• anhubis

    Dobrý den, jaké je podle vás nejlepší fitness (hybrid krosového a silnicniho) kolo?

    většinou jezdím po silnicích a cyklostezkách a závodničku zase nechci, protože jsem se na ní už jednou pěkně rozsekal :-DD Myslíte, že se dá pořídit něco dobrého do 13ti tisíc? Co se týče dojezdu, tak většinou za den nepřekročím 60 – 100km. Jestli by jste mi něco mohli poradit, budu moc rád :-)

    Zatím jsem si vyhlídl tyto kola:

    1.) <a onmousedown=„Un­trustedLink.bo­otstrap($(this­), "cd39120ff447­cdb8299dfafe0ef­dc831“, event)" rel=„nofollow“ href=„http://­www.cyklodema­.cz/jizdni-kola-dema.php?vyro­bek=kola_dema&typ=fit­ness&id=1“ target=„_blank“>http://www.cyklodema.cz/jizdni-kola-dema.php?vyro­bek=kola_dema&typ=fit­ness&id=1 2.) <a onmousedown=„Un­trustedLink.bo­otstrap($(this­), "cd39120ff447­cdb8299dfafe0ef­dc831“, event)" rel=„nofollow“ href=„http://­www.superior.cz/cz/ko­lekce-2009/cross-trendy/bike.html?id=184“ target=„_blank“>http://www.superior.cz/cz/kolekce-2009/cross-trendy/bike.html?id=184 3.) <a onmousedown=„Un­trustedLink.bo­otstrap($(this­), "cd39120ff447­cdb8299dfafe0ef­dc831“, event)" rel=„nofollow“ href=„http://­www.merida-bike.cz/prodej/spe­eder-t1–09“ target=„_blank“>http://www.merida-bike.cz/prodej/speeder-t1–09 4.) <a onmousedown=„Un­trustedLink.bo­otstrap($(this­), "cd39120ff447­cdb8299dfafe0ef­dc831“, event)" rel=„nofollow“ href=„http://­www.merida-bike.cz/prodej/spe­eder-t2–08“ target=„_blank“>http://www.merida-bike.cz/prodej/speeder-t2–08

    Jak na Vás působí ta Dema? Vzhledem se mi sice víc líbí Superiory ale za tu cenu a při té hmotnosti se mi to zdá jako celkem výhodná koupě :-)

    Anketa: Jaké kolo by jste si vybrali?

    0 0
    • anhubis  

      Prosím poraďte. Vím, že mnoho cyklistů tady asi bude urážet tak malý rozpočet na kolo ale ne každý si může dovolit něco dražšího. Kdyby bylo na mě tak si taky koupím něco za 50k ale bohužel na brigádách si člověk moc nevydělá a je těžké přesvědčit své sponzory-rodiče, že něco tak srahého má fakt smysl, když oni sami žijí ve světě, kde se dá dobré kolo sehnat už od 2 tisíců v baumaxu :-(

      0 0
    • t29  

      Záleží na tom, jak moc chceš „rychlého crosse“ s lehkými převody a jak moc chceš „silničku s rovnýma řidítkama“ a těžkými převody.

      Dema je postavená na silničních převodech – vepředu 52/39, vzadu 13–26. Naopak Superior má převody crossové – vepředu 48–36–26, vzadu 11–30. Meridy jsou něco mezi, silniční kazeta 12–24 a T1 k ní má crossové převodníky, T2 silniční trojtác (velmi obskurní řešení).

      Bratr pořídil Superiora Dragon (2007, pak ho přestali vyrábět), ten má vepředu silniční kompakty 50–39 a vzadu MTB kazetu 11–32. Tohle řešení se mně osobně líbí nejvíc.

