• ufoncz

    Zase nám to už dávno přešvihlo tisícovku, takže pro velkej úspěch už čtvrtý pokračování.

    Dávejte sem podstatnější informace – větší polom, dlouhý úseky bažin, zákazy, ale i dobrý zprávy, že už je něco po dlouhý době cajk atd. Naopak každej stromek hlásit nemusíte a zkuset to nezvrhávat v chat, nebo nějaký dohadování, ať to zůstane trochu užitečný. Nemusí to být vyloženě o trailech, i v minulých dílech se tu objevily a dobře posloužily informace o nových cyklostezkách, pumptracích, nebo třeba podjezdech pod rušnýma silnicema.

    Každej pak může přispívat do tabulky se stavem trailů. Ta ale nemá sloužit jako návod, kde co najít (na to jsou kdyžtak kamarádi, Trailforks, Strava, nebo SZ) a taky do ní nedáváme traily, co jsou v NPR.


    Abych to nějak zase odstartoval. Dneska jsem vyjel po hodně dlouhé na Kaštánka, rovnou s pilkou, mačetou a pracovníma rukavicema a především v očekávání nejhoršího. A ono to bylo sotva na půl hoďky práce. Pěšinku v modřínovým lesíku úplně nahoře někdo obnovil, první žlíbek přes potok je upravenej a padlý stromy v poslední části vyřešený. Takže jsem jen vysekal kopřivy na začátku, umravnil ostřužiny a pár malých listnáčů v těch dvou sečích a úplně na konci, odtáhl jeden čerstvě padenej strom a hotovo. Celej Kaštan je zas plynule a bezbolestně jetelnej i v krátkým.

    Výjezd nahoru kolem Praskavice taky cajk, navazující Utahovák udržuju furt. Na jinou stranu od Bílovic, směrem k Arboretu, pro změnu špatný zprávy – trojúhelník lesa, kde byly v poslední době už moc neudržovaný trailíky „Šemíček“, zachvátili lesáci se svojí prořezávkou a v korytu na červené TZ pod fotovoltaikou, kde to láká k vyšší rychlosti, leží kmen v ne úplně malé výšce jako stopka pro většinu smrtelníků.

    1 0
    • poison  

      U rozcestníku Kněží hora pod Útěchovem je červenočernej bidon force co někdo vytrousil

      0 0
    • zbartos  

      Na FB ŠLP Křtiny https://www.facebook.com/slpkrtiny.cz se včera objevilo toto upozornění:

      „Vážení návštěvníci univerzitních lesů, některé z turistických tras jsme museli z důvodu vysokého nebezpečí pádu stromů dočasně uzavřít. Které to jsou a kudy vedou bezpečné obchůzné trasy si můžete přečíst a prohlédnout na mapkách ve fotogalerii. Děkujeme za pochopení. Děláme vše pro to, aby trasy byly co nejdříve opět bezpečně průchodné.“

      Popisky v mapkám v příloze:

      1, Modrá turistická trasa v NPR Býčí skála v úseku: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ, ROZC. – BÝČÍ SKÁLA, JESKYNĚ je z důvodu vysokého nebezpečí pádu stromů dočasně uzavřena! Bezpečná obchůzná turistická trasa vede k Býčí skále po žluté trase přes Máchův památník, viz přiložená mapka. Opětovné zprůchodnění trasy je v řešení. Upozorňujeme, že vstup do národní přírodní rezervace mimo vyznačené trasy je zakázán. (Zákon č. 114/1992 Sb.)

      2, Modrá turistická trasa v NPR Býčí skála v úseku: U SEDMI DUBŮ – JELENEC – POMNÍK je z důvodu vysokého nebezpečí pádu stromů dočasně uzavřena! Bezpečná obchůzná trasa vede po zelené a žluté trase přes rozcestí pod Alexandrovou rozhlednou, viz přiložená mapka. Opětovné zprůchodnění trasy je v řešení. Upozorňujeme, že vstup do národní přírodní rezervace mimo vyznačené trasy je zakázán. (Zákon č. 114/1992 Sb.)

      3, Červená turistická trasa v NPR U Výpustku je z důvodu vysokého nebezpečí pádu stromů dočasně uzavřena! Bezpečná obchůzná trasa vede po silnici a lesní cestě, viz přiložená mapka. Dbejte prosím zvýšené osobní bezpečnosti při pohybu na vozovce. Opětovné zprůchodnění trasy je v řešení.

      0 0
    • ufoncz  
      1. Pěkná kořenová cesta začínající od radaru Skalky nějak takto https://en.mapy.cz/s/cezujofonu a dál pokračujíc mimo to, co je na Mapy.cz, je z 90 procent kaput.
      2. Na začátku Sněhuláka na Svarkově je mega oplocenka, kolem které vedou sice dvoustopý, ale pro MTB momentálně ne úplně nudný cesty (občas to chce i hodně vyskočit).
      3. Trail poblíž Hrádkova („přes skalku“) je v super stavu.
      4. Boskovický stezky plně v provozu, drží to tam bezvadně i v dešti (i na XCO), akorát pumptrack v rozmoklým počasí paní provozní zavírá. Myčka je zdarma.
      5. Trail kolem přehrady navzdory Kireho reportu v minulým díle je udržovanej a krom jednoho asi čerstvě padenýho stromu na překročení, taky v perfektním stavu. Přes novou seč po výjezd nejdál od přehrady je to navigačně trochu složitější, ale je tam postaven dokonce mostík. A po přebrodění Bělé je tam vyladěná výjezdovka s pěkným technickým začátkem https://en.mapy.cz/s/jomecagaba
      6. Kořenovka u plavebního kanálu od Suchého (za penzionem Athéna) vzala společně s lesem tam taky za svý :-(
      7. Trasa Suchý-Valchov s obchvatem Velenova i asfaltu pak objevena takto – viz screenshot s mapou – na začátku celkem fajn sjezd kolem pěkné skály, pak neohrazené pastviny a nakonec traktorem už dlouho nepolíbená a překvapivě čistá lesní cesta. Dalo by se i naopak.
      0 0
      • Kire  

        Ad 5: Je to celý souvisle průjezdý cirka v původní trase?

        0 0
        • ufoncz  

          Ano. Zacatkem leta, kdy jsem se synkem jel jen ten lehkej zacatek, mne domorodec rikal, ze se o to staraji a taky ze jo. Dokonce to nekdo naklikal do Mapy.cz a krome toho uplnyho zaveru k brodu Bele to sedi na zaznam GPX. Mapy.cz teda samozrejme upozornuji na zakaz vstupu v ochrannem pasmu prehrady.

          0 0
    • larssen  

      Zeptal jsem se městského úřadu v Adamově, jak to vypadá s ukončením uzavírky stezky ke Kateřinskému mostu:

      Cesta mezi Adamovem a Blanskem je uzavřena z důvodu rekonstrukce železniční trati Brno – Blansko a pohybu stavební techniky po celou dobu výstavby, tj. od prosince 2021 do prosince 2022. Netuším, kde jste vzal informaci, že by měla být cesta otevřena od poloviny srpna, protože výluka železnice je na 1 rok a stavební úpravy kolem železnice budou probíhat až do poloviny roku 2023.Dosud nemám informaci z kontrolních dnů stavby, kdy bude otevřena cesta mezi Adamovem a Blanskem, ale předpokládám, že minimálně do prosince 2022 to nebude.

      Konec v srpnu 2021 ale tenkrát oznamovala přímo Správa železnic: https://www.blansko.cz/…/detail/4141

      0 0
    • ufoncz  

      (1) Včera ráno jsem se chtěl podívat, jestli už si nevzali aspoň z té žluté TZ od Soběšic k Lachemě ty kmeny z projektu „nízký les“, ale ani jsem se tam nedostal. No, aspoň se tam něco děje a nezbývá než doufat, že si to dřevo konečně hodlají vzít.

      (2) Pepkův sjezdík ke Kaprálovu mlýnu je v dojezdu zabordelen nějakou prořezávkou. Ale našel jsem tomu pěknou zcela mimoasfaltovou návaznost na pěšinu vedle silnice Ochoz-Líšeň, potom rychlý a místy i hezky kořenový sjezd, krátký stoupací teleport po zpevněné a pak už si jen té odbočky všimnout…

      0 0
      • pepek  

        Před dojezdem je třeba odbočit doprava na louku už to říkám podruhý :-)

        0 0
    • ufoncz  

      Od střelnice až po Babice (ZTZ u Čihadla) – https://en.mapy.cz/s/gohudujedo – je to těžebně-bahenní peklo a Dušan nám ani neřekne. U té ZTZ teda bude chvílu trvat, než se z té akce vzpamatuje zase. Největší srance jsou právě tradičně v tom dolíku na cestě hned za střelnicí, takže neváhat, odbočit doprava na ZTZ a nabrat maximálně trochu koňskýho trusu.

      1 0
      • orm  

        Ta fotka rozryte cesty u cedule prirodni rezervace je „super“. To ukazovat orchranarum az budou prudit.

        2 0
        • ufoncz  

          Mám asi i vtipnější foto s cedulí:

          1 0
    • ufoncz  

      Happy Hill už má celkem cajk všecky příjezdovky a na samotným trailu jsou kopřivy už dost na ústupu. Jen před posledním lesíkem nad červenou TZ není vidět moc daleko před přední kolo, ale jinak zcela ok.

      Babí lom přes sedlo po modré TZ a po značce dolů do Podlesí je plně jetelná trasa i za deště.

      Kuřimskej pumptrack se mimo startovací rampu asi pro děcka dá použít, ale údržbě tam teda moc nedávaj.

      Na spodku žluté TZ z Kuřimské hory (u sv. Jána) je fakt hodně střepů. S XC šlupkama to mějte při brzdění na paměti.

      Po letech jsem chtěl najít KH trail, ale zatímco pěšina ke krmelci pěkně zřetelná, trail, jak jsem si ho pamatoval, nečitelnej. Vede to teď nějak nijak, nebo nimrodi svůj boj vyhráli?

      Žlutá TZ z Velké Baby a pak kolem vrchu Bosně zahrádkama do Medlánek je už komplet jetelná – zbylý padlý stromy mají objezdy a je to tak vlastně pestřejší. Deštivo tam taky spíš pomáhá, aby se to nikdy nesypalo a neprášilo.

      Ze žluté TZ od vodárny nad Lachemou lesáci odvezli největší kmeny a zbyl bordel, co se na bajku dá na sílu projet/přejet. Větší kmeny odvezli taky z Kuleho trailu kolem dropu a celá část od paintballu až po křížení s bývalou žlutou už je průjezdná. Někdo tam evidentně hned zamakal a oddělal menší větve. Něco po těžbě vede (zatím?) trošku jinak a jak to vypadá za bývalou žlutou, to jsem nestihl už zjistit.

      0 0
      • Honza03  

        Na tom pumptracku jsem dlouho nebyl, vidět ho v tomto stavu je hodně smutné.

        0 0
      • Lišák  

        Včera jsme s dcerou jeli Happy Hill a někdo zlikvidoval ten strom, co se přejížděl. :-/

        A dobrá zpráva je, že ta zeleň nad posledním sjezdem je krásně pobitá.

        1 0
    • novcze  

      zelená spojka od koní k silnici je rozježděná od bagru a u silnice ještě i před závorou je vidět nějaká stavební činnost, tak jestli tu cestu nehodlají „opravit“

      0 0
      • ufoncz  

        Tam tezil malej harvestor. A celkem setrne k ceste – nenechavali na ni nikdy kmeny a ani vetve. To delali, aby to pak vzali bagrem?

        0 0
        • novcze  

          bylo to rozježděný, asi protože teď chcalo, možná od harvestoru, nejsem odborník na stopy pneu… projet se to prostředkem nějak dalo, kolem závory před i za jsou vysypaný šutry, nějaký žlutý stroj dole taky byl, nějak jsem to nezkoumal, měl jsem to asi vyfotit :)

          0 0
          • ufoncz  

            Tak jo, oni tam fakt zas najeli tim svym buldozerem, udelali z toho dalnic a spodek vysypali hrubym makadamem, aby se jim to u skladek dreva nebahnilo asi. Komplet se po tom mekkym (i po tech sutrech) ted jezdi na ho… A z hezkyho mista je zas na par let hruza.

            1 0
            • Polka  

              Stopy po buldozeru jsem zaznamenal i v okolí Křtin a Jedovnic :-/

              0 0
            • pepek  

              Ani jsem radši nejel nahoru. Další pěkná cesta pryč.

              0 0
              • scoty  

                Včera jsem na tebe myslel, když jsem hledal volačo pekného z Rudice na Skalní mlýn a na modré do Klepačova jsem se lapl do jílové pasti.. :)

                0 0
              • scoty  

                Nakonec pěkný sjezdík tadyk:

                Pozice na mapě

                https://mapy.cz/s/hukulazetu

                0 0
                • pepek  

                  Ten už byl aji ve kvízofkách :-)

                  0 0
                  • scoty  

                    Není možná:)) no hlavně že byl na mapě.. I když to značení v Krasu je pro neznalého dost tragické, např zelená kolem kaolínu v Rudici je na mapě z druhé strany než ve skutečnosti což mne mírně zmátlo ofšem žena po ní v klidu došla do Jedovnic.. I se psem :)

                    1 0
    • mat.libor  

      Z Kandie do Podolí je už komplet položenej asfalt.

      2 0
      • Polka  

        Jj, ale spíš jen první hrubá vrstva.

        0 0
        • Bogar  

          Tak snad to dělá někdo, kdo jel v životě na kole a nezprasí to, jak tu cyklinu z Kníček.

          0 0
          • Polka  

            Swietelsky – ti tady v okolí už něco stavěli, tak by to mělo být celkem ok.

            0 0
      • Polka  

        A z Podolí už pokračují na Velatice.

        0 0
        • mastihuba  

          jsem docela zvědavej, jestli inženýři řešili splavování hlíny z pola a jestli ten základ unese soupravu s 20t vlečkou, ne že bych ten asfalt od roku 1996 co sem začal jezdit do práce nevyhlížel, ale když už se to dělá… v každým případě už nebudu muset řešit jestli okolo rohlenky a nebo ráno pucovat prach ze žiletky :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Mohli by Ti tam dodělat na odplavování ty brody jak z Jinaček. :-D

            0 0
          • pepek  

            soupravu s 20t vlečkou? Eurovia odmítla reklamaci zvlněné ostravské dálnice s tím, že je už po dvouleté záruce. Na cyklostezku bych tipnul tak: 3 měsíce?

            0 0
          • Polka  

            No…tady by to mohli zohlednit, protože pokud na to pole náhodou zasejou kukuřicu, tak to bude peklo.

            0 0
    • ufoncz  

      Tak Kuleho celej začátek až po bejvalou žlutou cajk. Po ní je pak potřeba jet dolů (nebo se pustit do brigády na pokračování Kuleho – ale možná tam lesáci budou ještě aktivní) a navázat tím fajn houpacím trailíkem těsně vedle ex-žluté. Do Zamilca od spodku Soběšic, resp. vršku Muldy (celá trasa po závodech samozřejmě v super stavu) teda opět minimálně jedna dost dobrá varianta.

      0 0
    • poison  

      V sobotu je v Marihuánským omezenej provoz na 2ce a očekáva se velkej pohyb na stoupacím viz fb

      https://www.sazimelesynovegenerace.cz/?…

      0 0
    • scoty  

      Po letech je zas krásně sjízdný sjezdík od Kamechů do Kočičáku:

      https://mapy.cz/s/hevusametu

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tam někdo prosekal ty ostružinový plantáže?

        0 0
        • scoty  

          Vyrostlo okolí a plantáže už nemaj tolik světla… :)

          1 0
    • o.unca  

      Zdar, jezdí někdo v Hořicích? V tabulce naposled údaje z května…-(

      0 0
      • Cipísek  

        Zdar, minulý týden jsem chtěl sjet od vysílače a bylo to zapadaný, sotva viditelný, na další jsem nekoukal.

        0 0
        • ufoncz  

          Od vysilace se to uz nejezdi dlouho. Levandule ma smysl jen v tom spodku pod modrou. Jedle a Lomikamen by me taky zajimaly, kdyz uz nebude vedro na ty stoupaci mordory tam. Minimalne jedna lajna od hriste je zcela cajk – bracha tam byl nedavno, akorat on moc nevi, kde vlastne jede :-)

          0 0
      • o.unca  

        Odpovím si sám:

        • Jedle jenom do půlky, ale perfekt.
        • Pravá i Levá výborné.
        • Lomikámen skvělý.
        • Kinedril bez vršku ok.
        • Pravá od hřiště (nevím, jak se jmenuje) zapadáno listím, nečitelné.
        • DH vypadá ježděný, ale nedávali jsme.

        Až budu u pc doplním do tabulky…

        1 0
    • ufoncz  

      Jak jsem psal vedle v kvízovkách, obchvat hřiště u Soběšic je v super stavu. Pak si dejte bacha na poněkud hlubší koryto https://en.mapy.cz/s/hukugupuka v pokračování na lesní hřbitov. Fotka klame – na přeskočení je to dost a na použití jako komprese zase moc strmý a hluboký (aspoň pro moje kolo teda :-)).

      Modrej sjezdík na Panskou louku překvapivě čistej, padlej stromek se dá přejet vlevo. Ale v tom neznačeným pokračování bacha hned ze začátku – i po několika suchých dnech je tam zničehonic jílovitý blátíčko, na kterým i drapáky solidně sáňkujou.

      Kuleho trail po křížení s bývalou žlutou TZ vedoucí do Zamilca pořád špatný, ale ani nevím, jestli to vadí, Začátek od paintballu je po těžbě průjezdnej a o pár tech. prvků bohatší, pak kus po té bývalé žluté (po těžbě opět zajímavější, že se nedá pálit jen rovně) a pod nejprudší částí najet trailík doprava a užít si kličkovanou přes ten žlíbek.

      0 0
    • poison  

      Tam se to asi zase vyjezdí spodem pod koncem těch prefabrikátů.Ko­níkářům tohle asi taky nebude vyhovovat a čemba už asi lávku nepostaví.

      0 0
    • ceo  

      V trailech se objevil pro mě nový trail – Zavřený (Bučín). Předpokládám, že to je něco nového místo zavřeného Pigstyho. Navedl by mě někdo, kde na Bučíně ho najdu? Vede někde od začátku Pigstyho směrem na Tetčice, nebo to je na druhou stranu od Pigstyho?

      0 0
      • dethroned  

        Startuje ze stejného místa ale rovně a jde jen po asfaltku, některé pasáže jsou složitější, protože je to…zavřený..:) + malinkatý dvojáčky, když nedoskočíš tak se asi nic nestane.

        Ale teď je vše zapadaný listím, asi bude problém číst stopu. V plánu je samozřejmě vyčistit, včetně Pigstyho, jak bude čas.

        0 0
    • larssen  

      Je to už trošku dál od Brna, ale nevíte, jak je sjízdná tato stezka od Opatovic směrem k Ruprechtovu?

      Byl jsem na ní jen jednou před dvěma lety a na konci se vynořil totálně zabahněný. Je to takový vlhký les a zrovna tam před tím něco tahali lesáci. Metrová koryta polotuhého bahna a žádná možnost to nějak obejít. Od té doby se jí bojím… :-)

      0 0
      • dzolo  

        Mám stejnou historickou zkušenost a raději tam nejezdím :-D.

        1 0
      • orm  

        Ahoj, jel jsem tam v pulce cervence v ramci vrcharske koruny. Jel jsem na gravelu a dal jsem to, ale pamatuji si, ze kdyz jsem tam najel, tak me kvalita te cesty dost prekvapila. Nebylo to uplne gravel privetive prostredi. Blata ani moc nebylo, spise takove zarostle a rozbitejsi. Na mtb bych to neresil, ale na gravelu uz tam nepojedu :-). Jak to tam vypada ted bohuzel nevim.

        2 0
        • babicak  

          Pěkná akce, skvělý výkon, to se pořádá každý rok?

          0 0
        • larssen  

          Ano, to je ona. Našel jsem si poznámku, když jsem tudy tenkrát jel: „Problém nastal po odbočení na stezku, kde jsem nějakou dobu nevěřil, že jde o cyklotrasu.“ :-)

          0 0
          • orm  

            Ten pocit jsi ted vystihl uplne presne :-).

            0 0
            • ufoncz  

              Mne se to na bajku pri dvou navstevach libilo. Takovy poctivy MTB :-)

              0 0
              • orm  

                Na MTB ok, ale clovek je v CR zvyklej pri planovani, ze kdyz je neco znacene jako cyklotrasa v mapach.cz, tak to ma urcitou kvalitu. Tohle bezne cyklotrase neodovidalo :-).

                0 0
                • ufoncz  

                  Jakmile seš dál od větších měst, tak už to moc pravidlem není. Na Třebíčsku je třeba spousta cyklotras rozumně sjízdná jenom na bajku. V několika případech jsem v rámci označení cyklotrasy žlutou cedulí viděl i dodatek o vhodnosti pro horská kola. Na Mapy.cz tohle rozlišování zřejmě ale chybí (v praxi samozřejmě často taky).

                  0 0
                  • orm  

                    Ja to myslel spise tak, ze ty cesty jsou pouzivane. Na gravelu jsem toho po republice najezdil hodne a trasy jsou ruzne od asfaltu, po rozbitejsi cesty, ale vzdy je to po cestach, kde je videt, ze se cesta pouziva. Zde jsi najel a chvilku jsi premyslel zda si nenajel spatne, protoze to vypadalo jako nejaka stara cesta na svazeni dreva a az po tom co jsi nekde v dali spatril, skoro az nepatricnou v tech mistech, zlutou cedulku na kovovem sloupku, jsi zjistil, ze jedes asi spravne :-). Podobne cesty vidam na Slovensku, kde neco vzniklo z dotaci a od te doby se na to nesahlo, tam s tim pocitam, ale v CR tohle casto nevidim :-).

                    0 0
                    • mr.nikdo  

                      Tady to ma vice urovni…

                      Jedna jsou i ty dotace.

                      Ta cesta byvala lepsi, sirsi… Dokonce ta horni cast byla vysypana.

                      Ale jak pises. Uplne vzorovy priklad to neni. Mokre to je porad.

                      Jeste perlicka – dokonce u prehrady dali zakaz vjezdu a snad MP vybirala pokuty cyklistu :D

                      0 0
                    • larssen  

                      Tahle trasa má viditelně problém v tom, že ji lidé zkusí jednou, a potom už nikdy. Tím se to ale nikdy nezlepší, můžeme si za to sami. :-) Přitom od Vyškova by pro cestu tímto směrem (a obráceně) byla ideální.

                      Ano, taky to jezdím na gravelu, takže krásný terén pro MTB úplně neocením.

                      0 0
                      • mr.nikdo  

                        Z Ruprechtova si sjed do Udoli Male Hane – do Rychtarova.

                        Da se pokracovat Hamiltonskym udolim pres potoky. Anebo po silnici do Lhoty a odtud do Vyskova vede cyklostezka z recyklatu :)

                        Anebo muzes jet na Jezkovice, kousek silnice, uhnout doleva. Dojedes na stejne misto. Ale tam se ted tezi + sjezdik je vic MTB – korenovy.

                        0 0
        • Polka  

          To sis pěkně dal. Já to měl naplánovaný na bajku 170km / 2900m, ale letos už na to prdím.

          0 0
          • orm  

            Dalo by se toho k tomu napsat vice, ale nechci tu kazit vlakno, mozna zalozim k VK vlastni vlakno. Jen doporucim se podivat na severni cast VKJM.

            0 0
      • mr.nikdo  

        Katerina. Pocitej, ze bude nekde mokra.

        Ted tu prselo…

        I po vykaceni znacne casti to je dost mokre.

        Btw od lesaku to nejak rozdrble bylo letos. Ale v 1/2 ten spodek byl uz jen singl.

        1 0
      • Polka  

        Tenhle úsek je záruka mokra a bahna :-) Pochybuju, že teď tomu bude jinak.

        0 0
        • mr.nikdo  

          Je to trochu vyse… Tam, kde se tezilo.

          0 0
      • mr.nikdo  

        Jsem Ti tam zajel :D

        Zeleni muzici zacali zase radit… Slovy pesiho: Bahna jako prase, to nemas sanci projet.

        1 0
        • larssen  

          Děkuju. Tak se této trasy budu bát dál a jezdit okolo:)

          0 0
          • mr.nikdo  

            Ja premyslel o prubnuti te cesty na Jezkovice, ale dneska jsem to nedal.

            Ty koleje jsou vyjete prave tim smerem. Takze tam to bude taky chutovka.

            0 0
    • larssen  

      Zase další zákaz vstupu-vjezdu do lesa, v Soběšicích: http://www.sever.brno.cz/…v-sobesicich

      Je to do začátku listopadu do konce ledna. Ta mapa není úplně přehledná, ale řekl bych, že uvnitř je komplet Pěšina Karla Morávka. Vpravo je to orámované Melatínem, horní roh je rozcestí U Jezírka.

      2 0
      • ufoncz  

        A jak to bude na těch hraničních lesních cestách – teda cestě kolem Soběšickýho potoka a lesní cestě Melatín?

        Jo a jestli tam někde bude řádit stejnej psychopat v harvestoru, co loni těžil poblíž zastávky Soběšice-Písky, tak nebude od věci když ne zákaz dodržovat, tak se mít aspoň hodně na pozoru.

        0 0
        • poison  

          Tak minimálně tu první snad nemůžou na 3 měsíce zavřit-to by jako chataři a zahrádkáři měli smolíka?

          0 0
          • ufoncz  

            Ti mají výjimku v tom opatření: „Uvedený zákaz se nevztahuje na vlastníka lesa, činnosti lesní výroby, vlastníky dalších nemovitostí,…“, takže těžko z toho usuzovat, jak to má být na těch cestách.

            Jinak, než se tam na to asi vrhnou, tak (dnes dopoledne) řádí na začátku Kuleho trailu a na žluté TZ mezi Soběšicema a skalkou u Lachemy. Viděl jsem několik skupinek helmutů na různých místech (vždycky jsem to otočil a zkusil objet jinudy), na rozbité asfaltce kolem paintballu padaly stromy, po žluté TZ valil lakatoš, … no, snad už to tam dodělají a nějak aspoň trochu rozumně si to odvezou. Momentálně i ty zpevněný cesty mají na sobě vyvezenou vrstvu blata.

            0 0
            • ufoncz  

              Tak ta žlutá TZ už je od Soběšic až k Lachemě průjezdná. Dneska jsem tam horekopcom odházel poslední větve a větší klacky z cesty. Byl jsem se mrknout na Kuleho trail a úsek mezi bývalou žlutou TZ a rohem oplocenky by už v pár chlapech šlo vyčistit – nic, s čím by se nedalo hnout, jsem už tam neviděl.

              Pak jsem vzhledem k dopravní špičce pejskařů a jiných procházkářů jel po dlouhé době tento sjezdík křižující Naučnou https://en.mapy.cz/s/hocozamepu a dole jsem málem vlítnul do ukrajinskýho těžebního šílenství – spousta strojů, cesta kolem Soběšickýho potoka zapáskovaná, u závory (a cedule Lesní cesta Melatín) stojí harvestor, moře už natěženýho dřeva…

              1 0
              • ufoncz  

                Tak i dneska lanovka v provozu a tady: https://mapy.cz/s/haracejeke padal jeden strom za druhym. Pasku tam nemeli a chlapik dokonce nabizel, ze muzem projet.

                0 0
                • ufoncz  

                  Tady je to s těma cestama vyjasněný: https://brnenska.drbna.cz/…-rikaji.html

                  0 0
                  • mr.nikdo  

                    Jesteze se o ten les stara Univerzita s odborniky :D…

                    Asi nemeli cas, jak zkoumali vliv trailu na korenovy system.

                    Fakt Uni, jak vino.

                    0 0
                    • ufoncz  

                      Ráno jsem jel ještě zkontrolovat Kuleho trail, jak tam minulej týden byly nějaký ty těžební skupinky a je to pořád stejný – pěkně průjezdný až po křížení s bývalou žlutou TZ, pak kus až po oplocenku zaházený.

                      Přejel jsem teda na současnou žlutou TZ vedoucí ke skalce u Lachemy, odtahal jsem tam ještě pár větví a těsně před tím vodou rozervaným sešupem jsem tam vyčistil novou, jistější zatáčku. Naopak těsně za (značeným) sešupem je úplná chicken way.

                      0 0
                      • mr.nikdo  

                        Hlavne bacha na kritiku.

                        Single Kras dal fotku na FB a pak se tam musel omlouvat :D

                        0 0
                        • ufoncz  

                          Tak už to rozjeli. Dneska jsem je z lesní cesty Melatín viděl těžit zhruba tady: https://en.mapy.cz/s/musugodunu

                          Na Mapy.cz je mimochodem zákaz na naučné (červené) a křižující modré TZ přes Panskou louku už vyznačen taky.

                          Cedule jsou na začátcích lesních cest a nějakých křižovatkách. Lanovku od soutoku Melatína a Soběšickýho potoka asi posunuli.

                          0 0
                          • obda  

                            Potvrzuju. Trochu mne překvapila cedule i na začátku Vojanky u Buku, přestože tam se těžit nemá (mapa je stejná)

                            Po dlouhé době jsem jel Anenský, a je dost zapadaný, jako by tam ani nikdo nejezdil. Obzvlášť velké šutry pod listím na spodní části jsou nepříjemné. Při cestě kolem trati jsem viděl dělňase makat na podjezdu na spodek Kaštánka, jinak to ale vypadá už skoro hotové, včetně nataženého trakčního vedení.

                            0 0
                            • ufoncz  

                              Asi proto, abys z Vojanky nějakou jinou cestou nesešel do údolí k Melatínu a pak dál do lesa, kde by ses octl v tom ohrožení života.

                              Zapadaný je teď skoro všecko a zrovna ta část s volnejma šutrama je ježděná opravdu minimálně. Akorát tam dolů si chodí někdo jednou za uherskej skok zaskákat a nad úsekem s šutrama naopak chodí až přehršel pejskařů z Bílovic.

                              0 0
                              • obda  

                                S tou mapu je mi to jasné – ale pokud se na ni nepodíváš blíž, tak ten nápis „Zákaz vstupu do lesů“ evokuje, že nesmíš ani na tu Vojanku. Jelů jsem toho dneska víc, a jinde je alespoň to listí trochu ujeté/zdupané :) Pejskaře (vlastně vůbec nikoho) jsem na celém Anenském dneska kolem třetí nepotkal.

                                0 0
                          • poison  

                            Melatín machl už před závorou stojí tam lanovka.Minimálně v normální pracovní době teda

                            Na konci zahrádek je cedule s datem o naháňce 25.11.

                            0 0
                            • obda  

                              Včera odpoledne/večer cesta Melatín neprůjezdná kvůli lanovce, před kterou byly přes celoušíři cesty vyskládané napodél kmeny do výšky tak metr a půl. Obejít se to nedalo ani z jedné strany (svah nahoru a dolů), jediné co šlo, bylo vylézt na ty kmeny i s kolem. Přitom jsem ze zpráv nabyl dojmu, že cesta Melatín zůstane otevřená.

                              1 0
                          • zbartos  

                            Zakaz vstupu byl prodloužen do konce března. Viz foto textu v příloze.

                            0 0
                    • zbartos  

                      Mohl bys mi prosím napsat, co svým příspěvkem vlastně kritizujes ?

                      SLP Krtiny požádal státní správu lesů o vydání zákazu vstupu do urcite casti lesa kolem Moravkovy stezky a ta mu vyhověla.

                      Buď rad, že tam ty stovky suchých stromů vytěži a bude tam trochu bezpečněji nez teď.

                      Taky nadávas stvbarum, že nedovolují veřejnosti procházet se po stavenisti ?

                      0 0
                      • ufoncz  

                        To je na me a na muj post o docisteni zlute TZ k Lacheme? Jestli jo, tak taky nevim, co v nem kritizuju :-) (mezi radky asi ten bordel na turisticke ceste)

                        0 0
                        • mr.nikdo  

                          To je na mne.

                          Ja spis jen rikal, at se nenadava, ze by se to SLP nelibilo, jak se to stalo u Jedovnic na FB :D

                          0 0
                          • ufoncz  

                            Ale tys taky nekritizoval, že to zavřou na kácení ale to, že se tím měli zabývat namísto snahu o nesmyslný zákazy na Naučné, nebo mně něco uniká?

                            0 0
                            • mr.nikdo  

                              No. Ja spis varoval. Tehdy tam byla fotka s klestim na ponicenem trailu a smutny smajlik. Hromada komentu proti lesakum.

                              Ja si dovolim kritizovat stav nasi vzdelanosti odborniku k lesum, kdyz SLP jsou ve stavu, ve kterem jsou.

                              Dovolim si otevrene kritizovat pocty chrlenych Bc./Ing. Se zamerenim na lesy ze 2 univerzit a nikdo to nevidel a necekal :). Zvlast v SLP.

                              0 0
                              • zbartos  

                                Tak to je pak těžké, když dáš pod důležité info o zavření oblíbeného kusu lesa kritiku k větvím na trailu, které jsou ale vyfocené v jiném (nesouvisejícím) příspěvku..

                                Takže díky za vysvětlení, co Ti vadí.

                                0 0
                                • mr.nikdo  

                                  Ja to myslel vylozene, at jen da bacha, co napise :D.

                                  Jak je vidno, tak se to nekomu nelibi.

                                  Ale jsem rad, ze reagujes na 1 vec v prispevku ;).

                                  Protoze pokud jsou v jejich lese suche a ohrozujici stromy, tak tam asi nejsou mesic.

                                  Btw na te skole si praci s motorovou pilou voli i studentky ekonomie. Takze nedostatek lidi v tom nebude.

                                  0 0
                      • Polka  

                        Zdeňku, asi nikdo není proti oprávněné či potřebné těžbě, ale ať pak po sobě řádně uklidí! To se ale bohužel často neděje, vidíme to dnes a denně i v našem okolí a určitě i ty, pokud jezdíš/chodíš do lesa. Les a cesty dojebané co to jde a oproti tomu nesmyslné studie vlivu průjezdu kol na kořeny stromů na trailech či obecně po lese, všelijaké zákazy apod…je to absurdní.

                        Stavbaři po sobě taky musí uklízet.

                        2 0
                        • mr.nikdo  

                          Za mne jeste hromade veci by odbornici meli byt schopni predejit/vcas reagovat.

                          0 0
                          • scoty  

                            Přesně. Aby měla zákonem daná „rekreační fce lesa“ nějaký smysl, tak se musí budovat lesní infrastruktura pro pěší, cyklisty atd. A to trvá roky. Navíc si to lidi většinou udržují sami, tedy správce lesa to nic nestojí. Jednoho dne prostě pošle obrovské stroje na joystick a všechno je pryč. A úklid? Na ten nejsou lidi, nikdo to nechce dělat (údajně), tak se to maximálně sjede buldozerem…

                            0 0
                            • mastihuba  

                              ja bych si to údajně ušetřil, kdyz vidim jak tezko se získávají pracovni zdroje na manuální praci z vlastni rodiny. :) to ze se lidem nechce makat je realita.

                              1 0
                              • Smazaný účet  

                                U práce je důležitá otázka: Co/kolik za to?

                                0 0
                              • mr.nikdo  

                                Jo. Proto jsou letni brigady pro studenty…

                                … Jen – co vim – tak motyckou cistili zlaby… V tom SLP.

                                A ta prace s pilou – to tam ma kazdy 4.

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  myslim ze voba tri nejak nevidíte realitu :)

                                  1 0
                                  • Polka  

                                    Jsem si tak nějak myslel, že zas přijde nějaký povolaný oponent z dědiny :-D Tu realitu vidíme v lese dnes a denně a to že nemají lidi…no tak mají pořádně dohlížet aspoň na ty firmy, aby dodrželi to, co mají ve smlouvách. Stačí se podívat na masakr zde (MZLU) a tady (Lesy ČR) …styl „po nás potopa“ – jejich vizitka.

                                    2 0
                                    • ufoncz  

                                      V údolí Říčky ještě chápu aspoň důvod (smrk – kůrovec), ale u těch Kopanin mě nikdo nepřesvědčí, že to tam druhové skladbě prospělo.

