Dynamo do náboje a nabíjení baterie

105 nepřečtených
  • Tobiash

    Zdravím pánové obrácím se na vás s velkou prosbou. Pořídil jsem si dynamo do náboje předního kola a přes olšové ruce jsem vše zvládl, ale teď mě čeká zřejmě nejtěžší úkol. Tahám sebou na cyklotoulky externí baterii, abych i v kempech a pod stanem mohl nabíjet mobil a tablet popřípadě i digitál. Externí baterka pod náporem zařízení dá 2 dny. Je super, ale prose na tolik zařízení to neni dělaný. Teď mám z dynama udělaný zdroj na USB a dokážu nabíjet za jízdy jedno zřízení, ale je to poměrně velká pakárna nabíjet všecko po jednom a pak když je to nabité, tak to nevíte a plýtváte energií. Mnoheme lepší je mit potřebné zapojené v externí baterce a nabíjet to z toho. Takže jsem vymyslel že budu exterku napájet z toho dynama jenže ona je samozřejmě na 230V. Tak jsem to rozdělal a zjistil jsem že tam je obvod a nějaký klasický články a ty jde stejnosměrnym nabíjet. Jo jedná se o tuhle exterku: http://nabaterie.cz/…3325732.html . Neřešil jste někdo podobný problém? Nebo jak řešíte nabíjení elektroniky když jste v přírodě? Nějaký kraviny se solárama prosím ani nepiště.

    0 0
    • Rubi  

      k cemu je proboha v prirode a v kempech dobry tablet? maly kompakt fotak mi vydrzi cely tyden dovolene a mobil v kempu nechas nabit kdyz veceris nebo nekde obedvas, mam nejradsi takove ty kempove typy co sebou musi mit pul obyvaku :)

      0 0
    • Jakobo  

      Lepsi bude urcite zdroj, ktery dobijes z USB. Ta elektronika v tomto akupaku bude nepruhledna na jednoduche zapojeni a ztraty v pripade nabijeni z 3 W dynama pres nejaky menic nebo dalsi elektroniku budou neunosne.

      Taky se celkem divim, proc nechces aspon kombinovat se solarnimi panely nekde na nosici kola, nabijis bez namahy. To dynamo si rekne o nemalou extra zatez. A v kempu mas vetsinou zasuvku.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Solarni panely jsou proste hovadina…pri te male plose nic nenabijou ani za cely den…

        0 0
        • Jakobo  

          To neni pravda. 100 cm2 ti realne doda 2 W, i tak mala plocha muze stacit na udrzeni mobilu v nabitem stavu. Pokud bude mit vetsi plochu, tak je to jak jedno 6 W dynamo.

          0 0
          • Smazaný účet  

            No…bezny panel ktery ma 0.95m2 da 1W v idelanich podminkach…kdyz se na slunku ohreje na 60st. C tak vykon pujde jeste dolu, nehlede na pripadne zapatlani/zapra­seni. Jako bonus si nejake procenta vemou menice/elektronika.

            I pres to, by bylo teoreticky mozne, ze za slunecneho dne by ot mobil pri zivote udrzelo…ovsem nejake ukladani energie pro dalsi nabijeni jinych veci vidim jako nerealne…aku v mobilu ma cca 7Ah a kdyz mas zaplou navigaci, tak baterku vycucas za odpoledne…to zrcatkem nenabijes…

            0 0
            • kamaro  

              Je třeba si uvědomit, že aby solární panel fungoval, musí mít dostatečnou plochu. Jinak je to opravdu na dvě věci. Dále je třeba si uvědomit, že teoretický výkon udávaný výrobcem je nereálný a počítat tak s poloviční hodnotou.

              Osobně používám tento model: http://www.gme.cz/…510-p522–048

              Minulý týden jsme se vrátili z Madeiry, kde jsme dělali 8 denní přechod, za celou dobu jsme měli možnost být u zásuvky asi 3 hodiny. To vystačilo na nabití poloviny kapacity batterypacku (používám tento http://www.alza.cz/…d1470112.htm čili podobný jako tazatel). Za batterypacku byl nabíjen tablet, ne kvůli hraní her, ale kvůli záznamu trasy a navigaci. Díky běžící GPS vydrží kapacita baterky v tabletu (Nexus 7 s běžícím Locusem) 2–3 dny. Batterypack poté dokáže do svého vybití nabít tablet dvakrát. Domů jsme odjížděli s plně nabitým tabletem a 3/4 kapacity batterpacku. Čili to fungovalo dobře a to jsme asi 3 dny šli v mlze.

              Ten solární panel má více druhů výstupů, na Madeiře jsme používali USB výstup. Minulý rok jsme byli na kolech na 3 týdny ve Švédsku, kde jsme se k zásuvce nedostali vůbec. Ze stejného panelu jsem nabíjel 12V bezúdržbový olověný akumulátor (pomocí 15V výstupu z panelu) s kapacitou 7.2Ah. S sebou jsme měli dokonce i malý měnič, takže jsme si s sebou táhli i naši zásuvku (pro nabíjení baterek do foťáku, holící strojek :-)). Nevýhodou byla obrovská hmotnost baterie (s obalem snad kolem 3kg), k tomu měnič. Kolo to ale snese (bylo to vše na nákladním vozíku). Domů jsme se vrátili s plnou kapacitou baterie.

              Příště bych to ale řešil jinak, pomocí vyspělejší technologie baterií a s menší kapacitou. Na kole bych nabíjel z dynama (nezávislost na počasí, nemusí se řešit uchycení panelu a jeho orientace na slunce). Zapojení se dá najít na internetu.

