Kombinace tepelné čerpadlo se solárními kolektory

47 nepřečtených
  • Drno

    Používáte někdo pro vytápění a ohřev TUV kombinaci solárních kolektorů (nikoliv fotovoltaika), kombinovaného zásobníku vody (topení a teplá voda) a tepelného čerpadla? Máte ploché nebo trubkové kolektory? Jaká je reálná úspora? Jaká firma vám dělala realizaci a jak jste byli spokojeni? Díky.

    0 1
    • Alojs01  

      Realna uspora bude zalezet od druhu tepelneho cerpadla, zemepisne polohy domu, umisteni solaru, druhu stavby…

      Tech promennych je pomerne dost.

      0 0
    • Nitroglycerin  

      Při pořizování TČ před 5 roky mi to rozmlouvali. Pokud má člověk TČ, tak s ním díky dobrému topnému faktoru ohřívá od jara do podzimu vodu velmi levně, na ohřev vody se spálí elektriky opravdu málo. Kolektory nejsou zadara, budeš mít oběhové čerpadlo navíc, nějaký vícecestný ventil … více prvků, které se můžou podělat. Možná se to ani ekonomicky nevyplatí ale nejsem technik.

      Pravda, před 5 roky byly jiné ceny za elektriku.

      0 0
    • scalar  

      Spíš bych šel do malého domácího jaderného reaktoru.

      1 0
    • Drno  

      Potřeboval bych někoho, kdo tu kombinaci má – ten bude vědět, kolik procent ušetřil za kolik let se investice vrátí. Předehřev topné vody šetří počet spínání tepelného čerpadla i dobu jeho běhu.

      0 0
      • Florenc  

        Zeptej se spíš na fóru TZB-info.cz

        Ale i tam pochybuju, že se někdo bude chlubit touto nevhodnou kombinaci

        1 0
        • Drno  

          Proč nevhodná? V zimě dává kolektor víc než FVE, navíc má delší životnost.

          0 0
          • liborg1982  

            Ale to je vážně dobrá rada. Na TZB-info máš odborníků 3 ******. A kontaktů taky tak.

            0 0
          • Florenc  

            Příklad. Solár sám o sobě ti ušetří např. 35%, TČ samo o sobě např. 35%. Když to spojíš úspora bude ale jen 50%. Za normálních podmínek je to už mimo ekonomickou návratnost

            0 0
            • MirosPikos  

              Za normálních podmínek, dejme tomu. Ale nyní nejsou normální podmínky a TČ se naopak vyplácí čím dál víc.

              0 0
              • mais  

                Ono si musíš určit okrajové podmínky, které mají hlavu a patu:

                1. pokud nemáš kondenzák – nám třeba na úpravu na kondenzák a kondenzák všichni zazpívali 100k Kč+
                2. pokud to barák umožňuje – ne každý otopný systém je pro každou technologii TČ vhodný
                3. pokud máš FVE ideálně s akumulací i do vody

                Jsou-li alespoň dvě z těchto podmínek splněny. tak má smysl pro o TČ vážně uvažovat, pokud jsou splněny všechny tři, tak je to nejrozumnější ces­ta.

                0 0
                • vitan  

                  a není to teda lepší v tomto horizontu energii ze slunce radši tlačit do baterek a používat, když potřebuju?

                  0 0
                  • mais  

                    pisu s akumulaci i do vody=baterku beru jako samozrejmost

                    0 0
                • Nitroglycerin  

                  ad 2) i když nemáš podlahovku, dají se vyměnit radiátory. Dříve jsme topili dřevem a v baráku byly menší dvoudeskové radiátory na kalkulovaný teplotní spád snad 90–70 (tolik jsme ani náhodou nikdy netopili). Před výměnou dřevokotle (musel jít pryč, stáří 18 let, začal téct) jsme si nechali spočítat, jak velké radiátory by v místnostech musely být pro teplotu topné vody 40 °C. My jsme radiátorů měnili docela dost, téměř všude jsme dali větší třídesky (Korado Radik Klasik). Ekvitermí křivku mám mám do +45 °C (při –15 °C venkovní) ale ve Stredních Čechách jsme tak vysokou teplotu v radiátorech za těch 5 let neměli. Třeba v těchto dnech jsou jen nepatrně vlažné a i kolem venkovní nuly mají jen cca 37 °C. Úplně v pohodě se to radiátory vytopí. 25 let starý větší nezateplený RD z Porothermu, tl. stěn asi 44 cm.