                                      0 0
                                      • mastihuba  

                                        koncim, nebudu plevelit, jen jsem chtel rict ze časového horizont lesa je poněkud delsi, tak jestli nekde neco lezi dyl tak to v horizontu 80 let je nevýznamný.

                                        1 0
                                        • mr.nikdo  

                                          Problem je tam jinde. 20+ let se v SLP nedelalo nic – odbornici.

                                          Jsem slysel historku o zdedenem lesu. Preci nebudou kacet krasne 80 let stare Smrky.

                                          Az zacaly padat. Tak to pokacely a drivi uz nebylo ani na podpal. Asi 20 let rozdil…

                                          U toho SLP mam problem s tim, ze lidi na to maji, odborniky na to maji a nic se nedeje.

                                          A zrovna Mendelu – vim o cem mluvim…

                                          0 0
                        • zbartos  

                          Znovu opakuji, že se nepřu o to, zda uklízet nebo ne přibližovací cesty/linky a značené cesty. Reagoval jsem na zdánlivou kritiku mr.nikdo ohledně zákazu vstupu do lesa okolo Morávkovy stezky.

                          Jinak na webu ŠLP máte odborné vysvětlení, proč se větve neuklízejí. Viz http://www.slpkrtiny.cz/pro-verejnost/, část dole na stránce s nadpisem „Často se nás ptáte… “

                          Jedna z častých otázek je podle toho webu tato: „Proč neuklízíte po těžbě větve, které pak v lese překáží při procházkách ?“

                          A na webu ŠLP odpovídá takto: „Úklid lesů od větví, který dříve obstarávali naši dědečkové a babičky a následně větve využili na otop, je již minulostí a vlastně to ani není žádoucí. Je totiž dokázáno, že listy a větve jsou nejbohatší na minerály a jiné živiny, a proto je v lese ponecháváme k rozkladu. Pro nás lesníky je to v podstatě jediná možnost hnojení lesních půd. Uznáváme, že se v tom hůře chodí, ale za 5–10 let po větvích nebude ani památky. Les se zkrátka neustále mění. Jenom to tempo má trochu jiné než my lidé.“

                          0 0
                          • ufoncz  

                            Ta odpověď na webu je (doufám) irelevantní k bordelu zanechaným na cestách, mnohy turisticky značených.

                            0 0
                            • zbartos  

                              To si nejsem tak jist. Dotaz byl na procházky, které většina lidí provozuje po cestách a cestickach…

                              Ale doporučuji se obratit primo na SLP.

                              0 0
                          • mr.nikdo  

                            Boze, to jsou kecy (ta citace ze stranky). Proto na znacene TZ nechaji, kdyz to muzou hodit o metr dal.

                            Ale chapu, kam tim miris.

                            Za mne opravdu dlouhodobe hospodarstvi odborniku v lese = tragedie. V jejich lese…

                            1 0
                          • pepek  

                            v lese ponecháváme k rozkladu

                            Badatelé dospěli k tomu, že celosvětově mrtvé dřevo každoročně vypustí 10,9 gigatun uhlíku. To je zhruba o 15 procent víc, než jsou globální emise z fosilních paliv.

                            0 0
                          • Karaya  

                            Po víkendu, stráveném v městských lesích Bratislava, musím říct, že to jde dělat i jinak a lépe. Vedení ŠLP by se tam mělo jít podívat na exkurzi a nachytřit se…

                            0 0
    • ufoncz  

      Před prodlouženým víkendem se možná bude hodit zpravodajství od Boskovic. Docela hodně jsem toho naházel do tabulky, a v podstatě se to tam kromě dvou menších problémů na trailu kolem přehrady po předchozích letech zlepšuje.

      U přehrady v břízách zas ten blbec bobr sundal jeden velkej strom a musí se to přelejzat a tady je to čerstvě vytěžený (viz foto). Jinak super a stojí to za to projet tam a zase zpátky třeba (oba směry jsou z pohledu ježdění úplně jiný). Perfektní je taky celá trať PDV (XC) Valchov, přičemž nejzajímavější část jen na Stravě jako segment „Duny“. Pěšinka na písčitým podkladu a jehličí není nikdy rozbahněná, kolem vřes, mechy a borůvčí – nemá to chybu. Novinky tam už místní trasují raději v převážně listnatých lesích a jen ten perfektní trail přes les Hrádkov je trochu v ohrožení – harvestor tam těží ostošest už těsně vedle trailu. Snad už tam dobere jen souše a většina stromů (borovice) už zůstane.

      0 0
      • ufoncz  

        O tři týdny později je už zase všechno jinak. Špatnou zprávou je, že na Břízkách u přehrady už je těžba na vícero místech a kmeny momentálně tak, že to není zrovna lehký s kolem nějak překonat. A bobr to rozjel už v dalším březovým háji dost ve velkým :-(. A ten výstavní Hrádkovskej se dá jezdit jen po křížení s „Kořenovkou k Novibře“ – kolem potoka a níž to plundrují zase těžbou.

        Dobrá zpráva je, že domorodci tam makají a tvoří traily převážně v listnatým a přes různý skalky. Takže tak, že by mohli přežít místní lesáky, co tu nakoupenou techniku asi nebudou chtít nechat zahálet a nevydělávat. V oblasti Holíkova a v okolí Zlatnícké cesty už je toho spousta. Některý traily nejsou čistej sjezd a jsou tam i technicky a fyzicky náročný výjezdový pasáže, což je s pár těžkýma místama dolekopcom takhle kousek od Brna asi unikátní kombinace.

        0 0
    • theedge  

      Tak lesáci ťali do živého a rozjezdili cestu po zelené TZ ze Sv. Kateřiny na Vranov.

      https://mapy.cz/turisticka?…

      Mají tam okolo cesty ještě poházený stromy tak se dá očekávat další provoz. Zatím se jakž-takž dá jet po úzkém pruhu po středy cesty mezi bahnitými kolejemi co tam vytvořil harvestor. Ale jak zaprší tak z toho bude bahniště :-(

      Nejvíc rozbitý je to na křižovatce kde nahoru odbočuje pěšina co se nahoru tlačí – viz foto.

      0 0
      • ufoncz  

        Tam se všecky pěšiny, co nejsou dodělaný jako sjezdový trailíky, dají vyjet. Harvestor dělá bordel a moc ani nedává smysl, co tam nahodile vyváděj. Kdyby si odvezli aspoň tu na zelené už pomalu rok ležící jedli a ty smrky napadaný dole přes potok, aby se dal obnovit trail tam.

        Jinak ten harvestor už tam začal skoro před 14 dny. Dá se tomu vyhnout jinýma výjezdovýma variantama (většinou delšíma nebo v největším sklonu ještě prudšíma).

        Dneska jsem se jel podívat na kopec naproti a Tobogán je v podstatě jetelnej. Společná část s Chameleonem zcela cajk (těch pár kopřiv na pasece už tak nevadí, když se nejezdí v krátkým), akorát pak ta kličkovaná v listnatým lese není momentálně ale lautr vůbec vidět. Stejně jako na Utahováku jsem to zkusil vysmykovat tak nějak podle zbytků značení kusama větví po zemi. Hrabat to bude mít smysl až tak za týden, spíš dva asi. Úplnej dojezd pak potřebu brigádu – je tam trochu bordel z napadaných souší a smrk ležící korunou v prudkým zakončení u potoka. Jestli trail znáte a najdete čas, můžete to tam zajít prohrábnout trochu. Pan vrchní stavitel má práce na bližší straně kopca dost a mě taky bude asi stačit hrabat listí u Bílovic.

        0 0
        • theedge  

          Jo ten harvestor nad Sv. Kateřinou jsem potkával už delší dobu, ale byl zapíchlej v lese na jednom fleku a po té cestě moc nerajtoval. Navíc před tím bylo dlouho sucho a tak to nedělalo takovou škodu. Teď to tam bohužel rozryl dost.

          Jinak traily jako Happy Hill, Santa a Hrabanka byly ok. Listí občas dost ale pořád jetelný a čekal jsem to horší. Na stromech už toho moc není, tak už to s listím moc horší nebude.

          0 0
          • ufoncz  

            Dnes ověřeno: tahle výjezdovka –

            https://en.mapy.cz/s/kokazasulo – je zcela suchá. Chce to trochu nohy jako skoro všecko tam, ale je to ok.

            První půlka se dá pozvolněji a kousek dokonce ještě moc pěkným mechovým lesíkem takto – https://en.mapy.cz/s/nofocunoge – ale tam to bohužel v létě na otevřeným před připojením se na tu stejnou cestu zarostlo a chtělo by to lehce umravnit mačetou třeba.

            A pokud už je někdo zvyklej stejně tlačit i na ZTZ, je tu možnost takto https://en.mapy.cz/s/cacavupuca (začátek se vyjde a pak se už jede).

            0 0
            • o.unca  

              „Chce to trochu nohy…“, to je vůl! -D

              0 0
        • o.unca  

          A Divočák je na tom jak?

          0 0
          • ufoncz  

            To po mně chtěl vědět i pan stavitel :-D. Chtěl jsem mu udělat radost a mrknout i tam, ale když jsem sjel Tobogán, musel jsem nakonec mazat bez dalšího zdržování dom.

            A tys nakonec nějaký ty traily z hřebene Hořice-Jedle vyzkoušel?

            0 0
            • o.unca  

              Asi zítra. Budu informovat.

              0 0
    • ufoncz  

      Zkazil jsem plány všem, co si na Utahovák chtěli zajet zašustit listím. Doufám, že má theedge recht a už to nezapadá.

      2 0
    • nomecz  

      Vranov vyjezdy trochu na srdicko, ok konce kacenky hodne mokry ale da se, zelena z Katky taky rozjeta od HV ale jetelna. Traily cajk akorat potok je uz dole hodne prochcanej. KACENKA DRZI JAK NIKDY :)

      0 0
    • ivanb_cko  

      ja si uvědomil, ze v seznamu – tabulce chybí trail Punkbike enduro RZ 3 a tak vlastně Babická fun – jejíž spodní část je v desolátu a vlastně by mě zajímalo jak původně vypadala..?

      Každopádně RZ3 je zasypaná listím (jako teď všechno) a spodní by potřebovala prosekat mačetou – keře už docela zarůstají do stopy. Jinak před časem někdo vybudoval z kamenité boule (či jak to popsat) odpal, který jsem doteď vůbec nepochopil – směřuje „do nikam“ a styl šroubování kovových tyčí ke stromkům apod. je teda hovadskej styl!!! Navíc v nepřísněji chráněné přírodní rezervaci na Hádech :(

      0 0
      • ufoncz  

        A ten trail samotnej taky myslim zacina v NPR, ne? Pokud ne, tak do tabulky patri, jinak ne.

        0 0
        • ivanb_cko  

          jj, začíná – asi jsem přehlédl tohle pravidlo…tak ten post smaž jestli můžeš ;)

          0 0
    • Cipísek  

      Ať někdo nepadne za vlast.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Dávejte si pozor na Zaječím potoce. Obzvlášť při svištění směrem dolů za tmy. Přes cestičku přímo u jednoho z rybníčků je padlý strom, tak ať se nevykoupete. U kterýho přesně nevím, tak přesný bod nedávám.

      Jo a pozor na ty zbytky plotu dole. Ty čouhající tyčky ze země jsou teď hodně blbě vidět a cestička vede přímo přes ně, tak ať si nerozpářete plášť.

      0 0
    • nomecz  

      nejaky info o aktualnim stavu Kolohnata a Mordoru ?

      0 0
      • nomecz  

        nikdo nic ?

        0 0
        • ufoncz  

          Tak nahoře nevidíš, jestli dole neskončíš zrovna v nějakých intenzivních dokončovacích pracech na trati a v době, kdy to nehrozí, zase nevidíš na trail ;-)

          0 0
          • nomecz  

            no myslel sem spíš popadané stromy, rozrytí od prasat atd, byl jsem tam naposledy v červenci. Tak v neděli uvidíme :-)

            0 0
            • ufoncz  

              Jsem se pro tebe snažil najít vysvětlení, proč se tam nikdo teď nepouští :-)

              Dej pak vědět.

              0 0
            • o.unca  

              Nebyl jsem též dlouho, ale HH se normálně jezdí, co vím 14 dní zpět

              0 0
            • nomecz  

              Tak nakonec HH a Francie , oboje sice pod listim ale jinak supr.

              0 0
              • ufoncz  

                Nj, to vime ale :-). Navic tyhle moc zapadany (relativne vzato) nejsou.

                0 0
                • nomecz  

                  Njn byl sem prehlasovan :) ale na francii je teda listi mraky hlavne v 1 pulce , zadny relativne :)

                  0 0
                  • theedge  

                    A nějaký informace z Kolonáta není? I když to bude to samy jak na Francii a HH.

                    0 0
                    • ufoncz  

                      Já si myslím, že to bude horší. Happy se dá úplně krásně frčet a Francie celkem dobře taky (teda já jezdím jen po žlutou TZ a pak zase hned nahoru).

                      0 0
                      • theedge  

                        Je fakt že díky stavbě dole se to teď asi míň jezdí

                        0 0
                  • ufoncz  

                    Není tam problém ale poznat, kudy to vede a nevyjet ze stopy. To se na spoustě cestiček říct nedá :-)

                    0 0
    • zbartos  

      Informační mapa ŠLP Křtiny / video-představení mapy

      Už jste se seznámili s informační mapou školního lesního podniku? Najdete ji na webu ŠLP v rubrice „pro veřejnost“: http://www.slpkrtiny.cz/pro-verejnost/

      Velmi užitečná, pravidelně aktualizovaná pomůcka pro případ, že se chystáte navštívit univerzitní lesy.

      Info nejnovější! Pátek 11. 11. / 7–17 hod. naháňka, oblast: Vranov, Lelekovice, Útěchov.

      Zakresleno v InfoMapě. Jak mapa funguje, co vše nabízí?

      Viz https://fb.watch/gHgKuJ38Ha/ .

      0 0
      • ufoncz  

        25. 11. je podle té infomapy v plánu další naháňka, na dost rozsáhlým území od Melatína na východ ke Svitavě (asi včetně cest Vojanka a Gangloffova):

        0 0
        • zbartos  

          Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny upozorňuje na naháňku, která se uskuteční 25. listopadu od 7 do 16 hodin mimo jiné v katastru Soběšic. Celá oblast, v níž se lovecká akce bude konat, je vyznačená v přiložené mapce. Školní lesní podnik doporučuje nevydávat se v uvedeném termínu v dotčené oblasti do lesa.

          0 0
        • Vilém  

          Doplnim taky jednu nahanku. je to na FB, coz vsichni nemaji a na strankach LMB jsem to. vcetne mapky. nenasel. Proto prekopiruji text a foto.

          "V pátek dne 25. 11. 2022 od 8,00 do 16,00 hodin se v prostoru mezi obcemi Hořice, Olešná, Šebrov – Kateřina, Svinošice, Lipůvka bude konat myslivecká naháňka.

          Omezte prosím tento den vycházky v dané lokalitě.

          Prosím respektujte zákazy vstupu, jde o bezpečnost všech. Děkujeme."

          0 0
        • Polka  

          Taky doplním naháňku teď v sobotu 26.11 od 8 do 16 hod. mezi Tvarglem a Velaticemi.

          0 0
    • ufoncz  

      Dneska se Gerhátky dočkaly finálních úprav všech trochu kostrbatejch míst – odjezdy ze žlíbků už pěkně vedou, přejezd zaklíněnýho stromu nevykopává do nebes, šutrový sekce jsou víc usazený a možný zkratky zatáček snad dostatečně výrazně zaházený (tímto zdravím dva neznámé, co tam jeli v sobotu dopo na poprašku sněhu).

      Taky jsem vyčistil tu cestu u Ušákovskýho potoka, takže můžete buď hned zpátky nahoru směr Řícmanice a archiv, nebo dolů do Bílovic bez pošvihanýho ksichtu.

      8 0
      • Jurawood  

        Ufone, díky moc za typ. Po tom blátivém mordoru dnes to bylo příjemné zpestření. Trail krásně suchej, uzavřený, pomalý. Ta druhá část je jako když vjedeš do nějaké pohádky. No a přesto, že jsem sebou jednou liskl a otočil si řidítka, tak jsem v segmentu hnedka druhej, tu minutku stáhnu jako nic :-)

        1 0
        • ufoncz  

          Jsem rad, ze se libi a i za sebe, ze opravdu funguje dobre i pri blatomarastu vsude okolo.

          0 0
        • ufoncz  

          Jo a proti me prvotine (Utahovak) tady v podstate zadny uzavreny a pomaly zatacky nejsou :-). Vsak taky to se mnou delal Zbynek a hlidal me :-D

          0 0
          • Jurawood  

            Utahovák k Melatínu?

            0 0
          • poison  

            No jedna doprava tam je taková skoro switchbacková ale jsem rád za další stezku kde (já) začátečníci nemusí nutně přenáset a střelci si to upraví brzdama.

            0 0
          • babicak  

            Gerhátky, pěkný jezdivý trail, bez záludností a i když jsou kolem sra*ký, tak tam ne. Dobrý nápad, pěkná práce, dík.

            2 0
            • ufoncz  

              Taky diky. Akorat jsi mohl jet na konci trailu u potoka hned doprava nahoru (a ne nejdriv kus dolu). Jak jsem psal, vycistil jsem to tam taky. A malinko zaludny to v tom smrku je. Jsou tam dva hladky sikmy koreny, co vidis na posledni chvili (nebo kdyz je pod mrakem nebo ted po 15 hodine, tak v tom tmavym tunelu treba taky vubec :-)).

              0 0
              • Polka  

                Jj, těšil jsem se včera na smrkovou pohádku, ale viděl jsem už kulový :-) Ale i na zimáku to šlo, pěkně zvolená lokalita, těším se na jaro až to bude pěkně projetý.

                1 0
                • babicak  

                  V tom smrkovém lese po 15.hodině byla již taková tma, což mě překvapilo, že jsem ty záludnosti ani neviděl :-). Ten výjezd hned doprava příště prubnu.

                  0 0
                  • Paja  

                    Proč si neposvítíte?

                    0 0
                    • babicak  

                      Bo segment, nebyl čas :-)

                      0 0
                      • ufoncz  

                        Když jsme u těch časů, tak pokud to vezmeš po sjetí trailu takto https://en.mapy.cz/s/pabepatuzu nahoru, tak už za 12 minut výjezdu pěkně lesem bez lidí jedeš trail zase znova. Teda bez lidí, včera už novou stezku využívala paní se psem horekopcom a u studánky Pro Silva občas někdo bejvá. Oproti Václaváku k Resslovce, rozhledně a u na Kopaniny, je to tam ale v podstatě liduprázdný.

                        0 0
                        • pepek  

                          Taky děkuji ježíškovi za tento trailík. Oceňuji zejména sníženou rizikovost. Doporučuje 10 z 10 sešrou­bovaných důchodců :-)

                          4 0
                          • scoty  

                            Jen aby ti tam ježíšek nenadělil pár skoků.. :-)

                            1 0
                            • ufoncz  

                              Jak jsem psal, jestli čas ukáže, že to lesáci tolerujou, můžeme tam natahat nějaký ty šutráky, co se válí všude v okolí a udělat třeba nějaký boule a rozumně vyskládaný rock gardeny. Na skoky stačí Zamilec, Netro a kdyžtak vlastně hned kousek vedle Skoky (Chochola) trail. Jestli tam hned někdo postaví nějakou ptákovinu a zejména vykope nějakou šílenou past na mamuty (aka dvoják), tak to odstraním dřív, než to stačí zafungovat jako zbytečná provokace k tomu, aby to tam zatrhli celý.

                              0 0
                              • theedge  

                                přesně – kopání skoků a dvojáků lesáky provokuje nejvíc.

                                0 0
                  • Polka  

                    To jsme se tam včera všichni tři pěkně sešli…teda skoro :-)

                    1 0
            • poison  

              Pan projektant má mimořádnej talent jak to smysluplně vést.

              Velkej respekt

              0 0
      • ivanb_cko  

        parádní zpestření pro mé XC vyjížďky – v téhle lokalitě něco takového chybělo (mohlo by tam být víc technicky těžším momentů, ale…) Mám z toho radost – díky.

        1 0
        • Polka  

          Chybělo? Vždyť o kousek výš jsou další tři a o dost techničtější ;-)

          0 0
          • ufoncz  

            Asi myslel s koncem v Bílovicích. Přece jen po dojetí Mechovýho nebo Kaničky končíš někde jinde.

            0 0
            • Paja  

              Dáš Mechový, Kaničku a zakončíš Gerhátkama ;)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Už tam chybí jen lanovka. Úplnej bikepark. :-P

                0 0
                • poison  

                  Stačí samovýčep :-)

                  2 0
                • Paja  

                  Jen to ne…

                  0 0
                  • ivanb_cko  

                    chybělo ve smyslu vhodnosti i XC HT a navíc teď na zimu – Kanice s koncem „kdesi“ jsou v zimě už trochu za hranou s časem a tohle je úplně ideál. Hned navážu výjezdem na Hády a znovu dolů něčím pod vysílačem (jezdím z Husovic) tak je to pak supr okruh do 2 hodin za což mi poděkuji mrznoucí prstíky v botech :)

                    Jinak kombo Kanických trailů, který si spíš užiju na FS bike chci zakončovat spíš těžšími věcmi a blíž Brnu (opět pod vysílačem)

                    0 0
      • nomecz  

        Dnes testnuto, super zaverecnej trailik

        1 0
    • Polka  

      Stav stezky do Velatic…ten obrubník z šutrů jsem úplně nepochopil, ale tak aspoň si chlapi vyhrají :-) Z Podolí je k silnici už asfalt, do Tvarglu se zatím kope.

      1 0
      • mastihuba  

        paráda, mohlo to byt pred 20 letama dyz sem jezdil do zetoru po státní :)

        0 0
    • poison  

      Už se začalo kácet v Josefovským údolí

      https://www.ceskatelevize.cz/…cast/947867/

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jako maskot stringovek musím nahlásit čerstvě vystringovanou cestu mezi Hubertem a silničkou Ríšovka – automotodrom. Ani vyplašení z bahna a čistí gravelisti už se tam bát nemusí. Vyrovnáno a vysypáno drtí.

      0 0
      • novcze  

        ta žlutá TZ?

        0 0
      • vit.sklenar  

        Hmm, kterou myslis? Tu kratkou spojnici, co se napojuje na asfaltku kousek nad lesni skolkou nebo ztz co se napojuje pod Lipovym vrchem?

        0 0
      • chemik_mara  

        Ach jo ;-(

        0 0
        • theedge  

          Přesně – ta byla fajn :-(

          0 0
      • scoty  

        Vypadá to, že náš bohatý a nerozkradený stát už neví co s penězi. Jinak si podobné akce nedokážu vysvětlit…

        0 0
    • poison  

      Vykradenej lesní bar v Josefovským

      https://www.facebook.com/LesnibarJachym/

      0 0
    • ufoncz  

      Kolem pěšiny vedoucí z většiny paralelně se silnicí spojující Lelekovice s Vranovem a která je mimochodem stále v dobrým stavu dnes umisťovali lesníci ze ŠLP v docela malých rozestupech tyhle cedule (viz fotky).

      Zkusil jsem taky tu nově zdálnicovanou zelenou TZ od koní u Ořešína dolů směrem Babí doly (pak k rybníku už neznačenou pěšinu na hráz) a jak to bylo dopoledne trochu už přimrzlý, tak bez problémů. Akorát je to teda asi pětkrát širší, než by se slušelo, no.

      1 0
    • zbartos  

      Vážení návštěvnící Rakoveckého údolí. Ať už jdete od Mokré Hory a nebo k ní směřujete ze směru od areálu TJ Sokol Ořešín, dbejte prosím zvýšené opatrnosti. Vedle areálu TJ započaly přípravné práce (kácení) pro vybudování nového koupacího rybníku. Stavbu obcházejte po modré turistické značce. Děkujeme

      Městská část Brno-Ořešín

      0 0
      • poison  

        To jsem zvědavej co na to řekne pan Vlašín.V těch rybníčcích jsou čolci a já nevím co ještě.Ty stromy včera kácel harvestor…

        Ty splašky doufám vyústí do potoka až pod koupalištěm? :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Rakovecké údolí je někde jinde, ne? Bledulový pod Bukovinkou. Asi si Ořešín přebral název, když tam teče Rakovec. Ale díky za info.

        1 0
        • Polka  

          Taky jsem se napřed lekl co zas na východě jebú. Špatně zvolené názvosloví.

          1 0
      • ufoncz  

        Objizdel jsem predevcirem po modre TZ a musel jsem tam protahovat kolo stromem ohnutym do cesty. Pan v John Deeru teda mozna o tom, ze tu modrou ma nechavat pruchozi, nevi.

        0 0
        • obda  

          Dnes byla bez problemu prujezdna.

          0 0
      • obda  

        Jo, dneska po poledni uz to bylo hodne probrany.

        0 0
    • nomecz  

      borci kudyma vyjizdite zpatky na Mechovej a Kanicku ?

      0 0
      • ufoncz  

        Za sucha to jde hned tou cestou vedoucí místy úplně těsně vedle Mechovýho. Ale teď posledně už to v těch prudkých částech tak podkluzovalo, že bych to bral jen jako jednorázovou technickou výzvu nebo případně nejkratší variantu, když ti nevadí kus tlačit. Nejčastěji to beru prostě tou šotolinou (lesní cesta Valchov) dookola. Aspoň člověk trochu vymotá nohy a kromě kratičkýho úseku blízko bývalýho koupáku u Kanic tam není nikde bahno.

        0 0
        • nomecz  

          ok tou vedle mechovýho sem to bral v nedelu a trosku to stipalo :-) , kvuli svetlu sem to nechtel tahat okolo tak sem si rikal ze treba je neco lepsiho, i tak dik btw ten tvuj trail je fakt supr, akorat v tom lese dole je tma i v poledne :-)

          0 0
    • ufoncz  

      Tak lanovka, co blokovala žlutou TZ z Bílovic kolem Melatína, se někam posunula a minimálně od Bílovic po modrou TZ je lesní cesta Melatín průjezdná. Ale je tam natahanýho strašnýho blata a zrovna ten spodek modrý je úplnej extrém (jakože to je od koní rozprasený skoro celej rok, ale teď to otáčením techniky obnažili až na fest klouzavej jíl).

      Na Gerhátkách jsem se pokusil nějak zase usadit ty šutry, co se tam každým průjezdem uvoňujou (všechny šutrový věci jsou na prvních stovkách metrů trailu). Ale su na to asi totální lama, takže kdybyste tam někdo měli cestu a ochotu to udělat nějak líp, budu rád. Laťka je mnou nasazena tak nízko, že kdokoli tam cokoli zkusí, bude to určitě lepší a odolnější.

      0 0
      • Polka  

        Dovez ten jíl z Melatína na Gerhátky a zasaď do něj ty šutry :-)

        0 0
      • ufoncz  

        Dneska tam zamakal pak Skromný (poison) a konečně ty šutry i zatáčka ve žlíbku těsně nad smrkovým trochu vypadaj.

        0 0
        • poison  

          Až to projedete pište dojmy dnes to projeli 2 lidi jeden pan Neobjektivní co chválí všechno a druhej neznámej co říkal že snad prej na začátečníka dobrý.

          1 0
    • zbartos  

      https://www.facebook.com/photo/?…

      V pátek 9. 12. v čase 8.00–16.00 se v katastru obcí Jehnice – Mokrá Hora – Ořešín – Soběšice koná naháňka. Prosíme, v této době nevstupujte v zájmu vlastní bezpečnosti v dotčené oblasti do lesa.

      Aktuality nejen o konaných naháňkách, ale i práci v lese, zajímavosti týkající se Lesnického Slavína a aktuálně i zaznačené lokality nejbližších termínů prodeje vánočních stromků ze ŠLP, najdete zaznačené také v InfoMapě na webu ŠLP: http://www.slpkrtiny.cz/pro-verejnost/

      0 0
      • poison  

        K čemu prosím slouží plantáž nízkých modřínů mezi rozhlednou a Resslovou hájovnou?

        https://mapy.cz/s/gelahetupa

        0 0
        • ufoncz  

          To by mě taky zajímalo, co je to za experiment. Při hledání jsem narazil na jiný překvapení – „modřín adamovský“:

          https://www.lesprace.cz/…in-adamovsky

          0 0
          • poison  

            Mě napadlo jestli to není na pěstování šišek aby jako šly sklízet :-)

            Ty šutry fakt jedině zkusit minimálně napůl zakopat a udusat to má smysl snad u těch větších a to by se na nich nesmělo brzdit aby se nevyvalili.

            0 0
        • Honza03  

          Možná k tomu samému co tyhle borovice? https://mapy.cz/s/majevocape

          Ale když spočítáš chybějící modříny a borovice zjistíš že borovice jsou mnohem odolnější než modříny…

          1 0
        • orm  

          Co ty stromy jsou nevim, ale zeptam se na neco jineho. Ta zelena z rozhledny dolu k rece, to je nejaka novinka? Nepamatuji se, ze by tam vedla turisticka trasa.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Odpověděl sis sám. Je to nově značeno. ;-)

            1 0
          • Polka  

            Jo, je potřeba dostat co nejvíc lidí k rozhledně ;-)

            0 0
            • pepek  

              Tato cesta houštím do kopca není příliš uživatelsky příznivá, pokud to tam nevysekali na 20 metrů.

              0 0
              • Polka  

                Stačí jeden lockout a bude pěšinka jak malovaná :-)

                0 0
              • ufoncz  

                Nevím, jak to bude v létě, ale teďka v zimě to bylo široký dost. Asi to nedávno nečím projeli. Jako výjezd na kolo je to ale jak vidno z vrstevnic ve dvou částech docela prudký.

                0 0
        • zbartos  

          V jiném svém příspěvku jsi to odhadl správně.

          Je to skupina stromů, které byly vypěstovány ze semen subjektivně (tehdy ještě analýza DNA nebyla k dispozici) velmi kvalitních modřínů/borovic (rodičovských stromů) rostoucích na určitém území ČSSR. Nevím, zda šlo o území ČSSR, Moravy, JMK, nebo jen části JMK s podobnými teplotními charakteristikami, jako mají tyto dvě plantáže .Kvůli pohodlí při sběru šišek se stromy drží do výšky cca 2,5 m.

          Cílem bylo (a je) využít předpokládaných dobrých vlastností rodičovských stromů k jejich rozšíření na velkém území s podobnými klimatickými vlastnostmi. Podmínkou vysadby platnáže byla m.j. nepřítomnost modřínů/borovic ve vzdálenosti, na kterou by mohlo dojít k samovolnému opylení nekvalitními jedinci.

          Když jsem po brněnské „lesárně“ nastoupil v 9/1985 do svého prvního zaměstnání, dělal jsem hajného právě na tomto území (1200 ha lesa západně od státní silnice Klajdovka – Ochoz až ke Svitavě). Modřínová plantáž už byla v roce 1985 zasazená a byla oplocená odolným plotem, který se po dosažení určitých rozměrů dřevin, kdy už nemohlo dojít k jejich poškození srnčí zvěří či divočáky, zase odstranil.

          Borovicová plantáž nad Řícmanicemi se v roce cca 1986 teprve připravovala k výsadbě. Mám někde doma fotku, jak velký buldozer klučí na této ploše pařezy a urovnává plochu určenou k výsadbě stromků.

          Dosti odborný text, kde se zmiňují obě plantáže ležící na polesí Bílovice n. S. (Mendelu – ŠLP Křtiny) je tady – https://www.vulhm.cz/…_11_2018.pdf . Jinak o tom budou asi nejvíce vědět na https://uzpl.ldf.mendelu.cz/ či https://www.vulhm.cz/…vs-kunovice/ .

          7 0
          • poison  

            Děkujeme za vyčerpávající odpověď.Zajímavý…

            0 0
        • zbartos  

          .

          0 0
    • larssen  

      Není to MTB, ale… Nevíte, jestli se dá na kole projet po silnici mezi Jedovnicemi a Křtinami? Pro auta je to stále zavřené. Budu se potřebovat vrátit rychle bez nějakých oklik po kopcích.

      Tak horem přes K Hlinkovým dolům a Habrůvku by to zase tak moc velká oklika nebyla, ale teď při návratu se mi bude hodit každá ušetřená minuta.

      0 0
      • babicak  

        Dá, ten zavřený úsek objedeš kolem čističky. Tedy na bajku, pro silničku to není.

        0 0
        • larssen  

          Čistička mě napadla, tam jezdím, ale na Mapách bylo sjezd k ní uprostřed uzavírky. Ale jestli se tam dá dostat, super. Na gravelu to projedu – tady stejně už budu tak zablácený, že na ničem nebude záležet :)

          0 0
      • Kire  

        Dá se to objet podél Dýmáku, ten kousek bude blátivý, ale s opatrností na silničce průjezdný.

        0 0
      • larssen  

        Tak ještě update: Dá se to teď celkem v klidu projet i po silnici. Dnes už stříkali značení na povrch.

        0 0
    • larssen  

      Dnes končí vlaková výluka mezi Blanskem a Brnem. Nikde ale nemůžu najít, jestli to má nějaký vliv na zavřenou stezku Adamov–Kateřinský most? Nemá někdo informace, jestli se tam dá už legálně (a ideálně bez těch tří otravných semaforů) jezdit?

      0 0
      • novcze  

        na mapy.cz píšou, že to končí dnes o půlnoci

        1 0
      • Bogar  

        A má někdo informace, zdali bude opravena?

        0 0
      • larssen  

        Dnes večer jsem se tam byl podívat, a žádná změna. Zákaz vjezdu a vstupu z obou stran, uvnitř třikrát semafor. Stejné je to jinak i mezi Adamovem a Bílovicemi, stále pět uzavírek se semafory :-(

        0 0
        • nomecz  

          Tak podle me vlaky sice jezdi, ale spousta veci se jeste bude dodelavat kolem trati, takze to muze bejt zavreny klidne dalsiho pul roku

          0 0
          • babicak  

            Údajně se jezdí po jedné koleji. Práce je tam ještě dost.

            0 0
            • poison  

              Mimo jiné v Novohradským tunelu teče v jednom tubusu ze stropu voda

              0 0
              • scoty  

                Zřejmě „správně“ vybraná izolatérská firma…

                Stejný problém je na Špilberku po rekonstrukci příjezdové cesty na hradby a okolních teras začalo zatékat do sklepení. V kasematech visí plachty po stropech… Na místě historické konírny pod severními hradbami měli stavební dvůr a sklad materiálu. Bylo tam asi málo místa, tak vymlátili kangama z hradeb asi 20 originálních keramických žlabů pro koně hradní posádky. Památkáři měli ohromnou radost…

                Investor: statutární město Brno

                Cena díla: 155 396 038,– Kč vč. DPH

                Dotace z evropských fondů (ROP): 42 131 000,– Kč

                0 0
        • Polka  

          Ale zakázová cedule z Adamova ke Kateřinskýmu prej zmizela.

          0 0
          • larssen  

            Jel jsem opačným směrem, u Kateřinského mostu byl zákaz pořád. U výjezdu jsem se neotáčel, všiml jsem si tam jen semaforu.

            0 0
    • ufoncz  

      Bacha, u Mechovýho i dnes (v nedělu) těžba, dva stromy složili přes trail a v pár místech ho přejeli nějakým strojem.

      0 0
    • Polka  

      3.12 proběhla brigádka pořádaná MČ Brno-Líšeň a cesta od Zukala ke konečné je teď krásně po bocích prosekaná, pročištěná, široká a tak nějaký čas nebude hrozit blízký střet s kočárky, koňmi, kolaři apod.

      4 0
    • larssen  

      Byl jsem se zase podívat na stezku mezi Kateřinským mostem a Adamovem. Už je otevřená. Na začátku zmizely obecné zákazy vjezdu, změnily se na zákaz pro motorová vozidla. Pryč jsou i všechny semafory. Akorát zničený povrch vyřešili značkami Nerovnost vozovky, snad ne natrvalo.

      Mezi Adamovem a Bílovicemi zmizel první semafor. U druhého mi přijde, že musí jít už taky brzy pryč, je to hotové. Třetí posunuli, už není před mostem, ale blíž k dočasné autobusové zastávce Babice. Čtvrtý je beze změny, pátý na bílovických kostkách taky zůstal.

