Lehké kolo pro malou ženu (155 cm), pevná vidle

90 nepřečtených
  • keff

    Ahoj borci, hledám kolo pro ženu 155 cm – většina mtb je i v S velikosti moc velká, takže možná spíš juniorské (s hmotností nebude problém).

    Hlavně silnice a občas polňačky (představte si třeba magistrálu v Jizerkách), cíl je co nejlehčí (rozhodně pod 10 kilo, pod 9 bude super), uvažuju o pevné vidli (na tohle použití není potřeba a shodí kilo až dvě na váze).

    Rozpočet – koukám na bazarovky okolo 20–25k, a asi by se tam dalo vybrat, škoda je, že hodně nepíše váhu, a skoro všechno je s odpruženou vidlí (a pevná se shání težko + je škoda si za ní zaplatit a pak jí vyhodit).

    Vlastně takový gravel, ale nechceme berany, bolí z toho sehnutí záda (no flame o tomhle pls.), a osobně se v silničních komponentách neorientuju.

    Klidně bazarovku nebo stavbu – máte tip na někoho, kdo tady staví, a jestli by se kolem 22–25k dalo postavit něco takového?

    Dík za nasměrování!

    EDIT: Třeba tenhle 10kilový Rascal je přesně co hledám, ale musel by být o kousek větší (a jejich 27.5" jednak stojí o 12k víc, a druhak má zbytečnou odpruženou vidli a i díky ní 12.5 kilo, což už je velryba): https://www.rascal-bikes.com/…la/rascal-26?…

    0 0
    • va-bo  

      Fitness kolo, nebo tluste plaste?

      0 0
    • alinceb  

      Asi bys potřeboval něco jako tohle, co jsem stavěl pro synovce. https://bike-forum.cz/…644-mini26er

      Je to Force Amelia 26er ve velikosti 14,5”. V první evoluci na tom byla pevná carbonová vidle a mělo to pod 9kg…

      0 0
      • keff  

        To je moc pěknej kousek! Jo, úplně přesně něco takovýho, ale musel by mi to někdo postavit (nebo budu muset mít štěstí na bazaru :).

        0 0
        • alinceb  

          Jakože čistě teoreticky by to možná mohlo být na prodej, ale musím nejdřív klukům dostavět fully, co mám pro ně připravené, a to nebude hned. Taky bych si musel pohrát se specifikací.

          0 0
          • keff  

            To je rozhodně možnost! Jak je na tom ten rám s velikostí? Dohledal jsem, že ta 14.5 je Sko, nevím jak to má Force s jejich škálou, ale obecně Ska zatím byly velký, takže jsem hledal spíš XSko.

            0 0
    • mr.antik  

      podle mě nová stavba je utopie, určitě pokračuj v shánění nějaké pěkné 26 v Sku, na hmotnost se dá zeptat, stejně tam ta investice bude (bezduše, gumy, sedlo, přestavba na 1×11/12). vidle se dá sehnat taky.

      Paradoxně, známá co jsem jí stavěl kolo s pevnou vidli (jezdí asfalt plus takový ten hrubší horský asfalt) si po dvou měsících vyžádala upgrade na odpruženou a kilo navíc ji rozhodně nevadí. Za jízdy to nepozná.

      0 0
      • keff  

        Dík, to mám zatím v plánu, ale rozhodně bych radši někomu dál pár kaček, než čekal půl sezóny na bazaru než se něco objeví (ideálně hotovýho s 1×11, ať nekoupím kolo a nepoužiju z něj jen rám :)).

        Tu vidli si myslím fakt nepotřebujem, zatímco gramy jo – když si to přepočítám na svojí váhu, tak je i to 10kilový jako kdybych jezdil na 16kilovým, a to by mě fakt nebavilo :).

        0 0
        • mr.antik  

          No uvidíš, já to zkoušel a kromě hezkého hladkého asfaltu to fakt docela drncá. Jinak hlavní dojem ze svižnosti dělá tuhost (na 50kg asi neřešit) a pak hlavně lehkost kol. Jestli to bude mít 10,5 nebo 9,5 bych až tak neřešil, obojí bude lehká raketa. Ale pohodlí musí hmotnosti ustoupit, sedlo, gripy.. případně ta vidle, tam bych nešetřil

          1 0
    • keff  

      Teď jsem našel Canyon Roadlite – to už je hotová věc, co stačí koupit, ale s těma 10.7 kg na základní řadě 5 a s Deore výbavou za 23k mě moc nepotěšili. Na 10 kilo se dostane až 7, a za to chtějí 36k, to leda najít někde předloňský model ve výprodeji s 10k slevou …

      https://www.canyon.com/…-7/3282.html?…

      0 0
    • keff  

      A ještě jedno – Roadlite 5 WMN by mohlo být, co hledám – pod 10 kilo, XS velikost, použitelné komponenty, 21 500.

      https://www.canyon.com/…mn/2781.html?…

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Vybírej podle tělesné výšky: Např. Woom https://woombikes.cz/products/off6 – ergonomicky pořádku, hmotnost splněna. Převodů by se hodilo více.

