• frantaklika

    Ahoj,

    chtěl bych založil samostatné vlákno, protože většina těch, které jsem pročetl byla:,,Zajdi si k lékaři, my to tady jen odhadujeme." No, tak já jsem u sportovního lékaře byl 04/2023 a na praktické a EKG u obvodního 03/2023, proto se chci zeptat na zkušenosti ostatních.

    Začnu asi od příčiny … začalo to 11/2022, měl jsem zánět a měsíc nucenou pauzu (poslední týden, kdy už jsem atb jen dobíral a měl jsem krevní testy, že záněť už nemám jsem si byl opravdu lehce zaběhat, už mi z nic nedělání hrabalo. Nevím, zda ten jeden běh mohl tohle všechno ovlivnit). Pak jsem začal v zimě zase trénovat v bázenu, po Vánocích jsem dostal covid, zase jsem byl marod a nakonec v lednu záněť do oka a další měsíc bez sportu. Načež začal můj poslední 10. semestr na VŠ a s tím i spojené nervy z diplomky, státnic a sport jsem provozoval tak jako hodně nárazově a většinou extrémy, protože v rámci zápočtu jsem měl třeba 10 km běh v březnu. Takže jsem si po těch problémech dal několik běžeckých tréninků, nějaké cvičení a pak šel hecnout 10 km za 54 minut. Samozřejmě jsem byl zase týden nepoužitelný, jenže bylo to potřeba a bylo to nutné zaběhnout, abych mohl vůbec projít z 9. do 10. semestru (jo byla to chyba, ale před koncem školy jsem prostě nechtěl řešit nějaké semestrální komplikace)… no a tady jsem to začal pociťovat, extrasystoly, alespoň si to myslím já a i doktorka, když jsem jí to popsal. Občasná rána až v krku, která mě vyděsí a nebo tep „navíc“. Dnes už se to snažím ignorovat, ale poprvé jsem si chtěl volat rychlou, že mám infarkt.

    V dubnu jsem teda absolvoval lékařské sportovní vyšetření (klidové ekg, zátěžové ekg a potápěčský reflex, protože se nejen několik let otužuji, ale protože jsem chtěl letos absolvovat freedive kurz), kde byly všechny hodnoty v pořádku, paní doktorka řekla, že tlak mám výborný, ekg křivka velmi hezká a fyziologicky i poslechově tepu hezky. Řekl jsem jí o tom problému a přiklonila se k extrasystolám s tím, že můžu jít na holter, ale vzhledem k tomu, že mě nic jiného netrápí by tam na 99% nic nenašli. Odcházel jsem s pokojem na srdci, jenže … pořád se mi to objevuje, je to velmi nárazové, občas se nic neděje třeba týden, občas cítím 2 někdy 3 takové rány během dne. Často se mi to stane, když slezu z kola po tréninku. Jedno buchnutní, vylekání se a jsem v pohodě. Občas v průběhu tréninku, třeba cestou do kopce … rána, leknutí se, ale tepovka je furt stejná, nijak nevyskočí nebo tak něco, žádná slabost, žádná dušnost, žádné motání hlavy. Přemýšlím, že bych se ještě objednal na echo nebo ten holter, jenže čekačka je třeba 2 měsíce a tak se chci zeptat, jestli to prostě někdo řešil a vyřešil, popřípadě jak? Ještě řeknu, že vitamíny a minerály jsem taky bral velmi nepravidelně a dělám to i teď, protože prostě nejsem schopný se vrátit do původních kolejí 11/2022, kdy jsem si pravidelně vařil, bral vitamíny a chodil pravidelně ve stejnou dobu spát a celkově jsem byl takový víc ok psychicky i fyzicky. Jsem přesvědčený, že to je psychikou, ale nevím, jak se zase uklidnit.

    0 0
    • vapes  

      Poradit ti neumím, tak jen popíšu vlastní zkušenost, jsem cca. 2× starší než ty, vím o nich tak od 18 let, někdy půl roku nic, někdy třeba 10× za sebou. Na Holteru zachyceny jen dvě-tři z několika (za ta léta) pokusů, na EKG nikdy nic. Lékaři to nikdy nijak neřešili, asi to v mém případě není problém. Nikdy jsem nepřišel na to, co to spouští, snad jen po prodělaném covidu to bylo chvíli úplně příšerné, na kole mně to dokonce jednou donutilo zpomalit, teď už zase v pohodě.

      Nejspíš si budeš muset zvyknout.

      1 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Cyklofanatic  

      Je mi 36, mám to občas taky. Hlavně u mladých je to docela časté. EKG i echo mám normální. Na Holtru jsem nebyl. S velkou pravděpodobnosti to asi ani u Tebe nebude nic závažného. Psychika v tom určitě hraje taky roli.

      1 0
    • Floydie  

      Mam to obcas take, nekdy nic cely mesic, ale uz i tyden v kuse. Vsechna vysetreni ok, na holteru prokazano. Obvykle nezavisi na fyzicke zatezi. Je to opravdu hodne psychicke, kazdopadne se to da lecit (prasky utlumujici cinnost srdce – ty jsem si ani nevyzvedl) a nebo vypaluji laserem to misto, ktere vysila ty extra vzruchy. Na echo se ale urcite objednej pro klid duse. Jinak to ma pomerne hodne lidi, ale jen nekteri to bohuzel negativne vnimaji. Pokud to neni extremne caste, tak se to nijak neleci.

      2 0
    • Feďa  

      Řešil bych to s kardiologem. Echo budeš mít pravděpodobně normální, když je to jen nárazové. Já jsem opakovaně dostal holter na víkend, jezdil jsem s ním i intenzity na kole. Někdy se tam něco objevilo, jindy ne – závěr byl ten, že to není nic hrozného (spíš je to ta psychika, bušení se však objevuje výlučně v klidu). Chodím jednou ročně na kontroly ke kardiologovi, kde je součástí vyšetření holter i echo.

      0 0
    • Johny_r  

      Extrasystoly jsou většinou benigní a pokud neobtěžují, tak se neřeší, pokud ano, dává se nízká dávka betablokátorů. Často souvisí se stresem a pak zase samy odezní. Na EKG/Holteru se nic nenajde, pokud se zrovna neobjeví v době měření. Častěji se objevují v klidu a v leže na levém boku. Samozřejmě to ale není pravidlo a může jít o nějaký významnější problém. Jediné správné řešení je lékař.

      0 0
    • frantaklika  

      Díky moc za odpovědi, dost mě to uklidnilo, je to vážně nárazové a taky mi bylo řečeno, že mladí lidé na to trpí, každopádně pro ten svůj klid a pokoj.

      Víte o nějakém fajn doktorovi v okolí Vysočiny? Třebíč, Havl. Brod, Jihlava? Chtěl bych to přeci jen zkonzultovat ještě jednou.

      0 0
    • Kosíček  

      Jde o nevyváženost vegetativního nervového systému. Mívám to také. Působí to špatně na psychiku, protože člověk sedí a přemýšlí, jestli se srdce ještě rozběhne. Také jsem byl na vyšetření na holtru a všechno je v pořádku.

      0 0
      • vapes  

        Na to jsem si dávno zvyknul, o tom, jestli se ještě rozeběhne a kolik času zbývá do ztráty vědomí přemýšlím jedině když dostanu pořádnou pecku (zásah elektrickým proudem). A že jich už bylo.

        0 0
    • keymaker  

      Také sem tam mívám. Aniž bych byl u nějakého doktora, tak vím, že to je z přemíry stresu, takže se tím nestresuju :-D

      2 0
    • Prasopes  

      píše se tu většinou o stresu, ale zřejmě to může být i od páteře. Stává se mi, že když po dlouhém hrbení se u počítače někam jdu a mám batoh jen přes 1 rameno (čili nesymetrická zátěž), začne srdce trochu zmatkovat:-) výpadky tepu, nebo naopak tepy úplně mimo rytmus, občas takové divné „poklepávání“, je to docela děsivé:-) ale stačí sundat batoh nebo se protáhnout a je to pryč, takže hádám nějaké "přeslechy“ mezi nervama z páteře?

      u doktora jsem byl taky, ale nemám to při žádné formě zátěže, na nic se nepřišlo…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.