• Cavendish

    Ahoj,chci se zeptat jakou délku hůlek na běžky,na klasický styl, by jste mě doporučili při mé výšce 176cm?Mám doma starší 160cm,ale ty mě přijdou moc vélké.

    0 0
    • geminus  

      No 2–3 cisla pres ramena (bez bot:). Ja mam 187 a mam hulky 160 na klasiku.

      0 0
      • Cavendish  

        No vhladem k tomu že je mám v úrovni očí to asi nebude to pravé,takže spíš něco okolo 150cm co?

        0 0
      • hawrda  

        160 na tvojí výšku je zoufale málo.Já mám na klasiku 170 a měřím 182.Je třeba vzít v úvahu,že jedeš i soupaž,zabruslíš a pak ty krátký hůlky jsou na píču.Za mě alespoň 175.

        0 0
        • hawrda  

          Tak a teď jsem to celé zblbnul-tedy ty 175 pro geminuse a u cavendise by ta délka měla být v cajku:).

          0 0
        • zzabak  

          Sorry, ale to je uplna volovina. Oklasice pisu nize, o skate to plati take a tam cca plati, vyska cloveka*0,9. Zase plati to ze dost lidi ma hole az do nebe a na bezkach plapola.. malo lidi ma tolik sily aby mohlo mit dlouhe hola jak uvadis, nehelede na to, ze kdyz prijde prdak velmi spatne se jede frekvence. To nemluvim tom kdy clovek s takto dlouhymi holemi jede jedna-jedna, mam na to prirovnanni plave prsa ve stoje (ruce pred sebe naprahuje co to jde aby vubec tak dlouhe hole zapichnul v rozumne vysce). Pri takto dlouhych holich nejde dostatecne efektivne vyuzit sila…

          Nechci vybudit zadny flame, ale tohle muzim pro bjektivnost napsat.

          0 0
        • Nikovlas  

          170 jsou na tebe moc dlouhý i na skate, takže pobavils :-)

          Když bych kupoval hůlky na klasiku, tak dlouhý akorát na klasiku, protože bruslení na lyžích se stoupákem je stejně o ničem, takže je nesmysl tomu přizpůsobovat délku holí.

          0 0
        • geminus  

          Sprostej seš a ještě se oháníš dlouhejma hůlkama, s Tebou na kolo nejdu.

          0 0
    • zzabak  

      cca +/- plati, ze na klasiku tvoje vyska*0,85. hul by mela sahat nekam jamce ramene (do vysky rameniho kloubu). Naprosta vetsina lidi ma pri klasice dlouhe hole, pak to rvou v predklonu rukama.. takze zkus si hole 150–152cmmax a uvidus ten rozdil. Telo mas pri jizde rovne, jedes podstatne vic nohama a lepe chytnes techniku…

      0 0
      • hawrda  

        No asi je to jako se vším,vyzkoušet a pak vzít co sedí.Já jsem prostě časem musel koupit delší,tedy asi o 5cm na dnešních 168cm.S těmi kratšími to samo šlo ,ale při bruslení a soupaži to nebylo ono.

        0 0
    • Nikovlas  

      Na klasiku 0,85× výška postavy, na skate 0,9×.

      0 0
      • hawrda  

        No asi to neumím vysvětlit.Jezdím na běžkách od 5let do teď a už to mám pro sebe tak nějak srovnaný.Protože jsem těžkej tak jezdím jen klasiku a bruslím semo támo na chvíli pro změnu rytmu.Určitě jsou obecná doporučení lyží,hůlek i bot pro různé styly podobně jako v jiných sportech.Stejně si to nakonec musí každej ošahat sám.

        0 0
        • Nikovlas  

          Jestli jsi člověk, máš 2 nohy, 2 ruce a ani jedním se od běžných lidí nelišíš délkově asi o 50%, tak máš prostě moc dlouhý hůlky – možná máš špatnou techniku a proto ti vyhovujou delší hůlky, jejichž používání ten problém ještě více prohlubuje… nevím – neviděl jsem tě.

          0 0
          • hawrda  

            Možná tady je něco vidět,nemám určitě žádnou super techniku ale mám kumbál za léta plný různě dlouhých hůlek(a lyží) a ty 168 sedí nejlépe.

            0 0
            • Nikovlas  

              Z fotky, kde stojíš, toho tolik vidět není :-)

              Při klasice při střídáku bys měl hůlku píchat do sněhu takřka svisle. Dlouhé hůlky vedou k tomu, že člověk zapichuje hůlky moc vzadu nebo musí hrozně zvedat paže.

              0 0
              • hawrda  

                No ono pokud se trefíš do mázy tak by ti hůlky měly zbejt jen na odstrkování z kopce:).

                0 0
                • hawrda  

                  U mě to bude vzhledm k ne uplně vyhraněnému stylu(přes to převládá klasika) o kompromisu mezi klasikou a skejtem,což je asi u řekněme rychlejšího turisty v pořádku a mě to tak sedí.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Já mám 180 cm a zkoušel jsem si na skate 170 hůlky a je to taky moc dlouhý – při výjezdu prudšího kopce to úplně rve ty svaly na zádech, protože musím zvedat ruce asi kilometr vysoko. Ale s dlouhými hůlkami bruslí spousta lidí – vede to ale dost často k tomu, že jim to tlačí těžiště dozadu a jedou zaklonění nebo v tom seděj. A „jedna jedna“ se s dlouhýma hůlkama taky nejezdí moc dobře, ale do u turistického pojetí nemá smysl řešit.

                    Já reagoval hlavně proto, že je absurdní radit někomu při výběru takovýhle extrém, který je pro sportovní jízdu prakticky nepoužitelný. Jinak je mi to v podstatě putna a jestli ti to vyhovuje, tak s tím tak jezdi, nicméně pokud máš ambice na vylepšování techniky, tak bych doporučoval zkrácení.

                    0 0
                • Nikovlas  

                  Pokud na chodíš na běžkách, tak jo, pokud běháš na běžkách, tak ne.

                  0 0
                  • hawrda  

                    Na běžkách opravdu běhám a myslím,ře vzhledem k věku docela svižně.Lyžuju zhruba těch 40let,což ovšem neznamená že to dělám úplně správně.Teď jsem si schválně změřil hůlky abych měl jistotu-staré 160 nevyhovova­ly/nové cca 3roky 168 perfekt.

                    Možná je asi třeba vzít do úvahy také délku paží,nohou,styl jízdy a ostatní parametry.Tady se ovšem dostáváme opět k tomo,že každý jedinec to bude mít trochu jinak a prostě si to musí vyzkoušet.

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Tahle diskuze absolutně nemá smysl. Rozdíl v proporcích jedince může dělat rozdíl ±3cm. Ty máš na klasiku o 13 cm delší hůlky, než doporučuje základní empirický vzorec. To není rozdílnou délkou rukou. PROSTĚ JSOU MOC DLOUHÝ. Není možné, abys s těma hůlkama jel rozumnou technikou střídák – prostě to není možný. Koukni se na to video níž. Jsi důkazem toho, že se to musí vyzkoušet a člověk u toho musí být viděn někým, kdo ví, jak to má vypadat.

                      0 0
                      • hawrda  

                        Vzorce jsoun na nic,důležitá je žízeň.Jo možná,že mám o něco delší hůlky na klasiku,ale jak jsem psal-v momentě kdy chci kousek bruslit nebo jet soupaž, ideální příklad mírné dlouhé(nebo nějaké) klesání,tak jsou ty kratší hůlky na hovno.Proto tedy volím uvedenou délku.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          A nebo jsou vzorce ok a je nahovno technika :-)

                          Já teda cizím lidem vždycky doporučuju co říkaj tabulky…

                          0 0
                          • hawrda  

                            Třeba tabulka tlaků na rebě:)

                            0 0
                            • mr.antik  

                              tak né všechny tabulky jsou správné, že…

                              ale neviděl jsem nikdy člověka s dlouhýma hůlkama, že byl jel hezky

                              0 0
                              • hawrda  

                                No a já zase s krátkejma.Stav se zítra na Jizerce,můžeme to zhodnotit na místě:).

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Už to začíná bejt fakt sranda :-D Dokonce už mám i pocit, že vůbec netušíš, jak vypadá správná technika, když jsi neviděl nikoho s krátkejma hůlkama (což jsou patrně všichni, protože tak absurdně dlouhý hůlky na klasiku nikdo nevozí) jet dobře techniku.

                                  0 0
                                • mr.antik  

                                  Já už na klasiku nemám výbavu :-)

                                  A co na to třeba Lukáš Bauer: „Ahoj, při mé výšce 181 cm používám tyto délky holí: klasika 152,5cm a skate 160cm. Nejčastějším rozdílem mezi klasikou a bruslením je 10cm. Určitě je vždy lepší mít hole o trošku kratší než o trošku delší . Při přehnaně dlouhých holí je problémem jak technika běhu tak zejména horší využití síly rukou“.

