• pee.tr

    Něco tu už o tom bylo napsáno, ale přesto si dovolím založi nové téma. Několik let jsem jezdil HG50 a třba za loňskej rok jsem spotřeboval 3. Nevydržely nic a po každým namočení v dešti rezly jak lišky hlavně na více ojetých pastorcích. Letos jsem šel prvně do HG80. Dnes jsem cestou do práce jel deštěm a zase se zdá lehce chycená rezem a jak tak koukám, i na těch zoubkách (jezdím hodně malý pastorky) se zas začínají tvořit lehký záhony vymačkanýho materiálu. Můj dotaz zní, jestli je XT kazeta (případně něco od konkurence) ve výdrži ještě znatelně lepší než SLX. SLX mi přijde jako půl pastorků z XT (ty větší) a půl z nižších řad. Rezne XT kazeta? Díky

    0 0
    • Skama  

      XT dle mých zkušeností nerezne.

      0 0
    • scret  

      zalezi jestli nechas kolo v mokru, ve vlhku nekde dyl…

      To pak se muze zdat, ze kazeta rezne, ale vetsinou je to jen „obrousene“ od retezu… Prtze jinak kazeta nerezne…

      U retezu je to od HG 93 vys – ty nereznou…

      0 0
      • pee.tr  

        Se mi stává často, že přijedu třeba po 20km v dešti, převody jsou vypláchnutý a plný vody. Nechce se mi to mazat olejem dokud to je mokrý, ale pokud to neni zrovna na slunci (málokdy začne po dešti hned pálit slunce), tak než ty převody vyschnou, je tam hned rez především ve styku řetězu z pastorkama. Dík za info.

        0 0
        • JakubCh  

          Divné, mám HG 50, nevím přesně, jak starou, já ji jezdím 3 roky, aktuálně 4 řetěz, nestřílí (včas měním řetěz – HG53). Zmokla X krát, ne…u se s ní a po rzi ani náznak. Pravda, je to dost starší HG50, tak z roku 2008 bych tipoval…tak snad se nějak nezačaly ty dnešní fušovat.

          0 0
          • scret  

            „Pravda, je to dost starší HG50, tak z roku 2008 bych tipoval…“ LOL, tak to je dobry, ja mam jednu HG 50, tak z roku 2000, tomu rikam starsi:))

            0 0
    • Kublaj  

      Mám SLXu a rez žádnej :) řetězy od shimana jsem už dávno zavrhl kvůli rezu, zlatej Sram 971 :)

      0 0
      • pee.tr  

        Hm, taky jsem je moh vyzkoušet, sám nevím, proč jsem si koupil do zásoby HG73…

        0 0
      • JakubCh  

        Hm, tak taky jsem si nevšimnul, že by mi HG53 rezla…rozhodně ne nějak výrazně, detailně jsem to nikdy nezkoumal. S tím, že mi řetěz vydrží tak těch 1000km, nějak moc ho nezkoumám, úplný spotřebák. Kazeta je sice taky docela spotřebák, ale ta, co tam mám, ta fakt drží…ale myslím, že ještě jeden řetěz a asi půjde. Už teď jsem čekal, že bude střílet – a vono nic.

        0 0
        • pee.tr  

          Já tak ty 3 řetězy a šla do kytek pokaždý. Loni za 7500km 3 kazety. Jenže je fakt, že já jezdím hodně malý patorky a ty trpí mnohem víc a taky na nich (ve vymačkaných místech mezi zuby) se tvoří rez. Kdybych po mokré jízdě sundal řetěz, tak by asi kazeta nerezla. Aspoň ne tak brzo. Zkusím ho příště nacvakat na větší neojetý kolečka, než ho mokrej odstavím.

          0 0
          • Carloss  

            C9 a deore kazeta a kromě zimy nikdy ani stopa po rzi..:)

            0 0
          • JakubCh  

            Taky taky, zatím vždycky max. 3 řetězy, tahle kazeta je fakt dobrá! :D Nevím, na kazetě rez nemám 100%, řetězy možná lehce rezlé jsou, ale jen tak od pohledu jsem si nevšimnul – moc se s ním nedrbu fakt

            0 0
          • zichis  

            ve styku retez-pstorek to víc rezne ptž se tam ta vlhkost dýl drží, narozdíl od volný části řetězu, krz kterou vzduch může volně procházet.

            Pomůže vytřít ho do hadry. V zimě předtím ještě opláchnouut pitnou vodou kvůli soli.

            U železnejch pochromovanejch pastorků mám tu zkušenost, že na nich k žádnýmu opotřebení nedochází, dokud nepřetáhnu. Kdybych nenasazoval ojetý retezy na druhej cyklus, mohl bych mít jednu kazetu věčně. Ale to je možná taky daný tím, že to nedrtím menší pilou jak 28z.

            0 0
    • Georrge  

      trochu zrezne každá ocelová kazeta, nedělaj se totiž z nerezu, ale z koroziodolné oceli, ta sice rezne míň, ale trochu dokáže zreznout taky. No a pak je tu řetěz, který většinou rezne mnohem víc a kazeta je spíš od něho špinavá :) kvalitní řetězy ale taky reznou míň.

      0 0
      • pee.tr  

        Tak jo, možný to je, že to je od rzi na kazetě jen špinavý. Fakt je ale ten, že ať už rez pochází odkudkoliv, určitě výdrži kazety nepřidá, když ji začne vybrušovat za pomoci běžícího řetězu. Díky za názory, budu muset omrknout trošku lepší řetězy.

        0 0
        • vinca  

          Neskladovat kolo po dešti ve sklepě, nebo vlhké garáži. A hlavně dobře mazat, pak mi nerezne ani deorko . Dobrý mazání tomu fakt zabrání !

          0 0
          • pee.tr  

            Nevím, když to proženeš byť jen relativně čistou vodou po silnici 20km v dešti, tak tam toho po mazání moc nezbyde. Po takovém výletu se snažím kolo nechat venku na vduchu, ale stejně porezne do hodiny.

            0 0
            • scret  

              tak ho nastrikej po svihu mazadlem, ktery vytlaci, vytesni vodu a mas klid v dusi:))

              0 0
            • vinca  

              To je divný. Já jezdím v zimě na snowbike, takže třeba 40 km na sněhu , pak 15 km v břečce, a na závěr 10 km na prosolený silnici. Přijedu domu , a řetěz je furt namazanej. Mazivo tam v podstatě zůstává i po tom , co kolo vomeju horkou vodou ve vaně. A po zimní sezóně rez žádnej. Je pravda, že používám maziva , co stojej jako levnější řetěz. :-)

              0 0
              • pepek  

                Tak řekni jaká maziva, mazání řetězu je vděčné a věčné téma BF.

                0 0
              • scret  

                zrejme nejake zazracne mazivo:)

                0 0
                • pepek  

                  jelení lůj?

                  0 0
                • Kouba_2005  

                  tak třeba tohle používám na řetězy v práci a neumeješ to ničím, kromě rozpouštědel nebo benzínem. vydrží to neskutečně dlouho. na kolo bych si to ale nedal, dost to lepí.

                  0 0
    • lens  

      řetěz a kazeta nerezne ale koroduje vy tupci.:-)))

      0 0
    • kali222  

      tak uz nekdo opravdu „dojel“ nejakou desitkovou kazetu na mtb? pripadne co a kolik prezila. :)

      0 0
      • ememem1  

        ja, prave vcera som ju dorazil po asi 3kkm v blatku, ale teda ako ziadna blatova smrst to nebola. a som z toho dost mimo. XT kazeta po par tisic km. neni to ale prvy krat, asi sa vratim k ocelovym deore. co ma vsak dost prekvapilo je, ze odisla na spodnych 2 resp 3 koleckach, neviem ci to bude tym ze po prechode na 2*10 ich jazdim ovela viac nicmenej ze by vydrzali az tak malo to sa ma prekvapuje. neviem si je niekde chyba alebo co.

        0 0
    • krosmen  

      Jezdím taky převážně malý pastorky (XT kazeta, na krosu)a loni jsem novou nekupoval (11200km). Jakmile mně předloni po nasazení novýho řetězu občas na pastorcích střelilo, dal jsem hned XT kazetu novou. Po cca 1000–1500km jsem tam hodil zpátky tu starší kazetu a po přetažení řetězu jsem tam hodil s novým řetězem zase tu novou. Tak to dělám furt dokola až doted'a ještě mně to nikdy ani jednou nestřelilo, ani těsně po výměně. Výhoda je taky v tom, že nemusím tak hlídat přetažení řetězu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.