garmin Etrex legend - pomocník po prestehovani :-)?

15 nepřečtených
  • borda

    Ahoj, nedavmo jsem se prestehoval do Liberce, vubec to tady neznam. Doted mi to bylo celkem fuk, naucil jsem se par okruhu a tupe :-) po nich najizdel nejaky ty jarni kilometry :-). Ale chtel bych to tu samozrejme poznat lip, tak si rikam, jestli by pouze jako pomocnik k mape dobre neposlouzila vyse zminena GPS. Chci si to tu trochu „najezdit“. jinak me GPS nelaka, takze do toho nechci vrazet moc penez. Na nejmenovanem ceskem aukcnim serveru se prodava cca za 1000 – 1500 s mapou TOPO 50 v.4 (vetsinou – je pouzitelna?), drzakem na kolo, kabelem (jak jsem vycetl z historie je do serioveho portu – je to az s podivem, ale ja ho asi na notebooku mam :-), znaci se IOIOI?). Vyskomer nepotrebuju, mam. Zadne dalsi benefity lepsich GPS predpokladam nevyuziju. Takze se chci zeptat je to pouzitelne? Nebo je moje idea „pomocnika“ k mape zcestna? diky za rady.

    0 0
    • juli  

      Pokud si chceš trasy plánovat předem, třeba na Cykloserveru, nebo v TOPO, popřípadě zpětně projíždět nějaké už existující, tak je Legend použitelný. Nějaké super výkony od postarší navigace nečekej. Počti si třeba tady.

      Pokud bys v compu neměl 9ti pinový seriák, tak se dá pořídit konvertor do USB.

      0 0
      • borda  

        diky. tohle vlakno jsem cetl. tvoje odpoved tam me utvrzuje v tom, ze to pouzitelne bude. jini ale pisou, ze alespon hcx a 5 k se mi do toho vazne davat nechce. pokud trasu nenaplanuju predem, tak je to nepouzitelny?

        0 0
        • juli  

          Mapa TOPO CZECH 50 v4, která je součástí není moc podrobná a chce to hodně se soustředit na její sledování i vzhledem k malému, monochromatickému displeji. Tedy pro rychlejší jízdu fakt nic moc, pro pěší turistiku by to asi s omezením vyhovovalo. Navíc překreslování displeje je velmi pomalé.

          Nedovedu si představit rachlejší jízdu podle mapy. Pokud je trasa předem naplánována ve spojení s navigační ružicí „kompasem“ je to v pohodě.

          0 0
    • Twisp  

      a nebo se můžeš přidat k nám a my tě provedeme :)

      0 0
      • borda  

        to by bylo fajn. ale podle biku se trochu bojim, ze bych 1. nestacil, 2. se zabil :-). ale vazne, kdyby jste nekdy nekam jeli a treba me vzali, tak budu rad, maximalne odpadnu :-)

        0 0
    • alaks  

      V podstate se da pouzit, pokud nejsi dost narocny. Mel jsem ho asi 2 roky, zpocatku byl dobry, pak zacal zlobit. Obcas se mi vymazal display a nebo ta behaly vodorovne cary, nekdy to vyresila rana dlani a pak zas chodil. Kdyz uz jsem byl rozhodnuty pro jinou GPSku, tak jakoby to vedel, chodil jak hodinky. Ale mel smulu, vymenil jsem ho :-)

      0 0
    • zichis  

      jen namátkou, z nejčerstvější historie

      Už tam padlo lecos zajímavýho a lidi co to psali asi nebudou mít chuť psát dvakrát to samý do dalšího dredu. Nebude teda lepší diskutovat tam?

      0 0
      • borda  

        nemyslim si to. jak pisu vyse, toto vlakno jsem samozrejme cetl. ten clovek chce plnohodnotnou navigaci. ja takove pozadavky nemam. pokud jsi si pozorne precetl muj prispevek, zrejme mi nebude vadit mala pamet (staci mi jeden region), nepotrebuji vyskomer atd…  taky si nemyslim, ze bude lepsi diskutovat tam, protoze to zapadne a smota se to se zadanim zakladatele. pokud  sem nekdo nebude chtit psat, nemusi.