      0 0
    • ufoncz  

      Jeden „místní pomatenec“, kterýho prej můžu zmínit právě jen takto :-), přinesl na místo bývalé lávky na obchvatu Soběšic desku pobitou pěkně pletivem jakožto náhradní mostek. Funguje to pěkně.

      Souvislejší led, kde se dobře jede asi fakt jen s hrotama, jsem zatím našel na těchto úsecích:

      Obecně v údolích, kde je málo slunka a kde bylo dost sněhu, co se ujezdil a udupal. Třeba taková Vojanka je úplně čistá.

      Sjízdnost trailů je celkem aktualizovaná v tabulce.

      2 0
      • chemik_mara  

        Dik za info. Zrovna na zitrek jsme si naplanoval sjezd od bilovicke eiffelovky na gravelu, takze budu muset zaimprovizovat.

        0 0
      • Paja  

        Pomatencovi palec hore

        0 0
      • ufoncz  

        Zapomněl jsem na skoro to nejdůležitější – ze zkratky na Útěchov, kterou jsme si tu během roku chválili, že je po dlouhé době pěkná, se stala zase docela past. Dole bejvá blato vždycky, ale ono tam bylo i když jinde bylo zamrzlo, ultimátně rozdupaný od koní a pak skoro celej zbytek poházený větve a menší stromky po nějaké prořezávce.

        0 0
    • babicak  

      Obchvat Ochoze kolem silnice 373 směr Brno https://mapy.cz/s/jomanaceva je pěkně hluboce rozdupán od slečen na konících, místy po celé šířce. Ze spodu je to viditelné hned, pokud se jede směrem od Brna, tak po cca 50 metrech od nájezdu na obchvat.

      0 0
      • ufoncz  

        Rozdupaly dost i ty cestičky na Zadních Hádech a třeba i kolem Vranova už začíná bejt dost těžký nenajet do kobylinců. Aspoňže je člověk stejně po každé vyjížďce jak po výživným cyklokrosovým závodě.

        0 0
      • novcze  

        tak to jsou píče

        0 0
        • ufoncz  

          Už asi tak patnáct let, že…

          https://brnensky.denik.cz/…0090506.html

          0 0
          • novcze  

            od nepaměti

            0 0
          • Jurawood  

            Nejdřív zákažou koně, potom kola a nakonec i lidi. Za mě raději do toho nevrtat.

            Musí být radost přečíst si na nějakým koňařským fóru názor druhé strany.

            Před měsícem jsem na trailu Kanička jednu slečnu objížděl. Moc se na mě vesele netvářila.

            0 0
            • ufoncz  

              Tak tam je asi pointa v tom, jak pár desítek či max. stovek lidí (zůstaneme-li v okolí Brna) dokáže šikanovat nesrovnatelně početnější zájmový skupiny (turisty, běžce, cyklisty).

              3 0
            • obda  

              Tvl, já to „b“ nejdřív přehlídl – a bylo mi to divný :D A to su střízlivej…

              1 0
            • ivanb_cko  

              já to teda vidím dost podobně – pravda je jich míň, ale kdo má větší právo jezdit po lese na pro ně vlastně ilegálech, že..? Holt je to pruda stejně jako rodinka s přibitými xichty v mobilech a ochotou uhnout asi jako Titanic – co už :/

              0 0
      • Polka  

        Včera jsem to projel hore od Ochoza…přimrzlé, něma probléma :-)

        0 0
    • zbartos  

      ‼️ V pátek 13. 1. v čase 9.00–16.00 se v katastru obcí Klepačov – Lažánky – Rudice koná naháňka. Prosíme, v této době nevstupujte v zájmu vlastního bezpečí v dotčené oblasti do lesa.

      ????Aktuality nejen o konaných naháňkách, ale i práci v lese a zajímavosti týkající se Lesnického Slavína najdete zaznačené také v InfoMapě na webu ŠLP: http://www.slpkrtiny.cz/pro-verejnost/

      0 0
    • ufoncz  

      Na trailu za rybníky u nádraží Jehnice jsou dva větší spadlý stromy. Jeden hodně velkej u odbočky na studánku (tam se asi časem vychodí obchvat) a jeden menší (nicméně jednomužně bez šance) na těch šikmých kořenech u hráze severnějšího z rybníčků.

      Všude bahno, ale Karásek úplně nádherně suchej, snad i listí šustilo. Taky tahle cesta od Jehnic na sever překvapila minimem bahna a už hezky vychcípanou vegetací. Opačnej extrém je zelená TZ na sever od Soběšic – hlavně tam, kde kopali plyn, je to výživný. Ještě spodek cesty kolem Melatína u Bílovic je hnus fialovej.

      0 0
    • Polka  

      Chce-li někdo do solidních sraček, tak doporučuji tento úsek u krav a ani na nedalekém asfaltu není nouze o blato bo tam těží.

      0 0
    • pepek  

      Modrá od Sedmi dubů je taky poněkud blátivá.

      0 0
      • babicak  

        Schattlova cesta – jak je ten blátivý úsek dlouhý?

        0 0
    • Lišák  

      Nevím jak po nočním dešti, ale včera Happy Hill nahoře skoro suchý, po přejezdu cesty sice mokro, ale v pohodě jetelné. Zato nájezd k „rozjezdu“ trailů je totál oraniště. Je třeba ten kopeček částečně objet a vyjet nahoru trailem Hraniční potok. Vršek Kačenky pohoda, dolů jsem se nepouštěl – stoupací po plynovodu nevypadal jetelně.

      0 0
      • Sistematicx  

        V nedeli bylo vsechno ze špice (santa cruz, hrabanka, hranicni potok, krmelec) v pohode jetelny. Aji stoupaci cesty se dali vyjet.

        0 0
        • theedge  

          Jak vypada ta stoupaci zelena? Jak tam na podzim tezili tak to bylo docela rozryty.

          0 0
          • Sistematicx  

            V jednom useku delky cca 70 metru to je rozjete hodne. Myslim ze zrovna kolem te trampske chajdy a pak na dojezdu skalek (nevim jestli se to jmenuje skalky ten trail).

            Jako horsi mi prijde to baheni parkoviste u samovycepu.

            0 0
          • ufoncz  

            Da se, jak pise kolega. Nejhorsi je to hupnuti do bahniska, kdyz clovek dojizdi rychlejc KatHrabanku a pri vyjezdu se akorat trochu vic protaci zadni kolo v jednom miste. Spis to tam cely okolo potoka dostalo dost na prdel, co se estetiky tyce.

            0 0
            • theedge  

              No ty kráso :-/ Tam to bývá vlhký dlouhodobě – i když dole od Santy ještě víc. A to není konec – ještě budou to dřevo po stranách svážet.

              0 0
              • Sistematicx  

                Ted v sobotu to bylo uz hodne na považenou. Stoupak od Hraničniho/Krmelce kolem těch zkruži brutalne podkluzuje. V tydnu tam asi jezdi nejaka technika, rozbahneny to je vic a vic. Jinak dolu je jetelny vsechno, kořeny sice kloužou jak debil ale hratelny to je.

                0 0
            • Smazaný účet  

              Naštěstí ty ho*na mají příští týden konečně zmrznout. Už začínají být nejetelný i osvědčený trasy. Když se spojí technika s počasím, je to zkáza.

              0 0
    • chemik_mara  

      Ufone, tabulku trailů jsi upravil ty? Já teď vidím traily jeden za druhým bez dělení do oblastí a přijde mi v tom strašněj guláš :-(

      0 0
      • ufoncz  

        Ne, někdo nepřihlášenej. Vrátil jsem to k verzi 11. ledna odpoledne, kdy jsem tam měnil nějaký stavy a kdy to podle revize historie bylo ještě v pořádku.

        1 0
    • Lišák  

      Tak dneska na HH těžba s lanovkou ve třetí čtvrtině trailu, jak býval ten přejezdový strom. Totální planýrka, lanovka v provozu, vracel jsem se.

      0 0
    • pepek  

      V Adamově nám udělali luxusní přejezd přes trať. Na konci jsem si všiml malých piktogramů, ale bez brýlí jsem neviděl, co to je :-(

      2 0
      • mr.nikdo  

        Jesteze Ti chuligani nechteli vzit 5babu z penezenky!

        Bys prestal jezdit Sever :)

        0 0
        • pepek  

          Myslíš zastupitele města?

          0 0
          • mr.nikdo  

            Ani nevim, jestli maji serify v Adamove.

            Beztak.

            Ale muzu Ti rict, zes nam prispel na nove semafory. Dekuji :)

            0 0
      • Polka  

        Zase nás diskriminují :-/

        0 0
      • Paja  

        Nas rat

        0 0
      • scoty  

        Ty jezdíš do Adamova vlakem? Ti nejezdí auto nebo co?:-)

        0 0
        • pepek  

          Ne, ale potřeboval jsem to prozkoumat, zda se tam dá projet na hřbitov.

          0 0
    • Polka  

      Zkoušel jsem v sobotu trailík z Komínského vrchu, ale nic moc. Jsou tam nahoře pokácený duby, takže se musí kousek mimo a zbytek je takový neudržovaný, zřejmě málo ježděný a chtělo by to taky pročistit. Třeba to v létě za sucha bude cajk. To mě víc bavil ten vršek Chocholy.

      0 0
      • chemik_mara  

        Zalezi kterej jsi jel, jsou tam dva: jeden vede bliz k lomu a jsou tam jen utazeny zatacky a druhej vede trochu bokem a je tam minidvojak, drop a oba se spoji dole u prejezdu klady. Ten s tim skokem byl minulej tyden jen s klacikama popadanyma vetrem.

        0 0
        • Polka  

          Jel jsem ten levej u lomu, protože ten druhej pod názvem Koma trail 2 jsem myslel, že vede dle Stravamapy tudy, ale on je blíž vrcholu a vede zprava. Každopadně neskáču, takže asi dobře, že jsem to nejel :-)

          0 0
    • Karaya  

      Nevíte někdo jaký je aktuální stav u Myslivny, třeba Mechovina trail?

      Není to úplný Mordor?

      0 0
      • pepek  

        Nevím, co je mechovina, ale tam je vše ok. (jako vždy) Sám jsem byl překvapen, očekával jsem přece jen trochu toho blátíčka.

        0 0
        • Karaya  

          Pro nestravenkáře :-)

          Dík, zítra teda ověřím, jestli jsi mě neposlal do pasti :D

          0 0
          • pepek  

            Tam je to vždy v pohodě. Dnes byl ok i výjezd od zastávky ve St. Kohoutkách k Myslivně, který někdy bývá trochu kluzký.

            Za sídlištěm to placama bylo ještě ve 12:30 zmrzlý s tenkou kluznou vrstvou. (Blátivé kapky na gatích by spočítal starý stolař na prstech. . .)

            0 0
          • scoty  

            https://mapy.cz/s/megatokoco

            1,2 rozježděno traktorem na sračku

            2,3,4,5 těžba v lese, nedoklizeno, bordel až na křižovatku

            5,6,7,8 OK

            9,10,11 stará úvozová, zničeno těžbou

            1 0
        • Polka  

          Je to vidět v tom odkazu se segmentem dokonce. Já jel v sobotu ten spodek vedle Pisárecké a taky suchý, ale bohužel asi tři stromy.

          0 0
    • Dzany  

      Chlapi, mám dotaz, který sem trošku patří a nepatří. Byl jsem dneska po běhání vymotat nohy na gravelu a chtěl jsem si zajet po cyklostezce k Olympii a zpátky. Bohužel jsem dojel z Krpole pouze k Hornbachu, páč cyklostezka je od Londýnského náměstí dále uzavřena z důvodu stavby. Nebo existuje nějaká varianta, o které nevím, jak se dále napojit k pokračování cyklostezky k Olympii? Děkuji za názor.

      0 0
      • Polka  

        U Londýnského nám. je nějaká stezka na Olympii? Asi myslíš tu uzavírku u Svratky, ale šla v sobotu v pohodě projet a je tam vyznačená objížďka od Milosrdnejch k Holandské viz. https://mapy.cz/s/rezoremetu (já to jel opačně). Zákaz je tam aktuálně jen pro chodce co jsem tak viděl, ale chodí se tam i jezdí.

        0 0
        • Dzany  

          Jo já se tam dneska točil na místě a nemohl jsem nikde najít průjezd… všude samé staveniště a přes Svratku most zavřený. Tak nevím kudy na tu cyklostezku najet.

          0 0
          • Polka  

            A odkud přesně k té Svratce přijíždíš…od rivecu nebo nádru? Aspoň z jižního směru jsou tam cyklotrasový cedule na té objížďce.

            0 0
            • Dzany  

              Od Pisárek, klasicky po cyklostezce. Dojedu na Vídeňskou, projedu kolem Milosu a potom najíždím u úřadu práce.

              0 0
              • chemik_mara  

                Hned jak přejedeš koleje na Renneské, tak zatočíš doleva, jedeš kousek podél šaliny a pak už je koridor z pletiva, kterej tě navede do podjezdu Heršpické a dál na Štýřické nábřeží. Most přes Svratku není potřeba.

                0 0
                • Polka  

                  tama se teď dá projet? Já narazil na zábrany na mostu, a pak uviděl tu značku cyklotrasy pro objížďku po Polní, takže jsem to podél Svratky raději ani nezkoušel.

                  0 0
                  • chemik_mara  

                    Ne, tama ne. Musí se po Polní.

                    0 0
                    • Polka  

                      Jo, jsem si to musel přečíst ještě raz, byl jsem jinde :-)

                      0 0
              • chemik_mara  

                Názorně ještě pro Dzanyho: https://mapy.cz/s/guvuragoja

                0 0
                • Bogar  

                  Stojí to tam prostě za prd a doufám, že to tam brzo skončí (i když jsem tam nikdy neviděl nikoho dělat).

                  0 0
                  • Polka  

                    Prý listopad 2023, ale slyšel jsem něco o chybách v projektu :-/

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Chyby v projektu jsou ty, že do něj nezahrnuly novej most po spadnutí toho podkopanýho. :-)

                      0 0
                • Dzany  

                  Díky za mapu, prostuduji.

                  0 0
                • Dzany  

                  Tak přesně tuhle trasu jsem jel. Jakmile jsem najel od Milosu na Reneskou a pokračoval směrem k Rondu, tak jinam jsem nemohl jet, než před mostem doprava po nějaké provizorní cestě podél stavebního plotu. Hodilo me to k podjezdu pod Heršpickou a potom vyplivlo u Londýnského náměstí. A tím ta cesta dále skončila.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Abych se těm zmatkům v místě stavby vyhnul, jezdím poslední dobou směrem Olympia z Krpole takto nebo takto. Je to prakticky skoro celý mimo hlavní silnice a z většiny po stezkách úplně bez aut. Ta druhá varianta je jen mezi Černovickou a 2. železničním mostem trochu víc rozbitá a částečně blátivá, ale na gravelu v pohodě.

                    0 0
                  • chemik_mara  

                    Stejně jako Polku by mě zajímalo, jak ses dostal na Londýnské náměstí. To je od toho podjezdu vzdálený vzdušnou čarou 1,25 km. Zkusíme to s obrázkama: 1 – po výjezdu z podjezdu se prosmýkneš mezi sloupky a dáš se podél toho baráku (tak nějak stále směr „podél vody“), 2 – projedeš okolo něj a 3 – mezi auty je udělaná provizorní cesta, která hned prudce zatáčí vlevo a napojuje se na Štýřické nábřeží

                    0 0
                    • Dzany  

                      Velká omluva, spletl jsem si názvy. Nejedná se o Londýnské náměstí, ale Holandskou. Nicméně odtud se nedostanu. Je to tam totálně zahrazené. Jestli se nepletu l, ta poslední fotka je přímo z toho místa. Místo bylo oploceno a nevidel jsem žádnou schůdnou trasu. Ale je fakt, že jsem tam byl za tmy.

                      0 0
                      • Polka  

                        To je blbost, jde to projet, přesně podle té trasy, kterou jsme ti sem 2× hodili.

                        0 0
                        • vit.sklenar  

                          Potvrzuju, jel jsem tama a i když je to divočina, je to docela dobře značený.

                          0 0
                          • Dzany  

                            Tak jestli to říkáte, hádat se nebudu. Zkusím to ještě jednou projet. Díky za info.

                            0 0
                            • Karaya  

                              Já tam jezdím celkem často. Viz. obrázek.

                              0 0
    • mrwhyte  

      cesta od policajtů u Medláneckýho letiště na Babu – začáteční stoupání, který se musí tlačit je otravnější něž obvykle, protože je pod lehkým blatíčkem, takže klouže. Trailík ok, ale jak se najede na širokou cestu tak je to po celé šířce rozdupaný od koňů. Trochu sem se lek, ale dá se tomu vyhnout jízdou po kraji a hodně špatný je to jen tak 200m, pak už je to lepší a lepší. Na vršku už se skoro práší :-)

      žlutá od Velké Baby až pod Chocholu jsou hlavní cesty rozbitý od lesáků, asi tam probíhá nějakej svoz dřeva, páč vznikaj kolem cest nový kopy. Naštěstí se toho dá většina objíždět po trailících vedle cest.

      žlutej trail z Kuřimské hory – vcelku ok, né že by tam bylo sucho, ale vše se dá napohodu jet :-) Skoro nejetelnej je až konec, kde se žlutá napojuje na NS. Tam je to na blátivý sáňky.

      1 0
    • ufoncz  

      Kdyby měl někdo tama cestu, tak situace kolem arboreta Řícmanice: https://en.mapy.cz/s/pulepozune

      1. kolem ohrady pro koně marast blatisko
      2. blatisko po nějakým traktoru nebo harvestoru
      3. velký skládky dříví, cesta polotekutý blatisko (foto 1)
      4. naházený stromky a větve z prořezávky v kombinaci s bahništěm po divočácích (foto 2), objet pomocí 5
      5. objízdná pěšina od Brněnky na modrou TZ a k Prosbě lesa
      6. kamiony nakládající skládky dřeva
      7. opravdu výživný bahno, nejezdit, dokud pořádně nezamrzne (foto 3)
      8. těžba v plným proudu, cesta od borovic (foto 4) na 351 totálně rozprasená
      9. cesta je jen na OSM a v reálu je sice široká, ale jsou na ní nakácený stromky všude
      10. cesta v údolním žlebu je taky jen na OSM a v reálu (foto 5) je to zarostlej areál pro kance a u toho dva posedy
      11. tahle spojka bývá od koní rozdupána skoro vždy, ale teď tam navíc lesáci naházeli stromky z prořezávky v množství nemalém
      0 0
    • ufoncz  

      Dnešní průzkum stavu v rozsahu teplot –2 C až po +1 C:

      1. https://en.mapy.cz/s/peconerenu tady to bejvá vždycky výživný, ale to co je tam teď, to už chce tak –5 C celou noc
      2. https://en.mapy.cz/s/jabumumobe k těm asi třem stromům na přelejzání přibyla spousta menších stromků nakácených čertstvě na cestu. Asi nová móda?
      3. https://en.mapy.cz/s/habonalogo žlutá před napojením na zpevněnou Babidolskou je rovněž fest rozbahněná a rozrytá
      4. https://en.mapy.cz/s/jezusohumo nebýt to částečně zmrzlý, tak se tam v tom blatě po lakatoších snad utopím. Přijel jsem od stud. Smíření a všechny větší cesty u té křižovatky vypadaly jak někde na Ukrajině
      5. u Happy Hillu, konkrétně kolem kóty 427 se intenzivně těží dřevo (a jaký krásný buky a borovice už jsou tam na skládkách)
      6. https://en.mapy.cz/s/bolafuheku a https://en.mapy.cz/s/panepotebu opět výživná místa
      7. https://en.mapy.cz/s/nuvumogolo výjezdovka z Gangloffovy na Vojanku je tady v tom místě tak rozrytá od divočáků, že už tak náročnej výjezd dá takhle v zimě pekelně zabrat
      0 0
      • Smazaný účet  

        Nechci Ti do toho házet vidle, ale všude mimo asfalt je teď marast, takže možná by bylo lepší psát, kde náhodou není než kde je. :-P

        Ale že seš to Ty, přidám i něco ze včera:

        Tady nad Hlubočkem je extra bažina, ale tak moc se to nelepí jako na úseku mezi Jinačovicema a silničkou kolem střelnice nad Knínicema. Tam je fakt lepivá mazlavka.

        0 0
        • Paja  

          Myslím, že zrovna dneska, zvlášť touhle dobou, už by to mohlo být celkem přimrzlý ;)

          1 0
        • pepek  

          No zrovna tam to lepí i za normálních podmínek, jak už si jednou stěžoval Jiri_ když tady studoval.

          1 0
        • ufoncz  

          S prvním odstavcem nesouhlasím, a to nejen při dnešním mrazu. Jakmile tam nejezdí nějaký lakatoše, nedupou koně, tak se dá. Stringovky jsou na tom obecně asi nejhůř :-)

          1 0
          • Paja  

            Ty, u kterejch skládají vytěžený dřevo určitě.

            1 0
    • larssen  

      Nová dohoda mezi koňaři a Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny: https://www.facebook.com/…z3KU34Q8tmLl

      Sice je to připravené hlavně s ohledem na lesníky, ale třeba tohle oceníme i my: „Použití lesních cest jen ve dnech, kdy není půda rozmáčená. Tehdy dochází k největšímu poškození povrchu cest.“

      0 0
      • babicak  

        To jsem zvědav, jak to koňáci budou dodržovat. U nás kolem střelnice a na ZTZ je to totálně rozdupané od koní, stejně jako nad Ochozem kolem silnice 373, nebo nad Řícmanicemi atd.

        0 0
      • zbartos  

        V té dohodě je zdurazneno, že se týká jen lesních ODVOZNICH cest 1L a 2L, což jsou cesty o volné šířce minimálně 3,5 m sjízdné nákladním autem na odvoz dříví (nosnost kolem 28 tun) ! Většina těchto cest je zpevněná, takže tam nám koníci jízdu na kole nemůžou moc znepříjemnit.

        Naopak na značených trasách bývá casto povrch jen zemní, ale tam se na zákazu rajtovani za mokrá nedohodli…

        Navíc to nepodepsali konaci z Pánské lichý, Obran, Sobesic ani Oresina a jiných míst v okolí Brna.

        0 0
        • scoty  

          Tak jasně že nepodepíší nic, bylo by po kšeftu. To je zajímavé, že město dovolí, aby si jedna komunita přivlastnila veřejné cesty a přivedla je ke zničení. Už za první republiky se nesmělo s koněm či povozem tři dny po dešti do lesa…

          Ještě že dole na jihozápadě tyhle dámské resorty nejsou.

          1 0
          • theedge  

            Kone jsou v Zebetine a taky tam tomu v okoli davaji zabrat. I TZ nahoru k Rišovce byvaji rozdupany

            1 0
        • zbartos  

          Nově o problematice pohybu koňů (ale i bejků !!) mimo zákonem povolené lesní odvozní cesty (1L a 2L) hovoří v obsáhlém rozhovoru ředitel ŠLP Křtiny Doc. Ing. T. Vrška Dr.

          Malou ukázku z tohoto rozhovoru najdete na fotkách v příloze.

          P.S. Pořadí navazujících stránek je obráceně, než se ty fotky sem nahrály…

          0 0
          • obda  

            To by mne zajímalo, jestli jsem podle pana ředitele „adrenalinový anarchistický biker“ nebo „ukázněný cyklista“ :D

            1 0
            • Polka  

              Hezké jak chce více komunikovat s veřejností a pak použije takovýto výraz :-/ Člověk by řekl, že se to za ty roky muselo někam posunout, ale nemám ten pocit. A ve výsledku si postěžuje, že musí kácet nebezpečné stromy kolem pronajatého trailu a vzniká jim tím škoda, ale že už po sobě pořádně neuklidí, nedají to do původního stavu a má tak s tím náklady nájemce a díky uzavření trailu přichází nejen o zákoše na základně, tudíž mu taky vzniká škoda…na to už pán nějak pozapomněl.

              0 0
              • mr.nikdo  

                Onehdy jsem tu psal – profici z Mendelu :D

                Nezapomen na to spravne kaceni podle potreb lesu. Kaslu na to a pak to vezmemou skoro cele.

                #typickaMendelu #Danusenahrad

                #citisTamIvanku?

                0 0
              • poison  

                Myslím 2 nebo 3 roky z5 pokáceli v Jedu buky snad ve čtvrtek před velikonocema před jakože ofiko zahájením sezony.Kulatinu odtáhli větve a vršky nechali ležet.Byl jsem tam panu provozovateli pomoct po výzvě na fb.

                0 0
            • Vilém  

              To si musi ten zm.d Kvasnicka mnout ruce, jeho plany se plni, bude vetsi vejvar.

              1 0
              • mr.nikdo  

                Chvili jsem si rikal, jestli to nepsal on.

                0 0
            • o.unca  

              Paní Hermová, tak o té tady dlouho nebylo…-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Tento stát a hlavouni si libují v pořád větší a nesmyslnější šikaně lidí na všech frontách. Pokaždé ve jménu „dobra“.

              0 0
            • poison  

              Furt dokola qůli čemu se asi zakládala Čemba?

              Po letitým členství vidím osobně větší přínos se snažit pomoct váženému pozitivnímu deviantovi Mimozemšťanovi a za ušetřený ká si koupit vercajk.

              Dělejte co můžete s tím co máte tam kde jste.

              T.Roosewelt

              0 0
            • mr.nikdo  

              To ruseni zvere jsou nejlepsi kecy.

              V nedeli 7:00 rano – nevim, kdo rusi vic. Ja anebo motorovka?

              0 0
            • zbartos  

              Ted jsem nahodou nasel velmi obsahly pohled právníka: http://www.bulletin-advokacie.cz/lesni-cesty .

              0 0
            • novcze  

              jakákoliv ČSN nemá pro návštěvníky lesů žádný význam

              0 0
            • novcze  

              jinak teda lesáci mají plnou hubu keců o zvěři a ochraně, ale jen do té doby než to potřebují vytěžit, takže na ně peču a používám zdravý rozum, tzn. nejezdím mimo cesty, ale je mi jedno jestli je ta cesta široká tři nebo jeden metr nebo nějaký vyšlapaný trail

              1 0
    • orm  

      Jak to prosim vypadalo dnes pres den nahore ve vysce ± Utechov? Zustal tam snih nebo to talo? Rad bych zitra jel nekam s dcerou na vylet a bylo by fajn, kdyby tam byl jeste snih a ne kopa blata :-).

      0 0
      • Karaya  

        I když na Klajdu se neptáš, tak hlásím, že je pod sněhem :-)

        0 0
      • zbartos  

        Utechov dnes odpoledne cca 2–4 cm a drželo to.

        0 0
      • orm  

        Diky oboum. Zkusim. Ted to vypada, ze toho snehu bude jeste vic :).

        1 0
    • zbartos  

      https://m.facebook.com/story.php?…

      ⏺Uzavírka lesní cesty Poutní

      Od pondělí 23. ledna bude z důvodu dlouhodobě plánované těžby proschlých listnatých dřevin uzavřena část lesní cesty Poutní (úsek v délce cca 300 metrů). K uzavírce nás nutí opakovaná zkušenost: řada lidí zákaz vstupu do těžebního prostoru nerespektuje. Předpokládáme, že cesta by mohla být zprůchodněna do konce února, ale rozhodující slovo bude mít počasí. Mezi Vranovem a Útěchovem doporučujeme po dobu uzavírky využít autobusovou dopravu. Děkujeme za pochopení!

      ⏺Porosty podél lesní cesty Poutní byly poškozeny již při orkánu Antonín v roce 2010 a následně v období suché periody v letech 2018–2021. V nedávné době navíc začalo docházet k padání silnějších větví, zvláště při větrnějším počasí.

      0 0
    • mrwhyte  

      Po zpevněnejch – cyklo Šumbera na Kopaniny a na Resslovu hájovnu, přes rozhlednu do Bílovic, Melatínem k Buku, údolím Rakovce z Útěchova do Mokré Hory – všude ušlapanej sníh, pěkně to jede, po blátu ani památka :-) Horší akorát na konci Rakoveckýho údolí. Tam jsou krátký úseky s blatíčkem, ale nic tragickýho.

      Stále probíhá úprava okolí jezírek za Sokolským bufetem na začátku Rakoveckýho údolí – neznačená cesta je zapáskovaná, takže se musí po modré anebo podjet pásku :-)

      0 0
    • babicak  

      ZTZ Trasa z Babice nad Svitavou do Ochoz u Brna

      Trasa 1,1 km • 17:15 min

      https://mapy.cz/s/nukefajahu

      Těžba, místy i horší.

      0 0
      • babicak  

        Údolí Sviní – od skautů k Ochozské jeskyni popadané stromy, a samozřejmě bahno.

        0 0
    • vit.sklenar  

      Zprava z cylostezky: vcera uzavreli usek od Kamenky az po lanove centrum. Rano zapaskovano, odpo zahrazeno ocelovym plotem. Duvod je padajici kameni – Cerveny kopec se nam rozpada :⁠-⁠)

      0 0
      • Dzany  

        To mě zajimá, kudy budou všici jezdit.

        0 0
        • chemik_mara  

          Na mapách.cz termín uzavření do 14.5.2023

          0 0
          • vit.sklenar  

            To sou šu ini

            A dole na Videnske u Milousu ani zminka …

            1 0
            • chemik_mara  

              Od dnešního odpoledne by měla být znovu otevřená:

              https://www.idnes.cz/…-zpravy_coch

              1 0
              • Polka  

                „Bude potřeba zpracovat projekt na zajištění této oblasti, kterému bude muset předcházet nějaký podrobnější průzkum, zaměření a potom návrh trvalých opatření, například v podobě záchytných palisád nebo záchytných bariér, které budou zachytávat úlomky tak, aby neohrožovaly tu vlastní cyklostezku.“

                To musíš to, tamto, tady, tam, rozmrdat celou skálu :-) To se zas někdo napakuje.

                0 0
    • ufoncz  

      Na tu Naučnou teď fakt nechodit. Já jsem tam taky samozřejmě nebyl ;-)

      Kromě už lanovkou vytěžených míst je tam nasprejovanou tečkou označena snad nadpoloviční většina stromů v blízkosti ČTZ, dost toho leží přes cestu a i když tam nebude zrovna těžba, tak tam hlavně za větru asi pěšky není dobrej nápad lézt – věšáků nemálo.

      Pochybuju, že to do konce ledna bude hotový. Myslím, že se těžba (a teda i zákaz vstupu) o dost protáhne.

      0 0
      • Polka  

        Jo, už to píší i na FB:

        Těžební práce na Morávkově pěšině se protáhnou do 31. 3. 2023. Morávkova pěšina, oblíbené místo vycházek obyvatel přilehlých Soběšic, ale i turistů, je kvůli probíhajícímu odtěžování uschlých stromů od 11/2022 pro veřejnost uzavřena. Zákaz vstupu do lesa byl původně vydán do konce ledna roku 2023 z důvodu vysokého nebezpečí pádu stromů i větví. Dělali jsme vše proto, abychom termínu dostáli. Z důvodů obtížného terénu druhé fáze prací, ale i nepříznivého počasí, je ZÁKAZ VSTUPU VEŘEJNOSTI do této oblasti PRODLOUŽEN, A TO AŽ DO 31. BŘEZNA 2023.

        Děkujeme za pochopení a zároveň vás žádáme, přátelé lesů, abyste tento zákaz respektovali. Výjimkou nejsou situace, kdy činnost zpomalí i přítomnost „diváků“. Nevítaní návštěvníci ohrožují na zdraví nejen sebe, ale i samotné pracovníky. Ještě jednou děkujeme!

        Prozatím se nám podařilo odstranit nebezpečné stromy z jižní stráně, která přiléhá k Soběšicím, kde bylo odtěženo zhruba 500 stromů a momentálně probíhá jejich vyklízení,“ vysvětluje průběh první fáze prací vedoucí polesí Vranov Ivo Březina.

        Před námi je teď druhá fáze prací, směrem k Jezírku. Jedná se o území s náročným terénem, kde budeme používat v kombinaci s běžnou lesní mechanizací i lanové systémy, které jsou schopné v těchto roklinových terénech pracovat. Tato technika je velmi drahá, ale pomůže nám zpracovat nejnáročnější úsek, který zaujímá kolem jedné třetiny dotčené lokality,“ vysvětluje důvody prodloužení prací Ivo Březina.

        Důvody, proč jsme museli přistoupit k razantnější těžbě stromů: významné prosychání jehličnanů, které rapidně narůstalo od roku 2020 v důsledku kůrovcové kalamity. Jedná se o monokultury (porosty tvořené jedním druhem rostliny) modřínů, a především borovic. Vlivem klimatické změny chřadnou větší měrou i listnáče. Les, který zde v budoucnu poroste, bude tvořený pestrou škálou dřevin. Mezi vzrostlými stromy se bude mít čile k světu nový podrost. Čeká nás ozdravený les!

        0 0
        • ufoncz  

          …ozdravený les a naučná stezka ztrácející se v kopřivách, bodlácích a náletu. Zapomněli dodat. Protože na přihlouplé cedule, stojany s (částečně pomatenými) QR kódy, případně webík se peníze najdou, ale na skutečnou, užitečnou a pravidelnou údržbu stezky už nikoli.

          2 0
          • scoty  

            Genius loci je pryč…

            0 0
    • chemik_mara  

      Od techniky svazejici drevo je uplne znicena zluta TZ od Risovky do Helencina udoli, resp dolni polovina. Projel jsem jen diky tomu, ze bylo primrzlo.

      0 0
      • novcze  

        he, tak snad to pak dají do cajku

        0 0
      • theedge  

        No co si pamatuju tak to bylo vždycky dost hnusný koryto vymletý od vody a rozrytý od prasat. Poslední roky jsem tudy už radši vůbec nejezdil.

        0 0
        • novcze  

          to je spíš modrá na prádelnu, žlutá byla celkem pěkná

          0 0
          • theedge  

            Modrou z Pradelny jezdim pravidelne nahoru a tam neni problem. Koryto to trochu je ale neni to rozbity. Kdyz jsem jednou jel dolu zlutou tak to byl humus. Jak jsem psal – rozryty od pradat vatahany veljy sutry a do toho rigoly od vody. Ale mozna se to pak zlepsilo.

            0 0
            • novcze  

              i tahle část na modré je v pohodě? https://mapy.cz/s/mubupugaro

              žlutou jezdím skoro exkluzivně nahoru a vždycky pohoda i cykloturisty na elektrokolech jsem tam potkal

              1 0
              • chemik_mara  

                Mám to stejně jako ty, žlutá naprosto v pohodě. Modrá se dá taky, ale když je vlhko, tak je to koryto nepříjemný.

                0 0
              • theedge  

                Ano jezdim to tudy nahoru az k Risovce

                0 0
      • Milonak  

        No mně to z té fotky připadá, že je to snad v lepším stavu než to bývalo. :-)

        0 0
    • ufoncz  

      Modrá TZ od silnice u památníku Opletala ke střelnici (Březince) je z většiny nic moc (prořezávka, rozdupáno, pak zas prodírání se náletem) a na konci je to vyloženě neprůchozí a je potřeba se buď kus vrátit, nebo to vzít hustníkem na kdysi šotolinovou cestu. U Vinohrádek je ta modrá TZ v podstatě zničená – z pěšinky je rozprasená lakatoš cesta a pak i všude větve, klacky… https://mapy.cz/s/lagojazona

      Dobrá zpráva je, že většina pravé linky „Šemíčka“ vedle červené TZ je zase průjezdná, poněvadž samotná červená TZ láme rekordy v pekelnosti koňodromu a lidi (a možná i jejich lesní školka) tama asi chodí. Řekl bych, že sejít se tam v pěti chlapech, tak je to odházený všecko a stezky průjezdný v původním rozsahu do hodinky.

      0 0
      • babicak  

        Ještě jsi mohl dodat, že cesta od střelnice na ZTZ směr Babice a část té ZTZ je v podstatě také Nopasaran, část kvůli těžbě a větší část díky dívkám na koních. Rád pomohu se Šemíčkem, napiš.

        0 0
        • ufoncz  

          ZTZ jsem nejel, stačilo mi tvoje varování o té části blíž k Ochozu a už předvánoční zkušenost.

