• Forester

    Párkrát se tady už zmínka o FR 945 objevila, tak sem dám pár informací.

    Rozhodl jsem se upgradovat své Polar V800 a začal jsem hledat na trhu. Základní požadavky na přístroj:

    dlouhá (maximálně možná) výdrž,

    multisport, zaměření hlavně na kolo, běh, plavání, příležitostně i další,

    mapa,

    chytré notifikace,

    nízká váha.

    Jako velký příznivce a dlouhodobý uživatel Polaru (RS 800Cx a aktuálně V800) jsem pokukoval po Vantage V. Bohužel, ten některé požadavky aktuálně neplní a některé nesplní nikdy. Takže jsem začal uvažovat o tom, že změním tým a podívám se u Garminu. Jako F5+ a F5×+ jsou fajny, ale ta váha! Pak jsem objevil FR945 a bylo skoro rozhodnuto. Sešlo se to s poruchou V800 (tímto ještě jednou děkuji panu Šáchovi za opravu a hlavně přístup!) a mojimi narozeninami. Takže jsem objednal na Wiggle a skoro měsíc jsem vlastníkem FR 945.

    Koupil jsem rovnou Tri bundle.

    Když jsem hodinky vybalil, tak jsem myslel, že to je nějaký fejk. Jsou fakt neskutečně lehký. Obsah balení mě taky překvapil. Je tam všechno, co potřebuji, možná i něco navíc. Proces nastavení asi uživatelé Garminu znají, pro Polaristy je to něco úplně jiného. Zpočátku jsem se zalekl velkého množství nastavení a většinu toho se dělá z hodinek (možná nemusí?). U Polaru je to všechno přímočařejší, ale možnosti nastavení jsou výrazně menší (ve srovnání s V800, Vantage neznám).

    Obdobné je to u aplikací. Porovnání Garmin Connect a Polar Flow je obdobné. Polar je přímočařejší, ale možnosti jsou omezenější. Co se týče monitoringu sportovní aktivity, tak je to srovnatelné, možná pro mě u Polaru maličko přehlednější (spíše síla zvyku).

    Co se mi moc líbí je výdrž, ta je doopravdy vynikající. 6hod cyklotrénink odebere tak 20–25%. Vzhled je indviduální, ale za mě OK. Přesnost GPS zatím bez připomínek. Čitelnost displeje OK.

    Co se mi nelíbí, tak nemožnost připojit Polar BLE senzory. Zatím jsem tedy zkoušel jen footpod a bez úspěchu. O víkendu zkusím rychlost/kadenci. Taky místy nelogické rozmístění menu v hodinkách. A různá nastavení, které jsou na různých místech ( A třeba přenastavení z mílí na km, to byl taky oříšek).Co mě vyloženě štve, je rozmístění, resp. funkce tlačítek. Hodinky nosím na levé ruce, takže mě přijde logické, že si obrazovky přepínám vnějšími tlačítky a ne vnitřními, kam se hůř dostávám. To mi u Polaru přijde, že se nad tím zamysleli.

    Chtěl bych nějak pořešit ty mapy, ale k tomu jsem se zatím nedostal. Teď je tam nějaká základní mapa.

    Postupně přidám nějaké další zkušenosti.

    0 0
    • Gwaihir  

      Taky se mi líbí. Chtěl jsem to krom kola a běhání i na plavání. Jak to funguje? Já jsem úplnej amatér, v bazénu maximálně 1× týdně a to ještě nevyjde vždy. Mě prostě nebaví počítat bazény a často myslím na jiné věci a prostě se asi spletu. Umí to počítat bazény vnitřní i venkovní? Nastavuje se nějak délka bazénu, nebo to hodinky nějak spočítají samy? Dík.

      0 0
      • Forester  

        Sorry, ale plavání jsme ještě nezkoušel. Co jsem koukal do manuálu, při plavání v bazénu zadáš délku bazénu. DLe senzorů se to snaží odhadnout styl a otočky, podle počtu bazénů a délky to dopočítá délku a další metriky.

        Co se týče plavání na volné vodě, tak tam to nejspíš pojede s GPS, ale musíš mít styl, kdy s eruka občas vynoří z vody :-). Na Polaru V800, když jsem plaval kraul, tak pak byl GPS záznam, když prsa, tak nic :-). Asi logické, když nevidí satelity :-).

        To počítání bazénů a rozpoznání stylů bylo hodně závislé na provedení :-). ne vždy to zaznamenalo každý bazén a ne vždy to poznalo správný styl … nejsem dobrý plavec :-).

        0 0
        • Gwaihir  

          Tak až to zkusíš, dej vědět. Nespěchá to, plánuji to někdy na vánoce :)

          0 0
          • Forester  

            tak jsem už konečně otestoval v bazénu :-).

            Obrátky to měří v pohodě a to nedělám pod vodou :-), počet bazénů taky OK, nově to měří i tepovku ze zápěstí, tam si jen netroufám určit přesnost/spoleh­livost. swolf je, styl jsme ale nenašel.

            Zkoušel jsem si po deseti bazénech udělat manual lap, ale to nefunguje a zastavilo mě to počítání. nějak jsme nad tím nebádal, ale ještě se podívám do manuálu, kde je problém.

            0 0
            • Volovec  

              Styl dělá taky, mně ale sprintové 25m bazény často vyhodnotí místo VZ jako motýlek

              0 0
              • Forester  

                kde to uvádí styl v GC?

                0 0
                • Shaby  

                  Buď v telefonu, když ho na listu mezičasů otočíš naležato, nebo na webu v záložce intervaly – tam to ukáže i graficky po jednotlivých bazénech.

                  0 0
              • Charles2k  

                Přesně. Když plavu 25m délky kraulem zhruba 20s a méně, tak skoro vždy mi to vyhodnotí jako motýlek.

                Jakmile jsem ale pomalejší, řekněme tak od 22s výše, tak prakticky vždy vyhodnotí správně jako kraul.

                0 0
            • Gwaihir  

              Super dík. Já to budu mít na vánoce :) Fénix 6, tak se těším…

              0 0
      • black.horse  

        Jelikož jsem kdysi spokojeně používal Garmin Swim (mám ho dodnes, ale už neplavu), tak tam to fungovalo tak, že se nastavila délka bazénu a dle polohového senzoru to rozlišovalo styl, počet temp a počet bazénů, efektivitu, délku splývání apod s tím, že na obrátce vždy bylo třeba klepnout rukou o zeď, spolehlivost byla tak 95–99% což bylo o dost přesnější než moje manuální počítání, zvláště na 2km u 25m bazénu:-) Fénix 3 co mám nyní to mají podpobné, v interním bazénu si vybereš z přednastavených délek 20/50m nebo Custom a u venkovního jede vzdálenost dle GPS. Při pokusu srovnat Swim vs Fenix3 každé na jiné ruce to mělo 5–10% odchylku, což asi taky snesitelné, bohužel mě tehdy blbce nenapadlo to dát na stejnou ruku… FR945 bude na tom v principu stejně, max bude mít nějaký fičurky/metriky na víc.

        Pozn. pro lepší GPS signál u venkovního plavání, protože s rukou pod vodou to není zrovna ideál si plavci dávají hodinky do čepice. Já venku neplavu, takže jsem nikdy neřešil.

        0 0
        • Aussig  

          Jen doplním, plavat chodím celkem často.

          Bazén:

          Nastavit jde jak v yardech tak v metrech, velikost bazénu custom: min. 14m a max 150m (např. 8-dráha padesátka má 19m na šířku, skokanský často 17m, jen pro info).

          Styl poznají hodinky v pohodě, musíš ale uplavat celej bazén jedním, jinak se to rozhodí. Záběry + Swolf také zvládnou obstojně.

          Obrátky chce dělat jako obrátku a ne lážo-plážo.

          • Plavání v bazénu za mě super, možná škoda že nejde nastavit auto-lap (ale to z logiky aktivity nemůže ani jít).

          Venkovní plavání:

          Chce to plavat aspoň 100m jedním směrem, GPS s vodou nikdy nemůže dobře fungovat.

          Nerozeznává se styl, pouze počet záběrů a tempo

          Jde auto-lap (to je super když se člověk chce např. otočit na 500m).

          • Nevím co vytknout, prostě záznam, za mě OK. Chtít přesnou GPS je blbost.
          0 0
          • Charles2k  

            U mne (735XT) to venkovní plavání měří dost tragicky. Řekl bych, že naměří skoro vždy tak o 20% méně. V bazénu mívám SWOLF obvykle mezi 32–37 a venku mezi 40–48. Přitom se snažím plavat delší vzdálenost rovně a nedělat úplně ostré zatáčky. Ale vím o lidech, kterým to zkresluje podstatně méně, čím to, těžko říct – plavou pomaleji, mají delší ruce a možná při kraulovém záběru více nad vodou plus asi to moje plavání nebude nejrovnější.

            0 0
    • Gwaihir  

      Děkuji. Já plavu jen 1km buď ve vnitřním bazénu 25m nebo venkovním 50m. Jenom mě to nebaví počítat. Plavu jen prsa, obratku dělám snad normální

      0 0
    • Gwaihir  

      Ještě dotaz na tyto hodinky. Dost mi vadí plasty na ruce, dá se tam dát kovový řemínek?

      0 0
      • plzakj  

        Urcite. Garmin dela i Quickfit kovove. Ale bude to vypadat hnusne s tim cernym telem. Pekne k tomu jde hneda kuze.

        0 0
      • Forester  

        Určitě dá, ale bude to vypadat dost divně. To bych spíš doporučil řadu F5 nebo F5+.

        0 0
      • Gwaihir  

        Dík, zaměřím se na F5+

        0 0
    • Charles2k  

      Já čekám na nový 745XT. Spekulovalo se, že bude na podzim, ale čertví jestli vůbec, jelikož kdyby do něj přidali nějaké vylepšení proti 735XT, tak by to kanibalizovalo prodeje 935/945. I když je tu zmíněno, že je 945 lehký, tak pro mne je maximum váha toho 735XT, který je ještě lehčí. Spím s tím a měřím tep i v noci a je to tak maximální velikost co snesu při spánku na ruce.

      0 0
    • Smazaný účet  

      To jsou asi veci zvyku, ale nechápu tu potřebu přepínat obrazovky vnějšími tlačítky. Přece tím palcem to musí být nejpohodlnější pro každého. Jak bys je jako chtěl přepínat na vnější straně … k ovládání jsou zapotřebí především 2 tlačítka nalevo pro palec a horní tlačítko napravo pro ukazováček :-)

      0 0
      • Forester  

        Nevím, možná jsme to špatně vysvětlil :-).

        Hodinky nosím na levé ruce. Pro mě je určitě výhodnější přepínat tlačítka na pravé straně (z pohledu umístění na ruce na vnější straně hodinek) než zalamovat palec. Nezpochybňuji, že je to zvykem z V800, ale i ergonomicky mě to přijde výhodnější.

        Na druhou stranu chápu, že to každý máme jinak. Takže každý dle svého :-).

        0 0
    • Barak  

      Také jsem je měl v hledáčku. Nakonec jsem skončil u FR 935, protože se mi nezdál adekvátní cenový rozdíl vzhledem k novým funkcím.

      0 0
      • Forester  

        Jj, máš pravdu :-), cena je mimo, ale je to novinka. Kdyby se nesešlo víc vhodných okolností :-), volil bych stejně jak ty.

        0 0
    • Forester  

      Tak po cca dvou měsících provozu další zkušenosti.

      Výdrž je opravdu velká. Nejdelší aktivita 18 hodin a pořád zbývalo cca 30%. Aktivita kolo, byly na ruce, zapnuta GPS, měření tepu ze zápěstí vypnuto, žádné externí senzory.

      Bohužel není možné nabíjení, když jsou hodinky umístěny v držáku na kolo nebo řemínku (quick release). Nabíjecí konektor je částečně překryt tím držákem. S ohledem na výdrž to asi nebude zatím třeba, ale kdyby se nestihlo nabít …

      Nabíjecí kabel nestojí za nic. Vycházím tedy z recenze na FR 935, kde se píše o tom, že je to kabelem. Po cca 2 měsících používání kabel v hodinkách nedrží moc pevně a občas se nabíjení/přenos dat přeruší. Tím pádem i nabíjení během aktivity vidím jako hodně problematické. Zkusím koupit nový, třeba jen špatný kus – teď koukám na tu cenu (790Kč), to je snad výsměch?!

      Zatím se mi nedaří připojit BLE čidla od Polaru. Zatím jsem zkoušel FootPod a rychlost s kadencí. Pokud by s tím měl někdo zkušenost, určitě přivítám.

      Koupě zatím nelituji, ale zejména ten nabíjecí konektor, to je dost úlet.

      0 0
      • rasto  

        Tip: na nabíjecí kabel se zkus podívat na aliexpresu. Ani nevím, zda tam vůbec je k mání…

        0 0
      • Forester  

        Doplnění. Podařilo se připojit senzor rychlosti od Polaru.

        Měl jsme problém s hrudním pásem, který nešel napárovat. Omylem jsem si ho smazal z připojených senzorů v hodinkách a opětovné připojení se nezdařilo. Tak jsem hodinky zresetoval (původní nastavení), prošel si znova celým nastavením a pak to začalo fungovat. bez problémů to našlo jak hrudní pás (originál Tri Garmin), tak senzor rychlosti Polar.

        Tak ještě vyřešit ten nabíjecí kabel a maximální spokojenost :-)!.

        0 0
    • Forester  

      Tak jsme se dostal k mapám.

      Stáhl jsem si mapový podklad z V0174 a dal do složky CustomMaps. To ale asi není ten správný postup, bo tu mapu v hodinkách nevidím. Musím k tomu použít nějakou tu Garmin aplikaci (BaseCamp nebo MapInstall) či jak tam dostanu uživatelskou mapu?

      0 0
      • Forester  

        Tak nakonec vyřešeno pouhým přesunem mapy do složky Garmin. Myslel jsem, že když se složka jmenuje CustomMaps, tak se to dá tam. předpoklad nevyšel, ale teď už OK.

        Jen se mi zdá, že to zobrazení má určité zpoždění. Jsem reálně u odbočky, ale dle mapy k ní mám ještě cca 30m. Během cca 80km vyjíždky se to postupně zlepšilo, ale posun je tam stále. Nevím, zda to nemohu ovlivnit nějakým nastavením, ale žádné mě nenapadá.

        0 0
    • Forester  

      Chci se zeptat zkušených uživatelů Garmin produktů.

      Když chci využít předsazený držák Garmin na kolo, musím do něj napasovat mezikus, viz obrázek. Nebo existuje jiná možnost?

      0 0
      • Forester  

        Zkusím ještě jednou.

        Chtěl bych využít tento (či obdobný) předsazený držák na řidítka pro FR945. Do toho držáku vložím mezikus (viz obrázek výše) a půjde to?

        0 0
    • KnizeAlexej  

      Garmin se přestal připojovat na GPS. Zkusil jsem vyp/zap gps, vyp/zap hodinky, nechal chytat signál delší dobu.

      Nemáte nejaký tip před reklamací?

      Díky !

      0 0
      • Forester  

        Chapu spravne, ze nejde chytit signal GPS?

        Zkus pripojit ke GE k pocitaci, treba si to udela nejakou aktualitaci a pak to pojede.

        Jinak, asi jednou nebo dvakrat, kdyz jsem byl nekolik set km od mista posledniho treninku a pustil novy trenink, tak to trvalo radove 2–3 dele nez bezne, tj. i mozna neco pres minutu.

        0 0
        • KnizeAlexej  

          Připojil jsem, aktualizace žádné, kromě map teda.

          GPS se vůbec nechytá. Čtvrtek v pohodě celý záznam trasy, včera už nic. Asi smůla.

          0 0
          • jaja01  

            Máš aktuální EPO? Přes Express by se mělo aktualizovat, ale…

            0 0
    • Forester  

      Tak jsem musel poslat FR 945 k doktorovi na léčení. Problém s tlačítky na levé straně (button gate :-).

      Protože to asi bude na delší dobu a v nejméně vhodnou dobu, hledám nějakou náhradu. Potřebuji něco k trenažéru i pro venkovní použití (bike, silnice, běh).

      Zatím jsem koupil starý Polar H7 hrudní páš (BLE). Tím mám vyřešen trenažér. Používám Trainerroad na tabletu, k němu připojuji veškeré senzory.

      Ale co venku? Požaduji záznam tréninků/jízd, nahrání do Connect/Strava (klidně i ručně), připojení senzorů (HR, kadence, rychlost) a mapy (navigaci). Původně jsem si myslel, že ten HR Polar připojím k navigaci, co mám doma – Garmin Oregon nebo Holux 132 – ale omyl. Takže laborování s mobilem. Ale nenašel jsem žádnou vhodnou aplikaci – Strava (buď to neumí nebo to neumím já, připojit další senzory vedle HR), obdobně Polar Beat, RidewithGPS, …

      Poradíte někdo? Hledám nějaký lowcost řešení na cca 5–6 týdnů.

      Díky.

      0 0
      • milan.v  

        K aplikaci Strava v mobilu už bohužel nic připojit nejde.

        0 0
      • kemo  

        TomTom spark. V pohodě funkční, na bazaru by to nemělo být zásadně drahé.

        Kdybych byl doma, klidně bych jedny půjčil.

        0 0
      • kemo  

        Jinak cože se to těm tlačítkům stalo? Mám taky 945, snad jednu z posledních verzí a levé spodní je občas trochu houbovité, ale nic hrozného. Mám je ale teprv půl roku.

        0 0
        • Forester  

          Mám jedny z prvních z května, revize A, a všechny tlačítka na levé straně fungují špatně. Jako kdyby to byly hodinky za pár kaček, budiž, ale za tu raketu by měli fungovat. Ještě po vánocích jsem si říkal, že mi to nevadí a prodal záložní Polar V800. Ale končí mi záruka (Wiggle) a dohnalo mě to.

          Teď hledám nějaký dočasný řešení. Myslel jsem nějakou appku, obdoba Trainerroad na ven, ale nedaří se mi nic najít.

          Koupit nějaký starý sporttester se mi nechce, většinou problém s baterií a co s ním pak!?

          0 0
          • kemo  

            Já bych koupil ty tomtomy. Nevím jakou potřebuješ výdrž, ale nějakých pět hodin to dá i po letech. Pak bych je zase prodal.

            I když teď koukám na bazar a lidi jsou nějaký střelený přes 2000 bych za to fakt nedal. To stály nové v akci. Maximálně kolem 1500 a pak zase prodat.

            0 0
            • Forester  

              Za dvojku si muzu koupit ty V800, coz je s TomTomem nesrovnatelny a jeste je dobre znam.

              Ale prodej je problem navic. Proto bych to chtel zkusit pres ten mobil.

              Nebo si koupim novy hodinky, nejaky nizsi model Garmin a pak je predam v rodine. Ale to je hodne nouzovy reseni :-).

              0 0
            • koko0925  

              Z Tomtomu nic do Conectu nedostaneš. A ceny jsou různý podle výbavy. Moje s muzikou a HR stály bez sluchátek přes 6000,– Na druhous tranu ty nevybavený byly mnohem levnější. Ale TomTom už to dávno s hodinkami zabalil, ani podpora nejede.

              0 0
              • kemo  

                Já vím, jak to s TomTomama je, proto jsem to bral jako nouzovku. Na Stravu apod. to dostaneš v pohodě a pak lze manuálně do Connectu.

                Já bral trojky v rámci black friday nejvyšší model za asi 3000 se sluchátkama (ty jsem obratem za 1500 prodal) – nenapadalo by mě, že je dnes někdo zkouší prodat na bazaru za 2000 a více. Reálně bych za ně dal max mezi 500–1000Kč.

                0 0
      • Forester  

        Tak hodinky nakonec vyreklamovány. Stálo to tedy trochu úsilí, ale ještě jednou děkuji do Wiggle za vstřícnost :-).

        Ne úplně pořádně jsem si přečetl záruční podmínky a pak jsme byl nemile překvapen. O tom, že je záruka jen na rok jsem věděl, ale ono je to ještě jinak do 6 měsíců a nad 6 měsíců.

        Chtěl jsem zkusit F6×, ale nakonec jsem se vrátil k FR945, protože na F6× není žádný pořádný držák na kolo.

        0 0
    • KnizeAlexej  

      Dotaz k dynamice běhu. Mám tyto hodinky a HRM-TRI.

      Na garmin.cz je v popisu produktu: Náš nejmenší bezdrátový snímač tepové frekvence určený pro triatlon. Snímá srdeční tep pod vodou a zaznamenává běžecké dynamiky.

      Pak jsem trochu gugloval a našel informaci: *Running dynamics features are only available with the following Garmin devices: Forerunner 620, Forerunner 920XT, Fenix 2 and Fenix 3. HRM-Tri is compatible with numerous other sport activity devices, but it shows the heart rate only when they are connected.

      Chodí to někomu na FR945 nebo je zbytečný pátrat proč to tam není?

      Diky.

      0 0
    • Forester  

      Mám 945 TRI edici, takźe předpokokládám, že ten zmiňovaný pás a vše funguje.

      0 0
      • KnizeAlexej  

        Díky za reakci, pás se připojí a normálně měří tep, ale statistiky dynamiky nula. To asi nevyřeším a budu si brát na běh jiný pás.

        0 0
        • jaja01  

          dynamiku behu museji FR745 umet, je to prece druhy nejvyssi model na beh … neumi to treba va3, ale tyto museji, ten popis produktu je neaktualni, kdyz vznikal, FR745 neexistovaly … pokud u behu dynamiky nemas, pak urcite reklamuj

          0 0
    • Forester  

      je to tento? pokud ano a nefunguje, tak reklamace …!?

      0 0
      • KnizeAlexej  

        Je to tento. Reklamace nepude, výhodná koupě z druhé ruky. Připojení je okamžitě, tep měří spolehlivě, budu ho brát na kolo, tam ty statistiky chybět nebudou ;-)

        0 0
        • Volovec  

          FR945 + HRM-Tri použivám jen na TT závody a dynamika běhu funguje. Na čistě běžecký tréninky používám HRM-Run a tam to taky funguje. Problém je, když je slabá baterka, to pak často měří jen tepy a běžecké metriky už ne. Takže doporučuju pro zkušenou vyměnit v HRM baterku a možná i odpojit v FR945 celý snímač a znova ho spárovat.

          0 0
    • MaPa  

      Dotaz: lze nějak do hodinek dostat typ aktivity Road cycling? A nebo nějak upravit současný Bike aby ho Connect automaticky spojoval s profilem Road cycling?

      0 0
      • Forester  

        V nějakým update se tam dostal profil Road Bike. Takže pokud si zapneš aktiitu Road Bike, předpokládám, že to Connect bude spojovat s profilem Road Cycling.

        Pochopil jsem správně?

        1 0
      • jaja01  

        je pridany v novem fw 8.20

        1 0
        • MaPa  

          Díky oběma. Mám nově 945 LTE a tam si holt zřejmě ještě pár aktualizací budu muset počkat :-).

          0 0
          • Charles2k  

            Mají ty 945LTE češtinu? Kde jsi je kupoval? Spokojenost?

            Zvažuji je pořídit.

            0 0
            • MaPa  

              Češtinu mají, ale hned jsem jí vypnul. BikeSportShop. Na ostatní je brzy, mám je tři dny ;-).

              0 0
              • Forester  

                Jsem zvědav na zkušenosti. Budu rád, když se s námi o ně podělíš :-).

                0 0
              • Charles2k  

                Už máš nějaké postřehy z provozu? Vše OK?

                0 0
                • MaPa  

                  Hele, já na to nemám úplně čas teď. Na kole jsem s nima zatím třeba nebyl. Párkrát běhat, mám je na ruce celý den. A jako u Edge, rád si s věcma pár měsíců hraju než začnu soudit. Ale co bych tady mohl zmínit (berte to ale jako první dojem, fakt jsem většinu věcí neměl čas do detailu řešit:

                  • bral jsem je protože jsou menší proti FR945 a to mi za tučný příplatek stálo. A ano, v tomto směru předčily očekávání. Mám subtilní zápěstí a nevím o nich, nevrážím s nimi do futer atd…
                  • výdrž ok, ostatně proti náramku (vivosport) co jsem měl předtím je to fakt jinde. V podstatě nemusím přemýšlet ani při konání aktivit a když je nabiju jednou týdně, vím že jsem zcela safe. Nabíjení je docela rychlé.
                  • notifikace. Opět, proti náramku si i přečtu tělo zprávy, tzn. spoustu věcí ne že bych ze zápěstí vyřídil, ale minimálně vyřeším že tohle mne až do večera už nemá otravovat (odmazání notifikace).
                  • vibrace+zvuk. Vibrace jsou dostatečně tiché aby mne ráno vzbudily a manželku nechaly spát, což je podstatný pokrok. Zvuky z hodinek jsou tak akorát, na kole ale zatím nevyzkoušeno. Při běhu pro mne ok.
                  • data – to už asi má každý pořešený, prostě top model, tzn. metrik spousta. Běhám s running podem, tzn. ještě něco navíc. Spojení se senzory ok.
                  • HR měření je fajn, neporovnával jsem to tedy zatím s hrudním pásem, ale senzor je rozhodně přesnější než na náramku. Ve vodě jsem s nima ještě nebyl (kromě sprchy a vany teda :-))
                  • Bojuju s Connectem. Na mé služební A41 se Connect neudrží na pozadí i když jsem snad zkusil všechno možný, vypnutá optimalizace baterie je, všechna oprávnění taky zadaná, ale u doby na pozadí je 0min. To se bohužel projevuje tím, že kdykoli se Connect uspí (zejména při delším odpojení od hodinek), tak se musí znovu párovat (opisovat kód). Našel jsem na fóru že s tím někdo měl specielně u A41 problém, buď je chyba tady, nebo mne ještě napadlo že používám na luncher nadstavbu Blloc Ratio, tak to možná zkusím na chvíli vypnout. Nebo přivítám tipy.
                  • Tréninkový plán Garminu ok, přepis do kalendáře ok, tréninky ok, vše bych řekl že je na velmi dobré a podrobné úrovni, vše chodí jak bych si představoval, přijde mi to fajn.
                  • PacePro. Tohle je fakt super fičurka. Já tedy jako nikterak významně trénovaný jedinec bych ještě potřeboval aby to „schodovalo“ víc, ale i takhle je to prima. Měl jsem k tomu puštěnou i navigaci a taky prima, viz dále.
                  • Navigaci jsem zatím zkoušel jen tohodle typu: trasa v mobilním Locusu (jen trasa), přes app IN-FIT dotáhnuto jako course do hodinek, následně puštěno přes Pace-Pro jako navigace s upraveným tempem. Bylo to super až na maličkost. První upozornění je cca 30m před odbočkou, druhé 20m za. Rozhodně se s tím dá žít, na Edge jsem to řešil čistě používáním coursepointů z Locusu, tady to asi určitě půjde taky, otázkou je, zda i přes PacePro nebo jen jako navigace. Ale jak píšu, na běhání to byl nepodstatný detail.
                  • Mapy. Zkoušel jsem ty Vxxxx a nějaké druhé, obojí byly ok, jedny jsou lepší na chůzi a druhé na běhání, zatím jsem se nijak nevyhranil. Jsem zvyklý mapy používat s naplánovanou trasou, tzn. kvalita těch podkladů mne tak nějak moc netrápí, jde o to jen vidět zda je to na křižovatce první nebo druhou vpravo a to na obou mapách bylo ok.
                  • LTE funkce tu nejsou, nevadí mi to. Hodinkama platím.

                  Tak asi zatím tak. Na nějaké hledání co dělám blbě, co jde dělat lépe jinak apod. zatím rozhodně nebyl čas. Zatím až na opakované párování spokojenost.

                  0 0
                  • MaPa  

                    Ještě vlastně dopíšu jednu věc, která se tiše vyřeší časem. Na 945 LTE není Quick Release na kolo – díky zmenšenému průměru nepasuje do původního pro 945 a nový ještě neudělali. Takže buď počkat, nebo 3D tisk

                    0 0
                  • Charles2k  

                    Jakou verzi firmware tam máš? 4.16 ?

                    0 0
                  • MaPa  
                    • Problém s Connectem skutečně má telefon Samsung Galaxy A41. S jiným bez problémů (samozřejmě za předpokladu vypnutí optimalizace baterie apod.). Zároveň tím logicky začala fungovat i androidí funkce SmartLock.
                    • Nemám problém s hlasitostí pípání ani na běžkách.
                    • Odpálkovávání notifikací jsem povýšil i „zamítavými“ reakcemi na sms a hovory :-).
                    • Klasická „blbá“ hudba nahraná přes kabel (žádné streamování neprovozuju) je fajn – nedá se na ni zapomenout a potěší.
                    • Platby hodinkami jsou skutečně návykové.
                    0 0
                    • MaPa  

                      Zjistil jsem teď bohužel celkem nedobrovolně, že za to odpojování garmin hodinek nemůže garmin.

                      Problém: když se vzdálíte z dosahu BT od telefonu, vypadne připojení. Při návratu chce telefon znovu párovat garmin, tzn. opisovat kód, proběhnout zrychlené nastavení, atd… Nepomáhá pak nic a je to dost tristní tohle dělat mockrát denně.

                      Na Garmin fóru jsou z tohodle lidi strašně nešťastní a ani se jim nedivím. Je to fest peklo.

                      Já mám teď nový telefon (Motorola Edge 30) a vše běželo v pohodě do doby, než jsem kvůli SmartTags nedoinstaloval appku SmarThings od Samsungu. Ta zřejmě způsobuje, že po reconnectu je vyžadováno nové párování místo pouhého připojení.

                      Po odinstalování se vše vrátilo do normálu.

                      0 0
                • MaPa  

                  Po čase zase pár bodů k FR 945 LTE. Doufám že vlastníci FR 945 dovolí že jim tu trochu plevelíme vlákno.

                  • Velmi mi chybí profily (aktivity), které Garmin dodal do 945, do 945 LTE se ale zatím nedostaly (a podle garmin fóra ani do bet): mně osobně velmi chybí ROAD bike profil, stále jsem taky nenašel nic ideálního na „tělocvičnové“ sporty typu florbal apod. Naposledy jsem zkoušel Indoor běh, ale naměřená vzdálenost (dle kroků) mi tedy přišla silně podceněná (po hodině a půl lehce nad 1km).
                  • Zvyknul jsem si na automatické zamykání tlačítek při aktivitě. Byť jsem si myslel že půjdu „ručním“ zamykáním nastaveném na dlouhé podržení „start“ tlačítka, ukázalo se, že při dlouhém podržení to hodinky vyhodnotí ZÁROVEŇ jako krátké podržení a přeruší aktivitu (chvilku jsem nadával, protože na tohle přijít bylo delší a často mi chyběly kusy záznamu, ale nakonec… …holt garmin). Při automatice tohle nehrozí. Ono by to asi nebylo potřeba zamykat vůbec, ale zaprvé jsem přes zimu měl často přes hodinky bundu a rukavice, ale hlavně nosím tuhý pletený náramek hned vedle a ten má tendenci občas tlačítka mačkat (soudě podle time-outu nezahájených aktivit).
                  • Kamarád mi vytisknul 3D držák do cyklo-držáku garmin (díky menší velikosti chybí originál příslušenství od garminu), takže jsem absolvoval konečně i nějaké to kolo (jak s hodinkama na ruce, tak přímo na předsazeném držáku). Ohledně nenavigačního módu je to úplně v pohodě, až mne to překvapilo. Mám napárovaný radar (dá se přehodit pruh přibližujících se vozidel zprava doleva?), a zejména při kombinaci edge na řidítkách, hodinky na ruce, kdy edge pípá a hodinky vibrují je to příjemné. Vzhledem k metrikám jsem se nakonec zatím usadil na použití že na edge koukám (navigace, hodnoty) a hodinky na ruce používám k vysílání tepu a záznamu aktivity.
                  • Navigace. Nenechávám hodinky vymýšlet trasu. Jezdím po předem připravené trase (Locus web/telefon->Locus out-fit->course v hodinkách, vše bezdrátově, hned a i bez datového připojení). Při běhu úplně v pohodě, na řidítkách už je to dál a zejména v zástavbě to chce vybrat si mapu kde jsou pokud možno potlačené detaily a budovy jsou méně kontrastní. A mít jí hodně zazoomovanou, tzn. není to abych viděl co je okolo a co přijde za vesnici/kopec/…, ale slouží to spíš abych na odbočce věděl, kterou větví křižovatky se dát. Ke vzdálenosti k další odbočce nebo vlastnímu coursepointu je lepší se spolehnout na odpočet vzdálenosti který překrývá kus displaye. Pak se to překvapivě dobře dá a až jednou E520 odejde do křemíkového nebe, asi na to takhle přejdu.
                  • Nevšiml jsem si žádných výpadků senzorů, a to jsem zkusil i poměrně bohaté kombiance (BT telefon, ANT+ rychlost, kadence, radar/světelná síť, BT sluchátka, RD pod). Jak jsem psal výše, příjemné je, že ANT+ senzory prostě vysílají jak do hodinek tak do Edge. Nezávisle na tom všem jde pustit i vysílání tepu (HR) z hodinek dál, třeba do té Edge.

                  Takže zatím velká spokojenost až na malé mouchy, kdy jsem čekal, že jako top řady budou aktualizace častější a budou držet krok s fénixy, což se zatím rozhodně říct nedá.

                  2 0
                  • jaja01  

                    Ad zamykání: copak na 945LTE nejdou nastavit Zkratky pro všechna tlačítka? Abys nemusel mít zámek na Start ale jiném?

                    0 0
                    • MaPa  

                      Všechny ne, je jsou tam pravá a pak kombinace. S Lapem to zase dělá mezičasy

                      0 0
                  • J.e.n.i.k.82  

                    Automatické zamykání na FR945 je pro mne nutnost a rozhodně super věc. Hned druhý-třetí den po nákupu jsem jel závod a krátce po startu si ohybem ruky v zápěstí omylem zastavil aktivitu. No, zjistil jsem to až v cíli. Naštěstí jsem na druhé ruce měl ještě náramek, který alespoň něco uložil.

                    Tenhle vytištěný držák je super. Originál Garmin, kam se hodinky zapínají páskem, je otřesný. Ale od doby, co jsem vyměnil řemínek za ten rychloupínací, je to super rychlé a pohodlné.

                    0 0
    • marty1618  

      Měl bych otázku na Garmin Instinct Solar. https://www.digifit.cz/…3-05--cerna/ Je v této cenové relaci něco, co stojí za zmínku? Hodinky kupuji jako dárek na vánoce a sám se do toho moc nevyznám, s garminem mám zkušenosti pouze s navigací. Děkuji.

      0 0
    • Forester  

      Nevíte někdo, zda lze změnit velikost písma u Garminu. Vím, že to jde řešit vzhledem u základní obrazovky a počtem datových polí u aktivit. Ale co třeba u notifikací nebo dalších obrazovek v rámci menu?

      Díky za případnou reakci.

      0 0
      • rasto  

        není možné. sorry.

        0 0
        • Forester  

          Tak nějak to vím, jen jsem se chtěl ujistit před vrácením hodinek manželky. Sice Venu sq, ale to je stejný.

          Díky.

          0 0
    • MaPa  

      Přišel jsem na zajímavý (zřejmě) bug na FR 945 LTE.

      Nadefinoval jsem si zamykání tlačítek na dlouhé podržení tlačítka START. Pokud ale zapnu aktivitu a přidržím tohle tlačítko abych klávesy zamknul, záznam se přeruší – resp. přeruší se záznam polohy, čas běží dál.

      Pokud tedy o kus dál klávesy odemknu, čas sedí, ale vzdálenost nesedí a v souboru záznamu body chybí.

      Vyřešil jsem to automatickým zamykáním během aktivity kde to funguje korektně, ale nedá mi to se nepodělit ;-)

      0 0
    • MaPa  

      V sobotu jsem se nechal hodinkama navigovat na dlouhé předem připravené trase, vím, že se tu navígace řeší skoro v každém vlákně a protože tehle vývoj u garminu „trochu“ sleduju dlouhodobě, napíšu jak jsem pochodil. Na úvod snad jen ještě dodám, že standardně si navigaci připravuju trochu jinak, používám Locus v mobilu a přes Locus-Out fit (plug-in) trasu posílám do edge/hodinek (iq appka Locus – In fit). Má to některé výhody, které následující postup nemá, na druhou stranu většina lidí to takhle nedělá, tak jsem zase jednou po čase sáhnul po „klasické“ cestě jak si to asi představuje garmin. A nebudu tentokrát používat ani stolní počítač, vše udělám na mobilu:

      1. Příprava trasy. Dneska už je celkem jedno jestli linii pro cca 130km dlouhou trasu vytvořím v mapách.cz nebo Locusu, nebo jinde (plotaroute apod.). Prostě člověk jak je zvyklý si naplánuje trasu a nechá si jí jako gpx soubor vyexportovat.
      2. Import trasy do GMC (Garmin mobile connect). V aplikaci pro správu souborů (Files od Googlu např.) kliknout na gpx soubor a nechat otevřít v GMC. Vyskočí okno s volbou aktivity (v mém případě Silniční cyklistika a následně se trasa načte do modulu s tvorbou trasy.

      Nejdřív si trasu pojmenuju, aby se mi následně v mobilu a hodinkách lépe hledala. Vysunutím zdola otevřu hlavní menu, a upravím „Název trasy“. Dále, upravím pole „Cílová rychlost“, což není nic jiného než VP (virtuální partner). Mám šanci zadat celkový čas nebo průměrnou rychlost, druhé se vždy dopočte.

      Dále se můžu jít podívat do druhého menu (čudlík vpravo dole na hlavní obrazovce trasy). Můžu tu přidat body trasy (coursepointy – např. hospody, výšková maxima, vesnice po cestě, jiná pro mne důležitá místa). Coursepointy se hodí, protože by se měly zobrazovat v UpAhead obrazovce nezávisle na odbočovacích manévrech a tudíž budu znát vzdálenost a čas k nim – na 945LTE právě probíhá roll-out s touhle funkcí, takže zatím neposloužím, do té doby prostě při průjezdu bodem budu upozorněn že jsem na bodu – a můžu se rozhlídnout že tu někde má být hospoda ;-)).

      Trasu uložím.

      1. Export do hodinek

      Uložená trasa se nyní zobrazí v seznamu mých tras. Po rozkliknutí ji lze poslat do hodinek. GMC oznámí, že trasa bude odeslána při nejbližší synchronizaci. Pokud vše děláte v předstihu, není s tím problém, prostě je potřeba se vrátit na hlavní stránku GMC „Můj den“ a nahoře poklepáním na obrázek hodinek vynutit synchronizaci.

      Pokud už máte aktivitu začatou, tzn. jste na cestě, je nutné aktivitu pozastavit „Resume later“ a synchronizaci provést v tomto stavu. Trasa se jako Coursa přenese do hodinek (synchronizace s trasou většinou trvá o poznání déle než obyčejná).

      1. Navigace

      Aktivitu spustíme v patřičném profilu, v mém případě tedy „Road“. Doporučuju nejprve počkat na spárování všech senzorů, hlavně radaru (včetně vytvoření sítě světel), počkat na GPS signál a teprve poté řešit načítání trasy.

      Podržíme levé prostřední tlačítko pro vstup do menu a dáme „Navigation“. Následně zvolíme „Courses“.

      Zvolíme naší coursu a oklikneme pravým horním. Zobrazí se náhled trasy, údaj o délce a převýšení. Pravým horním můžeme zobrazit další podrobnosti, popř. rovnou zvolit Do Course, což navigaci spustí (resp. navigační linie se připraví k projetí – čeká až se na ní kdekoli napojíte a necháte se jí vést).

      1. Zobrazení a nastavení

      Úvodem to nejdůležitější. Radši si plánuju trasu sám, než aby mi do toho garmin kecal. Tudíž při sjetí chci být pouze upozorněn že jsem blbě odbočil, ale chci aby zůstalo ne mě, jak se ke course vrátím. Tzn. nastavení Routingu mám takto: „Activity“ – dle aktivity profilu; „Popularity Routing“ – On, ale je to pro můj případ nastavení irelevantní; „Courses“ – Follow Course – tohle je zásadní, nedovolí automatický přepočet; „Calculation Method“ – Minimize Distance, ale opět irelevantní, stejně jako „Avoidances“.

      Přítomnost navigační linie s sebou přinese pár datových obrazovek navíc, které konfigurujete (před aktivitou) v hlavním menu hodinek → Navigation → Data screens. Zde si můžete nechat zobrazovat mapu (doporučuju), compassovou stránku (vypínám), Elevation plot /profil (taky doporučuju), vlastní datové obrazovky (mám nastavenou jednu s „next waypoint“, „distance to next“, „time to next“, „distance remaining“, „eta“ a „compass gauge“, jinými slovy info o následujícím coursepointu a o konci coursy). Dále mám v Navigation → Heading Bug zapnutou malou drobnou červenou čipku, která na jiných než mapové stránce ukazuje kudy trasa pokračuje (resp. pokud je šipečka přesně nahoře jedu po trase). V Navigation → Alerts zapínám Off Course, tedy upozornění na sjetí z trasy.

      Používám dále funkci ClimbPro, která trasu při načtení projde a „objektivní kopce“ vyčlení. Při začátku kopce pak upozorní a já mám rád se koukat co bude v kopci následovat – jedná se o graf průběhu kopce s odečty kolik ještě zbývá nahoru.

      Používám i funkci TurnPrompts, která trasu projde a do velkých lomů narve upozornění na odbočení. Na malém displayi je to velmi užitečné.

      1. Na cestě

      V místech kde to znám, používám běžné datové obrazovky (zejména oblíbenou „Single Field“ od Icj2). Tam kde to neznám, přepínám na mapu, kde používám mapu VasaM-turistickou, střední detaily, bez automatického zoomu, přiblížení 50m. Nenechávám si na ní zobrazovat přídavná datová pole, ale mám tam v dolní části info o následujícím coursepointu/ma­névru. Mapu tak vlastně používám obráceně, kdy vidím poměrně přesně jakou cestou se na křížovatkách dám, ale nevidím velký přehled. K tomu používám buď coursepointy s názvy velkých sídel po cestě, nebo i jen vlastní navigaci. Cca 100m před každou odbočkou/course­pointem hodinky pípnou, zobrazí se černý proužek ve spodní části se symbolem coursepointu a vzdálenost k němu. Následně v dolním proužku probíhá přesný odopočet. Dál asi garmin chtěl aby hodinky opět černým proužekm se symbolem coursepointu zobrazily okamžit odbočení/průjezdu, ale díky zpoždění jde v reálu spíše o potvrzení zda jste manévr vykonali dobře :-).