                  0 0
                  • mais  

                    taky mam tc a radiatory pocital jsem si to sam ale jsou domy kde to faltakt nejde v rozumnem pomeru investice uzitna hodnota napr vysoke stropy nezatepleny sileny okna atd…

                    0 0
                    • Nitroglycerin  

                      Jako chvilku jsem si na velký radiátory zvykal. Nejsou samozřejmě hezký ale tak po měsíci to člověk v místnostech už nevnímá a to teplo je samozřejmě nutnost. Korado má na webu výkonové tabulky pro všechny radiátory při různých teplotách, dá se tak laicky solidně odhadnout jak je výměnu potřeba udělat. Ale stejně jsem si to pro sichr za pár tisíc nechal ještě spočítat profíkem. Rekonstrukce topení se výměnou radiátorů prodražila asi o 150k ale topím díky tomu na nízkou teplotu a provoz nestojí takovej ranec, jako kdybych nutil čerpadlo do vysoký teploty.

                      0 0
                      • Venda  

                        To je nejak hodne navic, to ocekavam radove min. Vzdyt dvouradej radiator stoji 4k a triradej treba 5.5k. Ne vsude bude potreba menit a pripadne je muzu posouvat (poridit treba jen tri nejsilnejsi a ty sundany zas menit za slabsi dal a dal az mi zbydou jen tri nejslabsi radiatory v baraku a tech se zbavim).

                        Ted jsem vymenil plynovy kotel za TC, tak uvidim, jak to budem snaset.

                        0 0
                        • Nitroglycerin  

                          Po 20 letech jsem to nechal rovnou vyměnit téměř vše a mně už to přežije:-). Další případnou rekonstrukci budou řešit děti, jestli v baráku budou chtít bydlet. RD má přes 300 m2, pár radiátorů, hlavic, spojek atd. to bylo, no…

                          0 0
                          • Venda  

                            Jj, jasne, tak tys menil vse. Ja mam v planu fakt jen vymenit kdyztak par nejkrityctejcis radiatoru. V obyvaku a tak. A tam jsou tri a do ted jsme meli jeden i vypnuty.

                            0 0
              • zdenal8  

                Nyní nejsou normální podmínky, ale nevíš co bude za rok, dva nebo 5 let.

                0 0
                • MirosPikos  

                  Hele to samozřejmě nevím, jak to bude. Ale mě se za ta léta pomalu TČ splácelo a teď se to urychlí. Je to bezstarostný. Jednou nastavíš a nešaháš na to. V porovnání s tuhými palivy je tam dramatická úspora času, kterou mohu věnovat práci, rodině nebo koníčkům. Elektrokotel, kterej byl za časů levné energie top je teď naopak velký *******. Kombinace akumulace a FVE je nesmysl (řešíme to teď s bráchou u našich, 6 kWp, 2×baterie, ostrovní systém, wattrouter…tedy nepřijde nic vyrobeného nazmar…ale tyhle dny (a to je teprve září resp. říjen) sotva nahřeje první ze 3 nádrží. Spíš je to tak, že sotva nahřeje bojler. Tedy klasický problém FVE. V létě nevíš co s vyrobenou energií a zimě jí máš málo. Pokryje to běžnou spotřebu ale nezatopíš si. A pasivní barák naši opravdu nemají. Mají dobře zateplenou stavbu (1980). Kamarád, co dělá PENB obdivuje jak to táta strojař vymyslel v té době. Vyměněný okna…2 generační barák kde žijou 2 důchodci, přičemž táta pořád velí firmě. Plynová přípojka samozřejmě není. Neposlechli mě a nepořídili si kamna, teď mají dodání březen. Mají krb, ale ten vytopí tak komín a obývák s kuchyní. Spodek baráku zůstává chladný.

                  Já jsem byl dostatečně paranoidní abych si při rekonstrukci pořídil kamna místo televize. Krom toho, že tam dávají samý rozumný pořady, dramaticky lepší jak v televizi :) tak se u toho i ohřejeme. Už tenkrát jsem si říkal, že je to jen otázka času, kdy nějaký blackout přijde. Jestli to nebude letos, tak snad už nikdy :-)

                  0 0
      • mais  

        Od května do září mi do vody pro čtyři zafičela cca 1,2MWh přebytků z fve přes topnou patrolu. kdyby to bylo celé hnané přes TČ, tak to bude zhruba 500kWh – takže si vem ty čísla počítej – kolik stojíkolektory a za jak dlouho se to vrátí. Za mě (máme v rodině i dva bazény jeden kombinace TČ a kolektory a druhý jen kolektor), to smysl nemá – TČ samo je rozumnější investice.

        0 0
        • K2  

          Mám solární 2 články na ohřev vody, 200 l boiler a 4 člennou rodinu – od cca začátku dubna do konce září (často trochu déle) ohřívají vodu pouze soláry. V zimě to moc nedává, protože slunce je znatelně níže a svítí méně hodin denně

          Topíme elektrokotlem, máme všude podlahovku.

          Pokud bych měl TČ, tak už soláry neřeším…

          Aktuálně zvažujeme pořízení TČ a zvažuju, zda ty soláry nechat nebo po instalaci TČ zrušit…

          0 0
      • kofejn  

        Na ohřev TUV za 11 měsíců vzalo tepelko 158kWh. Je to informace z tepelka, extra elektroměr na jeho okruhu nemám. Problém termických kolektorů je, kam s teplem, když je boiler natopený.

        0 0
    • Drno  

      Nikdo tu nemá něco jako https://www.regulus.cz/…l-pk-390-hsk , kde tím druhým zdrojem pro ohřev nádrže je tepelné čerpadlo? Neřeším, zda TČ ano nebo ne, ale jestli je dobrý nápad předehřev nádrže pomocí solárních kolektorů a jak dobře to funguje od podzimu do jara.

      0 0
      • Vilém  

        Ty to chces zrejme jen odsouhlasit, ze? Lidi ti tu neco pisi a ty si jedes furt tu svoji.

        0 0
        • Drno  

          Jasně, většina příspěvků není vůbec k tématu (včetně toho tvého).

          0 0
      • MirosPikos  

        Mrkni na to tzb. Tam se dozvíš jistě víc než na bajkovém fóru. Naopak kdybys něco rád věděl o jaderných taktických zbraních, tak je tu pár panelákových expertů, kteří vědí naprosto všechno.

        0 0
      • Nitroglycerin  

        Asi nemá, bo to v kombinaci s TČ nedává ekonomicky smysl:-).

        Od jara do podzimu tě ohřev TUV přes TČ stojí jednotky tisíc. I teď po zdražení to může být třeba 5–7 tisíc, o moc víc to nebude. Odkazovaný systém stojí přes 160k, k tomu asi nějaká montáž … životnost není neomezená … to se ti nemůže zaplatit. Bez TČ by to smysl dávalo, s ním ne.

        To už je lepší dát za podstatně menší peníz pár FVE panelů, vyrobenou elektřinu „vynásobit 3 – 5ד díky topnému faktoru TČ a tím vodu přihřívat.

        0 0
      • mais  

        Ne, máme něco takového – primár je ohřev TČ/plyn kotel (je to přepínatelné, co zrovna běží), sekundár je přebytek FVE. Od půlky října do začátku dubna to může být vypnuté, půlka května až půlka září si to s přebytkama vystačí samo.

        0 0
        • Venda  

          Kdyz mas kombinaci TC a kotel, nemas problemy s tlakem v soustavě? Ja na kotel potrebuji bres 2 bary a naopak TC jen treba 1.2baru. A pri dvou barech mi pouští pretlakovej ventil TC na zem proud vody. Takze musim mit jedno proste vypnuty.

          0 0
          • mais  

            vždycky běží jedno, jen po instalaci TC kotel zůstal a je připravenej kdyby bylo pod mínus deset, že se vypne čerpaldo, přecvaknou trojcestný ventily a jedem dál. Tlak v kotli mám taky někde kolem 1,5 baru, takže není problém

            0 0
            • Venda  

              Jj, uz to chapu. Kotel nemas jako bivalent, ale jako zalohu. Tak to mam v podstatě ted podobné. Jen ja teda kotel casem zrusim…

              0 0
    • KoudakT  

      Základ je perfektně zateplený barák. Bez toho je to dost k prdu kvůli pořizovacím nákladům.

      0 0
      • mais  

        nez zatepleni napred poradna okna a spocitat aby nevznikaly tepelne mosty po oknech a dverich zateplit a myslet i na podlahy, stropy a strechu

        0 0
        • KoudakT  

          Okna jsou stěžejní částí zateplení domu. Bez dobrých oken nemá cenu se o zateplování ba­vit.

          0 0
    • roman 3D  

      že tě to sežere mnohem více než novej plynovej kotel

      0 0
      • kubad  

        Kolo nežere nic na rozdíl od Ecka :)

        0 0
        • roman 3D  

          díky, budu nabíjet zčásti auto tak dvě až tři e-kola se v tom ztratí, navíc vládní opatření jsou dobrá:-)

          0 0
          • kubad  

            už máš elektrickou Dachnu :D

            0 0
            • mais  

              ne starou startovací baterku a bude sockovat, takže to bude muset dávat přes zimu každý večer na nabíječku,a by ráno nastartoval

              0 0
            • roman 3D  

              Tu plánuju za rok až se začne prodávat na jízdy na chalupu, do Prahy na párek v rohlíku s dobrou kávou na MOLku pod Nuselák budu jezdit s jiným:-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.