Měření tepové frekvence ze zápěstí

155 nepřečtených
  • Kata90

    Ahoj, poradíte mi, prosím, nějaký dobrý snímač tepové frekvence ze zápěstí? Potřebovala bych nějaký, který by mi dával informace o tepu třeba 1× za 10 sekund a abych pak následně mohla data ze snímače nějak vyčíst, třeba na pc… Moc děkuji!

    0 0
    • adam320  

      Omlouvam se, ze neodpovidam na dotaz. Naopak bych se rad zeptal, k cemu je tohle dobry sledovat a jak se s tim pak zachazi?

      0 0
    • RapMan  

      musí být na zápěstí? Čím je výše, tím je přesnější, hodně chválen je např. tento od Polaru https://www.polar.com/…verity-sense

      Případně se to dá řešit speciálním náramkem na paži pro apple watch, který údajně také lépe měří tepovku.

      https://www.amazon.de/…8/ref=sr_1_5?…

      1 0
    • plzakj  

      Hodinky garmin z rady FR.

      0 0
      • liborg1982  

        Fungují stejně „orientačně“ jako většina ostatních.

        0 0
        • kubad  

          Pokud ji stačí hodnota 1× za 10 sekund jak píše je to fuk

          0 0
        • Rychlej turista  

          Pokud to nepoužíváš na intervaly, tak je přesnost dostatečná.

          1 0
          • liborg1982  

            Vzorový příklad: 30× angličák (burpee) v max tempu a hodinky (Garmin instinct) ukáže 110 tepu/min, když sotva dýchám. Nebo běh v chladném počasí a v tempu, kde máš obvykle podle hrudního pásu cca 140–150 to ukazuje sotva 100 tepů. A to není jen o jedněch hodinkách. Mám vyzkoušeny Xiaomi, Samsung, Polar, Garmin (více modelů). Jo, asi to funguje slušně v klidu, třeba ve spánku… Nebo mám blbou ruku.

            1 0
            • Rychlej turista  

              Mi to funguje normálně :-)

              Garmin tactix Delta to je.

              0 0
              • satch  

                Možná myslí, že to zápěstí má skluz. A trochu to pak ve výsledku při nárazových změnách ty tepy vyhladí oproti hrudaku

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Jsem psal, že na intervaly je to nepoužitelné. Ty rychlé změny tepu to prostě nepobere a pak jsou z toho hausnumera. Ale při běžném švihu, kdy nevznikají rychlé změny tepu, je to bez problémů.

                  0 0
            • plzakj  

              To mas rozbity nebo blbe usazeny. Vozim je obcas na kole a prubehy tpf jsou stejny. Jen opteckej nereaguje tak rychle na zmeny. Takze na intervaly je to pomaly. Ale na beznou vyjizdku dostatecny. Jen mi vadi sledovat tacho na zapesti. Tak vetsinou beru hrudak.

              0 0
              • liborg1982  

                Rozbité podle všeho ne. Dělají to tak různé přístroje. Blbě nasazené nevím. Zkoušel sem víc utáhnout, méně utáhnou, posunou nahoru dolů. Možná by by pomohl nějaký rekvalifikační kurz. Nevím. Možná je to moji chlupatou rukou, možná tím, že sem proti normálu víc posunut do chladu a moje tělo tak reaguje. Já neříkám, že je to blbost, jen bych nebral výsledky měření moc vážně, třeba ze zdravotního hlediska.

                0 0
                • plzakj  

                  Pokud to nemeri spravne, tak jsou udaje k nicemu. Ale ja jsem schopnej s fr935 dosahnout temer stejnych (az na rychlost zmeny) hodnot, jako s pasem. Nekolik lidi v mym okoli taky. A v takovym pripade je to naprosto vypovidajici udaj.

                  0 0
                • Honzis  

                  mám podobné problémy ted s FR55 – ta optika je děsně zpožděná a občas tam jsou blbosti odhadem tak o 40tepů a zpoždění v řádu desítek vteřin, při běhu v teple a konstantním výkonu ok, ale na kole to měřilo obvykle dost tragicky. zkoušel jsem víc dotahovat, ale teď už to zase spíš dotahuju míň a relativně něco z toho leze, ale že by to bylo extra přesné, to fakt ne.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Na intervaly je to jednak nepresne, a druhak diky tomu zpozdeni se nezaznamena maximalni tep. Nez se ta optika z toho zpozdeni vymani, tak tep ti davno klesne a zpetne to hodnoty nebere. A nemusi se vzdy jednat o intervalovy trenink …

                Typicky priklad – na Edge s hrudnim pasem jsem dosahl vcera v aktivite maximalni tep 196, podle optiky jsem dosahl maximalniho tepu 176.

                2 0
            • jonti  

              chlupaty nebo moc hubeny.

              0 0
            • AlfaCentauri  

              No ja mam Garmin Venu 2 a vysledky stejne jako hrudni pas…

              0 0
              • Smazaný účet  

                HAHA … prdel si delej z plasteliny …

                0 0
                • kejda  

                  Proč? Já jsem si udělal párkrát srovnávací test a výsledek – hodinky vs pás ve finále ± dva tepy. Samozřejmě, intervaly hodinky nedávají přesně, ale u normálního běhání měří velmi přesně. To samé na kole anebo na squashi.

                  0 0
                  • ceo  

                    To máš nejspíš souhru šťastných náhod, protože na naročnějším MTB hodinky moc tepy nedávají a na SQ už vůbec (to je v podstatě jeden interval za druhým).

                    BTW dcera ještě hraje, nebo se na to už vykašlala úplně?

                    0 0
                    • kejda  

                      Tak záleží, jak ten squash hraješ :) a jak moc musíš makat. A co je náročnějsší MTB? Nezpochybuňuji fakt, že hodinky jsou púrostě pomalejší v reakci, ale v celkovém průměru, pokud teda nejsi jo mega závodník, je celkem buřt, jestli to v průběhu akticity lítá sem tam.

                      Já to mám vlstaně jen na nějaké to měření kalorií a sem tam se podívám na tepovku, a ten graf mi zase nepřijde jako úplný úlet, odpovídá to prakticky hodině odehrané v průměrném tempu…

                      Jinak dcera závodní squash už bohužel nic, zaměstnání, pes, přítel :), už jen se mnou nějaké to trénování, ale hraje už dva roky badec, tuším 5. liga…

                      0 0
                      • ceo  

                        To je druhá věc. Tady se z toho dělá trochu moc věda. Já si ozkoušel, že pocitově jsem dost přesný. Ověřoval jsem si to přes mysasy. Chápu, pokud někdo jede na zony, ale tam nějaký ustřel o pár tepů nic moc neznamená. A když někdo jede zony, tak je nesleduje v úsecích ,kde hodinky selhávají.

                        Já jsem si o tom nastudoval celkem dost, ale nemyslím, že bych tomu rozuměl. Na MTB – Enduru to ani moc ovlivnit nejde. Snad jen pro najíždění při XC a silnici.

                        Pro hobíka je podle mě přesnost úplně v pohodě. I kdyby to měřilo blbě, tak důležítý je vývoj hodnot v čase (delším horizontu) než nějaké okamžité hodnoty a pokud to je stejným měřidlem, dá to relevantní informaci i u nepřesného měření. U hodinek a MTB mě spíš iritují nepřesnosti v nastoupaných metrech.

                        Kdybych chtěl nějak vážněji trénovat podle dat, tak je wattmetr nutnost. Pak teprve to bude k něčemu a TF stejně bude jen kontrolní údaj.

                        U toho SQ se teda pěkně flákáš :D Na obrázku je moje hodina :D

                        Dceru pozdravuj – roky jsem s ní trénoval.

                        0 0
                        • kejda  

                          Starej jsem no, už to hraju jenom z téčka :). Nee, makám jako sfiňa, ale nějak jsem se díky běhání dostal do solidní fyzičky a tepovku mám celkově dost nízkou i na běhání. Hlavně mám maximálku už někde okolo 170, i když to spíš bude laktátový práh a pak už se mi motá palice :)

                          0 0
                  • Smazaný účet  

                    Proc? Uz jen proto, ťze timhle nesmyslwm reagoval na nekoho, kdo se bavi o kruhovem treninku.

                    V zivote nemuzes mit se soucasnou optikou to stejne jako s hrudakem. Uz jen proto, ze optika ma zpozdeni a kdyz jsi v lete zpoceny, tak proste nepobere ani ty vysoky tepy.

                    Priklad ze dneska – intervaly v kopcich na kole. Hrudak na Edge ukazoval 185 tepu, optika na hodinkach mi za celou dobu zaznamenala nejvyssi tep nekde na hranici 175. A to mam hodinky fest utazene nylonovym paskem a nemam ani chlupatou ruku.

                    Kdyz pujdu behat s optikou a udrzim si konstantni tempo nekolik kilometru, stejne mi neukaze realny tep.

                    0 0
                    • kejda  

                      Však jsem psal, u NORMÁLNÍHO BĚHÁNÍ. Ne u intervalů, výběhu do schodů atd…

                      Já mám vyzkoušeno, reálně, několikrát, konstantní běh v tempu do 5 minut na km, hodinu, hodinky FR 945 a hruďák Garmin,

                      a Decathlon. Ukazovalo to v průměru stejně. V průměru, což je pro mne důležitá hodnota a do zón se to trefovalo také hodně podobně.

                      Jestli samozřejmě ovšem u konstatního běhu, kdy se běží spíše na tempo a držíš ho, potřebuješ nutně znát okamžitou tepovku, tak pak samozřejmě ano, musíš mít pás. Otázkou však zůstává, nač u konstatního běhu zjišťovat úplně přesně aktuální tepovku a aktuální tempo…

                      0 0
    • rumik  

      Měl jsem už 2 hodinky na měření tepu a přišlo mi to že si ty hodnoty tahaly z klobouku

      0 0
    • Fofrník  

      Čím blíže je snímač srdci, tím přesnější odečty hodnot. Proto jsou nejpřesnější hrudní pásy. Pokud chceš odečítat hodnoty tepů ze zápěstí, potom je samozřejmě přesnější zápěstí levé.

      Co se týká přesnosti odečtu tepů ze zápěstí, často se uvádí, že jde o zbytečné měření. Zde ovšem platí, že jak u koho. Z hlediska principu měření je zásadní typ a vlastnosti pokožky. Hodnoty ovlivňuje nejen její barva (světlejší a tmavší typy), hustota případného ochlupení zápěstí, ale také její vlastnosti. Někdo má pokožku tzv. papírovou – čili téměř bez podkožního tuku, někdo má tzv. hroší kůži. Roli hraje i míra potivosti v oblasti zařízení. Při srovnávacích testech měření ze zápěstí a současně laboratorním měřidlem mohou být výsledky nad očekávání srovnatelné, nebo také zcela rozdílné.

      Sám jsem absolvoval dvě srovnávací sady testů. V obou případech byly měřícím zařízením hodinky Garmin řady Fénix. V prvním případě model Fénix3 HR, v druhém případě Fénix Tactix Delta. Abych se zbytečně nerozepisoval o omáčce, v obou případech byly výsledky srovnávacího testu nadprůměrně shodné a pro výkonnostní sport byly hodnoty tepů z hodinek použitelné pro plánování a vyhodnocování tréninků. Mám ale nejspíš ideální typ a vlastnosti pokožky.

      Nicméně odchylky samozřejmě byly. Absolvovali jsme zátěžák jak na „běhátku“, tak na „šlapátku“ vždy pro oba typy zařízení. Přesněji vycházelo srovnání na „šlapátku“, což je pravděpodobně dáno typem tělesného zatížení, nicméně všechny odchylky se týkaly především zobrazením krajních hodnot frekvence tepů – čili minimální a maximální. Horší výsledky byly v případě maximálních hodnot tepů, kdy se zařízení (hodinky) přepočítávala v průměru o šest tepů za minutu směrem nahoru, minimální tepy se lišily v průměru o tři tepy a také směrem nahoru.

      Větší nepřesnosti jsme naměřili v případě časového snímání, kdy obě zařízení vykazovala zpoždění o pět až patnáct sekund proti laboratornímu zařízení v obou fázích (růst i pokles).

      Měřili jsme silovou i vytrvalostní zátěž ve třech zónách – klidová, klidová po zahřátí a aeróbní. Nejhorší výsledky přinesla část „silová / aeróbní“, nejlepší (tedy nejmenší ze všech odchylek) byla „vytrvalostní / klidová po zahřátí“.

      Výsledky se u všech testovaných lišily zpravidla ve všech parametrech bez ohledu na věk, BMI a kondiční parametr VO2max.

      Pro testy byly použity protokoly testů rampový, kontinuální a stupňový s přestávkami. Použity byly mimo jiné Saltinův test a test W170. Testy prováděla na vybraných příslušnících armády Univerzita obrany Brno a podrobné výsledky nejsou veřejné.

      Pro někoho mohou být zajímavé alespoň výše popsané střípky z testů.

      EDIT: Přesto stále používám při všech činnostech hrudní pás, pokud chci mít k dispozici relevantní hodnoty.

      2 1
      • tl-brq  

        Já pozoruji totéž na rotopedu. Rychlejší zvýšení tepu chytají hodinky (Garmin Fenix) se zpožděním, ale po tomto spoždění už dávaj zcela srovnatelné výsledky. Jen si ale říkám, nejsou ty odchylky spíše dány softwarem? Nevím, je to jen otázka/hypotéza. Odhadoval bych, že při prudké směně tepu může být software hodinek nastaven tak, že má chvilku počkat a ověřit, jestli se nejedná o náhodnou chybu měření, aby neděsili běžné uživatele krátkodobými prudkými výchylkami, které se občas chybou měření mohou stát (a paranoidní lidé by pak zahltili kardiology). Odhaduji, že většinu sportovních hodinek nosí lidé, kteří to se sportem nepřehánějí.

        Hrudní pás možná takové nastavení nemá, protože se předpodkládá, že lidé co si ho nasadí mohou mít mimořádnou zátěž.

        0 0
        • plzakj  

          To je spis tim, ze chvilku trva, nez se zmeny tepu projevi v krvi na zapesti. Hrudni pas meri okamzite el. impulzy.

          0 0
      • mais  

        a proto jsem začal nosit hodinky na pravé – moje zkušenost lezou z toho levá pravá ruka stejně orientační hodnoty – tzn pomalá změna hlídat pásmo ok, EKG v časové změně si nenatočíš – akorát na pravé ruce si zbytečně nemačkám tlačítka o rukavice :)

        0 0
        • Rychlej turista  

          No já ti nevím, ale na pravé ruce by měly místo dvou tlačítek rukavice k dispozici tlačítka tři. Aspoň u mého Tactixu Delta to tak je.

