Kolo bez vyfrézovaného středu

22 nepřečtených
  • Captainrosette

    Ahoj, před dvěma měsíci jsem si koupil svůj první bajk a teď po cca 700 km jsem začal vnímat rytimcké křupání ve středu (HT2). Tak jsem soundal kliky i misky (vyteklo trochu vody). Sundal jsem těsnění a levý ložisko bylo vydrbaný a točilo se jen silou. Tak sem sjel do krámu pro novou lepší osu a doma koukám že střed není ofrézovanej, je na něm z boku barva.

    Tak se chci zeptat jestli to vadí, protože když brouzdám po netu tak to má každej ofrézovaný. Kdyby vadilo tak jestli by to bylo na reklamaci.

    Díky moc

    0 0
    • Smazaný účet  

      Zafrézovat, vyvrtat zespodu díru…

      0 0
    • Extremist  

      U HT2 by to nemuselo extra vadit, ale mely by byt ty boky jakz takz rovne. Pokud ti to vadi, nechej si to nekde liznout. Ale na reklamaci to asi nebude.

      0 0
      • Vilém  

        Kdyz u HT2 by to nemuselo vadit, tak to by me zajimalo, kde by to teba vadit muselo?

        0 0
      • Captainrosette  

        No mně osobně to je u zardele.. :D Jen jestli to nemůže zapříčinit dřívější opotřebování ale tak zatím to asi nechám a kdyby se tá nová osa ochodila zase brzo tak pak až.

        0 0
    • jecnak  

      U zadneho z kol jsem boky stredoveho domecku zafrezovane nemel a nicemu to nevadilo. Co ale vadi je, ze nema kam odtekat voda. Tj jak uz nekdo vyse radil vyvrtej do stredoveho domku zespodu diru, at ma voda kam odtekat.

      0 0
      • Extremist  

        Presne tak, tam jde hlavne o to, aby byly v ose zavity. To frezovani ma vyznam hlavne u hlavovky, u stredu uz asi tolik ne. Tu diru urcite vyvrtat. Bez diry ani ranu.

        0 0
        • jecnak  

          Urcity vyznam to ma, protoze ty bocni plochy muzou byt krive uriznute a pak pri dotazeni misek HTII stredu se tam nejak setinka nesouososti vytvori. Jak ale rikam nikdy mi to zadne problemy nedelalo, spis je problem v absenci odvodnovaci diry. Pokud bych si kolo stavel a vystruznik mel, tak bych samozrejme plochy upravil.

          0 0
    • noviisek  

      na reklamaci to není, protože nikde ti negarantujou švýcarskou preciznost výrobků ;)

      0 0
    • Stancek  

      Slusnej obchodnik namontuje novej stred na reklamacku, vyvrta diru a fertig.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Řeším renovaci starších kol na ocelovém rámu. Dosedací plochy středu jsou potaženy barvou, původně byly použity kliky se čtyřhran osou. Je vůbec vhodné takový starší střed frézovat pro použití klik s integrovanou osou? Netrpí pak ocelový rám v takto exponovaném místě korozí?

      0 0
      • novas752  

        Polud si nejseš jostej že je to skutečně rovný a kolmý k ose tak se to musí. Jinak to oddělává ložiska.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nemusí, další variantou je opětovné použití klik s Octalink nebo čtyřhran středem. U trekreačního trekového kola je typ osy jedno.

          On ten výběr klik pro tyto kola je obecně zatížen kompromisy. Aktuální modely Shimano klik pro čtyřhran nebo Octalink typu FC-T3010 nebo FC-T4010 mají docela široký Q-factor 187mm. Část modelů ostatních výrobců nelze sehnat ve velikosti 170mm (Sunrace). Nejlepší zpracování v ceně okolo 1000CZK mají Deore FC-M5100–1, jenže ty vyžadují frézování středu, kvůli externím ložiskům (nutno předat servisu) a mají chainline 52mm.

          0 0
          • Tomcat  

            Provedení uchycení klik tedy čtyřhran, tisícihran a tak dál. Vůbec není určujícím proto jak jsou tam uchyceny ty ložiska. A jestli v případě, že není zafrézováno to je namáhané mimo osu.

            Saamozřejmě že když použijete střed kde ložiska jsou součástí jedné konstrukční sestavy. Válce a misky pouze ten válec drží ve středu. Tak tenhle ten problém se nebude projevovat tak jako když samostatná miska drží ložisko nebo ložiska. Ale i tak se můžeme zafrézovaný střed povolovat.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Střed fungoval roky bez problémů. Závit je tady naprosto v pořádku a problém může vzniknout pouze u dosedacích hran, kde je skutečně kvalitně provedena povrchová úprava barvou. V době výroby rámu se kliky s integrovanou osou a středy s externími ložisky snad ani nevyráběly, standardem byl čtyřhran a Octalink byl novinka.

              0 0
              • Tomcat  

                jestli tam dáte integrovaný tak střed tak to bude OK.

                Slovo integrovaný není od toho , že ložiska jsou integrovaná dovnitř do rámu, ale v tom že ložiska jsou integrovaná v nosném pouzdře, které drží misky v rámu. To jestli jsou ložiska strčený dovnitř středový trubky nebo i čouhají ven s tím nesouvisí. Stejně s tím nesouvisí jestli osa končí čtyřhranem tisícihranem, nebo je klidně na klínek, jsou i ještě i jiné věci.

                Problém je pokud osa ložiska a misky netvoří jeden pevný montážní celek a tím třeba ten plastový váleček není. Pravá a levá miska je samostatně s ložiskama. Tak už případná špatná souosost(ne zafrézování) vám může dělat problém.

                jinak to zafrézování taky řeší to že některé středy mají tendenci se povolovat.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Já to chápu. Z pohledu vintage rámu už mi proto přijde bezpečnější varianta použití integrovaného středu.

                  0 0
            • novas752  

              No minimálně zafrézování levé strany u octalinku a čzyřhranu nemá žádný vliv – nic se tam neoprírá. Zatimco u středů pro dutou osu se tam miska opirá. Takže to co fungovalo bez problému s jednim nemusí být automaticky ok pro druhé.

              3 0
    • Smazaný účet  

      Frezuju kazdej ram.

      0 0
    • va-bo  

      Ja taky frezuju, nic se tim nepokazi. Prace na 5 minut.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.