• RUSH

    Obracím se na vás s prosbou o radu, jak nahrát trasy do GPS Garmin eTrex Legend (Mountfield).

    Mám tuto navigaci už pár let (a taky mapu TOPO 50 / Mountfield) a s úspěchem ji s rodinou používáme k hledání pokladů :-))

    Chci se zeptat, co potřebuji pro to, abych mohl do této GPS nahrát nějaké trasy z internetu. Předpokládám, že za prvé kabel a asi nějaký software? Nebo je ten soft součástí TOPO 50? Poradíte?

    0 0
    • maajkee  

      kabel, software ( mapsource – bejvá součástí navigace ), stáhnout trasu ve formátu *.gpx, v mapsource ji vyexportovat do garmina připojenýho do kompu.

      Starej legend se připojuje jen pomocí serial portu, kterej třeba drtivá většina notebooků nemá, nebo se pak dá koupit redukce ze serial na USB.

      0 0
      • RUSH  

        Díky. Mapsource by měl být součástí CD TOPO 50? Něco takového se tam totiž píše – umožňuje obousměrný přenos dat mezi GPS a PC, ale není tam jasne napsáno mapsource.

        To by znamenalo, že potřebuji jen ten kabel. Nemáte nějaký tip? Viděl jsem je v různém cenovém rozpětí…

        0 0
        • RUSH  

          http://www.compos.cz/…_d99861.html

          třeba tento?

          0 0
          • maajkee  

            třeba ten, jde o to jestli máš v počítači sériovej port, jestli máš jen USB vstupy, tak musíš ještě někde sehnat redukci.

            0 0
        • kolombo  

          Pokud máš CDčko s mapou, tak součástí instalace je i MapSource.

          Pak musíš nějak připojit GPSku k PC, to bez kabelu nepůjde, u starého Legenda je opravdu jen sériový.

          Ale nečekej od té trasy v GPS nějaké zázraky, já jezdím jen na průjezdové WP, podle trasy se na lesních cestách jezdit nedá a podle té mapy co byla do Legendu už vůbec ne, tam je toho poskrovnu.

          A důležitá informace, pokud nahráváš mapu do GPS, tak první operace je smazání všech stávajících map v GPS, tak bacha na to !!!

          0 0
          • juli  

            Myslím, že do Mountfielďáckého Legenda, žádné mapy, kromě originální očesané, nedostane. Ale ta se smazat dá, to jo.

            0 0
            • kolombo  

              Dostane tam mapu, která se mu tam vejde, tj. s TOPO3 a nejspíše i TOPO2 se nechytá :-(

              Ta Béďova mapa byla celá ČR, ale upravená tak, aby se do Legendu dala nahrát opravdu celá republika. Normální mapy ta dá opravdu jen pár okresů a dost :-(

              Já měl dříve Vistu, tak si moc dobře pamatuju, jak to je, když se Ti nevejde celá oblast, kam jezdíš do GPSky.

              Mimochodem, jedna neodemčená mapa TOPO 1.2 se mi tu ještě válí, tu už určitě nikdy nepoužiju.

              0 0
              • juli  

                Já právě Legenda z běžné distribuce, teda s Topo CZ 50 v4, včetně kabelu mám. Potom se ke mně dostal Legend od Bédi, tak jsem se pokusil tam něco nahrát a bez úspěchu. Jediné co se mi povedlo, tak jsem smazal tu origo mapu. Proto to píšu, ale třeba jsem něco provedl špatně.

                0 0
                • kolombo  

                  Ta mapa se musí na ten daný přístroj odemknout, takže mapu, co máš k jedné GPS do jiné nenahraješ. Tedy teoreticky, cracker samozřejmě existuje.

                  0 0
                  • juli  

                    To vím. Jenže jsem se tehdy kdesi dočetl, že mapa Mountfield se nedá z Legenda odstranit. A ejhle ono se to povedlo. Nevím, jestli Béďa dodával nějaké CD s mapou ke své GPS, v každém případě jsem ho neměl, no a pokus dostat tam mapu z mého pochopitelně nefungoval. Tak Béďova zůstala bez mapy.

                    0 0
                    • kolombo  

                      Asi někde tu instalaci mám, musel bych se podívat.

                      0 0
                      • juli  

                        Myslíš Béďovu?

                        0 0
                        • kolombo  

                          Jo, kdysi mi to někdo posílal, byla to první GPS mapa s cyklotrasama. Prohrabu se archivem, pokud Tě to zajímá.

                          0 0
                          • juli  

                            Pokud bys na to našel čas, ocenil bych to. Dal bych jí do původního stavu, pokud se ještě někde u kolegů válí v šuplíku.

                            0 0
    • BlackRider  

      Stáhnout .gpx z netu, a ručně přecvakat v mapsource a poslat do navigace. Ale pozor počet trasových bodů je omezen, nevím přesně na kolik, protože už legenda nemám, nicméně jde sehnat program (winGDB3), který ti trasu rozstříhá na několik částí po maximálním počtu bodů. Takže není problém i 1500 trasových bo­dů…

      Další možnost je stáhlou trasu exportovat jako uloženou a tím získat víc bodů, ale podle ní tě to zase nebude navigovat, ale uvidíš jenom čáru, podle které můžeš jet.

      0 0
      • RUSH  

        Potřebuji ještě jednu radu. Mám MapSource , mám kabel, stáhl jsem nějaké trasy, v MapSource je vidím, ale:

        • jsou tam uložené jako cesty (prošlé trasy) a nevím, jak je dostat dotras, tak abych pak podle nich mohl být navigován
        • rovněž do Legenda je dokážu uložit jen jako prošlé trasy, ale nedo trasy

        Kde dělám chybu?

        0 0
        • RUSH  

          Fakt nikdo? Prosím, prosím.

          0 0
          • zichis  

            zdrbaný překlad anglických termínů do češtiny v MaSo mě tak zblbnul, že když někdo řekne trasa, stopa, cesta… tak mu prostě nerozumím. Se mělo zůstat u původních termínů route a track.

            Při odesílání tracku z MaSo do Garmina si pohlídej abys měl v potvrzovacím okýnku s Mapy Body Trasy Cesty zaškrtnutý to správný.

            Podle tracku co si stáhneš někde na netu se můžeš nechat navigovat, ale nepřipadá mi to moc výhodný, obzvlášť v případě Legenda. Takže si obvykle lidi v MaSo ručně obtáhnou zobrazený track a udělají normální route. Potřebuješ totiž zredukovat počet bodů a hlavně si ty waypointy strategicky umístit, aby ti šipka ukázala kam zahnout ještě před křižovatkou. Dávám si waypointy minimálně 20 m za křižovatku. Kdybys totiž měl WP přímo na křižovatce, bude ti šipka pořád ukazovat rovno..rovno.­.rovno.. a teprve až bys vjel doprostřed křižovatky, ti navigace přepne k následujícímu WP. Jasně, někdy se šipka zlomí a signalizuje přiblížení k zatáče, jenže to je takový náhodný, tam kde bys potřeboval, to ze zákona schválnosti neudělá.

            0 0
            • RUSH  

              Tomu poslednímu rozumím. Nevím proč, ale pokud stáhnu trasy z netu a otevřu je v MaSo jsou uloženy jako route. Dělám to tak, že si stáhnu gpx (GPS Tracklog) z Cykloserveru a pak to otevřu v MaSo. A mám to nevím proč v route a neumím to dostat do track. A do Legenda mi route jako track stáhnout nejde. Nebo jak se mám nechat navigovat v route? Tam je jen navigovat domů.

              0 0
    • geetee  

      nektery stazeny mapy nejdou pres MapSource. dobre funguje Img2gps, staci stahnout program a potom mapy ve formatu img velmi jednuduse poslat do gps

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.