          0 0
          • mais  

            ja tam mam dve, kdyz je mam na leve, tak jsou tam tri a jedno ech na rane jsou to nejake garminy narozeninove typ si nepamatuju

            0 0
    • tomcat5  

      ,,Přesto stále používám při všech činnostech hrudní pás, pokud chci mít k dispozici relevantní hodnoty.,,

      I moje zkušenost.

      0 0
      • liborg1982  

        Nehledě na, to jak třeba u cvičení s kettlebell mít hodinky na ruce :-)

        0 0
      • satch  

        Při srovnání s hrudakem i v zátěži je to u mě stejné. Rozdíl třeba jednoho tepu… Naprosto přesně mi měřil i amazfit bip při testu (běh, vždy hrudak + bip nebo garmin FR). Tak jsem ten hrudak dal pryč… Ale mám hodně hubené ruce, tak s tím asi senzor nemá problém.

        Jo a odlišnosti jsou u změn TF, kdy ruka má oproti hrudníku trochu skluz…

        0 1
    • mr.nikdo  

      Nejlepe MiBand 4… 700,–

      1 0
      • JachymP  

        Nebo pětka prý umí platby, zkoušel jste někdo?

        A jako bonus výdrž baterky měsíc…

        0 0
        • mr.nikdo  

          Co jsem cetl, tak 4 vydrzela dele nez 5. Aspon, kdyz jsem to 2 roky zpet kupoval zene.

          Nejlepsi vstup na pole mereni. Pro maminy pecka – vypnuty zvuk na mobilu a vibruje naramek.

          0 0
          • liborg1982  

            Zkoušel sem Mi4 (používá dcera) a pri současném měření s Garminem na jedné ruce byly výsledky zhruba shodné.

            0 0
            • mr.nikdo  

              No vsak. Na zacatek nejlepsi.

              Polar Vantage M na ruce pri behani obcas vynechal – moc potu.

              0 0
      • Kata90  

        Ale MiBand 4 to měří, tuším, co minutu, ne?

        1 0
      • Kata90  

        Ale MiBand 4 to měří, tuším, co minutu, ne?

        0 0
    • RapMan  

      Tenhle chlapík porovnává různé hodinky/hrudní pásy. Na základě těchto i jiných testů jsem došel k závěru, že koupě jakéhokoliv hrudního pásu by pro mě byla zbytečná (jak tu bylo zmíněno, největší rozdíly jsou při prudkých změnách, což se snažím vyvarovat.) a radši upgraduju starší apple watch na novější.

      Ani bych před několika lety nevěřil, že tohle o applu vůbec napíšu.

      0 0
      • skaj  

        Ja uz to tady jednou psal, behem me anabaze s Fenix 5 (nakonec treti reklamace a toho smejdu jsem se zbavil) jsem mel soubezne i Apple Watch – tusim ze tenkrat 4. Spolehlivost senzoru ze zapesti se nedala vubec porovnavat, Fenix 5 merily uplne tragicky ve srovnani s AW. V te dobe jsem byl i dvakrat u kardiologa na zatezaku a porovnaval si mereni – Apple Watch pomaleji chytaji nastupy, ale jinak tep sedel v rozmezi jednotek % s jeho meridlem. (ona i presnost GPS byla o parnik jinde ve srovnani s Fenixem…)

        P.S. Timto zdravim Garmin sektu:) Aktualne mam Fenix 6×, predtim jsem mel i AW, takze si myslim, ze muzu srovnavat. Fenix 6× je ve srovnani s 5 uplne jine zarizeni, uz se AW v presnosti vyrovna.

        P.P.S. Jakekoliv zpresneni znamena (u me) nutnost zkratit porost a dotahnout hodinky. Bez toho nefunguje nic – tady potvrzuji co psal kolega vyse.

        1 0
        • JachymP  

          Tak s porostem slečna snad problém nemá ;)

          0 0
          • Fofrník  

            Nevíš.

            Jednou před lety jsem z diskotéky odešel domů s nějakou holkou. Nakonec nic nebylo. Opatrně jsem jí musel vysvětlit, že nejsem zahradník, co se rád prodírá roštím na zarostlém panství.

            0 0
    • Kata90  

      Tak já to uvedou na pravou míru, proč se na to ptám :-) je to kvůli bakalářce… mám si totiž vybrat, zda chci udělat měřič tepu kolem hrudníku nebo kolem zápěstí, což kolem zápěstí mi to přijde takové jako víc stylovější. Problém je ovšem v tom, že oproti tomu budu muset udělat nějaké referenční měření na už vzniklém měřiči (proto ten můj požadavek na měření tepu jednou za 10 vteřin) a já teď přemýšlím, zda takový měřič vůbec najdu a pokud ho najdu a bude podobně nespolehlivý jako můj, tak zda to s tím měřením tepu ze zápěstí spíš nevzdat…

      0 0
      • wladeq  

        rek bych, ze kazde lepsi wočky meri pri aktivite realtime, teda jednou za vterinu

        Ze zapesti to nikdy nebude stoprocentne presne, vis jak funguje lidske telo ne? tepny, zily, a tak :)…a je tam spousta promennych, proc to treba na zapesti nameri chybne

        Cim bliz ke zdroji (srdci), tim presnejsi to bude…proto se to dava na hrudnik a ne treba na krk, nebo na nohu, zejo

        Pokud mas udelat presny meric tepu, dej ho na hrudnik. Pokud privetivy, zapesti

        0 0
      • RapMan  

        No referenční měřidlo bys právě měla použít minimálně o řád přesnější než to co měříš…

        0 0
      • JachymP  

        Udělej to kolem zápěstí, přece nebudeš chodit týden s hruďákem. U žen to asi není moc pohodlný. Když si můžeš vybrat tak bych neváhal.

        0 0
      • Kata90  

        Přesně tak, můžu si vybrat s tím, že kolem zápěstí by to bylo lepší :-) jen teda právě nevím, jaké hodinky/náramek vybrat jako referenční…

        0 0
        • RapMan  

          Pokud se Ti tep nebude rychle měnit (tzn. intervalový tréning), tak bych doporučil tento náramek od Polaru

          https://www.polar.com/…verity-sense

          Dává se na předloktí nebo rameno.

          Případně ty hodinky Apple Watch.

          0 0
          • Kata90  

            Ne, tep se nebude rychle menit, bude to mereni v klidu… a mela bych to prave porovnat s necim, co se tez bude davat kolem zapesti…

            0 0
            • RapMan  

              Pokud to musí být na zápěstí, tak apple watch 6.

              0 0
              • Kata90  

                A něco levnějšího :-D? Ve škole asi nebudou mít radost, pokud jim řeknu, že potřebuji koupit hodinky od applu :-D

                0 0
                • JachymP  

                  S tebou je zábava. Tak vem mi-band 4 za 900 Kč. Tep měří všechno stejně – pro tvoje potřeby. I když se zde najdou diskutující, kteří ti budou do roztrhání těla tvrdit, že apple měří tep nejlíp, tak nějak applovsky :)

                  1 0
        • HKou  

          Pro predstavu, takhle nejak vypadaji zaznamy z Fenixu 6X a hrudniho pasu behem jedne vyjizdky.

          0 0
          • RapMan  

            super. Modrá čára jsou předpokládám hodinky. To že garmin senzor na hodinkách je šunt je známý fakt, proto jsem raději rovnou doporučoval apple watch, když to musí měřit ze zápěstí, ten senzor vychází lépe. Možná i ten polar nošený na zápěstí a ne na předloktí by vycházel dobře.

            0 0
            • HKou  

              Ano (omylem jsem urizl legendu). AW na tom budou dost podobne, pochybuju ze o moc lip, na zapesti nejsou data.

              0 0
            • JachymP  

              A na zobrazení dat bych použil iphone 13 pro max a poslech bych si u toho nějakou pěknou písničku z airpodů :)

              0 0
          • kejda  

            nevím, no, já to mám třeba takto a pro moje tempové běhání naprosto dostačující informace, jak jsem běžel, kde jsem přidával a kde naopak už docházel benzín. Pár týdnů zpět jsem to znovu porovnával s hruďákem a výsledek byl velice podobný. Jasně intervaly to přesně nedá, ale ty neběhám.

            1 1
    • tatranka1  

      Ahoj, používám střídavě hrudní pás Garmin a optický měřič z předloktí Scosche Rhythm +, oba připojené ANT+ k E530, nebo SUUNTO Ambit. Rozdíl je snad pouze v určité setrvačnosti měření Scosche – přímé porovnání při jízdě jeden připojený k hodinkám a druhý k Edgi. Výsledné grafy byly v podstatě stejné, ale časové posunuté + nějaké píky u Scosche, ale nic tragického. Ale pro intervaly je lepší hrudní pás, který má rychlejší odezvu, pro statistiku zdraví apod je to v podstatě jedno. Toť mé postřehy, hodinky s optikou ze zápěstí jsem nikdy nezkoušel. Pro člověka, který nesnáší hrudní pás, je Scosche dobré řešení, ale výdrž baterky je pouze 8 hodin pak dobít oproti Garminu s výměnnou 3032 a celoroční výdrží.

      0 0
    • jonti  

      Bylo by nejlepší, kdybys popsala co chceš změřit nebo dokázat, bez toho je většina rad o ničem.

      Celkově koncept měření tepu „každých 10 sekud“ nebo „jednou za minutu“ nedává smysl už jen z charakteru tepu, kde se měří jednotlivé údery srdce. Buď se může počítat jejich počet za posledních 10 sekund nebo se z doby třeba 4 tepů zpočítá tepová frekvence.

      Když chceš ověřit na něčem referenčním, je ideál asi EKG. Pokud je to moc nepraktické, tak bych vzal jako referenci nějaký ověřený hrudní pás s vhodnou aplikací. Pás z decathlonu funguje dobře, ale mám ho vyzkoušený jen s Garminem, pro tebe bude lepší spojení s telefonem a vhodnou aplikací.

      Btw na které škole se dělá taková bakalářka?

      1 0
      • Kata90  

        Dobře… potřebuji dokázat, že ten můj měřič tepu na zápěstí, který udělám, bude měřit stejně dobře jako nějaký komerční měřič na zápěstí/chytré hodinky… proto mi můj vedoucí bakalářky (fakulta elektrotechniky) říkal, že by to chtělo nějaké hodinky s logováním… měření tepu bude v klidu

        0 0
        • Stavel  

          Jsem už teda ze školy chvíli pryč, ale nedělal bych z toho zbytečně vědu. Vezmi třeba zde zmíněné Bipy a podle toho v jakém intervalu z nich polezou výsledky nastav interval měření i na Tebou vytvořeném měřidlo. Jako další referenci bych vzal hrudní pás z Decathlonu. Budeš mít dvě celkem odlišné „referenční“ sady dat a tím i spoustu podnětů do závěrečného zhodnocení.

          Celé tě to vyjde max. na 2k a na bakalářku to bude bohatě stačit.

          0 0
        • wladeq  

          A to ten meric budes fakt realne vyrabet? Protoze jestli jo…sezen ekg, udelej log, sezen cokoliv co meri realtime (kazdou sekundu), udelej log, a pak udelej log z tvojeho merice. Dej ty vrstvy pres sebe a hotovo. Ty hodnoty z merice na zapesti se podle me budou shodovat (proc by ne, stejny princip zejo). BIPy za litr nameri podobne hodnoty jako z priblblych AW za desetinasobek. To je spis o SW, vyhladit spajky, vyhodit nesmyslne hodnoty a tak. Rozdily v tech mericich cipech budou minimalni

          0 0
          • Kata90  

            Jj, pokusím se o to :-) a asi blbý dotaz, ale co to jsou ty BIPy :-)?

            0 0
            • marttoni  

              asi toto

              0 0
            • wladeq  

              tyjo…tim jsem asi chtel rict, ze bych tam zahrnul uplne nejrevantejsi hodnoty (EKG, kupa prisavek na hrudniku), ac zadani bylo jine…a s tim porovnaval mereni na zapesti…profesor to urcite oceni…ze na to jako jdes vedecky :)

              coros to umi (vyzkouseno, vertixy, ale umi to treba i pace2, a vlastne skoro vsechny jejich hodinky), merit kazdou sekundu, verim ze i garmin a treba polar

              BIPy mam pocit nemeri tep kontinualne, jen na vyzadani…ale nevim jak ty nove

              0 0
              • Kata90  

                Ufff, tak coros vertix jsem nasla za 16500Kc, to me asi uplne ve skole nepochvali :-D zbytek taky tak plus minus kolem 6k…

                1 0
                • mr.nikdo  

                  To Ti bude platit skola?

                  Slysim po 1.

                  0 0
                  • plzakj  

                    Dotace EU, neasi….

                    0 0
                    • mr.nikdo  

                      Na Bakalarku?

                      Sajfaj vetsi nez novy prezident v Rusku.

                      0 0
                      • plzakj  

                        Skoly cerpaj velky prostredky na ruzny projekty a umim si predstavit, ze se na tom delaj i BP/DP a porizuje se za to technicky vybaveni.

                        0 0
                  • Kata90  

                    A presne proto nemuzu chtit hodinky za 20k :-D

                    0 0
                    • skaj  

                      Ze do toho vrtam. ale chces to udelat, nebo udelat dobre?

                      Pokud udelat dobre – potrebujes neco, co bude spolehlive radove lepe nez tvoje meridlo (pri tvem pouziti – chapu, ze to ma byt mereni jednou za 10s v sede). A idealne stejna technologie at mas k cemu se blizit. Pochybuju, ze chces vyvijet opticke mereni, takze zapomen na hodinky a sezen si pristup k nejakemu lekarskemu vybaveni – EKG. Urcite muzes spolupracovat treba s lekarskou fakultou, kde jich bude k dispozici neurekom.

                      Pokud udelat stredne dobre a zapesti je podminka – sezen si neco, co meri opticky na zapesti. Nej senzor maji podle vsech testu Apple Watch, at si tady hateri pisou co chteji (pisu jako vlastnik Fenixu). Ale nemyslim, ze jsou treba, pro tebe ucel urcite splni levnejsi hodinky jako jsou VivoActive apod. Vyhnul bych se pochybnym cinskym naramkum apod. Subjektu vyhol na ruce chlupy, relativne tesne upni hodinky a pust mereni. Data se z hodinek dostavji fakt snadno.

                      Budget verze – kup jakykoliv hrudni pas co spolupracuje s tvym mobilem. Sparuj, zapni mereni a mas data jak na podnose. Naklady minimalni.

