• pee.tr

    Ahoj,

    před mým dotazem zmíním, že je mi jasno, že bych měl věc řešit asi jinde, ale zkusím, zda někdo nemá podobnou zkušenost. Od dětství mám ploché nohy a chodím s chodidly do V, pravou nohou více. Dokonce mi přijde, jestli se to poslední roky ještě nezvýraznilo. Při jízdě na kole pak pata občas štrejchne zadní stavbu. Není to nic hrozného, jezdím s tím roky, akorát na od loňska novém MTB 29 (mém prvním) jsem to zaznamenal lehce výrazněji. Pokud bych se snažil mít chodidlo rovnoběžně s kolem, zase mi pak směřuje koleno dovnitř. Ze zdravotního hlediska jsem s tím potíže na kole nikdy neměl, snad jednou mě chytlo koleno resp. nějaká šlacha či co z jeho vnějšku při náročnějším závodě, ale to nemuselo mít souvislost. Každopádně se chci zeptat, jestli lze nějakým cvičením nohu „rovnat“, nebo to ve svých 45 raději nemám řešit a jezdit. :-) Nájezd mám kolem 7 tisíc km ročně. Děkuji.

    1 0
    • novas752  

      Fyzioterapeut, případně řešit nějaký nastavení posedu – vložky do bot apod.

      2 0
    • MTBIKER doporučuje

    • krabica  

      Koupit kliky a/nebo pedály s větším Q faktorem, případně podložky/prodlou­žení osy pedálů.

      0 1
      • pee.tr  

        Tím bych možná odstranil následek (brnkání o zadní stavbu), ale ne příčinu.Naopak si myslím, že bych tímto řešením měl tendenci nohu točit patou dovnitř ještě víc. O jiných vložkách do bot, než jsou ty originál, jsem uvažoval i z jiných důvodů. Zkusím. Děkuji.

        1 0
    • Florenc  

      S nohama jsem na tom prakticky stejně a bylo mi vysvětleno, že šlacha na vnější straně je typický důsledek té snahy mít nohu rovně, tedy tlačit patu ven. Z hlediska kinematiky si samozřejmě máš nohu(y) srovnat tak, aby klika-kotník-koleno-kyčel běhalo v rovině rovnoběžné s kolem. Podle fyzio je snaha rovnat si nohu OK – soudnýho pacienta zastaví velká bolest a v rámci přijatelných malých bolestí se třeba posune žádaným směrem. Pravé koleno mi vždy lítalo do stran, ale po přechodu z klipsen na SPD letos se dobře zpevnilo (dokonce na symetrické pozici k levému) a o té šlaše už ani nevím. Takže si zkus třeba ještě vyladit natočení a stanovou pozici kufrů?

      0 0
      • pee.tr  

        Co se SPD týče (to jsem ani neuvedl, že na nich jezdím), mám je hodně volné. Jednak jsem si je tak nastavil kdysi, když jsem se na nich učil, a zároveň se mi během let asi udělaly takové vůle, že už to ani nejde dotáhnout, aby se mi noha nehýbala. Na druhém kole to drží lépe. Budu muset koupit nové. Je prostě fakt, že jen jezdím a tyhle věci flákám a ono se mi to pak vrací… Děkuji.

        0 0
    • KoumakCloumak  

      Nemohu si pomoci, ale nemáš-li patřičné znalosti o své fyziologii a nejsi-li, tedy dle tvého popisu, dlouhodobě schopen s tímto nic udělat, tak jedině odborná pomoc od fyzioterapeutického pracovníka a společná práce na situaci. Z tohohle se evidentně sám nevyléčíš.

      Vídám spousty lidí na kole, jak špatně seděj, evidentně aby si někde „ulevili“, nebo špatně šlapou (jedno koleno ven, pata ven) atd. Jeden borec jel dokonce pořád doleva a přitom jel rovně, ten měl co jsem rychle při průjezdu okolo něj zahlédl, také vytočená řidítka výrazněji na jednu stranu :-)

      0 0
      • pee.tr  

        Děkuji. Já třeba pocitově sedím víc na levé straně zadku. Určitě tím vypomáhám zřejmě slabší levé noze, kde je i viditelně menší stehenní sval.

