• Ferencz

    Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli je výhodnější/levnější při časté jízdě na kole měnit opotřebenou kazetu nebo pravidělně řetěž. Většinou měním řetěz 2× do roka. Co jsem slyšel tak někdo řetěz vůbec nemění a dojezdí kazetu do mrtě a pak vymění kompletně vše. Jaký na to máte názor?

    0 0
    • novas752  

      Nejlepší je s kazetou koupit více řetězů a po pár stech km je „točit“. Dá se na tom najet víc než s postupnou výměnou řetězů a zároveň to stále řadí lépe než ojíždět kazetu úplně do mrtva.

      0 0
    • couffy  

      Si to spočítej, řetěz,kazeta převodník,nebo cca 3–4 řetězy.

      Nepíšeš co tam máš tak jenom tohle.

      0 0
      • oddie  

        3–4 řetězy? Na převodnících už mám řetěz asi tak patnáctý…

        1 0
        • couffy  

          Sjíždíš ho do mrtě?

          Bylo to spíš na tu kazetu,ale převodník ti to sežere taky.

          0 0
          • oddie  

            Řetěz měním, když mě náhodou napadne ho šuplerou změřit a zjistím, že už je na 133mm… Možná je měním dřív, než je nutně třeba, ale při ceně PG1110 je mi to celkem jedno. Kolik jich bylo přesně nevím, kliky mám určitě 12 let – M770, prostřední (nejčastěji používaný) je původní, velký jsem dával nový před 3 lety, ale jen kvůli jinému počtu zubů, než tam byly původně. Kazeta tam tak dlouho není, ale kolik ta má netuším už vůbec, je složená ze dvou kusů, 4 největší pastorky jsou z vyhozené XTR po závodníkovi, kde byly ty menší úplně servané, a 6 menších jsem přeskládal z Deore HG50. U mě to může mít za sebou možná 3 řetězy, není náznak sebemenšího problému, tak uvidíme, jak dlouho vydrží. Max ji trochu přelíznu pilníkem nebo dremelem, kdyby začala lepit.

            0 0
            • pepek  

              Já teď točím 5 starých, odložených řetězů. Zpočátku jeden trochu lepil-dva pastorky jsem lehce dremlil a od té doby 2 roky (8tisíc km) nic nelepí a ani ty řetězy se nějak furt nenatahují. Podobně: kazeta – půlka XT ze šmelcu, spodek deore a furt drží. Holt kostelové svíčky – to je zázrak :-) Mám ještě 11 jiných řetězů, to už snad ani nestihnu amortizovat :-(

              0 0
            • Jakobo  

              Davals 42 zubu? Ja z toho mam obavu, ono to fakt neni idealni pokud smyk neni urceny pro kliky. Takze k 10r 771 10r smyk na 24, 32, 42 a pro ty starsi 770 se 44, 32, 22 zase 9r smyk. Ja bych prave nekdy bral rozsah 44, 32 a 24. Malou temer nepouzivam. Dat jen velkou pilu o 2 zuby vetsi, dost by mi to pomohlo. Ale nevim, jak by retez radil z male pily, tam jsou jeste navic jine nabehy 32–42 a 32–44. Ty radici zuby jsou jinak posunute.

              0 0
              • oddie  

                Dával jsem 42z, chodí to v pohodě. Je to teda trochu legrační, kliky a přesmyk 9sp, kazeta a řazení 10sp a řetěz 11sp. Radši bych měl 22–30–40, ale tyhle mám 180mm a nechtěl jsem je dávat pryč.

                Jeden čas jsem měl dokonce 22–32–39, tam už bylo znát, že musí být presmyk vysoko.

                1 0
    • xtonda  

      To záleží na cenovém poměru řetězu a kazety. Pokud řetěz stojí 250 a kazeta 350 (9sp Shimano) tak vyjde jinak než když je řetěz za 600 a kazeta za 4000 (GX Eagle).

      0 0
    • Cyklofanatic  

      Jak píše Xtonda. Tohle se dělalo u levných kazet typu 3×9s. U 1× něco, zejm. 12s je nejlépe řetězy točit, je to nejekonomičtější a nejlepší funkčně. Když necháš jeden řetěz u 12s, tak brzy zničíš drahou kazetu a bude problém to poštelovat, aby to fungovalo.

      1 0
      • Hrabex1  

        nerekl bych, ze to tenkrat bylo jinak. I ten devitkovej retez stal jiny penize, nez stoji ty 12. Napriklad ja mam jeste zasobu osmickovych HG71, za ktere jsem asi pred 5 lety dal 180 KC za kus

        0 0
    • Hrabex1  

      nezapominej i na prevodniky. I ty by se mely s kazetou menit, nekdy dokonce i kladky prehazovacky. Kazdy si musi spocitat sam, jestli mu stoji za to, dojizdet vse do mrte, jak rikas.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.