      Dívám se, že jsi z Holešova, a píšeš, žes jezdil na silničce. Tak se rozhoduj podle toho, jestli ti chybí lehké převody při stoupání na Hostýn :)

      0 0
      • anhubis  

        moc díky za info :-) jezdil jsem na silničce pravda ale jen měsíc a to do té doby než jsem jí i sebe rozsekal úplně nepochopiteně na na jednom rovném úseku. Víceméně jsem doteď jezdil na horském Author Solution (nevím jaký rok) ale to kolo jsem si musel půjčovat od strýce, což není úplně ideální, když chcem zrovna oba vyjet :-/ Do kopců jsem moc nejezdil ani s ním, ikdyž to mělo lehké převody, radši jsem si už vybral nějakou 2 krát delší paralerní trasu a jeikož s tím chci jezdit od října i po Praze, tak myslím, že se moc do nevyhnutelných kopců dostávat nebudu. Známý mi radil dát na motnost a nějaké deore a alivio ale to jsem skoro u žádného fitness neviděl, tak nevím jestli má smysl to toilk hrotit. Myslíš že jinak u té demy a superiora nemůžu udělat chbu? Na ten dragon jsem už narazil ale 15k už na to neseženu.

        0 0
        • t29  

          Alivio a Deore jsou dvě řady komponent od Shimana, zhruba uprostřed žebříčku, ale obě jsou pro horské kola a na fitneskách převažují silniční komponenty.

          pokud jezdíš kopců málo, tak dopředu určitě silniční dvojpřevodník (asi kompakt) a dozadu si vyber silniční nebo MTB kazetu podle toho, jestli si chceš nechat rezervu lehčích převodů, nebo radši jemně odstupňované převody.

          ještě by tě mohly zajímat Gary Fisher Monona nebo Pells Demon. Oba mají Cr-Mo vidlici (chrommolybdenová ocel, líp tlumí vibrace než dural). Zpřevodování je klasické crossové.

          0 0
          • scalar  

            Gary Fisher je dobrý typ, má Cr-Mo vidlici, což je určitě lepší než tvrdý hliník, který moc nerovností nepochytá. Má jenom trochu méně sportovní geometrii (kratší horní rámová trubka), existuje ještě levnější verze Wingra.

            0 0
            • anhubis  

              Ta Wingra by se mi i líbila ale u rámu už je uveden ALU. Jinak ten Speedster od Superioru je asi taky hliník, co? :-/ .. Mě třeba na tom horském Author Solution hliník nevadil ale je pravda, že to mělo odpruženou přední vidlici.. Je ta změna u Cr-Mo v odpružení proti ALu opravdu tak znát nebo jde pouze o „laboratorní“ odchylku, která má spíš marketingový význam?

              0 0
              • t29  

                Cr-Mo rámy se dělaly tak před deseti lety, dokud se výrobci nenaučili levně svařovat dural. Dneska jsou kola na Cr-Mo rámech drahé kousky pro fajnšmekry, s malosériovou nebo zakázkovou výrobou a cenou rámu vyšší, než kolik chceš dát za celé kolo. S jednou výjimkou, levná Kona Smoke má Cr-Mo rám.

                Trocha nauky o materiálech, Cr-Mo ocel AISI 4130 má v syrovém stavu modul pevnosti 430 MPa a modul pružnosti 200 GPa. Naproti tomu dural 6061 zušlechtěný na stupeň T6 má modul pevnosti 310 MPa a modul pružnosti 70 GPa. Z čehož plyne, že ocel je o třetinu pevnější a třikrát pružnější. Dural je zase třikrát lehčí, takže při stejné pevnosti je rám z duralu lehčí než ocelový, ale pružnost nedožene. Na výrobu se používá proto, aby byly rámy lehčí, závodníci ocení i tu tvrdost – kolo víc „jde za pedálem“. Ale ucítíš každý hrb na silnici.

                V cenové kategorii kol kolem těch 13 tisíc je duralový rám na všech kolech, tak máš výběr zjednodušený :) Ale tu ocelovou vidlici zvaž.

                0 0
                • Kubas.1  

                  Wow! Takže moje bývalý kolo byl drahej kousek pro fajnšmekry, kdežto to nynější je úplně obyčejnej levnej shit, s rámem tvrdým jak šutrák :-D

                  0 0
                  • t29  

                    pozor, mluvím o době „dneska“, do které tvoje staré kolo nepatří ;)

                    0 0
                  • DaSnail  

                    tak ten rám kinetic vyzerá imho ovela lepšie jak gétečko. slová „obyčejnej levnej shit“ by som asi nepoužil, ale ja by som radšej bral ten author… 8o)

                    0 0
          • anhubis  

            Ten Demon se mi celkem líbí ale teď budu mít kvůli němu zas horší rozhodování :-D

            0 0
            • t29  

              ha, možná ale mystifikuju a Pells Demon má duralovou vidli, dost pravděpodobně tuhle :(

              0 0
              • scalar  

                Ta vidlice na obrázku je z loňského Demona, letos měnili geometrii rámu a používají vidlici kratší. Loňskou znám z vlastní krátké zkušenosti, rychle jsem ji nahradil carbonovou. Ta hliníková nestíhala ani horší asfalt – ta letošní je ještě kratší, tedy dají se očekávat ještě horší vlastnosti. Ten dražší Demon Lite už má rovnou carbonovou a podstatně lepší vybavení.

                Jinak jsem si všimnul té Kony Smoke, pro zakladatele vlákna to asi nebude ideální kolo, ale mně už se honí v hlevě spousta nápadů, co by se z toho rámu dalo postavit. Tedy pěkkě děkuji za brouka do hlavy…:-)

                0 0
                • t29  

                  V tom případě bych taky šáhl po tom dražším Demonovi Lite s karbovidlí. Nebo po GF s ocelovou.

                  S tou Konou jsme tady trochu offtopic, ale před dvěma lety jsem přišel do obchodu, chtěl „crossové kolo s cr-mo rámem“ a prodavač se skoro lekl :) a tahle Kona by mohla pobrat i 29er pláště.. až mi doslouží starý Author, už vím, co koupím :)

                  0 0
                  • scalar  

                    No, já oprašuju už přes 15 let Checker Piga z trubek Tange Infinity, ale už je mi na něm skoro líto jezdit…

                    0 0
                  • DaSnail  

                    niekde som čítal recenziu a na tú konu smoke sa dá aj plášť 29×2.3"

                    to už by bolo na kros slušné 8o)

                    0 0
            • orgoj.chorchoj  

              Po vytrvalem stezovani manzelky, ze na jejim MTB se trapi a trekove kolo ze je pro ni mnohem lepsi jsem kapituloval a pred cca mesicem koupil Pells Demon Lite. Kolecko je to paradni, vybava slusna a hlavne super vaha. Ted uz moje mila nema dalsi duvod remcat na kolo a uz je to jen o nohach a moralu :D I jeji prvni reakce veskrze pozitivni. Doporucuju i kdyz cena je trochu prez rozpocet. U Sirera je se slevou proti list price za 16.990,–

              0 0
              • anhubis  

                Zkusím trochu zatlačit v přesvědčování o rozpočet ale stejně 17k .. to už možná spíš než ten Demon lite bych bral Superior Dark Face 2009, ten se dá pořídit taky za 17k a krom karbonové vidlice má i kotoučnové przdy např. viz: http://www.superior.cz/…dy/bike.html?…  ..navíc to prý vyhrálo i nějakou anketu kolo roku 2008 či tak :-D

                0 0
    • dancing dog  

      za mě z těhle Superior

      0 0
      • anhubis  

        Začínám se kněmu taky pomlu přiklánět. Díval jsem se i na Dragona a šel by sehnat levně ale jen s 22" rámem :-( a u Speedsterů teď nevím pro kterou verzi se rozhodnout. jedný rozdíl jsem našel jen u převdů (2008 – 16 a 2009 – 27)

        pro srovnání přidávám linky:

        Speedster 2009: http://www.superior.cz/…dy/bike.html?…

        Speedster 2008: http://www.superior.cz/…dy/bike.html?…

        0 0
        • t29  

          a ještě tam mají něco špatně, 8×3 není 27 převodů, ale 24 :)

          Jediný rozdíl jsem našel v klikách a přesmykači a cena je stejná, sám bych bral asi 2009ku kvůli malému převodníku (do kopce mě to baví:) ale jinak doporučuju napřed pohledat, jestli někde ve výprodejích zůstal zlevněný 2008 v odpovídající velikosti.

          0 0
          • anhubis  

            měřím asi 181 cm, což by odpovídalo as 20", že? A ty jsem zrovna našel u obou verzí a mám pocit, že tu 2008 jsem dokonce někde viděl i pod 10000. Zkusím zajít do nějakého velkého obchodu, kde je šance, že bych si mohl vyzkoušet co nejvíc kol z toho TOP výběru a v okamžiku,kdy budu spokojen, tak jim popřeji hezký den a objednám si to levně z netu :-D

            0 0
            • orgoj.chorchoj  

              Pokud trvas na Supovi tak u Sirera za 11.199,– Jen me zarazi ta 8mi rychlostni kazeta :\

              0 0
              • anhubis  

                Nemůžu říct, že přímo trvám. Demu už jsem asi zavrhl, protože to je vlatně až na řídítka silnička a s těmi moc jezdit neumím a k těm meridám se zatím masivně kladný přístup nezvedl. Pokud bych si odpustil karbonovou vidlici, která není stejně ani na tom superioru, tak možná ještě sáhnu po tom Demonovi (dá se sehnat za cenu kolem 11k). Zajímalo by mě, když je ta kazeta „jen“ 8mi rychlostní, tak tu devátou rychlost ztrácím na té lehké nebo těžké straně? Je t pro mě docela důležité, protože třeba na tom horském, kde to bylo 3×8, tak jsem se často dostával do situací, když už jsem jen šlapal na prázno a i když mám nohy dost silné, tak jsem z toho větší rychlost prostě nevytáh :-/

                Je ještě nějaká výhoda u dvoukouleček proti tříkolečkům, kromě toho že je tím kolo lehčí o pár gramů? Do kopců jezdím vážně jen svátečně, tak abych se kvůli tomu tříkolečku o něco nepřipravil..

                0 0
            • M_ishak  

              Na kola-online.cz je za 10 000 Kč, ovšem v červeném provedení, které se nemusí líbit každému. 19" je podle mě tak akorát.

              0 0
              • anhubis  

                tak když už by nebyla 20" tak vemu i 19" :-) .. jezdil jsem s 19" poslední dva roky a nikdy mně nepřišlo, že trpím :-D

                0 0
    • Kubas.1  

      Nijak moc sem to neprohlížel, ale nejvíc se mě líbí ten Sup

      0 0
    • scalar  

      Mám ještě jeden typ, Pells Demon Lite, začíná se se slevou doprodávat letošní model (já jezdím na loňském, používám ho s odpruženou nebo carbonovou vidlicí:

      http://www.mojekolo.cz/…s-demon-lite

      Cena je mírně nad limit (třeba ještě někde sleví, výprodeje začínají), ale carbonová vidlice je velký benefit, jezdím na tomto typu kola už 15 let a dost jsem ji ocenil…

       
      0 0
      • anhubis  

        V čem je tak ten karbon dobrý? Ten pells jsem hledal apř 19–15 moc bohuže něvěřím, ž by se to dostalo aspoň na 13 :-/

        0 0
        • Kubas.1  

          Karbon líp tlumí nárazy (aspoň se to říká, osobní zkušenost nemám), takže je pohodlnější

          0 0
          • t29  

            Totéž zvládá i cr-mo ocel, vlastně skoro cokoli je pohodlnější než dural :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.