                      A hlavne si neco o mereni zjisti – tohle jsou vsechno snadno dostupne informace dostupne za jedno odpoledne cteni. Chces o tom delat praci a evidente jsi do ziskani informaci neinvestoval/a ani chvilku…

                      1 0
                      • JendaH  

                        takze zapomen na hodinky a sezen si pristup k nejakemu lekarskemu vybaveni – EKG. Urcite muzes spolupracovat treba s lekarskou fakultou, kde jich bude k dispozici neurekom

                        Já jsem si koupil ADS1294R, zapojil jediným možným způsobem (jestli chcete klidně pošlu desku, ale není moc dobře udělaná) a ono to Prostě Fungovalo. Teda EKG. Respirace, kvůli které jsem to stavěl, mi nechodila, ale ta se musí naladit a taky jsem měl příšerné elektrody (od TENS přístroje, ne EKG) a pak jsem to už bohužel dál neladil a leží to na poličce (jestli si s tím někdo chcete pohrát, klidně to půjčím nebo i věnuju když to rozchodíte a já pak sestavím druhý kus :).

                        Výhoda načtení skutečně nasamplovaných EKG dat je, že kvalitu signálu dost jasně vidíš a tedy víš jestli naměřenému tepu můžeš věřit. Takže „profi“ přístroj netřeba.

                        Tazateli bych doporučil podívat se na https://www.youtube.com/…ntist/videos – jestli to teda ještě nezná, což mi přijde divné, protože při rešerši na bakalářku na to určitě musel narazit. Je tam srovnání všeho možného, a jediné funkční vyšly Apple Watch a teď nějaký z těch posledních co tam jsou. (vypustil jsem to z hlavy, protože mě optické měření na ruce nezajímá, vozím hrudní pás)

                        0 0
                        • skaj  

                          Castecne mas pravdu. Ale on potrebuje neco s cejchem/stemplem at prave to jim zkonstruovane meridlo muze s necim uz hotovym porovnavat. Protoze ho porovnavat s dalsim vlastnim zkonstruovanym je sice super do Brmlabu, coz ale takhle se tazajici netusi co je… (nic ve zlym vuci tazateli, ale proste mi neprijde jako typ, co zacne bastoenim dalsiho meraku – al chapu tvuj point s raw daty, tam by to bylo samozrejme na porovnavani nejsnazsi).

                          Btw. ty delas radary, zejo?

                          0 0
                          • JendaH  

                            Ale on potrebuje neco s cejchem/stemplem at prave to jim zkonstruovane meridlo muze s necim uz hotovym porovnavat. Protoze ho porovnavat s dalsim vlastnim zkonstruovanym

                            Tak zase jako je to bakalářka, ne paper do Nature.

                            Btw. ty delas radary, zejo?

                            Jo, viz můj blog (https://www.abclinuxu.cz/…radar-antena + další články viz archiv, a předtím Tamárka https://www.youtube.com/watch?…). A ano, writeup SDR radaru bude, jenom ne hned :)

                            0 0
                            • skaj  

                              No prave, je to bakalarka. Tam nechces stavet/zprovoznit dve zarizeni, ale jen jedno:)

                              Na dalsi radar blog se tesim!

                              0 0
                    • mr.nikdo  

                      Ja bych si vrtl do jine veci.

                      Udelat meric na ruce neni tak slozite. Uz 2013 byly takove merice – aplikace do mobilu. Staci kamera + dost svetla na prosviceni kuze.

                      A to, ze to jeste bude dotovat skola – no, to je fakt gol.

                      Takze za mne chapu, ze BP musi byt, ale tohle je replikace vymysleneho. Nevidim v tom poradne duvod.

                      Ale to je vseobecne muj nazor na VS skolstvi.

                      0 0
                      • Melvin  

                        Je pravda, že když to srovnám s tím, co v době mých studií vymýšleli na fakultě Elektrotechniky, tak tohle je jak úkol pro žáka střední školy. Na druhou stranu, stokrát lepší, než různé bakalářky na téma LGBT a podobně.

                        4 0
                        • skaj  

                          Sorry, ale to jsou jen reci typu „Za mych mladych let“ a "ta dnesni mladez"bez znalosti kontextu. Ma to byt bakalarka, ne rigorozni prace. Nikdo nezname presne zadani. Udelat funkcni mereni tepu od nuly (at uz optika nebo elektro), navrhnout metodiky mereni, zpracovani dat, realizovat do nejakeho prototypu .. je naopak pomerne ambiciozni cil pro bakalarskou praci (a prekvapilo by me, kdyby takhle opravdu znel). A byl by i pred 50 lety.

                          Nezapomenme, ze je to bakalarka – tam neni cilem posunout nekam znalosti soucasneho poznani (i kdyz si na to nekdo zkousi hrat). Spis prokazat schopnost, ze jednou bude absolvent schopen alespon trosku metodicky pracovat na zadanem ukolu. Vzdyt opravdove merici nastroje take nenavrhuje bakalar ale teamy elitnich vedcu. Takze soudit podle tohohle vysoke skolstvi je uplna zkratkovitost bez realneho zakladu…

                          P.S. Nejsem VS ucitel a s VS skolstvim nemam nic spolecneho.

                          2 0
                          • Melvin  

                            To za mých let beru, jako, že v té době jsem tam byl a vím co tam dělali. To znamená, že srovnávám mé tehdejší zkušenosti s tímto konkrétním případem. Jinak zatím podle dotazů to moc nevypadá, že by měl tazatel nějak nastudovanou problematiku. Jinak jasně chápu, že jde především o rozvoj technického myšlení a jsem osobně rád za každého takového studenta, který si vybere technický obor.

                            0 0
                            • skaj  

                              Ale za tvych mladych let tam zadne bakalarky nezadavali, takze neni co srovnavat:) Navic to, co tam ted delaji nejspise vubec nekoreluje s bakalarkou, kterou zadavaji. Proste tady aplikace tvych zkusenosti na jeden konretni priklad uplne selhava a neda se z ni vyvodit nic krome hezkeho vzpominani, jak v mladi byla trava zelenejsi.

                              0 0
                              • Melvin  

                                Ale ono to není zas tak dávno. Dokonce to bylo v tomto mileniu. Jinak já jsem právě hodnotil tento konkrétní případ, že je jak pro střední školu. Né, že je výzkum na VŠ horší než před léty jak se mi pořád snažíš podsouvat.

                                0 0
                          • mr.nikdo  

                            Vzhledem k aktualne pouzitym potrebam to je na urovni – kamera se svetlem, co bude pocitat pruchod/prujezd mistem.

                            A to je cele. Zadna metodika, zadne mereni necekej. Ano. Ekg by bylo o necem jinem…

                            Tohle developer da dohromady za chvili: https://www.google.com/url?…

                            Jsem schvalne mobilni app nasel, ktera to vyuziva. Meri se posuny v zilkach. Prosvit si prst a podivej se, jak se to tam hybe.

                            Co by bylo zajimave je testovani pouziti ruznych typu a sily svetel. Pripadne eliminace potu.

                            Ruzna svetla pouziva treba Polar. Pry proto, aby bylo mereni presnejsi.

                            To potom uz dava smysl na testovaci sadu a prinos to bude mit vetsi.

                            0 0
                • ladys  

                  Mohl by ti stačit mobil, hrudní pás a aplikace HRV , případně Kubios HRV.

                  Hrudní pásy měří velice přesně

                  0 0
    • gollum  

      Já bych doporučil pořídit https://www.polar.com/…verity-sense.

      Má to vlastní paměť (600h) pak se to dá záznam přehrát do mobilu/internet.