      Občas kouknu na datovou obrazovkou s údaji o dalším coursepointu (zejména při delších pasážích bez odboček) a také se podívat kolik je to ještě do konce a v kolik cca tam budu.

      Při detekci významných kopců pak rád sleduju obrazovku s ClimbPro.

      Jsou-li po cestě manévry a nejsem-li na obrazovce mapy, jsou zobrazovány a většinou na silnici nemám problém s tím jet i jen podle nich.

      Oproti Edge (v mém případě starší 520) mi chybí ovládání hodinek Remote Controlem na řidítkách, a taky mne trochu mrzí způsob zobrazování trasy (hodinky přidávájí bílé šipečky směru, ty bych klidně oželel). Malá mrzutost je také že se v proužcích zobrazují jen symboly coursepointů a nikoli jejich názvy, asi kvůli omezenému prostoru ale přišlo mi, že by se to tam mohlo vejít kdyby garmin chtěl. Naopak, líbí se mi ClimbPro, šipečka Heading Bug, daleko větší svižnost firmwaru proti E520, že mám všechny mapy v hodinkách (E520 měla malou paměť a mapy bylo třeba měnit), možnost jejich přepínání apod.

      Sporné jen je, že hodinky vozím na držáku, takže na ně sice prima vidím, ale zase potřebuju externí tepák.

      S ohledem na příchod funkce UpAhead zřejmě od E520 definitivně odstoupím.

      3 0
      • Pebe  

        Super návod, něco nového jsem se taky přiučil ????

        0 0
      • MaPa  

        Proběhl upgrade firmwaru na 6.04, obrazovka UpAhead se sice objevila v nastavení Navigation, nicméně i po zapnutí se bohužel neobjeví. Reportováno Garminu :-/. Tak nějak standard.

        Ověřeno, že rychlost VP sice v hodinkách nastavovat jde (trochu krkolomě v běžící aktivitě přes Menu → „aktuální aktivita“ Settings → Datascreens → vybrat stránku VP (musí být zapnutá) a první je Set speed. Bohužel, týká se to pouze VP bez coursy. VP s coursou se musí nastavit už před importem do zařízení a změnit ho lze pouze zopakováním poslání trasy s jinou hodnotou VP.

        0 0
      • Gwaihir  

        Už jen doplnit obrázky a šup s tím do magazínu na hlavní stránku

        0 0
    • tatranka1  

      Ahoj, hodinky po záruce. Po upgradu na fw 11.10 se zpožďují o 4 hodiny denně. Celkově vše zpomalené a nakonec zamrznou. Na Garmin servisu mi řekli abych čas natáhl z GPS, ok ale za 2 min jsou mimo a vteřiny naskakuji po cca pěti:(. Dál se se mnou nebavili. Je někde možnost downgradovat na nižší fw? Nebo má někdo nápad co s tím? Vzhledem ke zpomalenemu času vše ukazují zkresleně a jako hodinky jsou nepoužitelné, tak maximálně do vitríny. Díky za jakékoliv nápady.

      0 0
      • Esi  

        Tak minimálně ten garmin servis by měl být schopen rám nahrát starší verzi sw, i jako placenou službu. Není tam něco jako obnovení továrního nastavení? Mám 935 ale nikdy jsem to nezkoušel a nemám připojeno k Wi-Fi, tak ze neaktualizuju, když tohle čtu rak jsem celkem rad :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Co znamená, že jsi natáhl čas z GPS? Zvolil jsi kalibraci přímo v nastavení nebo jsi jenom spustil GPS aktivitu? Případně zvolit synchronizaci s telefonem.

        … Reset do továrního nastavení. Jednoduché, rychlé a často a logicky účinné.

        Downgrade bys udělal jedině přes beta program …

        0 0
        • tatranka1  

          Samozřejmě to vše vím, reset do továrního nastavení byl mezi prvními akcemi, které jsem udělal. Nic nepomohlo. teď už je to skoro nepoužitelné, odpojuje se i přes kabel z GExpresu a v souborovém prohlížeči jsem chtěl odebrat bitové kopie map abych odlehčil paměti a jen kopírování map trvalo skoro hodinu a vymazání stejně nešlo. Je zvláštní, že letité F3 byly vždy bez problémů, nikdy jsem s nimi nemusel dělat takové psí kusy, to samé E530.

          0 0
      • MaPa  

        To vypadá že je něco špatně ve firmwaru, že se tak brutálně zpomaluje běh systému, nebo naopak nějaká hw závada na kterou firmware reaguje. Zkusil bych primárně hw reset. Pokud to nepomůže, šel bych do jiného Garmin centra, kde budou mít trochu snahu to řešit.

        0 0
        • tatranka1  

          Kontaktoval jsem ofiko Garmin servis a jednání bylo, jako když to vysvětlují blondýnce na mateřské :(

          Máte někdo zkušenost s jiným servisem? Bohudík jsem u žádného Garminu, který mi prošel rukama takové problémy neřešil a že jich už bylo od auto navigace, outdoorové, compy a hodinky. Holt mám smůlu na kus :(

          0 0
          • MaPa  

            Já nikdy neměl problém při osobní návštěvě, především na Evropský v Pze mi vždycky vyšli vstříc

            0 0
            • tatranka1  

              Budu to muset prubnout až pojedu do PHY. My z periférie nemáme takové možnosti.

              0 0
              • tatranka1  

                Tak v servisu to mají 3 týden, zásilku s opravným listem dle instrukcí převzali od pošty. Email jeden den po převzetí, že dají vědět, až se k balíčku servisní technik dostane a už nic. Telefon vyvěšený nebo ho neberou (ne že bych se tam někdy dovolal) a alespoň zpráva, kolik to bude stát (jak jsem žádal)žádná. Jsem trochu nervózní, jestli se s hodinkami ještě uvidím a nebo to nebude stát ranec.

                0 0
                • tatranka1  

                  Tak to má relativně šťastnou dohru, za manipulační poplatek dostanu nové. Zdržení byla chyba z mé strany, protože jsem se uklepnul při zadávání e-mailu v servisním listě a jednostranná komunikace probíhala na neexistující e-mail. Nakonec někoho napadlo odpovědět na mé prosby a zjistili, že jsem to já :)

                  1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.