          Tři lidi už je dobrej základ. Teď jen provést věštbu, jestli to tam bude někdo chodit pravidelně zaházet bordelem jako když to tam v počátku vyhrabali ti kluci.

          0 0
      • poison  

        Napiš kdybys na to šel

        1 1
    • mrwhyte  

      Karásek – super stav. Bez ledu a sněhu, lehký blatíčko, který se dělalo na začátku zatvrdlý.

      Rakovecký údolí z Mokré do Útěchova – modrá až po Sokolskej bufet zatuhlý bláto, dál na zpevněné cestě kolem studánky Pocta vodě je udupanej sníh a led. Začátek se dá ledu vyhnout, ale vejš už je souvislá vrstva.

      Zelená z Útěchova do Vranova – od Útěchova vejš je sníh i mimo cesty. Na cestách většinou led. Někde jak zamrzly ty blátivý oraniště je to vo držku :-) Kolem Zavíravé těžba. Těsně před vrcholem strom přes cestu, musí se obcházet, jinak je to z cesty kupodivu odklizeno.

      0 0
    • o.unca  

      Keška trail na Holedné – těžba v části za přejezdem stromu.

      Krmítko trail – popadané stromy v horní třetině.

      0 0
    • nomecz  

      Od Sobesic nahoru hodne kluzko a vetsinou schovano pod snizkem takze bacha, na promenadach je to nejhorsi. Karasek celkem na pohodu akorat bacha sou tam popadany stromy, ale je to videt dost dopredu.

      0 0
    • Polka  

      Hmm, další kousek pěknýho lesa a kořenových pěšinek bude v hajzlu :-/

      Těžba – uzavírka: Věnujte prosím pozornost přiložené mapce se zakresleným územím, v němž počínaje dneškem, 6. únorem 2023, probíhají těžební práce a vstup veřejnosti je proto z bezpečnostních důvodů zakázán. Územím prochází NS Rudické doly. Jedná se o těžbu jednotlivých stromů harvestorovou technologií. Po přípravné části prací bude následovat samotná těžba a následné vyvážení. Z hlediska časové náročnosti může těžba trvat až do konce měsíce února, termín ale může být upraven. Roli sehraje počasí a také dostupnost techniky ze strany dodavatele ve fázi vyvážení odtěžených stromů. O vývoji situace vás budeme informovat a děkujeme za pochopení.

      1 0
    • babicak  

      JJ, těžba, kam se podíváš. ZTZ od rozcestníku Pod Alexandrovou rozhlednou k Sedmi dubům v horní části těžba, kmeny a větve v cestě.

      1 0
      • babicak  

        Východní objezd babické střelnice https://mapy.cz/s/gokegepupu mimo zámrazu neprůjezdný, hluboké koleje od harvestorů, něco i od koňů a v okolí celkem rozsáhlá těžba.

        0 0
    • babicak  

      Včera jsem jel v Adamov pod hřbitovem, ale již za šera a zdálo se mi, že se tady https://mapy.cz/s/jasemusoke staví, nebo jsou postaveny, nějaké trajlíky. Nevíte o nich někdo něco bližšího?

      0 0
    • mrwhyte  

      Spojka od Eliotu do Žebětína kolem potůčku Vrbovec – několikrát se tam projel bagr. Většinou to de jet aspoň po krajích, ale tentokrát je to rozježděný precizně po celé šířce :-) Zatím je to zatuhlý, ale jak to roztaje, tak tam bude pěknej marast.

      Hlavní cesty mezi Helenkou a Ríšovkou pod ledem, ale je na tom přimrzlej poprašek sněhu, tak to celkem drží.

      sjezdík Veverčák na Veveří – sem tam popadaný větve po víkendovým fučáku. Na dvou místech se musí přenášet. První místo je před staveníma u BUS zastávky Obora, tady je několik popadanejch smrků a musí se krokličkovat lesem. Druhý místo je potom v kamenné části, tam je padlej strom. Jo a ten hup úplně na konci před lávkou u Veveří je taky v nějakým horším stavu, asi vymletý od vody.

      0 0
    • ufoncz  

      Kaštánek obsahuje jeden velkej padlej strom ve spodku nájezdu na trail od Vojanky a především tři kmeny na sobě blokující už tu vrstevnicovou část poté, co na ni spadnete právě zmíněným nájezdem. V poslední třetí je ještě jedna menší smrková souška, ale to stačí mít víc času a možná pilku.

      Jinak lesní cesty Melatín a Vojanka v horních pasážích místama led po celé šířce, podobně další frekventovanější cesty od těch asi 380 m. n. m. A naopak spodní části menších cestiček otočenejch na západ můžou odpoledne zákeřně a dost náhle přejít v klouzající bahýnko (např. spodek Utahováku).

      0 0
    • Smazaný účet  

      Cesta od asfaltky kolem Jeleního žlíbku je v dost tragickým stavu po projetí technikou. S dobrou průchodností rámu to jde projet, ale jsou to bahenní lázně a dost se blato místy nabaluje.

      0 0
    • mat.libor  

      Bacha v Mariánským, kolem jeskyně Pekárna se kutá nová dálnice skrz těžbu dřeva…

      1 0
      • Polka  

        Ntvl :-/

        0 0
      • mr.nikdo  

        Husty! Tam to bude ideal na Gravel :(

        0 0
      • Polka  

        Včera druhá lávka za skautama pod Kůlničkou už zapáskovaná, cesta pod Pekárnu projetá bagrem, suchý smrčky jdou pryč, ale projet/projít se to dá. Tahají to hned hore po žluté k Hostěnicím.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Takže jestli dobře chápu, dá se očekávat vysokej stupeň roz*rdanosti i kolem Hostěnickýho propadání. Kdyby náhodou chtěl člověk zvolit objížďku pohromy v údolí vrchem kolem Mokerské myslivny do Hostěnic. :-)

          0 0
          • Polka  

            Tam je to rozmrdaný a mokrý imrvére.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Právě. Proto předpokládám, že když do toho ještě vlítne technika, tak tam bude bažina.

              0 0
      • Motyll  

        Konečně zmizí ty protivné kameny.

        0 0
        • mastihuba  

          muzu oprasit favorita co sem dostal v deseti

          0 0
          • Motyll  

            Mno a ve čtvrtek přijeď nahoru.

            0 0
        • Smazaný účet  

          Ten hnus mezi skautama a Pekárnou by mohli srovnat klidně až na Hádek, ale to by musely jít dolů i mostky. Pak ještě protáhnout modrou Pekárna – Ochoz. :-P

          0 0
          • Paja  

            Ty bys taky všude nadělal stringovky…

            2 0
    • ufoncz  

      Ještě v první půlce Karáska je stopka v podobě asi dvou překřížených stromů padlých přes sebe. Průměr do 30 cm, ale řezaní myslím tak asi šestkrát. Dá se to přelézt nebo obejít.

      Docela pěkná jednostopá cestička vznikla u rozc. Písky nad Soběšicema – od severu je to nejdřív podle značek skřítka na stromech, pak po hranách těch minilomíků a z širší písčité cesty je hned jednostopá pěšinka, co se motá mírně nahoru lesem a připojí se na ZTZ: https://en.mapy.cz/s/lepakezogu (jestli je to zamýšlený opačně a má to pak nějak návaznost níže směrem k rybníku Mates, to netuším).

      V Zamilcu zase těží a padá to zase na traily. Víc na https://www.facebook.com/ZamilecTrails

      0 0
      • babicak  

        Jaká je aktuální blátivá situace na Kaštánku, Karásku, Utahováku a Těžkým Utahováku?

        0 0
        • nomecz  

          karas ok

          0 0
        • ufoncz  

          Kaštan na blato kromě hlubokýho žlíbku moc netrpí, ale tam je to blbý přelejzání těch padlých stromů. Utahovák a ten vedle ve spodku, jakmile to není zmrzlý, klouže (taková černá mazlavica). Kolem deváté dnes bylo všechno ještě zmrzlý a optimální.

          0 0
          • ufoncz  

            Tady je ta stromozávora na Karásku, kdyby se to někdo chystal říznout.

            Jo a novinka poblíž Utahováku se jmenuje Melatonin.

            0 0
    • ivanb_cko  

      Melatonín? Start ze stejný cestičky jako Utahovák a blíž k Luži nebo? Díky ;)

      0 0
      • ufoncz  

        V podstatě ano, akorát už lze začít v podstatě na samotným nejvyšším vrcholku.

        1 0
    • mrwhyte  

      Zaječím potokem od Antoníčka do Soběšic – tady je to tragédie. Na dvou místech těžba, takže rozježděno od bagru, zbytek zvládli doničit kokotpytníci.

      Kuleho trail – na začátku 3 stromy přes cestu a trochu blatíčka. Zbytek ok. Od křížení staré žluté je to furt zaházený. Takže po staré žluté a trailíkem, který vznikl vedle. Tam je na začátku hada v korýtku padlejch několik stromů (foto). Takže se musí přenášet. Ve dvou lidech by možná šlo odházet. Jinak je trail ok.

      údolím Rakovce po modré z Mokré hory k Sokolskýmu bufetu – pár horších míst, ale jinak pohoda. Konec je lepší jet po modré než neznačenou, ta je zničená od bagrů, který tam makaj na novým koupáku :-)

      Ronovskej sjezdík – rovnej začátek až po křížení se silnicí za Mufloní studánkou celkem bláto, ale nic co by se nedalo jet. Sjezdová část je ale luxusní, dá se valit skoro jako v létě :)

      Navazující modrá až k arboretu ok. Dokonce i rozšířená cesta za žst.Babice je skoro bez bláta.

      Kolem arboreta stále těžba, ale zpevněný cesty už jsou vcelku jetelný. Posledně to tam bylo peklo.

      Krýtko k solárům – začátek zaházenej a korýtko rozbitý. Spíš to vypadá od prasat, než od koňů. Ale kupodivu je to zatuhlý. Takže člověk dojede dolů vytřepanej, ale čistej :-)

      2 0
    • poison  

      Děkujeme za úklid Karáska !!!

      4 0
    • Lišák  

      Na Happy Hillu někdo znovu vytvořil pěšinku v části poničené těžbou. Dík!

      3 0
    • ufoncz  

      (1) Na modré TZ u Ochozskýho potoka pořád operuje ten staříčkej zetůrek, po dnešku to bude asi solidní bahno.

      (2,3) Stav cesty Kaprálův mlýn-Pekárna-Kamenný žleb

      (4,5) Melatonin má teď i flow variantu zakončení. Ale bude lepší tam nejet hned teď za měkka.

      (6–10) Tuning Utahováku je dodělanej. Ten nesmysl skoček od nějakýho anonyma mimo je rozebranej a je použitej na menší taky kousek po začátku, rozpadlej posed posloužil na lehce vyšší skok (ale je taky hodnej i na pro nás začátečníky). Oba mají objezdy. Přes pařízek je tam další možnost hopknout a tam kde to za sněhu nebo bláta v odklopeným klouzalo, je nově „jištění“. Jedno nešikovně odklopený esíčko, co při rychlejším průjezdu navádělo na pařez, dostalo taky trochu klopenku.

      Zbytek, co vím, jsem aktualizoval v tabulce.

      3 0
    • babicak  

      "Těžba na ZTZ Alexandrovka – U sedmi dubů do 31.3.2023 ":https://www.babice-nad-svitavou.cz/…-4102cs.html

      1 0
    • ufoncz  

      Harvestor parkující u Vojanky se přesouvá směr Anenský údolí. Teď rubal zhruba někde tady: https://mapy.cz/s/fupozadenu

      Na Naučné těžba valí ve velkým, padá tam každej den v pracovním týdnu jeden ze strom za druhým. Odspoda od Melatína je vidět, že tady už zůstala tak sotva třetina stromů, dole jsou i nějaký buky, habry apod. Myslím, že i ta nejvýraznější a tak typická kořenová sekce těsně u toho už je v ohrožení.

      Na kótu 396 je nově v listí vyhrábnutej krátkej příjezdovej trailík https://mapy.cz/s/cedojejohe

      Skoček na Utahováku, co ho rozryl divočák, je opravenej.

      Varianta B na závěr Melatoninu je nově okolí nízkýho bučí namísto skrz něj. Je to delší a víc si tam zazatáčíte. Áčku autor upravil tu poslední levotočivou vracečku přes kořeny a možná to už půjde i bez enda.

      2 0
      • Smazaný účet  

        Prosím Tě, žlutá a zelená (Vojanka, Melatín) jsou rozprasený, nebo se dají projet? Předpokládám, že tam asi všude řádí technika a podle toho to vypadá.

        Přidám ještě varování o hodně rozježděné zelené od U Jelínka ke křížovce (Sedmiradostná cesta) nad Lelekovicema.

        0 0
        • ufoncz  

          Oboje celkem v pohodě. Melatín klasicky blato u zahrádek a pak před rozcestím, tu šotolinu sice kryje mírnej nános od těžké techniky, ale zvláště horekopcom to ničemu nevadí. Vojanka úplně cajk, jen u skládek dřeva (poblíž těch alejí s kaštany) trochu bordel, ale opět nic zásadního.

          1 0
        • novcze  

          tak to je nemilé, z Lelekovic tama vždycky jedu

          0 0
          • Smazaný účet  

            Dolů to celkem šlo, když se člověk držel koleje. Kromě hodně rozvrtaných míst. Nejhorší byla ta křižovatka zelené a Sedmiradostné cesty. Asi se to tam bude dost měnit podle teploty, počasí a aktivity lesáků.

            0 0
            • ufoncz  

              Jo, dával jsem semka fotku 19. ledna. Slušný maso. Naštěstí při výjezdu kolem studánky Brčálka a následným překročením té křižovatky už lze zase pokračovat tím zatím neporušeným sakrálním žlíbkem dál směr Vranov.

              1 0
    • mrwhyte  

      Karásek – vcelku suchej, trochu větší bláto akorát na nájezdu na skočkách.

      trail za rybníkama u Jehnic – zhruba uprostřed padlej strom (foto), musí se přenášet. Já sem teda sesedal ještě na několika kořínkových pasážích na začátku u mlýna, s těma mokrejma pláštěma sem na to neměl morál :)

      zpevněná Babídolská cesta z Babích dolů do Vranova – jak se vyjede první prudší stoupání, tak začíná těžba, která se táhne v podstatě až do Vranova. Babídolská cesta vcelku ok, ale v okolních lesích to bude mordor.

      Hemzal cajk.

      1 0
    • poison  

      Pokud někdo postrádá silikonový pouzdro na Garmin 130 co pozbyl někde u Svitavy rád ho vrátím.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kolem Ivanovického potoka vedle trati směr Lachema klasický lepidlo s trávou. Ani to nezkoušejte. Naštěstí jsem to včas otočil, ale už i tak jsem měl najednou fatbike.

      0 0
    • Smazaný účet  

      tento úsek od silnice z Jehnic směr Lelky je taky lepivý oranisko od techniky. Pole vedle není o nic lepší, ale jako nouzovka se dalo projet.

      0 0
    • zbartos  

      Třeba jste tam někdo vyfocený… Viz https://www.slpkrtiny.cz/…p-k-prodeji/

      Ke kořenům – 100 let Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny je název knižní novinky, která mapuje náš stoletý příběh. Čtivou formou se dozvíte vše podstatné o jeho vzniku, lesích, které spravujeme, myšlenkách, které formují naše hospodaření. Dozvíte se, které osobnosti měly zásadní vliv na směřování ŠLP Křtiny. Pro knihu zavzpomínali i někteří pamětníci. Zapátrali jsme také v archivu a knihu opatřili bohatým fotografickým materiálem.

      Kniha, která vznikla k příležitosti 100. výročí založení ŠLP Křtiny, je od 20. 2. 2023 v prodeji za cenu 300 Kč. Více informací získáte na mailu info@slpkrtiny.cz nebo telefonu 724 717 207.

      Prodejní místa:

      Křtiny 175, v pracovní dny po předchozí domluvě na tel. 724 717 207

      Křtiny 1 (Zámek Křtiny) denně od 8 do 20 hodin

      Adamov, Opletalova 22 (Městské kulturní středisko) v pracovní dny po předchozí domluvě na tel. 607 518 104

      0 0
    • mrwhyte  

      sjezdík od rozvodny nad Lesnou (mezi ploty) – kupodivu pěkně suchej, super stav. Nějakej cykloškůdce tam čobl nájezd z latí na skoček, kterej vznikl úplně dole přes padlej strom. Je to tam nově vyskládaný z větví. (viz.foto)

      Kanička – jel jsem jen spodní část. Odpovídá ročnímu období :-) Není úplně pod blátem, ale je hodně rozježděná. (viz.foto)

      výjezd hřbitovní kvítí od Adamovskýho hřbitova do Útěchova – i když je vidět, že cestu hodně používaj koňáci, tak je ok. Menší blátivej úsek až skoro nahoře, ale je to cca jen 100m a nic tragickýho. Po těžbě vznikly na začátku pěkný vyhlídky na Adamov :-)

      0 0
      • Vilém  

        Tak hlavne, ze enduro motorky jsou to nejvetsi zlo, ale takovou paseku jako par cyklistu nenadelaji.

        0 0
        • ufoncz  

          ?

          0 0
          • theedge  

            asi ublíženej motorkář

            0 0
            • ufoncz  

              Tomu bych ještě rozuměl, ale nějak jsem nepobral, proč to píše pod příspěvek od mrwhyta.

              0 0
              • Vilém  

                Proc? Ty tam tu drazku nevidis?

                0 0
                • ufoncz  

                  Vidím. Resp. hlavně znám z reálu. Zajeď si nahoru k archivu, trochu se tam porozhlédni, projeď se trail Kanička po celé délce, podívej se na to ve skutečnosti, no, a pak sem napiš.

                  0 0
            • pepek  

              Motorka v lese nevadí, provzdušňuje půdu a zvěř je na hluk zvyklá (mot. pily, LKT). V protilkladu k cyglistům, kteří potichu vyplaší i rysa, který pak na útěku zahyne vyčerpáním (Opravdu se stalo poblíž Babic, od té doby je rys nezvěstný :-)

              0 0
              • Paja  

                :D Ten rys se tehdy asi za 3 měsíce z výletu vrátil.

                0 0
    • mrwhyte  

      Naučnej trail Pařezí, začátek Kuleho trailu po bejvalou žlutou – ty jsou ok

      od Antoníčka Zaječím potokem a kolem Zaječí studánky do Soběšic – blátivý úseky jsou už proschlý, ale stále probíhá lehká těžba, takže jakmile zaprší, tak to tam bude stát zase za prd.

      tobogánem na staré žluté do Zamilce – cajk, odklizený spadlý stromy na trailu

      žlutá na Malou, Velkou Babu a směr Kopaniny – sucho

      zelená z Jinaček na Trnůvku – skoro celej úsek kolem obory je pod blátem, jinak ok

      2 0
    • mat.libor  

      Kolem Ochozkýho potoka (po modré TZ k Pekárně) tomu dávaj fest teda, docela masakr :(

      0 0
      • Macik  

        Do háje, to je jak fotky od Bachmutu :-)

        0 0
      • Honza03  

        No pěkné, na to že to je v Přírodní rezervaci tak se s tím teda moc nes… :(

        0 0
        • babicak  

          Masakr. Taková pěkná cesta to byla, teď tedy nepoužitelná, nebo jen pro masochisty typu P… :-). Ta žlutá od rozcestí na Hostěnice je teď již taky taková?

          0 0
          • mat.libor  

            Po té žluté od Pekárny nahoru na Hostěnice jsem nejel ale žlutá od Pekárny ke Kaprálovu mlýnu je už celkem jetelná (dokonce tam na kousek navezli i štěrk což jsem úplně nepochopil) ale úplně stopro to srovnáno není. Sice od tama vytahali ty šutry což si myslím, že může být spíš ke škodě…jak zaprší tak to bude marast. Šutry mě přišly lepší než to blato, který tam stopro bude.

            0 0
            • pepek  

              Ta modrá je už dobrá celá, až do Ochoza. Je tam po celé délce vychozená pěšina, zavadlá, nelepivá. Ale bordel je tam slušný, to jo.

              0 0
          • pepek  

            Masochista P tuto cestu vůbec nepotřebuje, tu potřebuju já. Jinak se z Údolí bezbolestně nevyhrabu :-(

            0 0
        • Smazaný účet  

          Asi to dělá stejná firma, která už se předvedla před pár lety kousek výš směrem k Hádku. Myslím Polka sem dával i nějaký video se zdokumentováním citlivého přístupu k lesu během težby. Uvidíme co z modré bude po těžbě. Ty šutry mě tam stejně obtěžovaly (obzvlášť nahoru). Vysypal bych to šotkou :-P

          0 0
          • babicak  

            Vysypat šotkou? Není to málo? Asphalt bych tam dal.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Může bejt. Šotku by zas vyplavila voda a dopadlo by to jak chudák Šumbera. Asfalt! :-)

              0 0
              • Paja  

                Beton!

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ano, i beton. To je nápad. Asfalt, beton a brody ala Hluboček. Tak nějak bych to viděl jako optimální.

                  0 0
                  • pepek  

                    . . . .a mladé bruslařky!

                    2 0
          • Polka  

            Pozemky jsou Lesy ČR, třeba to zase dělají Poláci :-/ Nedávno ale bylo v TV, že někde podali trestní oznámení nebo stížnost někam na vyjetý koleje po těžbě, kdy těžaři nepřerušili práci při oblevě a už se tím nějak zabývá inspekce apod. tak jsem zvědav, jak to dopadne. Jako tady i když si ukradneš něco ze svýho času a budeš je bombardovat, tak tě pošlou někam těma svýma lesáckýma argumentama a že je ve smlouvě i úklid a kdesi cosi a samozřejmě, že ve finále skutek utek, serou na to, nejsou lidi a blablabla pořád dokola.

            2 0
            • Paja  

              Inspekce to vyřeší…jak Bečvu :D

              0 0
              • Polka  

                Nikde nepíšu, že to vyřeší. Jen, že to někdo zkusil touto cestou a zajímá mě, jak to dopadne, toť vše.

                0 0
                • Paja  

                  Však to taky nebylo do tebe, ale do inspekce ;)

                  0 0
            • theedge  

              No hlavně že cyklista je v lese ten největší škůdce :-)

              0 0
              • Polka  

                Podle Viléma určitě.

                0 0
            • babicak  

              Pak aby z toho všeho nepraskla hajnýmu žilka.

              0 0
      • Paja  

        No tvl :-(

        0 0
      • scoty  

        Silně mi to připomnělo akci v jiném CHKO… :-(

        https://ekolist.cz/…ky-mze-a-mzp?…

        1 0
    • poison  

      Z naučné už byl dnes pod Panskou loukou najetej harvestor na dohled (hodně blízko) Melatína berou to komplet žádný souše nebo stromy hrozící pádem.RIP Otče singlů :-(

      0 0
      • scoty  

        Tak to bylo celkem jasný už když to vyhlásili. Přece to nebudou dělat šetrně když je to ve městě, všichni tam chodí a mají to tam rádi.

        Hlavně že mají na tabulích povídačky o jízdě na kole…

        0 0
        • pepek  

          Co asi teď říkají angažovaní občané Soběšic, kterým ti cyklisti tak vadili.

          0 0
          • scoty  

            Baby půjdou na koně, chlapi do hospody a stezka do…

            0 0
    • Polka  

      Lyžařská taky těžba.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nejvyšší čas sem začít spíš psát jen to, kde těžba není. Protože jinak je prakticky ten b0rdel skoro všude. :-)

        0 0
        • pepek  

          Není to tak hrozný, je třeba pouze posunout si hranici sjízdnosti a nelpět tak vytrvale na tom, jak vypadá avg na stravenkách :-)

          0 0
          • theedge  

            No tak pokud je člověku úplně jedno v čem jezdí a jak to kolem vypadá …

            0 0
          • Polka  

            To jsou zase ta zlá slovíčka a zlí lidé tady…jednou projede nějaký bahno a už to považuje za etalon :-) A na to avg ses asi pořádně nepodíval, ty stravenko.

            0 0
            • babicak  

              Budeme tady soutěžit, kdo má nižší AVG?

              0 0
              • Polka  

                Můžem. Letos mám asi již splněno – 22.1. Nedělní sněhová makačka, avg 11.9 komplet, jen ke krbu 9.8 ;-)

                0 0
                • chemik_mara  

                  21.1. okolo priglu na sněhu – avg 11,3 ;-)

                  0 0
                  • babicak  

                    Tak to já vám nesahám ani po kotníky, 12,7 AVG 5.2.2023

                    0 0
                  • Polka  

                    Pepek se avg zveřejnit jistě bojí, takže budeš zřejmě výherce :-)

                    0 0
                • mastihuba  

                  chrte :P

                  0 0
            • pepek  

              Ty jseš teď Stringův Ovčáček? Protože jinak nechápu tvoji reakci :-)

              0 0
              • Polka  

                Jo. Kdyby si dal tu tvoji včerejší MTZ, tak by tě přijel osobně zabít :-P

                0 0
                • pepek  

                  To ne. My máme častá obchodní jednání. (2String: gumy jsem výhodně prodal i s autem :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ty starý řetězy už Ti budu muset dávat zadara. Příští týden budu měnit další a vyhodit je mi ho líto. Gumy mi byly jasný, že někdo ještě použije. Stačilo dojednat cenu, která myslím byla přívětivá. Jenom nejmenovaný pán mě přeneseně prohlásil za krypla okrádajícího kamarády. :-)

                    Teď jsem si uvědomil, že jsme u Ufona. Dostaneme za uši. :-)

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Málo spal, tak je vztahovačnej :-D

                0 0
    • orm  

      Další uzavírka stezky Adamov – silnice do Blanska od 20.3 do 1.4. Vice zde.

      2 0
      • novcze  

        tak teď nevím co si mám pod pojmem oprava povrchu představit, novej povrch v celé šířce a délce asi ne :)

        0 0
        • orm  

          Vzhledem k tomu, ze to budou delat jen 14 dni, tak se bojim, aby to jen nevysypali drti. Tri trose stesti tam natahnout novej asfalt pres ten starej. Vim, ze je to mtb vlakno, ale tohle je i dulezita silnicni spojka, tak snad dostanu prominuto :-).

          0 0
      • Dzexon  

        Včera jsme to projeli a mají vyčištěný povrch, velké díry vybetonované a někde něco odfrézováno. Nejsem stavař, ale řekl bych, že je nachystáno na nový asfalt.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Podél trati od Myší díry do Bílovic se nedá teď jednoduše projet. Jezdí tam bagry a obkládají násep. Na objetí už místo nezbývá a ani pracanti se netváří, že by někoho chtěli pouštět. Takže jsem to otočil na silnici.

      Příjezd do Myší díry pod tratí včera aktivně opravovali i bagrem a štěrkem, včetně GEO měření, takže to vypadá na nějaký řešení, který snad zase nevezme první větší voda.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Info o Myší díře ze včera od kolegy: Velká díra v zemi, spousta mokrýho betonu a roxory.

        Už se nedá projet pod tratí vůbec. Takže do konce opravy asi uzavřeno.

        1 0
        • larssen  

          Jo jo, včera jsem se tam taky vydal. Nakonec jsem pokračoval dál k Bílovicím, podjel pod tratí a nahoru na Vojanku se dostal takovým trailem ve svahu. Ani jsem nevěděl, že tady něco takového je. Opačným směrem z kopce by to asi bylo pohodlnější :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ten se jmenuje Kaštánek a jezdí se spíš jak píšeš naopak.

            0 0
            • obda  

              Někteří z nás to jezdí téměř výhradně v tomto směru :)

              1 0
              • larssen  

                Pravda, v tom nejstrmějším úseku jsem dost tlačil. :-) A nad tratí, jak je hrana se srázem dolů, byla pomalá a méně jistá jízda do kopce dost adrenalin.

                Strava by mohla v heatmapě nějak vyznačovat směr. Trasu jsem v její heatmapě viděl hodně modrou a frekventovanou, když jsem se díval, jestli je to sjízdné.

                0 0
                • obda  

                  Aha, to mé vyjádření nebylo jednoznačné. Já to jezdím téměř výhradně do kopce :)

                  0 0
      • poison  

        Po prvním větším dešti to bude jako dřív

        0 0
    • larssen  

      Hejtman Grolich na Twitteru: „A chystá se další cyklostezka. Budeme projektovat cyklostezku Blansko – Nový Hrad u Adamova. ????‍♀️????️“

      https://twitter.com/…047774498816

      Tady je stezka docela potřeba, i když krajnice silnice je docela široká. Kudy ale může vést? Nabízí se břeh Svitavy, přijde mi ale, že je tady příliš členitý a využitý na to, aby se něco dalo rozumně postavit.

      0 0
      • novcze  

        o tom jsem slyšel už před rokem, taky se spekulovalo kudy to povede, za mě by stačila ta krajnice, pokud by byla průjezdná a čistá, ale nejezdím tam tak často, abych to dokázal posoudit jak moc je oddělená stezka potřeba, třeba úsek česká-kuřim je po silnici mnohem víc o hubu a tam se na to peče

        0 0
      • obda  

        Spíš bych to viděl na východ od silnice. Od zelené na Čertův Hrádek by to šlo, ostatně místy tam cesta i je. Blíž k Blansku těžko říct.

        0 0
      • Cipísek  

        Začátkem týdne se starosta BK chlubil, že je schválený první krok.

        Ale jak dlouho se první krok řešil a kolik dalších kroků ještě bude, o tom radši pomlčel :o)

        Ale kdo ví.

        0 0
      • obda  

        Hele, tady je k tomu diplomka z roku 2019: https://dspace.vutbr.cz/…11012/137510

        0 0
        • Cipísek  

          Další info… No bude to trvat…

          https://zdopravy.cz/…ezka-151546/

          0 0
          • orm  

            V diskusi nekdo daval odkaz na uredni desku Olomucan, kde jsou i nakresy stezky. Zde.

            0 0
            • novcze  

              tak smíšená stezka pro chodce a cyklisty

              0 0
              • larssen  

                Ale je tu výhoda, že pro chodce ta stezka nikam nevede a je vlastně i docela daleko od centra Blanska. Podle mě jich tady moc nebude.

                0 0
                • orm  

                  Souhlasim. Ty vzdalenosti na chuzi jsou velke, max nejaky bruslar nebo bezec, ale davy bych take necekal.

                  0 0
                • novcze  

                  jo, to nerozporuju, to byla jen taková poznámka

                  0 0
    • ufoncz  

      Kdybyste tam náhodou zabloudili i přes zákazy, tak dejte pozor v tomto úseku je vyvážečka (s pásama?) hodně aktivní a na rozcestí s lesní cestou Melatín tvoří další megaskládky.

      Gerhátky jsou po dnešku pohrabaný odshora až dolů, dojezd je trochu upravenej mírně do klikata. Ale chtělo by to ještě o něco víc zpestřit, tak třeba někdy v budoucnu. Někdo do tabulky psal, že v tom dojezdu byly klacky jakoby nastražený, tak bude lepší počkat, jestli to byla nějaká náhoda, nebo se to bude opakovat.

      0 0
      • Paja  

        Děkujeme, hned máme s Dušanem PR ;)

        0 0
      • obda  

        Jenom doplním, že spojka od Jezírka k lesní cestě Melatín je naprosto v pohodě bez známek těžby, navzdory ceduli na začátku. Ty megaskládky jsou ale drsné.

        0 0
      • ivanb_cko  

        o těch klackách přes cestu naházený jsem psal já – nemohla to být náhoda – všechny napříč přímo přes cestu…tak snad se to nebude moc opakovat. Jinak na rozjetí se je ten trail supr ;)

        0 0
        • ufoncz  

          Tak klacky, resp. spíš už menší kmeny těch kdysi pořezanejch stromků, tam někdo zase dal napříč cestou. Ale ne na trail, až pod něj, na té cestě už kolem potoka, co tam po ní občas chodívaj i koňáci. Hodil jsem to bokem, trochu do svahu nad potokem. Jestli to tam bude zas, tak si asi dám tu prácu a vyhážu na tuto diverzní akci veškerej potenciální materiál taky dolů k potoku a bude snad pokoj.

          1 0
      • ufoncz  

        Výjezdovky kolem Kubelína jsou z velké části vystringovaný, nicméně koňáci nelenili a dokud bylo měkko, proměnili povrch ve vhodný zejména pro fully a fatbiky. Nebrat akorát tento závěr, kde je dost stromů přes cestu. Tady zůstala celkem pěkná cesta, dvě varianty více na sever jsou stringovky.

        Ve večerním klidu můj dron taky zbloudil na Naučnou a řekněme od Soběšic po toto místo je to nějak po těžbě odklizený. Dál směrem k Panské louce se pořád těží. Větve po sobě viditelně uklidili, i pěšinu ve svahu poničenou pásama těžební techniky pohybující se většinou kolmo k vrstevnicím zřejmě trochu zase zapravili. Ale bude to strašně zarůstat kopřivama a bodláčím, určitě hodně erodovat v suchu a pak to i těma korytama po pásech (po spádnici) bude brát voda. Museli by překvapit, svah místy zpevnit a udržovat to průchozí párkrát do roka křoviňákem.

        https://pesinakarlamoravka.cz/setrna-tezba/

        1 0
    • pepek  

      Už se tady psalo o upgradu ztz pěšinky za VUT. Tak tady nějaká dokumentace. Nevíte někdo, zda String nemá kamoša u Lesy města Brna?

      0 0
      • novcze  

        no tak to pěkně vyrubali, ten pomníček tam asi zařval https://mapy.cz/s/lamumunuva

        0 0
      • scoty  

        Tohle vezme voda.

        0 0
      • mastihuba  

        u lesy města brna mame Zdenka Bartoše :) Tam nepotřebujeme Stringa :)

        0 0
        • zbartos  

          Já jsem kousek vedle, LMB si nechávám na důchod…

          0 0
      • Smazaný účet  

        Náhodou, pěkně to tam sviští. Ze soboty tam mám dočasně omylem KOM dolů. Než tam pojede nějakej fakt echt závodník. :-P

        Jinak další vystringování proběhlo i na spojce Ondrova – Hrázní.

        1 1
        • Polka  

          Jj, tu jsem jel včera a čuměl jsem jak puk.

          1 0
        • obda  

          Chjo :(

          0 0
        • orm  

          Ondrova – Hrazni, to mne zrovna prijde jako uzitecne, pokud spravne chapu pojem vystringovani :-). Za mokra je to tam na kole diky blatu tezko sjizdne a je to cast dulezite spojnice z medlanek na prehradu. Mate nekdo fotku jak to tam ted vypada?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Taky to chápu jako další napojení na stávající trasu od letiště/z Hlubočku směr přehrada. Zatím spíš dorovnáno a místy dosypáno dalším materiálem, možná nahrnutým z dorovnání cesty. Jestli budou ještě dávat něco jako další vrtvu nevím. A prohrnuto je to jen k lesu.

            0 0
          • obda  

            Za ta léta, co tam jezdím, jsem s blatem nikdy problém neměl. Alespoň na bajku. Ne, že by to tam bylo vždycky úplně suché, ale ve srovnání třeba s tímto nebo některými místy v okolí Medláneckého letiště naprostá pohoda.

            0 0
            • orm  

              Ja problem mival, hlavne v te casti od silnice. Lepive blato, ucpavalo to blatniky. Zde se dobry povrch hodi.

              0 0
    • mrwhyte  

      Kaštánek – stále dva padlý stromy (viz foto 1,2). Ten druhej taková velká mrcha, tak se musí obházet do svahu, celkem otrava. Jinak v části, kde je trailík úzkej, je napadaný hodně listí a občas je tam schovanej nějakej klacek :)

      a když už jsem byl tam, mrkl jsem i na rekonstrukci nájezdu do Myší díry. Díra je tam solidní. Zrovna nějakej zoufalec sjel od Útěchova a mudroval, jak se dostane na druhou stranu :) Nakonec to asi bral přes koleje vrchem, tak doufám že tam nebude za chvílu nějaký neštěstí …

      Utahovák k Melatínu – točky dole už se trohu sypou. Chtělo by to pokropit. Jinak ok.

      Soběšickým potokem z Melatínu do Soběšic – ve spodní části zákaz. Je to trochu rozježděný od bagru, ale jak je sucho, tak je to ok.

