Garmin Edge 530 + Amazfit GTR 3 Pro ?

15 nepřečtených
  • JaZ

    Nemá, prosím, někdo vyzkoušeno, jestli jde použít hodinky Amazfit GTR3 Pro jako zdroj tepovky pro Garmin Edge 530 nebo Bryton Rider 320? Nebo podobné blízké modely?

    Hodinky v návodu tvrdí, že umožňují jiným smart zařízením přijímat HR prostřednictvím Bluetooth Low Energy (BLE). Seznam vzájemně kompatibilních zařízení jsem ale na netu zatím najít nedokázal.

    0 0
    • virtualcop  

      Jako že umí vysílat přes BT tepovku, stejně, jako to umí „sdílet“ většina Garmin hodinek přes ANT+?

      Když mi napovíš jak (ideálně, jak to nastavit v hodinkách), mohu to zítra vyzkoušet – dcera má GTR3 Pro, Garmin Edge a Karoo 2 zase já.

      Máš nějakej odkaz, kde a co na hodinkách zapnout, pokud to přes BT umí sdílet tepovku?

      Jak říkám – klidně se pokusím vyzkoušet, ale občas dceři něco na hodinkách nastavuju nebo ověřuju a žádné podobné funkce jsem si tam nevšiml.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • JaZ  

      To by bylo bezva, kdybys to mohl zkusit!

      Hodinky Amazfit GTR3 Pro umožňují v nastavení zapnout nebo vypnout vysílání/sdílení tepovky přes BLE, pokud zrovna probíhá jakýkoliv excercise, například „Jízda venku“. Volba je zašitá v menu mobilní aplikace ZEPP.

      1. Nastavení hodinek v aplikaci ZEPP na Android telefonu

      → Profil (vpravo dole)

      → Moje zařízení – Amazfit GTR 3 Pro

      → Sdílení srdečního tepu při cvičení

      → Sdílení srdečního tepu při cvičení ON

      2. Spuštění režimu cvičení (workout) v hodinkách

      → hodinky na ruku někoho, kdo tepe

      → Workout

      → Outdoor cycling

      → počkat na zelenou (GNSS almanach…) a ťuknout na tlačítko

      ( teprve teď by mělo být HR ve vzduchu )

      3. Nastavení Garmina

      …bohužel nepopíšu, nemám žádné zařízení v ruce.

      Zkoušel jsem s hodinkama propojit zařízení Garmin Oregon 550, což je dnes už skoro historická GNSS ručka, ale ta podporuje jen senzory s Ant+ a to ty Amazfity nemají. Rozhoduju se, jestli koupit drahého Garmina i s tou spornou obchodní etikou nebo raději ušetřit a stejnou muziku za méně peněz dostat od Brytona nebo jiného alternativního hrá­če.

      Chtěl bych

      • GNSS
      • tepovku
      • možná někdy později přímé měření výkonu
      • to vše pro bezproblémovou integraci se Strava.com

      Integrace Amazfit GTR 3 Pro se Strava.com prostřednictvím aplikace ZEPP je naprosto bezproblémová. Jakmile dostane workout report ZEPP, Strava si ho vezme a okamžitě je v profilu na webu.

      Samozřejmě je potřeba vědět, že snímač je na těch hodinkách Amazfit je „jen“ optický se všemi nevýhodami, které ta technologie má. Mě se ale to řešení zdá funkční a přijatelné. Ale samozřejmě že ho časem podrobím testu s nějakým hrudním pásem, který má snímač na bázi EKG.

      0 0
      • virtualcop  

        OK, zejtra na to kouknu. GTRka jsme dceři kupovali asi týden po jejich vydání v ČR a tak teď nemám přehled, co všechno se v hodinkách po těch mnoha firmwarech (co od té doby vyšly) změnilo či vylepšilo a zrovna tak ZEPP jsem nijak nezkoumal, co všechno se tam dá nastavit/zapnou­t/řešit.

        Dcera je má primárně jako „pípadlo“ k telefonu (zprávy z mesengerů, nějaké zdravotní metriky, kalkulačka do školy :) apod.), aktivity si s nima zkoušela měřit jen ze začátku a párkrát (jestli to jako funguje :) )

        Vyzkouším, co se dá a dám vědět.

        Na druhou stranu – hodinky maj sice tu výhodu, že je máš furt na ruce, nicméně pokud míníš jezdit častěji a nějak trochu systematicky a pak se chceš podívat na nějaké metriky z jízdy, tak ten HR pás (třeba duál s ANT+ a BT), klidně za pár doláčů z Ali a nějakej obyčejnej cyklopočítač s GPS udělá asi přesnější a lepší službu :) Ale to je každého věc a priorita.

        0 0
    • JaZ  

      Z toho GTR 3 Pro toho Strava napočítá a naodhaduje docela dost. A v mém konkrétním případě to pocitově koreluje s tím, co subjektivně v průběhu jezdění cítím sám. Třeba power křivka z jednotlivých eventů.

      Zajímá mě, jak vypadají výstupy ze sestavy s pásem. Nemáš nějaké vizuálně zajímavé (a aby mě moc nedemotivovaly) ?

      0 0
      • virtualcop  

        Abych pravdu řekl, tak na Stravu se mi automaticky ukládá aktivita z hodinek a já už hodně dlouho své jízdy nijak nesleduji (rozhodně né na Strava), maximálně občas kouknu, když přijedu hodně mrtvej, nebo se mi naopak jelo nadstandardně dobře, jaký jsou hodnoty tepů, výkonu atd. Nic víc už nesleduju.

        Ohledně výkonu (kterej Strava jen odhaduje) pokud nemáš wattmetr na kole, je to naprosto mimo a k ničemu – stačí si jen uvědomit, jak pracuje wattmetr v klikách, pedálech nebo náboji, oproti tomu, co může Strava „vypočítat“ maximálně dle délky trasy a rychlosti, případně s HR záznamem. Stačí, aby Ti foukal silnější protivítr (ona i s tímhle asi pracuje, ale i tak) a výkon který potřebuješ, aby si jel po určitém úseku trasy danou rychlostí není 150W, ale klidně 250W nebo i víc.

        A vzhledem k tomu, že rozdíl držet třeba hodinu výkon 150W nebo 250W je asi tak odlišnej, jako zaběhnout maraton za 4 hodiny, nebo za 2.5 hodiny (za 4 hodiny se dopotácej i lidi, co na to pár měsíců trénovali, zatímco na 2.5 hodiny už je potřeba léta kvalitního tréninku), tak sám musíš zjistit, že nějaké „výpočty“ Stravy výkonu, bez toho, aniž by si měl na kole waťák, jsou úplně k ničemu. Pokud se máš orientovat z nějakých metrik, musí být dobře změřené – GPS, senzor rychlosti, kvalitní tepák, dobře fungující wattmetr – jen tak může Strava (či jakýkoliv jiný, podobně fungující tréninkový deníček) vypočítat reálná a smysluplná data. Nejinak je tomu s HR – to je úplně o ničem, neboť každý má jiný rozsah tepů (už daný geneticky), každý je jinak natrénovaný (co já nebo ty pojedeš na 180 tepech, hodně za anaerobní hranicí, to profík pojede s úsměvem na rtu klidně na 120 tepech, někde v kompenzaci a klídku :) ).

        Prostě zas tak bych se na ty hodnoty tolik neupínal :)

        Ale jak jsem slíbil – dcera za chvilku dorazí ze školy, pumpnu jí hodinky a vyzkouším, co se dá :)

        0 0
    • virtualcop  

      Houstone, máme problém! :)

      Hraju si s hodinkama i Zeppem – všechno aktualizované a v Zeppu jsem nikde nenašel to o čem píšeš – Sdílení srdečního tepu při cvičení ON.

      Prošli jsem s dcerou zběžně všechny nastavení Zeppu a nikde tam tuhle položku nemá. Musí za chvíli na kroužek, tak to ještě důkladněji projdem večer, ale bez toho zapnutí sdílení tepu to samozřejmě nepůjde napárovat na cyklopočítač (to je logické).

      Máš nějakej odkaz, kde přesně si to viděl popsaný? Samotného by mne to zajímalo, když už se v tom hrabeme :)

      0 0
    • JaZz  

      Mám verzi aplikace ZEPP 6.8.2, Android 10 na telefonu Samsung A21s.

      Teď mě fórum oznámil, že jsem jako nově založený uživatel vyčerpal množství příspěvků a mám si počkat 24 hodin. Super vlastnost…

      Obrázkový návod v příloze.

      0 0
    • JaZ  

      Zatím se podařilo pouze zjistit, že aplikace ZEPP na některých Android zařízeních nezobrazuje volbu povolení vysílat aktuální tepovou frekvenci prostřednictvím bezdrátového nízkoenergetického spojení BLE (Bluetooth Low Energy).

      Zatím jediné zařízení, na kterém je ověřeno, že se tato volba v ZEPP zobrazuje, je Samsung Galaxy A21s ve variantě 4/128 GB. Jestli ale je skutečně schopen Garmin tento údaj přijmout a zpracovávat, není zatím ověřeno.

      0 0
      • virtualcop  

        Přesně tak – zkoušeno na Xiaomi 7,9, SE Xperia 5 – na všech telefonech není v aplikaci Zepp volba pro spuštění této funkce aktivní, respektive v menu aplikace nejsou vůbec viditelné dvě položky:

        • Viditelný – zapnutí/vypnutí viditelnosti hodinek z dalších zařízení. S ohledem na bezpečnost doporučujeme nechat viditelnost vypnutou.
        • Sdílení srdečního tepu při cvičení – podle popisku umožníte touto funkcí chytrým zařízením v okolí získávat data o srdečním tepu.

        Proč je tomu tak, zatím zjišťujeme (podpora Zeppu se zatím neozvala)

        0 0
    • JaZ  

      Pořídil jsem si Garmin Edge 530, pokusil jsem se dosáhnout toho, na co jsem se zde ptal, tedy použít Amazfit GTR3 Pro jako zdroj tepové frekvence pro Garmin Edge 530.

      Bohužel, výsledek je ten, že Garmin nedokáže, nebo spíš nechce spolupracovat s ničím, co na sobě nemá napsáno Garmin.

      Vedlejší zjištění je ale možná podstatnější. Amazfit GTR3 Pro je v měření tepovky naprosto nekonzistentní. V průběhu hodinové jízdy má mnohaminutové výpadky, v průběhu kterých si nějakou statistickou hodnotu tepovky domyslí. Například namísto 140–160 vám klidně ukáže 50–60. Jinými slovy, Amazfit GTR3 Pro nepoužívejte, pokud chcete mít nějaká relevantní data o tepové frekvenci.

      Kdyby to dělalo to, co to prezetnuje, tak by to za tu prachy byulo skvělé. Ale bohužel, není. Je to čínská lež.

      0 0
      • virtualcop  

        Shodou okolností dceři chcípnul Redmi Note 7 pro, tak dostala Redmi Note 11 Pro a ani zde po nainstalování Zeppu není možnost spustit Viditelný a Sdílení srdečního tepu při cvičení – prostě to tam zase není. Vývojáři Zeppu mi do dnes neodpověděli (ani přes ten jejich extrémně složitej formulář).

        Nicméně dcera nosí hodinky 24/7, závodně tancuje, chodí na tenis. Nijak extra jsem jí záznamy tepu neprohlížel, ale tak nějak to alespoň na první pohled celkem odpovídá, zda leží na gauči s 80tepy, nebo tancuje a má dvojnásobek. Na záznamech nejsou nějaké extrémní „vlny“ nebo výpadky, vcelku by to asi odpovídalo mým Garminům (jak přesně jsem nezkoušel – že bych jí dal dvoje hodinky na ruku a pak to přímo porovnával).

        A to ty hodinky nosí celkem hodně povolené. Schválně si je někdy půjčím na „švih“ a pak porovnám průměry, peaky, výpadky atd.

        Takže moje/dcery zkušenosti s měřením tepovky jsou docela rozdílné – alespoň na první pohled vypadá jak denní přehled, tak záznam aktivity vcelku správně a konzistentně, jak by teoreticky vypadat měl. Jaká je reálná odchylka třeba oproti kvalitnímu HR pásu můžu vlastně zjistit taky, když si k tomu přidám ještě záznam z pásu do cyklopočítače.

        Manželka má rovněž „čínu“ – Huawei GT2 Pro a záznam tepovky (jak celodenní, tak zkusmo při aktivitě) opět na první pohled vcelku odpovídá – žádné výpadky, vlny nesmyslně rychlých přechodů atd.

        Tak mi z toho vyplývá, jeslti nemáš problém s konkrétním kusem, že nějak nedělají, co mají. Měření optikou na úrovni hodinek asi nikdy nebude etalonem přesnosti, ale pokud porovnám mé prastaré F3HR s hrudním pásem (těch mám několik a slušných), tak mimo pomalejší reakci na „rychlý interval“ (když je velmi rychlá změna tepu v důsledku rázového znásobení zátěže) jsou ty průměrné hodnoty po nějaké aktivitě vcelku dost podobné, na pár tepů sedí i minimální a maximální hodnoty.

        Jediné, co vím, že se ne vždy povede, je „vynucené“ spuštění měření krevního kyslíku (tam to tak jednou z 10 pokusů napíše něco ve smyslu, že měření se nepovedlo), nicméně v celodenních záznamech to měření několikrát za den má. přesnost/hodnoty opět srovnatelné, s takovým tím trošku lepším oximetrem, co si připneš jak velkej kolíček na prst. Takže ani v tom žádný problém (mimo té občasné chybové hlášky při ručním spuštění měření).

        Tak fakt nevím, kde je problém :)

        0 0
    • JaZ  

      A strašně nerad to říkám, ale ta boční tlačítka na 530 se Garminu moc nepovedla. Mají na můj vkus malý zdvih, mizerná a nekonzistentní mechanickou odezvu (prst neví, jestli to zmáčknul nebo ne), nadměrná tuhost a velká síla potřebná ke stisknutí.

      Ale abych nebyl jen negativní, přes ty tlačítka a UI je to nejlepší komp, co jsem kdy mohl používat. Vlastnosti toho reflexivního displeje se jim naopak povedly výjimečně dobře.

      0 0
      • jIrI___  

        Ta tlačítka na 530 jsou vyloženě tragická, nic horšího jsem snad ještě neměl v ruce.

        0 0
        • J.e.n.i.k.82  

          Souhlasím.. Přešel jsem ze 130 plus a to je naopak naprosto geniální malé a jednoduché zařízení. A tlačítka má naprosto skvělá. Nechápu, jak je mohli u 530 tak pokazit.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.