Navrat ke korenum trailu - HT trail

932 nepřečtených
  • Manas

    Hola hej, uz sem tu dlouho nebrecel, tak zase nastal cas. Loni sem po 12ti letech presel na novejsi geometrii (29" trail bike RB TR120) a celkem sem se s tim szil. Prestup z 26" kratkyho dirta na 29" neni problem a traily na tom v podstate uz resim stejnou rychlosti a vcelku i obratnosti. Nicmene, me v hlave uz od lonska hlodala myslenka HT trail biku. Letosni leto sem stridal tyhle dve kola (byt diametralne odlisne) a spoustu veci jsem si mnohem vic uzil na HT, kdyz jsem vic resil stopu, styl prujezdu a vubec cistotu jizdy. Vymenil jsem si i maila s Robem Trnkou, co jezdil RB TR a letos jezdi Chromag RootDown a dosel sem k zaveru, ze v podstate uz to neni o tom jak projet nejakou sekci rychle a jakkoliv, s tim ze to full pozere (coz je cesta kam hodne vysokozdvihovych endur jede) proste uz na bezne urovni nepremyslis nad stopou – proste to naseres a ono to pozere lavicku i s duchodcema.

    Asi me uz zacalo zajimat jak to projedu a ne jen rychlost. Ze si dokazes uzit i sebemensi technickou vyzvu, protoze to proste neni jednoduchy. Zajimalo by me, jestli nekdo nad jezdenim taky takhle premysli, ze se vic zameruje na tu technickou stranku jizdy, na tu cistotu v mysleni kdy se fakt soustredis na to co delas. Proste navrat zpatky k tomu co nas definovalo na zacatku trailoveho jezdeni v dobe kdy 130mm zdvihu byl skoro sjezdak.

    V hledacku na pristi rok mam prave Chromag RootDown a dost me oslovil i Reeb Redikyelous. V hledacku z blizsich znacek je pak i NS Bikes Eccentri Chromo. Nejezdi nekdo neco podobneho?

    Reeb: https://reebcycles.com/…/redikyelous

    Chromag: https://chromagbikes.com/…/rootdown-21

    NS: https://nsbikes.com/…o,98,pl.html

    5 0
    • -b-n-x-  

      Podobně jsem přemýšlel někdy v devadesátých letech, když jsem měl občas možnost se projet na sjezdaku :-)

      0 0
    • novas752  

      Jo na ty méně náročné a rozsekané stezky je trailové ht supr. Podle geošky plášťů a vidlice se na tom dá sjet skoro vše co na fullu.

      Já si to právě postavil jako doplňek k enduru abych s tim dojel dál a bavily mě i ty lehčí stezky kde na enduru jen šlapeš jak d,bil aby to vůbec jelo. Klínoveckej Rubín na tom mám o dost rychleji než na enduru, Barona taky o něco rychleji.

      A možností jsou mraky. Já mám individuální geo Marino bike, dělá to taky hromada anglánů (Kingdom, BTR, Pipedream, Cotic), Nukeproof, český Qayron atd atd. Velké značky to moc nedělají nebo to stojí za prd.

      0 0
      • vaclaw  

        A jak moc se vyplatí jít do oceli? Mě trail HT hodně baví a je to asi moje nejčastěji jezděný kolo a současný setup co mám na Dartmooru mi vcelku vyhovuje, ale ta ocel mě pořád v hlavě vrtá.

        0 0
        • Tomcat  

          Tohle tu už bylo mockrát ocel jde svařit, sletovat tak a by byl pohodlný a hlavně je pravidelný. To u duralu nechrozí.

          0 0
          • vaclaw  

            Svařitelnost je jasná, ale u relativně levnýho HT rámu mě to zase tak moc netrápí a zatím jsem dřív měnil než praskl, spíš mi jde o ten projev toho materiálu, jestli je to tak znát.

            0 0
            • TK75  

              https://youtu.be/KZfZSURMLfE

              Tady Ragley big Al vs Big Wig …stejnej rám, geo, jinej material

              Každý má svoje plus

              0 0
            • Tomcat  

              Projev materiálu je daný materiálem . Zatím co stavbu z ocely\titanu i karbonu muže zabít konstrukce. Což je ale „chyba“ konstruktéra\vý­robce a né materiálu. U duralu nikdy té rozumné pružnosti nikdy nesáhnete, protože prostě materiál. .

              0 0
              • zirecek  

                K čemu je ti „pružnost“ rámu při setupu tlustých bezdušových plášťů?

                0 1
                • Manas  

                  Tak nejak. Spis jde o to, co se mi líbí. U tech ocelaku pak pri delce TT je uz i znat jak je proslapnu do zatáčky… Ale .. uvidime. Zatim to necham zrat a budu sledovat aukce i v Německu:)

                  0 0
          • TK75  

            No jo, ale to je když si to necháš svařit od borce na zakázku..u těch sériovek je to někde jinde, kus od kusu

            Ví se že Stanton a Cotic mají opravdu „něco“

            Ale taky jsem třeba četl, že zrovna Stylus je tvrdej …víc než Big Al od Ragley

            Si vzpomínám na tu recenzi Mmmbop, který se zamlouvalo víc něž Blue pig treba

            https://www.mbr.co.uk/…agley-mmmbop

            0 0
        • novas752  

          Ocel je malinko pohodlnější, narozdíl od hliníku trochu pruží. Samozřejmě záleží z čeho konkrétně je to udělaný (tlustý silnostěnný levný trubky sice přežijou i atomovej výbuch ale bude to akorát těžký jak prase).

          Ale rozdíly jsou to minimální, jde spíš o vzhled a tu případnou opravitelnbost.

          1 0
      • Atilla  

        Jedeš vyroletovaného Barona rychleji na HT než na fullu?

        Asi dělám něco špatně.

        A co Německá? Tam si nedokážu představit jet tam na jiných pláštích než DH aby to mělo smysl.

        1 0
        • novas752  

          No Barona jsem dal na 29" ht ± stejně rychle jako na 27.5" fullu s trochu starší geo oproti ht. Ten střed s lavicema a největšíma roletama trochu pomaleji, vršek a spodek rychleji.

          Německou a DH na tom HT tak jako zdrncáš no, to už se „jet“ moc nedá a i ten Baron je dost vyčerpávající skrz ty rolety a umělý rockgardeny.

          0 0
    • TK75  

      https://youtu.be/pBZVvEvSJUQ

      Steve (Hardtailparty) dělá pekny recenze …hodně těch hardtailu mu prošlo rukama.Vyber je velkej tak to může taky trochu pomoct

      1 0
    • zirecek  

      To je obecné dilema typ kola vs. druh terénu. Na ČR přírodní traily ti stačí HT. Do lunaparků a umělých stezek volíš kolo dle obtížnosti, kterou ti tvůrce předkládá. Takže míra zážitku a zábavy je vždy, jaké kolo použiješ na jakou trasu.

      Také je to o tom, že lidé chtějí stále nové instantní zábavy. HT je super, mám to podobně. Pro mne osobně je HT největší zážitek na pomalejší a technicky hodně náročné sjezdy a dále na výjezdy obecně, tam je pro mne zábava a míra přemýšlení ještě větší.

      1 0
    • adam320  

      Ja jezdil driv vpodstate jen DH/Freeride. Lanovky, tlaceni kola do nesmyslnejch kopcu

      Uz nejakou dobu jsem premyslel nad endurem, ale porad mi vrtalo hlavou, presne to co popisujes. Navrat ke korenum, technika. Zabava v mensich rychlostech a v mym pripade i moznost jet na tom na vylet:) posledni kolo co jsem mel predtim byl Intense m9 a moc daleko se na tom dojet nedalo:)

      Poridil jsem Nukeproof Scout viz muj profil a po ujisteni, ze to je typ kola na kterym se ve vysledku da jet i do bikeparku jsem ho trochu poupravil. No zustaly kliky(zatim) a sedlovka.

      Momentalne jsem v setupu, kdy teda vozim vpredu 170mm

      Znovu uz bych to neudelal, stacilo by 150–160

      Ale i v puvodnim stavu s vidlici Sektor to bylo velmi dobry kolo za relativne privetivej peniz

      0 0
      • TK75  

        Dám pod tebe ať je slitina v sérii :⁠-⁠D

        Mě par let zpátky nákup ojetyho Orange celkem slušně převrátil směr všeho…sice jsem ho po sezoně prodal ale už to od ty doby ve mě furt hlodalo

        Tenhle rok jsem na jiný kolo sedl asi pětkrát, jinak tahám pořád Aku u který platí it'll put a smile on your face stoprocentně :⁠-⁠D

        0 0
        • Tomcat  

          jenže to je dural ne ?

          0 0
          • TK75  

            Nukeproof, Orange, Identiti,Banshee, Whyte, Dartmoor, Commencal, Chameleon, Ragley (ten má vše), RSD (taky vše)… Všechno dural, nehidnitim kola podle materiálu …z toho už jsem vyrostl

            0 0
            • TK75  

              Kus od kusu…jsem chtěl napsat

              Asi nejvíc mě zajímá Banshee Paradox…tomu bych dal přednost před Chromagem

              0 0
            • Tomcat  

              Pokud je stihneš prodat dřív než ti prasknou tak chápu. Dural prostě nemá tu pružnost při zachování stejné charakteristiky únavy materiálu. To se u u full nebo silničniky skoro nepozná. U jednoho to řeší tlumič u druhého nepomůže nic.

              0 0
    • Micey  

      Jo, me tendle smer bavi velmi a sem za svuj ocelovej trail HT rad. Jak pises, musis se vic snazit, ale prejede to stejne nesmysl.. No a s 2,6 balonkama je to i pohodlny. Jinak mi vyhovuje ta jednoduchost – je tam proste o zasadni kurvitko min. Jak jsem na servis takovej.. linej, todle je fajn.

      0 0
    • Tomcat  

      Celý ne, postavit po dílech.

      Reeb mě připomněl Padlistovic BlackHorse… …jenže punk už je jinde.

      Elwing mě připomněla tím zpožděným dirtákem, že s Polakama je řešit něco woser, takže NS e-e

      Takže Chromejmág

      Jinak bych přemýšlet třeba nad ocelí od Qauironu, nebo SingleBee. Je toho moc osobně se mě líbil Kingdom nebo Moots jenže titan a jen na přání.

      0 0
    • skaj  

      Mam to velmi podobne, na trail/enduro HT me to proste bavilo. Jezdil jsem 3roky Dartmoor Primal se 160 zdvihu a kolo obstalo uplne vsude. Stejne uz nemusim jezdit primarne rychle. Jenze mi do toho hodil vidle junior – v jezdeni pritvrzuje a ja dva dny za sebou uz treba Plesivec na HT se zadama nedam:( Takze od letoska zase na fullu. Prvni jizdy rozpacite a chut se vratit, no nakonec jsem se s tim smiril… Treba shapnute skoky se mi na Primalovi skacou (neprekvapive) mnohem lepe. A lehci traily me na hardtailu taky bavi vic…

      Ale zase uprimne, nekdy to nakourit do rockgarden v plne palbe ma na fullu taky neco do sebe. A dopady na vetsich vecech jsou taky pro duchodce prijemnejsi – na HT jsem se jim uz vyhybal:)

      1 0
    • maajkee  

      Tak nějak poslední dobou přemýšlím podobně. Letošní sezónu jsem z 90% nakonec odjezdil na trailovym HT a nedávno jsem enduro fulla nakonec prodal. Na enduru me spousta trailů přestala bavit a člověk oak furt jen hledá těžší a těžší traily. Na trail HT mě zase začaly bavit všechny traily i ty kde jsou jen malý kořínky, přírodní traily, koneckonců jsem na tom objel i podzimní Blinduro a treba si užil i TT.

      A že člověk nejede tak rychle jako na fullu? No a? :) Baví mě taky hledat limity HT a zjistil jsem, že v podstatě na tom člověk může sjet úplně všechno.

      Tak nějak po těch letech mě taky orestalo neustále udrzovat tlumič, čepy.

      Před pár dny jsem objednal crmo rám Cotic BFE max a na příští sezonu bude stavět pořádný kolo, jedno kolo na všechno. K tomu dvoje zaplety, jedny rychly kolem komína a jednny enduro na výjezdy mimo domov.

      HT je láska a kult! :))

      1 0
      • novas752  

        Jo jo, po poctivym dni na Klínovci na HT (asi 9 jízd všeho kromě modrý) jsem 2 dny nemohl důstojně chodit. :-) Na žehlivym celopérku neni problém jet druhý den zase.

        Ale mimo bikeparky tohle až tolik nepozoruju, nejvíc člověka likvidujou ty rychlý průjezdy roletama.

        0 0
        • theedge  

          No zrovna na TT a Rychlebech bych taky nechtěl 2 dny jezdit na HT – možná tak ve 20ti :-) Enduro v hrabance si na tom umím představit celkem dobře.

          0 0
          • novas752  

            Jó v hrabance je to supr.

            0 0
          • vaclaw  

            Za mě je to hlavně o rychlosti tý který trati. Pokud je hodně technická a pomalejší, tak HT je v pohodě třeba i víc, než na rozbitějším flow trailu, kde každá roleta dokáže vytrestat. Ale obecně prostě přizpůsobím jízdu kolu a dokážu si užít na HT většinu trailů. Samozřejmě nohy a ruce se ozvou dřív.

            0 0
    • Laudis  

      Trail HT muzu jen doporucit! Pro me idealni kolo, kdyz chci tak si dam rychlou trasu, pokud neco technictejsiho, jde to taky a jediny co me omezuje sem jen ja :-) Z tvyho vyberu Reeb, ten je moc peknej, cenovka ale…dost sebevedoma.

      0 0
    • Sinpa  

      Ještě koukni na Stanton – https://stantonbikes.com/…dtail-steel/

      0 0
    • snílek  

      Idea je pochopitelná, i když s dnešní moderní geo a 29" kolama ani na HT nemusíš tolik přemýšlet a jen to tam vyslat, jen trochu pomaleji než na fullu :)

      Měl jsem na trailovejch HT docela naježďeno, za mě nejpříjemnější byl zdvih vidle 120–140mm, kdy se ještě ve sjezdech tak výrazně neměnila geo jejím kolmením.

      Z principu nekupuj drahý rám z obyč materiálu (4130 ocel např.). Zaměř se na recenze ohledně pohodlí – některý HT jsou tvrdý jak šutr, na materiálu kupodivu tolik nezáleží. Ten YouTube kanál hardtail party je super!

      Taky mi přijde, že některý rámy občas postrádají docela zásadní výztuhy – okolo hlav. trubky, zadní brzdy, uchycení řeť. vzpěr na středovou mufnu apod. To neznamená, že se rozpadnou, ale jsou to hezký detaily.

      Za mě Banshee Paradox nebo Cotic SolarisMAX :)

      0 0
      • novas752  

        No zase ty vyztužený rámy jsou tvrdší

        0 0
        • TK75  

          Záleží asi co vyhovuje, on každej jezdec je individualita …já jsem zjistil, ze pruznej rám mi moc nesedí.Se rozklepu na skalce a kolo se klepe se mnou:⁠-⁠D ale znas to…29, tlak a je vymalováno

          0 0
    • Metrick  

      Radu kouknout na Steva z Hardtailparty na YT bych podepsal. Na výběr je toho spousta s většina už tady zazněla. Snad bych doplnil Pipedream cycles (Moxie a Sirius) a Stif Squatch (fotka modrého krasavce je výše ve vlákně :). Spíš bych se zaměřil na to jakou geo chceš. Stanton/Cotic/Pi­pedream/Stif/Ra­gley budou určitě všechny dobře sloužit, ale geo je často úplně jiná (Cotic je obecně dlouhý, Stif nebo Stanton spíš kratší, Stif má dost strmou sedlovku apod). Jo a drobnost, některé značky uvádějí geo v saggu a některé normálně.

      0 0
      • Manas  

        Pipedream jsem zkousel u kamose, ale libi se mi akorat Moxie Ti. … Ale s cenovkou daleko za tim co bych chtel dat .. takze se taky muze stat, ze skoncim u nejaky garazovky z nemecka :-D

        0 0
        • TK75  

          Tak bacha na posuvný patky …jsou supr, ale chce to napínák (stribrnej šroubek proti patce) na obou stranách..ja mám jen u pohonu a když je mokro (v létě ne) a jedu 29 střemhlavej let kdy už ani nevidím, tak se mi levá strana bez napínáku o milimetr hne, sem tam někdy

          Nastesti sme Češi, tak jsem dnes sežral husičku a potom vyrobil malej pidi hranolek kterej se dá do drážky kde jezdí patka a je po problému

          Vyzkoušeno :⁠-⁠D

          0 0
        • Metrick  

          Moxie má moc pěkné barvy. Je toho moc a výběr je peklo :o) z UK jsem pozapomněl na Bird Forge a i tady na foru jsou fotky Nordest Bardino, taky pěkné. Šťastnou ruku ve výběru.

          0 0
        • Laudis  

          Penize, same penize… :-) kdybych je neresil, tak bud australska Prova nebo britskej Curtis

          0 0
        • Manas  

          Tak jsem okukoval ebay a at uz bych bral ns bikes eccentric (byt alu) nebo pipedream, tak se dovedu dostat pod 10 i s poštovným a to je teda dobrý. Toz to budu sledovat :)

          0 0
          • maajkee  

            Ocelovej eccentric maji skladem na katmaru, tam bych malou slevičku případně dokázal.

            0 0
    • crom  

      Na to že tu píšeš manuál,trial,voleni stopy, zábava, vyjížďky.tak některé zde zmíněné rámy tomu moc neodpovídají:)ale jezdíš dlouho,tak si myslím vybereš správně

      0 0
      • Manas  

        Ja vim, proto treba i koukam na ten reeb, pac vidim co na tom jde. I na tom Moxie jde hodne .. jen teda tomu musis venovat cas, se to naucit. Taky mi trvalo půl sezonu naucit se premyslet jinak tom 29 trail biku a ulozit si svalovou pamet. Abych ted mohl skocit na 26 dirta a rovnou jet a nepremyslet co mam delat :)

        0 0
    • Fran-tic  

      Jestli vy jen nejezdite moc overkill endurove kola. To je furt souboj o menší HA, pod 170 zdvihy už to na RyS a TT nemá flow a podobne :). Se to posouvá tolik, až to nikdo nechce tahat nahoru.

      Mi teda HT AM co jsem měl Commencal Metu nechybí a to jsem byl spokojeny velmi. Tedka na Izzu taky neletim fullgas, ale chce to dobre volit stopu. Což je podle mě klasika pro všechny ty nizkozdvihove trail biky. Teda jako jo, mám ještě HT od Norca, ale to je na tahání juniora a macride sedačky :).

      0 0
      • Smazaný účet  

        Add tahání nahoru… na to je přece ebajk ;)

        0 0
      • novas752  

        No jo, to zjišťuje hodně lidí. Chci víc a víc a víc, najednou maj 29" 170mm 16,7kg enduro a ono je to zábavný jen když jedeš mordorem nebo letíš strašnou kudlu. Což nejde dělat vždy a všude a najednou přemýšlíš jak udělat ty placatější a hladší terény zase zábavný.

        Nejlepší mje mít oboje, jeden den si zalevituješ na enduru, druhý den se vyklepeš na pevňáku a jseš spokojenej. :-)

        0 0
        • Manas  

          Ja to vim uz dopredu, pac mam doma jen trailbike na 120ti …

          No a teda sjezdaka.

          A dirta.

          A bmx.

          A jednokolku.

          Takze tak :)

          0 0
      • adam320  

        Musis jet dostatecne rychle na to abys tu stopu nestihl zvolit. Pak zjistis, ze to jde i na ht:)

        0 0
      • embi  

        Na Rychlebech jsem byl s freeride kolem 170/170 v pohode. Stacilo by min, ale nevadilo to. Na TT je 170/170 ideal, min bych tam nechtel. Rozjebany to tam je jako svine. Miliarda sutru a korenu.

        0 0
        • maajkee  

          Na TT 170/170? Tak to si zase vůbec nemyslím. Jedinej rychlej a drncavej trail je Perník a ten jezdím i na HT, Střílna a Jezevec jsou spíš pomalý technický traily, tam velký zdvihy nepotřebuješ. Jeskyňka je ve výsledku hladší trail než Perník, kromě asi 3 úseků včetně Whistleru, kterej je taky v pomalý rychlostí a jde v pohodě sjet i na HT. Rychleby mi příjdou rozbitější a i tak mi 150vzadu přišlo až až.

          2 0
          • TJK  

            ja souhlasim… ted jsem tam po dlouhy dobe byl na trail biku 130/120 a ze by mi extra chybel zdvih to fakt ne… neeikam ze nejsou mista kde je to prijemnejsi ale zase tam nejsou zadny pekla aby tam clovek nutne texh 170 potreboval… me to prijde jako overkill vzhledem k tomu ze se tak nikde neda jet takova palice aby to extra linitoval zdvih

            1 0
            • -b-n-x-  

              Do jisté míry souhlasím a chápu ten point.

              Nicméně, mě napadá jedna věc. Proč by měl vlastně vadit ten větší zdvih? Však to na velké většině věcí musí chodit stejně jako menší zdvih ne?

              A když to pak jde více, tak jenom dobře, ne?

              0 0
              • drumlin  

                Mám Rallona 170/170 a Fuida 130/120. Fluid je živější a zábavnější, když se na něm odrazím letím až do ****** a příjde mi lepší v trialu (asi jak se rallon ve zdvihu víc houpe tak ho musím víc uklidňovat)…zase na druhou stranu do Nejdu bych Fluida nebral ????

                0 0
              • maajkee  

                Tak z principu kolo 170/170 bude pravděpodobně ustrojený odpovídajícně tomu zdvihu, tedy těžký pláště, masivní vidlice, celý kolo těžký a trail centra jsou většinou i od toho jezdit nahoru, na lehčím kole s geo lepší do stoupání dáš pak těch trailů třeba víc a nebo tě i víc bavěj lehčí traily.

                0 0
                • drumlin  

                  Teoreticky jo, prakticky je Fluid na trail gumách o půl kila težší než Rallon na endurových. Jsou prakticky stejně osazený (yari/lyrik). Hodně dělají gumy a „živější" odpružení

                  0 0
                • Atilla  

                  A jako jak to tam chceš pořádně pustit na nějakých exo gumách? Pro mě je většinou limit rychlosti odolnost plášťů a né zdvih.

                  0 0
                  • maajkee  

                    Za mě se zase pláště kolikrát moc předimenzovávají, kdo se s tím má pak tahat po rovinách a do kopce, třeba EXO+ je pro mě celkem dostatečná ochrana, obzvláště na HT fakt daleko víc řešíš stopu a nepouštíš to tupě přes všechno co je v cestě.

                    0 0
              • vaclaw  

                Nevím jestli je to obecně daná pravda nebo jenom můj pocit, ale za mě je tam hlavně úplně jiná odezva od terénu. Abych to nějak popsal, na vysokých zdvizích když se odrazim zadním kolem nebo naopak se do něj opřu, tak logicky část tý energie oběma směry se pohltí, čím větší zdvih, tím víc energie, tzn tím tupější odezva. Jasně že se dá pracovat s tlumičem a preloadingem atd, ale obecně pro mě platí, že pro techničtější kousky (a to fakt hodně nejsem nějaký trialista) mi HT víc poslouchá pod rukama. A zároveň čím víc zdvihu, tím víc rychlosti je potřeba, abych si jízdu užil a měl pocit, že na kole musím něco dělat. Není to samozřejmě jedno nebo druhý, full je prostě parádní stroj a jízda na něm je naprosto super, ale to stejný můžu říct i o trail HT, jenže to je pro moje potřeby o něco málo univerzálnější.

                0 0
                • TK75  

                  U mě je to jednoduchý…jsem poznamenanej z trialu, kdy jsem měl pevný kolo komplet

                  Kdykoliv jsem potom měl nějaký ht tak to stálo za prd, vadila mi vidle, presmykac, obrprevodnik, sedlo atd

                  Takže jsem rezignoval a jezdil jenom

                  Orange bylo první kolo, kde jsem si přišel jak kdysi… fungovalo to na me, ale pořád to mám, že mi teď ta vidle s nižším zdvihem sedí víc a pevnej zadek samozřejmě,:⁠-⁠D víc už nestihnu, no

                  0 0
              • TJK  

                min zdvihu = zivejsi kolo = zabavnejsi a rychlejsi

                vzhledem k tomu ze muzu treba porovna ty TT jak na HT / tak na Ripley a na Ripmo tak nejvíc se prostě namakáš na HT logicky, tam ti nic neodpustí pevnej zadek a do kopce to jede imho unavnejc nez full = porad poskakujes

                na Ripley je to asi nejrychlejsi, super odezva na pumpovani, perfektne nabira rychlost ale v nekterych rozbityc hpasazich tomu chybi zdvih, celkove mi ale neprijde ze by takove kolo bylo na TT spatne nebo mimo (resim teda situaci kdy jsem na Ripley mel plnohodnotny EN kola z MEtY AM tzn 1200+g gumy, vlozka, smes…)

                Ripmo, v rozbitych pasazich diky geo, velikostia zdvihu a tomu jak to mam postavene = vyrazne jistejsi, ale take proste posli a ono to nejak projede = moc neresis. v rovinatejch castech musis makat vic abys to napumpoval na stejnou rychlost jako na Ripley ale porad imho OK ale je to drobne pomalejsi kolo (zdvihu to ma 170/147)

                Jeslti se da na 170/170, jasen ano da.. nektery trejly budou za trest, neco bude vic na pohodu… vesmes je to jedno, ale nutnost takhle velkych zdvihu uplne nevidim… mineno na TT.. jak pisu, neprijeme ze by v tech super technickych mistech slo jet takovou palici aby te treba 150 zabrzdilo na tolik ze se vysypes nebo ze by clovek potreboval tech 170 aby to mohl palit halva nehlava…

                btw je to z meho pohledu a nejsem zadnej rychlik.. takze berte s rezervou :-)

                0 0
                • maajkee  

                  a do kopce to jede imho unavnejc nez full = porad poskakujes

                  My teda jezdíme vždycky zkratku a tam neposkakuje nic, tam je to jen děsná makačka :)

                  0 0
                  • TJK  

                    nojooo ja to bral vseobecne v terenu :-)

                    na TT sotolina je za „odmenu“ :-D

                    Na enduru kde mam 30z / 10–50 to jezdim taky ale na Ripley mam 34 / 10–50 a to se mi uz teda lamat fakt nechce :-D navic letos mam za celej rok jen 6 enduro vyjizdek a k tomu parkrat lehky XC takze fyzicka je uplne v bide.. naposledy kdy jsme tam byli to zavrit dali sme Pernik, Jeskynku, Bunkr, nakonec Boulder sakumprdum 40km a 1100+ up a bylo toho tak tak akorat… dalsi kolecko by bylo fakt za trest :-) s takhle tezkym nejlehcim prevodem uz ty nohy nemaj kdy odpocivat…

                    0 0
                    • maajkee  

                      já to letos dupal s 31 / 11–46 a je to taky na morál, fyzička by i byla, letos mám odjedto celkem dost, ale ta hmotnost se mi nějak nedaří snížit :) Takže to vyjedu 2 x a pak už to spíš chodím :)

                      0 0
                      • TJK  

                        ja ve finale ani nevim kolikrat sem to kdy dal, ale rekl bych ze max 3× a pak uz to bylo tak tlacenka :-) on ten zacatek paradoxne neni tak hroznej jako ty 2 zlomy na konci kde se prejezdem krizi s trailem.. to je takova finalni na moral.. ten posledni brdek startovni krizeni je uz takova spis tresnicka :-D

                        0 0
                • novas752  

                  Ten výjezdovej je na hardtailu hroznej. Zvlášť když to jedeš už třeba po čtvrtý za ten den.

                  0 0
                  • TJK  

                    myslis sotolinovou vrazdu nebo Panskej stoupak? On ten panskej je prijemnej jak neni prudkej, ale preci jen na HT je to makacka vic, tam odpruzenej zaek pomuze ze nemusis tolik makat nohama a ve finale staci jen slapat

                    0 0
                    • maajkee  

                      Tam je nejhroší ta kamenná cesta, klikatej stoupák po trailu už mi nevadí :)

                      0 0
                    • novas752  

                      Panskej. Nejdřív po šutrech nahoru pak po kostkách pak po makadamu a pak po kořenech. Drncáš celou cestu. :-)

                      0 0
                • Atilla  

                  Tahle premisa platila kdysi. Dnešní kola a tlumiče zdvihem neplýtvají. Když jedu tužku, tak budu využívat půl zdvihu, když to začnu pouštět, tak celý.

                  Beru to tedy z pohledu mého kola, třeba ghost zobal skvěle, ale byla to houpačka a na spoustě trailů to nejelo.

                  Na TR můžu jezdit i relativně hladké traily a nikde se ve zdvihu netopím. Samozřejmě podíl na tom má EXT a ZEB s charger 3.

                  Za mě je to u dobrého kola vše o pláštích. Můžu mít super rychle kolo na rekonu, ale jaksi s ním neubrzdím ty prudké traily v písku. Dám na to DHR a Assegai, už do všechno dám, ale zase zmizí ta rychlost.

                  Mě třeba TT nebaví. Jedu tam jednou za rok maximálně a to v pořádném dešti aby tam nikdo nebyl.

                  Na RS jsem nebyl léta. To radši jedu někam do Francie, nebo Itošky na pořádné kopce, než abych se tam 4 hod táhnul.

                  1 0
                  • maajkee  

                    Jasný a v tom je ten rozdíl asi, já jsem na TT často, protože mě bavěj, rozmanitý traily, kopec co se dá vyjet za svý a co se týče lidí, hodně lidí jsem tam snad nikdy nezažil, spíše naopak.

                    0 0
                  • zdeno1  

                    V Polsku je nová silnice a za tři hoďky jsi na RySu…

                    0 0
                    • Atilla  

                      Mě baví traily z kopce

                      1 0
                      • maajkee  

                        Tak to musíš do zahraničí no, tady máme jen kopečky :)

                        0 0
                        • Atilla  

                          Myslím, že kolem Liberce a Jablonce je toho dost, stejně tak Krušky. Důležitý je nebát se a nechat ty výškový metry trochu padat.

                          0 0
                          • maajkee  

                            Jenže to jseš strašně rychle dole :)

                            0 0
                          • TJK  

                            nam tady rekl bych ty vyskovy metry padaj hodne rychle a oto vic boli je vylamat zpatky :-D

                            0 0
                            • Atilla  

                              Lepší než se houpat u nás po brdkách a pak do prudkého kopce. U Vás mě to baví. Hlavně když tam jsou ty ilegály od Vaníka. Když máš tohle z barákem, tak nevidím důvod jet na TT.

                              0 0
                              • TJK  

                                tak vis jak… kdyz to jezdis furt dokola chces se svyzt i jinde… navic nemam pojizdny velky kolo tak jsem jeli na TT kde se svezu bezpecne / zabavne i na 130/120

                                0 0
                              • maajkee  

                                Protože třeba nejsi ten typ co chce za každou cenu pořád jezdit těžší a těžší věci, ale prostě se jen dokážeš bavit nenáročným trailem v pěkný krajině a potkat fajn lidi a dát si na konci Krákoru? :) Biking má mnoho podob ;)

                                0 0
        • Fran-tic  

          Většina mých top 10 pořadí na stravě na RYS bylo teda na izzu 130/130. Ale věřím, ze to nemá flow :)

          Každopádně moje kacířská myšlenka je, ze české hory jsou max na trail bike a většinu zbylých cest objedu na gravelu :) vše ostatní je uměle nakopáno a pokud není člověk v BP co víkend….

          0 0
          • embi  

            no nevim, treba ten Proklety trail trosku pustit, tak tam mi teda zdvihy nebyly navic.

            0 0
    • wilda81  

      Jezdím Kingdom Vendettu a pořídil jsem právě ze stejných důvodů. Chvilku jsem doma HT neměl a prostě mi chybělo.

      1 0
      • Manas  

        Tvl, ten titanovej ram x2 … To je krasny!

        0 0
      • lazza  

        Ty mas tu od TJK?

        0 0
        • wilda81  

          Ne, ta od Tomáše šla jen o kus vedle, ale mám taky x2 v XL. Většinou ji mám na 27,5, ale občas dám 29" kola.

          0 0
          • lazza  

            Ta zluta vidle k tomu ladi teda paradne. Co to je za odstin?

            0 0
            • wilda81  

              Obrázek zkresluje, je to oranžová. Odstín nevím – mícháno od oka – měla to být „zářivější“ fox oranžová. Na fotce z dirtu je ten odstín víceméně reálný.

              Ale zvažoval jsem i žlutou RAL 1026 a nebo burgundskou fialovou RAL 4004. Myslím, že se všemi by to ladilo.

              0 0
          • vaclaw  

            To je parádní kousek, akorát bych se bál na tom jezdit, abych to nepoškrábal… ;)

            0 0
    • Atilla  

      Řešení je začít jezdit technické traily a tam je úplně jedno jestli jedeš na 170, nebo HT.

      Na HT toho mám odjezdeno mraky a nemám teda pocit, že na 170mm mulletu by mě to bavilo méně. A hlavně klouby a úpony netrpí. Z HT po 4 dnech jsem věděl snad o každém kloubů.

      A ještě tohle řešit zrovna u RB TR které není super žravé moc nechápu.

      2 0
      • maajkee  

        Řešení je začít jezdit technické traily. No, tak jako ono ne každej ma za barákem Českej ráj nebo něco podobnýho a ne každýho baví se hrkat po skalkách jízdou hraničící s trialem. Takže spíš každý dle své chuti a možností:)

        0 0
      • TJK  

        je sem vendetu posunul dal prave z toho duvodu, je to sice super ale clovek je z toho rozbitej… na Ripley si to uzivam vic je to mnohem pohodlnejsi… asi sem na HT zlenivej… na XC super ale kdyz porovnam Vendettu a Ripley oboje na heavy duty enduro kolech, na Ripley se jede proste lip kudla, v pomaly technice to je ± stejny… na XC kolech nevidim rozdil snad krom asfaltu ale kyz ripley zamknu jede drobet lip diky min polozeny geo

        0 0
        • TK75  

          To jsem trochu nepochopil když píšeš o ty geo…ten Ibis Ripley Af je min položenej?Když se koukám na geo tak to vypadá že je to v provozu stejný ne?(64,5 hardtail kde jde dolu jen předek vs 65,5 full, nebo jestli jsou čísla jinak, nevím:⁠-⁠)

          Jinak fajn…já teda na tohle nevěřim a i to lehce považuji za pověru :⁠-⁠)jestli jsem měl na ht 68 nebo 64,5 tak ani náhodou že by to něco zpomalovalo.

          Ale tvůj pocit ti neberu, jen jsem zvědavej :⁠-⁠D

          0 0
          • TJK  

            moje vidle kompletne zachovava Geo a proste slozeny kolo je linejsi nez postaveny, jinak celkove je Ripmo geometricky modernejsi kolo s delsi stavbou nez ma vendetta a prijde mi to lepsi navic je to vyrazne bliz Mete AM coz pomaha pri prelejzaninz jeenoho na druhy…

            a vesmes jsem to vymenil kvuli tomu co pise Lazza, me servis moc netrapi, ja se na kolo dostanu malo a bezudrzbovost pro me neni prio, DW link ma vyrazne lepe trakce, paradoxne do kopce a v bordelu jede lepe nez vendetta a pro moje pouziti minprijde lepsi = placebo efekt asi bude taky, planuju porovnat stejnou trasu casove proti vendette ale stihnu asi az po zime

            0 0
            • TK75  

              No jo…já zapomněl na Trusta :⁠-⁠D

              Tak to jo…tak jako omluvu ti posílám pozdrav tady nekde,kde teď jsem…sám nevím, ale je tu signá a můžeš nasat atmoškul:⁠-⁠Dppppp

              3 0
              • TJK  

                moc hezky misto, vypada to jako u nas v luzkach

                0 0
        • maajkee  

          Je to přesně tak, jezdit na HT je mnohem náročnějí na fyzičku celýho těla, na fullu člověk trochu zleniví, na HT si člověk daleko víc zamaká, skoro jak v posilce :)

          0 0
          • theedge  

            Chlapci vy nevíte co chcete. Fully nechcete že se na tom nadřete a na HT se vám líbí že je dřina na tom jezdit a člověk je z toho rozbitej :-)

            Tak já nevím :-)

            3 0
            • adam320  

              Tohle taky nechapu:)

              1 0
            • maajkee  

              To ne, to jsi asi nepochopil, drina na fullu ani na žádným kole mi nevadí, proto jezdím, kolo je prostě dřina:) Ale enduro spoustu trailů vyhladilo tak že už me málo co bavilo.

              0 0
            • novas752  

              Tak s enduro fullem se ale nadřeš proto že ta ± 16kg bestie na měkkých těžkých gumách do kopce prostě moc nejede. Hardtail do kopce jede líp už jen proto že je to hardtail a navíc tam nemusíš mít tak odolný těžký komponenty protože to z kopce nemůžeš bordelem prasit tak jako na tom enduru.

              Obojí má něco do sebe, obojí je sranda. Z fullu jseš vyšťavenej, z hardtailu tě bolí celý tělo, vyber si.

              Nabízelo by se nějaký lehčí jezdivější full, ale to je těžký se pak krotit.

              0 0
              • theedge  

                Tak pokud během jedné vyjížďky střídáš lehký a těžký terén tak vždycky bude mít ht nebo enduro slabiny někde jinde a záleží co člověk preferuje.

                Střídání výletních vyjížděk a enduro ježdění na enduro kole celkem řeší druhý zaplety s jezdivejsima gumama bez vložek. Když to zamknes tak to pak jede velmi dobře. Furt mi to přijde univerzálnější řešení než jen HT. Na HT tlumič nepřiděláš. Na enduro jezdivý kola dáš a můžeš odemykat a zamykat dle potřeby.

                Tohle samozřejmě platí pokud se bavíme o tom že máš jen jedno kolo.

                0 0
                • maajkee  

                  Jedna z hlavních výhod je daleko menší narok na servis, pokud jezdíš jako já prakticky celou zimu, full strašně trpí. Další pro mě velká výhoda, že s HT jsi dnes občas za exota, dneska má každej fulla i když na tom jezdí úplný hovínko a vždycky jdu radši proti proudu :)

                  Nikomu neberu a neříkám ze enduro full je na prd, prostě každý ať si vybere.

                  1 0
                  • theedge  

                    Jo to je jasný … celkově je to výrazně levnějsí řešení. Enduro full je dneska 100 – 150k a k tomu komplet druhý záplety s kazetou taky nejsou levná sranda. Je to komfortní řešení s velkým rozsahem použití – ale drahý ( i když pořád levnější než 2 kola :-) ).

                    Pokud jezdíš celou zimu v bahně tak to dostane kotel to je jasný.

                    0 0
                  • novas752  

                    A na mytí, HT zadělaný od bahna umyješ mnohem snadněji než něco takovéhleho.

                    S trail HT už moc za exota nejseš, za poslední 2 roky jich hodně přibylo, já mám mezi známejma asi 12 kusů. V enduro závodech už se dělaj samostatný kategorie…

                    0 0
                    • theedge  

                      O kolo se rád starám a mívám ho po servise čistý ( v rámci možností ) a z tohoto by mě kleplo :-)

                      0 0
          • Atilla  

            Bych teda fakt neřekl, že je to náročnější na fyzičku. Jen to prostě víc dojebává klouby a úpony. Dlouhé rozbité traverzy jsou utrpení. Naopak do kopců po áčku, nebo šatoline si krásné odpočineš.

            Jako další kolo bych bral něco jako TR spur. Zdvihově by mě to stačilo na velkou část toho co jezdím, ale co si budem povídat na Ještědský ilegaly to je zábava s víc zdvihem. Jenže bych to zase zabil pneu, takže to nemá smysl. Proto šlo do světa TR a přišel gravel.

            0 0
            • maajkee  

              Pro mě osobně jo. Z HT mnohem vic citim svaly na rukách, nohách i zádech. Musíš neustále vstávat i na rovině, pokud je cesta rozbitá, zrovna tak do kopce

              0 0
          • -b-n-x-  

            No ty kokos. Tohle už je stejný styl argumentu, jako že na ebiku se člověk nadře více :-)

            0 0
        • TK75  

          Mi to nedalo… postavil jsem si na zkoušku lesní xc-dirťák (nema to 64,5° hlavu jako AKA, ale 67°…takze na jízdu dirtovou hodnotu 68°:⁠-⁠D kratsi rozvor, lehčî rám, 170 teleskop…asi už věci vracet na Aku nebudu, poněvadž mě to na tom hodně baví :⁠-⁠)

          0 0
      • Manas  

        Hele, jenže kdyz vic casu travis vejletenim s rodinkou a chces posouvat i deti, tak je dobry se jim priblizit. Krom toho, tolik toho nenajezdim, aby me to nejak moc limitovalo. Mozna za par let, az kluci budou vic litat, tak zase neco postavim.

        Druhak – ja na tom obcas poslu dost prasárnu, jak dirt, tak technicky na silu. A ten trail bike tohle dlouho nevydrzi. A ostrejsi enduro je na obcasny vejleteni uplne zbytecny. Od HT si slibuju, ze to bude pevnejsi :)

        Treba se pletu .. ale myslim ze to bude legrace.

        1 0
        • skaj  

          Hele s těma detma jsem měl úplně stejnou ideu – budem to oba dva praskat na HT spoustu dalších let. Jednou se mi totiž (cca 5let) rozerval v půlce kopce, úplně vyklepanej. A mě došlo, že na fullu vůbec nedokážu poznat, jak moc mu to drnca. Jenže on se mi ten mladoch začal posouvat nějak rychle. Teď je mu osm, a já v půlce sezóny přecházel zpět na full. Protože mě HT začal rozbijet:( Tak at tě to taky neprekvapi, nekdy se posouvají fakt rychle… Ale zábava to fakt byla. (A teď bude na fullech dal)

          0 0
          • wilda81  

            Sám jsi to napsal „Ale zábava to fakt byla“ a o tom to přesně je. Chci si ten den v bikeparku s juniorem (6) taky užít a na HT je to prostě větší zábava. Až zrychlí, rád se za ním na fulla vrátím.

            0 0
            • theedge  

              Jenže to tu řešíte specifickou situaci že kvůli děcku jezdíte na HT.

              Tady ta masírka jak je HT super a všeobjímající univerzální stroj tím trochu dostává jinej nádech :-)

              Takovej reálnější řekl bych ;-)

              0 0
              • wilda81  

                Pointa ti úplně unikla. Nejezdíme na agresivních HT kvůli děcku, ale protože je to v mnoha případech (děcko je jen jeden z nich) zábavnější. HT vs full je ale dost o nastavení v hlavě.

                2 0
                • theedge  

                  Jen jsem si rýpnul do toho vašeho HT aktivismu :-)

                  Jinal ať už máš hlavu nastavenou jak chceš tak je to v podstatě naprosto zbytečná debata.

                  Je to o tom co kde a jak jezdíš, jak chceš jezdit a taky jak se u toho chceš cítit. Kolik ti je let, jak dlouho na tom chceš jezdit … atd. atd.

                  Je v tom 1000 proměných a každý to vnímá jinak. To že někdo napíše že HT je super neznamná že to tak je a že to platí pro někoho dalšího. Je to nepřenositelné.

                  Na ježdení endura a ježdění ve velkých kopcích to prostě ideální není …

                  0 0
                  • wilda81  

                    Definuj „ideální“

                    0 0
                    • theedge  

                      Jak píšu… zbytečná debata a kakam na to ti něco definovat :-)

                      0 0
                      • vaclaw  

                        Tak každý to má nastavení jinak. Existují i lidi, kteří radši jezdí do kopce než z kopce a při jsou i tací, co jezdí jenom po silnici (to už je na hraně slušnosti teda). Trail HT je prostě jinačí zážitek než full, není to o tom, jestli to drncá nebo ne. Je to hlavně o jízdním stylu a ten někomu vyhovuje víc, někomu míň.

                        0 0
                      • wilda81  

                        Chápu, k tématu nic nemáš, tak jen rýpeš ;)

                        0 0
                    • adam320  

                      Hele myslim, ze vsichni tak nejak chapeme co tim chce basnik rici. Ja sam mam HT trail bike a rekl bych s hodne slusnou geo, vim proc ho mam a taky na tom jezdim vsechno. Ale nepropadam zadny sekte o tom jak je to buh vi jaka nenahraditelna bomba. Proste me to bavi, casem to urcite vymenim zase za celopero, respektive k tomu pribude opravdicky kolo a na tomhle pak budu jezdit jiny veci.

                      Osobne povazuju ht trail bike za perfektni vec a miluju ji, ale obcas mam taky pocit, ze lidi skoro tvrdi jak na tom skoci z mostu na asfalt a nic lepsiho nejde zazit…

                      Kdyz vidim jak vetsina lidi pouziva Santy za 200 klacku, tak si nedelam iluze o tom co povazuji za „idealni“

                      Proste mit a nemit vzadu tlumic je mega rozdil, tecka:)

                      2 0
                      • novas752  

                        Nejlepší je mít oboje najednou.

                        2 0
                        • adam320  

                          Pomalu k tomu smeruji,

                          HT se nevzdam, ale netvrdim ze obcas netrpim:)

                          Respektive bych potreboval ctyri kola v idealnim svete, ale na to neni ani cas

                          0 0
            • skaj  

              Jasne, ja to hlavne myslel jako varovani, ze se (minimalne ja) na ten full vratis o dost drive, nez jsem na zacatku cekal:)

              0 0
    • lazza  

      HT je supr – jednoduchej, zabavnej, jezdi se vic ciste… proste jak pises. Nicmene po roce na Vendette sem byl tak rozbitej a dobitej, kycle a kolema knucely, ze sem se pokorne vratil na fulla, trebaze jen 120mm.

      U nas je HT asi paradni reseni, ale jak sem s tim vyjel nekam do dlouhych, rozbitych sjezdu v Alpach, Skotsko, Alpy – at uz parky nebo jen obyc turist pesiny – byla mi nizka rychlost k nicemu, bo ty rozslehany a nekonecne dlouhy sjezdy me nicily a uplne to prestalo bejt zabavny.

      2 0
      • Manas  

        Jo, to mi je jasny. Jen ja se s tim do Alp, nebo nekam do hodne rozmlacenyho dlouhyho trailu nedostanu. Spis par let budu krosit s detma. A oni jezdi na HT, takze proc bych si ja vozil prdel na enduru :)

        1 0
        • lazza  

          Pak je samo HT trail uplne ideal. Mimochodem: ja sem klukovi k letosnim Vanocum poridil prave NS eccentric Alu – ten ram je nadhernej: cernej lak a v tom jiskří stribro ;)

          0 0
    • LifeIsRide  

      Mám to obdobně jak většina zde diskutujících. Postavil jsem si trail HT, kvůli tomu, že dost času trávím na lokálních kopcích/trailech a na fullu (byť je to už postarší Spectral) už to nebylo tak zábavné.

      Poslední dva roky je to tak 80% času na HT a zbytek full, došlo to i do takového bodu, že když jsem se rozhodoval co vzít na Blinduro, šáhl jsem po HT.

      Zjistil jsem, že na tom sjedu v podstatě vše co na fullu, v některých tech. sekcích se cítím líp na HT než na fullu (ale to bude starších geo rámu).

      Kdybych měl řešit jen jedno „univerzální“ kolo na vše, asi bych oželel to pohodlí na fullu a měl jen HT…

      1 0
      • Manas  

        Jojo, ja jezdil driv HT DH na poharu. Pak sem přešel na fulla a par let jezdil. Byt ne pomalu, ale prislo mi ze jsem pomalejsi. Proste sem se asi nikdy nenaucil jezdit na fullu rychle. Sice vysledky rikaj neco jinyho, ale pocitove to proste tak bylo. Pak sem přestal jezdit a jen tak obcasne se zenou nebo sam, výjimečně.

        Predloni synek nastoupil k Pepovi Dresslerovi na Skolu Kola a pak i zena. A ja po necelem roce nastoupil jako lektor k Pepovi k detem :)

        A diky tomu jsem zacal jezdit technicky veci uplne jinak, přemýšlet uplne jinak. A přesně, cas straveny na pevnaku me bavil vic nez na fullu.

        Jak pisu niz, dokazu kolu hrozne nalozit a to se uplne nesnoubi s trail bikem :) ale zaroven si udelam vejlet s detma. A obcas tyhle dve veci jsou najednou, protoze dojedeme treba k nejaky prekazce kde je vic zpusobu prujezdu a ja si prostě treba chci skocit ten drop nebo dirt :)

        Takze univerzal. A plnotucne enduro to neni :)

        2 0
        • adam320  

          Prave to si asi lidi casto mysli, ze to je vlastne enduro za min penez. Tak to rozhodne neni:)

          Da se na tom sjet lecos, ale nikdy bych netvrdil, ze na tom pojedu rychleji nez na celoperu. To je hroznej nesmysl, alespon v mym pripade

          0 0
    • -b-n-x-  

      Tak, a já půjdu naopak.

      Na každodenní jízdu do práce po cyklostezce bych jako ideál viděl nějaký 120mm full :-)

      Docela mě sere jak to po rozbitých cestách v praze boucha do zad.

      :-)

      0 0
    • Elwing  

      Trochu to odlehčím – chlapi, jestli vy byste spíš nepotřebovali, aby na vás žena doma vzala důtky, než být dobitej z hardtailu :-D

      Já jsem tedy ráda, že už na HT nemusím jezdit, dovedla bych si představit 120 vzadu a 130 mm vepředu.

      Ale když dneska lidi jezdí i s beranama po rozbitých polňačkách, tak já už asi fakt ničemu nerozumim :-)

      2 1
      • TJK  

        ja naprosto souhlasim a proto mam 130mm DW link vepredu a 120mm DW link vzadu :-D

        1 0
        • wilda81  

          Jsi si jistý, že se bavila v druhé větě o kole? :D

          1 0
          • TJK  

            ja reagoval ciste na prostredni odstavec zminujici jednoznacne bycikl, horsky rekl bych s jasne definovynymi zdvihy predniho a zadniho odpruzeni :-D

            1 0
    • Dag  

      Též jsem chtěl zkusit HT trail. A poměr cena výkon mi vycházelo nejlépe https://www.bike-discount.de/…ragger-7.0-1 . Na kole jsem vyměnil brzdy a kola. Brzdy nějak nebrzdily a u kol se povoloval výplet. Brzdy jsem dal Deore a kola DT 1900. Za mně super kolo. Za málo peněz hodně ........

      0 0
      • Micey  

        Tak todle za tricet vypada supr, akorat se divim tem brzdam, jak ctu “Magura”, doufal bych, ze to brzdit bude:)

        0 0
      • vaclaw  

        Za ty peníze super. Brzdy i kola v týhle ceně nejsou asi nikdy nic extra, takže to bych neviděl moc jako problém a zbytek vypadá v pohodě funkční, takže jo, moc hezký.

        0 0
    • goofy  

      Jdi do toho! Jako druhé kolo je to fajn, ale jako hlavní bicykl bych to nechtěl. I když to moje kolo zvládne fakt hodně, tak ten pilot už není nejmladší, a je pak vyklepaný jak Startka… :-D Ale na takové ty traily kolem komína, kde to na fullu byla trochu nuda je to fajné.

      4 0
      • maajkee  

        Krásnej!

        0 0
      • vaclaw  

        Taky moc fajnovej kousek… Bych si ho pověsil na zeď a jezdil na něčem ošklivějším ;)

        A jinak jo, jezdit s tím do BP je na invalidní důchod, ale kolem baráku, zimák nebo s dětma, kde full je fakt ostuda ale na ht můžu pořád blbnout je to prostě super.

        0 0
    • Smazaný účet  

      díky za tohle téma. Přesně něco takového potřebuji… kamarád si dokonce koupil 27,5+ bike aby si s dětmi na vyjížďce trochu užil.. ale tahle kategorie kol už je docela mrtvá a nahradily to široké ráfky, ne?

      0 0
      • vaclaw  

        Mě ty široký gumy přijdou takový neohrabaný už, nad 2,6 už mi to přijde takový houbovitý nebo jak to nazvat. Ale proti gustu…

        0 0
        • maajkee  

          Mně už 2.6 gumy příjdou moc, jako pohodlí to zvedne fakt hodně, ale celej ten bike mi pak příjde takovej těžkopádně a ztrácí to trochu smysl.

          0 0
    • MnemonicJ  

      Potom co jsem si koupil po letech na fullu s náležitě zastaralou geometrií HT, tak jsme byl nadšený. Velký kola a modernější geo udělají hodně a jezdil jsem na HT všechno. Nicméně když jsem po třeba půl roce sedl zpět na full, tak jsem zjistil, že to je přeci jen zábavnější :-) Proto jsem si nedávno pořídil full s velkýma kolama a zdvihama a nestěžuju si. Jsem starší člověk, takže to hýčká moje kosti a díky zdvihům to kolo zvládne (odpustí) mnohem víc. Kdybych měl mít jedno kolo, tak bych asi koukal na TR Spur, jak tu už zmínil Atilla, to kolo se mi fakt líbí, ale zatím si nechám jak HT tak full, protože oboje má něco do sebe.

      0 0
      • Smazaný účet  

        a nakonec stejně dojdeme k tomu, že ideální počet kol je N+1, kde N je aktuální počet kol.

        2 0
        • maajkee  

          :))

          0 0
        • MnemonicJ  

          :-) u mě ten nákup fullu znamenal hlavně to, že mě to zase víc táhne na kopec, abych se svezl dolů. Dokud jsem jezdil jen na HT, tak jsem byl spokojený, ale zjistil jsem, že ten full mi dává přeci jen víc prostoru pro to, abych si to užil. Vzhledem k tomu, že nejsem kdo ví jak zdatný jezdec, tak mi těch 170/160 nevadí ani tady na lokálních kopcích. A když na tom přijde, tak se na tom dá ujet víceméně cokoliv.

          0 0
    • TK75  

      Ještě typ

      U sousedů dělá pěkný oceláky značka Sour, k prodeji i rám

      Crumble je trail

      https://sour.bike/…kes/crumble/

      Big Fun víc enduro

      https://sour.bike/…kes/big-fun/

      Pasta party xc

      https://sour.bike/…pasta-party/

      1 0
    • -b-n-x-  

      Hele, stejně to ale pánové nemáte žádný návrat ke kořenům :-)

      Nikdo z vás to nemá ve 26 :-)

      0 0
      • Manas  

        Ehm ..

        Tohle jsem jezdil letos na „trailech“ .. ale zaroven i na dirtech :D

        1 0
    • Seraphine  

      Právě, zrovna zvažuju jestli je na mých 172cm vhodnější trail ht 27,5" nebo 29" :-)

      0 0
      • novas752  

        Pokud na tom chceš jezdit tak 29" na nějakých 2,4". Pokud na tom chceš skákat dělat triky atd. Tak 27,5" na 2,6".

        0 0
        • pumpy  

          Naprosto souhlas. Mam 174. Primala a 29bych nemenil. Ale jezdim. A tricky neumim a jsem starej se to ucit.

          0 0
        • Seraphine  

          Blake z GMBN měří 178cm, ve videu má Scouta 27,5" vel.M a nyní už sedlá žlutého Scouta třetí generace 29" vel.M.

          0 0
          • Manas  

            Ja mam taky 178, jezdim/jezdil sem to samy co ukazuje na videu (samozrejme teda pomaleji a mene stylove :)) a vidim to presne taky takhle. Co me na tom laka je, ze mi staci prehodit ram … 140mm vidlici mam. Mam rad obratne ramy, co s nima vlezu i na dirta a vejdu se do skoku a klopenek jak chci ja. Ale presne jak rika ve videu – do kopce a z kopce je proste 29" rychlejsi, lepe se odvaluje a proste toho vic sezere.

            Takze ja mam jasno, 29" HT … a fakt jen teda jakou znacku .. nejspis to co mi preleti pres nos a nebo bude za dobry penize :D

            0 0
          • TK75  

            Beztak má toho starsiho 27,5 v garáži a jezdí ho taky :⁠-⁠D

            0 0
      • TK75  

        27,5…rychlá,veselá a uskákaná pankovka

        29…basama dunící deathmetalová sypačka brambor

        :⁠-⁠)

        0 0
        • Atilla  

          Mullet… nejlepší z obou světů:)

          1 0
          • -b-n-x-  

            Jo? A jaxe na tom jezdí do kopce?

            0 0
            • novas752  

              Stejně jak na jiných kolech. Šlapeš a ono to jede nahoru.

              0 0
            • Atilla  

              Tak to záleží především na geo. Stejně jako u jiných kol.

              0 0
            • TK75  

              Podle geo…majitel Kony ESD (sta 77,5)by si to mohl dovolit, a pořád to vypadá že je Sta strmější, než Ragley Marley (sta 73), kterej strmé sta moc nevede

              0 0
              • Atilla  

                Sakra to Honzo je pěkný, ale tolik peněz za HT..

                https://www.cyklobazar.cz/…o-esd-2022-l

                0 0
              • natureman42  

                sta 77,5 je uz jako doost radikalni.. u svýho hardtraila mám 75,5 a uz mi to prijde jako rozumný maximum, abych nebyl furt dopredu nalepenej na ridlách.. (a to mám reachem docela autobus..)

                ale pěknej kůň to jinak je :-)

                0 0
                • Atilla  

                  Jo na HT je to fakt hodně. V Sagu to musí být přes 80.

                  0 0
                  • vaclaw  

                    On to je celkově dost radikální stroj. Ani jsem netušil, že Kona dělá takovouhle libůstku. Pro mě už na trail HT trochu moc přísný. Takovýhle parametry bych užil na fullu spíš, ale vypadá to parádně, vo tom žádná.

                    0 0
    • Seraphine  

      Zatím pokukuju po těchto strojích: Nukeproof Scout 27,5"(S) nebo 29"(M), Rose Bonero 27,5"(S), GT Zaskar LT(S)

      0 0
    • Manas  

      Teda jako … kdyby delali sedivej …

      https://qayron.com/…-crmo---p107

      0 0
      • -b-n-x-  

        Viděl jsem správně tu váhu? :O :O :O

        O kolik více to může vydržet než nějaká jiná ocel co ma třeba 1,9 (o kilo méně)?

        0 0
        • novas752  

          Jaký trailový ocelový rám má 1,9?

          0 0
          • -b-n-x-  

            Já ty trailove ramy nesleduju. Vím, ale že nejlehčí mtb ramy mívaly snad i pod kilo. A třeba sc nomad v3 měl v cc 2,6kg. Což je už takový skoro sjezdak.

            Tak mě tahle váha u „trailoveho ht“ trochu šokuje. Ještě bych to bral, kdyby to byl rám tak do 5000kc. Ale tohle už není úplně levné. Takže by tu váhu mohli trochu pokrotit.

            0 0
            • Manas  

              V kategorii trailovych HT 29" je to jeden z tech levnych ramu :D

              0 0
              • -b-n-x-  

                Ok. Chápu, že se inflace někde musí projevit.

                0 0
                • Manas  

                  Hele, jako neni to jako kdyz jsem kupoval dirtovej BlackHorse přímo od p. Benese za bura :))

                  0 0
                  • TK75  

                    Před kovidem jsem za cenu co je teď v galerii to RB RX kupoval Ritcheyho SwissCrosse rámovku (plus mínus)…to bych řekl, že je sakra rozdíl

                    0 0
                    • orm  

                      Ten Ritchey neni z obyc trubek a varenej v cine? Ted vidim sadu za 46kkc na mtbiker.sk. To fakt stal pred covidem jen pulku? Kazdopadne pred covidem i to RB stalo pulku :-).

                      0 0
                      • TK75  

                        No je to ocel Ritchey logic…jejich recept

                        Navíc s kvalitní celokarbonovou vidlicí

                        V porovnání s Roninem to byl znatelně kvalitnější level co se týče vzhledu uvnitr, myslím co bylo vidět

                        Jo, půlka to byla… šílený, pár let

                        0 0
        • TK75  

          Kamaráde to snad jedině superbajk Yeti Arc z karbonu má 1,3 kg

          Moje kolo má stejně jako Banshee nebo Big Al těch 2,2–2,3 kg

          Ocel leze ke třem :⁠,⁠-⁠)

          0 0
          • TK75  

            Lepší Stanton Switch9er Reynolds 631 ocel má 2,65 kg a to je pan hardtail :⁠-⁠D

            0 0
            • -b-n-x-  

              Ok pánové. A o kolik je takový trailovy 3kg rám teda pevnější, než třeba tady nějaká jiná ocel:

              https://www.steelframebicycle.com/…cycle-weight

              0 0
              • TK75  

                Na to neumim odpovědět, nároky na rám se posunujou, velký kola a větší delší rám, boost a často kovanej prvek za stredem…ale jak to už dnes není subtilní rám atd tak se potom asi už moc nedá čekat, že ta ocel bude stejně pružná jako kdysi

                0 0
                • TK75  

                  Třeba nabrala kila i populace jezdců :⁠-⁠D

                  0 0
              • Smazaný účet  

                a o kolik lehčí může být podobně pevný trail rám z karbonu? Jsou vůbec takové?

                0 0
                • TK75  

                  Transition Throttle…nevím jestli se pořád dela

                  Diamondback Sync'r

                  Yeti Arc

                  Santa měl Chameleona alu i karbon, ale novej model je teď pouze alu

                  Spot Rocker

                  Kona Honzo je i v karbonu

                  0 0
        • maajkee  

          No a to uvádějí nosnost jen 120kg včetně kola a jezdce :/

          0 0
    • maajkee  

      No a já můžu konečně stavět! :)

      6 0
    • mr.antik  

      Vždycky na podzim pokukuju po pevňáku ale vim že by mě to pak stálo v koutě. Ale věřim že na spoutě trejlů je fo fajn a srovnatelný s fullem, tam kde to jde nějak proskákat a ošulit lepší lajnou.

      Na druhou stranu nepřijde mi že bych by mě full nějak bránil v tom se zlepšovat i na něm a já nerad kola střídám.

      0 0
      • Manas  

        Tak u tebe to je dany i tim kde bydlis .. ja bydlet na severu tak taky asi mam jen enduro kolo :)

        Tady vokolo Praglu, to HT bohate postaci.

        I kdyz teda Rob Trnka jezdi HT i v Kruskach, no. Bude k tomu snad i mit clanek na Protocycles, na to jsem hodne zvedavej.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Hele, a jak se jezdí na tom ht třeba obesenec? Jen ať si udělám představu.

          0 0
          • Atilla  

            Bratr to jel v noci na oči na mém HT s fastrackem a rekonem:)

            0 0
            • -b-n-x-  

              Aneb „zážitek nemusí být příjemný, ale intenzivní“ :-)

              1 0
              • Atilla  

                Pravda, že znova to jet nechtěl. Ale jak říkám, dal to a to byl poprvé na HT a poprvé v noci se světlem.

                0 0
                • TK75  

                  Ty woe nedávno jsem objížděl tady u lesíka večer, když jsem hledal kočku…to byl zážitek i na hladkym…někde fakt v lese bych asi padnul za vlast :⁠-⁠D

                  0 0
                  • novas752  

                    dobrý světla dělaj divy, svítěj. :-)

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Atmoska dela hodne, mne se jede blbe uz kdyz zacina byt sero. Takze v noci se mi blbe jede i v aute ;). Natoz na kole v lese :)

                      2 0
          • Manas  

            Uprimne, stejne jako na fullu. Jen nektere sekce pomaleji.

            Ale musim treba rict, ze obesenec me fakt uz nebavi, vymlelo se to do takovy podoby, ze v tom nevidim zabavu. To uz radsi Jarovskou skalu, ta je takova veselejsi.

            0 0
          • novas752  

            Na dobrý geometrii a pláštích to jde, akorát o něco málo pomaleji než s enduro fullem no. Nahoře je to skoro jedno, na první skalce se musí o dost pomaleji, pak je to zase jedno a na spodní skalce se musí o trochu pomaleji, spodní drop je jen pro odvážné, to na hardtailu beru z prava.

            Vedlejší Plot mám na ht stejně rychle jak ne fullu.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Plot – tam se ale už nesmí! :-)

              Hoši, díky za ty zkušenosti. Je fakt, že na té tocne to je dost často hladké. Akorát ten vrch hočimina si vždycky říkám, že bych ocenil lepšího fulla (nebo možná spíše větší kola).

              0 0
              • Manas  

                Hele, ohledne Hocimina – tam me to nebralo uz ani na pujcenym vysokozdvihu, je to uz tak rozbity, ze spis na sjezdaku to je zabavnejsi. V rychlosti je to tam spis o drzku – volne kameny jsou trochu risk. Hlavne i s vlozkou, kdyz to tam fakt napalis, tak neni problem to procvaknout. Coz mi prijde tak jako pul zabavy …

                Fakt radsi traily, koreny, dropy klidne, ale rychlost v rozmlacenejch srackach v kameni, to uz neni muj salek caje.

                1 0
              • novas752  

                No zrovna na tom kamenitym valu mi HT z toho celýho sjezdu vadí nejvíc. Na dobrym fulu je to přes ten bordel jak na létajícim koberci (a 29" na to netřeba) a člověk si tam jen hopsá a pumpuje, na HT je to při pokusu o rychlejší jízdu slušný rodeo. :-)

                1 0
        • crom  

          No já nevím,jen pevnaka bych nechtěl mít ani v Praze.kdyz ztoho uděláš enduro mašinu na trial,pumptrac­k,skocky, výlet to bude nezabavne.je dost trailu kolem Prahy co mě na pevnaku moc nebaví,zajedu si je jako výzvu ale že bych je musel jezdit furt

          0 0
          • Manas  

            No hele, ale vem si jak casto ja na kole jezdim .. zas tak casto to neni a jak pisu nahore – hlavne s detma :)

            Pro me to tudiz je celkem dobra volba :)

            1 0
    • maajkee  

      Mimochodem, jak tu pan Atilla haněl Suntour, ze v roce 2022 chodí pořád na vazelíně, tak myslím, že pořád lepší než na sucho jako RS :) Myslel jsem, že to uz je minulost, ale nakonec po dlouhý době jdu do RS a na Cotica jsem poridil Lyrika Selecet, teď jsem měnil shaft ze 160 na 150 a ve spodních nohách sucho :/ Ještě, ze jsem zvyklej RS vždycky po koupi rozhodit a domazat, ale když to nekdo jen tak koupí a jezdí, tak to podle toho oak musi vypadat. Každopádně dávám RS jakožto zarytej Suntourista šanci :)

      0 0
      • novas752  

        No ty top verze už choďej se správnym množstvim, zbytek má jen takovej prskanec aby to nebylo vyloženě suchý.

        Třeba Marzocchi zase z výroby nemá molitany…

        0 0
      • Atilla  

        No, jo ty SR to je zázrak:) Teď mám na servis dalšího rok starého vyvakleného Aiona, ze kterého utíká vzduch a tahá ven tu úchvatnou vazelínu, přes to skvělé gufero .

        Doufám, že do toho budou pasovat gufera z Lyrika a naplním to fox Goldem aby se trochu vymezil vakl a dám tam molitany, protože ani to tam dát neumí.

        0 0
        • maajkee  

          A opět ten tvůj pověstný vakl na suntourech. Nechci ti kazit radost, ale vakl se da samozřejmě seřizovat pomocí pouzder a ne pomocí oleje :)

          U tebe se dá říct, že jsi na suntour prostě zasedlej. Úplně zbytečně. Je to vždy jen o servisu.

          A prvotní servis potrebuje každá vidlice hned po koupi.

          Bohužel většina lidi neřeší a jezdí i když citej, ze neco není úplně ok.

          0 0
          • Atilla  

            Jsem zasedlej, protože všechny a tím myslím všechny SR v okolí stojí od nova za totální ho…

            Poslední vidlice co za něco stála byl epixon – od té doby to jde jenom z kopce. Vše od nova vakl, nebo v tom klepe v patroně, popřípadě negativka.

            Pošli mi za kolik vystředíš pouzdra aby to bylo bez vaklu. Pár ti jich pak pošlu.

            0 0
            • maajkee  

              Hele to je fakt zvláštní, ja namontoval auronů a aionů desítky a minimální problémy, seřízení pouzder cca 500,– Kč

              0 0
              • adam320  

                A Tobe pripada normalni neco takovyho serizovat na novy vidlici?

                0 0
                • novas752  

                  No někdo to udělat pořádně musí. Vakl v nohách často mají i některé Foxy (36 např.) + často mají negativku skoro plnou vazelíny, nové RS zase nejsou pořádně namazané, Marzocchi zase z výroby nemá molitany a negativku mívaj taky zaplácanou…,

                  0 0
                  • adam320  

                    Jo vim, nektery RS jsou brutalni tragedie. Ale spis ty levny mi pripada

                    0 0
                • maajkee  

                  Bohužel. Za mě by bylo super, kdyby se dalo koupit už vyladěný produkt, to se částečně děje asi jen u DVO.

                  Nicméně seřizovat vůle na novým suntouru jsem nikdy nemusel.

                  0 0
                  • wilda81  

                    Nezkoušel jsi náhodou jestli do AIONU 35 pasují SKF gufera pro RS?

                    0 0
                    • maajkee  

                      Hele popravdě jsem neměl nikdy potřebu to zkoušet, každopádně sr gufera a rs mají myslím jinou výšku, takže otazka jestli se vejdou molitanový kroužky.

                      0 0
                  • novas752  

                    EXT taky, Push taky.

                    0 0
                  • wilda81  

                    DVO má vůli v nohách za vlastnost. Ti to nepovažuji za chybu.

                    0 0
              • Atilla  

                Ok, dám ti vědět. Naštěstí se toho valná většina lidí zbavila. Ale pár jich tu je a vakl mají úplně všechny od novoty. Jedinému aionu bez vakl zase pro změnu praskl sloupek.

                0 0
    • krabica  

      Do hajzlu s tímhle vláknem! Už jsem se začal koukat po rámech… :-D

      4 0
    • vojtechposmourny  

      Hele tohle je vlastně pobočka Nordestu.

      Za ty prachy v předjednávce myslím fajn…

      https://www.jeronimocycles.com/…mo-preorder/

      1 0
    • vojtechposmourny  

      A jinak teď jezdím (teda stojí mi v garáži) tohle.

      Za reynolds 853 myslím taky fajn cena.

      https://pacecycles.com/…eel-hardtail

      0 0
      • Smazaný účet  

        krásný rám v krásných barvách… nahrej fotku svého kola! :)

        cena mi přijde na dnešní dobu celkem ok. Co takový rámek váží?

        0 0
        • vojtechposmourny  

          Mám 2021 barvu, Rioja (podle španělského červeného vína). Aktuálně důsledně dekarbonizované, ale to nemám nafocené. Mladej má 627 Midnight Smurf. Jinak do tý 627 se taky vleze 29 kolo s 2,4 dhr. A díky hodně nízkému středu by to ani nemuselo být nejezditelný.

          3 0
          • maajkee  

            Fakt moc hezký! Obě!

            0 0
            • vojtechposmourny  

              Dík. Musím říct, že tohleto mě fakt bavilo stavět. Konec konců, ht z tenkých trubek a k tomu pořádný gumy, to se mi z bikovýho světa líbí dlouhodobě nejvíc.

              0 0
    • -b-n-x-  

      Hele, taková otázka.

      Jaký by z takového trail ht byl „zimak“. Dá se to udělat jen výměnou pneu, aby to i relativně dobře jelo?

      0 0
      • enjoy  

        Ještě na to musíš fouknout představec s negativním sklonem, protože jakmile si na to trochu nelehneš, tak to nepojede.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Tak to zní v pohodě.

          No ale co ty en vidlice? Nejsou jednak moc vysoké? Což asi trochu řeší ten negativ. Ale hlavně nemůže to už celkem výrazně houpat?

          0 0
          • enjoy  

            Jakmile nedupeš ve stoje, tak se to nemůže houpat víc, než akceptovatelně.

            0 0
          • novas752  

            Je to vlastně jen o pláštích a geometrii. S rychlejšíma lehčíma pláštěma to jede téměř stejně jako xc, když si najdeš nebo necháš udělat rám s nižší hlavou tak to nijak extra vysoké není ani bez negativního představce, pro ilustraci obrázek (vidlice 140 + 100mm hlava a zs hlávko a ještě 10mm podložek). A pokud nešlapeš jak ňouma tak se ta vidlice nijak nehoupe. Zvlášť při stylu použití „zimák“ = vidlice otupělá zimou a intenzita jízdy spíš nižší.

            1 1
            • lazza  

              Nemas peruance zvazenyho – co vazi samotnej ram? Pripadne by me docela zajimalo, kolik se da usetrit na vaze, kdyby to clovek nechal svarit ze znackovejch trubek…

              Jinak tohle vlakno me zacina sra.t – kdyz vidim toho Pace, zacina me honit mlsna :)

              0 0
              • Metrick  

                Nevím jak Pace, ale BFEMax v xl měl se zadní osou a nalisovanými miskami hlavového složení skoro 3kg (cca 2,950). A to má spodní rámovku Reynolds 853, zbytek nějaká jejich varianta crmo 4130.

                0 0
              • novas752  

                Rám jsem zvážit nestihl, vzpomněl jsem si až bylo postaveno. :-) Soudě dle hmotnosti ostatních komponentů by měl mít rám s osou a patkou cca 2,6kg. Je to Reynolds 725, teda měl by. Takhle jak je na fotce to má skoro přesně 15, ale jsou tam pláště v součtu 2,5. S Maxxis Exo 2,4" to mělo 14,2. Výplety jsou taky dost do odolna, mají přes 1800g, těžký kliky těžký představec a dlouhej teleskop. Stavět to s většim důrazem na váhu tak by to bylo asi okolo 13.

                0 0
                • TK75  

                  Teď jsem se koukal na představení Norco Revolver ht… Kubicasport a říká že váha tohoto karbonového xc je 13 kg

                  https://youtu.be/Vx66n-faPlQ

                  0 0
                  • TJK  

                    vypada to moc paradne! za me super (designove)

                    0 0
                  • novas752  

                    No to neni málo na to že je to karbonový a pouze 120mm. Podobně drahý Blizz CRB 70 má prý 11,4.

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    Pánové, já si začínám připadat poněkud zvláštně.

                    Takže tady je karbonove ht xc(!) kolo, které váží 13kg?!!

                    Není to označení XC omyl?

                    Vždyť ani v devadesatych letech XC kola (závodní) tolik nevazila.

                    Ps. Na video jsem se nedíval

                    1 0
                    • wilda81  

                      Njn, pokrok nezastavíš.

                      2 0
                    • TK75  

                      Xc dnes vypadá jinak :⁠-⁠D a tohle Norco s tou geo a 120 Sidem 35 – plus 2,4 Nobby Nic bude supr xc/trail bajk…a v tomhle osazení bude i lehčí spíš tak okolo +12 …i tak víc než bylo, taky to víc snese

                      Na xc se bere dnes full :⁠-⁠)

                      Mě se líbí teda víc než kola jako Chromag s bombám odolnym rámem, zdvihem 160 a váhou 15kg…neboli tankoidní lesostroj co stejně nakonec tu prdel vyklepe

                      2 0
                      • -b-n-x-  

                        Xc vypada jinak – ano, ale prozatím jsem vždycky vnímal info spíše o tom jak je která xc raketa lehka. Viz ty sparky kolem 9kg, a podobně.

                        0 0
                        • TK75  

                          Tohle se k němu pise…Design rámu i geometrie byly uzpůsobeny pro náročné technické tratě. Norco dokonce mluví o tom, že tento model připravovalo s ohledem na olympiádu v Tokiu, kde se očekává jedna z nejnáročnějších X-Country tratí v historii, tedy alespoň co do technické náročnosti některých úseků.

                          0 0
                    • mr.nikdo  

                      A zapomnel jsi na to, ze to jede stejne lehce a rychle :)

                      1 0
                • lazza  

                  Dik obema.

                  Vahove by Marino slo, necham si to ulezet v hlave :)

                  0 0
      • goofy  

        No asi záleží, co od zimáka čekáš… Já jsem to svoje právě jako takového zímáka stavěl. Ale nemám to na ježdění po asfaltu nebo šotkách. To mě vůbec nebaví. ;-)

        I když co jsem se pár krat tak svižněji projel, tak to taky zvládá celkem slušně. Tam je to pak hodně o gumách vs. terén.

        0 0
      • vojtechposmourny  

        Za mě by stačily jezdivější gumy. A pokud by byl budget, tak rovnou celý lehčí kola. Jinak bych nic neřešil.

        0 0
      • TK75  

        Žádnej představec není třeba, to je mylna představa o krátkym trail kole :⁠-⁠D

        Tyhle kola jsou dlouhý, reach se natáhl a je například na 180 cm okolo 470–480 … Ve výsledku mám vzdálenost střed sedla – osa řidítek stejně jako na grevlu při drženi za páky

        Jde jen o kola, pneu

        2 0
        • TJK  

          jojo taky souhlasim, ani na jednom z mych kol (Vendetta, Ripley) nebylo treba sahat do rizeni, jen nahazuju lehky kola s XC gumou.

          0 0
    • Manas  

      Tak si to shrneme .. zacinam si psat seznam a hledam na netu co kde koupim, az se to sejde :)

      Ragley Big Wig

      Reeb Rideyculous

      NS Bikes Eccentric CrMo

      Chromag Rootdown

      Kingdom Vendetta

      Marino El Roy

      Sonder Signal

      Cotic BFe Max

      Pipedream Moxie

      Kona Honzo

      Radon Cragger

      Canyon Stoic

      0 0
      • maajkee  

        Moxie, Ragley, Chromag, pořadí jak bych to viděl :) BFe Max samozřejmě nechceš když uz to mám já:)

        0 0
      • vojtechposmourny  

        Přihoď Nordest Bardino (měl jsem, fajn rám), Jeronimo Txabardo.

        0 0
      • Manas  

        Jeste Rose Bonero .. to taky nevypada zle. Jen je to hlina …

        0 0
      • Smazaný účet  

        tabulku bych doplnil o materiál, cenu, hmotnost rámu

        máš tam rámy za 700 i za 2500 usd

        0 0
        • Manas  

          Hele, ja to asi novy kupovat nebudu, kdyz me to za rok nebude bavit, tak to pujde dal. Takze na bazaru se muze objevit leccos :)

          Ale material sem plus minus rozdelil .. hmotnost neresim.

          0 0
      • -b-n-x-  

        A co Knolly Tyaughton? Můžeš si i vybrat materiál :-)

        https://knollybikes.com/…m-frame-only

        0 0
        • TK75  

          Má zadní stavbu superboost 12 × 157mm

          0 0
          • goofy  

            Však je to super, když je to superboost. ne? ;-)))

            0 0
            • Manas  

              Nemam na to doma kola, nechci :)

              Krom toho, ja poznam na kole hovno co se tyce pevnosti … :)

              0 0
            • TK75  

              V garáži je super, když všechno pasuje do vseho.....to je zákon mechanika samouka:⁠-⁠)

              2 0
              • goofy  

                To je sice pěkná, ale v dnešním cyklo průmyslu celkem nereálná myšlenka… :-)))

                0 0
      • natureman42  

        On-One Scandal, par jich tu na b-f taky jezdi a majitele vesmes spokojenost..

        0 0
        • maajkee  

          Jo jo, stavěl jsem tři. Je ti teda spíš takovy drsnější xc, rám je lehoučkej, ale na poklep fakt papirovej. A je to hlinik :)

          0 0
          • MnemonicJ  

            tak ten rám má myslím kolem 2,2kg, takže vyloženě papírovej taky není :-) A myslím, že funguje v pohodě, odjel jsem toho na tom mraky.

            EDIT: je teda pravda, že jsem v nějaký akci koupil celý kolo za 800USD, což je proti dnešní ceně rámu dost dobrý, pokud je to málo tak může vzít hello dave :-D

            0 0
            • TK75  

              když je něco těžký, tak to vůbec nemusí být automaticky víc odolný…on to klidně může být papír, ale na správných místech

              Naflákat megatrubky všude a potom to rupne, protože je to tvrdý :⁠-⁠D

              Ten Scandal byl za supr prachy tenkrát

              1 0
              • MnemonicJ  

                Neříkám, že to je automaticky špatný nebo dobrý, reagoval jsem na to, že je ten rám lehoučkej… Jinak prachy super, koupil jsem kolo v L-ku a rám v M, abych zkusil co mi bude víc vyhovovat. Kolo stálo v přepočtu nějakých 20 a rám asi 4,5

                0 0
            • maajkee  

              Ja bral 3 rámy tenkrát, jeden vyšel na 5 tisic! :)

              0 0
            • Manas  

              Koukal jsem ted na Hello Dave a na muj vkus je TT docela kratka … chtel bych si nechat 35mm predstavec co mam a to bych sel skoro o centak min. Otazka je, jestli bych to poznal :D

              0 0
              • MnemonicJ  

                Ten Dave už mi přijde jako dost masakr bike :-D

                0 0
                • Manas  

                  Ja teda vychazim z geo toho TRka co vozim ted a hrozne me to kolo bavi, na 29" je klidny ale zaroven i obratny. Oproti jinym 29 co jsem zkousel, to je o dost hravejsi.

                  Jeho geo:

                  HA: 66,5

                  STA: 75,5

                  Stack: 635 mm

                  TT: 640 mm

                  SS: 435 mm

                  Reach: 476 mm

                  WB: 1210 mm

                  0 0
                  • TK75  

                    Takže ht by to chtělo 65/74 a reach 460, stack 645 aby to v sagu odpovídalo…teda baj voko že jo :⁠-⁠D

                    0 0
      • lazza  

        Opravil bych jen Marino za Marin El Roy.

        A podumal bych prave nad Marinem El Manas :)

        0 0
        • Manas  

          Za to je i primo u Ragley … Ale ted nemam volnou cash .. si pockam a uvidim .. chjo :D

          0 0
        • nksh  

          Hmm… ze sem ja blbec lezu, chudak penezenka :)

          0 0
          • vaclaw  

            Jako tohle vlákno je zákeřný… já jsem sice se svým Dartmoorem vcelku spokojen a říkám si, že dokud jezdí, není důvod měnit, ale když to tady vidím, svrbí mě prsty… ;)

            0 0
        • vojtechposmourny  

          Sakra dobrá cena…

          0 0
          • nksh  

            Mrsknul jsem to do kosiku. Vtipny je, ze kdyz prihodim nahradni patku, cena dopravy razem povyskoci o 80 E :D

            0 0
        • krabica  

          Ta zelená, ajajaj… :-D

          0 0
    • Manas  

      Tak uz to Rob napsal .. : http://www.robtrnka.com/…-na-pevnaku/

      Myslim, ze se shodneme :)

      2 0
      • TK75  

        No, akorat se s ním neshodnu v jízdě na dálku…za ten rok jsem celkem zkrátil trasy, úměrně tomu jak jsem pritvrzoval s pneumatikama

        Jinak ano, zadní kolo jsem řešil dráty atd pořád, občas jsem nemohl skoro tejden chodit…a ramena, ty krupou

        Když tam jsou xc pneu, dá se po stezkách jezdit jak po přírodnim pumptracku …což je supr

        Jakmile se dá pořádný obutí, tak to jde do háje…ale zase s tím jd3 líp těžší terén..ale dálky teda blbě:⁠-⁠D

        0 0
        • Manas  

          Rekneme ze Rob ani ja nejezdime dalky :)

          I kdyz u nej, tezko rict co povazuje za dalku :)

          0 0
        • orm  

          Zajimavej posun na cloveka co byl takovej zastance jezdeni na gravelu v lese :).

          0 0
          • TK75  

            Jo jsem rád, že jsem do to šel.Mam nové jizvy po nohách a naučil jsem se jezdit veci, který bych se nikdy předtím neodvážil

            0 0
            • orm  

              Myslim, ze nakonec u toho fulla skoncis :-). Kazdopadne me tohle vlakno prehodnotilo plany. Chtel jsem z XC HT prejit na nejakeho am fulla, ale nemam cas jezdit, kdyz tak vetsinou na gravelu, nechci se o mtb moc starat, potrebuji na tom vozit dite, takze uz mam v kosiku ten ram z CRC a presvedcuji se ze mam na to kliknout :-).

              0 0
              • TK75  

                Full tady není možnej…ten písek, to je konečná všeho

                To vidím i s hardtailem, navíc mám rád věci jednoduchy a určitě nehodlám jezdit někam do bikeparku na dlouhý sjezdy nebo tak něco

                Spíš mi tady v Ráji a Ralsku začíná připadat že ani ten hardtail s vysloveně hodně slack, long atd geometrií není to nejlepší…ono se na tom dobře učí, dodá to důvěru a jak se potom jezdí bez stažený ****** tak to najednou postupně jde líp a líp :⁠-⁠D Ale

                teď jsem tady projel ty nejnáročnější stezky se Spešlem a přijde mi to překvapivě jeste lepší…je to živější, ovládání je rychlejší, je to přesnější v pomalé technice, jde to líp do vzduchu a sjet se s tím dá taky všechno

                Je to legrace, kam některý xc (jako bmc, norco atd) došlo… 67–68 hlava, reach, , 120 vidle atd.

                0 0
                • Atilla  

                  Jezdím 95% jen na mixu písku s hrabankou. Jezdím v jakémkoliv počasí a reálně toho nejezdím nejvíc mimo léto.. Nehledal bych problém tam kde není. Vždycky když poslouchám jak je HT proti fullu bezúdržbové, tak se musím smát. To že jednou za rok vyměním ložiska a pošlu tlumič na repas, bych nepovažoval za nějakou extra investici do času. Nejvíc se stejně starám o pohon, brzdy a vidlici co mám i na HT.

                  A k té položené hlavě, ta se projeví na opravdu prudkých věcech kdy se třeba točím na předním a tam je to velké plus.

                  3 1
                  • orm  

                    Ja si rad delam veci sam a podle svych standardu, protoze kdyz vis jak neco delat poradne, tak ti to zadnej servis tak neudela :-). Pro me by to znamenalo nakoupit dalsi naradi a stravit tim pak hodne casu. Dalsi cas ti zabere udrzba toho kola jako takoveho – cisteni, starani se o tlumic, nastaveni tlumice. Ja v soucasne dobe, bohuzel, vytahnu mtb parkrat za rok (letos 5 dni) a ta rezije s fullem by byla velka. Nemluvim o cene. Dalsi roky to nebude jine. Kdyz uz nekam jedu, tak mne moje rbcko zacalo limitovat, tak hledam nejaky kompromis. Tohle vlakno naznacilo, ze by trail ht mohl byt ten kompromis.

                    0 0
                    • J1RKA  

                      to bych sito kolo pujcoval

                      0 0
                      • orm  

                        Asi by se to vyplatilo, ale to kolo mam doma jeste z doby, kdy jsem jezdil vice. Mam tu hromadu dilu a postavit trail HT nebude zas tak drahe :-).

                        0 0
                        • J1RKA  

                          no, takhle ja lezu ferraty, cca 4–6× rocne, krom bot nemam nic, a to vybava nestoji prakticky nic, ale beru to jako dalsi vec comi prekazi ve skrini

                          0 0
                          • orm  

                            Proto jsem dal pryc enduro kolo (rb monster en) na kterem jsem za 6 let najel 200km :-). Na MTB se obcas projedu a nechci byt odkazany na pujcovny. Kdyby to bylo tak, jako ty mas ferraty, ze na tom jezdim jen na dovolene, tak bych si ho pujcil, ale tak to neni. Proste obcas je chut, tak chces vzit kolo a jet. Uz jsem se rozhodl a zkusim ten ram z CRC a uvidim.

                            0 0
                        • -b-n-x-  

                          Když tady vidím ceny (ale i váhy) těch trail HT rámů, tak tedy nevím jestli bude ten ht až tak odlišný od fs.

                          Nakonec, jediná věc co bude jiná, bude ten servis, a pevny zadek. Cena, hmotnost skoro totéž.

                          0 0
                          • maajkee  

                            Hele, ty tady neustále jen píšeš jak je to vlastně na hovno, myslím, že nejsi správnej uživatel do týhle skupiny ;)

                            2 0
                            • -b-n-x-  

                              To je pravda.

                              Tímto se omlouvám za přílišný negativismus.

                              Jsou to ale prostě myšlenky, které mě nutně napadají.

                              Jinak, ty trailove ht rámy vypadaji hodně parádně, a určitě bych se na něčem takovém někdy rád projel.

                              0 0
                          • Manas  

                            Ona je to spis filozofie, nez souhrn vyhod. A jak nize pise Majkee, chce to mit v hlave malinko jinak :-)

                            1 0
                            • TK75  

                              Takhle je to u všeho… se ti něco líbí, baví tě to, no tak to děláš :⁠-⁠D

                              0 0
                          • novas752  

                            No porovnáš li rovný s rovnym tak ten hardtail vychází vždy aspoň o 10–15 míň. Koukni na ceny podobných celoodpružených rámů a pak tlumičů.

                            Hmotnostně na tom bude hardtail o cca kilo až kilo a půl míň než srovnatelný full (materiál rámu, úroveň osazení).

                            Pokud neberu ht jako jen vyloženě berličku „chci jezdit v lese ale nemám na full“ tak je obojí prostě o něčem trochu jinym. Na hardtailu nepotřebuješ tolik aby sis to užil stejně. Nemusí to být tak prudký, tak rozmlácený, nemusíš jet tak rychle. V pomalých tecbnických terénech neřešíš že někde zůstaneš viset za střed, v rychlých naopak víc přemejšlíš nad stopou. a ne že to nějak narvu a ono si to tam vzadu nějak přebere. Pumpuje to mnohem líp, našejpovaný skoky to lítá snadněji. Na hardtailu si asi dovolim jet víc hranu, hrana na fullu mi přijde riskantnější – jedeš rychleji.

                            1 0
                    • Atilla  

                      Taky si dělám vše sám. Kromě tlumičů, na to už prdím, protože nakoupit si vybavení na to je v řádech desetitisíců.

                      Sada na lisování ložisek je otázka pár korun a stejně ji využiješ i na HT.

                      Čištění- kolo nečistím, otřu vidlici, tlumič a řetěz a pak to namažu. Zbytek opadá.

                      Měl jsem několik HT a několik fullu a rozdíl v údržbě mi přijde skoro nula. Pokud nemáš nějaký vrak.

                      0 0
                      • orm  

                        Nechci te presvedcovat, kazdej to mame jinak. Ja mam obcesi a potrebuji mit veci presne tak jak maji byt. Kdyz to tak neni, tak me to stresuje. Neni to dobra vlastnost, ale tak to je.

                        0 0
                        • J1RKA  

                          ze ty jsi Onuceho bracha :DDD

                          0 0
                        • Atilla  

                          Nechápu, ale o čem mě přesvědčuješ? Vývěvu si opravdu kupovat nebudu a na EXT Storia si stejně asi nic jen tak nepořídíš:)

                          0 0
                  • TK75  

                    No já jen vidím, že už takhle toho mám až nad hlavu…co se týče údržby :⁠-⁠)

                    Nicméně je mi jasný a tobě taky, že bez tlumiče je to neudržitelný pakliže bych ale fakt jezdil opravdu parky atd

                    Tady u nás to sám znáš, jo…dám tomu zabrat, ale nejde to x krát týdně, to by mě ani nebavilo, takže nakonec je to stejne jen xc s nějakým blbnutím na skalkách.

                    A ano položená hlava…přesně jak píšeš, jenom jsem zjistil že 67 je hodnota, kdy mi to co popisuješ ještě jde, ale přitom je to na jízdu víc šťavnatý bych řekl Zase ale ber že mám jen 120 zdvih, takže on se ten úhel tolik nezmění když to postavim na předek ve svahu.

                    Klasika …uplynul rok a potřebuju lehkou změnu :⁠-⁠D

                    0 0
                • raw 4  

                  Hele nevím, myslím, že v Ráji toho mám za 10 let najeto docela dost a není lepší kolo než full 130/130.

                  0 0
                  • orm  

                    Nebudu mluvit za TK75, ale podle me nikdo tu ve vlakne nerozporuje, ze full pojede v terenu lepe, ale vyber kola je souhrn vice vlastnosti nez jen vyber kola co jede nejlepe. Vzdy je to za nejakou cenu a proste balancujes mezi vlastnostma aby to pro tebe bylo nejlepsi. Co je nejlepsi je pro kazdeho jine.

                    0 0
                  • TK75  

                    No jo, to jsem si říkal, že ty i Scoty to tady brázdíte s fullem…

                    Taky 2× 3× do týdne? Celoročně?…to se ptám vážně, abych věděl jestli to v tomhle bordelu fakt obstojí, takové kolo

                    Ještě další důvod je, že mi to přijde trochu jak brát dělo na zajíce…už takhle to ht na 29 je schopný na místní stezky až až, ale je pravda že to dovede slušně dolamat kostru

                    0 0
                    • raw 4  

                      Nemám takový nájezdy v Raji jako ty. Kolo si beru do Ráje od března do listopadu a jsem tam 1 víkend v měsíci. Nejvíc mě posunul full a teleskopka.. Ale na druhou stranu trailove HT s teleskopkou do Ráje nebude špatná volba. Jen budeš asi víc vyklepanej.

                      0 0
                      • J1RKA  

                        prosimte kde tam jezdis, byl jsem tam jenom 2× a hledam nejhezci cesticky, vyrazel jsem vzdy z Bolky od Pirka, pac jsem nevedel kam s autem

                        0 0
                        • raw 4  

                          Tam je krásných cesticek habakuk. Třeba 100 metrů od hlavní trasy Valdštejn – Hrubice je nádherný trail mezi skalami a nikde nikdo. Je potřeba hledat, či vzít kamaráda, co to zná. Hledání je to nejlepší.

                          0 0
                          • J1RKA  

                            jj jasny, jezdim s pritelkou, tak zase nemuzeme nekde tahat 300m kolo na zadech, snazim se vzdycky nekoho ukecat aby dal tip < tohle bylo po filmovych mistech >

                            0 0
                            • raw 4  

                              Nemusíš tahat kolo na zádech ale někdy se to vyplatí.. Třeba na Píčův statek :-)

                              0 0
                              • J1RKA  

                                joo, tam jsem byl pesky, sel jsem tou souteskou a pak jsem zahnul doleva a na drabsky jsem sel prave pres ten statek

                                0 0
                                • raw 4  

                                  No vidíš ideální trail jak nahoru.. Tedy pokračovat cestičkou smerem na vyhlídku a po modrý dal a dal. Nebo dolů.. :-)

                                  0 0
                    • Atilla  

                      A proč by neobstálo? V průměru tam 2× týdně jsem určitě a takový alpský bikepark dá kolu zabrat tak 100× více pokud nejezdíš flow.

                      0 0
              • natureman42  

                „nemam cas jezdit + nechci se o mtb moc starat + potrebuji na tom vozit dite“ = to samý sem řešil po narození dcerky i já a tak starej trail full šel do světa a místo něj přišlo SUV pro princeznu :-)

                Pekla nejezdím, na běžný traily co (někdy) jezdím to stačí bohatě a ted po výměně zadního pláště za jezdivější to jede po asfaltu skoro stejně jak běžný XC..

                1 0
      • novas752  

        To je výtečně shrnuté. :-) Nejvíc se mi líbí bod 2. :-)

        0 0
      • enjoy  

        Ke skutečně budhistickému zážitku už zbývá jen, nasadit pevnou přední vidlici:-)

        HT forever.

        2 0
      • maajkee  

        Hezky napsaný. Akorát nesouhlasím, že se nemůžeš poměřovat s kámošema na FS, protože když máš kamarády co mají FS a ty jim stejně ujedeš, tak klidně můžeš :))

        Co se týče délky výletů,na HT se moje výlety zase prodloužily, ale strašně moc dělá obutí, s tím laboruju tak nějak furt, vždycky je to nějakej kompromis mezi jezdovostí a tím jak držej na trailu. Přes zimu chci ideálně zaplést druhý kola.

        1 0
        • raw 4  

          A co máš za kombo? Mám na kole onzy a super na léto a sucho, jak začne blaticko a dest, tak je to lehce nervoznejsi projev a jde to do smyku..

          0 0
          • maajkee  

            Momentálně Wild AM2 2.4 na předku a Force AM2 2.4 na zadku, obe gumy majii pres kilo ale je to takovej dobrej kompromis mezi jezdivosti a tim jak držej. I na mokru s nima jsem schopnej jezdit. V létě jsem tam měl puvodni Force AM 2,35, ten měl jeden 830g a rychlejší vzorek, s tema to letělo a i traily za sucha se tim daly.

            1 0
          • -b-n-x-  

            „Jde to do smyku“ – však to je správně ne? Návrat ke kořenům :-)

            2 2
            • raw 4  

              :-)..při trailu ve svahu to není úplně ok..alespon pro mě..

              0 0
    • -b-n-x-  

      Tak jsou to takové vlny v životě bikera/sportovce.

      Uvidíme jak to bude třeba zase za 5–10 let.

      0 1
      • Manas  

        Myslim ze Rob to ma v hlave dost srovnany. Preci jen, ma najeto na technickejch vecech vic nez pulka BF :)

        Ale psal tam ze si mozna neco nekdy postavi … ale jak on, i ja, mame myslenku ze v jednoduchosti je sila.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Jen by zajímalo, jestli někdo v oblasti motokrosu už někdy uvažoval o ht řešení.

          0 4
          • Manas  

            Tak to zase trochu vratime na zem, ne? Asi na HT motorce daleko nedojedes … Resp, to fakt nechceš tlumit tělem :)

            0 0
            • tsunami  

              Na MX ne, ale jinak HT motorky najdeš mezi čopráky.

              0 0
              • -b-n-x-  

                Čověče, tohle si neumím představit.

                Mě teda prujezdy nerovnosti hodně sraly i na choperu s tlumenim, natož ht.

                0 0
            • -b-n-x-  

              No právě. Na motorce by ti nikoho ani nenapadlo.

              Ale je možné, že kdyby se na motorce jezdilo stejně „rychle“ jako na kole, tak tu nikomu nevadí

              0 0
              • novas752  

                Motorka taky neváží ± 15kg, že ano.

                0 0
              • adam320  

                Rekl bych, ze treba plochodrazni masiny jedou docela kudlu:)

                1 0
                • -b-n-x-  

                  No jo vlastně!

                  Proč tam nemají odpruzeni? Příliš malý přínos?

                  0 0
                  • adam320  

                    Nevyznam se vubec v motorkach. Ale tipunu, ze jak to celou dobu drzej v driftu tak potrebujou to zadni kolo hodne tvrdy a predvidatelny

                    0 0
          • krabica  

            Měl jsem HT auto, když mi zamrzly zadní tlumiče a i neviditelné nerovnosti mě na Rudné málem vyhodili z cesty… :-D

            0 0
    • Manas  

      Ještě jsem poslal dotaz na Martina Saidu, Zoceli bikes .. tak uvidime co napise :)

      1 0
    • Manas  

      Tak mi prisel nedoplatek za elektrinu a novy zalohy … no a asi si odlozim tento plan o nejaky ten rok :D

      1 0
      • TK75  

        To je prdel…mě teď žena oznámila že máme takovej přeplatek, že si můžu klidně něco objednat :⁠-⁠D

        Vzhledem k tomu jak na mtb všechno jde do háje, budu čistě funkční…kazeta, brzdy, řetěz atd jo a boty mám rozpadlé, kalhoty taky

        PS…stejně je to tvé erbecko určitě fajn :

        0 0
        • Manas  

          Nedoplatek 10. Nevim kde se vzal, jeste zacatkem listopadu tvrdil zakaznicky portal ze mame preplatek. A SIPO navyseno z 8k na 17k … to nepotesi, no :)

          Jako RB je super, jen neni tak uplne moje a tudiz s nim nemuzu delat vsechno. Druhak je uz postarsiho data, takze jeho zivotnost uz je trochu za limitem :)

          0 0
          • J1RKA  

            Jakoze 200kkc za energii rocne?

            0 0
            • Manas  

              7520 elektrina, 8848 plyn. Je to tak.

              Tri dospeli v dome, dve bytove jednotky. 2 deti. 30 let starej dum. okna nova, zatepleno. No nic no …

              0 0
              • J1RKA  

                tak to musis pestovat konopi :D

                1 0
              • maajkee  

                Tak to je hnus velebnosti. My 4 členná rodina v 3+1 za teplo mesicne 1100,– Kč, za elektriku 1000,– Kč a za plyn 350,– Kč

                Ročně 29400,– Kč. To je sakra rozdíl.

                0 0
                • J1RKA  

                  dcera plati rocne cca 35kKc, ale ma mrnouse, takze topi na nejakejch 22,3 – 22,5 co ukazuje compjuter

                  0 0
                • roud  

                  to je pohoda já aktuálně v RD 4+1 plyn 8300,– elektřina 1500,– voda 1500,–

                  (samozřejmě také 4 členná rodina)

                  0 0
              • maajkee  

                Nejvíc me zaráží pro 3 dospělé a 2 deti ta elektrika, plyn chápu, sel nahoru fakt dost, ale projede 7 x vic za elektro nez my 2 dospělí a děti.

                0 0
                • Manas  

                  Ja nad tim taky koumam, ale rekl bych ze susicka, bojlery. A taky v podstatě uz sedim rok doma a treba snidane/obedy/ve­cere varime komplet. No a v lete nam bezela filtrace u bazenu, ta se na tom podepsala taky. Rocni spotreba je 7436kWh.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Na 2 bytove jednotky a barák asi ok. Ja mám bez teplé vody 3000kw. Žena na mateřské, já na HO…

                    0 0
                  • wilda81  

                    7,5 MWh není úplně málo. Kolik vody denně v bojlerech ohříváš? Pokud třeba 100 litrů, tak to je klidně hned 5–6 kW (nějaké 2 MWh za rok) jen za ohřev z 10 na 60 stupňů tzn. bez udržování teploty.

                    0 0
                    • Manas  

                      Jo, to jsou presne ty veci – dva bojlery – jeden 90l a druhej 30l. Zacinam premyslet o vymene toho velkeho za uspornejsi. Uz jsem stahnul teplotu …

                      0 0
                • nomecz  

                  3MWh na 4 clenou rodinu je standard

                  0 0
                  • maajkee  

                    My projedeme cca 1,4MWh, tak jsem rád, že tak nějak přirozeně dokážeme žít elektricky skromně:)

                    0 0
                    • Manas  

                      Hele. proste byt a dum, to je strasnej rozdil. Jeste mam hypoteku na pristavbu co jsme staveli, a na jare mi konci fixace, takze to jeste bude o level veselejsi :D

                      Doma s detma topime na 21 … je to dost zmena. Treba se to odrazi na plynu … zatim se to odrazilo na tom, ze sme vsichni nachcipany nonstop, ale to bude souviset s tim pocasim venku nez s teplotou doma. A taky vsichni teplaky a mikina .. na triko to je akorat tak kdyz neco peceme v troube :D

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Na 21?

                        My jeli na 16, ale pak jsme to museli zvýšit na 18. Kvůli plísním.

                        0 0
                        • Manas  

                          Uprimne, delam doma na HO, a uz zmrzly ruce mam teda dost. i pri tech 21, to i telo ma docela problem. Zase to nebudu drzet dole za uplne kazdou cenu. Jsou lehci veci na snizeni spotreby :)

                          A kdyz si deti hraji, tak na zemi vetsinou sedi, nebo si maluje/tvori u stolu .. to si nedovedu predstavit v 18 stupnich. Nesmis ale i zapomenout na to ze to neni byt, takze ten tepelny komfort neni srovnatelny.

                          0 0
                          • TK75  

                            U nás ideální je tak 20, ale máme společnej dům se ségrou a jim to nestačí…takže 21–22, to oni už snesou, jsou teda oblečený …moje rodina dole ve slipech vypíná radiatory:⁠-⁠D

                            0 0
                            • J1RKA  

                              jj v praci mame rano 21 a odpolko 20 ja v tricku s kratkym, kolegynka vedle uz od rana 3 vrstvy a odpolko deku kolem pasu

                              0 0
                            • wilda81  

                              Záleží i na způsobu vytápění. Teplota z podlahovky je mi příjemnější než stejná z radiátorů.

                              0 0
                              • Manas  

                                U podlahovky si dovedu predstavit topeni i na 20 a min. U radiatoru to moc nejde. Topeni nam bezi o 6:00 do 9:00 a pak od 15:00 do 21:00 … pres den tu je tak lehce nad 20 a kdyz prijdou deti, tak tech 21 … v detskym 21.5

                                0 0
                          • nksh  

                            Jako mezi 20 a 21st popravde moc nepoznam rozdil. Na kratasy to neni ani pri jednom :). Zato rozdil ve spotrebe bude velky.

                            0 0
                            • mr.antik  

                              Asi tak. V paneláku mám něco mezi 20–21 (rádiátory nonstop vypnutý), předtim 22+ a musím říct že se mi mnohem líp dýchá. Ale už je to na tepláky a svetr (sedim u PC).

                              0 0
                              • orm  

                                Je to takove pomerovani pindiku, ale ted koukam, ze mam v pokoji, kde pracuji u pocitace 19.6C, mam na sobe kratasy a tricko, nemam ponozky ani backory. Vytapeni el. primotop. Lidi jsou moc rozmazleni. Za prvni republiky byla pry bezne teplota pod 18C.

                                1 0
                                • nksh  

                                  To jak to pises jde opravdu o pomerovani pindiku. To bys musel dodat vlhkost vzduchu, rychlost proudeni vzduchu(rekupe­race…), typ podlahy, typ topeni atd. Vsechno vyse uvedene totiz ovlivnuje celkovou pocitovou teplotu ;)

                                  0 0
                                • wilda81  

                                  … a taky se běžně sr*lo v kadibudkach.

                                  0 0
                                • mr.antik  

                                  podle mě si na to tělo hlavně umí zvyknout, aspoň teda v produktivním vě­ku.

                                  0 0
                          • -b-n-x-  

                            U nás: barák (do října bez střechy protože rekonstrukce), a dvě děti (2 a 6 let) hrající (zlobici) si na zemi taky.

                            Jinak, rekonstrukce pořád běží, takže bydlíme na „stavbě“. To je spíše problém. Všude prach, atd…

                            0 0
                        • Peslezedirou  

                          Ty brďo, tomu se říká zocelená rodina ;-D

                          0 0
                      • enjoy  

                        Na škole jsme počítali vytápění obytných místností na 20 stupňů(je to norma, nebo tenkrát byla). Chodby atd na 15 atd..

                        Když jsem říkal kantorce, že těch 20 stupňů je strašně málo, tak prej jsou všichni zhejčkaný:-D

                        1 0
                        • Smazaný účet  

                          21 u kompu je pro mne papuče + mikina nutností.

                          Když jsem v kanclu začínáme od 18stupňů v pondělí ráno. To sedí kolegyně v bundě až do oběda než se to vytopí…

                          0 0
              • Pan F.  

                Mam taky 30let stary velky dum, nyni zatepleny, vytapena plocha cca 250m2, topim stale na 21–22st. Topeni a ohrev vody pres tepelny cerpadlo vzduch voda do litinovych radiatoru. Pracujeme z domu, 3 deti, 2 dospeli. Rocni spotreba cca 9mwh. Mozna by stalo za to, vymyslet jine vytapeni. Mam skoro tretinove naklady nez ty.

                1 0
                • Manas  

                  Jo, to TC me napadlo. Ale nemam finance to poridit. Je treba i predelat cast el. okruhu. Ja mam ale vetsi plochu – cca 300m2. Podsklepene. Co je dementni je schodiste uprostred domu, takze nejde nejak oddelit obyvak, detsky pokoj a treba loznice. To bych pak vytapel treba satnu min nez zbytek. bez te bytove jednotky kde je tchyne, to verim ze bych se dostal minimalne o tretinu niz, at uz s elektro tak i plynem na topeni.

                  No kazdopadne zadny quick win reseni ted nemam, proste se nejak uskromnime a provedu nejake zmeny behem roku. Aktualne mame aspon naplanovano serizeni oken a dveri – to dokaze usporit hodne tepla :)

                  0 0
    • Fugas  

      Návrat ke kořenům je hezká myšlenka, ale musí na to člověk mít věk a zdraví. Jezdil jsem dlouhá léta ht, poslední roky i trail ht, ale pro moje záda je tlumič pod zadkem prostě záchrana. HT bylo asi malinko zábavnější, ale na každodenní ježdění je full pro mě lepší. Ale jsem už starší člověk:-).

      0 0
    • Manas  

      Nicmene, se rysuje, ze bych mohl sehnat On One Hello Dave za krasny penize … ale teda ta geometrie je dost pekelna … hlavovej 62 stupnu .. chainstays 458 mm …

      0 0
      • Atilla  

        Na to jsem koukal, ale to CS je nesmysl u HT. DH z toho nebude tak ani tak

        3 0
        • vaclaw  

          Asi tak, v tomhle případě už moc nevidím reálný využití takový geometrie. Na druhou stranu by se určitě našlo dost lidí, co by mi ukázalo, že se pletu ;)

          0 0
        • Manas  

          Z recenzi to vyplyva ze to nema zas takovej vliv. Spis se clovek boji ty hlavovky. Uvidim, podivam se na par recenzi a rozmyslim to :)

          0 0
          • Atilla  

            458mm cs vliv mít musí. Rozvor do bude mít jak kráva.

            0 0
            • TK75  

              To jo ..hodne dlouhý, položený aby to bylo stabilní v rychlém sjezdu…jenže na úkor všeho ostatního, co jde s hardtailem dělat

              0 0
              • Manas  

                Furt nad tím přemýšlím. Pro rychlé hrave skákání me to asi bude limitovat .. sakra.

                0 0
                • nksh  

                  Nekde jsem se docetl, ze cim delsi zadni stavba na HT, tim min to „drnca“. Asi kvuli najezdovymu uhlu, nebo tak neco. Ale chtelo by to nekoho, kdo by to overil v praxi :)

                  0 0
                  • TK75  

                    V praxi je to ověřený u Ritcheyho na jeho kolech pro bikepacking, turistika a dlouhá prdel

                    0 0
      • -b-n-x-  

        No, a jak se tady kdysi všichni smáli tomu borcovi co měl hlavu snad pod 60 stupňů :-)

        0 0
        • TK75  

          https://www.bike-forum.cz/…ronos-custom

          To je náš hlavní hrdina :⁠-⁠D

          Slovenský 26" donut

          0 0
        • enjoy  

          Borcovi se smáli, ale vidlici určitě nikdo ani nepolitoval..

          0 0
          • TK75  

            A nechce víc politovat vidle na strmé 70° hlavě?

            0 0
            • enjoy  

              Nejspíš ne..:-D

              Když chceš vidlici stlačit, tak dělá svojí práci. Ale když se jí snažíš zlomit…:-))

              0 0
              • Atilla  

                A když jede z kopce, tak zase naopak, že?

                0 0
              • TK75  

                No právě …když jedu a je překážka, tak se položená vidle (ale samo že ne extrém) krásně stlačí, strmá hůř…spíš se chce ohnout

                :⁠-⁠)

                0 0
                • enjoy  

                  Tak jo hoši, jsem s váma. Shodneme se na tom, že to kolo má excelentní geometrii :-D

                  Já vlastně proti tomu fakt nejsem, všechno má svýho jezdce, i ošklivá holka.

                  0 0
                  • TK75  

                    Muj tatík je starej motorkář a kolo s položenou vidlici bylo první který mi pochválil, že se na tom dobře jezdí :⁠-⁠)

                    0 0
                    • enjoy  

                      Jako jo, můj oblíbený pořad byl o Orange county choppers:-)

                      1 0
      • tsunami  

        To má dost podobnou geo jako G1 → jako HT bych to teda nechtěl. Koukám na Argona GEN (enduro) od Nicolai a ten má hlavový úhel 63 a cs 430–455 podle velikosti , Argon GAM (AM) má HA 65 a CS 435–450, to mi připadá lepší :-)

        0 0
        • novas752  

          No ohledně úhlů nejde porovnávat ht a full. Full si v sagu celkem rovnoměrně sedne, ht se překlopí dopředu a úhly se zvětší. A čim víc jde vidle do zdvihu tim víc se zvětšují dál. Takže na ht stejnýho ražení má smysl stupeň menší než full.

          Zato ty dlouhý zadní stavby jsou na ht docela k ničemu.

          0 0
      • mr.antik  

        Takový úplně univerzální all-in-one pevňák to asi nebude :-)

        0 0
    • natureman42  

      Jen pro zajímavost – vážil jste někdo svýho hardtraila? A pokud ano, tak kolik jste navážili vs. jakou máte velikost ramu, průměr kol a zdvih vidilice??

      0 0
      • TK75  

        Identiti 29" jsem měl 13 …Spesla (L) mám teď 12,4 (kola i komponenty jsem přehazel z Identiti)

        Ber to ale s rezervou, vážím že postavím kolo na digitální váhu mé ženy

        0 0
      • maajkee  

        Cotic BFe Max, 29, eLko, 150 lyrik – 14,3kg, popravdě jsem čekal o něco míň, nemám tam nic moc těžkýho, akorát pláště, oba dva přes kilo.

        0 0
        • raw 4  

          Na Železný hory, akorát, ne? Z Lichnice dolů, nebo přes Lovetinskou rokly se to dá pustit, ne? … Teda když je vše bez spadlych stromů.

          0 0
          • maajkee  

            Čau, hele to jsou v dnešním měřítku retro cykloturistický úseky, v Železkách jsem hodně, ale je tam dost jinýho ježdění, enduro traily, techničtější kamenný pasáže. Hodně jsem v Trutnově, Orlický hory, uvidím jak se s tím Cotic bude prát :)

            0 0
            • raw 4  

              :-)… Jsou kamarád má v Železných horách chatu, takže objevujeme.. Nemůžu si vzpomenout na hezky trail u Lichnice..

              0 0
          • J1RKA  

            z Lichnice nahore od Dubu? to uz jsem jednou jel, akorat sito ted moc dobre nepamatuju, koncilo to na asfaltce kterou optavovali :D nastesti

            pak jsme projizdeli Hedvicinym udolim nekudy

            0 0
      • bajaja  

        Merida Big.trail 900 – M, 27,5+ , 130 Pike – 13kg s pedalmi

        1 0
      • Laudis  

        Cotic SolarisMax, L, 29 kola, Pike Ultimate 140, 13,5 kg. Ale na osobni vaze, tak to muze trosku litat.

        1 0
      • novas752  

        Hardtail viz profil 14,2kg, velikost odpovídá Lku, vidlice 140 kola 29, s Conti Argotal/Xynotal 2,4" enduro soft to má 15,0kg.

        0 0
      • LifeIsRide  

        Ragley Big AL , M, 29" kola, 140mm Pike, hmotnost 12.8kg + insert v zadním kole (s tím jsem to nevážil)

        0 0
      • abel  

        stanton switchback 4130 vel. 16.5, mullet enduro kola assegai, vzadu s CC, fox36–29 150mm… cca 15kg

        0 0
    • orm  

      Jak je na tom z pohledu mistnich odborniku qayron spyro mkii 1? Neni to ocel, ale hlinik, geo neni tak extremni jako byva u ocelaku, ale da se sehnat levne, tak si rikam, zda by to nestacilo na otestovani trail ht. V kosiku uz mam ocel ram z crc, ale tam by me stavba vysla draz, tj. i ztrata by byla vyssi pokud by me to nechytlo.

      0 0
      • novas752  

        Na otestování samotné myšlenky trail ht to bude stačit určitě, ale to by asi stačilo někde něco půjčit.

        Geoška je ale taková trochu divná, ty progresivnější geometrie se kromě drncání budou chovat o dost jinak. Zadní stavba by mohla být klidně o cenťák kratší aniž by to limitovalo plášť, naopak ten Reach je hooodně krátký – mě by se 180cm zdaleka nestačilo ani XL (a to nemám extrémně dlouhej rám, jen trošku nad průměr), no a hlava 66° je taky taková dost opatrná. Asi aby se toho začátečníci nebáli a kupovali, ty progresivní geometrie na první pohled vypadaj hrozně dlouhý no.

        Škoda že to nemá geo jako cr-mo verze, to je řekl bych takovej zlatej střed trail ht geometrií, byť by taky mohla být o chlup delší.

        osazení je hodně subjektivní, průšvih se tam žádnej nekoná.

        0 0
      • natureman42  

        případně test zde :

        https://dolekop.com/…mu-ostatnimu

        edit: souhlasím s novasem – reach i na mě krátkej (aneb když trailHT, tak autobus :-) vs. delší zadní stavba .. nicméně má ho kamarád (v hlíně) a nestěžuje si aneb podepisuju „průšvih se tam žádnej nekoná“

        0 0
        • TK75  

          Jo autobus…dneska ma reach u L 455 i kolo jako exceed,nebo Epic ht, k tomu 425–430 zadní stavbu

          Spyro má všechno horší…jediný co má je položená hlava 66, ale jak se s reachem 431 u L jezdí vestoje, attack pozice atd ?? leda nad 445 dlouhou zadní stavbou někde vzadu hezky postaru :⁠-⁠D nebo 100 mm představec …

          Předem se omlouvám majitelům, to já jen tak, aby řeč nestála :⁠-⁠D Vsedě to bude určitě fajn

          0 0
          • wilda81  

            Záleží i na použití. Na traily plné skoků bych klidně volil neautobusovou kratší geo.

            0 0
            • novas752  

              Na těch dlouhých geoškách se neskáče vůbec špatně. Pokud to teda nejsou odrazy ani ne metr dlouhý no.

              0 0
          • maajkee  

            Hele na Coticu mám 444 zadní stavbu, reach 475 v eLku a kupodivu je to dobrý, ze by se to u nějak zvlášť nechtělo na zadní to nemůžu říct, oproti papírovým číslům je to celkem živý.

            Každopádně stary spyro ma geo na prd. Teď bude každopádně po novým roce nový a to má mít už daleko modernější geo.

            0 0
            • TK75  

              Stavba klidně může být, to už záleží, , ale adekvátní reach k tomu, vyváženější..­...cotic má 480, Ha 65, sta 74,5…jenže to je udávaný v 25% sagu

              Staticky to ale pořád bude víc jak těch 431 u Q

              Jinak teda jsou tady v těch kolech obecně obrovské rozdíly.....si vem třeba ten Stif Squatch proti tvému bfe, sedlovej úhel, bb, to jsou kola stejnýho označení, ale s naprosto jinou geo

              Potom při nákupu má někdo něco odhadnout :⁠-⁠D

              0 0
            • Atilla  

              Ale tam jde o ten poměr předek/zadek. Vždy když jsem zkoušel kolo co mělo reach kratší než zadní stavbu, tak to stálo za prd.

              0 0
            • Stavel  

              Jestli nějaké Spyro vůbec bude.

              https://isir.justice.cz/…od:apeweb-s1?…

              0 0
              • natureman42  

                to je otázka – je možný, že značku Qayron BP Lumen už dávno převedli pod jinou firmou, která pojede dál, ale těžko říct, do toho člověk teď asi nevidí..

                https://archiv.hn.cz/…-700-milionu

                Na druhou stranu – pokud by i Qayron skončil, tak teoreticky by mohl jít do likvidačních cen, aby rychle vyprázdnili sklady kvůli uspokojení věřitelů..

                0 0
                • Tomcat  

                  ten druhý odstavec je vlhkých ceny některých lidí ale ty věci by nešly primárně do maloobchodu nejdřív by se nažral velkoobchod a není důvod proč by to měli střílet nějak pod cenou.

                  0 0
                  • orm  

                    Ten qayron jsem chtel koupit se 20% slevou. Bylo to u fojtika v brne.

                    0 0
                    • TJK  

                      Qayron mel myslim 20% akci na posledni Sqadra day na TT, kdo dojel a byl tam s grupou (a ze byla sakra velka) tak myslim tu slevu dostal… kolega bral 2 karmy

                      0 0
                • orm  

                  700 mega uz je solidni zasek. Nema nekdo plnou verzi toho clanku?

                  0 0
                  • skaj  

                    Doporucuji kouknout se do navrhu primo na isir.justice.cz. Je to tam krasne popsane v detailu https://isir.justice.cz/…cu_detail.do?…

                    IMHO se nestane navenek nic – banky (docasne) prevezmou cast podilu ve firme vymenou za svoje uverovani a pojede se dal.

                    1 0
                    • orm  

                      Diky. Netusil jsem, ze takhle podrobne informace jsou dostupne pro vsechny. Projdu si to vecer. Ted jsem akorat precetl paragraf ‚pocatek financnich problemu dluznika‘ a to je jedno velke plakani, jak se proti nim vsechno spiklo – covid, mala poptavka, velka poptavka, inflace. Schazi tam jen, ze za vse muze Babis :-). Ta firma existuje od 90. let a tech turbulenci bylo za tu dobu hodne a polozila se az ted, kdyz se zmenilo vedeni (pokud si to dobre pamatuji).

                      0 0
                      • skaj  

                        Takove plakani (a horsi) je tam vzdycky:) Navic ja fakt verim tomu, ze jim hrube nevyslo cashflow pri snaze se vice rozkrocit na dluh. Proste si udelali kalkulaci expanze, tu jim rozsekal covid a problemy kolem nej, zacali vytloukat klin klinem a ted jim odklad prijmu na jaro rozbil firmu. Nakonec stejne rozhodnou banky co s nimi udelaji. A ty takhle velkou firmu do kopru neposlou.

                        0 0
                        • orm  

                          Doufam. V Upici chcipl pes a tohle je tam velky zamestnavatel, ikdyz ted propusteli.

                          0 0
                • nomecz  

                  Na druhou stranu – pokud by i Qayron skončil, tak teoreticky by mohl jít do likvidačních cen, aby rychle vyprázdnili sklady kvůli uspokojení věřitelů..

                  obavam se za takto to skutecne nefunguje :-) jak psal Tomcat takovy vlhky sen

                  0 0
                  • natureman42  

                    ok, legit. Uvidíme, jak se to vyvrbí..

                    PS – já bych to Gayrona nešel snad ani omylem, ty kola me krom celkem zajímavých barev nijak neberou. Spyro mě nesedí geometrií a ty trail/enduro fully se mi nijak zvlášť nelíbí..

                    0 0
                  • embi  

                    No sklad bude plnej nejakych elektroplecek:)

                    0 0
      • orm  

        Odpovim na vasechny, kteri na me reagovali. Nepotesili jste me, ale musim vam dat za pravdu a diky. Projel jsem si tu geo a je to fakt kratke. Te geo je stejna jako u meho letiteho rb crr290, krome uhlu vidlice, ale tam mam 8cm predstavec. Vlastne ostatni veci ma mozna i to RB lepsi. Spyro by me pomohlo v tom mit odolnejsi verzi meho soucasneho ht, kam dam macate gumy a podkoplejsi vidlici s vyssim zdvihem, ale nic vic. To asi nema cenu a v rozhodovani zda si pak postavit pekne ocelove trail ht by mne to k nicemu nebylo.

        Na videla jsem koukal, i recenzi na dolekop jsem cetl. Lakava byla cena. Ted se da sehnat za 33500kc. Osazeni podle me primerene slusne, ale to jsem zas tolik vzhledem k cene neresil. Chtel jsem to jen na zimu a jaro na testovani a pak to poslat dal. Pujceni kola by nebylo ono.

        No nic. Vratim se k puvodnimu planu koupit ram a neco slozit. Co teda ten Ragley Big Wig, geo podobna spyru crmo, asi trosku vic do moderna mne prijde.

        0 0
        • vojtechposmourny  

          Big Wig je určitě modernější co se geo týče, ale pořád je to konzervativnější geometrie v rámci segmentu trailových ht. Nicméně pro to použití, cos psal, to myslím bude výborná volba.

          0 0
          • Manas  

            Hele. furt nad tim premyslim a rikam si, jestli preci jen nevzit ten Hello Dave, to uz je dost progresivni :D

            Asi nejlepsi, na to moje jebani a vyzkouseni, bude NSBikes Eccentric Chromo .. pokud to nejde sezenu za pekny penize (moznosti jsou). Big Wig i s DPH a clem vyjde nastejno.

            0 0
            • orm  

              Ta cena za Big Wig na CRC je konecna. Neplatis zadne clo a dph, alespon tak to ma v CRC ve faq a podminkach. Bud to procliva primo CRC nebo maji dovoz do Eu nejak poreseny.

              0 0
              • nksh  

                Na wigglu je to myslim jeste o fous levnejsi

                0 0
              • goofy  

                Přesně tak. Cena je se clem a DPH. Jenom se musí vypsat celní prohlášení, ale platí to CRC. Proto ta vyšší cena dopravy, jak se tu někdo usmíval. Podle mě to mají asi trochu započítané v tom. Ale furt to vyjde dost levněji, než to proclívat.

                0 1
    • -b-n-x-  

      Hele, a kdybych uvažoval tral ht na takové univerzální požití. Myslíte že nějaká 130 vidle by s tím fungovala dobře?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jako koupit trail HT a jezdit s tím XC? Nebo koupit XC kolo a dat tam 130mm vidli?

        Ať už to planujes jakkoliv tak limitem jsou kola + pláště. Na zdvihu záleží úplně nejmíň. Můžeš ji zamknout nebo prifouknout ať to není taková houpačka.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Trail ht a jezdit s tím cokoliv s tím, že si pak ten trailik užiju :-)

          0 0
      • TK75  

        Cotic Solarismax 120–130

        Stanton Sherpa 120–130

        Pipedream Sirius 120

        Canfield Yelli Screamy 120–130

        Banshee Paradox 130

        Bird Zero 130

        Specialized Fuse 130

        Santa Cruz Chameleon 120–130

        Sage Powerline 120–130

        Passila Juntu 120

        Nordest Britango 120–130

        Binary Maniak 120

        Vitus Sentier 130

        Stif Squatch 130

        Trail hardtailu na zdvihu 120–130 je mraky

        0 0
        • -b-n-x-  

          No vidíš to. Ten chameleon se mi už kdysi hodně líbil.

          0 0
          • TK75  

            Chtěl jsem koupit 2020–21 (teď na 2022 je nov geo)

            Ale nebyl… Vzal jsem Spešl Chisel, kde jsem si spočítal že na 120 zdvihu je to kopie Chameleona 2019–20 :⁠-⁠D

            0 0
        • lazza  

          Ta titanová Passila je teda uxus. Ačkoliv sedlovka 420 je úlet.

          0 0
      • novas752  

        Na to ti každej řekne něco jinýho. Záleží jak to cejtíš a kudyma to budeš tahat. Já jsem celkově spokojenej se 140, 130 bude podle mě docela podobný.

        Jsou sice místa, kde by se mi hodilo trochu víc, nebo aspoň tužší vidle než Z2. Ale to už jsou stejně místa, kde je to na ht už docela hrana a mnohem radši tam jsem na enduru. Třeba ten sakra prudkej hrabankovej hřebínek na Točný nebo Trampskej sjezd do Řevnic jestli víš.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Prudky hrabankovy hrebinek?

          Trampsky sjezd do revnic?

          Možná jsem už někdy něco z toho i jel, ale úplně jistý si teda nejsem.

          Ten trampsky sjezd, nezačíná to takovou skalkou? A není tam takový cca metrovy schod, kde někteří skrtaji prevodnikama?

          0 0
          • novas752  

            Hřebínek je asi 2 roky stará novinka, místama fakt hrozně prudkej na hrubo prohráblej sjezd směsí borovicový hrabanky a kamenný drtě.

            Trampskej má ve vrchní části asi 3 dropíky s dopadem do šutrů, pak prudší zatáčku skrz kořeny, takovej skalnatej drc drc do díry, přejezd balvanu, ďolík úvozem napříč cestou a pak se to klikatí přes kamenitý pole a okolo psí (?) mohyly skoro dole.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Aha, tak ani jedno neznám

              0 0
            • nksh  

              Trampskej asi tak nejak znam. Ale je to presne ten typ trailu, kde bych HTcko nechal doma. Sject to jde, ale proc to delat :)

              0 0
              • novas752  

                Tak já neměl na vybranou, full dočasně nebyl. :-) Zase to ale nebylo tak hrozný, prostě to jenom hodně drncá a nejde to moc hrnout pod kontrolou. Akorát druhej den je pouhá existence utrpení. :-)

                0 0
      • abel  

        určitě. já dal na rb crr fox34 130mm a je to super (chtěl jsem nižší do 120, ale nebyla a ta 130 byla v akci)

        0 0
      • maajkee  

        130 je za mě na takový divočejší XC, 140,150 vidím jako optimum :)

        1 0
        • -b-n-x-  

          V roce 2000, čili už dost dávno po „kořenech mtb“, byly „en/fr“ kola s vidlicemi 100–120mm.

          Pokud už se tedy budu vracet ke kořenům, tak více než 130 rozhodně nechci.

          0 0
          • maajkee  

            Ke kořenům se vrátíš tak jako tak tím tvrdým ocasem ;)

            0 0
          • TK75  

            Neboj ono se to vrací…běžně se o tom už x krát píše že 120–130 je na hardtailu nejvíc vyvážená kombinace k pevnému zadku

            Zrovna tady kolo co navrhl znalec Steve https://bikepacking.com/…nary-maniak/

            Na základě jeho přesvědčení že 120 je sweet spot

            Ale výběr bude pro každého :⁠-⁠D záleží co vyhovuje

            1 0
        • TK75  

          Optimum na enduro a dh :⁠-⁠D

          Na trail 120–130 naprosto perfektní…u 29"

          Mě nepřesvědčíš…140 bylo na hardtailu horší než 120

          Maximálně bych se hecnul na 130, ale to bych musel stavět opravdu enduro jako Honzo ESD nebo Bfe max a s odpovídajícíma pneu atd

          To by ale už nebyl tolik zabavnej stroj na trail neboli přírodní pumptrack a klopenky :⁠-⁠D

          0 0
          • novas752  

            Ten zdvih je prostě o preferencích, stejně jako u fullů, někdo bere na traily 120, někdo 160, každej si pod tim trailem představí ty který sám jezdí, škatulky nefungujou. Navíc ten zdvih sám o sobě není vše, záleží na vidlici, záleží na nastavení

            1 0
            • TK75  

              Já vím ..beru to asi jako každého vkus na ženský :⁠-⁠D

              A vlastně i to enduro bych chtěl aspoň nejdříve 120–130 jako to má BTR

              https://blisterreview.com/…-ranger-27-5

              To je mazlík tohleto

              0 0
              • novas752  

                To mě zase vůbec nedává smysl. Úplně chápu menší zdvihy do míň prudkých a rozmlácených terénů, ale vyloženě enduro ht bych s míň než 150 mm nechtěl, ideálně 160.

                Už jak jsem na té své 140 teď 2 měsíce jezdil to co obvykle na enduro fullu, který jsem právě dočasně neměl, tak jsem na 160 někdy s láskou vzpomínal.

                Kámoš pár let zpět začínal s mizernou 130, dost brzo jsem mu to předělal na 150, pak přišla 160mm 36 rhythm, protože na tom začal často dojíždět tak to zkusil snížit zpět na 150 a hodně ryche se zase vrátil na 160 s novym Lyrikem. Do příštího roku už bude mít full enduro.

                0 0
                • TK75  

                  No já jezdím u nás, všechno co jde..a popravdě dva centimetry navíc 140 bych na tom snědl jak malinu, využil bych to bez problémů.Mohl bych dát větší sag, ale vyhovuje mi ta přesnost a vlastně i to že foukam víc natvrdo.Je možný že ten rozdíl o kolik mi to jde líp než předtím na 140 dělají i 29 vs 27, 5 nebo Rock Shox versus SunTour :⁠-⁠)

                  0 0
                  • TK75  

                    Ale hardtail coby kolo na náročný enduro a 160 zdvih mi nepřijde jako dobrá věc …myslím že silnější je právě jako lehčí xc/,trail bike …hravej, rychlej

                    2 0
                    • mr.antik  

                      asi jediněj smysl velkýho enudro HT, když nejsou aktuálně prachy na fulla nebo jsi z něj nějak vyhořelej, třeba protože ti už třeba 4× prasklo rbéčko.

                      1 0
                    • novas752  

                      No právě, když se nejezdí až takový brutality tak neni třeba takovej zdvih ale ani endurový pláště atd. Proto když enduro ht jako zábava pro pár pořádně střelených :-) tak se všim všudy. Já už se těšim až na to zase nahodim rychlejší pláště než Argotal a budu to zase používat jako xc/trail kolo.

                      0 0
                  • Tomcat  

                    Jenže jak říkal týpek co jezdil i pevné DH to není o tom že na pevným něco nesjedeš, ale o tom že dřív přijde prostě únava.

                    0 0
                    • TK75  

                      O dovolené jsem se nadšeně vrhl do poctivého hardtailingu, čtyři dny za sebou… pátý den mě musela žena z lesa odvézt a zbytek dovolený (týden) jsem se jen litoval a natíral francovkou.Ted už dodržuju pravidlo 2× a dost

                      Možná to byl už čtvrtý den …nevím, paměť vynechává :⁠-⁠D

                      0 0
                      • novas752  

                        Ale svym způsobem je to krásný. :-)

                        0 0
                        • TK75  

                          Mě to donutilo si víc hlídat jakym způsobem jezdim, stejně tak potíže se zadnim kolem.

                          A ono to pak jde, i tělo si zvykne:⁠-⁠)

                          0 0
                      • Tomcat  

                        au.. :)

                        0 0
                • -b-n-x-  

                  Kámoš předběhl trend :-)

                  Za dva tři roky i tady čekám vlákno typu: „návrat od kořenů k fullu“ :-D

                  0 0
          • maajkee  

            Jasný, já s tim zase hodlám objet letos vsechny Blindura + TT enduro, poshredit Rychlebky, Klínovec, Plešivec, 150mm se neztratí. Nějak jsem nepřišel na to, v čem by bylo lepší tam mít o cm nebo dva míň. Akorát by se mi lehce narovnala hlava, ale po rovině a do kopce by to jelo furt stejně.

            0 0
            • TK75  

              Proto máš Bfe, já bych bral Solarismax…Cotic myslí na všechny

              A nejlíp mít doma oba :⁠-⁠)

              0 0
            • mr.antik  

              stejně budou bolet dřív kotníky a achilovky než ruce

              0 0
    • Manas  

      Hosi, tak zatim se nejvic priklanim k Cotic BFe Max .. vel. M. I cena přímo u výrobce vychazi pekne. Tak uvidime co prinese jaro a jestli nebude nekde jinde neco s podobnou geo :-D

      1 0
      • snílek  

        Vem radši Solaris, BFe je tank jak hovado :) Na Solarisu jsem kdysi jezdil a bylo to fakt parádní kolo. A dá se postavit hezky lehký a přitom zvládne lecos.

        1 0
        • maajkee  

          Tank jak hovado to určitě neni ;) Stav se a můžeš zkusit :)

          0 0
        • Manas  

          Ciste geometricky je Mko BFE nejbliz k tomu setupu co vozim ted. To bych se nemusel tolik ucit :D

          Jinak treba se 140mm vidli jsou obe geometrie prakticky shodne .. jen BFe ma reach blize tomuco vozim ted, i eTT je bliz. A to je asi to nejvic co potrebuju :)

          0 0
          • maajkee  

            Solaris ma stejne dlouhou zadní stavbu, pri 140mm vidlici to ma taky hlavu 65 a reach asi jen o 4mm kratší. Prašť jak uhoď :)

            0 0
            • TK75  

              Není…někde na pinkbike se v debatě někdo ptal Cy Turnera na rozdíl…Solaris je delanej na menší zdvih 120–130 a rám není tak masivní jako bfe, to je na větší bomby a zdvih, mohutnější nebo vzpery…to už si přesně nepamatuju, ale tak nějak to bylo

              0 0
              • TK75  

                Cy Turner (Cotic bikes): Bfe je mnohem silnější než SolarisMAX a unese až 160 mm vidlice, což SolarisMAX nedokáže. Toto kolo je navrženo kolem 140 vidlice se schopností až 160 mm. SolarisMAX je navržen pro 120mm vidlice s kapacitou až 140. Dochází k určitému překrývání, ale SolarisMAX je lehčí a lze jej nastavit více XC. Také, pokud dáváte přednost 140 vidlicím, tato má nižší BB a strmější úhel sedla než SolarisMAX se 140mm vidlicemi. Nebo pokud se vám líbí myšlenka hardtailu Cotic 29er, ale nelze ho úplně rozšířit na SolarisMAX, pak je tato možnost. Mnoho důvodů, proč si lidé koupit toto místo SolarisMAX

                0 0
                • Metrick  

                  JJ, ona geo je skoro stejná u obou (bfemax má o 5mm nižší střed a o 0,5° kolmější sedlovku a o fous delší ett) ale z toho co se dá na netu dohledat je BFE tužší a Solaris zas pohodlnější (psal to na diskuzi k recenzi Solarisu na bikepacking.com borec z coticu co jezdí bfe jako jediné kolo a rozdíl je prý celkem výrazný). Osobně jsem zvažoval oba rámy a Sam ze supportu Coticu mi toto potvrdil s tím, že pod vyšším/těžším chlapem by byl Solaris „měkký“.

                  0 0
              • Manas  

                Ja na tom stejne budu mit 140mm vidlici, takze Solaris by byl si myslim ne uplne nejlepsi. U nej to je strop co tam das, kdezto BFe muzes jeste pritunit :)

                0 0
                • TK75  

                  No jó, tak když kupuješ kolo podle vidlice to je potom těžký taky :⁠-⁠D

                  0 0
                  • Manas  

                    Ja bych klidne i vidlici koupil, ale vzhledem k tomu co budu ted muset platit mesicne, tak na to proste mit nebudu :)

                    0 0
          • snílek  

            Geometricky jsou si podobný, ale BFe je za mě už zbytečně předimenzovaný. Je teda pravda, že když jsem na Solarisu jezdil, tak 140mm vidle už byla trošku moc, dal bych 130. Ale tohle je přesně to, co se řeší i výše ve vláknu, každý to má jinak – já bral HT jako doplňek k celopéru na výlety a turistiku s občasnou možností těžšího terénu, takže nemělo význam z toho dělat HT enduro. Jiný to maj jinak.

            0 0
            • Manas  

              Ja to budu mit jako jedno, takze to je vicemene dany :D

              0 0
              • nksh  

                btw ted koukam, ten trail HT bude jako doplnek k tomu trail RBcku? Protoze mit to takhle doma, tak si pred vyjizdkou hazim korunou, ktery kolo zrovna vzit :)

                0 0
                • Manas  

                  Ne. Ten bude misto toho :)

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Takže nejpozději za rok sháníš nizkozdvihove trail dh kolo :-)

                    Zn.: pomozte postizenemu parkinsonem :-)

                    0 0
                    • TK75  

                      Většinou to končí tak, že se na hardtail po roce dvou hodí xc gumy a na enduro se pořídí full…a když ten hardtail je na to aspoň trochu adekvátní, tak v garáži vydrží

                      Na kola jako Hornet a podobně, ale xc guma moc smysl nedává a tak končí na bazaru :⁠-⁠D

                      2 0
      • Manas  

        Matte Smoke Medium .. uz to vidim :) soucasne kolo je takto :)

        0 0
        • Atilla  

          Stejně pořád nechápu tuhle kombinaci. Kdyby jsi měl ostré enduro a k tomu HT, tak řeknu ideální kombo. Ale tohle mi smysl nedává a ty kola se tolik budou překrývat…

          1 0
          • Manas  

            Ja to nahrazuju. Ohledne vydrze TRka s tim co bych rad treba skocil, mam dost pochybnosti. Ten ram neni novej a proste to nejspis roznejtuju. Tak bych teto situaci radeji predesel a poridil si radost. Treba pristi rok poridim zase neco jineho, uvidim dle financi.

            0 0
            • Atilla  

              Ten rám je stejný jako TR140. Nevím co na tom chceš skákat, ale takový ty normální věci jako 2m dropy atd to zvládá na pohodu.

              0 0
              • Manas  

                Rekneme ze to co mam ja je jeden z prvnich protypu ktery jezdilo uz hodne, hodne lidi. Rekneme, ze to ma uz dost za sebou :)

                0 0
    • TK75  

      Novinka na 2023 … Cotic Solaris (žádný max:⁠-⁠) dělaný na zdvih 100–120, geo 66/75 ale v sagu, takže 64,5/74,5 baj voko staticky a Coticovska 444 mm chainstay https://www.cotic.co.uk/product/solaris#bike

      https://bikepacking.com/…tic-solaris/

      2 0
      • TK75  

        Popis

        Pro rok 2023 se Solaris vrací ke svým kořenům, snižuje hmotnost a zdvih vidlice, přičemž staví na všem, díky čemu se SolarisMAX stal takovým hitem. O něco více XC citlivost, ale stále šíleně schopná na divočejší terén. Downcountry děláme desítky let

        Nástup úžasných 120mm vidlic, jako jsou nejnovější Rockshox SID a Fox 34, nám umožnil přehodnotit Solaris. Zaměřením rozsahu zdvihu vidlice na 100–120 mm jsme byli schopni vylepšit a revidovat sadu trubek Reynolds 853, abychom snížili hmotnost rámu

        0 0
        • Tomcat  

          Vzhledem k Brexitu to jako extra atraktivní rám už tak nevidím. Nepřijde mi to jako taková exkluzivita. Předpokládám + DPH + CLO a né české disciplíny vy_ebat s úřady.

          0 0
      • goofy  

        Fajné a pěkné… Dobře, že ho nevydali dřív… :-)))

        0 0
    • Manas  

      Tak sem dneska na bazaru ulovil Pipedream Moxie v longu. Za krasny prachy … takze vyreseno. Nekde je proste sezenu, no … co se da delat. Jezisek neprijede :D

      Stavitelny patky, pro 29" … presne to co sem chtel.

      3 0
      • maajkee  

        Za kolik? Není to ten můj? :) Né, já měl sirrius vlastně, ale ve stejný barvě :)

        0 0
        • Manas  

          Je to od druheho majitele, za 12. Odrbany to neni. uvidim az to budu mit v ruce, ale v podstate i geometricky to odpovida tomu co by se mi libilo.

          0 0
          • maajkee  

            Hezká cena! Tak už se těším na výsledek

            0 0
            • Manas  

              Hele, jen me sere ta barva … na kolech mam oranzove samolepky, to budu muset asi stahnout :D Nastesti sem to svoje soucasny nejak neladil do extremu (s oranz barvou) a ted za to budu rad :)

              0 0
              • -b-n-x-  

                Spoj se s Mistrem Onuce.

                K takovému rámu se gbetto nastrik hodí.

                0 0
                • Manas  

                  Nebudu k.u.r.v.i.t ram sprejem :D

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Jak jako k.u.r.v.i.t.?

                    Mít rám, který prošel Mistrovyma rukama, to by byla veliká vzácnost!

                    0 0
                    • TK75  

                      No ba…navíc ht je o zábavě, takže sprej a podobný vylomeniny jsou ok

                      Ale je tu klika vyznavačů čistého designu a sprej vyvolává vzpomínky na 90 a samodomo

                      Jenom kvůli nim jsem si ještě ani flek na rámu neudělal, abych nepřišel do řečí :⁠-⁠D

                      0 0
                      • Manas  

                        Ja to mam taky v prd$@li jak kolo vypada, ale priznam se, ze mam slabost prave pro cisty design. Minimalne barev, proto me maximalne bavilo RB, ktery nebylo nikdy preplacany.

                        0 0
                        • TK75  

                          Mě se líbí když je to povedený..jak čistý tak i divočina

                          0 0
                        • -b-n-x-  

                          Já měl období tzv. samolepkoveho designu :-)

                          A teď u zimaka se to snažím udělat co nejhnusnejsi. Aby si v řadě kol zloděj vždycky vybral jiné :-)

                          0 0
                    • Tomcat  

                      Neplést VonNutzen s Mistrem tedy Lancem.

                      0 0
              • wilda81  

                Já bych dal zelené s oranžovou šanci. Ty dvě barvy (a s černou) dohromady fungují.

                0 0
                • goofy  

                  Taky bych se oranžové se zelenou nebál. Sám to tak na jednom kole mám… :-)

                  0 0
                  • Manas  

                    Jako, sundavat polepy je zalezitost pul hodiny, takze to tam dam a uvidime celkovy dojem. Akorat barva ramu je spis zluta .. uvidim az to budu mit v ruce v realu. A zatim to ani nemam doma, takze cela debata je ciste akademicka :)

                    0 0
                    • wilda81  

                      Je třeba nepodcenit přípravu :)

                      0 0
                    • -b-n-x-  

                      Je na to sundavani nějaká spesl finta?

                      Nedávno jsem chtěl sundat polepy z rafku, ale bylo to teda dost srani

                      0 0
                      • Manas  

                        Tak zhruba je na to finta – mit neostrihany nehty a nebat se ze se ti to zasekne pod ne. A pak nitroredidlo na umyti zbytku lepidla. A to je tak vse. Jsou na to i nejaky spesl pripravky, ale nez bych to koupil, sral se s tim .. tak na to kaslu :D

                        0 0
                        • TK75  

                          Jenže ten nehet potom druhý den moc bolí

                          Ja na to fénuju a jak je to horký, jde to líp

                          2 0
                          • -b-n-x-  

                            Vidíš to! Horko, to je nápad.

                            0 0
                          • Manas  

                            No vidis, to me nenapadlo. Tak to pouziju .. treba :)

                            0 0
                          • goofy  

                            To je dobrý nápad. Teď budu přeplétat zadní kolo na Wardenovi, tak to hned zkusím… :-)))

                            1 0
                            • TK75  

                              Stačí růžek odchlípnout, potom se to většinou pretrhne, nebo tam zůstává to otravný lepidlo..s fénem to jde vzít pomalu hezky celé

                              0 0
                      • lazza  

                        Nahrat to fenem a jde to naraz v celku.

                        0 0
                  • wilda81  

                    A jo vlastně! „Vojenská zelená“ je k oranžové nejlepší! B-)

                    0 0
          • novas752  

            První majitel na tom jel tak 4× :-) je to kámoš.

            1 0
            • -b-n-x-  

              Nemohlo tady dojít k problému v překladu?

              Nechtěl říct, že na tom jezdil závody v 4×?

              :-)

              2 0
            • Manas  

              Fakt? Tak az to budu mit v ruce (jeste to neni doma), tak mu podekuju. Ten druhy majitel na tom jezdil taky malo. To jsem docela stastny .. aspon tomu budu moci nalozit a nebudu se bat …

              Nevis jakou vozil delku stavby? Hledam inspiraci :)

              0 0
              • TK75  

                Nejsem si jistej, že si můžeš vybírat…krátká je často na 27,5 a když chceš 29×2,4 nebo 2,5 tak je to na nejdelší a moc prostoru k tomu s tím hybnout není

                0 0
                • Manas  

                  Ja vozim ted relativne uzkej plast. .. az me to bude srat, tak ho vymenim. Aspon si zkusim co mi bude vyhovovat :D

                  0 0
              • novas752  

                No myslel jsem toho druhého. Zadní stavba je nastavená na 29×2,4", kolik to je mm nevim.

                0 0
                • Manas  

                  Dik, to je jedno. Stejne to nebudu vedet jak nastavit a proste na tom budu jezdit :)

                  0 0
            • Manas  

              Tak ze ho pozdravuju, a ten ram, ze si fakt beru. Muzes mu klidne i rict, ze to tady probirame uz par mesicu :-D

              0 0
            • Manas  

              Hele, resime, jak si to predat – nahodou nebudes mit cestu od nej smerem do Prahy? Nepospicha to, ale hledame nekoho zodpovědného :)

              0 1
    • Manas  

      Tak uz ho mam v ruce :)

      Tahle barva.. s tou oranzovou .. to bude prdel :)

      4 0
      • vojtechposmourny  

        Jo, to bude dobrý, hodně dobrý :-)

        0 0
      • TJK  

        fajne! s oranzovou to bude imho hodne dobry!

        0 0
      • -b-n-x-  

        Svítí to v noci?

        0 0
      • adam320  

        Gratulace! Je to krasny

        0 0
      • Manas  

        Jo, strhal mi to kamos, ze to je mekky ve stredu, ze pri silovym slapani budu drhnout plastem o stavbu. Prej at to rovnou prodam :-)

        No, jesteze vozim 2.4 plaste, slapu frekvencne a mam jen 78 kilo :)

        0 0
        • TK75  

          Nešlo o šlapání…šlo o chování v zatáčkách atd prostě třmen za středem dellal, že zadní stavba je směrem nahoru a dolu tvrdá, ale do stran plave, takze přesně obráceně než by člověk chtěl

          Takhle to tenkrat psal na dolekopcom, ale já bych se z toho hned nehroutil…pojezdíš a sám uvidíš sám.Naše hospodský řeči tady jsou fajn, sranda atd ale reálně je potom všechno u každýho úplně jinak, třeba někdy i naprosto obráceně než se píše :⁠-⁠D

          0 0
          • Manas  

            Tak nějak to vidím taky. Chvíli bude zábava a pak se uvidí :)

            Ten kámoš je ten co to testoval :-)

            0 0
            • TK75  

              Teď to hlavně chce rychle postavit, at si můžeš na sněhu hrát na Megavalanche :⁠-⁠D:⁠-⁠D není nic lepšího než pustit kolo sněhem z kopce, tomu může konkurovat snad jen svíčková od maminky

              1 0
              • Manas  

                Jako .. ja na to seru, mam neco co nema kazdej. no a bude to mit mouchy, no. Co se da delat … nejak to preziju :D

                A uziju si to .. :)

                0 0
        • maajkee  

          Jezdil jsem Sirrius, což vypadlo dost podobně a rozhodně se to nijak zvášť nekroutilo.

          0 0
    • Avokadove.toasty  

      Zdravím .. postaví mi někdo v dnešní době 26ku kolo ?

      měl jsem postavený 27,5 s 15,5 rámem ikdyž to bylo na míru pořád jsem se na tom necítil , ikdyž jsem si nechal snížit představec a zkrátit řídítka .

      rád bych se zas projel jako dřív po lesních stezkách , polňačkách , ale aby to kolo něco vydrželo …aby to mělo ty oldschool rozměry pro malé lidi 165 cm …

      v inzerátech jsem toho moc nenašel a nová kola dělají snad 26 ky jen pro děti …přijde mi to jako diskriminace malých lidí :))

      0 0
      • novas752  

        Se 165cm nemůžeš mít na 27,5" problém, stačí vhodný rám. Jezdí na tom i o dost menší lidi.

        Na 26" je stále těžší a těžší sehnat kvalitní komponenty. Vidlice? Už dávno se nedělají lepší xc pláště? to samé…

        0 0
      • mr.nikdo  

        Mam tu RB CR, u ktereho uvazuji o prodeji.

        V profilu nastavene na mych 170 cm.

        0 0
      • mr.antik  

        Ti teda nevim ale že by těměla na plňačkach omezovat 27,5 si fakt nemyslim. Měřím podobně a rozhodně mě velikost kol neomezuje ani v krutopřísných pasážích. Vlastně to není vůbec poznat.

        Každopádně koukej na geometrie a porovnávej s tím co jsi měl. Ale pokud sis nechal snižovat představec v servisu tak nevim nevim co z toho dokážeš vydedukovat.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Taky mě to překvapilo.

          Přijde mi že na ten druh použití by byly právě lepší větší kola. Já pořád jezdím 26, a teď když jsem jezdil po uslapanem sněhu plném hrbolu, tak bych rozhodně mnohem raději bral 29.

          0 0
    • Manas  

      Ochutnávka … Není to dodělaný, je potřeba posunout zadní kolo ještě o 6mm vzad. Sedlo asi vejs, nevim. Ještě sem na tom neseděl. A kola sou špinavý, není to umyté a tak dál … Jo a teď se loupe, mno.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Ubral bych podložky pod predstavcen

        0 0
      • novas752  

        Jo jo, představec dolů. Přední kolo na těhle geometriích musí být zatížený. Jinak to nefunguje.

        0 0
        • Manas  

          Dyk to pisu! Jeste sem na tom nesedel :-)

          0 0
        • maajkee  

          Tak přední kolo zatíží při jízdě, to bych nepaušalizoval takhle. Zase čím vejš řidítka, tím lepší dolekopcom, obzvláště v prudkých pasážích, to si musí každej nastavit podle sebe a neexistuje na to žádná poučka.

          0 0
          • adam320  

            Ne, takhle to presne nefunguje u hardtailu

            0 0
            • nksh  

              Proc by to na HT melo bejt jinak? Tam je to naopak jeste zduraznene vidlici v sagu.

              Hosi globalni trend riditek posunutejch co nejniz za kazdou cenu, vyvrcholil tak pred 3 rokama :)

              0 0
            • maajkee  

              Proč by to nefungovalo?

              0 0
              • adam320  

                Protoze zadek do zadnyho sagu nejde a ty tema riditkama nahore neprenasis vahu tak dolu jako kdyz je mas niz. Nedostanes zadek tolik nad zadni kolo a zaroven nadlehcujes to predni

                To co dela kolo schopny jet z kopce je HÚ

                Ja jsem s tim na svym kole laboroval celkem dost vcetne zdvihu atd, kde to samozrejme potom oblivnuje i vysku stredu(tady bylo urcite velky prekvapeni kolik to udela)

                Ale pokud nemas extra malej ram, tak proste u HT to neva smysl mit tolik podlozek pod predstavcem

                0 2
                • maajkee  

                  Protoze zadek do zadnyho sagu nejde a ty tema riditkama nahore neprenasis vahu tak dolu jako kdyz je mas niz

                  Nesouhlas, vše je jen o pozici těla, nikdy jsem neměl poct, že by mě něco limitovalo ohledně posedu jít ještě víc nad řidítka, tam je to jen o psychice, kolik ti hlava dovolí.

                  Nedostanes zadek tolik nad zadni kolo a zaroven nadlehcujes to predni

                  To mi vůbec nedává smysl, tím, že máš výš řidítka, nedostaneš zadek tolik na zadní kolo? I kdyby to z nějakýho důvodu platilo, asbsolutně nevím proč, tak dáváat zadek nad zadní kolo není naprosto žádoucí při jízdě z kopce.

                  To co dela kolo schopny jet z kopce je HÚ

                  Taky, ale zkus si třeba Whistlera na TT jet s řidítkama o 20cm níž než sedlo a nebo s řidítkama o 10cm výš než sedlo, pak ti bude jasný, co je ve strmých pasážích lepší.

                  Znovu opakuju, počet podložek nemá žádný pravidla, záleží vždy jen na tom jak ti to vyhovuje, co jezdíš, jaký máš řidítka, jaký máš tělěsný parametry, jestli to rád drtíš do prudkýcho kopce nebo jdeš radši pěšky. Tohle fakt nemůžeš ničím paušalizovat.

                  0 0
                  • adam320  

                    Ty se teda v tvejch prudkejch pasazich naklanis dopredu jo?

                    Dobrej vtip:)

                    0 1
                    • Manas  

                      Nechci nejak znevazovat co pises, ale dozadu jdes v podstate jen pri prechodu do a z prudke pasaze … v prubehu sjezdu bych mel prakticky byt v neutralni poloze. Samo zalezi na svahu, ale pro tak 80% toho co se bezne jezdi tohle plati. Kdybych mel byt vzadu furt, tak v kazdy zatacce lehnu, protoze nemam trakci na prednim kole.

                      2 0
                      • adam320  

                        Nevim co se bezne jezdi. Pro mne je prudky to co potrebuju vyresit presunem za sedlo, aby to melo sanci brzdit. Zbytek je naklonena rovina

                        0 1
                        • Manas  

                          Běžně .. nevim jestli znáš Točnou, tak možná Zvolous je z kopce. Zbytek se dá docela v pohodě.

                          0 0
                        • maajkee  

                          Opakuju znova, tak se možná jezdilo v devadesátých a v roce 2000, mrkni treba jak se jezdila Hvezda na Sudetech, vsichni prdel vzadu az na kole a vsichni padali, kolo nemá trakci na předku, ty nemáš prostor reagovat telem na překážky. Prudký pasáže se dneska takhke davno nejezdej, ordel dozadu, zavri oci a nejak to zhrkni. Nejlepe byt neustale co nejvic v attack pozici a az dole kdyz prudka pasaz přechází do roviny das mozna na pul sekundy prdel dozadu.

                          1 0
                          • ceo  

                            Ono to je dost tím, že staré geo byly krátké, takže tam bylo hodně prostoru jít za sedlo. Na nových dlouhých geo je člověk tak natažený, že víc dozadu tolik prostoru není. Spíš se díky teleskopum chodí dolů.

                            V zásade je to ale pořád o tom samém, o rozlozeni váhy na obě kola. Stačí si to nakreslit. Rovina těžiště je nad bb. Sklon, krátký reach a kolmice těžiště jezdce – bb jde nad zadní kolo. Sklon, dlouhý reach a kolmice těžiště jezdce -bb, tak moc nad zadní kolo nejde, protože ruce se neprodloužily a jsou víc vepředu..

                            Takový J-K Weed ale třeba downsizuje a jezdí hodně nad zadním kolem…

                            0 0
                            • novas752  

                              No spíš se větší úhel hlavy + delší představec (a menší kolo) mělo větší tendenci zapíchnout, zaseknout. A stejný úseky se jezdily o dost pomaleji, se sedlem bodnutym v žaludku a snahou přední kolo odlehčit. Dneska to samo od sebe přejede o dost víc, díky nižšímu těžišti ještě víc a cílem je naopak držet přední kolo zatížený aby se s ním dalo brzdit a zatáčet, kromě míst kam by ses zapíchnul i dnes – např. ten ostrý zlom na odjezdu nějakého prudkého šutru, kde se to ale dá rychlým pohybem dozadu krásně nadhodit.

                              0 0
                            • maajkee  

                              Právě naopak, posed se neustále zkracuje i když se délka rámu prodlužuje.

                              Jednak jsou díky větším kolům o dost výš řidítka, dnes se sšlape spíš pod sebe díky napřímený sedlovce, používají se asi o 10cm kratší představce. Takže mnohem víc nataženej člověk na tom byl tenkrát.

                              0 0
                              • ceo  

                                A ty sjíždíš shooty v sedle? :⁠-⁠D

                                Reach se prodlužuje… + ten polozenejsi HA takže F kolo víc vepředu

                                0 0
                                • maajkee  

                                  Reach se prodloužuje, fakt? nekecej :))

                                  Ale jak říkám, posed na kole se rozhodně zkracuje.

                                  0 0
                                  • ceo  

                                    Posed nemá na vlastnosti a techniku sjíždění žádný vliv. protože nesedíš…

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      Však to vůbec nerozporuju. Já psal, že posed se hidně zkrátil, což je pravda.

                                      A když se budeme bavit o „postoji“ tak díky extra krátkým představcům se taky rozhodně neprodloužil.

                                      Reach se neprodloužil o tolik, o kolik se zkrátili představce.

                                      0 0
                                      • novas752  

                                        Ale hodně se rozšířila řídítka. A to má taky vliv.

                                        0 0
                                        • maajkee  

                                          Všechno má vliv, ale rozhodně nějsem na kole nataženější než před 20 lety, spíš mám opačný pocit.

                                          0 0
                                          • Manas  

                                            Kdybys jezdil na 12 let starem kole jeste letos (jako ja na jare) tak bys poznal, ze ta delka se kure vsky zmenila :)

                                            Sem preskocil tech 10 let zmen a je to sakra rozdil :)

                                            0 0
                                            • -b-n-x-  

                                              Hmmm, to mě možná v delším horizontu bude taky snad možná někdy čekat :-)

                                              0 0
                                          • ceo  

                                            Záleží, co si vybíráš.

                                            Mám SingleBe s reachem cca. 400 (představec 80)

                                            Měl jsem Treka L 2013 s reachem 434 (představec 50)

                                            a teď Mondraker v M s reachem 470 (představec 30)

                                            A jsem sakra víc natažený. Na mondrakerovi se za zadní kolo skoro ani nedostanu…

                                            Treka jsem měnil za Mondraker, protože se mi na něm špatně jezdilo do kopců – připadal jsem si moc skrčený. Z kopce „bezpečně“ na zadním kole. S Mondrakerem se tak jezdit nedá, ale ani tam nepustí. Když vymýšleli forward geo věděli, co dělali. Kombinace dlouhého reach, nízkého stack a vyššího BB (350) tě na zadní kolo nechce pouštět ani při krátké CS. Přirozeně táhne dopředu.

                                            ******* je, když to někdo (jako Pišto) začne ****** spoustou podložek pod představcem a řidítkama s velkým rise. Pak komplet rozhodí zamýšlené vyvážení.

                                            I dnes se dá jezdit na zadním kole. Pak to ale chce podle toho vybrat geo – kratší reach, vyšší stack

                                            0 0
                                            • maajkee  

                                              To, že je přirozeně pozice víc na předku neznamená, že je pozice na kole delší. Ono tak ruku v ruce s tím souvisí výška řidítek. Na 26" bikách jse mpřed 20 lety měl řidítka o sakra hodně víc pod úrovní sedla než dnes, což taky natahovalo. Dnes se to vozí na terénní ježdění spíše už i naopak, že řidítka jsou mnohy výš než sedlo. Tudíž ruce nemusejí být taky natažený.

                                              0 0
                                              • mr.antik  

                                                no dobře, ale proč jsi to před 20 lety dělal. Ty principy jsou stejný pořád, to že lidi jezdili nevhodná kola je druhá věc :-)

                                                0 0
                                              • TK75  

                                                Řidítka výš než sedlo nebo níž je přece nepodstatný, když v terénu máš sedlo dole a stojíš.....nebo spíš si prikrcenej k rámu viz obr

                                                0 0
                                              • ceo  

                                                Já tě respektuju, ale tahle debata mi už přijde mimo.

                                                Nahoře jsem psal, jak se mi měnili reach + představce, co jsem měl poslední/ nebo mám teď.

                                                Můžeme debatovat na fyzikou a její interpretací, ale nesnaž se debatovat o mých zkušenostech, které ty nemáš. Respektive máš svoje, které nemám já. Ty sis vybral geo se zkrácením posedu, já progresivistickou geo s prodlouženým vším. Mondrakery jsou dost atypické – v reálu víc než na papíře. Můžeš se podívat na review Superfoxy od JK Weed..

                                                Nicméně nechápu, proč se pořád upíráš k posedu, když debata byla o sjezdu… Jestli si chceš obhájit tvrzení o zkracujícím se posedu, budiž, i moderní (nebo raději progresivní) geo může mít zkrácený posed, ale nemusí. ale je to úplně irelevantní k debatě o poloze jezdce při sjezdu – oldschool vs moderní geo.

                                                S tím, že by to bylo dáno změnou techniky jízdy já nesouhlasím ani trochu. Ke změně techniky jízdy došlo, ale jako důsledek změn geometrií kol.

                                                0 0
                                                • Atilla  

                                                  To není pravda. Lidi co vyhrávali závody, vždy jezdili na předků a kola se k tomu jen doladila. Stačí se podívat na DH z roku 2000.

                                                  0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Přesně tak, a od dob teleskopických sedlovek to jde na libovolném kole. To že lidi byli zvyklí na xcéčku vozit o číslo menší rámy a 12cm představec je věc druhá.

                                                    Na druhou stranu – neznám nikoho kdo by se jen tak „převrátil“ na čumák jen díky pozici nad předním kolem, i když byly dřív rámy a úhly všelijaké. Vždycky to bylo kvůli blbé reakci na terén nebo špatnému použití brzdy. Moderní kola (delší, nižší, větší průměr průměr) , vše jen usnadňují, ale nic zásadního nemění.

                                                    0 0
                                                • maajkee  

                                                  Jo, ja si vybral krátký eLko s reachem 485mm :)

                                                  0 0
                                                  • TK75  

                                                    485 to má když tam je 140 vidle a je v sagu 25% to znamená že staticky to je 470? A ty máš ještě 150 zdvih takže 465 třeba…

                                                    To ti nekritizuju :⁠-⁠D jen si v tom dělám pořádek, protože ty geo jak někdo píše staticky a jinej v sagu, to je bordel

                                                    0 0
                                                  • novas752  

                                                    Rozdíl v sagu a bez udělá maximálně 5mm. Centimetr zdvihu navíc udělá tak možná 2mm.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Centimetr je cca5 mm záleží na HA.

                                                    0 0
                                                  • TK75  

                                                    Udělá víc než 5 mm

                                                    Se podívej jak to má spočítaný Nukeproof

                                                    Vel L REACH 458 staticky a 470 je to v sagu

                                                    Stejně tak u mojí Aky se píše staticky 452 a v sagu 467

                                                    Spešl 455 má teda jak Scout…akorát já nemám 25 ság ale min :⁠-⁠) což je další bordel a už ať je sobota, už chci jetdit

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Hele to už řešíme strašný píčoviny:) Uvidíme se na dubnovým enduro TT nebo v květnu na Lipnu na Blinduru a můžeme to změřit reálně:) pro mě je vždy směrodatný jak rychle dokážu být dole z kopce na určitým kole, podle toho soudím geometrie, úhly a další věci. Zatím furt zrychluju, ale vzhledem k věku očekávám brzo vrchol a cestu zpátky:))

                                                    0 0
                                                  • TK75  

                                                    Jo jo…hele mě sice baví rychle z kopce, ale jak rychle mě nezajímá…spíš to jak to dělá různý věci, jak se s tím jede třeba technicky nahoru, pomalou techniku, ale i flow, nebo tak…to je ale tím že terén za barákem je rozmanitej, takže chci od všeho trochu :⁠-⁠)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Jasný, to má každé jinak, mě zatím furt zajímá ta rychlost:) s tomu podriziju na kole všechno:)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Tak statickej údaj nikoho nezajímá, vždy je to podstatný v sagu. U fulla je tohle jednoduchý. Mám HT s delším reachem než enduro 160/170mm :)

                                                    Mimochodem o tolik moc se to neliší, 485 bez sagu ti neudělá 465, to zas prrr

                                                    0 0
                                                  • TK75  

                                                    Nezajímá, ale někdo píše takovej a jinej makovej a je v tom akorát bordel

                                                    485 bez sagu ti udělá 475 a další ti vezme tvoje vidle 150 versus 140 udávaná u geometrie bfe…takže jo 465–470 tam budes mít staticky s tou 150

                                                    Plus mínus?:⁠-⁠D

                                                    No Chromag to není…u L 497

                                                    Já na to koukám abych věděl pro sebe třeba do budoucna.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    K čemu mi je statický reach?

                                                    0 0
                                                  • TK75  

                                                    K porovnání s těma co to pisou staticky…abych az budu chtít delší reach než mám teď, si nekoupil kolo co ho ma vlastně stejnej nebo kratší, protože moje to má psaný staticky a tamto v sagu

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    U HT je to správně vždy jen v sagu, pokud to nekdo uvádí jinak, nemá smysl uvažovat o koupi. :)

                                                    0 0
                                                  • TK75  

                                                    :⁠-⁠D

                                                    0 0
                                      • ceo  

                                        Bavíme se o tom, proč se na moderních geo odpovídající velikosti nejezdí na zadním kole,ale drží se víc ve středu.

                                        0 0
                                        • J1RKA  

                                          supeer, diky tyhle debate to zacinam malinko chapat :D

                                          0 0
                                        • Manas  

                                          Hlavně to jde ruku v ruce s velikosti kol. Byt hodne nad zadním kolem, napr na 29" biku, to bys pak uz nikde nezatocil jak by to bylo neobratny.

                                          0 0
                                          • TK75  

                                            Když jsi nakousnul tu velikost kol :⁠-⁠) mě jde tenhle způsob (jen snížit těžiště k rámu, nebo klidně jít do vidle, když je naproti zase výjezd) o dost líp s 29 …u 27,5 si pamatuju že jsem tolik otrlej nebyl

                                            0 0
                                          • ceo  

                                            A 26 s váhou nad zadním kolem zatočíš?

                                            Podle mě se to strašně komplikuje. Jsou 2 body, které na kole ovládáš – kontaktní plochy pneumatik. Vůči těmto 2 bodům skládáš působící síly a to prostřednictvím 2 „převodových bodů“ – řídítek a BB přes pedály. A těm dáváš menší implusy tahem a tlakem (v menší míře), nebo (zásadnější) změnou těžíště svých desítek kg…

                                            A to je v zásadě celé.

                                            0 0
                                            • Manas  

                                              Souhlasim s tebou. Naprosto … Principy jsou stejny.

                                              Jen je pravda, ze majorita lidi drive skutecne jezdila vic vzadu, coz bylo dano geometrii ramu dost casto (kratsi TT). A to je to co jsem myslel ja :)

                                              Jak pises o delsi geo Mondrakeru – tak me to nejvic ovlivnilo jezdeni pri prechodu na 29" Sel sem do Lka, coz se ukazalo jako super napad ackoliv to bylo tak na hrane. Ted Moxie je hodne podobna a dokonce tusim ze asi o centak delsi na eTT na coz se uprimne docela tesim :)

                                              0 0
                                        • maajkee  

                                          A já tvrdím, že to není ani tak geometrií jako vývovjem stylu ježdění. Jezdit s prdelí na zadním kole vídám i dost lidí na modernách strojích.

                                          0 0
                                          • Manas  

                                            Coz je dost smutny. Učíme to porad. Je to proste špatnej postoj a lidi akorat z kol v terenu padaj kdyz tak jezdej :)

                                            0 0
                                            • novas752  

                                              No jo protože to ie přirozená reakce nevyježděnýho bikera. Má pocit že se každou chvíli převrátí otb a tak se to snaží kompenzovat. A jak se tim doatane do nepoužitelný pozice tak se nemůže technicky posunout a je v pasti z který je složitá cesta pokud mu to někdo neřekne že to dělá blbě.

                                              0 0
                                            • adam320  

                                              Me pripada podle ty cely debaty, ze bud jedes celou dobu tak ci onak a nic mezi tim neexistuje. Chapu, ze jsem tu diskuzi rozpoutal ja, ale porad nevim proc vidite ten svet tak cernobile.

                                              Tech situaci, kdy je naprosto spravne jit za sedlo je nekolik a podle toho v cem jezdis se do nich bud dostavas nebo ne a cela ta vec zacala u HT trail biku.

                                              Ale i presto jasny, principy zustavaji stejny nebo velice podobny, je to kolo.

                                              Dam vam krasnej priklad a muzete si ho jit vsichni vyzkouset. Nepotrebujete ani kopec

                                              Jedes plnou palbu a najednou prekazka nebo neco kvuli cemu potrebujes velmi rychle zastavit, proste obe brzdovy paky na co nejvic max co muzes v ramci adheze…

                                              Kam das vahu pokud chces zastavit co nejrychleji?

                                              0 0
                                              • goofy  

                                                To je jasné. Nad přední kolo, a stojíš hned! :-D

                                                0 0
                                                • adam320  

                                                  Asi jo, pokud umis salto:)

                                                  0 0
                                                • Manas  

                                                  Mi to připomnělo jednu akci, kdyz jsem si koupil svyho prvního sjezdaka – Norco .. asi v roce 2006. 203mm kotouče, serizeny brzdy, kotvy. Nechal jsem to doma, jel pryc a tata tam mel zedniky. Prej – koukejte co si ten nas pitomec koupil za kolo, 70 tisic to stalo. Jeden z nich si to pry jen pujcil aby vyzkousel ty brzdy … Rozslapal to, vzal za brzdu co si myslel ze je zadni a bylo to. Kolo stalo na metru, pan letel tak 5 … Zlomeny zapesti. Ja totiz vozim brzdy obracene :)

                                                  0 0
                                                  • goofy  

                                                    Hehehe… Opačné brzdy to je vždycky peklo… :-) Já tak málem letěl, když jsem si půjčil kolo od kámoše. Celou dobu jsem si říkal, brzdy jsou obráceně v.ole! Pak jsem za to vzal a bylo… Ještě, že mu to moc nebrzdilo :-D

                                                    0 0
                                              • TK75  

                                                Já dělám různý věci …třeba když se proplétám v úzkym prostoru stromy-balvany, tak dávám sedlo skoro dolů a jedu vsedě krokem s nohama jak vlk když ukradl zajíce kolo

                                                0 0
                                                • Manas  

                                                  Ja nekdy na sedle i stojim! Takova hruza! Surfer se tomu rika :)

                                                  0 0
                                              • Manas  

                                                Nevidíme to cernobile. Ale reagovali jsme na snahu dávat rodla nizko. Proste kazdemu to vychazi jinak a ja treba ted uz vim, ze vic jak o 2cm niz ty rodla davat nebudu. Uz mi to neni prijemny.

                                                A s tim zastavenim, ano, jdes zadkem dozadu, ale nikoliv moc. Jen tak abys nesel OTB, ale mel nejvetsi trakci na prednim kole, protoze to te zastavi nejrychleji. Kdyz pujdes moc, predni bude odskakovat. Je to jeden ze zpusobu kterym lidi ucime, ze predni brzda neni nepřítel ale nejvetsi kamos. Tech deti co prijde, ze jim maminka, a zhusta i tatinek, rikaji ze nesmi brzdit predni brzdou protoze jinak by upadli je strasne moc.

                                                0 0
                                                • adam320  

                                                  Ta snaha davat rodla nizko prave nevim kde se v ty debate vzala. Ja jen popsal svoji zkusennost s tim co se mi delo, kdyz jsem je dal moc vysoko

                                                  Momentalne mam na ht Nukeproof scout v xl 170mm vidle a 10mm pod velmi kratkym predstavcem(30mm)

                                                  Nemyslim si, ze to je nizko

                                                  Ale je rozdil mit 130mm zdvihu tak jak tam z fabriky patri a dohanet to podlozkama. Ja to zkousel, opravdu…bylo to podobne vysoko jako ted a vubec to nedavalo smysl, nehejbalo se na tom dobre, spatnej uhel v loktech, protoze pri snizeni tela jsem se toho drzel jak za mimino za detskou postylku.

                                                  Ted kdyz to ma nejakej zdvih(a uz by h to na to znovu nedal, ale to je na jiny povidani) tak to pri zanoreni alspon umoznuje se dobre natahnout velmi rychlym pohybem vzad a neztratit silu na riditkach

                                                  Mozna jsem neumetel ve vyjadrovani, ale zadnej instruktor jsem nikdy nebyl a velmi pravdepodobne ani nebudu(neprosto sebekriticky:))

                                                  0 0
                                                  • Manas  

                                                    Tady je BF, trolli se fest, obcas kazdej mele o voze a druhej o koze. Tak to tady proste je :)

                                                    Ale ted uz chapu ten koment, ted si popsal ten pripad co te k tomu vedl a uz rozumim. Ja tam zatim mam to co je a uvidím jak se bude jezdit. Rezat to muzu vzdy, nastavit uz tezko :)

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    170 uz je na scouta moc, v tom pripade se nedivim minimu podložek pod představcem

                                                    0 0
                                                  • adam320  

                                                    160 by stacilo, ale nebyla kdyz jsem objednaval

                                                    I tak je to celkem vpoho, vim o vice lidech co ji taky vozej v tomhle zdvihu a jsou spokojeny. Ale jak jsem psal vyse, znovu uz bych to neudelal, je to zbytecny

                                                    Bohuzel mam prasklej ram a budu muset objednat novej, takze holt jeste jednou to vlastne udelam:)

                                                    0 0
                                                  • TK75  

                                                    A co budeš kupovat?Nového Scouta žluťáka?

                                                    0 0
                                                  • adam320  

                                                    Jo

                                                    S tou firmou i geo jsem spokojenej, je to solidni vyrobek za slusny penize, poslal jsem to pri padu v bahne do velikyho sutru a zdformoval spodni ramovou trubku, pak jsem jeste boural tyden na to docela drsne kvuli prednimu rafku kterymu zkolaboval v klopence vyplet, pristi sezonu uz na tom jezdit nechci

                                                    Prasklina je mikroskopicka a nijak se nezvetsuje, na kolo jsem se po ty nehode vratil vlastne az po sezone a odjel 10 dni ve FL, ale porad na to myslim a nechci se zabit:)

                                                    Pro pobaveni prikladam foto, byla to rana jako z dela:D

                                                    0 0
                                                  • TK75  

                                                    Novej Scout je moc pěknej…kdybych před rokem nebral Identiti, tak bych koupil Scouta a nejspíš 27,5 model.Ale aspoň jsem poznal co dovede 29 :⁠-⁠D

                                                    0 0
                                                  • adam320  

                                                    Ja mam prave 27,5 a pujdu do toho znova

                                                    Na 29 bude enduro

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Tak snížit zdvih je poměrně snadná věc.

                                                    0 0
                                                  • adam320  

                                                    Jj, prave proto jsem ji koupil a az ude novej ram, tak to udelam

                                                    0 0
                                          • Tomcat  

                                            a není to takhle o tom že ty lidi mají to kolo špatně nastavený a špatně zvolenou velikost? Samozřejmě že pokud při předklonu se hůř dýchá , nedej bože aby jsi třeba mačkal víc břicho protože to má špatnou geometrii ala psací stůl. Tak je to vede k tomu, že prostě zatím sedí jako za psacím strojem.

                                            Ono to pro někoho se to zdá naprosto nemyslitelné , ale mnoho lidí prostě běžně nechce/nemůže dát třeba 1000 nebo 1 500Kč navíc, aby změnili délku představce, nebo sedlovky ,vy podložkoval , případně sedlovku bez ofsetu s offsetem. A tak jak to kolo koupí je finální často hodně kompromisní.

                                            A nějaký bike fitting No tak to už je úplně sci-fi.

                                            0 0
                                            • maajkee  

                                              Já už nevím :) ja jen vím, že jezdím mnohem vic na předku než pred 10,20 lety a vím, že když na kole slapu tak sedím mnohem víc jak bába s nůší než pred 10,20 lety :)

                                              0 0
                                              • adam320  

                                                Tak to se asi deje nam vsem, pokud nekdo nejezdi na veteranu:)

                                                0 0
                                        • -b-n-x-  

                                          Hele, když už to tady padlo: jaxe s tím moderním tedy jezdí po zadním? Tedy, jaxe to zvedá na zadní?

                                          0 0
                                          • TK75  

                                            Zmáčkneš zadní brzdu, navahnes se dozadu a s prislapavanim do pedálu poskalujes dopředu :⁠-⁠D

                                            0 0
                                          • Manas  

                                            Uplne stejne jak 26. Jen to musis udelat spravne a nesulit to jen tahanim rukou.

                                            Doporucuju celej serial – Kyle and April rides bike. Pak dodam odkaz.

                                            0 0
                                            • Manas  

                                              https://www.youtube.com/watch?…

                                              Maj to dobre zpracovany.

                                              0 0
                                            • -b-n-x-  

                                              Seriál mě asi nezajímá. Musím si to vyzkoušet

                                              0 0
                                              • Manas  

                                                Podivej se na dil kde maji wheelie, usetri ti to mrak casu. Napriklad vysvetleni proc nenechavat sedlo uplne nahore, proc tam nedavat nejlehci prevod .. atd..

                                                0 0
                                                • -b-n-x-  

                                                  To bych bral tak před 22 lety :-)

                                                  0 0
                                                  • Manas  

                                                    Hele, nikdy neni pozde se ucit novym vecem a opravovat ty stare … u me se tohle nastartovalo kdyz jsem byl na campu u Pepy Dresslera … no a pozdeji diky tomu u nej pomaham na krouzich pro deti a dospele :D

                                                    0 0
                                                  • -b-n-x-  

                                                    Samozřejmě se mám pořád hodně co učit, případně opravovat ty staré špatné chyby.

                                                    Akorát zrovna ty dvě veci jsem vyřešil už před těmi léty no :-)

                                                    0 0
                                  • mr.antik  

                                    posed si nastavíš jak chceš přece, ale reach ti nastavuje výrobce.

                                    0 0
                                • TK75  

                                  A podle mistra Doctahawka je právě ten dlouhej reach dobrej k tomu, aby u hardtailu posunul váhu dopředu na vidlici, pryč ze zadního kola, kde dostává jezdec největší sajgon při jízdě přes nerovnosti :⁠-⁠)

                                  Vestoje samozřejmě :⁠-⁠)

                                  0 0
                    • novas752  

                      Když tam neni hladký plynulý odjezd ale končí to nějakym malym rádiusem nebo zlomem do roviny nebo odskokem ještě dolů tak tam jdeš dopředu abys měl poté prostor na potřebný pohyb dozadu, ale ne úplně nadoraz do propnutých rukou. Na moderních dlouhých geometriích se stylem „prdel dozadu co to jde a doufáš“ jezdí málokdy, to už musí být fakt ukrutně prudká skalka s parádně dlouhym plynulym odjezdem a stejně si tam necháváš ještě trochu rezervu.

                      0 0
                      • Manas  

                        Ja bych jeste pridal to, ze to je stejna vidle jako jsem mel na RB. To melo postavenejsi hlavu, takze efektivne jsem byl vlastne vys nez to co je na fotce. A tam sem rozhodne nemel problem, ze bych byl nejak moc vzadu. A to i po proslapnuti tlumice. Takze ja si myslim, ze na prvni dobrou to pojede pekne a podlozky jsou spise kosmetický problem.

                        Ale jak rikam – uvidíme az se projedu :)

                        0 0
                      • adam320  

                        Hele majkee tady vyrukoval s prudkou pasazi, pouze na to jsem reagoval. Ja chapu, ze to pro vetsinu lidi znamena sklon beznyho schodiste a vubec se tady nechci dohadovat o tom co kdo z nas jezdi.

                        Kazdopadne to, ze pod predstavcem na takovym kole nema bejt 7cm podlozek viz foto, ktery rozpoutalo tuhle diskuzi si stojim. To je proste stejnej nesmysl, jako jeho tvrzeni, ze „cim vejs riditka tim lip se na tom jede z kopce“

                        Ja bych tyhle teorie o tom, jak se vubec nechodi za sedlo cestou dolu nekdy hrozne rad videl na zivo na mistech, ktery ja osobne povazuju za prudkou pasaz, asi jsme se nikdo nepochopili. Ale vite co, radsi ty krky vubec nerezejte, nasadte na to 12 centaku podlozek a poradny vlastovky at se vam jezdi dobre z kopce:)

                        0 0
                        • Manas  

                          Žádný takový .. vlaštovky. fuj! Řidítka ze Sobi 20! To je punk!

                          Hele, aktuálně to je spíš kosmetický problem. Záleží na BB dropu, jak moc to bude vysoko/nízko od roviny sedla. Protože nejraději je mám stejně vysoko pro slapani. Tak uvidím jak to vyjde. Může se taky stát, ze budu muset vidlici vyměnit/zvednout.

                          Do ty doby než se projedu je všechno jenom teorie :-D

                          0 0
                          • TK75  

                            Já to věděl…vy tam ty zdvihy dáváte jen abyste mohli šlapat s rukama nad hlavou a sedět jak doma v křesílku :⁠-⁠D:⁠-⁠D

                            0 0
                        • theedge  

                          Tak předpokládám že to asi není setup kokpitu kterej bude jezdit – prostě to tam naskládal, protože zatím nechtěl řezat krk vidle …

                          0 0
                        • Atilla  

                          Bože, to jsou kecy.

                          2 0
                    • maajkee  

                      Ano, přesně tak, je zadouci v prudký pasáži být co nejvíc na předku, jinak se stává kolo neovladatelným a jen doufás jak to dopadne ;)

                      1 0
                      • adam320  

                        Takze treba tady to delaji vsichni spatne ne

                        0 0
                        • maajkee  

                          Máš tam fotku dropu a pak všechno nájezd do prudkýho, tak samozřejmě chvíli nad zadní taky jdeš, ale pak musíš jít zase dopředu. Navíc nikdo z těch jezdců nijak extra vzadu za sedlem není.

                          Na fotce sjíždím skoro kolmou skalku, tady je to názorný, ruce pokrceny skoro dopravyho uhle a jsem porad dost vepředu. Pokud jdes hodne za sedlo, máš ruce natažený a dole tě to vykopne.

                          0 0
                          • Atilla  

                            Hlavně v čem by ti v těchto pasážích pomohli níže řídítka? V ničem, je to kravina. Naopak na prudší tratě se vždy dávají řídítka výše.

                            Kdybych neměl za barákem 5,5m vysoké prudké skály, tak držím hubu, ale tohle jezdím každou vyjíždku.

                            Teď u nás byl jezdit týpek z LBC co to má slušně v ruce a musel si vzít druhé kolo co má víc do XC a říkal, že největší limit byly nízká řídítka.

                            0 0
                            • maajkee  

                              Přesně tak, nevidím jedinou výhodu v takovymhle terénu mít řidítka nizko.

                              0 0
                              • adam320  

                                Tezky to mame.

                                Ja taky nechci riditka nizko a ani je tam nemam

                                Od zacatku jsme se odvijeli od „moc vysoko“

                                Staci si to tu projit od zacatku

                                0 0
                                • maajkee  

                                  A jak to změříš? To jak máš vysoko řidítka neurčujou jen podložky, už to chápeš? :)

                                  0 0
                                  • Manas  

                                    Me na cele te situaci fascinuje to, ze v podstate jde o to, ze jsem vzal komplet osazeni z kola, na kterem spokojene jezdim rok, na jine kolo, ktere se prilis geometrii nelisi od stareho. Jediny co chybi je zdvih – a ten ti v podstate jen „zvysuje vysku riditek oproti BB“ :)

                                    1 0
                                    • TK75  

                                      Nicméně bf moudrost říká, že podložky reach zkracují kdežto zvýšená řídítka zachovají 

                                      Vyzkoušet, naladit a potom teda ty Sobi vlajdy :⁠-⁠D

                                      To jen jako na uvolnění atmosféry… pochopitelně já netuším jak ti reach sedí, jaký široký řidítka tam budou a co vůbec chceš atd

                                      0 0
                                      • Manas  

                                        To jo, jenze ja zvysena riditka mit nemuzu, musel bych dlouho vybirat tvar a zakriveni. Mam rad riditka otocene vic dopredu a nahoru, takze je mi na kole prijemnejsi agresivnejsi pozice. Uvidime, jak to bude kompatibilni s tim jak se kolo bude chovat, myslim ze uz docela dobre vim co chci a diky tomu ze dva roky ucim jezdit na kole ostatni lidi, tak to snad dovedu i poznat :D (doufam)

                                        Jinak budou tam ty same co mam – Sixpack Kamikaze v kombinaci s 35mm predstavcem. Ty mi sedej do rukou asi nejlip z toho sem mel tu cest vyzkouset. No a v nejhorsim .. ty ze Sobi 20 mi umoznej jezdit skaly co jsou vice nez kolme …

                                        0 0
                                      • maajkee  

                                        Tak jasný, reach zkracuje i zvyšování zdvihu vidlice.

                                        0 0
                                  • adam320  

                                    Chapu:)

                                    0 0
                            • adam320  

                              Nevim. Ja s tim na svym ht hejbal dost a kdyz jsem mel rodla vejs, tak me to omezovalo v pohybu i v prenaseni teziste, zmenil se uhel rukou i loktu coz v bordelu neni zadouci…aspon ne u me, a presne pri potrebe zatizit to predni kolo jsem musel celej vejs. Tim pak zvedas i cely teziste

                              0 0
                              • Manas  

                                Nj, to je treba hodne nevyhoda pokud das na HT ktere ma relativne nizkdo stred vysokou vidlici. A hlava je taky treba vyssi. To pak nemas jinou moznost, nez to dat rodla bud uplne nizko a nebo vymenit vidlici za nizsi. V tomhle je treba se docela koukat na geometrie ramu nez je clovek koupi .. aby pak nebylo prekvapko :D

                                0 0
                          • ceo  

                            Matení ve slovech.

                            Ono se říká jdeš dopředu, jezdit vepředu. Ale jít dopředu je reálně návrat zpět na střed. A jezdit vepředu taky není vepředu, ale na středu místo nad zadním kolem..

                            slutečně víc dopředu se chodí u stoppie apod.

                            0 0
                            • maajkee  

                              To je už jen slovickareni:)

                              0 0
                              • ceo  

                                Je, ale zajišťuje lepší pochopení. Nejsou tady jen zkušení enduristi, takže pod jezdit vepředu si mohou představit mít soustavně víc váhy na předním než zadním kole.

                                0 0
                      • adam320  

                        Hele trochu hra na kocku a mys

                        Oba dva vime, ze se na tom kole neustale hejbes a pokud to neni uhlazena pesinka, tak proste to zadni kolo kope a to v prudkym kopci ja osobne kompenzuju pohybem zadku vzad

                        Ja mam radsi riditka tam, kde vetsina lidi co yak pozoruju

                        0 1
                        • maajkee  

                          Uf, to nemá smysl. Řidítka se dneska vozeji se zvýšením od nula do 40mm, délka hlavy se pohybuje od 100 do 150mm, výška vidlice se liší o nekolik cm dle zdvihu, tam je tak strašně moc proměnných, že naprosto nemůžeš urcit kolik podložek je správně. Kamarád vozí pod představcem snad 4cm podložek a koukal bys co všechno sjede, ja jsem byl zvyklej vozit podložek minimálně, ale taky mám momentálně víc než dřív, protože mi to dolekopcom a hlavně v prudkých pasážích prostě vic vyhovuje.

                          0 0
                          • natureman42  

                            me taky – momentalne 2×15mm podlozky, riditka zdvih 25mm. Predtim jsem mel 2×10mm podlozky, ridla zdvih 35mm. Tj. na soucet stejne, ale 35mm zdvih riditek byl pri slapani po rovině už moc. Takhle jak to mám ted mi celkem vyhovuje, uvidim jeslti nezkusim ubrat 5mm, taky to jeste neni finální stav..

                            0 0
          • Manas  

            Presne tak .. ja s tim dost laboruju, treba na RB jsem menil vysku tak 3× za sezonu a melo to dost velkej projev na jizdni vlastnosti. Tak tady to budu resit prubezne, jak to prijde pod ruku :)

            0 0
      • maajkee  

        Bude to hezký, ale tyhle strašidelný kliky bych zahodil, jestli se někdy Shimano opravdu nepovedl nějakej design, tak u těhle starých slx klik, který se prkaticky nikdy nehodily k žádnýmu kolu :) Dneska za litr koupíš mnohem hezčí Deorka. Ale těším se na výsledek, bude to hezkej bike!

        1 0
        • Manas  

          Ja uz nad tim premyslel .. jeste mam na dirtu Funn Hooka DH .,.. cele cerne :D .. asi to prehodim. Na dirtu me SLX vubec neserou, jsem lehkej :)

          0 0
    • Manas  

      Tak postaveno na kola, jezditelne. S predstavcem se bude hejbat, az uvidim co v terenu.

      4 0
    • Manas  

      Toz výsledek https://bike-forum.cz/…ixle-v-pixle

      0 0
    • TK75  

      Tak jsem na tom něco odjezdil a je to bezva stroj.Zadní stavba tolik nekope jako u Aky, to je k nezaplacení, takže Aka bude asi singlespeed do nepohody..ta tuhost se k tomu hodí

      Snad mi Majkee odpustí, že zadní kolo, co mi vlastnoručně zapletl, používám na Spešl :⁠-⁠D

      1 0
      • Manas  

        Ja snad na to o vikendu na chvili vlezu za svetla abych zkusil jak to jede v utazenejch zatackach a jak to jde do vzduchu :)

        1 0
      • maajkee  

        PCH! :)

        0 0
    • Fran-tic  

      Omluvte kvalitu fotografie a kompozici našeho raw paneláku pod beskydami. Každopádně jsem to nevydržel a cvaknul hned po přivezení kola od našil slovenských bratrů. myšlenka je mít qayrona k izzu a gravelu na tahání dětí a občasné blbnutí. Za cenu ktera nepřekročila významně hranici 20 tis je to celkem slušný a líbivý těžítko. Což mě přivádí k myšlence, co s Norcem, které sloužilo doted ke stejnému účelu :). Nějak se mi to sešlo sakryš.

      2 0
    • TK75  

      Tak už i Santa poridil hátečko

      2 1
      • Slyther  

        Značka Santa Cross

        0 0
      • adam320  

        Taky uz nekde boural

        0 0
        • TK75  

          :⁠-⁠)

          0 0
        • TK75  

          Jo, Fast Trak se dá použít na to na co se ptáš…

          Nicméně Ground Control je mu hodně v patách, ale navíc má opravdu už dostatečnej grip a speciálně pro ht je fajn poněvadž je mekouckej takže vzadu supr

          Ale FT jsem měl tu starou verzi, teď ta nová 2,35 vypadá že ma o něco větší vzorek

          0 0
        • BlickM  

          aby ne … když nemá ani brzdy ani pedály

          0 0
    • Manas  

      Tak jsem se na tom .. pres antibiotika, uz trochu svezl. A predchozi problem, kdy mi to nechtelo jit na zadni a do manualu byl teda uplne lichy. Mel jsem od posledniho svezeni pauzu mesic a ta asi vyresetovala obvody ovladani kola. Takze se ted vytvorila nova mapa a bunnyhop a zvednuti do manualu jde uplne v pohode samo.. komedie tohle :)

      O vikendu snad konecne poradne svezeni s partou .. tak uvidim :)

      1 1
      • TK75  

        Já mám vypozorovany, když se v sobotu nasnidam tak mi to nejde a nejede …když nejím nic, tak mi to lítá :⁠-⁠D

        2 0
        • Manas  

          Me bylo hlavne hrozne blbe s tema ATB .. ale proste jsem chtel zkusit jestli o vikendu, kdy mame s Pepou secvicnou na sezonu, nebudu za uplnyho kretena. Protoze zatimco vsichni jezdi, ja jsem na tom sedel asi tak jednou na cestu do prace a to mi to ukrutne neslo :D

          0 0
        • -b-n-x-  

          :-D :-D :-D

          0 0
    • Manas  

      Spokojenost. Ted o secvicne mi to sedlo a musim rict, ze me to bavilo jak nikdy :)

      2 0
      • Elwing  

        Pěkný, kde jste cvičili?

        0 0
        • Manas  

          Bylo hnusne, takze sme se sesli na Jahodnici. Pepa ma i nejaky videa na Insta .. docela prdel, jsme si zablbnuli a zkouseli nejake ucici metody. Ale bylo strasne mokro, takze dirty a i pumptrack byly tak jako na hrane jezditelnosti :(

          0 0
    • Kovboj007  

      Zdravím, chci se zeptat. Mám v plánu postavit trail bike na rámu https://www.dartmoor-bikes.cz/…-p-3895.html?…

      Jakou by jste doporučili vidlici?

      Zatím mám ve výběru

      https://www.koloshop.cz/…rvena/132484

      https://www.bike-discount.de/…ered-boost-1?…

      Nebo klidně nějakou levnější, která by fungovala. Už tak jsou ty vidlice pro můj rozpočet nahraně.

      A ještě bych chtěl doporučit záplety pro 1×11 nebo 1×12 shimano ořech.

      Rám bude ve vel. S a v červené barvě.

      0 0
      • natureman42  

        Jestli chceš kolo na fakt ostrý zacházení (skoky atd), tak vem Lyrika ve 160mm, rám to umožňuje.

        Z2 je max. 150ka a je to spíš trailová vidle, byť poměrně odolná. (mám ji sám na svým trail HT, mrkni mi do profilu)

        Záplety bych řešil třeba osvědčenou kombinací DT Swiss nába DT350 s příšlušným ořechem (11s HG, 12s MicroSpline/xD) + ráfek DT SWISS XM 481. Dráty pak adekvátní DT Swiss, Sapim etc..

        Případně já teď nedávno koupil hotový trailový záplety takový nižší střední třídy od jedný nejmenovaný italský firmy, ale doporučovat je tady nebudu, odpůrců proč ne by se tady našlo jistě dost.. ;-) (mám rovněž updatováno v profilu, zatím velká spokojenost)

        0 0
      • theedge  

        Jenom bacha Z2 ma uchyceni jen na 160 mm kotouc. S adapterem tam das max 180. Fox ji takto popravil aby moc nekonkurovala F34 …

        0 1
        • novas752  

          To je divné že mám 200mm kotouč

          0 0
          • theedge  

            A ty jsi zase kousavej :-) co jsi tam nacpal za adapter ?

            0 0
            • vaclaw  

              Já mám taky 200 mm kotouč a v manuálu jsem našel, že 203 je max. Ale je možné, že to je nějaká novota. Jinak za mě je ta Z2 na trail HT super, pokud nechceš vyloženě 160 zdvih. Jenom se na 29 nedělá ofiko ve 150mm (teda aspoň to píšou na stránkách), ale pokud vím, dá se tam nacpat shaft z Fox 34 a na těch 150 se dostat. Mě ale 140mm stačí, stejně drncá zadek, takže se na tom v bordelu tak nerozvášnim.

              0 0
              • theedge  

                Dik. Kamos tu Z2 vozi a na ty 160mm navarky nadaval.

                0 0
                • novas752  

                  No post mount 160mm je, ale neni problém tam 200/203 dát, stačí použít +40/43mm adaptér.

                  0 0
                • natureman42  

                  já to na 203 předělával rovnou při koupi – z výroby tam byly pekelný 180 mm SMRT!10 kotouče, takže jsem rovnou v krámě vybral ten SM-MA-F203P/P adaptér, dal tam 4 pisty Shimana a Galfer 203 kotouče a ani nepřemejšlel, že by to nešlo.. :-)

                  2 0
                • goofy  

                  Proč na ně nadával? Tyhle navářky tu byly léta, než někdo vymyslel, že se budou dávat větší. Adaptér je na to za mě i lepší, než ten ze 180 na 203, protože pěkně pevně drží, a tím pádem dělá méně bordelu při seřizování.

                  0 0
        • natureman42  

          taky 203mm Galfer na Z2

          0 0
      • Micey  

        Nebyl by lepší Pike, na pevňáka? Ráfky bych řekl proč nevzít rovnou FR541..

        0 0
        • vaclaw  

          Tak záleží na stylu jízdy a váze jezdce, žejo, ale nemyslím si, že na HT jezdí moc lidí, co tam uživí toho Lyrika. Takže taky myslím, že Pike by se možná hodil víc.

          0 0
          • TK75  

            A chce rám velikost S…to bude lehouckej prcek :⁠-⁠D

            A i kdyby ne, 35 nohy na trail ht jsou ok…pike určitě v klidu i pro prasatora

            1 0
            • vaclaw  

              Tak třeba koupí kvalitní vidli, zvykne si na měkký chod, zpohodlní a ztloustne. Pak bude nadávat, že se mu Pike kroutí ;) Ale jinak díš pravdu.

              0 0
        • natureman42  

          já myslim, že i na pevňáka Lyrik proč ne.. :-)

          2 0
          • novas752  

            Málokdo na ht jezdí takový bomby aby enduro vidlice ocenil. Ale jo, je to taky možnost.

            0 0
            • TK75  

              Moje šílená žena jezdí bomby na grevlu

              Hardtail se jí nesmí dostat do ruky, jinak bych musel já pořídit enduro fulla abych měl náskok

              2 0
          • adam320  

            Taky vozim:)

            0 0
            • natureman42  

              ten ram vypada moc dobre, kolik to ma reach?

              0 0
              • adam320  

                Tohle je XL, rv 2020. 27,5 rafky s 2,8 minion. Reach je 475.

                Brzy prestrojim na 2023 ram v L, lezi v garazi uz dost dlouho:(((

                0 0
        • maajkee  

          Nebyyyl! :) Lyrik optimální :)

          Jinak na Dartmooru jsem vozil 150mm Aurona, ten rám toho snese hodně, 140–150 vidím jako optimální zdivh na takový kolo.

          0 0
          • vaclaw  

            Rám toho snese fakt hodně, za sebe můžu říct, že určitě víc, než uživatel (nebo teda aspoň já :)

            1 0
      • TK75  

        A víš že v tom odkazu mas starej primal…66 hlava (bez sagu) Teď má Dartmoor novej rám s jinou geo

        https://www.dartmoor-bikes.cz/…-p-4129.html

        1 0
        • Jan D.  

          Pěkný. Hezčí jak ta předchozí verze. Není ale ten efektivní úhel sedlový trubky nějak moc položený se 140mm vidlicí?

          0 0
        • Kovboj007  

          Jj, vím, že to je starší rám, ale připadá mi to divné. Mluvil jsem telefonicky s chlapíkem na Dartmooru a ten mi řekl, že mají poslední kus ve velilosti S a to ve 29 a v červené barvě. Prý je to model 2022–2023. Tak jsem mu řekl, že ho objednám. Na stránkách, ale mají jen tuhle starší verzi. Tak nevím, kde je chyba. Původně to mělo být na 27,5, ale není S rám skladem. Kolo je pro syna cca 47 kg, 153 cm. Ještě jsem uvažoval o rámu vel. M, že by dorostl, ale nevím jestli doroste do vel. M. Myslím, že při jeho váze mu bude stačit vidle Z2.

          0 0
      • KoumakCloumak  

        A jakej máš celkovej rozpočet, docela by mě to zajímalo, na kolik celkem takovej „normální“, nic speciálního, vyjde kolo na rámu Dartmoore?

        0 0
        • Kovboj007  

          Celkový rozpočet je do 40000 kč. Jenže ono se to vyšplhá spíše k 50 000kč????

          0 0
          • KoumakCloumak  

            No tě pic, já čekal na hliníku, kde rám vyjde na 10k spíše do 40k (ale nikdy jsem to nepočítal). No tak nic, moc přeju a nešetři, nebudeš na tom jezdit týdny a ani měsíce, že, ale spíše roky :-)

            0 0
            • Kovboj007  

              No to já myslel taky, ale vidle+rám 23000kč a to jsme na začátku… Chci to postavit na SLX 1×12 s koly Fulcrum red metal 5.

              0 0
              • natureman42  

                u tech Red Metal 5 bacha na modelovej rok – letošní novinka je přepracovaná – měla by být o něco lehčí, s lepšíma nábojema a má vnitřní šířku i30.

                (předchozí verze se dělaly v menší vnitřní šířce 27mm, maj trochu jiný náby a nižší nosnost – dá se to poznat i podle jiné grafiky písmen)

                0 0
          • Manas  

            Uprimne, klidne bych se podival na bazar. HT endur tam je docela dost a i s Lyrikem nebo Yarinou … Jak Dartmoor, Nukeproof a nebo RM.

            0 0
            • TK75  

              Bývá často něco…občas mrknu na bazar a jako nedávno tu byl primal za třicet a tak podobně

              Trail ht má dnes v nabídce snad každý..i Pells treba

              https://www.pells.eu/…1-brick-red/

              Ty zatím na bazaru nejsou, ale časem určitě :⁠-⁠D

              0 0
            • Kovboj007  

              Ko, ale žádný ve vel. S. Projíždím bazary celkem pravidelně a neviděl jsem žadné.

              0 0
              • Manas  

                i v FB marketplace?

                0 0
                • Manas  

                  Tak mas pravdu, sem se podival a nejmensi je M.

                  0 0
                  • Kovboj007  

                    Pokud by šel koupit nějaky rozumny HT vel. S na výšku postavy cca 155cm, tak bych ho vzal. Jenže ono nic. Po měsíci hledání jsem se rozhodl, že ho postavím. Je to spoustu peněz na kolo pro 13-letého kluka, ale co už. Možná pošetřím na levnější vidlici, ale nevím. HT jsem ještě nestavěl.

                    0 0
                    • Manas  

                      Uprimne bych mozna klidne stavel 27.5 a dal bych nizsi vidli … tak tech 140 – 150 max. Aby to zase synek nemel moc tezky na manipulaci a vubec ovladani. Kdyz pak das na vidlici nizkej tlak a je hodne zanorena aby to s jeho vahou nejak chodilo, tak aby to nebylo spis na skodu.

                      Kolik vazi?

                      0 0
                      • novas752  

                        27,5" na ht imho úplně neni cesta, menší kola drncaj víc.

                        0 0
                        • Manas  

                          To sice jo, ale taky zalezi cim to obuje a hlavne jak je synek „silnej“. Aby pak v technickym trailu netrpel tim, ze manipulace s kolem je za trest (delsi rozvor, vetsi rotacni hmotnosti atd). Tezko rict, takjhle od stolu, co by bylo lepsi :)

                          0 0
                        • goofy  

                          A 29 při 155 cm ano? Mít trail bike, kde ani nedá prdel za sedlo, aniž by si ji přidřel je imho na houby. Tady bych šel taky cestou menších kol… Ale vím. Já jsem divný…

                          1 0
                          • TK75  

                            Nejsi…to je přece normální, že každý jezdí nějak a co je dobrý pro něj může, pro druhýho být na houby…a naopak :⁠-⁠) od toho je bf, aby ti někdo řekl od klávesnice co potřebuješ :⁠-⁠D

                            0 0
                          • novas752  

                            Tak na pevňáku je místa dost i pro 155 kluka si myslim. Navíc než to dostaví bude mít 160. :-)

                            Neni to jednoduchý no, na menší kola bych zase měl tendenci dát širší pláště (nějaké 2,5–6) ať to drncá trochu míň = nebylo by to o nic moc lehčí.

                            0 0
                        • TK75  

                          Přesně.. bohužel jak mám 27,5 rád, tak rozdíl to je značný.Nejen jak to drnca, ale i to odskakování zadku při sjezdu.Navic jsou i daleko schopnější tím že se předek líp převaluje, drží rychlost atd

                          Jak jsem měl Orange rád, tak to bylo jak flusbrok proti kulometu:⁠-⁠)

                          Ale zase na 29 si nejezdím k dětem do skejt parku zablbnout

                          0 0
                          • Manas  

                            Tady tazatel nakonec upresnil ze se bavime o kole pro 155cm syna .. vahu zatim nevim, ale aby to nebylo ted kolo na kterym zabijes tu zabavu … to bych byl opatrny.

                            0 0
                            • novas752  

                              Tohle prostě hodně záleží na konkrétnim terénu. 27,5" ht bude zábavnější = hbitější jenom na docela hladkých stezkách, jakmile to začne drncat tak na těch větších kolech prostě jedeš snadněji a rychleji. Ještě snad nějaké sakra prudké sjezdy s utaženýma zatáčkama, ale to moc nepředpokládám.

                              0 0
                            • TK75  

                              To asi jo… když to je tezký

                              Já si na tom užíval tu hravost, ale nějak mě to jezdit v terénu nic moc nenaucilo mi přijde.To až na 29 jsem se trochu posunul

                              Ale u někoho menšího to může být jinak, to jo

                              0 0
                      • Kovboj007  

                        Tak jsem mladého změřil a zvážil:) Má 152cm a 45kg.

                        Jelikož naskladnili rám Dartmoor Primal 27,5 ve vel. S barva cosmic, tak je výběr jasný. Dle mě je na 29 ještě malý. Na tomhle kole vydrží dloho. Výbavu jsem zvolil následující.

                        Rám Dartmood Primal 27,5 vel. S barvy cosmic

                        Vidlice RS 35 Gold 140mm

                        Kliky Shimano M6100 1×12 170mm

                        Kazeta M6100 1×12 microspline

                        Přehazovačka M6100

                        Brzdy M6100 2-píst

                        Sedlovka teleskop. Traz X

                        Kola – stále nemám

                        Pláště předni Maxxis Forekaster 2,4, zadní Maxxis Rekon race Exo 2,25

                        Kola by se mi líbila https://www.bike-discount.de/…ano-wheelset ale Tru Axle jen 142 mm.

                        0 0
                        • novas752  

                          Kliky bez diskuze 165mm a RS 35 nevím nevím.

                          0 0
                          • Kovboj007  

                            Kliky bude mít 170mm bez diskuze. A co je špatné na vidlici RS35 gold? Cena 7900. Je něco lepšího v téhle ceně.

                            0 0
                            • novas752  

                              Kliky 170 mám na trail ht já se 178cm. Na celoodpruženym kole mám 165… On na tom bude šlapat jak do zelí.

                              RS 35 neni zrovna nejcitlivější (klasický lowend sram produkt, který stojí tak trochu za prd), za podobný peníze se dají sehnat různé verze Aionů, Axonů 34, Auronů.

                              0 0
                            • skaj  

                              Kliky jsou nesmysl. Blbe se mu pojede a jeste si bude doj*bavat kolena… V tomhle rozpoctu bych ten litr ozelel a koupil neco takoveho https://www.pepebike.cz/…160mm-cerna/

                              Navic – vydas ho ted, ale ty kliky se pak zase dobre prodaji…

                              0 0
                              • Kovboj007  

                                Nebudou mít kliky problém s kazetou 1×12 Shimano?

                                0 0
                                • skaj  

                                  Hele retezovou linku a kompatibilitu s ostatnim konkretne na Dartmooru a tvoji konfiguraci jsem neresil, jen posilal odkaz na prvni co jsem nasel (ono jich zase tak moc neni). A navic – kdyz nemas kola, jak vis jakou budes mit kazetu?:)

                                  0 0
                                • PatRyck  

                                  Budou z důvodu řetězové linky. Tahle je neBoost. Takže tak jako tak budeš měnit převodník a budeš si muset vybrat 3 mm offsetem bud Alugear nebo Garbaruk. Zrovna jsem na tom taky pat hodin strávil.

                                  Každopádně i tak ti stejně hrozí, ze budou škrtat o zadní stavbu.

                                  Škoda, ze jsi nenapsal o par týdnu dřív. Mohl jsem té zahrnout do objednávky.

                                  0 0
                                • PatRyck  

                                  Budou z důvodu řetězové linky. Tahle je neBoost. Takže tak jako tak budeš měnit převodník a budeš si muset vybrat 3 mm offsetem bud Alugear nebo Garbaruk. Zrovna jsem na tom taky pat hodin strávil.

                                  Každopádně i tak ti stejně hrozí, ze budou škrtat o zadní stavbu.

                                  Škoda, ze jsi nenapsal o par týdnu dřív. Mohl jsem té zahrnout do objednávky.

                                  0 0
                        • kycis  

                          Kliky bych dal taky 165, na trail to bude lepší. Ta vidle bude fungovat tak nějak, má ji manželka, jezdit se to dá, ale s lepšími vidlema se to nedá srovnat. Ale teď jsem třeba viděl na bazaru Lyrika za osmičku, byl skoro nový, a to je jiná liga.

                          Na fotkách je prckovo Meta, je to prozatím na 26 kolech, origo tam jsou 27.5.

                          Když mrknes kam vychází sedlo když ho zasune, zadkem občas brousí, takže 27.5 bylo od tebe správný rozhodnuti. Měří 142cm a váží cca 35 kilo. Právě ta vidle je to, co mi tam trochu vadí, vyladit odskok tak aby to chodilo nějak konzistentně v celým zdvihu je skoro nemožný. Plus se změní a teplota a všechno znova. Co se s tím děje při jízdě si radši nepředstavuju :) Ale zas když si vzpomenu co jsme měli my jako děti, asi to prcek přežije :)

                          0 0
                        • PatRyck  

                          Kliky fakt jen 160 nebo 165 mm max. Holka s podobnou výškou na 27,5" rámu S má teď dokonce jen 155 mm. Na kolo primárně pro sjezdy by mu to 155 mm taky stačilo.

                          Zadní kolo 142 mm s centerlock dáš do Boost rámu s adaptérem na 6 děr.

                          Kdyby ti stačila vidle SR Suntour Epixon TR Elite 27,5" se zdvihem 140 mm a hmotností 1,8 kg, tak jednu úplně novou mám navíc. Ušetřil bys pár tisíc a půl kila na váze!

                          0 0
                        • maajkee  

                          Kliky určo kratší než 170, pokud je možnost.

                          RS 35 pro tak lehkou váhu nebude nic moc, je za prvé hodně těžká, za druhý bývá ze začátku hodně na fest ve futrech, používá se hodně na e-biky a je necitlivá, dá se z ty vidlice něco dostat, ale je to dost práce.

                          Za 7 tisíc máš teď čerstvě na bazaru Lyrika, 27,5" neváhal bych.

                          0 0
                    • novas752  

                      Zase to ale pak dobře prodáš když ty kola na bazaru nejsou…

                      Na HT není třeba top vidlice, Suntour Aion 35 nebo i Raidon 34 by měl stačit.

                      0 0
      • skaj  

        Tenhle ram (mam dva) mi tu v M jezdil jak s SR Suntour Zeron 150mm na pruzine, tak s Aionem na 160mm. Ted jezdi na 140mm Aionu ku spokojenosti vsech zucastnenych. Obecne se na vsem dalo vyletit, 160mm byla logicky kousek horsi v prudkych vyjezdech, ale porad v pohode jezditelna.

        V podstate si poznal rozdil po presednuti, ale rychle jsi na nej zapomel.

        Kde byl vyssi zdvih vyrazne znat jsou parky (treba cerna Plesivec) a tezsi traily. Ale cervene traily tam v klidu objizdi manzelka na 140mm aionu. A i tak ji to vyrazne posunulo.

        Co tim chci rict, zdvihu se neboj, unese to dost:)

        0 0
    • Jan D.  

      https://www.merlincycles.com/…-266867.html

      Celkem zajímavá cenovka za oceláčka s pěknou geometrií pro 120mm vidlici. Škoda jen tak dlouhé sedlové trubky a té váhy. 3,1kg rám ze 725 CrMo? Není to nějak moc?

      1 0
      • easyrider  

        Hodně pěkná cena. Tu váhu taky moc nechápu. Ale celkově zajimavej produkt…

        0 0
    • Manas  

      Tak uz sem se dohrabal i k tomu abych se na tom proletel. A musim rict ze me to bavi. NEni to samo tak hravy jako dirt .. ale jak je to lehky tak se s tim da docela slusne cvicit :)

      https://youtu.be/rH84tZFttS8

      2 0
      • adam320  

        Pekny

        0 0
      • TK75  

        Pěkný…

        Ja dneska tři hodky singlespeed …mám tam místo napinaku starou hazku bez řazení.Doporučuji to na Moxie vyzkoušet…je to dobrý ))

        2 0
        • Manas  

          Od toho mam dirta :D

          Ja jeste pak strihnu video kdyz jsem to tocil z externiho pohledu .. ale nevim kdy, to jsem najizdel trail na dirtu. Az sem to mel na tuty, tak sem sel na 29" … prvni jizda tragedie – mel jsem nafoukano na enduro .. v kazdy klopce se to zvejkalo .. druha jizda krasna :)

          Pak jsem pro prdel vzal 26" a hned potom 29" … a uz je to super, hlava si to resi sama. Diky bohu za svalovou pamet :D

          0 0
        • adam320  

          Hruba Skala?

          0 0
      • mr.antik  

        Pěkný, ale ty zvuky, to je nějaký Auron standard?

        0 0
      • easyrider  

        Takhle bych chtěl umět jezdit :) Pěkný. Ten zvuk při odrazu je vidle?

        0 0
      • Tofifee  

        Mně dělat vidle takovy zvuky, tak letí do popelnice :D

        0 0
        • Manas  

          No, funguje dobre, tak jsem nad to povznesl :D

          Ale nerikam ze za rok tam nedam neco jineho .. v hlave mi hloda hlavne vyssi zdvih :)

          0 0
      • maajkee  

        Hezký, ale pokaždý to zakňučení, to by mě jeblo, něco špatně s patronou ne? :)

        0 0
    • orm  

      Jeste jsem ani neslozil svuj Ragley Big Wig a Ragley uz ma v nabidce nove Big Wigy. Barvy pekne, mozna hezci nez nez predchozi model, zvlast ta fialova, ale ta geo uz mne prijde moc – jeste polozenejsi vidlice, jeste vzprimenejsi posed, jeste delsi predni trojuhelnik.

      0 0
      • vaclaw  

        No nevim, jako vypadají moc hezky, z kopce musí letět, ale s tímhle HA, i se SAGem, už mi to přijde na moje použití trochu moc.

        0 0
        • TK75  

          Ragley to píše bez sagu takže těch 63.5 bude o kosek strmejsi…i tak ale ))

          No jo tak to víš že takové Prasátko co ma bez sagu 65.5 na 130 (stejně jako moje Britango se 130) je od toho uz dál..ale výběr je a kdo chce agresivní enduro tak bere

          Na druhou stranu je hodně ht pěkně uprostřed okolo 65 az 66 takže výběr je …buď chci Sherpu nebo Switch9er :)

          Jinak se mi líbí ze ragley pohnul se STA aspon na 75

          Ja mám teď 76 (bez sagu) u 29 a je to super.

          Když dám mullet tak mám 65 Ha a 75 Sta a normálně mi to už lehce nevyhovuje jak jsem si zvxknul na strmejsi u 29 verze mojí singlespeed Big Big Love Britango :)

          0 0
          • vaclaw  

            Jo výběr je velikej, takže si každý vybere, co potřebuje. I těch 63,5° si kupce najde počítám, jenom pro sebe bych už k tomu nenašel využití :)

            Jinak ten setup co píšeš se mi osobně taky dost líbí. Takový celoroční univerzál na vyblbnutí se ;)

            0 0
            • TK75  

              Ragley Marley je peknej 29 nebo 27.5 s 65 hlavou bez sagu…a ani nejedou dlouhou zadní stavbu jako cotic

              I když teda 435 pro 29 je tak prostredek to jsem měl u Aky.Teď mám kratší jen 425 a je to super zábavný

              Škoda ze není marley ocel…prostě piglet tam chybí :)

              0 0
              • Filltos  

                Teď mi došel rám Jeronimo Txabardo, tak sem zvědavej, jak se to bude chovat, je to dost podobný tomu tvýmu Britangu (ještě aby ne :) )

                0 0
                • TK75  

                  ja jsem se do nej zamiloval az po usi )) Nejen jak to jezdi ale i jak ma vsechno navrzeny jednoduse…nikde zadna chyba kde bych se jako mechanik samouk zaseknul pri stavbe

                  0 0
                • Jan D.  

                  Proč vlastně dělá Pedro zvlášť značky Nordest a Jeronimo? Myslel jsem, že rámy Jeronimo jsou jen titanové, ale ono ne. Vždyť je to podobné i designově.

                  Jinak super. Těším se na Jeronimo. Úplně jsem na tuhle značku zapomněl.

                  0 0
                  • Filltos  

                    Netuším, co se tam událo. Txabardo má geometrii něco mezi Britango a Bardino, co jsem tak vykoukal.

                    0 0
                  • TK75  

                    Titan dělá i u Nordest…ja měl zato ze txabardo je reynolds…ale ono je to 4130 jako nordest váha rámu stejna

                    Tak nevím

                    Ale bral jsem to ze jeronimo je „lepsi“ a Nordest pro delnickou třídu )

                    Ale teď je za pěkný prachy jak nordest a je to eu

                    https://www.jeronimocycles.com/…abardo-crmo/

                    Je to na 140 až 160 vidle…ja chtěl mít možnost od 120 do 140 jinak krásný to je moc

                    0 0
                    • Filltos  

                      No nedávno udělali levnou verzi v 4130. Ta cena po slevě mi hodně rychle pomohla rozhodnout :)

                      0 0
                    • Jan D.  

                      Právě cenově to vychází nastejno. Teď Txabardo dokonce i levněji než Britango, které je taky ve slevě. A ten branding je taky skoro stejnej:)

                      Mám dojem, že jsem o tom proč má Pedro dvě značky kdysi někde četl článek. Večer to zkusím dohledat.

                      0 0
                • Filltos  

                  Tak přeskládáno ze starýho rámu a můžu vesele jezdit :)

                  Komponenty žádná sláva, je to takovej low budget.

                  5 0
                  • Lišák  

                    Řetěz Ti z těch Zeronů nepadá? Já je mám na XC HT a musel jsem dát vodítko – padalo to občas i při řazení při jízdě po rovině, žádný hrby, asfalt. Řetěz v půlce kazety.

                    Kolo máš super! Líbí moc!

                    0 0
                    • Filltos  

                      Díky :)

                      Hele nepadal, ani na největším při šlapání dozadu. Ale při seřizování přehazky na stojanu mi to párkrát udělalo a už tam vodítko pro jistotu mám (přece jenom novej rám :) )

                      0 0
      • goofy  

        Je to už nějakou dobu venku. Obnovili komplet celou řadu. Barvičky za mě fajné, geo celkem extrémní… :-)

        https://www.pinkbike.com/…-lineup.html

        0 0
        • TK75  

          a piglet neni…

          mas unikatni posledni kousek )

          Ale nekde jsem cetl ze se uvidi a bude v budoucnu

          0 0
          • goofy  

            Jo Piglet není no… Zůstalo jenom velké prase… :-D Tak uvidíme, jestli se ještě objeví.

            0 0
    • TK75  

      Mam radost…jak jsem jezdil bez řazení tak mě to u Britanga hrozně bavilo.Šaltr jsem dal tak nějak ze zvyku, je to prece nejlepší a funguje to atd atd

      Ale už jsem byl lapenej … jak je to jako single krásně jednoduché, jak to rychle naučí udržet si dynamiku jizdy a brát výjezd utokem..tak jsem si dal tu práci a udělal to trochu lépe (předtím jsem měl kazetu a zaaretovanej šaltr)

      Pořád to není supr čupr co se týče singlkomponentu…ale už jsem aspoň na slušnym začátku a funguje to ))

      1 0
      • novas752  

        Singlspeed trail HT, to už je fakt pro otrlý. :-)

        1 0
        • TK75  

          Proto to dávám jen sem, mezi podobný magory )))

          0 0
        • Jan D.  

          Pro o-trhlý:)… Proč ne. Bude na tom sranda, jako za mlada.

          0 0
          • vaclaw  

            Jako je to trochu obluda (myšleno filozofií, nikoliv vizuálně) ale pozitivně mě to fascinuje ;)

            0 0
        • Ukrutony  

          Nedokážu si představit na něčem takovém jezdit :D Tady se to „někam to namířit a doufat“ transformuje na „někam to namířit a dupat“ :D A kromě toho, že bych do kopce nic nevyjel bych ještě jako bonus na rovině nikam nedojel :D Čili to považuji za velice odvážné sebetrýznění :D

          0 0
      • theedge  

        Nwber to osobne ale prijde mi to jako takova szavba pro stavbu z nudy. K cemu takovy kolo je ?

        0 0
        • TK75  

          V poho…hele z nudy vubec, naopak to bylo jednoduše tak bezvadný ze me to donutilo to předělat.Což jsem ani nechtěl, je s tím celkem ****** a x zádrhelů

          Co s tím..ja to asi nedovedu líp přiblížit…takže tady buď technika…jedou cca od půlky videa

          https://youtu.be/mvmNYFzOwYA

          Nebo spíš pohoda

          https://youtu.be/-03-NDnGJhY

          Funguje to..akorát je třeba trefit převod.Dolu je to stejny ale víc se soustredis abys udržel dynamiku dolu nahoru, výjezdy jsou vestoje a rxchleji což překvapivě na dost věci funguje líp než vsedě

          Bylo to jednoznačně nejlepší ježdění za poslední půl rok ))

          Ale asi záleží kde zijes a jezdis…

          1 0
          • Laudis  

            Sem se to asi moc nehodi, ze? ???? Kazdopadne ja jsem za, pokud na to clovek ma vhodnej teren a nohy, tak to bude proste porad nutit byt ve strehu a udrzovat co nejplynulejsi jizdu. Navic ten Nordest je fakt peknej.

            0 0
          • svoby  

            Mne se tvůj záměr líbí.Jakej si zvolil převodník vs.pastorek? ;)

            0 0
            • TK75  

              Převodník mám 30z a pastorek 21z

              Pneu vzadu je 27.5×2.6 a ground control protože ma grip akorát aby to šlo vestoje a přitom to není pneu co nejede…spíš bych řekl že jede sama

              A důležitý je mít řídítka vysoko aby to bylo vestoje ideál

              0 0
              • svoby  

                To bude bolet v těch vašich roklích mezi skalami:))

                0 0
          • theedge  

            Jezdim kopce tudiz takovej singlespeed je pro mne naprosto nepouzitelny. A i kdyz jedu turistiku a ne enduro, tak je to vyjizdka typu lesy na Vysocine, Česká Kanada, Hostýnske Vrchy …

            Ale ja nejsem typ kteryho by bavilo na kole poskakovat na jednom fleku.

            0 0
            • orm  

              11 let zpet jel nekdo na singlu sudety mtb challenge. 7 denni etapovy zavod, ktery rozhodne neni po rovine. Takze nejak to jde, ale jet bych to nechtel :).

              0 0
              • theedge  

                Tak to ze nekdo skocil z mostu jeste neznamena ze to musim delat taky :-)

                Ale verim tomu ze lidstvo uz vyzkouselo skoro vsechno …

                0 0
                • orm  

                  Ja tim jen chtel napsat, ze s jednim prevodem toho i v terenu lze odjet fakt hodne.

                  0 0
                  • theedge  

                    Ja tomu rozumim, ale otazka je proc. Prehazovacka tu je s nama cca 100 let a myslim ze to neni spatna vec :-)

                    Ale jako jo – pokud nekdo zije v rovinatym terenu tak to muze byt zajimavy. Zvlast kdyz se to pouzije trochu jako dirtak. Kdyz to mas jako 3ti kolo tal proc ne …

                    0 0
                    • TK75  

                      V rovinatym kraji nežiju (hory to ale nejsou no) a přesto me to baví…on mozek přepne a najednou to jde i tam kde bych to sudlal hezky na 30:51 …nicméně mít tu strmé kilometrové hory tak to ani náhodou, ale tady je strmé krátké cca 10 az 50 metrů (to taky většinou vyuziju rychlost ze sjezdu na výjezd minimálně do pulky) a to co je delší zas není tak strmé.Prostě netuším co za tím je ale funguje to.Jezdím normálně tříhodinové a vic smyčky krz raj po stezkách co jsem za ty leta nasel…kolo tlačim překvapivě míň než bych čekal

                      Krása tehle hardtailu je taky v tom že je vše jednoduše venkem takže zapojit šaltr nebo sundat je otázka třech plast pásků a pěti minut ))

                      A proč?No protože jsem zjistil ze to jde, je to zábavný, jezdím jiným způsobem než normálně…ten má svoje minusy to je jasný ale některý věci mi to třeba připomnělo co jsem úplně přestal používat a co třeba funguje i líp plus se soustředím jinak…to zas potom vyuziju i na kole s saltrem.

                      0 0
                      • TK75  

                        A je možný ze mi to připomíná když jsem jezdil trial..to tam taky asi někde dole bude :-)))

                        0 0
                    • orm  

                      Stejne by ses mohl zeptat proc nazev vlakna, kdyz tu mame fully :).

                      0 0
                    • Jan D.  

                      Ono taky záleží, dle čeho měříš kvalitu jízdy. Zda podle km nebo wattů na Stravě nebo mírou radosti a zábavy, kterou na kole při jízdě zažiješ. V tom druhém případě se ideální kolo může u každého dost lišit.

                      Halt je to tu někdy těžký přijít s něčím neobvyklým. Na jaře jsem si ze zvědavosti postavil monstercross (stačilo mi dokoupit třmeny na post mount, zbytek jsem měl) a taky jsem tím tady všechny nepotěšil:)

                      0 0
                      • theedge  

                        Hehe no tak s tim na me taky nechod :-D

                        O beranistech si myslim svoje :-)

                        Ale jinak Km ani waty nemerim a Stravu nepouzivam.

                        0 0
      • TK75  

        Prisel šperk :)

        2 0
    • suslos  

      Aby řec nestala, kdyby náhodou nějaký blázen zde chtěl, pustil bych dal zanovniho Chameleona, rám + vidlici (140+150shaft). Více info zprava.

      Kdyby vadilo tak přidávám alespoň foto :)))

      2 0
    • TK75  

      Gejron útočí…nové stroje https://qayron.com/…rail-ht--c14

      Od pohledu dostal hlinikac delší reach a 65/75 ha/sta pro 130 vidlici bez sagu…29 i model 27.5

      Ocelak 65/74 a reach kratší …možná je u něj geo stejně jako to bylo a zmenou je jen barva.

      0 0
      • Atilla  

        Ty jo to jsou ceny. Koupíš Izzo v karbonu s lepší výbavou něž hliníkové HT.

        1 0
        • File12  

          Pekelný. To ještě nezrkrachovalo? bral jsem je za mrtvý. A když vidím ceny, ani bych se nedivil, kdyby na to brzo nedošlo.

          0 0
        • Jan D.  

          No nevybrali si zrovna vhodnou chvíli na uvedení nového modelu do prodeje:)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.