• vsn

    Ahoj,

    čím lze nafouknout vidlice? jde to treba na benzince kompresorem? tedko jsem prisel na to jak ji trosku upustit (v servisu mi ji nafoukli nejak moc a vubec to neperovalo (tak max do 1/3 kdyz jsem vymetl diru)

    co jsem tu docetl (a dneska na idnesu "vybirame kolo " tak pri nasednuti by se mi mela vidlice ponorit o 1/4 delky … a pri jizde bych ji mel pouzivat tak 3/4 – je to tak? …

    tedko to mam tak, ze kdyz dam celou svou vahu (65KG) na riditka tak klesne tak do poloviny – je to tka dobre? ..

    diky

    0 0
    • RacerX  

      není to dobře, zkus pohledat, je toho tady spousta.

      0 0
    • Ricci  

      Daj do vyhladavania slovo SAG…

      0 0
      • vsn  

        díky …

        docetl jsem se, ze SAG je v podstate to, ze kdyz v klidu nasednu na kolo tak by se mi mela vidlice ponorit o 15–35% tzn u moji RST first air vidlice o 1,5 – 3,5cm … takže dejme tomu že bych se mel snazit docili aby kdyz nasednu klesla o 2cm … :)

        jinak k tomu foukani – slusnym kompresorem na auto by to melo jit nafouknout ne? ten ventilek vypada vcelku standartne – nechce se mi kupovat za 600 pumpicka kterou pouziju 1× rocne

        0 0
        • Smazaný účet  

          kompresurkem to nenafoukas a pokud ano, tak ten tlak bude tak „baj oko“. Navic cas od casu bys mel kontrolovat, zda mas este nejaky olej nad vzduchovym pistkem-aby dobre tesnil a klouzal. Takze se nejspis bez pumpicky neobejdes. S tlakem ve vidlici je treba si pohrat, aby chodila jak ma;)

          0 0
        • Hornet  

          treba kupit pumpicku na vidlicu, ine nahradne riesenia prinasaju problemy

          0 0
        • mr.antik  

          Ta ti bohatě stačí…

          http://www.kupkolo.cz/…-01_197.html

          Nebo musíš mít v okolí někoho kdo ti ji půjčí :-))

          0 0
          • Nikola  

            Já používám Giyo 2. Je plně vyhovující.

            0 0
            • Chiron  

              Já mám Giyo GS-03, oproti 1 rozdíl asi stovka. Jak velký rozdíl mezi nima je netuším. Každopádně 02/03 jsou bych řekl skladnější a to plastové madlo mi příjde ergonomičtější.

              0 0
    • mr.antik  

      Snad jen starý Marcochy šly nafoukat normální pumpičkou. Na ostatní musí být speciální pumpa na vidlice.

      0 0
      • Nikiller  

        Já mám Fox Fox 32 F100RL a předtím jsem měl Marzocchi MX Comp ETA a obojí mi šlo nafouknot uplně obyčejnou pumpičkou na kolo. Když se použije redukce z autoventilku na galusku, tak se ventilek jakoby prodlouží a pak to jde nafouknout na libovolný tlak. Samozřejmě ne nějakých 200psi, ale to nikdo nepotřebuje. Jen je pak malinko problém, že když se redukce sundavá, tak z vidlice vždy ještě něco ušlo a ta tak „změkla“, to se dá ale vyřešit tím, když dáte pár šťouchů navíc. V současné době už mám normální pumpičku na vidlice, je to sice o dost pohodlnější, ale výsledek je stejný.

        0 0
        • kubad  

          jj tomu se říká přesné foukání

          0 0
          • Nikiller  

            Přesný to vůbec neni, ale v tomhle případě přeci o přesnost moc nejde… Nejde o to jaký číslo ukazuje pumpička, ale o to jak se kolo celkově chová.

            0 0
            • v POHODÌ klokan  

              Souhlas. Navíc tabulkové hodnoty tlaků ve vidlicích často neodpovídají skutečnosti. Metodou pokus-omyl je to v tomhle případě nejlepší. Speciální pumpička na vidlice je samozřejmě úplně ideální, ale když ta není, tak poslouží i obyč pumpička.

              0 0
            • MlokCZ  

              Jenže takhle to nikdy správně nepoladíš. Nejde tu o žádné tabulkové hodnoty, ale o to, že potřebuješ nafouknout vidlici třeba o 5 psi více než tam bylo předtím. A také třeba po servisu potřebuješ zase nafouknout na ten původní tlak a ne to znova ladit.

              Abys mohl vidlici správně nastavit, tak prostě musíš být schopný ji nafoukat na přesný tlak a také vědět, jaký tlak tam máš.

              Jak jinak bys to chtěl poladit? Tedy nafoukáš na nějaký neidentifikovatelný tlak a bude potřeba přifouknout. Jak zopakuješ tu zcela nepřesnou metodu, tak vůbec nebudeš tušit, jestli si ve výsledku lehce přifouknul nebo ubral a jak nastavovat dále.

              Tedy bez pumpičky na vidlice je to zprominutím úplně na h…o.

              0 0
              • Nikiller  

                jj, souhlasim, je to na exkrement, ale dá se to… já to dřív řešil tak, že jsem ji nafoukl víc a pak jsem akorát upouštěl prstem ventilem manuálně. Kdybych si pak řekl, že +5psi by bodlo, no tak bych byl ve vagíně, vo tom žádná :)

                0 0
    • tonik666  

      Najít si servis, kde jsou přátelští a jednou za čas ti to zkontrolujou nebo půjčí pumpičku, aby sis to v obchodě zkontoloval. Nebo jak někdo psal, mít kamaráda :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.