• klasik

    Pro plánování a záznam trasy jsem doposud používal aplikaci Mapy.cz. Chybí mi však nějaké funkce, které nabízí Garmin v navigacích Edge, proto uvažuji o koupi Garmin Explore 2 Pro s mapami Topo Czech V4.

    Procházel jsem vlákna ohledně těchto přístrojů, ale nenašel jsem přímo že by někdo porovnával ty mapy.

    Chtěl bych vědět, zda je Topo Czech také tak dobře přehledná jako mapy.cz, nebo je v něčem horší/lepší.

    Z těch náhledů, které jsem našel na netu jsem si obrázek neudělal.

    Díky.

    0 0
    • klasik  

      Abych nezapomněl. Jezdím na gravelu.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Hrabex1  

      nesrovnatelne horsi.

      2 1
    • larssen  

      To jsou úplně rozdílné produkty. Proto je nikdo neporovnával. Jestli chceš nahradit Mapy.cz mapami Topo Czech, odhaduji, že potom pravděpodobně nebudeš spokojený.

      2 0
    • jIrI___  

      Topo je oproti mapy.cz výrazně horší a méně přehledná, pro mě vyloženě nepoužitelná. Přechod z telefonu s mapy.cz na Garmin s Topo pro mě byl šok, bohužel v tom špatném slova smyslu. No a skončilo to tak, že v neznámých oblastech stejně stále používám telefon s mapy cz :)

      1 1
    • klasik  

      Díky, to je to co jsem potřeboval vědět. Asi mi vaše rady ušetřily peníze a zklamání.

      0 0
      • kadlec  

        Na planovani pouzivam mapy, kdyz se nekde potrebuju kouknout, kde jsem vyndam mobil. Mapy do garminu jde koupit na netu na bazarech od 500 korun.

        Jinak taky ocenuju, ze zena vi, kde jezdim, kdyby se nahodou neco stalo. Jak zapnu zaznam trasy, prijde ji email s trackovanim.

        1 0
    • RapMan  

      Já to mám rozdělený, mapy.cz používám jen pro plánování, pro záznam pak cvičení na Apple watch. Co na mapy.cz nevyhovuje?

      0 0
    • klasik  

      Potřeboval bych Live tracking. Jezdim sám po lesích, tak jsem chtěl aby žena věděla kde jedu, nebo ležím :-). Myslím, že i detekce nehody by nebyla špatná.

      0 0
      • MTesil  

        Mám za to že live tracking umí dneska každý telefon. I k dyž mám Garmina, tak je pro mě jednoduší spustit sledování na telefonu. A detekce nehody na Garminu nesouvisí s mapami. Prostě to odešle přes telefon SMS s polohou.

        0 0
      • Venda  

        Na tohle pouzivam sdileni polohy u whatsappu.

        1 0
      • MaPa  

        Jak již padlo, na sdílení polohy je toho víc. U Garminu stejně potřebuješ na data připojený mobil, tak už je celkem jedno co na něm běží. Nicméně, pokud použiješ přímo LiveTracking a na Edge poběží Navigace po Course, pak příjemce vidí nejen tvou polohu, ale i tu navigační čáru, takže si dokáže představit jak dlouho ti to ještě bude trvat.

        Na accident detection bych se moc nespoléhal. Osobní zkušenost je spíš taková, že se staráš aby to vždy bylo vypnuté než aby to produkovalo falešné poplachy. Ale třeba to někdo skutečně používá…

        0 0
        • 01carbon  

          Na 1030 jsem tu detekci padu vypnul protože to spoustelo i pri prudcim zastaveni 1× z cca 15–20 cest. Na 1040 to bylo defaultne zapnute tak jsem to nechal. Poplach to spustilo zatim jen jednou, kdyz jsem za jizdy seskocil z kola a otocil ho o 180st. protoze jsem zakufroval.

          0 0
          • kadlec  

            já to mám u MTB na 830 zapnutý a za letošek při 4000km jeden falešnej poplach

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      2 0
    • BB  

      To jsou neporovnatelné produkty. Na zařízení typu garmin je potřeba mapa, která je podrobná z hlediska cest a pěšin po kterých se dá jezdit na kole. A protože jedeš skoro vždy podle nějaké trasy, kterou jsi připravoval v jiném zařízení, nebo si ji připravoval sám garmin podle zadaného cíle, tak ta přehlednost není úplně to nedůležitější. Mnoho lidí jezdí dokonce bez mapy podle předem připravené čáry. Když se potřebuji nějak globálně zorientovat, tak stejně vytáhnu telefon a kouknu do mapy.cz. Garmin má na druhé straně proti telefonu řadu výhod, například výdrž na baterku, ovládání zejména v rukavicích, řadu zajímavých metrik atd.