        0 1
        • KoumakCloumak  

          Jak jsem psal, „společná práce na situaci“, tedy odborník poradí, ukáže, zkontroluje, ale cvičit, cvičit budeš muset zase jen ty. Ale s odborníkem budeš efektivnější, tedy srovná postoj, pohyb, polohy, ukáže, kde je třeba posílit, kde vystrečovat, kde naopak povolit.

          0 0
          • vaclaw  

            Bez odborníka bych se do toho ani nepouštěl. Když člověk začne cvičit jenom tak něco, tak jednak to většinou neprovádí dobře a jednak může cvičit něco úplně špatnýho. Ale druhá věc je, že to chce najít ideálně někoho, kdo se i vyzná v problematice cyklistiky. Z mojí zkušenosti běžný fyzio přístup je fajn, ale vlastně je to pořád kompenzování něčeho, co je pořád špatně, kdežto se znalostí problematiky je možný nasadit cviky, který třeba vylepší posed nebo techniku a odstraní se zdroj problému. Jinak bohužel (nebo naštěstí…) posilování a protahování k cyklistice holt patří

            0 0
    • tomcat5  

      Ortoped nebo sportovní lékař.

      0 0
    • Charles2k  

      Tohle by mne také zajímalo. Jenže s mou pravou nohou do V neudělá nic již žádný doktor. Mám po dvou těžkých zlomeninách a holt to doktoři při operacích takhle blbě udělali a je vychýleno natrvalo. Takže pravou patou rovněž štrejchám o kliky. Problém je to hlavně v zimě, když mám na tretrách ještě neoprenové návleky – černou barvu na klice už mám dávno setřelou. Levou nohu mám ok.

      0 0
      • milan.v  

        Potom jsou zde různé pedály, konstrukčně mohou pomoct právě například Speedplaye…

        0 0
    • milan.v  

      Celý ten problém je určitě obsáhlejší a člověk bez zkušeností, který neví, co dělá, tak si může spíše uškodit…

      S takovým nájezdem a špatným nastavením to může být po pár letech celkem zajímavé, o různých exemplárních případech jsem četl a slyšel celkem dost…

      0 0
    • Stanooo  

      Abych potěšil zakladatele vlákna, problém s tím, že kvůli chodidlům do V brkám patou o zadní stavbu mám taky. Umocněno to je propadlou podélnou i příčnou klenbou (mám na to roky a když si sepíšu seznam co jsem na zádech za ty roky odtahal tak se není čemu divit).

      Nedělám s tím nic, jezdím na platformách – na gravelu. Má to výhodu v tom, že při delších cestách (většinou na dovolené) lze dost měnit pozici chodidel a předejít tak problémům s achylovkami apod. Jen jsem musel sehnat plošně co největší platformy.

      0 0
      • ecs  

        Ahoj,

        to aj jazdou na bicykli je možné privodiť si problémy s achilovkami? Jazdím už dlhé roky pravidelne, a teraz ma už asi tri mesiace pobolieva achilovka na jednej nohe. Vôbec nechápem, čím som si to mohol privodiť. Snažím sa nohu nezaťažovať, pri chôdzi ale trochu krívam.

        Rady z internetu (masáže s loptičkami, naťahovanie a pod.) sa mi zdajú, že nepomáhajú, ako keby skôr zhoršovali stav. Neviete poradiť ako by sa tomu dalo pomôcť?

        Za prípadné rady vopred ďakujem.

        Julo

        0 0
        • Jáchym 1  

          Nějaká příčina určitě bude.Nemusel jsi si to přivodit na kole.Nějaký špatný došlap,stání na žebříku apd.

          Jednu nohu (bolavou)odlehčíš a druhou přetížíš.

          To je past.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.