti opre o ohradku a je na pedalu daleko stabilnejsi. Nevyhoda je, ze to je jenom jednostranny pedal a je opruz s tim jet po meste, kdyz potrebujes kazdou chvilku nacvaknout a vycvaknout, jinak to zadne nevyhody nema. Pokud mas silnicku jenom jako doplnek biku a pouzivas treba spolecne zimni tretry a nechces kupovat dalsi silnicni, tak je to dobre reseni jak vylepsit prenos sily na pedal.

          0 0
          • jIrI___  

            Z fotek tady to opření tretry o ohrádku zas až tak žhavě nevypadá. Připadá mi, že tretra je opřena stejně jako na běžných SPD pedálech (třeba M520), možná je plocha opření o pár mm širší.

            0 0
            • gerrard  

              Kdyz se mrknes na nejakou jinou fotku, tak ta klec do ktere jdou kufry je u A520 utopena u M520 je naopak nad telem pedalu. Rozdil je opravdu hodne znat.

              0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                +1.

                0 0
              • Pikaču  

                A rozdil kromě ceny a vahy A520 vs A600? Asi si je objednám ten jenom které.

                0 0
                • gerrard  

                  A600 jsem nikdy nemel. Pokazde zvitezila „kolenovrtska“ varianta. :)

                  0 0
                  • Rorejs74  

                    Měl jsem A600 je a jsou o něco lehčí a vypadají na silničce líp protože dolehnou až ke klice ( nemají tam to vybrání na 15-tku klíč … musí se šroubovat inbusem skrz kliku ).

                    Ale výrazně dřív mi tam odešly ložiska než na A520, takže jsem se na zimákovi vrátil k osvědčeným A520.

                    0 0
                    • Hroch obojzhivelnyj  

                      Asi tak, mam oboje a A600 lip vypadaj a jsou asi trochu lehci. Funkcne kdyz jsem dal nove A600, byl znatelny rozdil proti olitanym A520, ale ted uz mi to neprijde. Loziska bezproblemova tam i tam, nakopavani cca nastejno (mam jeste stare A515 obdobne tem Duram co tu nekdo odkazoval vys, a ty se nakopavaji znatelne hur. Nebo jen nejsem moc zvykly, jsou na veteranu co jezdim jen zridka.)

                      0 0
          • Pikaču  

            Díky. Spíš mám 2 týdny silnicku a nechci ted řešit tretry. Mam široka chodila a současné MTB tretry 48 vel. Je to spíš dost složité sehnat a vyzkoušet odpovídající tretry.

            Ale ty A520 vypadají fajn. Díky

            0 0
        • zarkow  

          Na biku mám M520, na silničce A520, stejné tretry s tvrdou plastovou podrážkou. Rozdíl při šlapáni i jako amatér poznám, že se opírám o větší styčnou plochu. Je to sice trochu kompromis, Klasické silniční pedály budou na tom zase lépe, ale je to investice navíc. Když jsem je pořizoval, A600 na trhu nebyly, dnes bych z hlediska vzhledu zkusil A600.

          0 0
    • kycis  

      Pravidlo 34 :-)

      0 0
      • Biermann  

        Amen

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        To jsou pravidla pro silničkaře a co si budeme povídat, ne každý kdo sedá na silničku je automaticky silničkař :)

        Spousta takových lidí to má jenom jako druhé kolo, nebo to jsou gravelisti ve výcviku.

        0 0
      • madik  

        Přesně tak. Navíc je škoda, že tu každý hned doporučuje SPD na silničku. Pro starce na cykloturistiku je to dobrá volba. Pro lidi, pro které je cesta „cíl“ je to zbytečný kompromis. Mám SPD-SL s červenými fixními klecemi a nemůžu si to vynachválit. Tak alespon nějaký proti názor, když to je to tady samí cykloturista co nachodí kilometry.

        0 0
    • dodoslovensko  

      Ahoj ja mam stare dura ace 7410 spd [kufre ako na MTB ] maju super volu . tretry Louis Garneau Men's Nickel Lace-Up . Super sa v nich chodi sem a tam , ale kilometer v nich nenabehas . Stare DuraCelly som kupoval prave koli tomu ze pouzivaju stare kufre [na 2 sruby .nie3]

      0 0
    • SanManuel  

      Ďakujem všetkým za reakcie. :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.