      Karásek – super stav. Dokonce jsem nikoho nepotkal, to se mi už dlouho nestalo :)

      2 0
    • Polka  

      V tabulce sjízdnosti jsem na to asi nenašel kolonku – pod Červeňákem se s tím vůbec nesrali a není to na pár metrů, dál jsou i padlé další stromy na vícero pěšinkách.

      1 0
      • Polka  

        Fotku jsem zapomněl…

        0 0
    • Jurawood  

      Ahoj chtěl bych se zeptat na lokalitu Sv. Kateřina směrem na sz.

      Byl jsem tady prvně s očekáváním trochu přírodního divočejšího stylu. Na Heatmap jsem našel trasy s průjezdy, dále segmenty Tobogán/cinto­rin/chameleon.

      Začínal jsem úplně z vrcholu, jelikož tam byly nějaké ty čáry na heatmap, párkrát to nekdo zkoušel.. Začátek trailu jsem asi našel, ale hned ztratil, je tam plotová ohrada. Skály porostlé mechem, krásné…leč spíše trial. Pokračování jsem našel až z cesty kousek níže, jenže opět se trail ztratil v listí a klaccích. Najednou všude větve po těžbě. Odřezané zdravé duby, buky, napadené jehličnany o ty zájem již nebyl.

      Půl hodiny jsem to jel stylem freeride přímo lesem a dle mapy křížoval mista trailu, ani náznak. Až dole jsem našel konec pár desítek metrů, dle stylu soudím na tobogán. Už na heatmap je vidět trochu divočení mimo jednu stopu. Dle info tady na fóru by měly být trail jetelný? Tak nevím jestli jsem totálně nezakufroval, nebo to tak zapadlo-zniceno..

      0 0
      • ufoncz  

        To jsem tady psal už před víc rokem, že nemá smysl začínat úplně navrchu, že si tam postavili oplocenku. Ale když užs ju obešel, tak ta skalka má v sobě takovej traverz, kterej nevyžaduje žádný speciální schopnosti.

        Bohužel je to tam tak, že když to zrovna nikdo neprohrábne, je to za měsíc pod listím. Navíc ty seče po těžbě v létě ukrutně rychle zarůstají. Navíc tam padaj souše a jak sis sám všiml, tak každou chvíli v nějakým úseku těžba. A když to neznáš, tak podle GPX je to naprd. Loni v dubnu (nebo to už bylo předloni, ani nevím) jsem protáhl celej Tobogán odshora dolů hráběma a kus ještě i motykou. No a v červnu to bylo zralý na zopakování :-(

        0 0
        • Jurawood  

          díky za info. V podstatě podobné to bylo na konci Happy Hillu, ten dojezd k řece taky není nikde vidět, jel jsem před 14 dny. Jezdí se to asi jen na cestu, nebo sjezd rovně.

          0 0
          • ufoncz  

            Většina lidí to jezdívala po po červenou. Pak se totiž člověk celkem bezbolestně vrátil navrch na další traily nebo třeba samovýčep. Ta spodní část se stejně dost sypala a přes tu skalku to bylo yolo a první musel spolíhat na to, že to tam je pod ní čistý. Od června pak cesta dole u Svitavy zaroste kopřivama. ČTZ má zase úplně ten spodek asi jen pro největší skillery, nebo sebevrahy. Pokud chceš pokračovat nahoru na severní stranu od Svaté Kateřiny (nebo do Hořic), je nejlepší buď sjet Santa Cruz až dolů, nebo třeba Hrabanku a přes Kateřinu a vedle silnice do Šebrova, odtud po ZTZ a od rybníčku na lesní cestu Trnec. Popřípadě ve směru od Jelínka je MTZ do Šebrova taky fajn a pak na tu cestu Trnec, jak jsem psal.

            0 0
            • Jurawood  

              super mrknu, díkec

              0 0
            • theedge  

              Jo návrat do Vranova od Kateřinského mostu je natolik blbej že dojíždět tu poslední část dolu se málokomu chce. Návratovka zpět po cestě je luxus.

              0 0
    • ufoncz  

      Nevím, jestli jsem to tady nepřehlídnul, ale v tabulce to nebylo. Takže:

      Kuleho (paintball) je opět průjezdnej v původní trase! Někdo si zjevně dal brigádku a nezbývá než poděkovat.

      2 0
      • nomecz  

        dobra zprava !

        Jinak teda asi to není žádná novinka, ale Happy Hill je ve spodní třetině komplet vykácenej … koukal sem na to v nedělu jak puk

        0 0
        • theedge  

          Za tim vykacanym dubovym lesem pak pri vjezdu do tech smrcin byly padly 2 smrky.

          0 0
      • o.unca  

        Dík za zprávu, projet si Kuleho po těch měsících bylo osvěžující…-)

        0 0
    • pepek  

      Ja jsem myslel, že brouzdaliště – a ne. Úplná přehrada! Za rok se to tou malou stružkou naplní. . . . . a pak to bude furt zelený :-)

      0 0
      • obda  

        Nebude to zelený víc, než to co tam bylo před tím.

        0 0
    • mrwhyte  

      Mrknout na trail Babylon z Babího Lomu do Podlesí – vršek po žlutou cajk, nahoře stále spadlej strom, ale objízdná cestička vede kolem. Spodní část trailu vyšlapaná, na několika místech pod listím nebo rozbitý od prasat, ale šutry jsou vidět a někde se dá i pěkně hopsnout :-) Posledně jsem z něho byl zklamanej, byl hodně zarostlej, šutry schovaný, takže za mě zlepšení :)

      0 0
    • ufoncz  

      Při tranzitech velice příhodná a oběma směry fajn cesta mezi U Buku a vrchem na jihu Útěchova je v překvapivě dobrým stavu – ani zarostlá, ani klackovej bordel a těch pár koňských lejn a otisků kopyt to už taky nezkazí. Dolekopcom jsou tam i docela vysoký klopenky v jednom místě :-)

      Tady na obchvatu Útěchova bohužel traktor vláčením vyváží klády z lesa, takže po dešti je to hodně rozprasená cesta.

      Asfalt pod Novým hradem vypadá dobře. Oslíci budou moct v létě obdivovat vypracované zadečky bruslařek :-)

      Sjezdík z hřebínku pod Vyškůvkou do Adamova je v perfektním stavu. Dobře vypadá i ZTZ z Novýho hradu na západ (a jihozápad). Zejména ty mladý stromky dole jsou nedávno vzorně prostříhaný.

      0 0
      • novcze  

        hustý, udělali celou šířku :)

        0 0
      • Polka  

        Jak je to všechno subjektivní…včera jsem jel tento kousek a těšil se na klopenky, ale místo toho klacky, dokonce jeden strom přes cestu a vychozený schody od koní, opačně bych to nahoru jet nechtěl. Jel jsem teda na celopevňáku no O:-)

        0 0
        • ufoncz  

          Klopenky jsou v tom spodnim useku. Klacky oproti pruzkumu kolem Purkynovy vyhlidky relativne zadny, ten stromek dolekopcom 29 prejede snad jak nic.

          0 0
          • Polka  

            Hmm, stromky i ty větší normálně přejíždím nebo lehce skočím, ale tenhle mi přišel docela výš od země a přenášel jsem. Prostě jsem tím jen chtěl říct, že je potřeba být pořád ve střehu, ať už sem něco napíše Pepek, ty nebo i já :-) Každej tu sjízdnost a stav vnímáme prostě jinak.

            0 0
          • pepek  

            Copato, japato? Průzkum neprobíhal plynule? :-)

            0 0
    • larssen  

      Na části stezky od Kateřinského mostu k Adamovu položili nový asfalt. Bylo to tam dost zničené po té roční opravě železniční trati. Stihli to nějak hrozně rychle. Fotky: https://m.facebook.com/story.php?…

      Edit: Aha, zmiňuje to už předchozí příspěvek

      0 0
    • mrwhyte  

      Trail za rybníkama u Jehnic – někdo přeříz strom přes cestu, tak už je komplet sjízdnej

      Krýtko k solárům – jestli někdo používá, tak na konci těžba, takže se musí přenášet (foto 1).

      Na cyklo z Bílovic do Obřan se zase něco děje. Kanály jsou zvýšený nad povrch, takže asi budou pokládat novej asfalt (foto 2). Minimálně pod první podjezd tratě, tam je kousek vyfrézovanej. Zákazová značka zatím jen pro auta. Tady mě to přišlo v poho i na brusle, tak nevím proč …

      0 0
      • babicak  

        Bílovice – Obřany dnes uzavřena, na úseku z Bílovic k 1.železnicnimu mostu se bude pokládat nový živičný

        povrch.

        0 0
    • ivanb_cko  

      Doplnil jsem do tabulky Žlababu, která je nová ;)

      Mimochodem neví někdo jak vypadá Mordor a Kolohnát? V tabulce není dlooouho žádný posun?

      0 0
      • ufoncz  

        Žlababa se říká tomu, co je západně od Kaničky a pak se tak zhruba v půlce toho svahu k ní připojuje, nebo je to ještě něco úplně jinýho?

        0 0
      • Jurawood  

        Kolohnátek úplně v klidu. Hned po první 1/3 jak je ten přejezd po cestě Vejmolka je drop ze srázu (kláda) do šikmýho dopadu. Jak tam každý smykuje a teče asi voda tak je tam užž dost koryto a hodně se to sype. Trochu nepříjemné místo. Kolem Kolonády se dá jet romanticky klasika kolem kříže, nebo před příjezdem je odbočka vlevo, přes dropíček a v tom prudkým klesání se to zase spojuje. Jel jsem tudy po dešti a zastavil až dole napíchnutím se o strom :-)

        1 0
    • ufoncz  

      Na kótě 396 (Polanka nad Bílovicema) je novej trailík – Modrásek. Zatímco Melatonin jde z toho vršku na západ (nájezd je možný použít i na Utahovák), Modrásek vede na sever. První půlka je rovinatější, šlapavější, vhodná asi i jako dětský trail. Druhá půlka je už trochu prudší, techničtější a ve spodní části využívá pěkné stezky, kterou lidi vyšlapali, aby nemuseli po koňmi věčně rozdupané modré TZ (odtud název). I kousek vrstevnicovýho transferu jde pak po už skoro zaniklé a znovu odhrabané cestě. Zatím je to syrový (především tam, kde je prosvětlenější les a teda i tráva), ale třeba se to chytne a vyjezdí.

      5 0
    • ufoncz  

      Školní lesní podnik znovu otevírá turistické trasy v Moravském krasu i u Soběšic

      https://ldf.mendelu.cz/…i-u-sobesic/

      V diskuzi pod videem o polesí Vranov – https://fb.watch/jAgXcGi3A4/ – pak už Tomáš Vrška, ředitel ŠLP Křtiny, dále nereaguje na otázky týkající se hlavně udržování Naučné průchozí i v letních měsících a ani otázce zpevnění/oprav odlesněné stezky vystavené působení sucha a přívalových dešťů.

      1 0
      • obda  

        Ty kreteni kompletně zavřeli modrou nad Josefovským údolím mezi Jelencem a Sedmi Duby (nejhezčí značenou cestu široko daleko). Přitom sama byla jen částečnou náhradou za Hviezdoslavův chodník. Fakt super. Příště kolem ještě namotají ostnatý drát…

        1 0
        • Paja  

          Ten už pro jistotu nechali smazat i z map, Schattovka bude následovat :-/

          0 0
        • Lišák  

          Na mapy.cz píšou, že jen do 5.4.

          0 0
          • chemik_mara  

            To nebude úplně směroplatný a bude se to datum určit posouvat…

            0 0
          • obda  

            Smíchal jsem dvě věci dohromady. Trasu sice momentálně otevřou, ale jak doběhnou jednání s KČT, chtějí zrušit MTZ v úseku vedoucím po Schattově cestě. Což vzhledem k tomu, že je tam NPR, znamená (pokud není řečeno ve vyhlašovací dokumentaci jinak) faktické uzavření Schattovy cesty.

            1 0
            • obda  

              Dnes zavření po zrušení MTZ potvrzeno ŠLP Křtiny.

              0 0
            • novcze  

              to je blbý že to ruší, ale kola tam oficiálně stejně nemohla protože NPR, jinak já už tama pár let nejel, protože tam bývali popadané stromy a nechtělo se mi přelézat

              0 0
              • poison  

                Popadaný stromy tam nikdy dlouho na cestě nevydrželi :-)

                V npr vedlo cca 850m to šlo přejít a převést…

                1 0
        • Smazaný účet  

          .

          0 0
        • obda  

          BTW v Plánu péče o Národní přírodní rezervaci Býčí skála na období 2022–2031 (který platí teprve rok!) se doslova píše: Zásadní změny ve vedení turistických cest se v nejbližší době nepředpokládají. Chybí mi tu blicí smajlík :-(

          1 0
        • larssen  

          Ta modrá od Schattovy dolů byla podle mě pro kola zavřená vždycky. Kousek od odbočky začíná přírodní rezervace.

          0 0
      • scoty  

        Takže to za tři roky na slunku zaroste…

        0 0
    • mrwhyte  

      Naučná – oficiálně otevřená po těžbě. No jak to říct … některý místa jsou hodně provzdušněný :) Ale stezka je uklizená a všude sjízdná, až na jedno místo, kde je zborcenej svah a musí se přenášet. Uklizený jsou i všechny padlý stromy, přes který byly udělaný skočky, což bylo vždy takový dobrý oživení. Ale mimo cestu je bordelu všude hodně, takže práce budou asi ještě nějakou dobu probíhat. Mimo dvou kalužinek za Panskou loukou všude sucho.

      Prozkoumat cestičku se značkou skřítka okolo Písků – značka se stáčí směrem na Jezírka tudy a jde už v podstatě po cestách v mapě, ale pokud je zelená pod blátem, tak to může být dobrá alternativa.

      Na červeným výjezdu Pod Sychrov probíhá lehká těžba. Cesta je projetá od nějaké techniky a je na ní napadaný spousty bordelu. Ale naštěstí sucho, takže jetelný.

      0 0
    • poison  

      Na výjezdu Gerhátek od Silvy je vyvalenej smrk tak kdybyste sem někdo jel vemte pilku.Odtáhnout to nejde je to padlý mezi další stromy.

      0 0
      • Polka  

        Na žádnej takovej smrk jsem tam teď nenarazil.

        0 0
      • Polka  

        Jo tys asi myslel tady https://mapy.cz/s/dorafereka, to jsem nepochopil a ani tama nejel. Lepší dávat bod do mapy.

        0 0
        • poison  

          Ano.

          Psal jsem to z lesa.

          Guru pravil nechat ležet :-)

          0 0
    • o.martas  

      Archiv no. 2 (Divočák) je plně průjezdný, klády odstraněny

      4 0
    • chemik_mara  

      Na zootrailu, resp spise v dolni casti okolo Mnisiho potoka zacal radit nejaky zaskodnik. V horni casti byl na trailu sem tam klacek, kterej se dal na trailbajku prejet bez povsimnuti. Ovsem dole byly pres pesinu naskladany klady, tak po 50 metrech. Dalo by se to v klidu skakat bunnyhopem, ale pesina se pouziva i smerem nahoru a jezdi tu i deti, tak jsem vetsinu odhazel a odtahal. Ale asi to tam ted bude castejsi…

      4 0
      • novcze  

        vždycky se nějaký blb najde

        0 0
        • babicak  

          Loni jsme s Pájou čistili Kolohnáta od podobných překážek, klády a stromy natahané na trajl.

          0 0
      • nomecz  

        Fakt ? ja sem to tam ve stredu odpoledne od medveda az po vyjezd k letisti vsechno odhazel … tak snad jsi tam byl pred tim protoze pokud to tam dal znovu tak to bude zas hra nervu koho to prestane bavit driv ..

        2 0
        • chemik_mara  

          Info je z dnesniho odpoledne :-( Taky tak nejak tusim, ze to bude na dyl. Asi pred rokem jsem tam mijel pana se psem. Pribrzdil jsem skoro na nulu, protoze pes byl na volno a pan se do me pustil, ze je tam rezervace a na kole se tam nesmi.

          0 0
          • scoty  

            Jasně, první PP v Brně co moc dlouho nevydržela, protože ji ze tří čtvrtin vyasfaltovali a zabetonovali při stavbě ZOO…

            Místní úpravou pravděpodobně není zakázán pohyb na cestě údolím po hranici PP. Jen ti psi by tam na volno lítat neměli.

            https://mapy.cz/s/jujucuroku

            0 0
          • nomecz  

            Tak jezdim tam min 1× za tejden cestou z prace , tak hold budu muset parkrat zastavit a protahnout se :) na sjezdiku k lelekovickejm rybnikum sem se takhle pretahoval s nejakym jelimanem asi 3/4 roku nez ho to prestalo bavit :)

            8 0
            • nomecz  

              Tak dnes zas odhazeno asi na 5 mistech, tentokrat sem se to snazil nahazet co nejdal , do potoku , do krovi … atd evidentne uz polevuje, protoze jak pocet tak kvalita zatarasu se dost snizuje :D pristi tejden si vezmu i pilku a ty dlouhe pokratim at se mi to lepe hazi

              2 0
              • Moare  

                Možná se ti to zdálo, že je tam toho míň, pač jsem dneska okolo čtvrté odpo taky asi pět míst vyčistil, na víc nebyl čas. U té lávky přes potůček jsem pak zlikvidoval klacky, co byly zapíchaný celkem hluboko v blátě přímo ve stopách kol. Každopádně to chce vytrvat,

                než to toho dezoláta přestane bavit.

                2 0
    • mrwhyte  

      Stará červená od Kateřinskýho mostu na Nový hrad – v prudké části napadanej bordel, dál je spousty stromů přes cestu. Pro pěší ok, ale na kolo je cesta skoro nepoužitelná (foto 1 a 2).

      Mostek přes Svitavu u občerstvení pod hradem prošel částečnou rekonstrukcí (foto 3)

      Na mostku u LDN Bílovice rekonstrukce probíhá (foto 4)

      0 0
    • ufoncz  

      Je škoda, že to naše reportování stavu se moc nechytlo pro JZ kvadrant. Občasnej host by pak mohl při mimořádné návštěvě zažívat víc radostnejch a míň těch druhejch chvilek.

      Palačák: super, tam se to teda od posledně řádně rozvinulo.

      Holedná – horní okružní trail, či jak se tomu říká: zjevně se o to někdo stará a je to z většiny stejně hezký poježdění jako kdysi. Jen bych řekl, že kvůli vyhýbání se oplocenkám, nájezdům a objezdům padlých stromů, je směr od Kohoutek ke Golovi výrazně rozumnější než naopak (než tomu bylo dřív)

      Spojku pod tenisem u Kohoutek nebrat (velký padlý stromy)

      Houpavej šlapací trail pod Mladou horou je ze začátku zasaženej těžbou a pak co chvíla, to padlej strom. A často ne zrovna na snadný přehupsnutí. Keška trail je po těžbě obnovenej, odházenej, ale asi už to není ono (nejel jsem ho předtím, ale teď tam ty stromy prostě chybí a je to takový divný).

      0 0
      • scoty  

        Technická: U té Houpavé šlapací vrstevnice z pod Holedné až k silniční vracečce směr Juranka (6km) se vcelku zažil název Pepkotrail podle jejího nejvášnivějšího propagátora…:)

        0 0
        • ufoncz  

          Pepkotraily jsou skoro všecky pěšiny na Holedné a přilehlým okolí + obecně jakákoli skoro neznatelná cestička zpravidla plná pastí všeho druhů v JM kraji ;-)

          Ale nebyls to ty, kdo tu cestičku „inzeroval“ nedávno v kvízovkách? (bez varování, že je to dost opičí dráha letos)

          0 0
          • scoty  

            Tak před měsícem tam byly spadlý jen ty dva kmeny co jsem vyfotil a dal sem. Jinak komplet jetelný. Tuším před třema rokama jsme po letech s pepkem zprůjezdnili 2 poslední km.

            0 0
            • ufoncz  

              Jakože dva poslední kilometry z těch asi jeden a půl kilometru celkem, co se dalo brát jako jeden trail ještě před těžbou? Ani z mapy to nevidím teď jinak.

              0 0
              • pepek  

                Ta těžba se nedávno dala objet přes Mladou horu https://mapy.cz/s/heguromute Jsou tam zapomenuté stezky z kopce.

                0 0
                • ufoncz  

                  Tezba se da objet tak, ze se vezme ze zacatku z Mlade hory ten „Keska trail“ a po chvili se clovek napoji. Ale nesikovne padeny stromy jsou tam jeste nekolikrat i v dalsich usecich.

                  0 0
      • Gourny  

        Naopak je dobře, že se to nechytlo. Aspoň zůstane něco bez propálení na netu

        0 0
        • chemik_mara  

          Tak v té tabulce se nic nepropaluje. Navíc jsou tam věci notoricky známý, spíš jde o akutální stav.

          1 0
        • ufoncz  

          Nebuď zbytečně paranoidní a negativistickej. Pokud trail vadí, tak to v naprosté většině nebude tady kvůli vláknu na BF. A ani velkej provoz tam kvízovkou nenaděláš (což je někdy na škodu, protože aspoň na SV by pár trailům pravidelnější průjezdy prospěly).

          1 0
          • Gourny  

            S vama na bikeforu je tohle uplne zbytecna debata.

            Takze je jedine dobre, ze vase slavna tabulka nezna vsechny traily, ktery kolem Brna jsou…

            0 1
            • ufoncz  

              Dost jich tam nemame kvuli NPR, PR apod.

              0 0
        • Jurawood  

          K popálení veškerých trailu na netu už naštěstí není web absolutně potřeba ;) Zase na druhou stranu, kdo chce trail jen sám pro sebe, ma možnost si svůj soukromý pozemek oplotit.

          0 0
          • scoty  

            Ze zákona není dovoleno oplotit lesní pozemky.

            2 0
        • scoty  

          Máš pravdu. Rozhodně nejlepší trail široko daleko. Od hřiště na Holedné až k silnici na Juranku.

          https://mapy.cz/s/mecafolobu

          0 0
          • ufoncz  

            Aha, tak ty to počítáš jako jeden trail takto i s výjezdem, brankama a lesníma cestama. Za mě ale fakt lepší ten opačnej směr a pak třeba radši se k Anthroposu dostat Kohoutkama a něčím okolo Myslivny.

            0 0
            • o.unca  

              Taky to mám raději tímto směrem.

              0 0
            • scoty  

              Jo, tahle „prostřední“ část se běžně jezdí oběma směry podle toho kam směřuješ.

              Když si chceš užít celý trail včetně bezbolestných výjezdů a sjezdů směrem z kopce tak jedeš takto:

              https://mapy.cz/s/raduhepoku

              a mezi 5 a 6 to opravdu nechceš jet nahoru :)

              1 0
              • scoty  

                Ještě by stálo za to zvážit obnovení závěru luxusního sjezdíku na Veslařskou od 4 po 7.

                Když asi před 10ti lety dole opravovali plot, tak tam vykáceli pár stromů a zarostlo to křovím…

                Jedná se jen asi o posledních 20m. Teď se to musí buď dole objet přes zahrádky vlevo, nebo snést 20 schodů do ul. Výšina vpravo.

                https://mapy.cz/s/ravuradoka

                0 0
                • ufoncz  

                  Sjezdik jsme ted ve stredu jeli, jako fajn, ale luxusem bych ten kousicek asi nenazyval. Schody jsou pri nezastaveni se na premysleni a nepotkani nikoho jetelny. Opravdu nevidim duvod tuto neprilis vyladenou variantu preferovat pred opacnym smerem trailu na Holedne a pak pohybu po pesinach spis bliz vodojemu (popripade po druhe strane trolejbusove magistraly).

                  0 0
                  • scoty  

                    Luxusem nazývám celý sjezd od jedničky až dolů na Veslařskou.

                    Jestli jste to sjeli celý, tak jste dokázali prorazit tu zelenou stěnu mezi žlutou zdí a prvním stromem vpravo.

                    V opačném případě jste jeli jinudy.

                    https://mapy.cz/turisticka?…

                    0 0
                    • ufoncz  

                      My jsme jeli normalne po te modre a po schodech. Luxus je teda schovan v te dzungli?

                      0 0
    • ufoncz  
      • ZTZ od vyhlídky „Panorama“ u Ketkovic, přes Čučice až k Oslavanům byla včera v až nečekaně skvělým stavu. U kapličky J. Nepomuckýho jsem jen nahlídl, jak vypadá pěšinka na vyhnutí se asfaltovýmu transferu, ale hned první výjezd padlej strom, tak tohle nevím. Ale ta zelená je skutečně paráda, snad jen jeden strom na překročení, vše perfektní drží, nic se nesype, nic není ještě nikde zarostlý, asi tři padlý smrky se dají podjet…
      • ŽTZ od Doubravky (nebo od Nové vsi) až po Velkou skálu taky super. Leží tam snad jen jedna padlá břízka a ze dvě smrkový soušky, co už mají objezd. V lese od Velké skály je pak nešikovně padlejch stromů snad pět, ale vypadá to, že směrem od Senorad to tam lesáci snad začínají z cesty odstraňovat.
      0 0
      • te-pe  

        Díky za průzkum. Chystám se tam příští víkend.

        0 0
    • larssen  

      Viz mapa. Dá se tady zespodu, od Mokerské nádrže, nějak rozumně dostat přes les k severu k Hostěnicím nebo k odbočce na Kalečník (Pozorsko-Račická cesta)? Zkoušel jsem to několikrát a pokaždé narazil na konec stezky, keře, spadlé stromy. Stovky metrů jsem musel dotlačit. Ale říkám si, že by tady přece mohla být nějaká použitelná cesta, kterou zvládne gravel. Heatmapa na Stravě zná jen cestu východně od Kněží hory, blízko silnice na Pozořice,

      Kdo to má tady projeté?

      0 0
      • Splinter  

        Trasa z Sivice do Olšany

        Trasa 10,7 km • 3:23 h

        https://mapy.cz/s/bapeconase

        1 0
        • pepek  

          Koukám, že nějak nejsi ve formě :-)

          0 0
          • mastihuba  

            tak něco nahod ať se pobavíme ;)

            0 0
            • pepek  

              No že mladej orel – a jen 3km/hod :-)

              0 0
          • Paja  

            Pravda, bejvaly doby, kdy by ho poslal na Páleníkovo ;-)

            0 0
            • Polka  

              To by s gravel převodama nedal ani v té nejlepší formě :-)

              0 0
              • Paja  

                …jak to říká Franta, není kopec, kterej bych nevytlačil? ;-)

                0 0
      • Polka  

        Mám to tam projeté hodně a na gravel přímo od nádrže tam opravdu nic není bo to údolíčko Roketnice bývá i často mokrý. Za sucha se dá použít tato nejméně bolestná varianta nebo ta prudší po šotce a louce. Případně pak přes Mokrou (šotka, asfalt, šotka, nahoře lesní cesta) s bonusem v podobě rozhledny :-)

        1 0
    • mrwhyte  

      Na cestách kolem Baby (konkrétně žlutá z Medlánek do Kuřimi) i po vydatnejch deštích překvapivě sucho.

      Žlutej sjezdík do Kuřimi – dva nově padlý stromy přes cestu (foto 1,2).

      Golftrail ok

      Na červené do Jinaček bláto jako vždy před studánkou u Marušky (foto 3), ale celkem bezbolestně se dá objet souběžným trailíkem

      Zootrail dole na rovné části nastražená kláda přes cestu

      0 0
    • nomecz  

      Nekde na Francii sem vytrousil zadni svetlo Moon Arcturus kdyby nahodou nekdo nasel …

      0 0
    • ufoncz  

      Asi tim nezasahnu dost potencialnich lidi, ale kdyby se ted povedlo tak dva dny nejezdit spodek Gerhatek, vyresi se tam ty docela neprijemny bahenni mista (udelal jsem struzky a voda ted odtika, ale musi to trochu kolem uschnout a ztvrdnout).

      1 0
    • Polka  

      Dvě věci soudruzi:

      • tlustý padlý strom ve sjezdu k parkovišti nad skoky trailem. Mě to nepřekvapilo, ale kdyby někdo jel fakt palbu…
      • nejezdit a neprůzkumničit kolem chatrče u ZTZ bo je tam teď bezďačka s kousající fenou :-)
      0 0
      • ufoncz  

        Ten strom je na té příjezdovce už hodně dlouho. Ale dobře, že's to semka dal, třeba to někdo půjde vzít pořádnou pilou (na batůžkovou pilku to úplně není a dá zaparkovat celkem blízko).

        Ta bezďačka je tam už taky myslím od podzimu a možná jsem měl štěstí, ale při třech průjezdech (z toho jednou tam a zase hned zpět, pač průzkum) na mě žádnej psék nevyběhl. Co to je za plemeno?

        0 0
        • Polka  

          Plemeno netuším, menší, černej, nějakej kříženec spíš, že prý ji kdosi sejmul na kole, tak teď nemá ráda cyklisty.

          0 0
      • Ucho82  

        Ten strom mne tam štve tak min. 3 týdny… Jsou tam 2 blízko u sebe, šel by z toho udělat skoček, pokud to nebude někomu vadit… Pilu mám, času bohužel méně a samotnýmu se mne do toho nechce… Kdyby se chtěl někdo přidat můžem to tam oživit (skočkem), případně zprůjezdnit…

        0 0
    • Jurawood  

      Kolohnát, naházené klády a větve v zatáčcce v poslední 1/4 trailu. Odházel jsem pryč.

      0 0
      • Gourny  

        To se za chvíli zase objeví desky s hřebíkama…

        0 0
    • larssen  

      Možná to už všichni vědí, pro mě to ale dnes byla novinka: Myší díra pod tratí a Gangloffova stezka jsou už zespodu prujezdné. Voda z potůčku teď teče kanalizací pod povrchem (snad ji dostatečně nadimenzovali).

      0 0
    • Jurawood  

      Zase Kolohnát, v závěru jak je ten kořenový hupík mezi 2 těsnější stromy, tak tam padnul strom. Vidět to je na poslední chvíly. Objezd možný listím levem.

      0 0
    • chemik_mara  

      Zluta TZ okolo Oslavy (Oslavany – Senorady) v oblasti vyhlidek – spousta stromu k prelizani, bylo jich minimalne 6 az 7 na ruznych mistech.

      Zelena TZ vyhlidka Panorama – Oslavany – padly stromy na dvou mistech. Myslim, ze oba byly za Cucicema.

      0 0
    • ufoncz  

      Lesní cesta Červená:

      • u Resslovky po rovině jezdí traktor a radlicí rozšiřuje cestu
      • pod Kopaninama náklaďáky sypou celkem vysokou vrstvu jakési škváry nebo co

      V dolní půlce Gerhátek padl a našikmo stromek, tak jsem ho trochu posunul, nechal sednout a udělal z něj pro někoho přejezdík a pro někoho třeba menší odpal.

      0 0
      • novcze  

        ještě v pondělí jsem jel z Bílovic nahoru a sice nějaká činnost tam byla patrná, ale teď do toho teprve pořádně hrábli, asi tam fakt chtějí vylejt ten asfalt

        0 0
        • orm  

          V nazvoslovi cest se neorientuji. Kde to presne je?

          0 0
          • Polka  

            Přímo se tak jmenuje – https://mapy.cz/s/bacecameze.

            0 0
          • ufoncz  

            Proto jsem napsal tu Resslovku a Kopaniny, aby to bylo jasny.

            0 0
            • babicak  

              Já ji říkám Karošova cesta :-)

              0 0
              • Karaya  

                ????

                0 0
                • babicak  

                  Červená :-)

                  0 0
                  • Karaya  

                    Tam byl :D, kdy už se BF konečně naučí smajlíky..

                    0 0
                    • Polka  

                      Nenaučí, tak je nepoužívejte.

                      0 0
                    • Lišák  

                      Však je umí. Naštěstí ne ty debilní barevný, nebo hýbací.

                      0 0
            • orm  

              Ja to fak neznam podle jmena, ale tady jezdim tak casto, ze bych si to zapamatovat mel. Srovnat tuhle cestu je asi ok, dolu uz to muze byt pro nektere lidi nebezpecne. Asfalt tam doufam nedaj.

              0 0
              • ufoncz  

                Ve spodní části (zhruba od Konšelova ? památníku) tam celkem solidní asfalt je a tohle taky vypadá jako příprava před položením asfaltovýho koberce. Na bezpečnosti to rozhodně nepřidá (nějací žiletkáři to po případným asfaltu budou určitě pálit dolů rychleji, než na kolik vidí, resp. ubrzdí). Nicméně pochybuju, že by to lidi ze ŠLP dělali kvůli cyklistům.

                0 0
                • larssen  

                  Na druhou stranu povrch pro sjezd na něčem jiném než horském kole je teď hodně nepříjemný. Nejradši bych byl za jemný srovnaný štěrk, ale ten by asi s místním lesoprovozem dlouho nevydržel. Asfalt je za mě lepší než současný povrch, nebezpečné to ale bude, je tady hodně lidí.

                  0 0
    • Paja  

      Anenský furt špatný, pořád větve.

      0 0
    • scoty  

      Už to tady někdo zmínil, ale je to víc na h.. než jsem si myslel: https://mapy.cz/s/demepasazu

      Ostrý jen málo uválcovaný makadam frakce cca 30, spousta prachu z lomu…Na xc gumách těžkej vopruz. Nevím co tím soudruzi myslí, byla tam pohodová cesta. Jestli to tak zůstane, tak budu po 40 letech jezdit jinudy. Hliněnka v lese u parkoviště je už v pohodě, tzn. tak jak byla.

      0 0
    • mrwhyte  

      Morávkova naučná – na třech místech padlej strom, musí se přenášet, asi toho vykáceli málo :) Navíc po těch deštích to hodně poskočilo a na některých místech se to už hodně zavírá, tak je člověk došlehanej od kopřiv a větví …

      0 0
    • m.k.2  

      Na trailu podél Kohoutovického potoka je spadlý strom https://mapy.cz/s/gulevanufu. Je vidět na poslední chvíli, tak pozor.

      0 0
    • scoty  

      Rychlá xc cesta podle trati od Radostic do Zastávky je kaput…

      Foto je z ještě docela sjízdného úseku Tetčice – Rosice. Byl tam asfalt, cyklostezka…

      Dráhy elektrifikují takže všechno kolem zničeno.

      1 0
      • Jáchym 1  

        TVL,ti to dojebali.

        Je fakt,že se ten asfalt už minulý rok dost rozpadal,ale tohle je tankodrom.

        0 0
        • scoty  

          Ještě horší je že to zničili i tady a jinde…

          https://mapy.cz/s/genoruhano

          1 0
          • vit.sklenar  

            Pockej, i tu ztz? Ta byla romantisch.

            0 0
            • scoty  

              Od bodu „cíl“ na konci omických sepentín kam až po žluté dohlédneš všecko na sračku… Dál jsem nejel, ani to nešlo.

              1 0
    • Smazaný účet  

      Bílovice – Řícmanice (ta lesem nad silnicí) projetá těžební technikou, takže celkem rozbahněný koleje. S trochou sebezapření to jde projet, ale žádná radost. To horší začíná až tak v půlce po vjetí do lesa, tak ať se nemusíte vracet.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Bahno už tam dočasně není, ale těžba pokračuje. Jak jinak, než že větve nechávají na cestě, takže stav setrvale na ho*no.

        0 0
    • chemik_mara  

      Novinky ze západu:

      • Goatkiller má natrasovanou novou úvodní část. Podrobnosti najdete na trailforks s názvem Goatkiller Prequel. Zatáčky, sem tam teréní vlny, zábava. Autor si stěžoval, že to zarůstá a byl by rád, kdyby se to trochu vyjezdilo. Má v plánu pokračovat v trasování prostřední části tak, aby to v budoucnu navázalo na stávající trail.
      • Na kopci Chochola nad priglem se nachází trail Sjezdovka (též k nalezení na trailforks). Je tady zhruba od podzimu, ale všimli si ho zelení mužíci a zahazují cestičku kládama apod. Flow je tu trochu slabší z důvodu uzavřených zatáček a těsných průjezdů mezi stromkama. V prostřední části se dá z trailu odbočit přímo dolů průsekem, kde někdo postavil docela velkou dřevěnou překážku.
      • Poslední novinka je trail spojující modrou TZ na Babě a cyklostezku v Hlubočku. Začíná kousek před kótou 388 (ve směru od Kníniček, kdo hledá najde). Křižuje cyklotrasu do Jinaček (tam je otřeba popojet cca 50 metrů doleva) a ústí odkloněnou pasáží přímo k jednomu z brodů.
      0 0
      • Jurawood  

        Aha takže Sjezdovka se ten Chochol jmenuje… to jsem jel hned z jara. Trochu problém najít začátek, je dost zapadanej, ale poté je vytyčená cesta klackama. Takovej pěknej jednduchoučkej trailík mezi stromky. Bohužel menší kopec. Že slabší z důvodu uzavření? Jak to myslíš? Slabší leda tak pro bezdůvodné XXLkaře na 29 :-)

        Já mám teda skoro 190 cm, ale kolo zábavný.

        0 0
        • chemik_mara  

          Že je slabší flow je můj subjektivní pocit oproti jiným trailům (např Krmítko). A ano, mám 29 ovšem v L.;-) Je potřeba tam chytnout správnej rytmus. Baví mě to tam, aby to nevyznělo nějak negativně, bylo to spíš upozornění.

          0 0
          • o.unca  

            A Krmítko je teď ok? Tak dvatři měsíce zpátky bylo nahoře popádáno a dole nečitelno…

            0 0
            • chemik_mara  

              Byl jsem před měsícem a ještě ok nebylo. V prostřední části těžili a nahoře stále popadaný stromky…

              0 0
    • obda  

      Trochu jsem váhal, jestli (trošku méně návodné) fotky nedat do kvízovek. Na pravém břehu Svitavy nad Bílovicama pohli s asfaltem, momentálně je hotovo zhruba v tomto úseku (a zbytek k silnici je nechystanej).

      1 0
      • babicak  

        Na 1. fotce, co tam vyrostlo za stavbu? Samé novoty.

        0 0
        • orm  

          Neni to jen moderni nahrada za to co uz tam bylo? Uz jsem tam chvilku nejel, ale pamatuji si, ze tam nejaka rozvodna byla.

          0 0
          • obda  

            Řekl bych, že nebyla (=nepamatuju si, že by tam byla). A mrkni se na letecké mapy – já tam nic nevidím.

            0 0
      • orm  

        Koukam, ze nekdo dostal na asfaltovani dotace – tohle, kopec na klajdovku. Na jednu stranu dobre. Znam lidi, napr. moje zena, kterym nebyla jizda po silnici konfortni vkuli provozu. Na druhou stranu pokud clovek nepokracuje nahoru na babice, tak to nicemu nepomuze. Asi bych se bez toho obesel.

        0 0
        • obda  

          Já preferoval tu původní polňačku :( Nicméně možná je asfalt součástí rekonstrukce koridoru, spíš než důsledek nějakých dotací.

          0 0
          • zbartos  

            A bude hůř. Viz https://www.citychangers.eu/…lnice-c.-374 .

            0 0
            • babicak  

              Pochopil jsem dobře, že 900 metrů cyklostezky bude stát 22 milionů?

              0 0
              • pepek  

                To ne, je to 907 metrů.

                0 0
                • orm  

                  Pisou tam, ze celkova delka je 2.7km, 907 je v pusobnosti obce, zbytek drahy. Podle me cena je za celou trasu.

                  0 0
                  • poison  

                    Jestli by nebylo účelnější natáhnout asfalt od Vránova mlýna po katastr Lelekovic v Údolí Ponávky.Ale asi to je holt víc třeba souběžně se silnicí a na cestě která se dost zlepšila po opravě trati.

                    0 0
                    • orm  

                      Ano, ale resi to uplne jina obec nez tady. Nevim jak bys chtel ruznym obcim rikat, co maji delat a presouvat mezi nima penize. To by asi neproslo :-).

                      0 0
                      • poison  

                        Tyhle díla se velmi pravděpodobně až zcela určitě nestaví za obecní prostředky.Řekl bych že by se měl víc starat poskytovatel dotace nebo nějakej koordinátor třeba na úrovni kraje.

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      On by tam hlavně někdo musel nejdřív začít řešit Ponávku a její koryto. Tím by dost problémů s cestou zmizelo samo. Včera tekla zase x metrů přímo po cestě.

                      0 0
    • Tom475  

      Bílý potok má hodně vody, suchou nohou to nejde. Místa má hloubku po náboje.

      0 0
      • o.unca  

        Heh, tenhle koment mne tam dnes vytáhl a strašnej saigon. Zas jsem se nadlouho vyléčil…

        1 0
        • scoty  

          Tak zažil jsem tam že bylo 15cm vody i na cestách mezi brody…;-)

          0 0
          • o.unca  

            Voda neva, ale kombinace bahna a devastace těžbou…

            0 0
            • scoty  

              V tom údolí kolem potoka jezdí těžké těžební stroje??

              0 0
              • obda  

                Místy ano, teda loni tomu tak bylo.

                0 0
    • scoty  

      Taky něco pozitivního: Holedná, pepkotrail atd. , výborně nakropeno, mírně kostičkuje, ideální stav.. ;-)

      0 0
      • pepek  

        To bylo ideální už ve středu, kostičkovalo, někdy mírně, kontrolovaně klouzalo. Znovu bych upozornil na nový úsek nad buržoasní vilou, který se spolu s horizontálním trailíkem směrem k Turbíně, dá výhodně použít na závěr. Zabrání se tak zbytečné ztrátě výšky jízdou po asfaltu.

        0 0
        • scoty  

          Jo, akorát že ten horizontálně buržoazní trailík je lehce zarostlý stromky v zadní části, což by mohl pořešit někdo časově méně indisponován… :)

          0 0
    • ufoncz  

      Gerhátky: asi 80 metrů nepříjemně vysoká tráva, ale stačí jen zpomalit a zbytek je dobrej. Pár ksichtovětví by se ještě slušelo odstřihnout.

      Utahovák: horní půlka už zarůstá dost, ale zatím opět stačí jet pomaleji. Nejspíš to ale půjdu brzo vysekat.

      Melatonin: lehčí varianta závěru bohužel na dvou místech zahrazena padlýma stromama. Dá se to objet volným terénem, ale nic moc.

      Modrásek: oddělal jsem jeden padlej stromek a jednu haluz a je to celý ok.

      0 0
      • ufoncz  

        Utahovák je dneska zčerstva vysekanej (první fotka by měl být stav před).

        6 0
        • ufoncz  

          Dnes došlo na prosekání Gerhátek. Taky větve-ksichtovky už tam nejsou.

          Když už sem tam byl, pořešil jsem pár kopřiv a malin, co začaly trochu zavírat Mechový kousek po startu.

          5 0
          • Paja  

            Díky, včera už to nahoře bylo místy „po hmatu“ ;-)

            0 0
            • ufoncz  

              Ještě jsem odpoledne pořešil ten odjezd. Kopřivy klackem, větve zahradnickýma nůžkama :-). Se divím, že jsi zmínil jen ten vrch, protože ty kopřivy asi bezbolestně projet nešlo.

              0 0
              • Paja  

                …jsem nechtěl vypadal jak nějaká fňukna :D

                Ale kopřivy se mi docela projet podařilo.

                0 0
    • ufoncz  

      Nevím, jestli to tu už někdo nepsal a já to jen nepřehlídl, ale dneska jsem čuměl, kam zmizel les na ZTZ dolů k Ponávce. Vrch je dlouho široká cesta plná klacků, pak tam ty kořeny a hupy furt ještě jsou, ale namísto pěkně v lese je to teď spíš „polňačka“ kolem oplocenky. Bude to zarůstat a celkově to ztratilo kouzlo. Pěšina kolem Ponávky je sice pak v tom úseku zábavná, ale poblíž silnice ju teď taky docela zavírají kopřivy. Francie a Happy Hill jsou místy taky dost antirevmatický, pokud jedete v krátkým.

      0 0
      • pepek  

        Taky jsem se včera léčil :-)

        0 0
    • mrwhyte  

      Hrázotrail směr dolů před poslední zatáčkou padlej strom. Směrem dolů se dá použít spojka a stromu se vyhnout. Směr nahoru se musí přenášet.

      0 0
      • scoty  

        Letos má 15 let…:-)

        0 0
    • ivanb_cko  

      Včera jsem jel Francii a krom kopřiv je tam taky padlej strom, kterej leží na dvakrát přes trail ve switchback-cích pod ŽTZ – musí se přenášet!

      Neví někdo jak vypadá „Kóta aka Krmelec aka Edův“ ???

      0 0
    • rexa  

      Ahoj, jak se prosím jmenuje trail (v tabulce Stav trailů) co je vpravo od Francie? Najíždí se na něj taky od vodárny, ale za závorou za silnicí Vranov-Útěchov se neodbočí doleva na Francii ale pokračuje se po lesních cestách kus dál a trail začíná u kamené mohyly a končí strmým gajblem kousek nad želez.tratí v Adamově. Když ho jedu a chci dát do tabulky report tak nevím jestli tam vůbec je a případně jak se v tabulce jmenuje. Dík.

      0 0
      • ufoncz  

        V tabulce neni, protoze PR Coufava. A ptal se na neho i s nazvy nad tebou.

        0 0
        • ivanb_cko  

          já bych teda řekl, že tenhle trail se zrovna PR Coufavé i Jelenímu skoku vyhýbá jak se koukám na mapu (naopak Francie v PR Jelení skok končí :/ )

          Jinak pravidlo chápu ;)

          0 0
          • Polka  

            Jsou tam i Kolohnát a Mordor vs. PR Jelení skok…to jsou mi podivná pravidla, asi jak se zrovna kdo vyspí.

            1 0
            • ufoncz  

              Kolohnát a Mordor tam jsou, protože už byly na Mapy.cz v době zakládání tabulky. A většina jejich trasy vznikla jako cesty bez hrabání. Tohle je zrovna trail, kterej tak nějak po křížení Kroucené jede přímo vedle cedule PR a ještě odtam vyprošťovali hasiči zraněnýho bajkera. Nestudoval jsem teda vyhlašovací dokumentaci jednotlivých PR (liší se to), ale někde je a někde není po „lesních cestách“ pohyb na kole dovolen.

              0 0
          • Paja  

            Taky myslím, resp. Jelení skok to jenom štrejchne narozdíl od níže zmíněných…

            0 0
        • Gourny  

          Francie je v PR a v tabulce je…

          Krmelec naopak v PR není. Jede po hranici…

          0 0
          • ufoncz  

            My turisti jezdíme tu větší část Francie přesně jen na hranici PR.

            Pokud je to s tím trailem, pro který tu už padly čtyři různý názvy (a segment na stravence je teda pátej), jak píšete, klidně ať v tabulce s přehledem stavu je. Cedule přímo v terénu je asi matoucí.

            0 0
        • rexa  

          Ok, díky. Tak teď už vím názvy 4 :-) O názvu „Edův“ jsem věděl. Protože jsem ho ale v tabulce nenašel, tak jsem myslel že tam je pod jiným názvem. Podle průmětu mého GPS záznamu do mapy.cz je opravdu patrné, že vede jen kolem PR. Proto bych ho do tabulky dal. Když už tam je Kolohnát apod. Ale respekt, doplnění nechám na tvůrci tabulky.

          0 0
      • Bogar  

        Korýtko

        0 0
        • rexa  

          Jo, to je taky hezky výstižnej název :-) Už se mi to v tom korýku dole konečně začíná dařit dobrzdit. Po výměně brzd…

          P.S. Přeju zítra svižný kladiva do té Kroměříže! ;-)

          0 0
    • Jáchym 1  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      0 1
    • mrwhyte  

      Mezi ploty – skok přes první strom vylepšen nájezdovou lavkou (foto). Dole někdo buduje novej dvoják. Příjezdový trail kolem rozvodny vpravo je totálně zavřenej květenou. Raďej sem se vrátil a vzal to zleva :-)

      0 0
      • ufoncz  

        Tak trail Prales (Mezi ploty) škrtám až do listopadu, nebo do doby, kdy někdo napíše, že to je prosekaný. Nájezdovej trail od severu je taky zarostlej a přijel jsem tam teda po té široké cestě. Už začátek je dost úzkej, na trailu je to nový prkýnko, dvoják byl možná už hotovej a hlavně vespodku je asi nová sranda navazující na vedlejší těžkej trail (dle tabulky „Křivý čůro“) ve svahu a pak volitelně po kládě na způsob Rychlebek. Ale ten konec, to je naprostý peklo! Oba možný odjezdy jsou naprosto zavřený pomalu dvoumetrovou směsí kopřiv, ostružin a svízele. Nakonec jsem vzdal hledání bezbolestnýho úniku a vyjel odtam úplně dodrápanej a nateklej.

        Pak jsem jel kus Obřanskýho trailu a tam je to zhruba v tomto úseku (teda i mimo samotnej trail, jak je vedenej) taky už hodně zarostlý. Kuleho (paintball) už se rovněž hodně zavírá, na Naučnou jsem neměl odvahu ani najet. A podle tabulky od začátku dubna, kdy už bylo jasný, že to bude rychle zarůstat, asi nikdo.

        Do třetice všeho špatnýho – Anenský údolí stále bordel po těžbě a navíc někde ve svahu na sever od údolí byl slyšet harvestor v akci.

        0 0
    • Scarp  

      Ahoj, jel jsem v sobotu Třebíč – Brno kolem Jihlavy a Oslavy, tak pár postřehů, co by se mohly někomu hodit:

      Urbánek v Třebíči bez záludnosti. Červené do Vladislavi úplně nedůvěřuju, vzal jsem po louce (body 8–9)- docela dobrá alternativa. Cesta od Pazderníkova mlýna do Střížova v bodě 11 končí třímetrovou hradbou vyvrácených stromů. Vyškrabal jsem se po stráni na cestu nahoře, kterou to mělo jít objet. (v odkazu dole je původní trasa) Tenhle plán fungoval asi kilometr. Potom je cesta zarostlá a u potoka končí úplně. Měli by to v mapách.cz smazat, cesta již neexistuje. Volný terén mi nevadí (když to není často) ale tenhle je neprostupný. I bez kola by se to neobešlo beze ztrát na duchu i na těle. Tudy už nikdy. Dál to ale bylo lepší než jsem čekal: Úsek 25–27 je určitě hezčí než po asfaltové cyklotrase níže. 29–30 – bezbolestný výjezd na Rabštejn. Červená kolem Jihlavy: kolem 44 zarostlé kopřivami a jinými, mně neznámými bylinami. Dá se ale projet s opatrností, vegetace skrývá několik šutrů tak akorát na uražení šaltru. Nejsou vůbec vidět. Dál je červená čistá, ani jeden strom přes cestu. Biskoupský kopec pravidelně kosí, přejezd do Senorad fajn. ŽTZ kolem Velké skály: jediný padlý strom cca v bodě 62, jinak čisté. ZTZ z Panorama vyhlídky: Až do Oslavan asi čtyři stromy, všechny se ale dají podjet, jeden je níž – bacha na hlavu. Méně zarostlé, než jsem čekal. Jen na asi dvou místech jsem zpomalil, bo už jsem byl ošlehaný dost. Z Oslavan jsem původně chtěl přes Rybičkovou skálu, ale tlačil už mě čas tak už jsem zvolil trasu bez rostlinných retardérů a pozoruhodností. Potěšily mě úplně čisté singly do Babic – 80–83 a z Babic do Rosic. 84–86. Trasa zde:

      https://mapy.cz/s/jubopemolo

      2 0
    • pepek  

      Návratová dráha z Holedné a okolí vypadá podle obr. A i okolo v lese probíhá řízená devastace buldozerem.

      Taky horizontální návratovka nad Jundrovem je už místy trestná ulička v kopřivách.

      0 0
    • nomecz  

      Sice to neni mtb ale z Blanska na Lažánky u odbočky na Skalák jsou už vytrhane koleje a komplet novej hladkej asfalt misto toho drncavyho prejezdu

      0 0
      • Jáchym 1  

        Po čtyřicetipěti letech co to tam znám,neuvěřitelný :-)

        0 0
    • larssen  

      Myslíte, že by tohle byla použitelná cesta pro rodinný výlet? Od kopce za Sloupem nahoru k Macoše. V heatmapě Stravy jsem tady objevil mírně vybarvenou stopu, tak to už asi někdo někdy projel, ale teď si nemůžu dovolit nic extrémního.

      Samozřejmě to můžu vzít jako slušný člověk po těch značených cyklotrasách přes Ostrov, ale kdyby to šlo…

      0 0
      • Kire  

        Sem tam kamenitý úsek nebo kořen, střídají se krátké roviny, sjezdy a výjezdy, nic extrémního tam není. Pokud nevadí kamenitý úsek, pak bych se až za Koňský spád držel žluté.

        2 0
      • pepek  

        Možná by bylo lepší jet tu žlutou hned zespodu, ta silnice za hospodou je nepříjemná.

        2 0
    • ufoncz  

      Bezbolestná výjezdovka na Gerhátky začínala být v tomto úseku poněkud bolestná, tak jsem vzal jeden z mnoha tam se válejících klacků a kopřivy (a nějaký maliny a jiný, kůži nepřátelský rostliny) vysekal.

      Gerhátky jsou řekl bych naprosto v topu, Utahovák taky (pořešil jsem tam dneska ještě nůžkama nějaký ksichtovky a i budoucí ksichtovky, tak snad to ještě nějakej týden vydrží nezarůst).

      3 0
      • ufoncz  

        Na ZTZ vedoucí kolem památníku 1. vánočního stromu kus krásně vysekali od vysoké trávy, aby na to pak naházeli smrky z prořezávky.

        Jednu ze spojovaček na Zadních Hádech (od klimatizovaných výjezdů směrem na Chocholu (Skoky) trail) jsem odházel od popadaných kmenů, ale o kus dál je bohužel ještě ta nepříjemná bažinka.

        Jestli si pamatujete švihání do obličeje a skoro neviditelný vápencový šutry po křoviskama na pěšině při okraji PR Údolí Říčky (na hřebeni co se táhne od Pacherova kříže až nad jeskyni Pekárna) v předchozích týdnech, tak po dnešním ránu je to zase idylka. Hlavně ten úsek dokázal zaměstnat na nečekaně dlouho.

        2 0
    • chemik_mara  

      Musim podekovat stavitelum a udrzbarum trailu na Bucine, moc dobra prace, je to tam paradni!

      0 0
      • ceo  

        Kolik tam toho je?

        Jel jsem před 14 dny Pigstyho a nikdo ho moc nejezdí stav části pod cestou byl tristní oproti tomu, jak ho pamatuju. Na horní části (nad cestou) jsem jel novou vrchní část Pigstyho a viděl ještě asi jeden nový trail.

        0 0
        • chemik_mara  

          Projel jsem 4 traily, včetně Pigstyho. V Ufonově tabulce jsou psaný 3. Celkově je to asi míň projetý, než třeba traily ve Vranově, ale za mě v pohodě. I ten Pigsty mi nepřišel o tolik horší než dřív…

          0 0
        • dethroned  

          Pigsty je problém udržovat, člověk to vyhrabe a za týden to prasata nahrnou všechno zpět. Momentálně celkem cajk. Jezdí se míň, protože střední část se musí zamakat technicky a spodek moc lidí nesjede:) Je to pra-trail, okolo jsou další jednodušší. Ještě je jeden trail po hřebínku k přejezdu, víc říkat nebudu.

          0 0
    • ufoncz  

      Modrásek se dnes na popud Karayi a mýho potomka dočkal pročištění a drobných vylepšení. Tak jezděte, dokud je to ve vůni. Divočáci tam nelení.

      Trailík je vhodnej jako předkrm na rozjetí. Zpátky nahoře jste teď po modré TZ za pár minut. A když není bahno, tak se to dá celkem v pohodě. Pivní cyklisti maj přinejhorším velmi krátký tlačení.

      2 0
      • babicak  

        Gerhátky super! Krásně udržovaný trajlík. Díky.

        0 0
        • ufoncz  

          Bacha na to. Kolem poledne tam zamířili s LKT a pilama :-(. LKT se proti mě vyhrnulo zrovna v tom závěrečným žlíbku, nic příjemnýho. Uhnul jsem se do příkopu, dřevorubce pozdravil a třeba budou soucitní.

          0 0
          • Polka  

            Soucitní? Nebuď naivní. Podle letecké mapy jsou kousek vedle nějaký kůrovcový smrky, tak že by? Holt ten konec domrdají :-/

            0 0
            • pepek  

              Ano. Pro dokreslení: Foto někdejšího kultovního výjezdu.

              0 0
              • nomecz  

                dolu se to da palit furt solidne :-)

                0 0
                • pepek  

                  No ale když pojedeš nahoru, tak je na tebe furt vidět a bude ti horko :-(

                  0 0
                  • nomecz  

                    a to vadi cemu ? aspon mas motivaci neslejzat kdyz bude publikum :-)

                    0 0
              • babicak  

                Páleníkovo? Snad ne.

                0 0
                • ufoncz  

                  Ne, to je foto ZTZ spojující Jelínka a Ponávku. Resp. její kdysi nejhezčí část, ten sjezd poblíž studánky Míru.

                  S nomecz bohužel nesouhlasím. Pálit to teď můžeš stejně, pakliže se nebojíš jednoho z milionu klacků v přehazce nebo ve výpletu. A příští rok to zaroste malinama a kopřivama.

                  1 0
            • ufoncz  

              https://mapy.cz/s/balenomobo

              Ti samí dřevorubci nejdřív dělali prořezávku (a vypadalo to, že bez LKT) v (1). Pak se přesunuli na (2), kde už na trávu a k tomu rybníčku tam natahali víc stromů. Už když jsem sjížděl dneska ty Gerhátky, slyšel jsem nějaký chlapi řezat ze směru (3) a vzápati došlo ve (4) k blízkýmu setkání s LKT.

              LKT předchozí dny a ještě dnes dopoledne přitom operoval u Lidušky (5) a tahal to na šotolinu. Na ZTZ (6) si už klády uklidili a v (7) už po několik dní dělají těžbu pěkně po staru – s koněm. To už se moc nevidí. Škoda, že koníka místo LKT nevzali na Gerhátky, byla by větší šance, že tam vytahají fakt jen ty souše a les z většiny přežije. Jako těch souší tam není málo, to jsme s poisonem viděli, už když jsme to poprvé hrabali, ale většina smrků je tam v tom ještě mladým věku asi cajk.

              0 0
              • ufoncz  

                Jinak ještě pro úplnost těch informací z toho sektoru: trail Boubín měl ve své jednoduché rovinaté části co dvacet metrů, to vyloženě schválně nějakou větev přes cestu. Většina šla přejet, něco miniskokem přeskočit a ten zbytek, co trčel moc do výšky, jsem odházel stranou. Ale evidentně se někdo vyřádil a snad tam jednoho dne taky nebude zahrabaná deska s hřebíkama.

                0 0
          • ufoncz  

            Jestli nepřijdou makat i v sobotu, tak na víkend Gerhátky asi ještě poslouží. Vyrubali to západně od toho a u trailu mají tečkou označenou jen pár soušek.

            0 0
      • ufoncz  

        A když už tady spamuju – jak se někde řešil ten výjezd na vrch, kde startuje Utahovák, Modrásek a Melatonin, když je Anenský machl a silnic+Vojanka moc volej a moc na slunku, tak dneska jsem vyzkoušel tuto trasu: https://mapy.cz/s/buvasubepe

        Začátek je v chládku, pak kousíček silnic a pak se z Vojanky odbočí, ale pořád se drží na pěšinách těsně vedle ní. Ostatní cestičky víc vlevo jsou dřív nebo později zarostlý dost. Tady je vyšší tráva jen jak jsou body 7 a 8, jinak jako na fotkách:

        1 0
        • obda  

          Souhlas, takhle to jezdím taky.

          0 0
        • Paja  

          Ano, už jsem se poučil O:-)

          0 0
    • scoty  

      Dnes přes poledne menší xc padesátečka ve východním Krasu na xc kole :)

      https://mapy.cz/s/munukenatu

      Moc často tam nejezdím, tak pro mně byly některé skutečnosti nové. Zelená z Kalečníku do Olšan bez lesa… I některé hlavní a zpevněné cesty docela poničené těžbou. Když jsem nakoukl na nějaký ten trailík tak většinou nepoužitelné po traktorech. Na ten krásný sjezd po modré z Olšan do Nemojan jsem nejel a objel jsem to. Existuje ještě? Šotolina z Lulče do Pístovic trochu dodrbaná, větší frakce v horní vrstvě, sjezd k hospodě v pohodě. U rybníka krásná nová hospoda, ve svahu po té staré. Rozjezd od prázdnin , zatím stánek venku. Trail kolem potoka z Pístovic do Račic ke hřišti velmi dobrý stav, ani zarostlý není. V Rakoveckém už se cesty po těžbě pomalu uzdravují. Alespoň ta červená TZ. Z Bukovinky na Lhotku tankodrom jako vždy, možná trochu větší :-)

      0 0
      • chemik_mara  

        Ta druhá polovina, od bodu 5 do cíle, je jetelná na gravelu?

        0 0
        • scoty  

          Asi celý, kromě zelené přes červený vrch…

          0 0
      • pepek  

        xc padesátečka na xc kole – nechcu prudit, ale to je fakt na gravel. Hned ze startu z kopce, 10km asfalt, ke konci taky a přes poledne? Peklo!

        0 0
        • theedge  

          Na kazdou vyjizdku mit specialni kolo ?

          1 0
          • pepek  

            Vždyť tam máš vždy několik možností, jak nejet po asfaltu, kór když s autem si můžeš vybrat i místo startu.

            0 0
            • scoty  

              Nakresli do map, kudy bys to vylepšil. Co jsem viděl bylo buď zarostlý nebo zničený viz modrá z Ochoza k jeskyni, kde je teď za sucha 5cm blata a sotva projdou pěšáci… Když se ptám v jakým je stavu modrá do Nemojan, tak nikdo nic, a nosit se mi to po hromadě větví nechce…

              0 0
              • ufoncz  

                To je divný, že tu modrou TZ jsem jel za posledních dvacet dnů už šestkrát a pokaždé s čistým kolem. Možná proto, že to jedu obráceně ;-)

                Ne vážně, jeď se tam podívat. Překvapivě se cesta zahojila, utrpěl jen vizuál v krátké části.

                Na tu modrou TZ od Nemojan zkus napsat mr.nikdo – je to skoro domorodec a měl by vědět. Od té doby, co tam Babišův Uniles napáchal zvěrstva právě na té modré a i předchozích částech „Olšaňáku“ jsem přestal tímto směrem výlety úplně plánovat.

                Tu trasu si samozřejmě můžeš udělat víc lesem a terénem na ještě mnoha místech, ale někdy je chuť, čas, síly nebo spolujezdci třeba jen na to, jak to máš, takže to ti kritizovat nebudu. Já bych spíš vynechal slovo „Kras“, protože krasový jevy na té trase nevidíš žádný a kolem velmi mála z nich projedeš jen poblíž.

                0 0
                • scoty  

                  Modrá z Ochozi byla komplet rozruchaná takže dobře nasává vodu. V so odpo procházely na S od Brna lokální bouřky. Mě to chytlo na Loučce za Tišnovem, čtvrt hodiny ale vydatně. V ne dopo v údolích Krasu, snad tam okolí Ochozi patří:), ještě nebylo sucho, a v tom co vede MTZ byla kaše. Štvalo mě to, ale otočil jsem to na kraji lesa, nechtěl jsem být hned na prvním km obalenej blatem. U prvního domku jsem se zakecal s pánem a ten mi vyprávěl co Poláci vytvářeli…

                  Když několik dní neprší, tak je to asi v poho i když je genius loci pryč.

                  Ten dlouhý modrý sjezd do Nemojan jsem jezdil rád. Už před dvěma lety byla pod Olšany paseka, ale celkem uklizená. Mezi 2 až 3 byly nadělané pěkné dropy šikovně s terénem.

                  Jen mě napadlo jestli to ještě funguje.

                  https://mapy.cz/s/fulebaruva

                  Jasně, že se dá trasa vylepšit, ale to bych to tam musel lépe znát, takhle mi stačilo se projet a koukat kolem :)

                  0 0
              • Polka  

                Od tebe bych teda takovou gravel trasu nečekal :-) Zvolil bych spíš něco takového.

                1 0
                • pepek  

                  Přidal bych ten klimatizovaný výjezd lesem poblíž Junácké studánky-aby mu nebylo horko, Romantické údolí (aby aspoň někde uviděl to virtuální bláto), dále obchvat Olšan by se dal prodloužit až na modrou, atd.

                  0 0
                  • Polka  

                    Jako toto? Tam už budou kopřive. A obchvat Olšan až na modrou je co?

                    0 0
                    • pepek  

                      Kopřive jsou dobrý na revma. Obchvat prodloužit ke hřbitovu, nebo až na modrou, když tam chtěl jet. https://mapy.cz/s/hecuhodana

                      0 0
                      • Polka  

                        Sice chtěl jet na MTZ, ale tam je to přece po smrti a zbytečně padáš moc dolů, takže jsem zvolil moji variantu obchvatu Olšan a Račic viz. fotky.

                        Kopřivy dávám max. do čaje ;-)

                        1 0
                • scoty  

                  Nádhera :), v Ráji bych něco takového sesmolil taky :)

                  A je to teď fční?

                  0 0
                  • Polka  

                    Plánoval jsem to tak, aby to i teď bylo průjezdné.

                    0 0
                    • pepek  

                      No mohl by třeba prozkoumat tu Beštanku (a ten druhý výjezd zespoda Podkozí)

                      0 0
                      • Polka  

                        To by mohl, ale asi by si tím celou vyjížďku pokazil :-D

                        0 0
                    • scoty  

                      Super, dík.

                      Na oplátku bych věděl o jednom časově ne zcela vytíženém soudruhu, téměř domorodci, který by to mohl tak jednou za týden projet s mačetou v zájmu zachování stavu A1.. ;-)

                      0 0
                      • Polka  

                        Tak beru zpět, dnes jsem jel kolem Mokerskýho balatonu a část horní vrstevnice nad Pozořicema po Žalmana a je to místy úzký a zarostlý už tady, takže trasu si dej tak na podzim nebo příští jaro ;-) Prostě vegetace na vzestupu.

                        0 0
                        • ufoncz  

                          Díky za upozornění. Zvažoval jsem to tento týden zkusit projet, jak v těch vedrech už není chuť na nějaký výjezdy na kašpárka a už vůbec ne kopřivo-ostružinový džungle.

                          0 0
                          • pepek  

                            Tak zkus tu původní Scotyho trasu, ta zarostlá nebude :-)

                            1 0
                            • ufoncz  

                              No to by mě stejně zajímalo, jestli ta ČTZ v Rakoveckým je v celé délce (teda až k Budkovanu) nezarostlá. A taky bohužel neprojel její část pod Pístovicema – tam si pamatuju v kopřivovým období taky výživnej úsek. Prostě když už to tím směrem není nějak zajímavej terén nebo dokonce delší traily, tak aby to byly aspoň lesní cesty a cestičky bez masochismu. Ale asi to bude až na tu druhou půlku listopadu, no.

                              0 0
                              • pepek  

                                K Budkovanu bude léčba revmatismu zcela určitě velmi důkladná. Ale takto nemůžeš uvažovat, to by ti zbyly jen ty stringowky.

                                0 0
                                • Cipísek  

                                  Náhodou dobrý. Včera jsem jel tudy a krom trávy přes louku úplně v klidu

                                  0 0
                                • scoty  

                                  Taky kdo by jezdil do Jedu spodem, když si můžeš 400m vedle zalítat po černé až k rybníku, že…

                                  0 0
                          • Polka  

                            Tak ta spodní vrstevnice pod MTZ se dle té mé trasy dá. Hlavně neuhýbat na Tři studýnky bo tam je úsek nakkt, ale sjet do údolí a nějak do Olšan.

                            Na té horní zase bude blbej úsek minimálně na konci kde je to exponovaný i když to od Kalecu vypadalo docela ok.

                            Obchvat silnice v Ostrově by býval byl super, kdyby tam teď nebyly pastviska pro ovce. Skončili jsme na konci lesa, ale dá se vrátit kousek a objet to po spodní louce.

                            tady se nenechat zlákat nově budovanou cestou (kvůli budoucímu satelitu?) jako zkratkou k lesu bo končí asi 100m před borem a je to tam pak zarostlý ;-)

                            0 0
                • babicak  

                  To muselo dát práce :-)

                  1 0
                • mrwhyte  

                  Projeto ;-) Trochu víc zarostlý Nad Humny před Olšanama a pak některý úseky za Bukovinkou kolem Lhotky. Jinak do těchto veder celkem pohodová trasa :-) Strava tvrdí 53km. Vyrážel jsem z Hádku, kde sem to vo..bal po silnici do Hostěnic, potom už po naklikané trase.

                  0 0
          • Smazaný účet  

            Právě ne. Na každou vyjížďku bereš minimálně 3 kola (silnice, MTB, gravel) a asistenční vůz. Dle povrchu během vyjížďky pak prohazuješ kola. Popřípadě tretry, oblečení, brýle a helmu. Jinak to dneska nejde. :-)

            0 0
            • pepek  

              No že sis dal načas :-) Vlákno se jmenuje MTB, Scotyho příspěvek : XC. Takže logicky stačí jedno kolo: treking.

              1 0
              • novcze  

                to už bude stylem trati XC Maraton, ne?

                0 0
            • theedge  

              Taky mam ten pocit :-) pred kazdou vyjizdkou procentualni graf ruznych povrchu a az dle toho vyber kola a samozrejme nutne prezuti vhodnych plastu.

              No ale hlavne po pridani modni bf konstatny z toho vzdycky vyjde gravel.

              Protoze na gravelu se musi jezdit od silnice az po enduro.

              2 0
    • mrwhyte  

      mikro sjezdík Blob od Blobu na Lesné na cestu U Antoníčka – nahoře padlej strom, musí se přenášet (obr.1)

      Karásek – některý úseky už sou hodně ouzký, ale furt na pohodu.

      Ořešínská přehrada (obr.2) fertik a už se napouští :-)

      Ronovský sjezd – v hodní části zase nějaká těžba. Z cesty uklizeno, ale je to tam rozježděný na prach. Zbytek ok.

      Sjezdík Mladová do Bílovic – zkontrolovat stav a je stále zničenej těžbou. Vršek rozježděnej, spodní prudká část naházený větve. Je to naprd.

      0 0
      • ufoncz  

        Kudy konkrétně jsi přijel k tomu sjezdu na Mladova? A vypadalo to, že už tam v té oblasti těžbu určitě ukončili?

        0 0
        • mrwhyte  

          Jezdím po té široké cestě tudy. Těžko říct, jestli těžbu ukončili, žádný stroje sem tam neviděl, ale koukal jsem spíš pod kola :-) Nejhůř je na tom právě ta zábavná spodní část (spousta větví a bordelu). Škoda, ta přírodní klopka dole byla luxusní :)

          0 0
          • ufoncz  

            Díky. Pojedu se tam výhledově mrknout. A když i v tomto období to bude vypadat s vegetací řešitelně, tak tam třeba něco vymyslíme. Čekal jsem, až vypadnou s harvestorem, aby to nebyla sisyfovská práce.

            0 0
      • poison  

        Mě teda na vršku žtz pod Dlouhýma vrchama trošku vadilo totok :-)

        Trošku jsem prosvětlil ten pěknej kousek ztz pod Útěchovem paralelně se silnicou

        Biku zdar!

        1 0
      • ufoncz  

        Hmm, tak u Karáska se teda rozcházíme. Je tam hodně úseků, kde není pořádně vidět cesta, nebo kde člověk vymýšlí co nejužší úchop kvůli ostružinám a kopřivám. Ten první sjezdík za oplocenkou a ještě asi dvě místa se někdo už zjevně pokoušel prosekat z nejhoršího, ale tam už by to chtělo naběhnout na pořádný vysekaní, aby to plnilo funkci příjemně plynoucího trailu mírně z kopca. Zhruba v třetině spadl strom, co už začal celkem blbě zavazet, tak jsem s ním svedl pomocí té nejmenší lídlpilky zbytečnou bitvu (2, 3). Už nezavazí, ale jak říkám, kromě té „kanadské“ klopené zatáčky (4) už to není žádnej zážitek.

        Na Naučnou (1) jsem jen najel a jelikož to nevypadalo ještě na té rovné příjezdovce před první zatáčkou, tak jsem to zas otočil.

        0 0
    • poison  

      Řekl bych že by to asi mělo patřit spíš do E-brněnska ale tady by bylo lepší pustit brzdy.Příště to bude lepší…

      2 0
      • ufoncz  

        Příště užší prkno ;-)

        0 0
        • poison  

          Nám pivním cyklistům stačí víc pyf !!! :-)

          0 0
      • Lišák  

        Pěkně zaštepovaný! ;-)

        0 0
    • orm  

      Včera jsem jel VKDV. Jel jsem to na gravelu, tak budou moje pocity o obtížnosti trochu zkreslené. Chtěl bych varovat před žlutou mezi Račicema a Bukovinkou. Na gravelu se tam skoro nedalo jet. Rozježděné od lesáků, všude trčící kameny, kterejma to vysypali, a do toho na jednom místě hodně bahna, které nešlo obejít. Do té doby jsem měl čisté kolo a boty.

      Cest kudy ne bych měl více, ale byly to neznačené lesní cesty a tam snad nikoho už nenapadne jezdit :-).

      1 0
      • scoty  

        Včera jsem jel taky z Račic a na poslední chvíli jsem to protáh až na jedutraily a tama hore. Asi tucha no:) Ale hlavně se mi nechtělo na Bukovinku po hl. silnici od žluté…

        0 0
      • dzolo  

        Ta žlutá je dlouhodobě špatná a po dešti je to utrpení.

        0 0
        • orm  

          To už vím také :-). Nejhorší bylo, že jsem check point studánku Miluška projel a zjistil jsem to za těma největšíma sračkama a na kopci, takže jsem se musel vracet a dát si to ještě 2×. Pocitivní bylo, že studánka byla plná vody.

          0 0
          • babicak  

            ŽTZ sis na gravlu musel pěkně užívat :-), včera jsme jeli kousek od modréTZ k odbočce na Partyzána, a i na celopéru to byl celkem humus. Lesáci to dost zkur*li a za mokra to bude celkem nesjízdné.

            0 0
        • Kucci  

          Dřív to ještě šlo (pokud nepočítám ten vykácenej úsek levá-prudcenahoru-pravá), na mtb to byla normální klidná lesní cesta, ale tahle „oprava“ od lesáků to zabila (hrbolatý, ostrý rozbitý kameny). „Oprava“ je až pár desítek metrů před brod, za ním to bylo zarostlý (naštěstí jen trávou, žádný trny) že nebylo vidět kudy vede vyježděná lesní cesta

          0 0
    • ivanb_cko  

      včera na protočení noh jsem si jel oblíbenou trasou na Hády, kde jsem narazil na novou práci lesáků: https://mapy.cz/s/puneposofu

      Mezi body 3 a 4 – z cestičky je vybagrovaná neupravená cesta. Mezi body 5 a cílem totální masakr – trčící kmínky mladých stromku umí píchnout do krku, takže spíš dost nebezpečný tudy vůbec jet :(

      0 0
      • Jurawood  

        Jj šli jsem tama pěšky. Na kole leda na sjezdaku dolů. Masakr.

        0 0
        • ufoncz  

          Hmm, taková to bývala hezká cestička a i ten les s nějakýma lehce lezoucíma skalkama okolo toho… :-(

          Jinak to Těsnohlídkovo jsem včera taky jel, ale pokračoval jsem furt dál po žluté. Díky tomu, jak to tam protáhli při těžbě, je to teď příjemně nezarostlý (1). V jediným místě (2) jsou popadaný nějaký stromy, ale i když to možná z fotky nevypadá, jde tím s kolem v ruce v pohodě projít. Tu nedávno rozšířenou výjezdovku kolem Císařské seče jsem nejel, ale byla zjevně protažená nedávným svážením dřeva (3).

          Gerhátky byly včera v podvečer celý průjezdný a jen na jednom místě trailu byly ořezaný menší smrkový větve (4). 3ly bez problémů přejet. Dojezd už je tak 10cm vrstva volnýho prachu a hlíny, takže je potřeba dávat bacha. Pomalej a opatrnej postup mě na jednu stranu těší, ale zjevně tam porazili i zdravej smrk. Tak su zvědav, jestli vyberou jen těch pár souší, nebo to skončí nějak hůř.

          Na ŽTZ ke skalce u Lachemy se už bohužel v tomto úseku https://en.mapy.cz/s/nafuzogoju kopřivama popálíte.

          Naopak ŽTZ od Kněží hory k Rakovcu https://en.mapy.cz/s/nejusovota je překvapivě dobře průjezdná. Je to užší, ale žádná ostružina nebo kopřiva tam za ruce, nohy, nebo kolo nechytá.

          0 0
          • poison  

            Tou poslední jezdívám :-)

            0 0
          • ufoncz  

            Tak na Gerhátkách přituhuje. Přes trail na začátku smrkovýho tři hromádky kmenů. Překročí se a dojede se zatím normálně zbytek. Těží se prozatím vedle a ručně.

            0 0
            • ufoncz  

              Dneska na Gerhátkách jako včera. Teda, co se týče těžby smrku. V horní části bylo po bouřce na trailu pár menších větví, který jsem odhodil. Déšť tomu ale pěkně vrátil barvy.

              Překvapila cesta od Majlontu https://mapy.cz/s/novosucugo – někdo to vystříhal na parádní akorát metrový zelený tunel. Škoda té protivné, nekonečné Šumbery, co navazuje.

              0 0
              • ufoncz  

                Minimalne do zitra do rana je to na cistej prujezd jako driv :-)

                0 0
                • ufoncz  

                  Dneska tam (na konci Gerhátek) zatím kácí a tahají dřevo ven za pomocí koně. To je dost povzbudivý a snad už to vydrží takto šetrně dodělat a nezvrhne se to.

                  Jinak Mechový má ty dvě seče ve spodní poloviny zarostlý trávou do výšky ksichtu, před předním kolo místy nebylo vidět. Zpocenej člověk odtam vyjede obalenej travními semeny jak řízek strouhankou. Příště končím na těch muldičkách z pařezových vývratů a přejíždím na cestu zpět nahoru. Žlababa-Kanička super. Tam asi v noci přece jen trochu sprchlo, tak se to nesypalo. V údolí Říčky pak sprchlo asi víc, protože tam byly i příjemně ochlazující kaluže.

                  Úplně perfektní je to teď od Mechovýho kolem Časnýře do Ochoza takto: https://mapy.cz/s/pozefopeco – po přejetí mostku na vrchu u chatek a najetí na lesní cestu kupodivu žádný kopřivy a ostružiny, tradiční bahýnko u potůčku někdo vyřešil dvěma kmeny tvořící zpevněnej břeh, po výjezdu z lesa nakrátko posekaná tráva na cestě…lahoda.

                  Lesní cesta nad Časnýřem mezi Řícmanicema a Bílovicema už je po těžbě celkem uklizená, semtam nějaká menší větev. Ale na tom konci u Bílovic, po výjezdu z lesa, je to už na hodně úzkej úchop a chtělo by to prosekat. Škoda, že tama to lesáci párkrát při odvozu dřeva neprojeli – mohlo to bejt na toto léto aspoň cajk.

                  A speciálně pro Scotyho – ačkoli tam bylo zjevně po nočním dešti, tak zase ta modrá TZ spojující Ochoz a údolí Říčky bez problémů. Vždycky tam je stopa, která je ušlapaná jako mlat a teda člověk projede mimo blato.

                  1 0
                  • ufoncz  

                    Gerhátky na víkend ready. Zatím teda klobouček – tahaj to pryč fakt koníkem. Akorát to jde pomalu a závěr chce kvůli snad už 10 cm vysoké směsi prachu a klacků hodně opatrně. Stačilo ale odházet pár větví a stromků a není problém.

                    0 0
    • zbartos  

      https://blansko.munipolis.cz/…83569/nahled

      Modrá TZ KCT z Ceskovic na Palavu bude smluvním partnerem LCR cistena od nebezpečných stromu a sousi, tak tudy prosim nejezděte od 26.6 23 do 29.6.23 v době od rána do 12:00.

      0 0
    • mrwhyte  

      neznačená cesta na konci Helenčina údolí, která vede na modrou a k Pradlenám – hódně zarostlý. Před Veverkou kopřivovej úsek, kterej se někdo snažil prosekat. Přes Veverku je mostek, ale vody je málo, takže de i přeskákat. Úsek za Veverkou už se jede po paměti a je to skoro na mačetu :-)

      Výjezd od Cyklistické na Trnůvku je ok.

      Sjezdík po zelené na Senařov – čekal jsem to tam zarostlý šlahounama a je to ok, trochu víc se to sype.

      0 0
      • ufoncz  

        Díky za zpravodajství, ale ta ZTZ není na Senařov, ale od Senařova a je to odjakživa výjezd :-)

        Přidám k tomu včerejší Gerhátky – ráno jsem je viděl s kamionem klády nakládat, takže odpoledne jsem tam zajel s tím, že už to odhážu do průjezdna na finále. Odházel jsem nejblbější klacky a volný šutry v tom spodku, ale pak jsem bohužel objevil, že kousek vejš mají ještě rozdělanou prácu a několik hromádek kmenů. Tak ještě nic, no.

        0 0
    • Polka  

      Na ŽTZ Obřany-Lícha na dvou/třech místech padlé stromy.

      0 0
    • ufoncz  

      Ten spodek Gerhátek už asi nezprůchodním, dokud to nedodělají a nepřejdou jinam. Pokud chce někdo teď z toho směru nějak pěkně spadnout do Bílovic, doporučuju jet první půlku Gerhátek, po lesní cestě v půlce přejet na žlutou TZ a jet klasiku korýtkem. V pátek vyzkoušeno a je to cajk. https://mapy.cz/s/hazunegone

      0 0
      • ufoncz  

        Tak bohužel. Ani před svátkáma se to moc nepohnulo. Tudíž platí, že první půlka a pak žlutá TZ. A asi to tak bude platit většinu července.

        Jinak z poslední doby mě příjemně překvapil Trail Pařezí (Nedův naučnej jumptrail), resp. jeho „dětská“ (=pro mě dobrá) část už od červené TZ. Někdo se o to moc hezky stará, je to vzorně vysekaný. Díky.

        Jinak pan vrchní stavitel z Kateřiny plánuje obnovu Chameleona a Tobogánu. Začne to teď v červencu pomalu a decentně čistit. Znáte-li a chcete-li pomoct, určitě se to bude hodit. Ale bez humbuku a neprovokativně. Někdy po 20. červencu bych tam chtěl zajet na jednorázovou brigádku, abychom s tím pohnuli snad víc, tak jestli máte chuť se přidat, napište SZ. Kdo nezná: oba jsou to skoro 2 km dlouhý traily. Chameleon končí žlíbkem, kterej by obstál i jako prvek nějaké DH trati. Oproti tomu Tobogán má spíš flow závěr a ten poslední prudší sešup by mohl klidně mít i chicken way.

        1 0
    • novcze  

      dotaz, jak se teď všude těží, je teď dobře průjezdná cesta kolem Říčky z Mariánskýho na Hádek?

      0 0
    • mrwhyte  

      Kanička (foto 1,2) – na některých místech se trochu sype, jinak cajk. Sem dlouho nebyl. Začátek prosvětlenej těžbou :-) Objízdný chicken way na dvou kořenatých místech nově krutopřísně zatarasený :)

      výjezd Štrougalem na Luže (foto 3) – ve spodní části probíhá těžba. Všechno jetelný, ale na cestě naházený větve, tak je to vopruz.

      Melatínský utahovák – krom jednoho nečekanýho pohlazení od šlahounu ostružiny do xichtu, kterej sem hned ztrestal, je ok :-)

      0 0
      • ufoncz  

        Strouhalův žlíbek je kousek vedle. To je údolí Praskavice. Od připojení Kaštánka je to už ok, nebo bordel sahá vejš? Kaštánek by mě vlastně taky zajímal. Jak se mně nechce přes ty stromy popadaný na sobě, tak jsem tam dlouho nebyl a teď už mám strach, že to tam bude na těch dvou světlinách tradičně zarostlý skoro do neprůjezdna.

        Utahovák udržuju, za ztrestání odchýlené ostružiny díky. Předřadil jsi před Utahovák i Modráska?

        0 0
        • mrwhyte  

          Jojo vím, interní název, Praskavice je Štrougal vedle Strouhal :-) Po připojení na Kaštánka je to ok, těžba je až vejš, ale jak píšu, projet se to dá …

          Kaštánka mám v plánu. Modrásek mě moc nechyt, ale asi to bude tím, že ještě není vyježděnej. Stejný to bylo s utahovákem a teďkom je to super trailík :) Jinak dobrá práce s tou údržbou …

          0 0
          • ufoncz  

            Jj, musí se to vyjezdit. Ale celkem nedávno jsem protáhl hráběma, tak by možná byl dojem lepší. Je to taky krátký – ale zas to má výhodu, že po modré TZ seš zase hned zpátky nahoře a funguje to teda jako předkrm.

            0 0
    • chemik_mara  

      Zpravy ze zapadu:

      Krmitko – v prvni casti popadany stromy, pak po houpacky ok. Za nema probehla tezba, je tam velka planina a byl orisek najit pokracovani, zbytek uz ok

      Veverice – v exponovane nejprudsi pasazi padlej strom. Da se jet puvodni serpentynkou nebo se vyjede nova stopa zleva

      Goatkiller – pokud nekdo jezdite, tak doporucuju i novou vrchni cast, at se to vyjezdi (orientace podle ruzovych znacek na stromech). V puvodni casti, nez se najede na skalnatej hrebinek, je krasne citelna pesina

      Krizovka a Prigl – v poradku

      1 0
    • ufoncz  

      Hodně doporučuju projet trasu závodu Skalička Tour – http://www.hapeskalickatour.cz/#… Pořadatelé si v půlce června museli pořádně máknout a víceméně tím zprůchodnili většinu MTZ (foto 5 a 6) od Trmačova přes partyzánskej památník až skoro k silnici od Všechovic. Nad Všechovicema jsou ty vrstevnice a sjezdíky vysekaný úplně do luxusu (foto 1–4). Společně s brody na Lubě ideální XC výlet na brzký ráno a jak začne být vedro, můžete se ve Skaličce naložit do bazénu. Jel jsem podle GPX jednoho z úspěšných závodníků (teda jen jedno kolo a pak jsem si po silnici vyjel na tu modrou TZ, abych si k partyzánům a pak k Trmačovu a hlavně od Hlubokých Dvorů dolů k Lubě užil modrou TZ dolekopcom: https://www.strava.com/…s/9282071277 Jakmile se trasa od MTZ odpojí, tak ta je v tom vykáceným úplně zarostlá.

      U startovací kóty postavili lesáci oplocenku a na začátek Kačenky dali pásku Zákaz vstupu. Tu už jim někdo protrhl, což není úplně dobrej nápad takhle provokovat. Paseka vedle oplocenky ještě cajk, ale pak po křížení první cesty ten společnej začátek Santy/Hrabanky (foto 7) a dalších teda na mě zarostlej dost. Kdyby chtěl někdo opatrně vysekat tak, aby lesníkům nezničil mladý stromky, všici budou asi rádi. Jinak je to na začínání až z té šotoliny rovnou do smrku.

      Výjezd od Svinošic https://mapy.cz/s/gazotulaha se dá bez problémů vyjet, ale značení dvoustopé cesty nesedí. Ze začátku vás vegetace nutí jet tak na 30 cm šířky cesty a i nahoře v rovinatější části už je to skoro singlík. Sjezd do Lažan https://mapy.cz/s/gazotulaha je přesnej opak. Začátek široká cesta, kde tahali dřevo a je tam tak 10 cm vrstva prachu, pak neuklizená těžba a nakonec rozježděná a prasaty rozbitá cesta plná klacků.

      NS Včelařská kolem Lubě https://mapy.cz/s/kosocupaco v perfektním stavu, to samé točky a houpanky na studánkou Barborka https://mapy.cz/s/culavofoco a i singlík nad golfem (ta varianta více nahoře) https://mapy.cz/s/cevezuvesa

      Pokračování na ČTZ (U Marušky) horekopcom jsem vzdal. Na mě moc ostružin přesně nachystaných potrhat ruce. Kolem Zaječího potoka zcela cajk, nikde zásadně nezarostlý, louka pokosená. Studánka Barborka teče pomalu, ale teče. Zaječí studánka teče zatím docela vydatně.

      0 0
    • cortezz  

      Malé info ze dneška, třeba někomu pomůže:

      1. Kačenka – viděl jsem zákazové pásky jen u nové oplocenky nahoře v místě, kde začínal plot. Kousek se objede okolo plotu a ok. Dál už jsem zákazy neviděl. Celé brutálně suché, na konci v nejprudších místech tak najet do drážky, zatnout brzdy a s váhou na předním kole se modlit, aby se to chytlo :)
      2. Hraniční potok – spodek pecka, přejezd stromu s nájezdy už jde líp přejet, jen nahoře dost zarostlý a esíčko v polovině se sjezdem na cestu vyschlý a sype se strašně. Sjezdík do koryta potoka už ok, příjemně osvěžující.
      3. asi Happy hill (jestli končí dole na červené) – narazil jsem na něj v polovině výšky, vyšel nahoru trailem a dal pryč pár větví a ostružiny – bylo to hodně zarostlý.. jinak taková celkem pohoda až na skalku ve spodní části.
      4. sjezd po červené na silnici do Blanska brutálně vyschlý a sypal se, na úplném konci jsem neměl na to neměl na jednom místě morál..
      5. Francie – nahoře trochu zarostlý, ale dalo se. Spodek zase prach a sucho, ale sjet to šlo. Dole u prvního baráku na mě málem vyběhl nějakej velkej chlupatej pes a starší paní majitelka to pod kontrolou moc neměla, tak snad ho nebude posílat cíleně :)
      1 0
    • mrwhyte  

      Kaštánek – úvodní trail v lesíků kolem cesty je hodně zarostlej. Začátek ještě de, ale postupem je to horší a horší. Zarostlej je i vlezd do lesa na konci široké cesty, ale je to jen pár metrů. Pak už jen pozitiva :-) Dva padlý stromy jsou odstraněný a jiný nepřibyly. I prosvětlený místa, který bývaj zarostlý asi prošly nějakou údržbou. Takže krom začátku, v současné době za mě trailík více než doporučeníhodný :)

      obchvat Kanic – někde už to krapet šlehá do noh, ale jinak ok

      1 0
    • o.unca  

      Neskonalé díky dobrodinci, který posekal vršek Hraničního potoka, je to v topu!

      Na HH padlé soušky ve spodní části .

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pozor na střepy: Na cestičce kolem Tesca v Krpoli jsou zase na klasickým místě rozmlácený dvě flašky, tak ať nedefektíte.

      0 0
      • pepek  

        Tam jezdí jen Franta a ty :-)

        1 0
        • babicak  

          Já tam taky jednou jel, a po dešti a problém nebyl se střepy, ale mokrou jílovitou zeminou.

          1 0
          • Smazaný účet  

            Ta je jen když odbočíš na pěšinky mimo tu hlavní, štěrkem vysypanou cestu. Ta ovšem bývá často sypaná i sklem. Jak táhnou ožralové s flaškama z Tesca, tak jim to tam padá na zem.

            0 0
            • pepek  

              Tak jezdi z druhé strany (kolem bazénu). Můžeš si tam dávat horskou prémii přes haldu :-)

              0 0
        • Polka  

          Franta už ne.

          0 0
        • mastihuba  

          Zapis si do deníčku jezdival. Teď vám začneme malovat modrý zóny na lontech.

          0 0
    • o.unca  

      Zdar, byl někdo v poslední době v Hořicích? V tabulce poslední report z kraje května…

      0 0
      • ufoncz  

        Z druhe ruky mam nejaky info ani ne mesic stary, ale samotnymu mne to ne a ne vyjit. Od vysilace se zas cosi asi jezdi, navaze to na „Jalapenos“ v pulce. Z Levandule jen ten spodek od modre a u Leva/Prava to bude zrejme chtit jen prohrnout koprivy na zacatku. Jedle jen vrch :-(

        0 0
        • o.unca  

          Dík. Uvidím jestli se tam dostanu…

          0 0
    • novcze  

      jel teď někdo po červené od Helenčiny studánky dolů na Žebětín? …naposledy tam byla nějaká těžba, tak jestli je to průjezdné?

      0 0
      • obda  

        Na vysvědčení jsem to jel v protisměru a bez problémů. Od té doby netuším.

        1 0
        • novcze  

          já to jel naposledy na začátku června, takže snad ok

          0 0
    • ufoncz  

      Gerhatky uz asi bude mozny po tezbe obnovit. Kdyby mne s tim chtel o vikendu nekdo pomoct, piste SZ

      0 0
      • ufoncz  

        Dnes jsem to proházel, odházel, zprůjezdnil. Nestihl jsem doladit odjezdovku a projet to hráběma.

        2 0
        • ufoncz  

          Po dnešku už je to na Gerhátkách zase docela pěkný. Pár věcí dole má techničtější varianty, viz šipky. Vršek by ještě snesl hrábě, ale počkejme, zda v pondělí nepojedou pro polena, co tam nechali. Modrásek jeden padlej stromek odtažen, Utahovák v richtigu.

          1 0
          • ufoncz  

            Dneska jsme s mladým po dešti zase uhrábli a poladili Modráska (do viditelna). Plácání muldiček moc nevyšlo, pač déšť jen zasyčel do té vyprahlé země a bylo to v podstatě hned suchý.

            0 0
    • ufoncz  

      Dobrý zprávy:

      • vysekanej je nejen vrch Hraničního potoka, ale nájezd na většinu trailů resortu Vranov-Kateřina z kopečka 485 (foto 3)
      • nějací dobrodinci vysekali dál i Santa Cruz (foto 1 a 2) a taky kopřivy kolem oplocenky na začátku Kačenky
      • vysekaná je i pěšinka na obchvatu Útěchova https://mapy.cz/s/kasusududa a pěšinky U Midlocha
      • vysekaný jsou oba okraje lesní cesty Melatín od Bílovic až nahoru k silnici Soběšice-Útěchov. Dokonce ty dvě odbočky nahoru směrem k jezírku Lipka vypadaly vysekaně: tato https://mapy.cz/s/kasusududa a ta na sever od ní ještě
      • Pepkova šlajznička přes Horku a následující hřebínek zakončený kořeno-písčitým sešupem směr Ořešínská přehrada https://mapy.cz/s/nakemapujo je v pořádku a vegetace tam nikde průjezdu nebrání
      • kolem MTZ směr Mokrá Hora to asi taky někdo vysekal, i na neznačené po druhým břehu přehrady. Kolem Lachemy je to vysekaný už od června pěkně

      Horší zprávy:

      • na začátku Francie mě hned chytly dvě ostružiny, tak jsem to otočil (možná je to dál vysekaný, nevím)
      • Happy Hill má nájezd už celkem zarostlej, pak po Vranovskou lesní dálnic cajk a pak to vypadalo zas na hafo kopřiv
      • Technická (Vranov-Kateřina) se u ZTZ nepříjemně sype a od potoka jsem musel vytlačit zpět na ZTZ bo jakejsi padlej strom tam zas
      • odbočka z lesní cesty Melatín na studánky (ŽTZ) zůstala zarostlá
      0 0
      • Honza03  

        Dík, za info. Francie vysekaná není nikde a je to dost nepříjemné. Happy má jen ten začátek nejhorší pak se to celkem dá, ale je špatně vidět (přes vegetaci) na trail.

        0 0
    • cortezz  

      Malý dotaz na místní odborníky, nevíte, jestli a co je tohle za trail? https://mapy.cz/s/haradumera Narazil jsem na něj pocestě na stoupák na Francii a mířilo to hezky kolmo nahoru.. ale nevím, jak se trail jmenuje a kde začíná. Konec byl fest zarostlej a nechtělo se mi tlačit kolo v protisměru do takovýho svahu..

      Díky za odpověď, případně do SZ.

      0 0
      • ufoncz  

        To je ten, co tu pro něj padly už asi čtyři názvy a taky jsme zjistili, že by v tabulce být mohl, protože jde mimo PR.

        https://www.strava.com/…nts/23994530

        Chce to ale opatrně, jednoho už odtama vynášeli na nosítkách.

        0 0
      • Honza03  

        Říká se tomu Krmelec.

        0 0
      • Jurawood  

        https://m.youtube.com/watch?…

        Vršek je příjemnej, jednoduchej, skalka easy, další skalka už chce umět. Pak trochu prudsi ale na pohodu. Až na poslední sešup. Tam jsem šel a už mám znovu strach :)

        0 0
        • nomecz  

          tvl ta hudba to je solidni bizar :-) jinak ten konec je fakt hodne na srdicko …

          0 0
          • chemik_mara  

            Tak většina videí téhle partičky je solidní psychedelie :-D

            0 0
          • o.unca  

            Tak videa od Speedyho a spol. sou samostatnej žánr…-D

            0 0
    • Honza03  

      Vršek Kuleho pročištěn po drop. Varianta na korýtko. Snad už to vydrží.

      4 0
      • ufoncz  

        Tak už nám z těch masovek zbejvá vyřešit jen Francie, Karásek a Colombo.

        Dneska ráno jsme se Zbyňkem vlítli na Happy Hill a člověk, co do tabulky dal 21. 7. status zelenej s komentářem “trochu horší výhled přes vegetaci, ale není to zas tak strašné” je teda sakra otrlej. Sekali jsme to slušně vybaveni zhruba čtyři hodiny.

        Něco zabralo odstraňování těch spadlých souší kousek před napojením na ČTZ. Ty tam ale při prvním vichru spadnou určitě zas. Budete-li to někdo řezat, tak trochu myslete na bezpečnost – některý z předchozích byly narafičený dost nebezpečně napůl skrytý v zeleni ve výšce hlavy nebo s trčícíma zlomenýma větvema proti směru jízdu.

        Myslím, že teď je to hodně v topu a určitě doporučuju k Santovi, Kačence, Hraničnímu potoku a Hrabance třeba na rozjetí tohle přidat.

        7 0
      • ufoncz  

        Je to moc pěkně prosekaný a za bývalou žlutou TZ je vegetace ok. Jestli jsem viděl dobře, tak prosekaná je i odbočka na Cimrmanku, resp. přinejmenším její začátek.

        0 0
    • ufoncz  

      Kaštánek dnes mile překvapil.

      V podstatě jedinej problém je tam čerstvě spadlej smrk (5) v poslední části té vrstevnicové části. Ten ale půjde fiknout i menší pilkou. Horší je ten stromisko (6) na odjezdu kolem Praskavice dolů (7) ke Svitavě. Pokud jedete po přejetí potůčku údolím Praskavice naopak nahoru, tak nemáte problém.

      Dneska jsem tam akorát trochu opravil utrženej svah v místě, kde jeden člověk nešťastně umístil geocache, vysekal ty kopřivy (1) těsně před vjezdem do lesa a odházel nějaký napadaný větve. Všecky ty velký padlý stromy (2–4) těsně za tím, kdy najedete na vrstevnicovou část, někdo hodný a vybavený pořezal a dal z cesty. Stejně tak ty dvě zarůstající seče určitě někdo odhadem měsíc zpátky musel prosekat. Teď už je tam jen pár ostružin na zahradnický nůžky a určitě tam má smysl zase jezdit.

      1 0
      • ufoncz  

        Ostružiny dneska ostříhány a na ten smrk malá lídlpilka nestačila ani náhodou. Tak jsem nakonec jen ořezal větve a přistavil jsem starší kus kmene pro odvážné a naskillené jedince jakožto pomoc v případným pokusu o přejezd-seskok. Na pohodlnýho přelejzání stromiska u Praskavice by asi taky stačilo to tou trochu větší pilkou zbavit větví.

        0 0
        • ufoncz  

          Navečer jsem se pokusil dostat z nejhoršího tu alternativní pěšinku https://www.openstreetmap.org/way/486794279 ve vrchní části nájezdu na Kaštánka. Nevím, jestli to z dlouhodobýho hlediska má smysl, hlavně posledních asi 50 metrů s hodně vysokýma kopřivama a ostružinama už všude kolem. Možná by se to mohlo ke konci zimy zkusit natrasovat třeba nějak takto https://mapy.cz/s/bosagasota (lesík pod tou točnou okolo vysokých kaštanů vypadal celkem použitelně) a už by to celkově dávalo víc smysl. S aktivní těžbou jsou ale nedaleko, tak zatím nemá cenu nic zkoušet čistit. Zbejvaj teda pořešit ty dva padlý stromy (před koncem a na odjezdu).

          1 0
          • ufoncz  

            Prořezal jsem ten padlej strom u Praskavice tak, aby to bylo v pohodě na překročení a trochu posekal spodní džungli. Takže jestli nepadlo něco novýho, je Kaštánek už celej cajk a jen dvakrát přibrzdíte kvůli stromu. V té souvislosti mě pobavilo video (resp. popisek) od nějakýho e-bajkera: „Ve finále to nebylo nic moc, taková pěšinka pro duchny :)“

            https://youtu.be/LlEtnDIM-YQ

            Ondra o víkendu obnovil Melatonin, takže „trail park“ na obě strany od Vojanky by měl být v cajku.

            https://www.trailforks.com/report/2947792/

            0 0
            • babicak  

              Díky

              1 0
              • ufoncz  

                Soudruzi, to je nekonecne toto. Natesen, jak novou pilkou rychle fiknu ten smrk pri ceste z hokny, jsem najel na pesinku pro duchny ©.

                V nejhezci pasazi padeny dva stromy. Udelal jsem cest druhu Homo sapiens sapiens a pomoci paky oba odstranil. Pak jsem odhodil par vetsich klacku a ma cestu zricenejch balvanu a fiknul teda ten smrk No a za jednou z poslednich zatacek zas velka borovica pres cestu :-(

                Btw, Polka to sem nepise, ale kona dobro v pokracovani obchvatu Ochoza smer Brezina a taky na Cvicaku.

                3 0
    • ufoncz  

      Co si sám nezjistím, to nevím. No nic, takže:

      Naučná je bez ambicí tam jezdit rychlostní rekordy v krátkým triku naprosto v pohodě průjezdná v celé své délce. Místy je to užší, dva tři padlý stromy jsou v místech, kde je lepší je spíš překročit, ale všude průjezdno. Někdo hodný se tam musel s vegetací v nejhorších místech zjevně porvat. U jezírka Lipka je to pak vysekaný asi od ŠLP. Schválně jsem to změřil, že ta průjezdnost není subjektivní dojem z míry překvapení, a prvních 5,1 km od Soběšic na Panskou louku vydalo na 18 minut celkem plynulé zábavy, od Panské louky po silnici u Lipky dalších z většiny pěkných 2,4 km na asi 9 minut. Jestli teda víc než 7 km připadá kvůli vegetaci řekněme nic moc 500 metrů, tak už je zas hodně smysluplný tam jezdit.

      Jo a u těch dvou padlejch stromků hned za vývratem na nedávno vzniklé seči jsem našel velkou cykloflašku R&B. Postavil jsem ju na ten vývrat (viz foto).

      Karásek taky překvapivě v pohodě včetně enduro dojezdu. Sice by to ještě stejně jako Naučná místy sneslo přistřihnout, ale celkově dobrý.

      1 0
    • ufoncz  

      Tak i ten Colombo je nakonec docela dobře průjezdnej. Asi to tam někdo nedávno vzal buď lehce mačetou, nebo aspoň klackem a dá se to projet bez většího utrpení. Místy by to chtělo spíš hrábě – kde je spadaný listí, tam je potřeba mít buď dobrou paměť, nebo dobrý oči.

      Výjezdovka – https://mapy.cz/s/fadarogufa – rovněž bez zásadního prodírání (závěr trochu rozdrbanej divočákama a s nízkýma větvema mladých buků). A zase bych hádal, že to tam před časem musel někdo aspoň trochu posekat.

      Jo a překvapila pěšinka u Vranova – https://mapy.cz/s/josavefovo – úplně čistá cestička, pro rodinný výlety s děckama bych řekl i „trailík“ :-)

      0 0
    • pepek  

      Pěknou návratovku od Myslivny a Kohoutovic, kterou v místech 1 a 2 lesáci zaházeli hromadami větví, jsem zprůjezdnil. Je třeba jet vpravo od těch hromad. (Je to ta nižší, lepší cesta, kterou kupodivu nikdo nepoužívá) Návratová trasa od rozhledny, okolo buržoasní vily, je nad Turbínou taky zprůjezdněna. Dále je prostříhaný sjezd z dětského hřiště v Žabinách na ulici Horákova (když to domorodec neudržuje)

      1 0
      • scoty  

        To je dobře. Naší čubině se tam tuhle špatně kakalo…:)

        0 0
    • mrwhyte  

      Cestičku za hospodou u Klimešů někdo pěkně vytunil (foto), tak snad už se nebude tvořit bláto.

      0 0
    • pepek  

      Pokud se nechcete při „bikování“ příliš potit, tak je nyní vhodná klimatizovaná (16° ještě v 9:00) trasa kolem Šebrovky, která je snad nejvíc „jetelná“ za 20 let. Dřevo, co tam leželo, odtahali nahoru, takže horní polovina je téměř jak D1 po 15. rekonstrukci. Dole je to jak obvykle, ale většina stromů se dá objet/podjet. Pokračovat se dá např. na Severní stráň, která je také dobře vychlazená.

      1 0
      • Paja  

        Včera k večeru bylo kolem 20, takže vstávat se slepicema nebylo nutné.

        1 1
      • Polka  

        Tak oni nám z toho obchvatu udělali stezku – Chvála stromů, tím se vysvětlují ty schody a overkill mostek.

        0 0
        • pepek  

          Kdyby radši udělali stezku za arboretem, aby se nemuselo tolik jezdit po silnici.

          1 0
        • pepek  

          Jak by se tam pěkně jezdilo. (1, 2)

          0 0
          • Polka  

            Stejně je to malý…tohle je ale Habrůvka ne?

            0 0
            • pepek  

              Ne, toto jsou Křtiny, příjezd od Rudické brány. Stačilo by, kdyby se to dalo projet.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Pokud nechcete zkusit kolik máte síly v nohách jízdou přes pole, tak se vyhněte komplet zorané zkratce Podlesí – Opálenka

      0 0
      • pepek  

        Byla tma a neměls baterku? :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jel jsem tam přesně 15:33, takže světla bylo víc než dost. Když se chceš babrat v detailech, on Ti Ufon vyčiní. :-P

          1 0
    • zbartos  

      Moje oblíbená výjezdovka/ná­vratovka podél severního plotu Střelnice Soběšice je ve východní části https://mapy.cz/s/perocohosa plná pokácených dubů. Doporučuji objet severní variantou podél plotu paintballu.

      1 0
      • dzolo  

        Škoda, že jsem si to nepřečetl dříve. Dle listů jsou v dolní části pokáceny další.

        0 0
    • ufoncz  

      Melatonin už má zase „chicken“ variantu (fotky). Řekl bych, že to autor A-line udělal o dost zábavnější než my před tím popadáním stromů. Kdyby se tam ještě povedlo udělat trochu klopení jedné zatáčky pro udržení rychlosti, bude to parádní tobogán. Dropík je malej, hodnej.

      Teď mám dotazy, na který mně tabulka nedpovídá:

      1. Klimatizovaná cesta kolem potoka Kubelín do Soběšic je v pohodě, nezarostlá?
      2. Co alespoň ty lehčí traily z hřebene od Hořic? Poslední aktualizace je tam na jaře a už nic.
      3. Ten Mechový, jak někdo 13. 8. do tabulky psal „v TOPu“, je fakt posekanej i ve spodních sečích, nebo je to zvýšená tolerance na dvoumetrovou trávu?
      0 0
      • ufoncz  

        Tak Kaštánka jsem dořešil komplet i s tím odjezdem kolem Praskavice dolů ke Svitavě. Ten hlavní kmen toho stromu jsem si ruční pilkou sice netroufl, ale ten přejezd navzdory tomu, jak vypadá, docela funguje. Otestováno a i autobus Zoceli tam po sjetí zatočí včas :-). Borovica se nechala Husqvarnou fiknout a ta zlomená trčící v zatáčce ve výšce hlavy šla odtáhnout.

        Díky za info k těm Hořicím po SZ (viz tabulka). Aspoň ten Kubelín nikdo v poslední době fakt nejel?

        6 0
      • ivanb_cko  

        jsem psal já – 13.8. to v TOPu bylo – jasně – tráva malinko vyšší, ale podklad navlhlej, drželo to jak sviň a bylo na trail dobře vidět – teď kdo víííí..

        0 0
        • ufoncz  

          Aha, takže ty paseky dole nikdo neprosekal a někomu prostě jen nevadí, že nevidí přední kolo a ošlehán v triku se musí ládovat antihistaminikama :-)

          0 0
          • ufoncz  

            Tak je to opravdu posekaný. Paseky dole a vlastně i nahoře hned na začátku. Závěrečnej hup na cestu má dodělanou chicken way kousek vlevo. Takže Mechový až na ten prach v točkách, díky němuž a své nepozornosti jsem se tam pěkně vyválel, perfektní stav.

            Z doslechu vím, že někdo čerstvě udělal držbu na Karáskovi a horní část Francie je taky už někým hodným vysekaná. Docela tu ta komunitní údržba toho už ne úplně malýho množství trailů kolem Brna funguje.

            V tabulce už nebyl dlouho aktualizovanej sjezdík od Babické vyhlídky dolů k nádraží Babice a tam to bohužel úplně ideální není. Cestička úplně při hraně srázu je dlouho zarostlá, takže je třeba valit po té širší vedle a když se to konečně dostane na kořenovej singl, je tam zpomalovací objezd vývratu a hned pod ním strom asi tak metr nad zemí. Takže z kola dolů v tom nejzábavnějším. Dva chlapi by to ale mohli zvládnout oddělat.

            0 0
    • Lišák  

      Po několika letech jsem jel výjezd po červené z České pod Sychrov a byla v pohodě jetelná, krásně srovnaná. Nikde vymletá od vody, jak to bývalo. Byl jsem příjemně překvapen.

      0 0
      • TheJD  

        Ano, uz v zime i minuly rok, kazdopadne po destich nedoporucuji, to je tam porad zumpa.

        0 0
    • novcze  

      červená od Helenčiny studánky je ve spodní části rozježděná od lesáků a je tam bordel z kácení, větve, atd. Směr nahoru to celkem šlo prokličkovat, ale směrem dolů bych do toho nechtěl vlítnout

      0 0
    • orm  

      Snad nebudu moc mimo v mtb vlakne, ale par veci mne dnes prekvapilo.

      1. Cervena do Bilovic, sjezd k FVE. Je to vysypane volnejma kamenama o velikosti detske pesti. Jel jsem na gravelu a nic prijemneho myslim ani pro mtb. Nevim proc to delaj :-(.
      2. Pravy breh od pumptracku v Komarove k Ikea. Popadane stromy po vcerejsim velkem vetru. Musi se prenaset, ale projit se da. Dost popadanych vetvi. Vypadalo to ze na odstraneni pracuji.
      3. Pravy breh od Makra do Komarova, u podjezdu trate do Crhlic. Oficialne neprujezdne. Je tam paska meske policie a zakazan vstup. Neoficialne jsem tam lidi videl jit. Mne to neprislo bezpecne, tak jsem to objel po druhem brehu. Na odstraneni pracuji. Uz tam byla kupa narezanych stromu.

      Zda se, ze vcera to musel byt celkem ficak.

      0 0
      • zbartos  

        Ta červená TZ vede po lepive červené jilovite zemine, takže se tam dalo za mokra obtížné jezdit, vznikaly tam koleje od lesni techniky (i diry od konu) a silnější déšť vytvářel erozni rýhy.

        Štěrk se postupně zajezdi traktory a vyvazeckami a trochu ten povrch zpevní. Možná, že to dokonce časem zpevní válcem podobné, jako to v cca roce 2016 udelali na LC Kroucena od vranovského hřbitova po Hemzaluv most…

        0 0
        • orm  

          Vim jak to tam vypadalo predtim a rozhodne to bylo sjizdnejsi nez ted. Ted se po tom neda ani chodit. Jestli je to past na kone, aby si zlomili nohu, tak se to povedlo. Pod pojmem sterk si predstavuji neco jineho :). Tohle se nerozjezdi.

          0 0
          • novcze  

            s tou červenou jsem už tu čest měl, naštěstí jsem jel dolů, škrábat se po tomhle do kopce by se mi nechtělo

            0 0
            • babicak  

              Jde to i do kopce, po stranách jsou kousky bez kamení. A je to rozhodně lepší, než když to bylo rozjebané od koní a těsně po dešti. Objezd je možný, např. po Šemíčkovi.

              1 0
          • larssen  

            Podobné je to místy mezi Mokerskou myslivnou a Hostěnicemi. Velké kameny tam vysypali už tak před půl rokem. Trochu to je už uježděné, je to dost frekventovaná lesní cesta, ale předevčírem jsem měl na gravelu taky co dělat. Zdá se mi, že i Vojanku lokálně opravovali tímto způsobem.

            Zrovna na té červené od arboreta k Bílovicím navíc není tak velký auto/traktoro provoz, aby se dalo čekat brzké uježdění.

            0 0
    • nomecz  

      po dlouhe dobe sem vcera slezl ze silnice a vyrazil do lesa takze.:

      Sjezd od farmy nad Globusem k mostku mezi rybnikama natahano mraky klad a klacku, co jsem zvladl tak odhazeno do zmole aby to tam ten jeliman zas nenacpal

      trail za rybníky super da se projet bez slapnuti

      Naucna se da, trosku to mistama taha za rodla ale nic hrozneho, trochu sikovnosti se daji prejet i ty 2 padle stromky co tam jsou. ta posledni velka korenovka pred Panskou oukou je vycistena

      modra z Babiho lomu dolu do Podlesi paradni

      1 0
    • pepek  

      Jen, aby někdo nedopadl jak MVDP.

      A zkratka-serpentina z Rosenauerovy cesty k nádraží je jetelná, někdo to tam asi prostříhal. https://mapy.cz/s/hafogepupu

      0 0
      • Lišák  

        Teď jsem se vrátil a chtěl jsem to sem dát. Asi to prošlápnul koníček.

        Zprůjezdnil jsem tu pěšinku co je značená jako hlava trpaslíka s čepičkou – viz mapka – uvnitř kruhu.

        Dále jsem před asi deseti dny zprůjezdnil objezd dvou kmenů v horní části Kuleho a dneska bylo zase pro změnu zataraseno prodloužení na konci. Taktéž zprůjezdněno.

        3 0
    • novcze  

      dotaz, jel někdo v poslední době po sluneční stezce ze křtin? podle stravy se tam jezdí, ale jestli to lesáci teď nerozjebali, chci zkusit alternativní cestu na traily v jedovnicích, abych nejezdil pořád hády, ochoz, bukovinka, tak zkusím bílovice, řícmanice, křtiny

      https://mapy.cz/s/muhepaturo

      0 0
      • babicak  

        Ano, máš to všechno krásně průjezdné.

        1 0
    • zbartos  

      https://m.facebook.com/story.php?…

      ‼️Upozornění…

      V sobotu 2. září v čase 9.00 –16.00 se ve vyznačené lokalitě (viz mapka) koná výcvikový den loveckých psů. V souladu s výkonem práva myslivosti se v úseku budou volně pohybovat psi a taktéž bude probíhat střelba, která je součástí výcviku. Budete-li se v daném časovém rozmezí pohybovat v blízkosti dotčené oblasti, dbejte prosím zvýšené opatrnosti. Děkujeme za pochopení.

      1 0
      • novcze  

        no to mě *****, tak si nechám Jedovnice na jindy, nehodlám se nechat zastřelit nějakým zeleným mozkem, taky je nějaká objížďka na jedničce… ale dík za info

        0 0
        • Polka  

          Klid, blbě to tam napsali. Střílí se tam jen do nebe v rámci cvičení klidu po ráně. Nic se tam neloví ;-)

          0 0
          • novcze  

            i tak tam nechceš jet, pobíhající psi a střílení… stejně mi do toho vlezli jiné povinnosti, takže kdo ví jestli dneska vůbec vyjedu

            0 0
      • zbartos  

        https://m.facebook.com/story.php?…

        ‼️ Zákaz vstupu do lesa ve dnech 23.–24. 9. 2023 v čase od 9 do 16 hodin ‼️

        ????Věnujte prosím pozornost přiložené mapce!

        Ve vyznačené lokalitě se ve dnech 23.–24. 9. 2023 v čase od 9 do 16 hodin koná výcvikový den loveckých psů. V souladu s výkonem práva myslivosti se v úseku budou volně pohybovat psi a taktéž bude probíhat střelba, která je součástí výcviku. Děkujeme za pochopení.

        0 0
        • scoty  

          Asi budou běhat klopenky…:)

          3 0
    • Lišák  

      Na Karásku byla asi velká brigáda. Začátek má pěkný klopenky, droík, a i na trase jsou vylepšení.

      Za mně – paráda!

      Fotky jsou od zadu:-/

      4 0
      • nomecz  

        Parada ? wtf , floucka si muzou jezdit v marianskym …

        1 0
        • theedge  

          +1 asi tak …

          0 0
        • Lišák  

          To chceš jako říct, že byl vyhlazen nějaký hardtrail?? Karáska jezdila moje děcka co měla 20" kolo s šaltrem. Tak cca od sedmi let.

          0 0
          • nomecz  

            Ne chci rict ze nechapu proc maji nekteri lidi furt potrebu „vylepsovat“ ruzne prirodni pesinky jako kdyby nestacilo ze toho dost padne za obet stavbam nesmyslnejch cyklostezek nebo to preoraj lesaci …

            Treba aktualne Bobrava ..

            0 0
            • theedge  

              tam ty hovada staví cyklostezku ? … neboli tunel na dotace

              0 0
            • Milonak  

              Taky jsem na to minulý týden koukal, asi prostě všude to musí být uzpůsobeno maminkám s kočárkama… Jinak něco podobného dělají i mezi Dvorkem a Tetčicemi – cca tady: https://mapy.cz/turisticka?…

              0 0
              • Kucci  

                To spíš souvisí se zdojkolejněním a elektrifikací trati Střelice – Zastávka u Brna (někudy ke stavbě techniku a materiál vozit musí), než že by tam stavěli cyklostezku, minimálně jsem nenašel informaci že by zároveň s tratí budovali cyklostezku

                0 0
                • Milonak  

                  Je to možné, já jsem jen v rychlosti projel kolem a působilo to tak na mě.

                  0 0
            • orm  

              Kde to presne je? Na Bobravu sahli uz pred lety, tak v tom ocividne pokracuji :-(.

              0 0
            • Kucci  

              Taky jsem to viděl…

              Musel jsem se smutně pousmát nad tím, že cyklostezku budují v tomhle místě https://mapy.cz/s/mutukuceju v trase lesní/polní cesty, kterou se jezdilo tak 20 let zpátky, než zarostla k nepoužití a vyjezdila se pěšina loukou.

              0 0
      • Honza03  

        Ta úprava na začátku je dobrá, ten zbytek je diskutabilní.

        0 0
      • obda  

        Tak jsem tam včera byl a paráda bych to neoznačil. Tenhle trend, kdy se z původní pěkné přírodní pěšinky udělá „trail“, se mi fakt nelíbí. Proč mršit něco, co je samo o sobě pěkné?

        A nepěkně mne překvapil ten drop/skok na začátku trailu – takové věci už běžně nejezdím (a dřív tam nebyly) a chicken line docela natěsno, když si toho člověk všimne na poslední chvíli.

        0 0
        • babicak  

          S tím souhlasím, je škoda pěknou lesní pěšinku/trail zmršit. Na umělé trajlíky je celá řada traijlcenter, teď třeba nově budované Márošiho centrum – HEIpark v Tošovicích u Oder.

          0 0
        • Honza03  

          Tak pokud vím tak on to byl trail vždy, jen už něco pamatuje. Tím nijak neobhajuji zásahy do míst, které je nepotřebovali. Začátek se dá ve skutečnosti objet o pěšinu dřív a najede se pod těmi dvěma mini skočky.

          0 0
          • TheJD  

            Puvodne to byla lesacka pesina.

            0 0
          • obda  

            Jezdil jsem tam už před patnácti lety, kdy to opravdu žádný trail nebyl. Ale nebýval tam prakticky nikdo. Pak tam pár let byly padlé stromy a kolo jsem tam mezi nimi nosil nejspíš jen já. A chodím tam, ať už dětmi nebo sám, ještě dýl. Byl to klasický „lovecký“ chodníček v lese s lavičkou, víc známé a ježděné to začlo být tak osum let zpátky.

            (15 let staré foto, © JSt)

            2 0
            • ufoncz  

              Ačkoli bych sám byl při faceliftu zdrženlivější a vynechal třeba ty dva skočky nebo fičuru pak někde v třetině nad pěšinou, tak po okouknutí změn v reálu moc nechápu tu spoustu negativity tady. Moje argumenty:

              1. Výraznější změny jsou jen na obchvatu oplocenky, který vynuceně vznikl v roce 2020. Ten obchvat od jara do konce léta vždy velmi rychle zarůstá a bez údržby by byl pasé. Jak tu padlo, existuje jiná varianta příjezdu do míst, kde už je to řekněme původní.
              2. Dál po trailu je vidět spousta pro všechny užitečné údržby a potom zarovnání děr a ulehčení kořenových míst především tam, kde se to za ty roku dost častýho používání cesty zhoršilo (kořeny s ohlazeným povrchem, zerodovaná místa).

              Celkově přemýšlím, proč takovej hate. Já si teď na Karáska rád zajedu, protože tam nebudu odranej od křovisek a na několika místech to bude příjemnější za mokra nebo namrzla. Děcko tam vezmu teď taky radši. Pěším daný úpravy taky vadit nemusí. A signál. že je to pěšina využívaná na kolech, se může hodit. Bez používání a hlavně (byť nahodilýho) udržování bajkery by ta cesta nejspíš už dávno byla minulostí.

              2 0
              • obda  

                Tak zas takovej hejt to nebyl :) Nicméně ten chodníček tam byl byl i mnoho let před tím, než se tam začalo jezdit na bajku, a taky nezmizel :) Někteří máme holt raději tu původní verzi pěšinky (tj. cesty pro pěší). Ty skočky, nájezdy atp. jsou tam tak nějak navíc a působí to trochu uměle. Traily specificky upravené pro bajk nutně nevadí, ale preferoval bych někde jinde, ne místo původní pěšiny.

                2 0
                • ufoncz  

                  Na původním chodníčku ale skočky žadný nemáš.

                  0 0
    • Honza03  

      Korýtko do Zámu opět průjezdné.

      2 0
    • theedge  

      Nevíte v jakym stavu je Kolohnát ? Posledni info z tabulky je mesic stary a celkem spatny.

      0 0
      • Jurawood  

        Absolutně top. Myslím jeden strom tam kdesi ležel, viditelně.

        0 0
        • babicak  

          Jak to děláte s přejezdem přes řeku, teď po rekonstrukci železnice? Podle jízdního řádu?

          0 0
          • nomecz  

            pres most jak dycky, nasponovat usi a rychle slapat :-)

            0 0
        • theedge  

          Dik moc :-)

          0 0
    • legasek  

      Borci, na fóru jsem nový. Onehdy jsem se z Boskovic vydal vlakem na poježdění kolem Adamova k Brnu, abych si rozšířil obzory. Pár trailů jsem naše, super. Ale jak jsem se vracel z Vranova, tak tam jsem na pár dalších narazil, ale nevím, kde se na ně najíždí. Poradíte někdo, klidně do SZ? Díky moc.

      0 0
      • zbartos  

        registrován 6.8.2011…

        Dvanáct let novy ?

        0 0
      • ufoncz  

        V zasade mas dve moznosti: bud si najdes kamarada, co te provede, nebo se naucis pouzivat internety (Strava, Trailforks) a sebenavigaci podle GPX ak v terenu.

        0 0
        • o.unca  

          Taky funguje jít „proti proudu“…-)

          0 0
          • legasek  

            Super, to jsem tak trochu čekal, takže jsem si to našel sám. Registrován před 12 lety kvůli výběru kola, ale dalších 12 let jsem se nepřihlásil. Proti proudu chodit umím, objevil jsem tak nejeden trail, který není v Trailforks.

            0 0
            • Jurawood  

              V trailforks není nic stejně jako v ostatních placených nesmyslech :) ostatně to by nebylo ani ve stravě.. Tam jsou nalogovana data jen kvůli tomu, že byla free.

              0 0
              • ufoncz  

                Tři nepravdy a jedna polopravda. Nic moc skóre teda ;-)

                0 0
                • Jurawood  

                  Ne fakt za mě TF se u nás nějak neprosadil.

                  Vždycky náznak něčeho, blbě a ještě název jak kdyby to vytvořil někdo kdo tam je poprvé. Není tam 90% segmentu co je na stravě. Ano strava je stále částečně free.

                  0 0
                  • theedge  

                    Tak jsou to ilegaly a melo by to tak zustat. Jak je nekde moc lidi tak tam vznikne moc problemu. Kdo chce tak si zo sam objevi a informace zjisti.

                    0 0
                    • Jurawood  

                      Pár těch přísně utajenych znám.., hele nikomu to neřekneme, je to jen naše. Většinou to končí totálně zarostlé křovím a kopřivami a ani stavitel se tam nedostane :) tak to je výhra ????

                      1 0
                      • theedge  

                        A tohle je vyhra ?

                        1 0
                        • ivanb_cko  

                          ne, tohle je čistej zločin!

                          Osobně si myslím, že naopak zveřejnění na stravě nebo tf by trailům spíš prospělo – traily by se víc jezdili, tím pádem udržovali/neza­růstali tak moc a jednotlivci, kteří to chtějí ničit by nemohli stíhat…

                          0 0
                  • ufoncz  

                    Trailforks byla jediná polopravda. Polo-, protože jsou oblasti, kde Trailforks mají řekněme „dobré pokrytí“. Nepravdy jsou o tom placení, pač oboje má neplacenou a pro nějaký základní objevování trailů více či méně užitečnou vezi.

                    U Stravy platí, že pro objevování trailů není potřeba mít placenou verzi vůbec. Jedinej přínos v tomto ohledu je určitá dávka komfortu v přípravě trasa ve Strava Route Builder se zapnutou heatmap. I to se dá ale obejít. Nicméně ta heatmap, zvláště v současnosti, kdy tam Strava nechává záznamy snad jen za poslední rok, je hodně silnej nástroj. Dal stačí najít většinou jeden či dva segmenty (spíše pomocí stránky u Doogala, co jen využívá Strava API) a proklikat pár jízd v žebříčku top 10. Většinou jsou tam i nějaký další traily.

                    Samozřejmě, není nad to, když tě tam někdo provede, ale s těma internetama se dá najít už v podstatě všecko a kdekoli.

                    0 0
            • Jurawood  

              Co třeba kdyby si poslal fotku a gps místa..pak není problém odpovědět obdobně s polohou startu.

              0 0
              • legasek  

                Už jsem si to včera částečně zmapoval a projel. Jel jsem proti proudu. Pak mi jeden dobrý člověk zde z fóra pomohl se zbytkem. Na trailforks jsou spíš turistické trasy, většinu enduro trailů tam nenajdeš. Z boskovických tam není ani ň a že jich zde máme.

                0 0
    • legasek  

      Stezka od Nového Hradu (Lesní dáma) hodně, hodně padlých stromů. Škoda, pěkně sešup. Protahovat e-bike bylo dost náročné. Ale jsem bojovník…

      0 0
      • theedge  

        Tak bojovnik by jsi byl kdyby jsi jezdil za svoje a ne na motorce …

        1 0
      • Polka  

        Jako tato? To už dávno, proč si myslíš, že tu ČTZ přetrasovali? ;-) Ale taky jsem se tam letos nachytal.

        0 0
        • pepek  

          Protože rezervace? Stejně jako teď všude v okolí.

          1 0
          • Polka  

            Ajo, mně to u té silnice splývalo, tak jsem si toho nevšiml.

            0 0
          • Paja  

            Ale PR přece neznamená zákaz vjezdu nebo vstupu jako NPR, takhle existuje skoro čtvrt století a celou dobu ram TZ byla.

            0 0
            • pepek  

              Mně to neříkej, zeptej se těch zelených, proč to tak je. Ale ten trend, zrovna tam v okolí, je jasný.

              0 0
              • Paja  

                To jo, ale tam kde se ruší TZ a mažou cesty z map je aspoň NPR.

                0 0
              • Lišák  

                Jestli v tom nebude mít prsty hradní pán Bob Kraft. Už v devadesátým roce, když jsme byli na Novým hradu, tak říkal, jak vždycky z věže večer sleduje, kde mají trampi ohýnek a posílá na ně „zelenou patrolu“. Te nemá rád, když se mu tam někdo courá mimo široký cesty.

                0 0
            • ufoncz  

              Neznamená automaticky, bych upřesnil. Zrovna tady nevím, dokumentaci jsem nedohledával. Ale cesty je škoda, na jaře to byla parádní výjezdovka s návazností na ZTZ k Čertovu hrádku.

              0 0
              • Paja  

                Já jo a nic takového tam není. Jinak máš samozřejmě pravdu, automaticky je to v NPR, v PR podle vyhlašovací dokumentace.

                0 0
              • pepek  

                Tak to byla stejně cesta tak pro nás, penzisty. Ty, jako mlaďoch, můžeš jezdit po zelené :-)

                0 0
                • ufoncz  

                  Ale ZTZ nezačíná (skoro) od Kateřinskýho mostu, že. Když jsme u toho, sjezdík skoro napřímo od Starýho hradu ke Kateřinskýmu mostu někdo v poslední době vyzkoušel?

                  0 0
    • ufoncz  

      Nejdřív pár reklam na práci Polky:

      • odjakživa pěknej (ale krátkej) trailík kousek od Klajdovky má nyní hrabankové pokračování skoro až k tenisu (a je to teda Tenisáček), jen náznakem: https://mapy.cz/s/cusumevazo
      • Lichtenštejský chodník je nejen celý čistý, ale má kromě nájezdu i závěrečný sjezd k chatě s návazností na další cesty u Novodvorského ponoru, https://mapy.cz/s/dofupolabo

      /

      Další milý i nemilý překvapení z Brna SV a S:

      • pěkná zkratka v oblouku ŽTZ přes šikmou skalní střechu je kousek po začátku (před skalkou) zaházená velkýma kusama borovic https://mapy.cz/s/kadovotasu
      • zato ta ŽTZ od hřbitova v Líšni směrem k rybníkům v Mariánským je v horním kritickým úseku krásně vysekaná doširoka
      • Skoky (Chochola) trail mají dost změn v těch víc skákacích lajnách z poslední doby, tak ať vás to nepřekvapí
      • ZTZ přes Anaklety je dobře průjezdná i v krátkým kupodivu
      • tranzitní trailík u Březiny – https://mapy.cz/s/rafumevaso – je teď i s tím mostkem a minibrodem ve spodku dost zábavná rychlá záležitost. Jen nahoře v hrabance to není ještě není moc patrný
      • trail pod Hádama vedoucí na slepou kolej na konci Obřan – https://mapy.cz/s/rahokoraku – co už nevím, jak se jmenuje, je v perfektní stavu (někdo se musí starat)
      • po sjetí Tenisáčku se mně nejvíc osvědčil tento tranzit (ať už směr Líšeň-hřbitov, nebo pak na Kopaniny a směr sever): https://mapy.cz/s/focotojeca (cesta při druhé straně lomy je za airsoftovým hřištěm protivně zarostlá a tohle je celkově takový pěkný XC i s nějakýma kořenama)
      • to, co je na Trailforks jako “Fanta trail” je v prostřední části neježděný a zarostlý. Po napojení na žlutou TZ vedoucí kolem Obřanskýho potoka je tam hodně popadaných stromů. Něco se musí přelízat, něco se dá objet
      1 0
    • ufoncz  

      Tohle je nešikovná uzavírka kusu žluté TZ údolím Melatína https://mapy.cz/s/nugutelovo

      0 0
    • Jáchym 1  

      Dnes,,uklízeli,,v 1­. vracečce pod Javůrkem

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nedoporučujiu Pekárnu u Žebálu. Někdo cíleně vyvrátil pár stromů přes cestičky. Kde nejsou stromy, tam jsou natahaný větve napříč. Takže CX, přeskakování a objíždění překážek.

      0 0
      • novcze  

        před cca měsícem to tam bylo celkem uklizený… by mě zajímalo co se děje v kebuli toho magora co to dělá

        1 0
        • chemik_mara  

          Chtel jsem se prave zeptat, kde presne String jel, protoze v nedavne dobe spoustu padlych stromu naopak uklidili.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ty co tam byly dřív byly pořezaný vedle cesty a tyto tam byly nově. Původně to vypadalo jako náhoda, ale pak bylo jasný, že to je cíleně přes cestu.

            0 0
            • novcze  

              tak to jezdím jinak, kdyby tam radši udržovali cesty průchozí a prostě se smířili s tím, že je to lesík u sídláku a ten provoz tam je a navíc tam dupou šemíci

              2 0
              • Smazaný účet  

                Já jezdím podle toho, na jakou cestu zrovna odbočím.

                0 0
                • ufoncz  

                  Škoda tam najet až tak pozdě (od západu).

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Mám to spíš jako návratovku ze směru od Popůvek, takže už nemám potřebu se tam někde zbytečně motat. Krom toho už mě i za jízdu po těchto vyježděných a vychozených cestách víckrát atakovali pěšáci a nějakej zelenej mužík se psem, takže se tam zbytečně nezdržuju. Hulákal něco o zákazu jízdy na kole po celé Pekárně. Už jsme to tu kdysi probírali.

                    0 0
                    • chemik_mara  

                      Asi jsem měl zatím štěstí – ťuk, ťuk, ale pohybuju se tam docela často a zatím žádnej konflikt. Zákaz tam asi je, ovšem při množství houbařů, vycházkářů, pejskařů a běžců mi přijde trochu mimo

                      1 0
                    • ufoncz  

                      Jj, zákaz tam asi je. Dokumentaci se mi hledat nechce, ale na mtbmap.cz si to snad z prstu nevycucali. Cyklisti se tam na rozdíl od ostatních uživatelů snaží snad v naprosto drtivé většině držet na těch existujících pěšinách a troufnu si tvrdit, že jsme tam suverénně nejméně škodná skupina. Když už se tam dostanu, tak se právě vždycky snažím o co nejdelší průjezd a krátká stoječka za žokej klubem se dá i ke konci dlouhýho výletu přežít. Hlavně na jaře to tam bejvá fakt moc hezký.

                      2 0
                    • scoty  

                      ;-)

                      https://mapy.cz/s/cagumubace

                      0 0
    • ufoncz  

      Peknou spojku Bilovice-Ricmanice v cele horni polovine https://mapy.cz/s/kabovasase napadli lesaci buldozerem. Po desti se v tom jelo fakt vyborne. Par peknych jedlicek pri okraji cesty to taky nerozdejcha. Hlavneze vespod na pomezi lesa a otevrenyho porad chytaj ostruziny a jiny byliny.

      0 0
      • pepek  

        Vždyť to je moje Návratová dráha ©!! :-(

        0 0
        • Smazaný účet  

          Dyť už to bylo vyježděný, samej kořen. Pěkně to srovnali. Ještě bych to přesypal drtí a možná bych i dal asfalt s cedulkou „Hrazeno z fondů EU“ – Lesní cesta Pepkova návratovka. Mohli to vzít až k tomu sběrnýmu místu a byl by od ostružin a akátů chvilku klid. :-P

          0 0
          • pepek  

            To tak dopadne, nakonec to bude ta eko voke a 50 gender cyklostezka Časnýř, o které se mluvilo už dávno.

            1 0
          • Paja  

            Dej si facku ;-)

            1 0
      • obda  

        A dop… :(

        0 0
    • babicak  

      Nemáte někdo aktuální informaci na stav MTZ údolím Bílého potoka? Jak jsou na tom brody?

      0 0
    • theedge  

      Vím že se to tu hodně řešilo – jak je to s jízdou na kole po té nové lávce na Zouvalce na Prýglu ? Je to ofiko povolený, zakázaný ? Dá se to jet ?

      0 0
      • Paja  

        Povolený to není, jet se to dá bez problému.

        0 0
      • chemik_mara  

        Ofiko zakazany. Jezdim tam docela casto a pesaci drzkovali jen jednou, ale je to siroky a da se tam v pohode vyhnout. Sjet se to da i na gravelu

        0 0
        • pepek  

          Tady píšou, že cyklisté můžou taky

          0 0
          • chemik_mara  

            Nj, ale za pul roku tam dali znacku „Cyklisto sesedni z kola“

            0 0
    • zbartos  

      Pokud narazíte v ČR na problém se značením turistických tras KČT, můžete to nahlásit na tomto webu – https://www.turistickeznaceni.cz/ .

      0 0
    • Polka  

      Pro neodvážné letce jako jsem já, jsem dodal větve i na druhou stranu stromu na cestě do Ochoza. Teď je to opravdové zpestření pro všechny :-) Prostředek skok, na kraji chicken-přejezd.

      1 0
    • pepek  

      Asi budu za Mlhu, ale 90% boomerů z brněnského vlákna to jistě taky nevědělo: konec bezbolestného výjezdu z modré na modrou, v úseku 1 – 2, je už dokončen. Sice Stringówka, ale do kopca a pro penzisty dobrý. 3 – 4 je taky v dobrém stavu, projetý traktorem. https://mapy.cz/s/hetuzahamu

      0 0
      • DePaX  

        Nejhorší jsou stalker-boomeři, kteří ani nejsou schopní se ukázat na srazu ;)

        1 0
    •  jarek1  

      Nenašel by se na BF poctivý nálezce podsedlovky s dobrým malým náčiním a CO2 pumpičkou, která se odrostlému synovi utřepala někde asi v okolí Medláneckých kopců nebo snad brodů kolem Hlubočku? Dík, dávám s prominutím na dvě místa.

      0 0
    • theedge  

      Zaprší, nezapší ? Jezdit v těch vrstvách rozježdenýho prachu co teď všude jsou začíná být humus. Hodina lehké turistiky a kolo jak po výbuchu v cementárně.

      0 0
    • ufoncz  

      Jak se jmenuje tenhlecten fajn trailík do Maloměřic? To je ta Karanténa v tabulce, nebo něco jinýho?

      0 0
      • Paja  

        Nad lomem je to Babická punk, ne? To pak pokračuje kolem lomu dolů, jestli ten zbytek ke slepé koleji má název nevím.

        0 0
      • poison  

        Už nic -)

        0 0
      • Polka  

        Hlavně už to nepůjde přes koleje, dělají tam plot.

        0 0
        • poison  

          A hlídá tam městapo

          https://www.idnes.cz/…-zpravy_krut

          0 0
          • ufoncz  

            Přes koleje naštěstí netřeba – jak vidno z mapky, je tam hned cesta vedoucí kolem studánky Malý Lesík (takže buď tama nahoru, nebo polňačkou kolem zahrádek na Majlontskou lávku).

            0 0
            • Honza03  

              hmm zajímavé to mě nenapadlo, jméno to úplně nemá (jak už tu padlo na trailforks tomu říkaly historicky Babická punk) nicméně trail je předělaný proti té historické variantě (kterou nepamatuji). Ten spodek za sjezdem do lomu je dodělaný pár let, běhaly tam běžci tak to pak někdo pročistil pro kola.

              Jak vypadá ta varianta do lomu (bez kolejí) je to jetelné (čisté)?

              0 0
              • ufoncz  

                Netuším, mně se tak líbila tato „hodná“ varianta ke slepé koleji natolik, že jsem ve dvou jízdách tama vždy bez zkoumání čehokoli jel právě po ní.

                0 0
    • larssen  

      Není to úplně cyklo, ale dnes mě hrozně překvapilo, že v Žalmanově studánce pod Novým hradem, na stezce mezi Adamovem a Kateřinským mostem, neteče voda. Jen takový miniaturní čůrek, který nemá daleko k odkapávání. Bidon rozhodně nenaplní.

      Za ty roky, co tudy jezdívám, je to myslím úplně poprvé. Tohle byla snad nejspolehlivější a nejsilnější studánka v celém okolí.

      0 0
      • ufoncz  

        Je to bohužel tak. Už před měsícem to bylo slabý, jakoby se voda někam odklonila.

        0 0
      • zbartos  

        Rozhodně to není poprve za tohle období extrémního vedra a sucha cca 2018–2023. Spíš mne letos překvapilo, jak dlouho tam tekla voda.

        0 0
    • poison  

      V lidlu od čtvrtka kopie fiskarsky za půlku

      1 0
    • ufoncz  

      U Bílovic z kóty 396 vede další trail:

      https://www.openstreetmap.org/way/1214396394

      Vršek lehčí, spodní část náročnější zatáčení a samozřejmě prudší. Myslím, že se to Ondrovi hodně povedlo a plánuje to ještě doladit.

      2 0
      • o.unca  

        Hormonů je na pořádnej trailpark…-))

        0 0
    • Polka  

      Už jsem se na to nemohl dívat a když se k tomu tak dlouho nikdo neměl, tak jsme to dnes na ŽTZ do Ochoza popílili.

      5 0
    • LM  

      Na červené TZ mezi Lelekovicema a Jehnicema někdo rozjebal dřevěný mostek přes Ponávku :-/

      Zůstala tam pouze dvě krajní prkna a veprostřed díra. A pozor, stabilní je pouze to prkno se zábradlím! To druhé je na konci vyhnité dokulata a funguje jako balanční podložka. Ještě že mě nenapadlo to přejet :-D.

      0 0
      • pepek  

        Ano. Teď je to ovšem výzva!

        0 0
      • novcze  

        neuvěřitelný, některý lidi jsou dementi

        0 0
      • Lišák  

        Bych šacoval, že to prošlápnul koníček.

        Na té kořence o kousek dál jsem říznul padlý kmen.

        5 0
      • Smazaný účet  

        Tady máš variantu bez mostku a ještě se vyhneš ve směru na Lelky tomu hnusnýmu stoupáku mezi chatama.

        0 0
        • LM  

          Mám to jako návratovku, takže mezi chatami je pěkný sjezdík, ale zkusím, dík ;-)

          1 0
        • DePaX  

          Vojebávač ;)

          1 0
        • novcze  

          jj tohle jsem chtěl někdy zkusit

          1 0
    • LM  

      Na Holedné ideální podmínky. Trochu se práší a začíná to zapadat listím.

      • pěšinku kolem Achtelek ve svahu mezi Kohoutovicema a Bosonohama asi moc lidí nejezdí – ve spodní části je hodně popadanejch stromů, které úplně zabijou flow. A některé z nich (průměr 30+ cm) má skládací pilka, kterou jsem dnes ale zapomněl doma, nedá :-/. Tak jsem alespoň vyčistil přírodní U rampu pod dráty a nájezd k ní :-)
      • na cestě za plotem za plynostanicí (nebocotoje, je tam vždy cítit plyn) zanechal hluboký vzorek nějaký lesní stroj a pak ten jíl ztuhnul jak šutr. Ideální na otestování zda je správně nastavena high speed komprese. Pokud by někoho napadlo jet prostředkem po hladkém, tak zhruba v bodě 2 číhá v trávě schovaný nízoučký ale pěkně široký pařez. Vyhnul jsem se mu na poslední chvíli…
      • a tady jsem ze zatáčky vyházel nastražené kusy dřeva s větvičkama zalomenejma pěkně do špičata, někdo to tam vyskládal skoro po celé šířce cesty (TVL)
      • a nechápu, proč zákaz vjezdu cyklistů dali i na pěšinku, která vede z obory dolů k řece. Tam je to pořád krásně rozbité a maminky s kočárky tudy těžko pojedou…
      2 0
      • chemik_mara  

        Jeste doplnim info k modre TZ z Hobrtenek: Lesaci tam cosi robi, takze na hrane cesty a pesinky okolo stromu je semtam hromada hliny a ve spodni casti jsou udelany odvodnovaci strouhy, ktery jsou pomerne siroky a hluboky. Da se to prejet, ale bacha na rychlost, at se do toho nevleti bezhlave.

        0 0
      • ufoncz  

        Tak jsi mi tím postem připomněl, že jsem ti slíbil pokračování :-)

        Založeno: https://www.bike-forum.cz/…b-brnensko-v

        1 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce