Jízda na kole po operaci bederní páteře

28 nepřečtených
  • xxjchxx

    Ahoj, mám 7 týdnů po operaci LS páteře a výměny ploténky. Minulý 6-tý týden po o, jsem začal opět jezdit na kole, zatím nenáročně po silnici. Byl jsem 7×, každá vyjížďka cca 37 km. A při posledních dvou mě začaly brnět chodidla na obou nohou a dlaně taky. Brnění chodidel zůstává i v klidu po jízdě. Máte s tím někdo zkušenost? Není to nic dramatického co by se nedalo přežít, ale je to nepříjemný.

    0 0
    • Georrge  

      Minulý týden jsi začal a už máš 7 jízd s celkovým nájezdem 260km? Nechce to ze začátku po operaci trochu pozvolněji? :)

      1 0
    • krabica  

      Nemám s operací zkušenost, ale léčím výhřez ploténky a fyzio mi kolo zakázala, dokud pořádně neposílím svalstvo o kolo páteře, protože při cyklistice se zkracují stehenní svaly a napětí se přes zadek přenáší na zádové svaly a plotýnky tak dostávají kouř. Být tebou, tak bych se na kolo tuto sezonu vyprd a místo toho začal cvičit třeba SM System pod vedením cvičitele, ať dáš záda do kupy. Předpokládám, že operace ti posílení zad nazářídila…

      6 0
    • Jáchym 1  

      Nejsem lékař,ale souhlasí s ostatními,že by jsi to měl vzít momaloučku polehoucku.

      Hlavní slovo by měl mít Tvůj ošetřující lékař.

      0 0
    • xxjchxx  

      Díky za reakce. Mě nebolí záda, ale mrtví chodidla. Jezdím po silnici, lehce volně.

      0 0
      • onuce  

        Správně, rehabilitace hrou. Ze svojí zkušenosti bych však doporučil handbike. Jelikož je na něm pohyb stejný jako na veslici, ohromně se posilují právě… Neznám odborný výraz, prostě svíčková.

        0 2
        • Mustafa  

          Vypadá to, že nejzlomyslnější úd prozřetelnosti Ti nadehnal padavana. Podobně si před lety začínal svou kariéru víceméně invalidy, ne?

          0 0
          • onuce  

            Musel jsem si vygooglit výraz padavan. Padawan – učedník.

            Děkuji za obohacení.

            0 0
      • krabica  

        Vždyť to je to co píšu, stažené zádové svaly ti utlačují nervy z páteře… Chce to posílit zádové svaly a core, aby k tomu nedocházelo…

        1 0
      • allrose  

        Jasně bych řekl,že ti tělo naznačuje,že ho přetěžuješ,dej si pauzu,nech odeznít a pak zmenši intenzitu..je to jeden z příznaků (brnění),kdy mi řekli, abych nemeškal a navštívil ambulanci nemocnice,kde mě operovali..

        Jsem 10týdnů po operaci ploténky (každý týden je znát),na kterou jsem „čekal“ 5 měsíců od prvních příznaků,kdy jsem nemohl sedět,stát,jen chodit po rovině do 500m a ležet ,ztratil přes 5kg svalové hmoty..

        Na kolo už smím,pouze silnice,ale ještě jsem to ani nezkoušel,vím že nejsem ok,návrat do lesa (trail/enduro) nejdříve po 5 měsících..asi tak

        0 0
        • xxjchxx  

          Možná ano, dám si chvíli pauzu. Můžu říct, že mě záda v bederní páteři nebolí, naopak mě bolí v krční oblasti, což předpokládám je z toho ležení po operaci, kdy jsem mohl buď ležet a nebo stát. O tom kolik mi ubylo za ten rok svalů, než sem šel pod nůž, lepší nemluvit. Já už prostě potřeboval začít něco dělat a rozhodně se cítím líp než před 3-mi týdny. I s tím lehkým brněním, které doufám odezní.

          0 0
          • Breakpain  

            No, to co popisujes je vcelku normalni.

            Spis by ses mel dat do kupy fyzicky – plavani, rehabilitacni posilovani a pak na kolo…

            Ja teda extra kvuli kolu cvicim, abych nebyl pokrivenej.

            Po zraneni vzdycky nejdriv začnu viz vyse, nez nabehnu zase zpet na jezdeni.

            Moje rada, na kolo se vyprdni a delej chvili neco, co disbalance resi, neprohlubuje ;).

            2 0
      • sodek  

        Mrtvění chodidel a rukou může jít přes záda/páteř, která momentálně nemáš v nejlepší kondici. I volná jízda ti s páteří hází. To na fóru asi nevyřešíš.

        1 0
    • Milonak  

      Ahoj, sám jsem měl s ploténkami problémy, kamarád je po 3 operacích a kolo je povoleno až po delší době – viz odkaz https://www.fyzam.cz/…ove-plotenky – viz:

      FÁZE IV – UDRŽOVACÍ FÁZE | OD 12. TÝDNE DO KONCE ŽIVOTA

      Sportovní aktivity mohou začít v případě, že se pacientovi podařilo dosáhnout dostatečné stability a flexibility páteře. při nekomplikovaném pooperačním průběhu jízdu na kole v upravené poloze (u běžných rekreačních cyklistů doporučujeme nejdříve v odstupu 3 měsíců od operace)

      0 0
    • Enron  

      Ono záleží co ti dělali, resp jak. Já bych to konzultoval s operatérem. Jak praví ostatní – přijde mi to docela brzo. Nějakou rehabku máš?

      0 0
      • xxjchxx  

        Za operatérem jdu v půlce srpna, a na rehabce mi doktorka řekla, že bych to neměl přehánět, pouze opatrně a pokud začne něco bolet, tak hned přestat.

        0 0
        • MichalOld  

          Já bych teda s ježděním rozhodně počkal do stavu, kdy bych si byl jistý, že je to opravdu ok. Copak normální jízda, ale co kdyby sis třeba ustlal? Nestojí to za to, poslouchej tělo. Když budeš zdrženlivý, tak se ti to 100× vrátí ve zbytku života.

          0 0
        • hmm  

          Operatér je placen od počtu operací. A lékařka na rehabilitaci je jak věštění z koule. Neměl přehánět znamená 10km jednou za 14dní v místech kde nehrozí pád a je možný odvoz apod. Ne jezdit každý den místo 200km pouze 50km. Ale ukažme si situaci. Jsi na kole 20km od domu mimo město. Rodina v práci. a ty ucítíš prudkou bolest. co uděláš? dojedeš domů na kole či dojdeš pěšky? Jde ti o kvalitu života na 50let rozmysli se pořádně! Ha jsi vprde.i že :-)

          0 3
    • hmm  

      Rok po operaci dochází ke srůstům tato doba je nejdůležitější a je třeba se opravdu šetřit a kolo to rozhodně není šetření. Záda dostávají rány jako prase. Jsi na nejlepší cestě být do smrti s bolestmi jako kráva a dalším shoršením.

      0 0
      • Mikikuba  

        Přesně trošku se mi vybavil Onuce…Přesně jak říkáš naslouchat tělu. A vím co říkám mám za sebou operaci pohybového ústrojí 6. Je to těžké ale jiná cesta není.

        1 0
        • hmm  

          Tělu naslouchat moc nejde, rešíme věci až nezabírá brufen což má fatální následky při náběhu na výhřez. Jenže lékař není placen od počtu lidí co jsou zdraví a je jedno kdo to z toho ancáblu je, pro všechny jsme zákazníci co jim nosí peníze. Zachránil jsem 100ky lidí zadarmo že jsem jim řekl to co vám lékař neřekne. Záda jsou velmi podceňovaná, často se srovnávají s operacemi končetin. Přitom opravdu nikdo neví jak skončíte ani já ani ten co vás kompletně vyšetří.

          0 3
          • Mikikuba  

            Věř že o tom vím dost. A vím proč píšu co píšu. Včetně zad. A právě naslouchání tělu je to co lidi neumí a co je nejdůležitější.

            1 0
        • TK75  

          Ono to opravdu asi chce…naslouchat, i když se nám chce šlapat :-)

          Já jsem teď jezdil hodně, a dopracoval jsem se k takové únavě že nemůžu nic…jen ležet na gauči.Ted jsem vyjel s grevlem že už to půjde a ujel jsem asi 7 km a byl jsem rád že dojedu zpatky domu

          Dnes krásných cca 14 km :-D rychlostí co noha nohu ztěžka mine

          0 0
          • hmm  

            Dnešek byl nějaký náročný i pro mě. Plotna zase tlačí na nerv tak jsem to dnes taky významně zkrátil a ležím

            0 0
          • sodek  

            Mám výhřez dvou plotének ale nemám za sebou operaci. Na kole moc v poslední době nejezdím, na druhou stranu turistickým tempem můžu dát do 40km. Svým tempem, rozhodně se nikoho nesnažím dojet, předjet. Taky záleží na terénu a v každém případě nemůžu moc zabírat, když jedu do kopce. Pěší turistika mi zatím jde, 15/18/20 km dokážu dát ale spíš se držím dávek do 12 km, zejména když se jedná o vícedenní akci. Určitě mi nedělá dobře dlouhodobé stání bez dalšího pohybu a změny polohy. V tomhle křehkém příměří se svými zády jsem přes 10 let a snažím se, aby to tak vydrželo pro běžný život co nejdéle.

            U sebe mám vypozorováno, že problém zpravidla nenastane okamžitě, ale až s nějakým zpožděním, klidně i po několika dnech. Ať už je to z kola, nebo z toho, že něco blbě zvednu, prochladím se, nebo se nějak blbě pohnu, nebo jen přetáhnu. Většinou se mi podaří situaci do pár dnů zase nějakým cvičením a klidovějším režimem stabilizovat. Taky se ale stalo, že jsem měl třeba půl roku peklo. Moc mi nejdou také ty chlapské práce kolem bytu/chaty, jako sem tam přesekat nějakou elektřinu, štípat dřevo a tak, to už je v rámci věcí, které mi spíš škodí. Nicméně úplně se jim vyhnout nejde.

            Docela by mě zajímaly aktuální výsledky posunu plotének, abych to srovnal s původním nálezem. Což dneska nějak asi nejde jen tak přesvědčit doktora, že bych chtěl kontrolní vyšetření i když mi akutně nic není.

            Myslím si, že to má každý individuální takové to kdy, co jak proč a k tomu rozumné a pravidelné cvičení se vyplatí.

            0 0
    • xxjchxx  

      Ve čtvrtek jsem byl u operatéra a ten mi jednoznačně kolo schválil, akorát mám být opatrný v terénu a drncavější úseky jezdit ve stoje. Na kilometrech jsem též zkrácen nebyl, obratle jsou sešroubovány titanovými šrouby a něco by to mělo vydržet. Plně zhojené to bude 12 měsíců od operace. Takže paráda, nemám se vzdávat věcí, které mám rád. Nedoporučil mi hopsavé sporty jako volejbal, basketbal, fotbal a nic co se hraje na tvrdé podložce a jsou tam náhlé změny směru pohybu a nebezpečí pádu. Samozřejmě posilovat střed těla.

      0 0
      • xtonda  

        Kup si odpruženou sedlovku.

        0 0
      • k3vi  

        No to je zasadni informace o sroubech, kterou jsi vynechal. Ja mam sesroubovanou hrudni pater pres 5 obratlu a 4 byly zlomene. Kolo rotoped jsem jezdil lehce snad uz 3–4 tydny po operaci. Venku 7 tydny po, zadne velke drncani (brezen). Ted mam pres 3k kilometru a porad se to zlepsuje, bez kola bych byl uplne marnej a jako rehabilitace je to super. Ale mtb uz moc nejezdim, radsi silnici a pekny asfalt. Ze zacatku jen hodku a postupne natahovat, ted uz je to casove bez omezenj a boli me vic jine veci po 5h nez zada.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.