Jak správně nastavit kufry - při jízdě třu nohou o kliku

27 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Ahojte,

    kupoval jsem nedávno tretry Specialized RIME ELITE carbon a jelikož to jsou mé první a nikdy předtím jsem to na noze neměl obuto, nechal jsem si v obchodě kufry namontovat od prodavače. Doma na kole to ovšem není ono. Nohu mám souběžně s kolem a pokud paty vytočím mírně směrem dovnitř, třu tretrou o kliku.

    na netu jsem zkoušel hledat, ale žádný konkrétní návod jsem nenašel.

    Díky za pomoc. Přidávám foto jak to mám nastaveno nyní …

    0 0
    • ALLforBIKE  

      U tohoto ti nezbyde než laborovat, neexistuje žádný univerzální návod, každý má jiný styl špapání, vytočení nohy. Proto imbus do ruky a hýbej s kuframa dopředu, dozadu, doboku a zkoušej co ti vyhovuje. Správnou polohu si musíš najít sám.

      0 0
    • Tina  

      Kufr natoč mírne cca o 1° v smere hodinových ručičiek. Naklapni tretru na pedál len tak rukou. Neobúvaj na nohu. Skontroluj pozíciu tretry voči kľuke. Tretrou sa dá mierne točiť, nie je napevno. Ale keď je v strede, mal by si mať dostatok priestoru medzi pätou a kľukou. Keď nemáš natoč kufor o ďalší 1° a opakuj postup pokiaľ nebude tretra vycentrovaná.

      Pokiaľ aj naďalej škrtáš tretrou o kľuku problém je v nohách. Pomôžu potom nejaké vložky do tretier.

      0 0
      • lidumil  

        O 1 stupeň? Hm? A obě tretry stejným směrem?

        0 0
        • Tina  

          Tak ten stupeň je príklad. ja neviem ako moc mu to škrtá. V smere hodinových ručičiek otočiť kufor ľavej tretry a v protismere pravej tretry.

          0 0
          • lidumil  

            To byl vtip :-D Je potřeba si najít svoji polohu a to ned jinak, než zkoušením.

            0 0
      • Smazaný účet  

        A jak je to teda správně a jak špatně. každý říká něco jiného. Můžu mít nohu souběžně s kolem, tzn. rovně nebo bych měl mít paty mírně dovnitř. Momentálně to mám tak, že noha je souběžná s kolem .....

        0 0
        • ALLforBIKE  

          však to tady přeci čteš, že univerzální návod neexistuje. Prostě zkoušej, nic jiného ti nezbyde. Ten prodavač v obchodě ti to nastavil standartně, tzn, kufr rovně, ± uprostřed, pokud toto nesedí, už musíš laborovat......

          0 0
          • Smazaný účet  

            A není to taky špatný přístup. Co když mi nastavení „rovně“ bude sedět, ale ze zdravotního hlediska to pro koleno nemusí být nejlepší řešení. Pak si jen zbytečně navyknu na špatný styl šlapání a ještě ddávám zbytečně zabrat kolenům. A proto se ptám …

            0 0
            • Vilém  

              Jejda tak si to nastav podle sebe, ne?

              Nastavuji kufry tak, abych mel nohy stejne, jako kdyz stojim na zemi. Tj, kdyz bych mel pri stoji paty k sobe, tak kufry taky tak a opacne.

              0 0
            • ALLforBIKE  

              ale to nikdo nemůže vědět, zda ti daná poloha kufru nebude dělat nějaké obtíže. Každý má fyziologicky dané jiné rozsahy kloubu v kotníku, atd přeci. to co sedí jednomu nemusí absolutně sedět jinému a naopak mu to může způsobovat bolest… Toto ovšem poznáš až to vyzkoušíš. Proto na té tretře jsou ty lyžiny a i kufry mají rozsahy, aby to šlo posouvat měnit, upravovat dle individuální potřeby každého. Samozřejmě že je daná nějaká ideální polha, ale tu ti prodejce už nastavil v obchodě… a pokud nesedí, jak jsem psal…je třeba zkoušet

              0 0
        • Petr L2  

          Měj je jak chceš, hlavně by si je měl mít tak aby si mohl normálně pohybovat nohou a nevytáčet jí nikam, to přece musíš cítit, jestli ti jdou klouby normálně, nebo to není ono.

          0 0
        • Rychlej turista  

          Správně je to tak, abys necítil, že ti nastavení brání v přirozozeném pohybu. Pokud cítíš, že ti nastavení brání v bočním pohybu nebo vytáčí nohu jinam, než by noha normálně šla, časem začne bolet koleno.

          0 0
    • tromboonen  

      Nastav to tak, abys mel nohu dale od kliky, tedy kufr blize klice..

      Ale jde i o presne nastaveni predozadni, plus to nastavit tak, aby nohy mely sve prirozene uhly, vetsina lidi chodidla nekam vytaci, i kdyz s SPD je to skoro jedno, protoze maj vuli.. skoc snozmo a zapamatuj/obkresli si v jake poloze nohu dopadnou = podobnou pak nastav na kufrech..

      Vive info: http://www.bikefit.com/…d-bikes.aspx

      0 0
    • Smazaný účet  

      A až to budeš posouvat, tak si dej pozor, aby jsi neměl předek moc vytočený, protože se mi pak stávalo, že to sedělo, ale nešlo pak v určitém úhlu vycvaknout, protože překážela špička kliky.

      0 0
    • vt  

      Idealni je precist si na netu par navodu a pak vyrazit s inbusem a vyzkouset to … a bacha ty plechy v bote moc nevydrzi, tak to utahni poradne az po nalezeni spravny polohy.

      0 0
      • standoslav  

        Když jsme u toho, já mám jeden závit v botě stržený , je na to nějaké lepidélko ?

        0 0
        • tromboonen  

          Jsou na to nahradni ty plechy (vetsinou dostanes s kuframa.. ) musis rozlepit-vyndat vnitrni podrazku, byva tam perforovana cast, ktera se da vyndat, vymenis plech, zalepis zpatky aby tam nebyla dira..

          Horsi je dostat ven sroub kdyz se Ti posere ta imbusova hlava, casto to byva zacpane kaminky atd.. napret je zkusit vypreparovat WD40 a jehlami/vrtacky, jestli nepomuze a imbus se nechyti, tak uz zbyva jen flexa..

          0 0
          • jecnak  

            Plechy se daji i solo koupit. Co se tyce odvrtani sroubu, tak staci kvalitni ostry vrtak spravne velikosti a sroub je do minuty venku.

            0 0
          • standoslav  

            Díky, podívám se tam zda se tam dá dostat, ale možná ne. Já ty tretry dostal sadarmo, :-))), někdo ten str. závit reklamoval, jezdil asi jiné a na tyto zapoměl. Známí se mne jen zeptali -máš osmičku nohu, nechceš mtb tretry?" A já chtěl.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Popř. když máš plech se dvěma dvojicemi závitů, tak stačí jen vyndat a otočit.

              0 0
            • tromboonen  

              Vzdycky se tam da dostat… akorat nekdy potrebujes vetsi nastroj :)

              0 0
    • Espen  

      Já je mám takhle.

      0 0
      • Vilém  

        Ty musis mit dlouhy prsty.

        0 0
        • Espen  

          Nemám, jen mi jsou hrozně velký tretry. Osu pedálu mám pod kloubem, neboj :-D.

          0 0
        • tromboonen  

          Nekdy hlavne Italsky tretry maj takovou spici, ze mas vpredu volne misto (i kdyz bota Ti sedi) a kufr se trochu posune dozadu.. ale zkontroloval bych to (podle nohy, ne podle boty), viz bike fit clanek vyse..

          0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce