Lúčanská Fatra a Strážovské vrchy 23.-25.9.?

47 nepřečtených
  • BouBou

    Ahoj,

    nepřidal by se někdo na poježdění v tomhle termínu v Rajecké dolině, resp. jeden den přejezd Lúčanské Malé Fatry a druhý den Strážovské vrchy – Súľov a třetí den nějakou pohodičku?

    Mám několik prověřených tipů (i tady z fóra) na trasy v těchto místech, tu v Strážovských vrchoch mám projetou a byla to pecka, úsekama dost náročné a technické výšlapy, ale tak o tom to je, ty sjezdy pak stojí za to.

    No a o přejezdu Lúčanské Fatry – resp. Martinských holí jak tomu někteří říkají byl článek i s trasou ve Velu 06/2011, mám ho mohu pro ilustraci zaslat a chtěl bych to projet.

    Dokázal bych zařídit ubytování až pro 12lidí blízko Rajeckých Teplic za cca 5euro/noc.

    Je to zatím jen takový průzkum, jestli by se někdo nepřidal, přece jen je to náročnější, nahoru i dolů a ne každej biker se v tomhle vyžívá. Do tohodle dou jen nadšenci, tak proto píšu sem jestli se náhodou nějací nenajdou, neb v mém okolí je to samá „holka“ . Jezdím Stumpjupera a kamoš Ghosta taky se 120 zdvih =)

    Tak zduř a kdyby jste někdo měl zájem jet piště sem, když nás bude aspoň 5 začali bychom se pak domlouvat po mailu na podrobnostech =)

    0 0
    • zbartos  

      Předběžně ano.

      0 0
    • marapara  

      Čovečer, to zní velmi velmi lákavě. Pohořelice nejsou daleko od Kyjova, měl bys místo v autě?

      Termín je taky celkem ok a rád bych se podíval na MF a Súlov, popř. Strážovské vrchy. Hory jsou to nádherné. Byl jsem tam i kdysi dávno (cca 8–9 let) zpátky na biku. Ubytování by to ale chtělo, okolí Rajeckých Teplic je ideální místo :).

      Jinak mám taky Stupma FSR :)

      0 0
      • BouBou  

        Dopravu bychom asi domluvily tak nějak dle poptávky a nabídky každého, sem z Pohořelic, ale momentálně sem taková ta Pražská náplava =)

        Můžu vzít dodávku pro tři se kterou jezdíme když nás jede víc, vejde se tam 10kol. Nebo osobák, ale nemám nosiče na kola, ale asi bych uměl půjčit. V tom případě bych jel a mohl nabírat v Praze a Brně a kdekoliv cestou. Nicméně rád jezdím vlakem, je to větší pohoda a člověk i něco zažije a může si dát pivko =)

        Z Prahy a nevím jestli i z Brna (myslím, že je jeden přestup v závislosti na druhu vlaku) jedou přímé rychlíky do Žiliny odkud to je 15km do Rajeckých teplic, jezdím to s krosnou s věcmi na týden a ten kousek se to dá v pohodě. Sice je to nuda po silnici ale je to kousek. Nebo se dá přestoupit na vlak do Rajeckých Teplic a pak už to je kousek. Ubytko by bylo v obci Stránske (2km od rajeckých teplic) viz foto. Bylo by to v nové budově místního obecního úřadu, mají v podkroví pár pokojů z bomba výhledem na Lúčanskou fatru a moc za to nechtějí.

        0 0
        • marapara  

          Právě cestování vlakem asi nebude nic moc. Sice jezdí i nějaké spoje napřímo třeba do Žiliny, ale většinou to jede kolem celé republiky přes Ostravu a cesta trvá 2× déle než autem, možná i dýl s přestupy. A v konečném důsledku cena jízdenky + kolo a asi i rezervace pro kolo vyjde pro 2–3 lidi dráž, než autem :). Časově nemluvě.

          Jinak v okolí jezdím taky vlakem, když jedu třeba do Bílých Karpat nebo Vizovických vrchů. Ale na to, že jedu vlakem cca 60–70 km musím i 2× přesedat, což je fakt na hlavu. Zvlášť, když trať vede napřímo a pár let zpátky tudy vlaky jezdily bez přesedání normálně.

