Křupající střed + drolící se levá miska

36 nepřečtených
  • ScottAspect

    Dobrý den,

    poskládal jsem nové kolo z komponentů předchůdce. Žel se tak přenesl i problém s křupotem ze středového složení. Mám Shimano bb-un26 s tím, že levá, plastová miska se mi už drolí mezi prsty, když ji vytáhnu. Byl jsem v mnoha cyklistikách a dozvěděl jsem se, že se nedá koupit samostatně, jen se středem. Jak s tím tedy naložit, případně, neřešil zde někdo podobnou věc?

    Děkuji

    0 0
    • novas752  

      Koupit asi nedá, ale v servisech nebo někdo doma by to mít mohl jako vyřazený díl. Třeba tam pasuje i nějaká jiná, z jiného čtyřhranu.

      Křupot = buď bordel v závitech nebo ložisko po smrti. Takže řádně vydrbat závity, kouknout na ložiska (to pod sundavací plastovou miskou se dá docela dobře vyčistit a promazat). Pokud nepomůže, zahodit to a koupit nový čtyřhran nebo radši rovnou nové kliky s dutou osou.

      0 0
      • novas752  

        Ještě mě napadlo, že to taky může být styk osy a kliky. Když se trochu omačká, tak tam rád zalejzá bordel a křupe. To nemusí vyřešit nová osa, protože kliky bývají z měkčího materiálu = vymačkají se ty kliky.

        Poslední cca 2000km na čtyřhranu mi to taky takhle dělalo bordel, ale osu jsem měl nějakou čínu. Od přechodu na HTII jsem bezproblému. Před dvěma týdny jsem pro jistotu doplnil vazelínu v ložiskách, ale byla úplně čistá.

        0 0
        • ScottAspect  

          U HT, jestli to chápu, se dá střed rozebrat úplně? U 4hranu to nejde. Uvažoval jsem o přechodu, ale nejsem úplně přesvědčený o tom, že je to o tolik lepší než 4hran.

          0 0
          • novas752  

            U čtyřhranu je to slisovaný. U toho vyřazenýho jsem to zkoušel, povedlo se mi vyklepat to levý ložisko a osu samotnou, ale pravý ložisko je schovaný v tý nesundavací misce fest nalisovaný na „základní“ trubce. Asi by to šlo, ale na běžnou údržbu to neni.

            HTII se oficiálně rozebrat nedá, ale vnější plastové krytky se dají docela jednoduše vydloubnout (starou peněženkovou kartou mezi misku a krytku), pod tim je krycí těsnění/podložka a pod ní už samotné ložisko. A na sundání klik neni potřeba rvát to stahovákem nebo jezdit bez šroubů, stačí povolit dva imbusy a jeden pojistný dutý šroub v ose a rukou to sundáš. Samotné ložisko (čína cca 40 za kus) pak jde vytáhnout a nalisovat nové – nemusí se měnit misky (ale při ceně 300 za BB52 a docela velké výdrži…).

            Celý to oproti čtyřhranu vypadá a je mohutnější a čistší (viz foto), při přechodu jsem zaznamenal pocitové zvýšení tuhosti, ale to určitě bylo posilněno „wow efektem“ a odlišnejma klikama (stařičký lowcost Truvativ vs Deore 3×9).

            osa/střed je u nižších sad většinou už u klik (v balení), já tehdy chytil nějakou akci a měl jsem je za 1500.

            0 0
            • ScottAspect  

              OK, díky za vysvětlení.

              0 0
            • kyl  

              Tento rozebereš a vyměníš ložiska.

              0 0
            • Vilém  

              Obycejny shimano zapouzdreny stredy rozebrat jdou, stejne tak treba kinex. Ale tomuto uzivateli bych to nedoporucoval.

              0 0
              • Jakobo  

                Ten stred co postoval Jecnak jsem kdysi mel, pamatuju tu prevlecnou plastovou krytku. U tech novych 26 a 55 fakt netusim jak, je tam takovy plastovy T krouzek a pod nim gumove tesneni, ktere zrovna vyloupnout neslo. Jeste mam doma starsi BB-UN51, zkusim se na nej podivat, tam mozna nejaka matka bude.

                0 0
    • jaspy24  

      Kup nový střed za 199 Kč a máš pokoj ;-)

      https://www.kupkolo.cz/…-hran_z1414/

      0 0
    • scota  

      Shimano BB-UN55 by mělo mít misky AL

      0 0
      • ScottAspect  

        Jak jsem to montoval, tak tam teď samozřejmě bordel není. Kliky jsem prohlédl a nevypadají vymačkaně. Také tam pekelně drží.

        0 0
        • Jakobo  

          U toho bb-un26 je to normalni, vydrzi malo, kup bud tu zminenou 55 nebo vem neco na prumyslech a jednou za 2 roky je vymyj a napln vazelinou.

          0 0
          • novas752  

            Čtyřhran je taky na průmyslech. :) Jsou tam 163110–2RS.

            0 0
            • Jakobo  

              Mozna jsi nepochopil co jsem napsal. V Shimano stredech zadne prumyslove lozisko nenajdes a v tech s prumyslama logicky prumyslove loziska jsou. Da se vyrazit osa, vyklepnout loziska z misek a namazat.

              0 0
                • Jakobo  

                  Jo, tento clanek znam. Co si ale vybavuju, tak u toho BB-UN26 zadna matice pod plastovou krytkou neni a neni ani u 55 a 51. Bylo to u jineho cisla. Clanek je z roku 2003 a od te doby mozna Shimano zmenilo montaz. Mozna se to nejak rozdelat da, ted je tam takova tenka plastova prachovka pres gumove tesneni, po vyloupnuti by se mozna neco odkrylo, ale spis ne.

                  0 0
    • ScottAspect  

      Ještě teď řeším druhou věc. Na měšťákovi mám šroubovací vícekolečko a nevím, jaký stahovák na něj pořídit. Shimano to není a vlastně snad žádná značka, spíše kopie Shimana. Nechci koupit nějaký, který v tom bude kloktat nebo ho tam nedostanu. Na to asi jde říci snad jen zkoušet a zkoušet..?

      0 0
      • Hartmut  

        Pokud „by to melo byt shimano“, tak bych koupil stahovak z Aliexpresu – za 1€ nebo kolik to tam stoji (i s postovnym), dkyby to nahodou nesedelo, tak si das jednou o pivo min…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Koupit srackovy stahovak z ciny je pomerne dobry krok, pokud planujes dale rozebrat nabu treba flexou nebo kladivem.

        Je az takovy problem to kolo s sebou vzit do kramu a stahovat pripasovat…nebo to vzit do servisu at ti to sundaji?

        koupil bych kratky stahovat na shimano od kovysu a byl bych si jisty, ze na 90% bude pasovat. Kdyby ne, vsak on se neztrati.

        0 0
        • ScottAspect  

          Podívejte, je to kolo do města, které je složeně z nejlevnějších komponentů a dále z těch, co se mi válely doma, jakožto vyřazené. Nijak se za to nestydím, a právě proto nebudu investovat více jak 30 Kč.

          PS: To, co nabízejí v cyklistikách pochází také z orientu, akorát se zaplatí doprava a přihozená marže prodejce. Toť můj názor.

          0 0
          • Smazaný účet  

            ad to posledni, proto pisu kovys.

            0 0
          • Jakobo  

            Taiwan klidne vyrobi kvalitu, dost velky rozdil bude jen v matrosi a jestli je stahovak kaleny nebo ne. Pokud bude stahovak blato a sejde se blba tolerance, tak se ve vicekolecku protoci a hotovo. Tazkze podle vzhledu bych fakt nesoudil, jestli je stahovak zakaleny a z ceho, stejne bude chromovany nebo cerneny, poznas prd.

            0 0
        • Hartmut  

          :-)

          Tak bych rekl, ze zrovna stahovak je vec, ktera se ztrati raz dva. Uz se tesim, az budu svuj srackovy stahovak z ciny hledat (ale mam takoveho mensiho tucha, kam mohl zapadnout) – zrovna si hodlam objednat novou kazetu.

          0 0
          • novas752  

            To chce mit vsechno cyklo-specific naradi na jednom miste. :)

            0 0
            • Hartmut  

              teorii znam taky :D

              ale k tomu memu pripadu bych asi jeste mel dodat, ze jsem se prestehoval. A na puvodnim miste jsem mel takovou garazicku pro kola, ted mam hovno.

              0 0
            • Smazaný účet  

              +1. Na specialozovane cyklo naradi (stahovaku, placate klice, kleste na lanka, rovnaky na vohejbaky,…) mam kufrik;

              0 0
        • Hartmut  

          Nicmene pokud je opravdu sance, ze shimano nebude pasovat a delaji se i ruzne jine stahovaky, pak je ma rada kratka, nejsu zadne expert.

          0 0
          • ScottAspect  

            Vlastníte kazetu nebo šroubovací vícekolečko. To je podstatné. Jestli kazetu, tak ten stahovák do vícekola nedostanu.

            0 0
            • Jakobo  

              Ono je to dost podobne, stahovak na Shimano kazety bys do Shimano vicekolecka asi narval, naopak spis ne, ale zalezi hodne na tolerancich.

              0 0
              • Hartmut  

                no ja se za sebe musim omluvit, jsem poleno (ani kufrik na naradi nemam) a o tomhle rozdilu jsem vubec nevedel: mam kazetu a stahovak z Ciny pouzivam na kazetu a funguje dobre. Vic (uz radsi ani) nemuzu rict.

                0 0
              • ScottAspect  

                Stahovák na kazety Shimano nelze použít na vícekola. Má užší a nižší profil hran. Problém je navíc v tom, že já nemám Shimano vícekolo, ale nějaký fejk, co jen tak vypadá. V cyklistice technikovi nepasoval žádný stahovák, tak to pak udělal tím, který byť měl vůli, tak pasoval nejlépe. Zkurvil ho a jen se mě zeptal, co je to za stařešinu. Jinak kolečko sundal, tak alespoň tak.

                Nevím, možná seženu kolo s ořechem, jestli tohle bude dělat bordel.

                0 0
                • Jakobo  

                  Jak ktery a zalezi na tolerancich. Az je nekdy polozis vedle sebe, tak pak uvidis rozdil. Vic o tom nema smysl diskutovat.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.