      1 0
    • Cyklofanatic  

      Nejlepší mít nějaký hodinky na live tracking zvlášť ať se manželka podívá:) a potom mít normalne v mobilu mapy.cz s pustenou GPS, nejlepsi a nejjednofušší řešení, není potřeba nic vymýšlet, to je můj pohled.

      0 0
      • Chalupář  

        Live tracking umí i Whatsap. Lze ho nastavit na 15, 60 minut nebo 8h.

        2 0
      • larssen  

        LiveTrack od Garminu má tady výhodu, že neukazuje jen aktuální polohu, ale i projetou, případně i naplánovanou trasu. To by se dalo použít pro odhad polohy v místě bez signálu, kde běžný tracking jen ukáže, že nemá data.

        1 0
    • klasik  

      Tak to mám vyřešené. V sobotu jsem k narozkám dostal od syna radar Garmin Vario. Tím pádem objednávám původně zamýšlenou navi od Garminu – Explore 2 PRO.

      Zkoušel jsem totiž používat radar s Garmin-apkou do mobilu, ale to mne neuspokojilo. Pokud koukám do mapy.cz nevidím příjíždějící auta, protože akpa Garminu je na pozadí a nesignalizuje nic na display. To je polovičaté řešení.

      Nicméně děkuji všem za rady a názory – bylo to pro mne užitečné.

      1 0
      • virtualcop  

        Tohle tady provozoval a ukazoval myslím xtonda – co povolit a udělat v telefonu, aby sis mohl radarovou apku nechat běžet v průhledném okně na pozadí a fungovalo ti tedy oboje.

        Ale počítač si klidně kup, jen že se to nastavit i na mobilu formou překryvného okna taky dá.

        0 0
      • xtonda  

        Záleží na telefonu, ale lze mít Varia apku v plovoucím okně a navigaci ve fullscreenu

        0 0
    • Hykal  

      Pro mě je naprosto frustrující to, že si nějak připravím trasu. Nacpu to do conectu tam je trasa v pořádku, ale po nalití do garmina (1030+) se trasa přechroustá tak, že to nedává smysl. Asi je to rukama, ale podle mě ten kdo dělal tu navigační čast nikdy na kole neseděl. Třeba to, že při odbočení z trasy, nechá člověka sklesat 500 výškových metrů a po ho posílá zase nahoru.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • jmaselnik  

      Topo Czech jsou skvělé mapy, s mapy.cz co se týče dat plně porovnatelné, možná i bohatší. Co je ale problém, tak abys mohl v TOPO mapách plánovat, musíš mít Edge připojený k PC, protože Garmin neumožňuje si nahrát podklady do PC, jenom k nim z BaseCampu přistupovat. Hrozně nepraktické řešení, takže i když mám Topo mapy rád, neplánuju podle nich vlastně vůbec.

      1 0
    • klasik  

      Díky všem za reakce.

      Dovolím si téma zhodnotit z mého pohledu rekreačního gravelisty.

      Koupil jsem ten Garmin Edge Explore 2 a po počátečním zděšení „jak to ku..a funguje“ jsem ho nějak nastavil.

      Teď mám za sebou dvě delší vyjížďky a zatím to vidím takto:

      1. Mapy TOPO Czech jsou na malém displeji celkem v pohodě (ostatní dodané cyklomapy mám vypnuté a tu Topo zobrazuji jako „classic“)
      2. Trasu naplánovanou v Mapy.cz (pro horské kolo) bez problému exportuji přes Garmin Connect do Edge – bez deformací. Dokonce pokud Topo nemá na plánované trase cestu, neuhne a vede mne i přes louku, protože ve skutečnosti tam ta cesta je.
      3. Dost se mi líbí jak Edge funguje. Vypnul jsem zvuky, protože třeba ve městě, kde je plno odboček, to pořád cinkalo. Naštěstí se takto nedají vypnout zvuky radaru, takže ten dál hlásí auta zvukem i „obrazem“ na displeji.
      4. Myslel jsem, že je takový přístroj k ničemu a kupoval jsem ho jen jako zobrazovač pro radar, ale nakonec mně to dost baví. Edge třeba vyhodnotí stoupání na naplánované trase a já pak jedu svoje „horské prémie“ s pěknou grafikou.

      Takže pokud to za mne jako zakladatele vlákna uzavřu. Jsem spokojen. TOPO sice nejsou tak hezké jako Mapy.cz, ale Garmin na oplátku nabízí zajímavé funkce a informace během jízdy. To mně jako osamělému jezdci zpestřuje jízdu :-). Předpoklad ovšem je mít předem naplánovanou trasu – u mne v Mapách.cz.

      Přeji všem jezdivej štěrk :-)

      2 0
      • larssen  

        Pro Mapy.cz se mi osvědčilo pohrát si v nastavení (někde v Vlastní režim, Detail) s úrovní detailů. Nevím, jaké na mapě používáš měřítko, u mě (200–300 m) to u standardního nastavení dost znepřehledňovaly obrysy budov. Tímto jsem je dostal pryč, abych viděl jen cesty.

        0 0
    • milan.v  

      Jo, Edge Explore 2 by mohl být pro hodně lidí fajn zařízení…

      https://www.bike-forum.cz/…edge-explore

      0 0
    • tomcat5  

      Pánové,

      omlouvám se, jestli už to tu bylo, ale –

      zná někdo způsob, jak na Mapách.cz změřit třeba délku kopce mezi vesnicemi ?

      Měřením vzdálenosti a plochy změřím jen tu kostrbatou červenou čáru, co naklikám.

      0 0
    • drahos  

      Ahoj, je nějaká lepší alternativa za topo mapy do Garminu? Nebo nevíte někdo, kdy má vyjít nějaká aktualizace Topo map? Jezdím hodně lesem a zdá se mi, že ty topo mapy jsou dost nepřesné (některé pěšiny nebo cesty úplně v mapě chybí, chyby v turistickém značení a tak). Nejlepší by byly v Garminu Mapy.cz, to je ale asi nemožné, co? Díky :)

      0 0
      • BB  

        Pro mě jsou lepší originál mapy Garmin s tím, že si tam přidávám vrstvu turistických cest KČT. Sice jsou aktualizovány pouze jednou nebo dvakrát ročně, což pro mé užití stačí.

        0 0
        • kamator  

          Mám krátce Edge 830 a zatím jezdím podle TOPO map. Můžeš prosím poradit, jak natáhnout mapy KČT do zařízení? Děkuji

          0 0
          • milan.v  

            Hledej zde „turistické značky“, přidáš jako vrstvu ke stávající Garmin mapě…

            1 0
          • BB  

            Na tomhle webu http://osm.thkukuk.de/ najdeš Czech Republic Wandervege. Připojíš si 830 jako mass store k PC a soubor s příponou .img zkopíruješ do adresáře Garmin. Potom nezapomeň tuhle mapu (spíše vrstvu) zapnout.

            5 0
        • drahos  

          Díky za tip, včera jsem je nahrál a vypadají dobře, dnes je půjdu zkusit do terénu :)

          0 0
        • BB  

          freemap.sk používám na PC při plánování zejména kvůli možnosti zobrazit si heatmapu ze Stravy. Díky tvému linku jsem ji dal i do Garmin Edge 1040 a není to špatné, ale mám dvě výhrady. Kódová stránka Latin1 neobsahuje některé české znaky s diakritikou, což asi není zas až takový problém. Ale víc mi vadí, že je mapa trochu nepřehledná. Špatně rozlišuji různé typy cesty atd. Možná je to zvykem, ale původní Garmin mapa mi přijde přehlednější. Asi nejdůležitější poznatek ze srovnání je ten, že když jsem zadal navigaci do určitého bodu, tak na Garmin a freemap.sk vyšla jiná trasa. Asi mají jiná metadata v popisu cest. To jsem si dříve neuvědomil, že při stejně nastaveném routování může Garmin spočítat na různých mapách různé cesty. Chtělo by to porovnat, kde vycházejí spočítané trasy nejlépe a tu mapu používat při navigaci.

          0 0
          • Palo TT  

            Autorouting je pre mna na MTB nezmysel. Algoritmus nemoze tusit, kadial chcem ist, lebo som tam uz dlho nebol, alebo je tam blizko nejaky pre mna zaujmavy objekt. Takze pri priprave trasy v neznamom prostredi klikam tak, aby autorouting nemal moznost routovat inde, ako chcem.

            0 0
            • BB  

              To dělám taky, ale přesto se autoroutingu občas nevyhneš. Neexistující cesta, změna povětrnostních podmínek, náhlý telefón a nutnost návratu atd.

              0 0
              • Palo TT  

                Tak zatial sa mi uspesne dari sa mu vyhnut a nie je to ani zamer. Dokonca som nemal vobec potrebu ho pouzit.

                0 0
          • Palo TT  

            Ked uz si spominal stravu a freemap, tak si prihrejem aj vlastnu polievocku :)

            Na pripravu tras mam vlastne udelatko http://cmaps.gpsteam.eu/ aj custom vrstvy (napr. Strava, mapy.cz) idu pridat, len teda uzivatel musi byt skusenejsi. Na dokumentaciu casu nieto, nieco najdes tu:

            https://www.mtbiker.sk/…m/search.php?…

            4 0
        • gustonator  

          Tie freemapCZ a SK mapy vyzeraju dobre.

          mam ale dotaz:

          Mam edge840. Ako tam nahram SK aj CZ mapu? jednu mam ako gmapsupp.img. Ked druhu premenujem na gmapsupp1.img tak mi ju nenajde.

          Je nejaka moznost, aby som tam mal SK aj CZ a boli obe aktivne zaroven?

          Alebo existuje nejaky tool na spojenie map? Cez gmaptool mi ich spojilo chybne.

          Dik

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.