          0 0
          • BouBou  

            Máš pravdu, jak sem koukal z Brna to tedy není žádná sláva a z Kyjova asi ani nemluvě. Určitě se tomu autu nebráním, v tomhle případě by to bylo opravdu moudřejší a ušetřilo by to i spoustu času. Takže když nás bude pevnej počet, rozhodíme se a nějak to formou postupného sběru cestou uděláme =)

            Určitě se to nemůže, ale tak snad mě za to nezavřou, zde jsem nahrál ten článek z vela:

            http://www.uschovna.cz/…KXMWPM84-JUD

            eventuélní popisy dalších tras na Fatře a v Strážovských vrších mohu zaslat na mail.

            0 0
            • marapara  

              Ty popisy tras bych docela uvítal. Vzhledek k tomu, že jsem v Lúčanské Fatře byl několikrát na Súlovkách taky, tak to prostředí trochu znám a zajímalo by mne to.

              0 0
              • BouBou  

                Hřeben Lúčanské fatry sem ještě nejel (pouze pěšmo v zimě ). Na Súľove sem byl tento rok dvakrát, nechal sem se inspirovat např. uživatelem Climber zde http://www.bike-forum.cz/…/173720.html s tím, že začátky a konce tras sem si upravoval z místa startu a tak abych skončil v Rajeckých teplicích a nejel po silnici. Co se Fatry týče materiálu mám něco málo pozbíraného z různých stránek apod., takže se z toho s přispěním někoho jako ty určitě bude dát slepit parádní trasa. Přes víkend dám dokupy nějakej návrh a hodim to sem pro vaše připomínky =)

                0 0
        • marapara  

          Jinak ješty bych dodal, že dřív jsme jezdili na víkend na čundry na Slovensko hodně, MF, VF, Tatry, SV, Slov. ráj … a vlaky byly super. Člověk nasedl v Kyjově, vysedl v horším případě ve Vlárském Průsmyku v lepším Trenčianske Teplé, nasedl na další vlak a vysel v Žilině nebo Lipt. Mikuláši. Teď je něco takového naprosto nemožné. Jet někde na Liptov, aby člověk strávil celý den cestou :(.

          0 0
    • marapara  

      Ještě může pro mě akci překazit vinobraní. Doufám, že nevyjde akorát do termínu na Fatru a Strážovské.

      0 0
      • BouBou  

        amaterská to chyba, při výběru termínu byl faktor vinobraní uplně opomenut a co jsem tak slyšel tak to zrovna na tenhle víkend dost hrozí. No nevím jak to řešit, co třeba zapodmínkovat pro každého burčák S SEBOU =)

        0 0
    • iron.hide  

      wau to je super napad. ale nehrozia vam pokuty za jazdu v narodnom parku?

      0 0
      • marapara  

        Odkdy je Lúčanská Fatra (Martinské Hole a směr Kľak) národní park? Pokud vím, tak to není ani CHKO, ale tuším přírodní park. Tam pokuty asi opravdu nehrozí.

        0 0
      • hribik A1  

        národný park je iba krivánska fatra na druhej strane strečna. ale za jazdu v akomkoľvek lese samozrejme v tejto gubernii pokuty hrozia

        0 0
        • marapara  

          V lese jo, ale my budem jezdit po cestách a turistických značkách :)

          0 0
          • BouBou  

            fakt bych se toho nebál, je to velmi málo navštěvovaná oblast, do kopce se pojede pomalu a tudíž slušně, když by nás nedej bože někdo čapnul, doklady nemáme a budeme si sipat popel na hlavu a třeba i brečet, dolu z kopce se nás nikdo zastavovat neodváží ne? Myslím si že ochranáři mají jiné starosti než honit slušné bikery. Munulý rok jsem potkal na Kľaku (přírodní rezervace) tři motorkáře jak valej dolu turistickým chodníkem, nebylo jim ani kam uhnout, no a jak po nich vypadal ten chodník si asi každej dovede představit. Já když můžu tak jezdím hlavně po turistickej značkách a zatím sem nikdy neměl problém. no fear – no fun =)

            0 0
            • marapara  

              Toho bych se asi nebál, že když pojedeme po tur. značkách, že po nás bude chtít někdo pokutu obecně. Vím, že na slovensku platí nějaký ten absurdní zákon o 4 metrových cestách, který si ale každý může vyložit jinak a nikdo to stejně nedodržuje. Zvlášť ale v takové oblasti jako Lúčanská Fatra, bych se toho nebál. V NP by to samozřejmě bylo jiné.

              0 0
    • Palo TT  

      Aku trasu planujete v Strazovskych? Tento rok som este nebol na Strazove a patrilo by sa ist, takze na jeden den by som sa mozno pridal.

      Poznam peknu trasu na Strazov, kde je tlacenie max. 30min., tie vyhlady a nasledny zjazd do Zliechova za to urcite stoja.

      0 0
      • marapara  

        Když jsme bylo před 15ti lety na čundru ve Strážovských, tak jsme ze Zliechova vystupovali na Strážov. Bylo tam 600 metrů převýšení, krásný kopec. Dolů na bajku to musí být super sjezd.

        0 0
      • BouBou  

        Vzhledem k výchozímu bodu v Rajeckých Teplicích jsem uvažoval projet spíše část nad Rajcem, tedy Lietavu, Súľovské skaly a okolí. Výchozí bod Stránske – odtud „přes pole“ do Turie – asfalt do Lietavskej Lúčky – pak modrá na Lietavský hrad – z hradu modrá směr Podhorie – Babakov – Sedlo Patuch – Súľov – pak po modré Roháčské sedlo – odsud buď po červené až do žiliny, nebo po zelené na Rajec – Kamenná poruba – Kuneradský zámok – cez horu do Stránské. To jen tak ve stručnosti pár orientačních míst.

        0 0
    • marapara  

      Tak jak to vypadá s touhle víkendovou akcí? Podařilo se najít nějaké rozumné ubytko v okolí Rajeckých Teplic?

      Jinak co se týče vinobraní, budeme mít buď 27.9. nebo 28.9. podle počasí. Takže se hlásím, že bych měl mít termín 23–25.9. volný a jel bych.

      0 0
      • marapara  

        Ještě se mi ozval kamarád, že by jel taky. Tak ptám se zakladetele, jak to vypadá?

        0 0
        • BouBou  

          Zdarec, včera sem se vrátil ze Salzy, takže se omlouvám za opožděnou reakci. Ubytování je domluvené v obci Stránské za 6E/noc bez stravy, spacáky sebou, kdo nemá dostane peřinu. Kámoš mi sice odřeknul, ale já jedu i sám, počasí zatím vypadá slibně. Když se někdo přidáte budu jenom rád, zatím to tedy vypadá na marapara + kámoš, předběžně Zbartos a iron.hide vypadal že by se možná nechal přesvědčit =) Viděl bych to na čtvrteční odjezd po práci, příjezd do Stránského ve večerních až nočních hodinách, pátek a sobota celodenní výjezd, neděle nějaká šolichačka a návrat domů.Takže kdo opravdu jedete ještě potvrdtě sem, pak už budu psát konkrétně těm co pojedou na maila, tak jestli ho máte jinej než v profilu hoďte ho sem. Domluvíme se na podrobnostech, dopravě na místo apod.

          0 0
          • marapara  

            To by šlo, super. Kdyžtak se domluvíme přes můj email, co mám v profilu. Kamarád píše, že jede, já také. Odjezd ve čtvrtek odpoledne vyhovuje.

            0 0
          • zbartos  

            Omlouvám se, ale bohužel nemohu jet.

            Ale pokud můžete udělat GPS záznamy a příp. mi je pak časem v gpx poslat, bylo by to skvělé…

            0 0
            • marapara  

              Škoda, tak to vypadá, že pojedem 3, možná 4. I když to stačí na pěkné zabajkování :). No bude nás na burčák míň ;)

              0 0
              • BouBou  

                Bude nás hostit jedna velmi milá mladá slečna, takže kdyby jsme ji neopily z těch pěti litrů burčáku vezmu pro jistotu ještě litr domácího pᵝeneho =) Teď přes oběd ti ještě pošlu mail…

                0 0
    • marapara  

      Dotaz pro zakladatele, platí ta akce na víkend? Měli bychom se pomalu domluvit, ať se nedomlouváme ve čtvrtek odpoledne.

      Počasí hlásí dobré, teploty kolem 20 stupňů, i když tam bude asi o něco chladněji, tak stále je to dobré.

      Jinak bychom byli 2, kdo by jel. Já + kamarád z Dubňan. Má taky SJ FSR.

      0 0
      • sihomaja  

        Je možné se ještě přidat? Jestli jo ,tak bych se připojil ve Stránském. Kouknu tady asi po 12h pak už jedině tel.(pošlu Marovi na mejla). Dík za info. kde a v kolik.

        0 0
    • Pan.Fazole  

      Využiju tohle vlákno.

      Chystám se na začátku června do stejných míst a zajímalo by mě jestli se dá „dojet“ (nebo nést, nemam s tim problém) po červené z Horné Lúky na Klak? Všechny trasy co tak koukam po netu tak tuhle variantu nikde nevidim. Chtěl bych jeden den vyjet nahoru, motat se tam po Martinskejch Holích, přespat někde na posedě nebo v boudě, pofotit východ slunce a valit směr klak a dolu. Ale nevim jestli v mym plánu neni nějaká chybka :)

      0 0
      • marapara  

        Nedaleko Martinský Holí, konkrétně cca zde: http://www.mapy.cz/cykloturisticka…

        je taková bouda na přespání, na dveřích má napsáno Grandhotel Partyzán a je u ní aj studánka. Sice na mapě kolem Horné Lúky není zakreslená louka, ale les, ale je tam fakt louka a takovém pravém lehce dolním rohu směrem k Veterné je ta bouda, teda aspoň tam byla. Jestli ji někdo neshodil nebo nezničil nějaký vichr nevím.

        Ta hřebenovka je celkem jetelná, ze sedel se asi nějakým prduším tlačenkám nahoru nevyhneš, možná občas i dolů, záleží na technických dovednostech. Úsek od Horné Lúky je trochu techničtejší, do sedla Majbíková jsem to sjel celé. Pak ale bude asi tlačka ze sedla nahoru pod Gruň, pak je to celé více méně jetelné až pod Kýčeru. Na vrchol to bude asi tlačka a dolů je Kýčera na druhou stranu prudká jako prase. Já si pamatuju, že na prvním čundru v MF jsme ji lezli ze Sedla pod Hnilickou Kýčerou s batohem pomalu po čtyřech :). Dolů jsem ji nejel :). Když se ale dostaneš dolů do sedla, tak je to pak jetelné až do sedla pod Úplazem, pak to bude asi tlačka pod Jankovou a od ní je moc hezká hřebenovka přes Skalky až do dalšího sedla. Z toho sedla to bude asi ale zase tlačka přes Ostrou skalu, hřebenovka je tam v takovém poměrně hustém porostu a stromky jsou zajímavě pokroucené. Docela by tam mohly být zajímavé fotky v mlze, to by bylo asi docela strašidelné :), stromky jsou nízké a hodně pokroucené. No pokud budeš chtít bika dostat až na Klak, tak to bude asi možná i na nešení na zádech.

        Na závěr bych dodal, ten hřeben víceméně jetelný je, ale počítej s náročnějšími úseky nahoru i dolů a občasným tlačením.

        0 0
      • marapara  

        On se ten hřeben dá s batohem na zádech přejít za celý den pěšky. Šel jsem ho 2× s batohem cca 18–20 kg, tedy plnou polní. Jeden den jsme přijeli do Fačkova a vylezli na Kľak, tam jsme se přespali, protože je to taková náhorní plošina a je tam místo pro stan a druhý den jsme ho přešli až na Velkú Lúku k vysílači Křížava a sešli dolů k chatě na pivko :). To už bylo navečer někdy začátkem května. Pak jsme měli štěstí, že jsme stopli někoho, kdo jel dolů do údolí autem od chat, kde jsme přespali a v neděli ráno šli na Vrútek na vlak.

        Z plyne, že na biku to půjde přejet v pohodě, kdybys jeden den vyjel na Velkú Lúku, sjel přes Veterné na Hornú Lúku a přespal v Grandhotelu Partyzán :). Bikově je to moc pěkný hřeben se spoustou náročných a krásných technických sjezdů a výjezdů, ale taky tlačeních do prudkých kopců ze sedel v krásném horském prostředí. Nejhezčí úsek je asi přes Skalky, jsou tam louky, pěšinka, sem tam nějaká skalka, hezké výhledy na Martinské Hole i Kľak a pak pěkný sjezd do sedla ke Kľaku. Nejhezčí výhled je z Hnilické Kýčery, ale ten sjezd nevím nevím :). To už je fakt masakr to sjet :).

        0 0
      • o.unca  

        Zdar, tak tlačení je tam dost a dost pro všechny… Jeli jsme to v podstatě celý – první den a druhý den. Obzvášlě část před Kľakom je výživná a za mokra se lecos skoro nedalo vytlačit…-D. Tu fotky převážně z červené hřebenovky, včetně mlhy na hřebení pro Marapara -). Je to tam parádní.

        0 0
        • marapara  

          Tu část přes Ostrou Skalu po Kľak jsem myslel, že toho tlačení bdue přibývat. Jaká je zelená z pod Kľaku dolů? Je to jetelné?

          0 0
          • o.unca  

            Na malý Kľak technické, pak na Košiarka nuda a pak hodně dobrý. Ale chozené/ježděné to bylo málo a to jsme tam byli v září…

            0 0
            • marapara  

              No my jsme tam byli koncem září 2011, bylo teplo a sucho :). Ne hřebenu bylo něco přes 10 stupňů, dole kolem 20ti. Ještě jsou moc hezké na bika Súlovské skály. Nedá se sice jezdit ta cesta přes skály, ale přes 2 sedla to jde směrem do Súlova. Třeba sedlo Patúch a zvlášť hezká je horní část sjezdu z Roháčského sedla do Súlova. I okolí Lietavského hradu je moc pěkné. Celkově je to moc pěkná oblast na ježdění.

              0 0
      • honzzaq  

        Zdar, jel jsem včera ze Strečna hřebenovku až po Sedlo Majbíková.

        Nahoru jsem toho tlačil docela dost, ale kdyby bylo sucho, měl bych vzadu něco hrubšího než racekinga a nebyl bych unavenej z předchozího dne (jel jsem přes Beskydy a spal jsem jenom pár hodin přímo na tý hřebenovce), dalo by se vyjet víc. Dolů jsem jel všechno, až na pár jednotlivejch míst, ale žádný tlačení dolů se v tomhle směru nekoná :-)

        Dost mě překvapilo, že celá hřebenovka byla prohrnutá motorkama. Podle záznamu ve vrcholové knížce na Minčolu tam jelo asi 10 motorek teď v neděli 24.05.2015. Na některejch místech sice projeli objízdný trasy kolem popadanejch stromů, ale celkově to tam spíš rozorali a na sypkým podkladu mi zadní kolo při záběru prohrabávalo.

        Ze Sedla Majbíková jsem jel po hřebenovce ještě pár set metrů, ale bylo to tam dost zarostlý nízkejma stromkama a byl jsem hnedka mokrej jak jsem se jima prodíral (v noci trochu pršelo). Tak jsem to obrátil a sjel po modrý do údolí a šněroval to přes Strážovský vrchy zpět do ČR.

        Budu tam muset ještě jednou, na nejvyšších vrcholech byla mlha a probralo se to až po sedmý ráno, ale to jsem byl na Horní lúce a tam už ty panoramatá nebyly kruhový :-/

        0 0
        • marapara  

          Jo, ty cesty rozježděné od motorek jsme měli také už v roce 2011. Jsou to fakt obyčejní vyjebaní kokoti. Takto to tam bohužel půjde rychle do ******. Některé hliněné úseky byly fakt hodně načechrané, volné kameny atd. Pak pořádně zaprší a eroze udělá své.

          0 0
    • Jery01  

      V létě by se někdo přidal? Na víkend – týden, třeba někdy v srpnu, auto není problém, možná by jel i kámoš (oba 120mm zdvih). Nejlépe někdo znalejší, abychom i něco trefili, přece jen podle instrukcí se jede špatně :))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.