• kule

    Ahoj,

    jsem novým vlastníkem Garmin Edge 1040 Solar.

    Po několika dnech zkoušení nové navigace mám několik poznámek a dotazů.

    Nejdříve info o mně:

    Aktuálně mám firmware 16.11.

    Jezdím hlavně delší trasy na MTB (dlouhé X-Country, dálkové závody).

    Klady:

    • Velká výdrž baterie v porovnání s předchozími modely, které jsem měl (turistické eTrex).
    • Solární dobíjení pravdepodobně funguje, alespoň podle informací z GPS (dnes za 6 hodin při slunečním svitu prý +45 minut dobití baterie)
    • Označení směru navigování po Course (ano, vím, že Edge modely to měly již dříve; při přechodu z eTrex je to klad)

    Zápory, výčet používám případně podklad dotazu, jestli mi něco neuniká:

    • Jediné Custom POI lze zadat jako Course Points, ale nelze k nim přidat alert.
    • Course Points jsem zkušebně zadal v Garmin Connect jako součást vytvořené Course (různé typy, abych viděl, jak se chovají v mapě a jak v GPX exportu). Jaké bylo ale moje překvapení, když po smazání Course tyto body zůstaly v zařízení a nesmazaly se s Cuurse, se kterým byly importované. To je docela nevýhodné, pokud v určité oblasti bude více závodů po podbné trase, ale každý bude využívat jiné trasové body.
    • Chybí alert pro POI proximity (to je dle mého největší mínus – pokud člověk jede delší závod, potřebuje upozornění na určité místo (např. kontrolu, studánku, odbočku, hranici omezení aj.).
    • Pokud nahraji GPX trasu, tak ji sice zařízení natáhne jako Course, ale občas si ji upraví podle svého (v některých partiích) – nesleduje zadanou trasu, ale vede mě jinudy, protože si myslí, že je chytřejší (ale já chci, aby mě vedla po mojí trase a ne po jiné)
    • Výškoměr dost často hodně kecá – během 1 hodiny a 530 m výstupu je schopný se seknout i o 60 výškových metrů (na cesty začátku výškoměr zkalibruji) – přitom když znovu zkalibruji výškoměr podle GPS na konci výstupu, ukáže téměř správnou výšku.

    Při vypnutí všech typů satelitních sítí a ponechání pouze GPS to vypadá, že rozdíl je o něco menší, ale to budu muset teprve ověřit.

    • Při alertu pro odbočení (turn alert) vyhodí údaj o vzdálenosti a času pro dosažení změny. Z tohoto alertu plyne, že bych měl na kole jet až 90 km/h (např. vzdálenost 1,2 km a čas 40 s v průběhu stoupání 9%). V terénu je to největší rozdíl, na silnici dnes to většinou odpovídalo rychlosti kolem 45 km/h, i když celkovou průměrnou rychlost jsem měl kolem 13 km/h a na té silničce jsem se pohyboval rychlostí kolem 25–30 km/h.
    • Na jedné silnici dnes mi vyskakočilo cca 10 alertů pro přímou jízdu (bez odboček) během asi 1,5 km, některé třeba po 30 m. To mi hlava nebere a nevím, jak se toho zbavit.

    Výškoměr a alerty změny kurzu mohu ignorovat, využiji je jen ve speciálních případech.

    Co mi ale hodně chybí, je nastavení vlastních POI s proximity alertem. Hodí se to pro dálkové X-Country závody, kdy člověk nesmí propást nějaké důležité místo.

    Je někde oficiální stránka Garminu, kde se dají zaregistrovat požadavky na doplnění funkionality Edge 1040?

    Nebo nahlásit chyby v aktuálním firmware?

    dík

    kule

    0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce