• Roman78

    Zdravim.

    Chtel bych poradit, jake horske kolo pro dceru (vyska 150cm).

    Pozadavky jsou 27,5 kola, jednoprevodnik (dosud mela na detskem Rock Machine jen sedmikolecko vzadu) z duvodu jednoduchosti ovladani. Kotoucove brzdy v teto cenove relaci byt nemusi – spise naopak.

    A v neposledni rade dulezity rozpocet 15.000 (max neco malo vic).

    Dekuji za pripadne navrhy

    0 2
    • Baf13  

      https://www.amuletbikes.cz/…-2022-amulet

      Už jsem ten tip psal ve vedlejším vlákně. Tohle kolo jde sehnat do 15k a v poměru cena/hmotnost, osazení je to docela slušné kolo, jen bych asi vyměnil kliky za kratší.

      1 2
      • scalar  

        Tobě se ten hybrid, u kterého jsou nacpána 27,5" kola do 26" rámu fakt líbí?

        2 1
        • Baf13  

          Tak v reálu to kolo vypadá podstatě lépe, než na obrázku.

          Ale pokud jsi schopen poskládat něco do 15k, tak pro zájemce jen dobře. Bohužel v této ceně moc kol, které nebudou vážit 15kg výběr velký neni.

          1 0
          • scalar  

            Nějaká kola jsem na tomto rámu stavěl na 26" kolech, to dává smysl. Na těch 27,5" už moc ne, vysoko střed, těžiště, horní rámová trubka, krátký rozvor.

            2 0
      • Roman78  

        Mel jsem na mysli spis nejake damske kolo v male velikosti.

        Vim, ze chci nespis neco nerealneho v teto cenove hladine, ale ten Amulet vypada opravdu hrozne. Je to spise detske/juniorske kolo, nez kolo pro mladou dospivajici slecnu.

        Sedim u toho cely den a prochazim ruzne znacky jako Ghost, Cube, Rock Machine, Trek…vsichni nabizi ve predu dve az tri kolecka. Jednoprevodnik je zpravidla az u drazsich modelu (ja bych opravdu radsi jednoprevodnik z duvodu snadnejdiho ovladani nez podle me zbytecne kotoucove brzdy).

        Ale treba mam nerealne pozadavky a napr. i ty brzdy jsou dnes uz standart a jine se nedelaji.

        Jezdime zpravidla 30–50km vyjizdky po asfaltu, sotoline, ale i polnich a lesnich cestach.

        Pristi rok bych stejne kolo i pro syna.

        A v nepodledni rade pokud bude neco stejneho ve vetsi velikosti i pro me, nejsps bych vymenil za sveho dvacet let stareho Scotta…

        0 0
        • RapMan  

          Ahoj, podívej se např. do mého profilu, tohle kolo jsem nechal postavit pro dceru podobné velikosti. Pokud bys upustil od požadavku 27 kol, dá se po bazarech najít spousta dílů na 26 kola ve slušném stavu, celkem mě to vyšlo na cca 8000Kč

          1 0
        • roman 3D  

          oslov místní stavitele

          0 0
    • tompca  

      Koukej po bazarech občas se dá něco pěkného najít.

      Např. až na dlouhé kliky

      https://sport.bazos.cz/…ore-1x12.php

      2 0
    • kadlec  

      Canyon ma ted nejaky slevy …

      0 1
      • tompca  

        To sice má, ale stejně koupíš kolo s pružinovou vidlicí, váhou skoro 14kg a s dopravou dáš okolo 19tisic.

        https://www.canyon.com/…0009980.html?…

        Za ty peníze si postavíš pro dítě lepší.

        0 0
        • Roman78  

          Vsiml jsem si tu na foru nekdo doporucoval kols Radon.

          Dival jsem se na stranky a nevypadaji vubec zle (nevim jak je to s postou) ale zda se, se splnuji presne to co hledam.

          To asi i ten Canyon (jen je drazsi) ald strjne jak u nej nevim kde kolo vyzkouset.

          Jak to chodi kdyz objednam kolo pres eshop?

          Prijde poskladane?

          0 0
          • Velomiwookie  

            objednaval jsem tohle kolo par let zpet, vse v pohode stejnej pristup jako od canyonu. Ale je to tezky jak prase :) Kdyztak se ptej

            0 0
            • Roman78  

              Tak jsem zvazil sve “stolete” kolo a ma 13,5kg.

              No, nedalo mi to a zvazil jsem i kolo pritelkyne (zhruba stejne stare) a to vazi dokonce 15,5kg.

              Takze tezke jako krava beru s rezervou. Myslím je to spis standart “obycejnych” kol.

              Verim ze cim lehci, tim lepsi, stejne tak vim ze existuji o lrpsi kola nez ty co vybiram ja, stejne tak ze nekdo umi kolo postavit sam, ja ne (tady se ani nebojim samotného smontovani jak toho ze mnou objednane dily by k sobe vubec nepasovali ???? a v neposledni rade chci kolo ted na jare a ne az pristi rok). Bohuzel finance mam znacne omezene a jak jsem jiz rikal je to darek dceri k narozeninam, radsi bych kolo nove.

              Takze k tem otazkam:

              Co znamena pristup jak od Canyonu?

              Kolo prijde slozene nebo jako lego?

              Krome vahy nejaka negativa?

              Ja jen ze v panskem provedeni by se libilo i me a trufnu si rici ze by se na nem jezdilo lepe nez na dvacet let starem kole.

              0 1
              • scalar  

                Největším problémem těchto levných kol (relace 15 tis. Kč) jsou „odpružené“ vidlice. Jsou tam jen takové velmi těžké pružinové atrapy, které nemají funkční tlumení. Tedy pokud i pod někým trochu zapruží, tak ten ráz zase vrátí netlumený zpět do rukou a do zad.

                Taková vidlice je pak i o kilo těžší než slušná funkční vzduchová vidlice. Rozdíl je i v ceně, ty levné atrapy stojí pár stovek, slušná vidlice od 4 –5 tis. Kč.

                2 0
                • scalar  

                  Ještě doplním, že kvalitní vidlice umožňuje jet v terénu rychleji s lepší a jistější kontrolou kola.

                  0 0
              • Velomiwookie  

                jasny, je to o srovnani, zena to taky nevnimala :) ani tu vahu ani tu vidlici jak pise scalar nize…

                jinak kolo v pohode, za nejaky 4 roky co tu je mu nic neni, proste kolo :)

                Prijde v krabici slozene a serizene se sundanejma riditkama, smontovat to neni problem – jak pises „lego“. Distribuoval to pro ne bike-discount tehda.

                0 0
          • Velomiwookie  

            sulini na webu radonu pisou 503eur a na bd je za 599

            0 0
        • kadlec  

          No ono s tim danym rozpoctem neni co resit. Za to kloudny kolo proste nebude, leda bazar.

          0 0
    • tompca  

      Na ježdění co popisuješ stačí úplně tenhle Rock Machine ve velikosti S (nebo mají jeste verzi s kotouči), počítej, že ho bude mít max. dvě sezóny. Nic lepšího, plus ještě ten Amulet a možná Superior Fly, Beany zero 27. Rozpočet 15.000 je na nové kolo v současné době málo nebo musíš počítat s kompromisy.

      Varianta je jak psal Rapman koupit bazar a přestavět si ho podle sebe.

      https://rockmachinebikes.com/…black-orange

      https://www.beany.cz/…o-27-5_z224/?…

      0 0
      • tompca  

        Jestli máš VIP účet na kupkole, tak to Beany koupíš za 12.000. Pak ho s minimální ztrátou prodáš. Nic lepšího asi moc nevymyslíš.

        0 0
      • Roman78  

        Vsiml jsem si ze tu porat resite vahu. Nedalo mi to a zvazil jsem dcerino stare kolo. Ma 12kg. Nemyslim tedy, ze nove, vetsi vazici o 2 kg vic by byl problem.

        Vim, ze to neni jednoduche, ale chtel bych kolo na vic nez rok nebo dva. Proto bych taky rad nove. Dcera to dostane k narozeninam.

        Dival jsem se na toho Canyona a vubec nevypada spatne.

        Cena uz je (i s dopravou) o dost vyssi, ale asi by to bylo prijatelnejsi nez vymena prevodniku u levnejsich modelu. Skoda ze ho neni kde vyzkouset (Brno, Breclav).

        Slevu bohuzel nikde nemam…

        0 0
        • oddie  

          Jak dlouho kolo vydrží nezáleží na tom, zda je nové, ale jak rychle z něj dítě vyroste. A i když nevyroste, nemusí nové vydržet déle.

          2 0
        • virtualcop  

          Váha je u dětského kola relativně důležitý parametr – rozdíl dvou kil bude i u mírně pokročilého dítěte znát – pokud ho posadíš na stejná kola, které jedno bude mít 10, druhé 12, třetí 14kg, tak ti rychle řekne, že to nejlehčí je nejlepší :) (samozřejmě se bavíme teoreticky a kola by museli vypadal úplně stejně, jen s rodílnou váhou).

          Na druhou stranu se zase ta celková váha nemůže úplně přeceňovat u hobby dítek – ono dostat se 26–27.5" se vzduchovou vidlicí pod 12kg něco stojí, dostat se o další kilo či dokonce dvě dolu, stojí násobky či dokonce vícenásobky.

          Vceku mne furt udivuje, jak se stále tlačí výhoda 27.5" rozměru, ve smyslu kola, pro stále rostoucí dítě ve věku cca. 10–12 let, cca. 150 cm (tedy rozhodně né „poslední kolo“) – pokud nejde o opravdu „závodníka“ či extrémně zdatné dítko.

          Ta 26" stále pro tenhle věk a výšku dítěte vychází finančně i součástkově nejlépe (stále se na to dají sehnat slušné součástky, jak bazarově, tak v obchodech) a za 10–20kkč se dá postavit vcelku hodně ucházející kolo, které 95% běžných dítek bude moc dobře sloužit (než vyrostou na další potřebný rozměr).

          Řešil jsem to samé před dvěma lety (dcera v té době cca, 145cm, 10 let), koupil starší 26" za 3k, očesal na rám, ten nechal hodit do komaxitu ve fialové perleti (na přání dcery – vybírala si barvu), ověsil to ověřeným čínským karbonem (sedlovka, řídítka, doplňky), po bazarech sehnal zánovní pohon, hydrauliky, kola, vzduchovku a další součástky a dcera má pěkně vypadající a slušně osazené, bytelné a funkční kolo, ve vlastní barvě (což holky myslím ocení v tomhle věku – asi víc, než „supersoučástky“), s vahou cca. 11.5kg (kdybych chtěl gramařit, mám stále prostor to minimálně o kilogram „očesat“ (ale něco to stát bude).

          Až nadejde čas, že vyroste do další velikost, vyřeším to úplně stejně.

          Nicméně investovat hodně (a pak se ukáže, že dcera dá skoro vždy raději přednost vyhřívané sedačce v autě, nebo zastávce autobusu před barákem) je myslím zbytečné (u nás ano).

          4 0
          • K2  

            Já jsem dceři na základě 26" komponent, které se mi válely doma poskládal kolo na novém rámu 26 Maxbike (barvu si vybrala dcera) a maximální spokojenost.

            Pokud bych měl všechno kupovat nové, tak asi půjdu do 27,5 ale pokud je doma (na cyklobazaru) nějaké starší slušné kolo na 26", tak stačí koupit rám, kliky a sedlo a nový dětský závoďák je na světě :-)

            Teď už má dcera lehce přes 160 cm a dostane jetého Rockridera 27,5 – nejvyšší ALU verze s Rebou – původní cena 30, na cyklobazaru cca 20 tis – chtěl jsem skládat, ale na tuhle cenu jsem se se srovnatelnou kvalitou nebyl schopný dostat…(hodně záleží, jak se podaří koupit rám a vidle)

            2 0
            • Roman78  

              Dceri je 12 let. Rikal jsem si, meri 150, koupim kolo od 155 do 170cm a vydrzi ji dyl nez na rok nebo dva. Pak uz muze mit dospele kolo. Zalezi jak vyroste. Prijde mi ze 26 se uz moc neprodavaji a kdyz ho budu chtit jednou prodat, tak i tu 27,5 prodam snaz. Vim ze nekdo namitne ze o 5cm vetsi ram je velky, ale ja vzpominam na dobu kdy my jako maly jezdili na dospelych kolech uplne bezne jelikoz nic jineho nebylo. Dcera zkousela v prodejne Ghost Lanao prave ve velikosti S a byl ji paradne. Jen ten trojity prevodnik ve predu…

              Ale tady na foru jsem si vsiml doporuceni na kola znacky Radon. Je nekde v CR k videni? Moznost vyzkouset?

              Jak je to s objednavkou a dorucenim. Kolo prijde rozlozene v krabici nebo jiz smontovane?

              Dpoustu otazek, sle jevi se mi jako prijatelne kolo za prijatelnou cenu.

              0 0
              • K2  

                Tobě se ale lámou velikosti – velmi hrubě (záleží na konkrétním rámu):

                24" kolo=XS=13" / 125–155 cm

                S / 15–16" / do 44 cm / 150–165 cm

                M / 17–18" / do 48 cm / 160–170 cm

                L / 19–20" / do 52 cm / 170–185 cm

                Na 150–160 cm je ideální Sko

                a na 160–170 cm už Mko, které ječ u holky většinou finální velikost

                0 0
              • K2  

                Jinak se mi líbí ten Beeny

                https://www.beany.cz/…o-27-5_z224/?…

                Je s pevnou, která v kombinaci s MTB plášti stačí na většinu polních a lesních cest a nebo máš možnost si na to koupit sám kvalitní vidli a ne atrapu – jak píše Scalar.

                Kdysi se jezdilo na Crossech s pevnou, co ž je v podstatě předchůdce dnešního gravelu :-b

                1 0
                • Velomiwookie  

                  souhlas, to beany pro ni bude lepsi, schovavam si to na seznam ke koupi do budoucna :)

                  0 0
              • tompca  

                Pořád váží 13.5kg, vidlice má pružinu a pod nízkou váhou dcery bude sotva fungovat, bude vozit jen zbytečnou „mrtvou“ váhu.

                To Beany uvádějí, že váží 9.3 kg (moc tomu nevěřím, ale i kdyby vážilo 10kg), tak pro juniora v tomhle věku bude daleko ovladatelnější než ten Radon. To jestli má kolo pohon 1×12 nebo 1×9 je pro dítě a Váš způsob užití kola úplně jedno, holka ocení spíše nízkou váhu. Prostě rozdíl 3.5kg je pro dítě propastný (30% váhy kola).

                2 0
    • Roman78  

      Zkusim se zeptat jeste jinak. At mam o cem premyslet ????

      Jake nejlevnejsi kolo by tedy splnovalo me pozadavky jednoprevodniku ( uz jsem ochoten skevit z jednoho holecka na dve, ale tri jsou opravdu moc) a vami navrhovane vzduchove vidlice? Kdyz navysim rozpocet na 20.000 je to realne? Nebo koupit treba toho Radona a k nemu pak vzduchovou vidlici?

      Spoustu vyrobcu, napr. Trek nabizi jen 29 kola, i kdyz s malymi ramy. Co si myslite o teto kombinaci?

      Dekuji za vase reakce

      1 0
      • Velomiwookie  

        A co mas za problem s tim beany? Predpokladam, ze s dcerkou mimo cyklostezky nejezdite, takze tlacit za kazdou cenu vzduchovou vidli je imo uplne zbytecne. To kolo bude stejne na par let a pak bych teprve zainvestoval do poradnyho bajku s vidli, kdyz budes vedet, ze ji to bavi a vydrzi ji to

        0 0
      • Velomiwookie  

        A co mas za problem s tim beany? Predpokladam, ze s dcerkou mimo cyklostezky nejezdite, takze tlacit za kazdou cenu odpruzenou vidli je imo uplne zbytecne. To kolo bude stejne na par sezon a pak bych teprve zainvestoval do poradnyho bajku s vidli, kdyz budes vedet, ze ji to bavi a vydrzi ji to

        0 0
      • oddie  

        Podle mě spíš bazar a úprava. Nebo možná zakázková stavba.

        0 0
      • K2  

        Za mě Beany a pokud bude potřeba, tak RS Reba nebo SR Epicon z cyklobazaru (pokud bude potřeba)

        Spíš bych tam dal nějaké slušné gripy a pláště a bude to na polňačkách i pohodlné

        0 0
        • K2  

          Ještě bych doplnil, že hledáš kolo na cca 2 roky, pak bude pravděpodobně přecházet na Mko a tam bych zainvestoval více

          Ještě k té vidlici. Mám 2 kola full 150/150 a XC 29" s pevnou karbon vidlí a jezdím s tím vyjížďky s kamarádama co mají XC kola – jde to i v lese. Polňačky úplně v pohodě

          0 0
      • tompca  

        20.000 je na nové dětské kolo se vzduchovou vidlicí s váhou okolo 11.5–12.0 kg málo (25.000 a více).

        0 0
    • Zdenek.Ple  

      Já dospěl k tomu, že jsem u dětských kol vypustil odpruženou vidlici. Tím se dá dostat do segmentu kol kolem 10–11 kg, klidně v provedení městského nebo fitnes kola v ceně určitě do 15 max. 20 tis. Alespoň moje holky stejně nejezdí žádné terény, a párkrát za rok nějaký kořen zvládnou na čemkoli.

      3 0
      • K2  

        Předělal jsem klukovi 24" RockMachine z 3×7 na 1×9 a poladil tam i komponenty (řídítka, pláště, duše, kliky a tak). Nestačil jsem se divit, jak těžké věci se na dětská kola dávají (pláště 800 g, řídítka 350g, duše 250g, 3 převodník…)

        Syn mi řekl, že mu nevyhovuje ta přední levná odpružená vidle a že necítí po čem jede – tak tam šla pevná Force a odpružená se válí doma…

        0 0
    • Roman78  

      Radon s akcni cenou 700€, vidlici RockShox Judy Silver TK a s vahou 12,9kg.

      Chci znat vas nazor nez ho objednam ????

      0 0
    • Roman78  

      Dekuji za pomoc.

      Dnes objednano.

      0 0
    • Roman78  

      Tak je doma :)

      3 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.