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Pche – kdyby Lukáš při klasice občas zasoupažil nebo zabruslil, určitě by si vzal aspoň 165cm hole!

                                    0 0
                                  • ELx  

                                    Přesně tak, mám 178cm klasika 150cm skate 160cm. Akorát na soupažový laufy( Vasák, Marcial.) mám 155cm. Dlouhý hůlky jsou zhovadilost z prvopočátků bruslení(viz Gunde Svan)

                                    0 0
                        • Nikovlas  

                          Vzorce jsou nanic? Jasně – lepší je úplně cizímu člověku suverénně poradit na základě své deformované představy, kterou s tebou shodou okolností nesdílí žádný běžkařský trenér ani zkušený závodník ani literatura!

                          0 0
                          • hawrda  

                            Hele nechci se hádat a každou rozumnou diskuzi beru jako přínost a možnost k zamyšlení.Mys­lím,že to tak může chápat i zakladatel vlákna.Nemůžu za to,že pro můj styl nebo nestyl mi vyhovují ty nejdelší hůlky ze tří možných,které mám v současnosti doma a které jsem v průběhu posledních let používal.

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              „160 na tvojí výšku je zoufale málo.Já mám na klasiku 170 a měřím 182.Je třeba vzít v úvahu,že jedeš i soupaž,zabruslíš a pak ty krátký hůlky jsou na píču.Za mě alespoň 175.“

                              Jak vůbec můžeš něco takového napsat, když o tom vůbec nic nevíš? Ty nemáš o něco delší hůlky – máš je naprosto absurdně megadlouhý. Takže už, prosím, nikomu neraď, jak dlouhý hůlky si má pořídit. Taková rada nemůže mít nikdy kladný přínos.

                              Tahle diskuze evidentně nebyla přínosná vůbec pro nikoho, protože se týká jenom vyvracení a obhajování absolutního nesmyslu a jediný, kdo si z toho mohl něco odnést – ty – si toho evidentně moc neodnesl.

                              0 0
                • mr.antik  

                  pokud se trefíš do mázy, tak odjedeš na soupaži skoro všechno kromě sjezdů a nejprudších kopců

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Pokud vesluješ :-) No upřímě – ne moc lidí dokáže odjet například Jizerskou soupaží – byť ve vymrzlý stopě.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      všechno určitě ně, ale určitě většinu trati

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Tak to jo, no.

                        0 0
                      • McBlacky  

                        za předpokladu, že najedeš za zimu tak 2000km a v létě chodíš do posilovny nebo jinak makáš na ruce (lezení třeba) tak ano. Jinak ti upadnou ruce než dojedeš na Jizerku.

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Když pojedeš soupaží roviny a skopce, tak je to většina trati :-) To dám i já a letos mám cca 200 km :-D Ale trochu dělám i jiné sporty.

                          0 0
              • Nikovlas  

                Teď jsem v rychlosti našel nějaký video na youtube – pokud umíš anglicky, myslím, že se z toho můžeš dozvědět spoustu užitečných informací o technice. Nicméně především jsem to posílal, jelikož je tam vidět ta práce paží – 1:39 je zpomalený záběr na lyžaře – je tam pěkně vidět souhra paží a nohou, mírný předklon a i úhel, pod jakým se hůlky zapichují do sněhu.

                0 0
    • d  

      Pokud se týká klasiky:

      Všemi tady v dobrém úmyslu předkládané centimetry a koeficienty typu 0.9× jsou ti prakticky na hovno. Prostě stoupni na běžky, výška by měla být zhruba na úrovni ramene. Čím výš půjdeš, tím větší bude záhul na ramena při střídáku, kór když budeš potřebovat podporu, pokud ti budou smekat lyže. Pokud půjdeš moc nízko, blbě se ti pojede soupaž.

      Chce to experimentovat s různými délkami, proto je vhodné ze začátku koupit nějaké měkké mrdky za dvě stovky a až si budeš jistější, jít do dražších.

      0 0
      • Nikovlas  

        Vzhledem k tomu, že poměr výšky ramenních jamek k výšce postavy se u různých lidí zase tolik neliší, pak jsou ty koeficienty asi stejně na hovno, jako tvoje doporučení s rameny. Výhoda koeficientů je, že člověk kvůli hůlkám za 200 nemusí jezdit do kameňáku a zkoušet si to ve stoje na běžkách.