      Celkem se jim to povedlo a je to relativně novinka, takže by to snad pak případně mělo jít prodat na bazaru s přiměřenou ztrátou.

      Na jedno nabití to údajně vydrží až 30h, já mám zatím naměřeno na jedno nabití maximálně 31h (propojeno přes bt s ambit 3), takže bych jim tu výdrž věřil.

      Nosí se to celkem pohodlně, řek bych že rozhodně pohodlněji než přiměřeně utažené hodinky na ruce.

      Pořídil jsem si to na běhání dálkových běhů tzn. třeba 24hodin v kuse, co jsem zkoušel hrudní pás, tak ten pro mě moc použitelný nebyl, cca. po 2–3 hodinách co jsem se několikrát zpotil a uschnul mi přestal obvykle měřit + mít ho správně utažený taky nebylo nic příjemného (původně jsem plánoval využit nějaký gel na zlepšení vodivosti/kontaktu elektrod s pokožkou, jestli to nepomůže, ale už jsem se k tomu nedostal).

      • celý týden nosit hrudní pás by se mi rozhodně nechtělo

      Hodinky co mám suunto ambit 3 nemají optické měření ze zápěstí, ale i kdyby měly, tak v chladnější části roku, kdy se vlivem zimy méně prokrvují ruce, nejsou moc použitelné… Předpokládám, že náramek od polaru vlivem toho, že se dá umístit podstatně výše, tak v chladnější části roku bude podávat znatelně lepší výsledky než měření ze zápěstí…

      1 0
        • Atilla  

          Ahoj, nemáš prosím tě zkušenost s připojením k hodinkám garmin? Funguje to v pohodě? Garmin instinct to teď v zimě vůbec nedává ( ukazuje třeba tep 56 a mám 160) a hrudní pás je použitelný max na silnici, nebo trenažer. Jakmile vjedu do terénu, tak ho mám hned u kalhot a to samé při cvičení. Díky

          0 0
          • gollum  

            Mám vyzkoušené připojení k Suunto ambit3 (přes BT), wahoo elemnt bolt v2 (přes ANT+), garmin fr910×t (přes ANT+), mobil huawei asi 4 roky starý (přes BT), všechno funguje bezproblémů, pro dané zařízení se to tváří jako snímač tepové frekvence (kromě wahoo to jsou zařízení ještě z doby, kdy existovaly jen hrudní snímače).

            Jde mi připojit zároveň několik zařízení přes ant+ a k tomu jedno přes BT (možná jdou připojit dvě zařízení přes BT zároveň, ale vyzkoušené to nemám).

            Používám to hlavně při dlouhych bězích (/bězích prokládaných chůzí, případně odpočinkem) 7–30h.

            Snímání maximální tepové frekvence jsem s tím ještě nezkoušel, ale při tepech kolem 160tep/min mi to funguje vpohodě.

            0 0
            • Atilla  

              Díky, vzal jsem to na zkoušku za 1150kč, to snad bude fungovat.

              0 0
          • AlfaCentauri  

            Ahoj mam Garminy Venu 2 a Sigmu Rox + hrudni pas. Vcera na kole totozne vysledky prumerne tepove frekvence i max TF. Jedno mereno hodinkama a druhy Rox.

            0 0
            • Atilla  

              Když mě bohužel vydrží hrudní pás max do první skalky, nebo skoku, pak ho mám u břicha. A instinct jsou tak často mimo, že jim vůbec nevěřím. Zvláště uvnitř při cvičení s činkami jsou úplně mimo. To samé na rotopedu v garáži kde je zima klidně ukazují 56 a mám 156:) Na gravelu venku to docela funguje.

              0 0
    • Georrge  

      Dotaz k té nepřesnosti měření – můžou hodinky naměřit i vyšší puls, nebo se nepřesnost vždy projevuje nižším naměřeným pulsem, než je ten

      reálný?

      0 0
      • kejda  

        Může to být i naopak, hodinky obecně reagují o dost pomaleji na rychlé změny pulsu.

        0 0
      • ceo  

        Hodinky snímají TF srdce algoritmem podle změny průtoku krve v tepně na ruce…

        V tomto mechanismu máš vše obsaženo. Pokud je průtok volný, tak mají jen zpoždění, dané vzdáleností od srdce. Průsery začnou jakmile snímanou tepnu/ny začne něco svírat a tím zkreslovat průtok – při posilování, při MTB silném pumpování, rozbitý terén kdy hodně pracuješ rukama atd.

        Optika pracuje tak, že snímá vyslané a odražené světlo od červených krvinek (hemoglobin)… proto záleží na kůži, ale třeba i lidé s málo tukem budou mít míň přesné výsledky – nedokáží dostatečně „zabořit“ snímač, pak se pod něj při otřesech dostane okolní světlo a zkreslí měření… To samé pak nedostatečně stažené hodinky…

        Výrobci to ví, a algoritmy upravují, ale pořád se bavíme o nějakém algoritmu, který bude fungovat tím líp, čím blíž budeš jejich modelu…

        Pak taky záleží jak s daty který výrobce zachází. Třeba Samsung je velký *******, protože jakmile zjistí, že má chatotické hodnoty, vyhodí měření a naskakuje až se za nějakou dobu data podle jeho algoritmu stabilizují. AW/Garminy v tomto průserové nejsou..... asi. Otázkou je, jestli jen nemají lepší algoritmus a prostě víc nedopočítávají, protože nevěřím, že by výpadky měření neměly taky.

        Ale já jsem asi dost problémový – mně háže výpadky a nesmyslné peaky i Polar H10…

        0 0
        • Georrge  

          Supr, děkuji za vysvětlení, i kejdovi.

          O tom zpoždění na rychlé změny pulzu vím. Pokud ale mám přiměřeně stabilní pulz (konstantní běh, kolo, apod.), mohou hodinky naměřit nějak výrazně více, než skutečně tep je? Mám totiž první zkušenost s hodinkama, přijde mi že měří relativně dobře, protože mi měří celkem vysoké tepy (což odpovídá, začal jsem běhat a jelikož jsem před tím nikdy neběhal, je to pro mě dost náročné, tepy jsou vysoko).

          Pokud to sevření tepny (dané oteklou rukou během aktivity) zkreslí tep i do vyšších hodnot, vyplatí se pružný náramek hodinek? Hodinky měly klasický silikonový náramek, který trochu pružný je, já ho ale vyměnil za kožený pevný, tak otázka jestli to není ke škodě.

          0 0
          • kejda  

            Odpověděl sis sám, pokud se jedná o konstatní běh, tak to funguje dobře. Jakmile ale do toho zapojáíš třeba nějaké výběhy, intervaly, tak samozřejmě v krátkém časovém úseku toho inetrvalu bohužel optika v hodinkách nestíhá reagovat rychle na ty změny. Já, pokud mohu srovnat, tak když se mrknu na výpis běhů, tak tam nejsou žádné dramatické výkyvy, prostě je to tak, jak se citím a plus mínus ty tepy každý běh sedí…

            Ale, pokud se bavíme v rovině hobby, tak si myslím, že je optika dostačující na to, aby sis pohlídal tempo a eventuelně tepovku, a když sinastavíš upozornění na tep podle svojí chuti, třeba každé 4 minurty, pokud teda běháš se sluchátky, tak ti to bude hlásit aktuální zrpměrovaný tep každé 4 minuty… :)

            1 0
          • mxv  

            ..tady jeden obrázek. Modrá je hrudní pás, oranžová fenix 7s.

            1 0
          • ceo  

            Záleží o jaké hodinky jde. Samsungy se mi občas zblázní a a při tepu kolem 70–80 (ověřeno Polarem nebo na prstu) mi klidně celé dopoledne ukazují 110+ … Pomůže zaponout a vypnout snímač a pak se srovnají na správnou úroveň.

            Pokud ta vyšší TF není jen peak, ale trvá dýl než pár nízkých desítek sekund, tak to bude bug/chyba v měření… Pokud nemáš zkušenosti, ověř si to na jinak …

            Stabilita a uchycení je podle mě příčina rozdílů. Není tajemstvím, že ve stejné generaci plastové, lehčí a nižší forerunnery měřily kvalitněji než Fenixy. Aktuálně snad AW taky dávají lepší výsledky než Fenixy. Asi hodně lidí věří, že to je měřením a algoritmy, ale já sázím na to jak sedí na ruce. Fenixy jsou vysoké a mohutné oproti AW i Feore.. působí na ně větší síly, tak víc odskakují → méně přesné. Takže pásek je jednou z klíčových věcí. Pokud máš štěstí a dírky vyhovují, může být k kovový nebo kožený ok. Větší šance je u měkkého gumového. Prostě nejlepší pásek je takový, který bude maximálně pevně držet hodinky na místě a nebude škrtit… Já třeba pro sport přitahuju o 2 dírky… ale mám blbý pásek, co je moc tvrdý.

            1 0
    • zbartos  

      Potřebuji koupit jako dárek něco levného (do cca 1500 Kč) na měření tepu (nejlépe častěji než 1 x za minutu) mimo hrudník s možností upozornění při překročení předem nastaveného limitu (kvůli zdravotním problémům se srdcem). Nemáte někdo nějaký tip ?

      Prozatím jsem zkoušel Amazfit Band 5 Black https://www.alza.cz/…d6216048.htm , ale bohužel se mi nepodařilo dosáhnout toho, aby při překročení nastaveného limitu zavibroval (mám nastavený interval měření tepu 1 x za minutu). Zřejmě někde na https://xm.cz/…ory/recenze/ jsem četl, že zařízení zavibruje jen tehdy, když je tep nad nastaveným limitem nejméně 10 minut (asi souvisle).

      Schválně jsem proto jel do kopce víc než 10 minut (s tepem cca 140), ale ani tak se mi nepodařilo výstrahu aktivovat. Nastavení ve spárovaném mobilu provádím přes Zepp.

      Nevíte někdo, kde by mohl být problém ?

      Díky předem za případné rady.

      0 0
      • RapMan  

        nešetřit a koupit něco pořádného. Zkoušíš náramek, který měří téměř mimo, viz graf. Musíš vzít něco, co se blíží k 1 na ose x. (reference k hrudnímu pásu polar H10, čím blíž k 1, tím víc je zařízení stejně přesné jako ten hrudní pás).

        https://www.youtube.com/watch?…

        Tzn. v apple světě watch jedno jaké série, v android světě asi HuaweiWatch GT3 Pro nebo Watchfit.

        Tady testy přesnosti v různých cenových kategoriích při různých sportech

        https://www.youtube.com/watch?…

        1 0
        • zbartos  

          Díky za bleskovou odpověď. Přesnost se mi v klidu právě zdála celkem dobrá cca 50 hrudní tepák versus 56 náramek. Při zátěži tím obrovským časovým zpožděním (a velkým intervalem měření) náramku proti reálu (tedy i tepáku) se to těžko porovnává, ale odhaduji rozdíl taky jen cca 10 tepů.

          0 0
          • RapMan  

            Tady je přímo porovnání toho Amazfit Band 5 polaru při různých cvičeních. Z části měří úplně mimo.

            https://www.youtube.com/watch?…

            1 0
          • Charlie_R  

            Taky pozor na chlad. V 5 st. jsem si nechal trochu stažený rukáv, kůže zčervenala a najednou jsem měl 205 tepů, i když mám maximálku 183 a v danou chvíli jsem jel naprosto nezadýchaný :-) Hodinky Amazfit T-REX.

            0 0
          • Floydie  

            Obecne pri aktivite meri vetsinou spatne vsechny snimace na zapesti. Mozna je to vibracemi, kdo vi. Kazdopadne muj Fenix7 pri jizde na kole meri uplne mimo, ale kamaradovi to treba meri dobre. Zalezi jak vysoko a jak pevne je snimac upnut a zrejme i na fyziologii kosti v ruce. (srovnani s hrudnim pasem)

            0 0
            • RapMan  

              mě na apple watch měření ještě více zestabilnily pružné pásky typu sport loop / trail loop.

              Garmin je znám tím, že jeho hodinky neměří tep úplně dobře.

              Toto porovnání to docela dobře vystihuje

              https://youtu.be/Ka9LXKQy-fQ?…

              0 0
            • skaj  

              Obecne meri spatne na zapesti vetsina Garminu, Ostatni (Suunto, Apple) to umi celkem obstojne:)

              0 1
              • krabica  

                Otázkou tak je, s jakou verzí opti. snímače od Garminu se porovnává…

                0 0
                • skaj  

                  Jasne, ty uplne nejnovejsi senzory neznam. Fenixy jsem mel od 3 do 6× PRO, a tam to platilo. Ostatne neni to zadne tajemstvi, staci trochu pohledat srovnani na netu – Garmin vetsinou velky spatny. A samozrejme – jsou lide, na ktere nefunguje na zapesti vubec nic nehlede na vyrobce.

                  Nicmene tvrzeni “obecne plati, ze mereni na zapesti je nepresne” je nesmysl. Znam profiky (ne kolo, ale zimni sport), co vystacej se Suunto na cely trenink. A normalne jedou intervaly. Ale chapu, ze Garministii to neradi slysej,

                  0 0
                  • ladys  

                    Porovnával jsem 935 s Polarem a bylo to ± tep, to samé s pásem-běh stálé tempo. Intervaly hodinky mají obecně zpoždění, ruka se musí prokrvit. U běhu to není takový problém. Na kole pokud je chladněji a není ruka v oblečení je to nepoužitelné. Čím rychleji se jede tím větší je prodleva i v minutách.

                    Nejsem profík, ale poznám kolik mám zhruba tepů. Profík na tom bude ještě lépe, ale pokud to chce sledovat na úrovni, tak s pásem.To sledování myslím pro evidenci a vyhodnocování zátěže. V zimních sportech naši profíci moc nevynikají, čest výjimkám;)

                    0 0
                    • skaj  

                      Ten profik o kterem mluvim je mistr sveta a vitez svetovych poharu. A vic to upresnovat nechci – nejsem jeho trener a mluvci.

                      Kazdopadne hodinky staci, ale nesmi to byt Garmin. Apple i Suunto tenhle problem se zimou nemaji, respektive maji ho mnohem mensi. Ostatne spatny meric tepu a horsi presnost GPS pro me kdysi byl nejvetsi sok pri prechodu z AW na Garminy (a pak taky ze mi Fenixy trikrat zkorodovaly na napajecim konektoru). Ale to se nesmi rikat, protoze fanousci tohle neradi slysej. (a jeste jednou, ohledne tepu nemluvim o soucasnych 7, ty neznam; gps mi od 6 take prisla srovnatelna)

                      0 0
                      • ladys  

                        Pokud je to aktivní profík, tak se to dá dohledat. Automaticky mi nic nenaskakuje, mimo Davidové. Pokud to nejsou zimní kuželky…

                        To není značkou, ale tím jak funguje lidské tělo. Nejlepší na tom je, že GPS čipsety jsou v těch hodinkách stejné. Tedy pokud chceš nejlepší přesnost a nejnižší spotřebu…

                        0 0
                        • skaj  

                          Ale je to znackou – chipset a software nad tim jsou z hlediska presnosti dve neoddelitelne veci. Ale jak rikam – od 6 jsem nevidel rozdil. Zato 5 byla treba pri behu spatna – kde slo na AW videt obehnuti fontany, Garmin frcel pres. Trefit stranu silnice – tezky ukol. A nejsem vubec sam, si zkus zagooglit neco jako “fenix 5 poor gps”. Druha vec je, ze pro me a moje trenovani to porad bylo uplne v pohode. To jen stouram. A uz koncim, at neplevelime tema.

                          0 1
                        • abel  

                          add. Davidová apod.: biatlonisti a běžci na lyžích vozí hodinky přes oblečení, tak to se především v zimě bez hrudáku neobejde, ne?

                          0 0
                          • ladys  

                            To se asi neobejde:) Ještě jsem neviděl,že by se na ty hodinky někdo díval. Co jsem viděl,měli tam normálně čas…

                            0 0
                            • keymaker  

                              Mno myslim, že si tu aktivitu sledujou spíš pro použití dat post mortem. Na začátku, když se díváš na start, tak si většinou nějakou aktivitu spouští.

                              0 0
                              • ladys  

                                Určitě to většina lidí spouští nebo to zaznamenává HR pás. Poslední dobou to moc nesleduji, není čas…

                                0 0
                            • abel  

                              asi jak kdo, viděl jsem několikrát, že tam maj tepovku. krásně je to vidět z detailu na střelnici, jak klesá od příjezdu ke střelbě.

                              0 0
                              • kubad  

                                a jak víš že nemá pás a hodinky to zobrazují?

                                0 0
                                • ladys  

                                  Mají to na oblečení, je to asi jasné?

                                  0 0
                                  • virtualcop  

                                    A pás mají pod oblečením, to je taky asi jasné…:)

                                    Že hodinky přes rukavici nebo bundu měřit tepovku nebudou, je vcelku logické. Pokud maj pás na těle a hodinky jen nastavené na přijímání tepovky z pásu, asi v tom problém není, že? :)

                                    Předpokládám, že většina elity v biathlonu používá pás a hodinky má buď na sběr dat, nebo se na ně dívaj tak maximálně na tempo, tepovku na střelnici nebo podobné dílčí parametry. Nicméně tepovka je pro vyhodnocení dat po závodu asi docela důležitej parametr (pokud by někdo na střelnici přijel se 180 tepy a nedokázal to za pár vteřin shodit někam do rozumna, netrefil by ani ležícího slona…)

                                    0 0
                                    • ladys  

                                      Pro méně chápající, mají HR

                                      0 0
                                      • virtualcop  

                                        Pro méně chápající – HR (heart rate určitě mají, jinak by byly/i mrtvé/m­rtví) :)

                                        Hrudní pás (heart strap nebo heart rate strap mají ale též) – tys to napsal pod Kubada, kterej abelovi tak nějak vysvětloval, že data na hodinkách mohou pocházet z hrudního pásu, pak je samozřejmě jedno, jeslti maj hodinky na rukavici, bundě, nebo třeba na čepici…

                                        Mně je to taky vcelku jasné… :)

                                        0 1
                                        • ladys  

                                          Jasné je to všem, můžeš o tom napsat pár příspěvků na A4…

                                          0 0
                                          • virtualcop  

                                            Tak někomu ani to nepomůže – furt neví a používá výrazy, kterým nerozumí… :)

                                            0 0
                                  • kubad  

                                    no mě jo :D

                                    0 0
                          • gollum  

                            Já používám při běhání ultra Polar Verity Sense, jako hruďák to přesný není, ale je to výrazně lepší než měření ze zápěstí (dá se nastavit „ideální dotažení“ a neovlivňuje to tak hodně, když jsou zmrzlé ruce jako při měření ze zápěstí…).

                            Hrudní pás používát nemohu, protože se celkem dost potím a obvykle po pár hodinách mi přestane měřit (opakovaně se potím, usychám,…, ve výsledku je tam pak už celkem velká vrstva soli…).

                            Hodinky s měřením ze zápěstí jsem ještě nikdy neměl, jen pozoruju lidi kolem sebe…

                            Co se dívám okolo sebe, tak mezi běžci ultra je tento měřák častější než mezi jinými běžci…

                            Ale kdybych běhal biatlon, nebo jiné běhy na lyžích (normální vzdálenosti tzn. do cca. 3hodin), tak bych používal hruďák…

                            0 0
                            • keymaker  

                              Tenhle problem mam taky, ale jeste jsem na hrudak nezanevrel :-) jako nekdy si dost zanadavam. To zas jo :-D

                              0 0
    • Radomil4  

      Vlastním fenix 6X PRO a měření na zápěstí měří s minimální odchylkou, pásek na hodinkách musí být dostatečně utažen aby bylo měření přesné bez výpadku. Porovnával jsem s hrudním pásem, který používám přednostně na kole.

      0 0
      • PucalkovicAmina  

        Já mám obyč Garmin Instict 2 a měří to dobře. Hrudní pás totiž nesnesu, přijde mi, že se v něm dusím. Asi je to jen pocit :)

        0 0
      • Breakpain  

        Zkousel jsi s tim intervaly? Mam FR935 a to je tragedie vuci hrudnimu.

        0 0
        • kejda  

          To už tady bylo 100× řečeno, že na intervaly jsou hodinky naprd, nestíhají změny. Na běžné běhání jsou ovšem v pohodě.

          Ale kolik procent lidí běhá intervaly a kolik pro zábavu, zhubnutí, fyzičku atd.? Počítám tak 80/20 :)

          0 0
          • Breakpain  

            Tak ja naivne verim, ze kdyz se to nejmenuje “turisticke forum”, ze se tu primarne schazeji lidi, kteri se snazi trenovat / zlepsovat (nekteri mene, nekteri vice uspesne).

            Snazim se tomu verit ;) ….

            0 0
            • krabica  

              To nejde bez intervalů? :-) Osobně „trénuji“ dokud mě to baví a to intervaly opravdu nejsou…

              2 0
              • Breakpain  

                Kazdy ma svuj pristup, ja treba trenuju 4× tydne, kdyz cas dovoli tak dvou fazove. Ale to, ze by me trenink bavil, tak to prrr :). To fakt ne, ale forma je pak lepsi → tak se proste kousnu ;).

                0 0
            • kejda  

              Tak to jsem naposledy slyšel ve filmu Akta X :)). Možná 20% místních uživatelů jezdí mordu a zbytek? Já třeba patřím do toho pytle amatérů, že sice běhám ročně 600–1000 km, ale hrudní pás nepotřebuju. Stejně tak na biku

              0 0
          • BSA  

            Zrovna jsem včera řešil že mi hodinky skoro nereagujou na změny. Tak FAQ výrobce – posunout dál od zápěstí (bo kost) a utáhnout… a mnohem lepší. Vrtalo mi hlavou, proč mi v zimě měřily dobře a teď ne – no, zimní rukavice jsou delší. Hrudní pás samozřejmě přesnější, ale tohle už se dá.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.