• Martina21

    plánuji jet na běžky do Norska http://www.viamarpi.cz/…vni-dovolena

    Máte někdo další tip?

    0 0
    • Zbyněk  

      Musí to být super zážitek… ale ta dálka. My jedeme na Šumavu :-).

      0 0
    • Zbyněk  

      Jinak teda mně ten zájezd přijde moc krátkej a i vzhledem k tomu zbytečně drahej. Běžkování na Hardangerviddě bude parádní akorát je to celé bez stromů a není se kde schovat, takže ve větru peklo.

      0 0
    • Jakobo  

      skiforeningen.no

      turistforeningen.no

      Vzhledem k tomu, ze ani doprava neni v cene, tak bych se na to vykaslal. Po Norsku je mnozstvi chat, kde muzete prijit a prespat a dalsi den pokracovat dal. Vlakova doprava funguje vyborne. Do Hardangerviddy si pockejte az na jaro, o velikonocich. To byva nejlepsi lyzovani. A horske bezky. Odkaz DNT. Pokud si chcete zajezdit na bezkach, tak v Nordmarce nad Oslo jsou paradni trate, stovky km, v sezonu 2× denne upravovane, vic na Skiforeningen.

      0 0
    • Sipal  

      Přiživím se – zvažujem běžky někde na severu, docela dobře vypadají přechody mezi sruby nebo chatami na těžko se saněmi. Nemáte někdo zkušenosti nebo informace, jak to celé naplánovat, s čím počítat, jak to chodí na chatách, jak s rezervacemi…? Weby samozřejmě sjíždím, ale informace z první ruky se vždycky hodí. Pro inspiraci,něco takového https://www.adventura.cz/…h-do-abiska/, ale když vezmu že v ceně není ubytování ani strava, tak mi to přijde celkem úlet, i když beru že adventura má ceny vyšší. Nebo jsem něco nepochopil :)

      0 0
      • jeffino  

        adventura sází primárně na pražáky, co maj prachy, takže ceně bych se moc nedivil.

        jinak zajímavý mi přijde finsko -letecky do helsinek, vlakem do rovaniemi a pak už na běžkách, největší pálka asi doprava, ale dá se to vychytat, osobně jsem nebyl znám pouze z vyprávění :-)

        http://www.nationalparks.fi/…ldernesshuts

        0 0
      • piskot  

        Jaká cena by ti přišla ok? Pokud si to budeš zařizovat sám, tak to asi vyjde levněji, ale letenka do Kiruny není zrovna levná záležitost, máš tam v ceně přesuny, průvodce na místě, administrativu s tím spojenou taky nikdo nebude dělat zadarmo.

        0 0
      • Val  

        levnejsi zajezdy na bezky ma minicestovka Radovana Kunce – Viking line. Pred 13ti lety jsem s nim byl v Norsku na kole a rikal jsem si, ze brzy zkusim i ty bezky… no nejak to nevyslo :/

        0 0
      • Sipal  

        Pointa byla, že bychom primárně chtěli jet po vlastní ose, to jsem asi nenapsal úplně jasně. Nerad bych tu otvíral diskuzi, jestli má adventura rozumný ceny nebo ne. Přidaná hodnota zájezdu je samozřejmě ta organizace, ale pokud to obnáší koupit letenky, transfer, a zabookovat noclehy, tak bych se toho zas tak nebál.

        Pak je tam samozřejmě ještě druhá věc, nezdechnout někde v divočině, a to jsem právě doufal, že tu nějak probereme. Je možný, že nakonec pojedem na jistotu s guidem, ale napřed bych rád nasbíral info, jestli to je reálný i jet po vlastní ose.

        0 0
        • kolda  

          já tam byl před pár lety v únoru, fotku jsem dal tady do vlákna. po vlastní ose, spali jsme pod stanem / v záhrabu, myslím že 8 nocí.

          lidi tam potkáš až kolem velikonoc, my tam neviděli ani nohu. jak se vydáš více od civilizace, tak není moc signál (mobil stejně nemáš kde nabít..), takže jakýkoliv průšvih může být nepříjemný (úraz, porucha vařiče, poškození vybavení). chce to mít nějaké zkušenosti se pohybem a spaním v zimě, vyzkoušené vybavení, kterému věříš, některé věci zdvojeny (vařič, zapalovače) atd.

          Hardengervidda je bílá pustina, občas nevidíš nic jiného než sníh. někdy to bylo dost na palici, ale přineslo to zážitky, na které se nezapomíná.

          já osobně bych volil cestu na vlastní triko, z důvodu výběru lidí a silnějšího zážitku, ale nechci vás mít na svědomí :))

          0 0
          • Sipal  

            Jo, Hardangerviddu jsme šli před pár rokama taky, teda v létě, ale i to bylo hodně silný. Potkali jsme vždycky jen jednoho človeka za den, jinak hnědozelená pustina :) Stanu bych se pokud možno v zimě vyhnul, s tím zkušenosti nemám, ale jak čtu ty sruby v linku od Jakoba, tak to je snad naprosto bez problémů.

            Všem dík za info, začíná se to rýsovat :)

            0 0
            • Jakobo  

              Hardangervidda je pustina a celkem nuda, to ti rekne vetsina Noru. Sutr, spora trava, exponovana rovina. Radeji Jotunheim, Rondane a dalsi i mene zname hory.

              V kazdem pripade pockej az na konec brezna, duben, kdy bude aspon trochu tepleji a delsi den. Hlavne ne v dobe velikonoc, to bude vsude plno. Na velikonoce norove tradicne jezdi na bezky do hor. V kazdem pripade musis mit nejakou zkusenost, v horach muze byt hnusne i uprostred leta natoz v zime, mozna vis sam. Tomu se tezko veri. Planoval bych trasu na co nejkratsi vzdalenost mezi chatama, treba jen 2–3 hodiny.

              0 0
      • Jakobo  

        Zaregistrujes se na DNT https://www.dnt.no/hytter/, zaplatis nejaky symbolicky poplatek 200 Nok nebo kolik, dostanes klicek nebo dnes uz asi kod od skrinky s klickem. V chate pak prespis, hodis do kasy penize za prespani pokud je to samoobsluzna chata a druhy den pokracujes k dalsi chate. Imho nic lepsiho a levnejsiho nevymyslis. V chatach si muzes i v nejhorsim koupit jidlo.

        0 0
      • cihla  

        já byl ve finsku na Erasmu před třema rokama a projížděl sem po víkendech od září do prosince národní parky na sever od Rovaniemi – Urho Kekkonen, Pallas Yllastunturin, Oulanku, Saanu, Syotte, Malla. Všude sme spali po srubech a měli stan jen pro jistotu. V každým srubu se dalo zatopit, byla tam sekera, pila, lopata, zásoba dřeva, suchý záchody. Někde i plynová bomba a vařič. Na běžkách sme byli v Pallasu, většinou byly frézovaný stopy nebo aspoň produpaný od jiných běžkařů. Navigace podle map a GPS jako jistota při špatným počasí. Většinu info sem čerpal z http://www.retkikartta.fi/index.php?… – hlavně GPS souřadnice srubů.

        0 0
        • Jakobo  

          Za prespani ve srubech se platilo?

          0 0
          • cihla  

            ne, nikde. všechny byly otevřený. jen se čekalo že po sobě všechno poklidíš a nachystáš tolik dřeva kolik si spotřeboval.

            0 0
    • kolda  

      motivacni foto ze zimni Hardangerviddy :)

      hardagervidda

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.