      0 0
      • keff  

        Díky, na Woom jsem zapomněl – váha je super, ale jak píšeš, převody by to chtělo, dámský roadlite má v XS za podobnou cenu 1×11 deore a na 10 kilo se taky dostane.

        0 0
        • Pán z Dubu  

          Nadměrné kliky a nesmyslný převodník 46zubů – ušlápne sotva půl kazety.

          0 0
          • tompca  

            Ještě k těm „silničním převodům“ 46/11–42 (převodník jde lehce vyměnit) a klikám, bych jako negativum dodal, malá průchodnost pláště (originál je 30mm, takže si myslím, že více jak 36mm se do rámu nevejde) a silniční geometrie (kdyby si to paní rozmyslela a chtěla později odpruženou vidlici, tak by to rozhodilo geometrii).

            0 0
            • keff  

              Jo, volal jsem jim, a roadlite má 30mm maximum, tím vypadává. Škoda.

              Jak jste to mysleli s tím převodníkem? Že bude jezdit jen těžší půlku kazety?

              0 0
    • rasto  

      gravel? jestli ne rovnou silniční…

      loni jsem kupoval gravel manželce. jezdíme po šotolinách. manželka si prošla genezí z horského s pevnou vidlí přes trekingové nakonec ten gravel.

      0 0
    • Zdenek.Ple  

      Dítě v podobné výšce jezdí na Bianchi fitnes kole. Jizerky máme projeté. Kolo jede opravdu pěkně, do kopce díky váze drží krok ????

      https://www.bianchi.com/…2x9sp-2.html

      Když bych dnes kupoval nové, díval bych se na Canyon Road lite s dámským rámem.

      0 0
      • keff  

        Jj, ten dámský roadlite jsem v noci objevil, a zatím je na shortlistu jako jedna z nejlepších voleb – přesně ten typ kola, co hledám. Díky!

        0 0
        • mr.antik  

          Tohle je ale zrovna kategorie kol, které jsou určitěny pro lidi co přesně vědí co chtějí. Neřikám, že občas Jizerky nepřejedu i na silničce, ale rozhodně to požitek není – hlavně panelky nebo ty starší asfalty – jenže já to beru jako zkratku a většinou z kopce, dobrovolně jako na kochačku bych tam nejel.

          0 0
    • Gru  

      Chudák pani. Nedovedu si představit až dojede na očividně dětským kole k nějaké cyklo hospůdce někde k lesíku, ty upřené pohledy směrem k ní budou k nezaplacení. Proč by jí měl být velký rám ve velikosti S ? Nebo jí sehnat nějakou 27,5" ve velikosti S . Moje polovička má 156 cm a jezdí bez problémů na Orbee s 29" kolama.

      5 0
      • keff  

        Protože už jsme jedno malé Sko poslali dál v rodině, protože nesedlo, třeba? Mě baví představa, že si někdo koupí kolo, na kterém je natažený jak na skřipci, jen proto, aby na něj někdo křivě nekoukal od piva :). Takže XS.

        0 0
        • tompca  

          Já teď přemýšlím postavit paní (má tedy 166cm, ale to je jedno) něco s pevnou karbonovou vidlicí na buď krosovém nebo mtb rámu, 27.5" kola s širšími gravelovými plášti + bezduše, 1×11, s váhou se dostanu do 10kg s přehledem a cenově do 25t také.

          Mtb

          https://www.axit.cz/…on_27-5_asl/ (tady jde i pevná osa po výměně patky)

          geometrie

          https://cz.author.eu/…9-ua42907101

          Kros

          https://www.axit.cz/…odex_asl_29/

          https://www.axit.cz/…line_asl_29/

          geometrie

          https://cz.author.eu/…9-ua42910301

          Předloni jsem ji koupil e-bike, jakože bude jezdit, nejezdila a vloni jsme jeli se známými do Třeboně, vzala si dceřiný gravel a i když v životě neseděla na kole s berany, tak v pohodě najela za týden 300km (a to není žádná cyklistka), letos ho prý bere znovu.

          0 0
          • keff  

            Děkuju za tipy! Přemýšlel jste, co udělá s geometrií pevná vidlice? Ty, co jsem zatím viděl, mi přijdou znatelně kratší, než ty odpružené, takže to celé kolo nakloní dopředu, není to tak?

            0 0
            • tompca  

              Ne, musíš počítat se ságem vidlice (o 20–30% zdvihu se vidlice zkrátí po nasednutí), takže třeba u toho prvního mtb Authora je délka vidlice (F/L) 495 mm při 100mm zdvihu, na to vychází pevná délky 465–470mm.

              0 0
      • kandik psi zub  

        tvl to jsou jako dulezitejsi upreny pohledy nez aby se dobre svezla? to je fakt vtipny. Jestli me neco na B-F bavi, tak to jsou klavesnicovi okogeometri…

        1 0
      • Smazaný účet  

        no tak kamarád s 155 cm si postavil ghost full vel. S na 26ce a je happy. Občas zaslechne, že jezdí na děcko kole ale to poslouchá celý život, takže ho to nijak nerozhodí.

        0 0
    • holmes  

      Řešil jsem podobné problémy, manželka i dcera měří také 155 cm a momentálně je starší vnuk dohání a maldší za chvíli.

      Okrajové velikosti rámů je odjakživa problém pro malou prodejnost, Nejlepší je takové kolo postavit, Dvě taková mám v profilu, můžeš se podívat, to poslední jsem postavil pro vnuka na bazarovém rámu Wilier a je to mix nových a bazarových komponetů, vyšlo na cca 14 tis.

      Úplně zbytečně řešíš váhu- něco poberou převody a než honit gramy, tak je možná lepší nedat si před jízdou oběd !

      Všechna kola jsou na 26", ale jak píše Gru není to nutné.

      0 0
      • keff  

        Díky, ta pathlite jsem přehlédnul, ale váha k 13 kg už je dost, a přemýšlím, jak moc potřebujeme tu vidlici – asi se přikláním spíš k tomu, že ne, takže spíš roadlite.

        0 0
    • RapMan  

      tak tipů jsi dostal dost, co jsi nakonec vybral? ještě jsem si na Tebe vzpomněl, když jsem zahlídl tohle kolo

      https://www.cyklobazar.cz/…en-shiny-s-m

      0 0
      • keff  

        Díky, nakonec nákup odložím (žena nakonec na to kolo není až tak natěšená :)), ale po tom, co všechno jsem prošel, to bude jeden z těch amuletů.

        29 Youngster carbon 1.12 se mi líbí asi nejvíc – kromě pěkných parametrů je to navíc i moc hezký kolo.

        0 0
        • tompca  

          Na Koloshopu ho mají za necelých 23t ve velikosti S, to bych se paní asi neptal :)

          1 0
          • keff  

            Asi to tak dopadne :). Ještě jsem se koukal na gravely do Dekáče, dámské GRVL 520 (s 2×11) vypadá taky moc fajn, dobrý rozsah řazení, váha podobná (10.7), cena jen o kousek větší, ale v XSku není a ještě pár měsíců nebude.

            A tady jsme s váhou podobně, když nebude stačit rychlost, tak můžu k 1×12 vyměnit větší převodník (32 → 36 nebo 40), a případně do hor to pořád je mtb.

            0 0
            • zbartos  

              Konstrukce zadní stavby často neumožňuje dát tam o moc větší tac, než je tam z výroby, tak to predem zkonzultuj s odbornikem. Navíc 38/50 už neni do prudkého kopce po vyslapane cesticce moc jezditelny převod…

              1 0
            • Tomas_82  

              Tak tam do těch hor hlavně nezapomeň vrátit ten 32z převodník:-)

              2 0
        • Smazaný účet  

          to je přístup…

          když jí kolo nekoupíš tak Ti nebude kazit vyjížďky :)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Osobně bych malé ženě doporucoval tezke kolo. Aneb, tezko na cvicisti, lehce na bojišti.

      0 0
      • mr.antik  

        Je to uplně jedno, ona si ho stejně nechá ověsit takovými těmi cykloturistickými pítchovinami, takže to bude mít za 15.

        1 0
      • keff  

        Sakryš, díky – pár dní jsem tady nebyl, ten RM za 12k je oprávněně fuč :). Exceed už je overkill, to bude se servisem za 30, a 100mm vidle není třeba. Ale dobrý nápad hlídat si na CB dětská kola.

        0 0
    • Pikaču  

      Woom 6 OFF. Je to dětské kolo 140–165 cm.

      0 0
      • keff  

        To jsem akorát včera zahlédnul ve výloze, ženě se design líbí, ale … 1×9, 28z → 11–36z, s tím si jeden na asfaltu moc neužije, ne? Při kadenci 80 mi tam vychází 8–25 km/h. A jak už bylo napsáno výše o jiném kolu, tady to vypadá, že větší pila dát moc nepůjde.

        0 0
        • keff  

          Ještě na to koukám do kalkulačky, ten rozsah mi přijde, že prostě nestačí.

          Buď budu mít 7–26 kmh z prodejny, nebo vyměním pilu za 36 a dostanu se na 32 kmh, ale minimum se posune na 10, což je moc. S 1×11 na Amuletu výše to jde od 7 až do 32 kmh bez dalších úprav. Takže tím teda Woom vypadává ze hry.

          https://howto.bike/gears/#…

          0 0
          • Pán z Dubu  

            A v kolika km/h paní nyní přestává šlapat (Na co stačí silou a na co koordinačně)? S ergonomickými klikami se snadněji točí, než s nadměrnými. Můžete počítat s vyšší kadencí.

            0 0
        • Pikaču  

          Koukni se jeste na canyon roadlite wmn v XS ( bude skladem az červen).

          https://www.canyon.com/…mn/3279.html?…

          Je o dospelacke, bez vzduchiv vidlice. Takovej gravel s klasickými riditky.

          Je tam i kalkulátor velikosti. XS je pod 158 cm.

          0 0
          • ZDRI  

            Tenhle fitness Canyon Roadlite bych si pro holku na ježdění po Jizerkách asi nevybral…

            Mám podobný fitness (Focus Arriba – 8,9 kg), jsou to skvělá kola, ale rozumně se tam nedostane o moc širší plášť, než je těch 30 mm z výroby. Což (v kombinaci s pevným rámem/vidlicí) není úplně komfortní, zvláště pro holku… Tohle jsou opravdu vyloženě kola na dobrý povrch, nejde jen o obutí, ale i o geometrii/po­sed.

            Naopak bych se vůbec nebránil MTB s pevnou karbonovou vidlí, klidně 29" kola k malému S rámu – mám vyzkoušené, podobné kolo se mi teď i na míru staví.

            2 1
            • mr.antik  

              tak tak… ale evidentně to chce. Já bych to nechtěl ani pro sebe, natož pro babu kterou to má motivat

              0 0
            • Pikaču  

              O jakych jizerkach je řeč? Myslíš o panelce a asfaltu na ktere jezdim s aeroadem? Nebo tahat 155 cm holku/ženu na 12kg bajku do obcasneho terenu v jizerkach. Mám to tu za barákem a jestli potrebuje 9kg kolo za 25 tisic tak nic jineho krom detskeho kola nenajde, pripadne gravel.

              Jinak grand canyon WMN dela pro 155 cm postavu ale to váží 12.5 kg. S pevnou to pořád nebude 9 kg.

              0 0
          • keff  

            Dík, ten jsem našel, ale vyřadil kvůli průchodnosti plášťů, 30 je málo.

            0 0
    • keff  

      Tak nakonec jedeme zkusit tuhle mtb stavbu na 15" Pells rámu s pevnou vidlí, a 32z → 11/42z 1×10.

      https://www.cyklobazar.cz/…-26-vel-s-15

      Co vy na to? Vidíte tam nějaký důvod proč do toho nejít? Mě to přijde za tu cenu jako fajn kolo, které splňuje všechno (jen časem možná upgrade na 1×12 kdyby byl problém s rozsahem?)

      0 0
    • ZDRI  

      Jo, pokud je kolo v pořádku, za ty peníze zcela OK. Není to těch původních 9 kg, ale to za plánované peníze stejně nebylo reálné. Místní fajnovky to určitě pohaní, ale účel to splní. Stačí doladit sedlo/představec, popř. lepší gripy/ergorohy (to řeší ženy víc, než gramy…). Nevím, jak je na tom žena fyzicky, ale převody by měly stačit – jsou tam 26" kola a malý 32z převodník…

      Osobně bych ještě koupil nějaké lepší lehké rychlé pláště+duše (KENDA bývaly dost těžké), s tímhle stejně nebude jezdit těžší terény, v 26" budou zalevno a ušetřených 400–500 g na kolech pozná mnohem víc, než kilo na rámu. Navíc občas se v bazaru najdou i výborná 26" značková zapletená kola, v této velikosti a s rychloupínákem budou levná a zase – dost kolo zrychlí.

      0 0
      • keff  

        Super, díky – to je všechno v plánu, mám právě radost že i kliky by měly sednout na postavu, a případně tam jsou jednoduché další upgrady, a zbyde na ně i dost peněz z budgetu. Sedlo pro trochu pohodlí, silničnější pláště jak píšete, a třeba časem i nejaké bazarové zapletené – sám taky jedny mám.

        0 0
        • keff  

          Ještě to uzavřu – vzali jsme toho Pellse, mohl být o kousek lehčí (reálná váha 11.3 se vším), ale jinak nadšení, v plánu je najít mu sedlo, silničnější pláště, a časem lepší kola.

          1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.