        0 0
        • zichis  

          njn, prohlíd jsem cos psal jenom zběžně. Říkejte mi Blesku :-) Tak abych svoje fópá trochu odčinil, něco k tvýmu případu napíšu:

          V prvý řadě je potřeba se podívat na ceny jinde, při troše štěstí najdeš novýho Legenda ještě ve výprodeji, holej bez kabelu se doprodával tuším za 1300. Za lidovou cenu se dá dostat i nemapová GPSka ale zato s citlivým přijímačem. Někdy lituju, že jsem se nerozhodl pro ni. Papírovou mapu musím stejně vozit a když je nějaká nepřehledná situace a potřebuju se z ní vymotat, tak na displeji Legenda to je ještě nepřehlednější. Používám ho hlavně jako kompas a zaznamenávač projetý trasy -zapnu záznam, vyjedu naslepo objevovat zajímavý cestičky a doma se pak podívám kudy jsem jel – nacož by právě líp posloužil nemapový eTrexH. S legendem mám tracklog dost nepřesný s častými výpadky. Vadí mi i že je línej jak veš. Když například projedu pod mostem, tak 200 metrů za ním se ještě tváří jakože má signál, potom ale vypadne a dalších 500metrů se snaží zase chytit. Hodnotu bazarovýho legenda bych dneska viděl tak na 800 za komplet se SW a kabelem,  nebo 1000 vč. držáku. Samozřejmě za pod­mínky že nebude mít problém se zmíněným displejem nebo joystickem.

          Při cestování po okreskách ti pomůže určit tvoji polohu dobře, otázka je zda v takových místech budeš pomoc vůbec potřebovat. Naproti tomu, když vjedeš do lesa, kde pomoc GPSky je žádoucí, dozvíš se akorát že jsi v „Lese/porostu“ Lesních cest totiž v TOPO50v4 je poskrovnu. Dá řídit podle TZ ale nesmíš se na ně spolíhat, mapa není aktuální.

          0 0
          • borda  

            dik moc. tak tohle me zase dostalo trochu na vazky. ale stejne myslim, ze na prozkoumani okoli by to mohlo byt dostacujici. vic jak 1200 za novej vcetne vseho davat nehodlam.

            0 0
            • zichis  

              Jestli jsem v tobě vzbudil dojem, že na té navigačce je všchno špatně, tak to prosímtě tak neber :-) Jen jsem dal výčet negativ, který je dobrý znát předem a né je zjišťovat dodatečně. Jinak už nemám co bych vytknul, ten přístroj pracuje vlastně pořád jako tehdá před lety, kdy z něj lidi byli naprosto unešený :-) akorátže dneska vedle moderních přístrojů ty jeho slabiny víc trčí. Díky tomu se ale dostal na cenovou úroveň převodníku :-)

              Okolí s ním poznáš výborně – tím že si sedneš u kompu nad tracklogem a budeš luštit v e-mapách kam tě vlastně cesta zavedla.

              0 0
              • zichis  

                Jo, a doporučuju tu explorerskou činnost podpořit foťáčkem, výborná pomůcka! Když míjím lákavou odbočku vedoucí neznámokam, cvaknu ji. Doma se podívám na čas u fotky a v MapSource se podívám kde jsem tu dobu byl a kam se z tama mohlo odbočit. Dřív jsem si u odbočky delším stiskem joysticku (2sec) uložil do Legenda bod, ale zpravidla jsem pak zapoměl co na tom bodě bylo :-)

                0 0
    • MaPa  

      Řeknu to příkře, ale ve skutečnosti to bude blízko pravdy.

      Tenhle legend se použitelností velmi blíží nemapové GPS-ce. Na tom ale není nic špatného, v postatě popisuješ že víc nepotřebuješ. S Legendem navíc v krizi lze i trochu přeplánovat, to s nemapovou jde velmi těžko, jen pokud máš dobrou přípravu.

      Jak to chodí s nemapovou jsem tu už několikrát psal, protože jí vozím už čtvrtým rokem a mapová mne zatím vůbec neláká. Dokonce jsem loni o tom něco napsal, tak pokud budeš mít chuť a čas, tady je trocha čtení. K tomu si přimysli základní čb mapu na pididisplayi.

      Alternativou by mohl být nákup BT modulu a použití JAVA programu Trekbuddy na mobilu. Někdo to dává i na řidítka, já jsem to chvíli používal jako zálohu – telefon s mojí pozicí nad mapou mi běžel někde v batohu a když byl problém vybalil jsem ho. Na předem připravenou navigaci v řekněme středním až těžším terénu to moc nebylo.

      No a asi nejlepší alternativu ti tu nabídnul Twisp. Nejlepšími plánovacími prostředky jsou totiž lidi kteří to v dané lokalitě znají :-).

       
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.