• Petr Ch

    Váhám, jestli pořídit dres s krátkým rukávem z merino vlny. Konkrétně s obsahem 65%, 35% je polyester. Má s ním někdo osobní zkušenost? Jde mně hlavně o tvarovou stálost, nevytáhne se? Zůstává i po mnoho vypráních rozměrově stejný, jako dresy z polyesteru z vyšších cenových pater? Dres, do kterého chci jít, není zrovna levný, tak nevím jestli koupit. Zajímají mě samozřejmě i jiné postřehy. Osobně mám s merinem zkušenost jen u dlouhoprstých nezateplených rukavic a tam je tvarová stálost v pořádku a jsem s nimi po všech stránkách spokojený.

    0 0
    • Mikikuba  

      Odkaz?

      0 0
    • Velomiwookie  

      sykora nejaky merino ma na cyklodresy.cz

      0 0
    • roman 3D  

      že se v tom budeš potit v létě

      1 0
    • Pikaču  

      Nepletes si ten pomer vlny a polyesteru. Kouknul jsem na tvuj odkaz a pletes si to a jeste to ma dalsi material.

      Ja mám od Raphy dlouhy dres 64% polyester/36% merino.

      Stálost bych rekl ze zůstává stejná ale neni to materiál ktery se natahuje. Spíš přilne k těle a je volnejsi než klasický dres.

      Jinak za me merino aspon to co mám je zvláštní. Profukuje dost, rychlne schne a je teplejsi. Klidně bych se bez nej obešel ale čas od času ho provětrám.

      0 0
      • Petr Ch  

        Dle mého je to v pořádku. V prvním příspěvku uvádím merino 65, syntetické(á) vlákno(a) 35 a v odkazu je poměr stejný. Pokud půjdu hodně do detailu, tak to je 67% merina, zbytek syntetika.

        0 0
    • jIrI___  

      Více než rok mám merino dres z Decathlonu (70 % vlny). Ani po mnoho vypráních se nevytáhl apod., jediné čeho si všímám je lehké vyšísování od slunce. Materiál sám o sobě je nezvyklý – snadno profoukne, rychle nacucne pot, ale současně rychle uschne. I přes to, že profoukne, tak ani propocený na těle nestudí. Nejvíc si něm ale cením toho, že ani ani po mnoha použitích bez vyprání opravdu nesmrdí, tzn. na bikepacking či jízdy do práce je jako dělaný :). Oproti běžným dresům ale materiál není tak moc pružný a dres je na těle spíše volnější, ale tipuju, že tohle je dáno jeho střihem. Je to pravděpodobně úplně jiná cenová kategorie než dres který uvažuješ, ale klidně bych si ho koupil znovu.

      0 0
    • Davit  

      Mám několik merino dresů od isadore (Signature, střih ultrapřilnavej) a jezdím v tom dost rád. Do úplnýho vedra jsou jiný dresy, ale rozhodně to není žádnej svetr. Na merinu je dobrý velký teplotní rozpětí. Aspoň mě to tak přijde, že se dá vozit od chladu do tepla, kde bych polyester musel víc vrstvit.

      Tvarové stálosti se u kvalitního výrobce neboj, mě se rozhodně ultralight polyester vytáhl dřív.

      Jak je to úplet, tak je teda citlivější na nějakou vytahanou nitku, proto ho vozím jen na silnici. Na bike do křoví je mi to líto.

      0 0
    • Davit  

      Mám i ten merino z dekáče (s dlouhým) https://www.decathlon.cz/…_/R-p-301955

      A to je taková víc teplákovka. Ale za ty peníze na dojíždění je to fajn.

      0 0
    • ToMášMarný  

      Není merino jako merino. Už primární materiál se třídí podle toho, ze které partie je oholen. Z břicha je nejjemnější;) A pak zpracování. Mám z merina od obleku přes svetry po sportovní oblečení. V kategorii sport je asi vždy ve směsi s něčím – tencel, polypropylen.. Slouží velmi dobře, ale troufnu si tvrdit, že technologicky je překonaný. Kdybych nebyl zdravotními důvody nucen, asi bych kvůli ceně a komplikovanější péči merino obešel bez povšimnutí.

      0 0
      • ladys  

        Při počasí jaké teď je jsou super ponožky z merina. Nemusím používat návleky, ani když je mokro.

        0 0
        • Pikaču  

          Ja na merino ponozky nedam dopustit, obzvlášť ze noha ani ponožka nesmrdi. Nosim jak so civilu tak outdoor, na kolo zatim ne ( v zime nejezdim venku).

          Nakoupil jsem několik páru ponozek od smartwoolu a ne vse mi prijde kvalitni na to kolik stoji pár ponožek. Delaji se cufliky brutal.

          0 0
      • McBlacky  

        A co bys doporucil jako modernejsi material? Alpaku?

        Oblek z merina je zajimava myslenka, mrknu na to.

        0 0
    • Zdenek.Ple  

      Mám dobrou zkušenost s letním merinem od Kilpi.

      https://www.shopkilpi.cz/…m/3598/87324#…

      Překvapivě je super právě v létě, kdy se člověk spotí a vůbec to díky materiálu nestudí např. v následných sjezdech. Navíc je fajn když se vyjede např. ráno nebo večer, když je chladněji. I přes vyšší cenu dobrá investice.

      0 0
    • ratel  

      Mám supertenky merino dres aeron ultralight od dhb (už jsem ho ale nenašel na webu , asi se nedělá), ale zkušenosti smíšené. Je dobrý v ultrahicu jako je teď na lehlke projizdky okolo chalupy, ale pokud jedu 10 km do kopce a propotim ho a pak 10 km zalesnenym chladnym udolim dolu, diky memu revmatickemu ramenu se sjezd v merinu stava peklem. Fakt to pomalu schne a neni to nic prijemneho. Pokukuju po necem rychleschnoucim, i kdyz to bude smrdet.

      0 0
    • Smejči  

      Ja teda s merinem jako dresem dobrou zkusenost nemam. Mam dres od Smartwoolu. Jednak je ten material nachylnejsi k natrzeni – kapsy vzadu a jednak to nasava vodu, ktera se v nem drzi a studi, coz je obvzlast neprijemne kdyz je vitr, tak na zadech. Jedine kdy to dava smysl je klidne tempo pri napr. bikepackingu, kdy v tom jedes cely den a druhej den si ho na sebe vezmes znovu a nesmrdi. Ale jinak na bezne svihy uz si ho znovu nekoupim.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.