        0 0
    • Neunzikger  

      Na 176 cm tělesné výšky cca 150 cm. Dlouhé hole by ti zdeformovaly techniku – posunuly koordinaci odpichu s odrazem. Na holích by ses přitahoval a chybělo by odtlačení. Pokud máš kondici jak ruská ekipa

      http://www.youtube.com/watch…

      možná bys ujezdil i 151 cm ;-) Na druhou stranu s dlouhými holemi při klasice se naučíš dobře hajlovat.

      0 0
    • Cavendish  

      Dnes si jdu půjčit od známých pár hůlek.Sehnal jsem 148,150,155 tak uvidíme,které by budou sedět.

      0 0
      • Nikovlas  

        Problém ale může být, že jestli nemáš moc představu, jak jet správně technicky, nemusíš vůbec poznat, jaká délka je správná. Hawrda si to vyzkoušel a postupně se při svých 182cm dostal na délku 168cm – to je důkaz toho, že když si začátečník nebo prostě člověk, kdo techniku neřeší, vyzkouší různé délky bez asistence někoho zkušeného, tak je to úplně k ničemu.

        0 0
    • pidan  

      Ahoj.I kdyz tu prectes urcite vic nazoru a rad,je to celkem jednoduche.Na klasiku konce hulek tak do vise ramen a na skejt zhruba pod spicku nosu.Vzdy je lepsi o 1–2cm delsi nez kratsi.Pro predstavu ja mam 175 a hole na kl. mam 150 a na sk. 160cm.Kdyby jsi chtel profesionalni posveceni,tak si zadej Nyc-sport Liberec a tam ti to nekdejsi zavodnik a majitel potvrdi.Jinak pokud ti stacej hole obycejnejsi ne zavodni,necham ti lehke Fischerky za 300,– dl.150cm.(stali 500,– a mel jsem je 2×).

      0 0
    • Růža17  

      Měřím 174 a hůlky na klasiku 155, kratší bych nechtěl kvůli soupaži a delší se zase zbytečně pletou. Dá se s nima i v pohodě odbruslit i když na to mam 160ky.

      0 0
    • Nikovlas  

      Já teda, abych tu prozradil i svůj setup:

      Měřím 180 cm. Na bruslení jsem si koupil hůlky 162, který jsou ale ve skutečnosti 160 – už plánuju nákup o pár cm. delších, ale ne, že by to s těmahle nešlo. Na klasiku jsou vyloženě moc dlouhý a rukama kvůli tomu nestíhám. Na soupaž jsou skutečně v podstatě ideální, ale ten rozdíl v efektivitě střídáku s delšíma hůlkama je mnohem větší, než rozdíl u soupaže s kratšíma – prostě pokud člověk míří do normálních hor na delší trasu, tak je nesmysl podřizovat délku soupaži, když pojede 30% času střídák. Až budu mít delší hůlky na skate, tyhle zkrátím asi na 155 nebo trošku míň.

      0 0
    • krokus  

      Potřebuju si zkrátit hole na skate. Správná délka by se, pokud vím, měla určit tímto vzorcem: výška postavy * 0,9. Jak se ale určí délka holí? Někde se uvádí, že je to od hrotu po vrch madla, jinde se píše od hrotu po místo, kde z madla vychází poutko. Rozdíl je cca 3 cm! Jak to tedy je?

      0 0
      • krokus  

        Čekám na radu jako na smilování – potřeboval bych to říznout ještě dnes:-)

        0 0
        • Maadaf  

          Kolik meris?

          0 0
          • krokus  

            169 cm.

            0 0
            • Maadaf  

              Sorry, to byla zbytecma otazka, prehlidnul jsem, ze koeficient znas. Obecne se to pocita na vrch madla, pokud si nejsi jist, zakrat to na kde z madla vychazi poutko. A kdyz se to bude zdat moc, zariznes to jeste jednou.

              0 0
      • Nikovlas  

        Od hrotu po „kořen“ poutek, nicméně výrobci to zpravidla udávají po vrchol madel :-/

        0 0
        • krokus  

          Co je „kořen“ poutek? Poutko vychází z madla vepředu a vzadu.

          0 0
          • Nikovlas  

            Co z toho je pro tebe asi důležité? Kde vychází vpředu ten volný konec a nebo kde vychází vzadu to samotné poutko, které máš naměřené akorát na ruku? :-)

            0 0
    • roman 3D  

      mám 174,5cm a hůlky na klasiku 155 cm, 150 byly krátký a 160 už moc dlouhý

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.