              Pro pěší výlety se solární panel dá použít, ale pro kratší dobu než cca 10–12 dní je lepší si vzít ještě jeden batterypack. Stejně tak problematickou baterku do zrcadlovky bych si vzal ještě jednu rezervní, ať nemusím řešit nabíjení.

              0 0
            • Jakobo  

              Panel, ktery pri plose 1×1 m da pouze 1 W zase az tak bezny nebude, to je velmi spatna hodnota. U kvalitniho panelu pri teto plose dostanes realne 10 W difuzne a 100 az 200 W pri primem osvetleni.

              0 0
            • oddie  

              To ses trochu sekl v jednotkách plochy, ne? Když je tam v nabídce rozkládací 10W panel, co má jen něco přes 0,1m2…

              0 0
    • Jakobo  

      No ale ja tam vidim konektor pro vstup 5 V, to mas k tomu asi externi zdroj? Potom at ti nekdo udela zapojeni regulatoru s LM7805, je to velmi jednoduche, treba tady: http://www.elektroportal.xf.cz/index.php…

      Ale radeji dat jeste jednu diodu paralelne na vystup, aby v pripade odpojeni zdroje se IO neznicil proudem z akumulatoru, aspon teda myslim by tam mela byt.

      0 0
    • HonzaRez  

      Já myslím, že se to tady už mnohokrát probíralo a závěr byl vždycky jasný – je to všechno napíp. Nemobiluj, netabletuj a dělej něco užitečného…

      0 0
    • Hajis  

      Ahoj, ozveš se mi prosím na mail? Rád bych s tebou probral, jak jsi udělal z dynama v náboji nabíječku USB. petrhajek88@gmail.com

      0 0
    • huricane  

      ja bych ti za kolo připojil centrálu když máš sílu na to vozit sebou někam elektroniku a takovy hovadinky

      0 0
      • nitraq  

        Kvůli takovýmu blábolu jsi vytáhnul tohle vlákno?

        0 0
        • huricane  

          tak jistě se mužu vyjádřit k jakýmukoliv tematu nebo je to zakázaný nebo co

          0 0
          • Josef Panek  

            Musíš brát v potaz jednu zdejší důležitou věc: datum registrace. Podívej se na jeho, na svojí a z toho by ti mělo vyplynout, že tak nějak automaticky se s tebou bude bavit jako s blbečkem. U mnohých to tak funguje.

            0 0
            • huricane  

              silně pochybuji o tom že týpek tu sedí 10 hodin denně a pročita každý téma. To že jsem se vyjadřil k tématu které není až tak staré tak týpek si potřeboval jenom rejpnout protože ma nějakej mindrák. To že je zaregistrovanej dřív to nic neznamená.

              0 0
              • nitraq  

                Kdybys měl něco k tématu, případně poradil nějakou další možnost, tak neřeknu ani popel, ale pokud je to jen takovém žblept, tak nevidím důvod vlákno vytahovat.

                0 0
                • huricane  

                  když si to veme k srdci a přebere si to tak pozná že je to velmi cenná rada nechapu ten význam brat na cesty tablety, notebooky a takove hovadinky na co aby mohli být nonstop na internetu kdyby si radši užívaly výletu. Dřív počítače nebyly a taky to šlo bez toho.

                  0 0
                  • Hajis  

                    Takový chytrolíny miluju, kdybys neměl v profilu napsáno Brno, vsadil bych se že jsi z Prahy. Absolutně nevíš co na cestách dělám, čemu se věnuji a potřebuju nabíjet, ale zjevně je tvůj názor středobod vesmíru a jenom tvoje názory jsou ty správné. Prosímtě už se u mých postů nevyjadřuj, nejsem na ty camry zvědavý.

                    0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      USB nabijecka z dynama

      Nic o tom nevim, jen na to nahodou narazil.

      0 0
    • hanstup  

      Mění se s dynamem nějak jízdní vlastnosti kola? Je například výrazně těžší, jezdí se hůř, nebo je to k nepoznání?

      0 0
      • Jakobo  

        Co jsem zkousel setrvacnost nezatizeneho dynama, tak ta je mnohem mensi, nez u normalniho predniho naboje. Neco malinko sily si to asi vezme. Ten pohyb je takovy trhavy, asi jak behaji poly magnetu nad civkou. Pri slapani to ale asi nepoznas.

        Ale kdyz si vezmes dynamo a zkratujes nebo zatizis vystup, tak s uz nim pujde otacet dost tezko.

        Celkem me to lakalo dat si to na expedicni bike, ale oproti normal naboji je ta naba slozitejsi. Na nejake kolo na dojizdeni proc ne, ale na expedicni bike mam obavu z mozne poruchy. Uz jen to, ze draty jsou vic namahane a ja mam na predni vidlici nosic.

        0 0
        • kamaro  

          Jak to myslíš s tím, že jsou více namáhané dráty? Myslíš těmi pár watty, které ten náboj odebírá a tudíž trvale brzdí? Oproti zatížení drátů vyvolaných brzdným účinkem kotoučové brzdy je toto naprosto nevýznamné.

          Nába je sice složitější, nicméně u Shimana tam budou konusy a ložiska jako u jiné jejich náby. Dále tam bude pole magnetů a cívka, ale ta by neměla mít nějaký výrazný vliv na poruchovost samotného náboje. Myslím to tak, že v případě poruchy to třeba přestane fungovat jako dynamo, ale jako běžná nába to bude fungovat dále.

          0 0
          • jecnak  

            Presne tak. Nekde jsem nedavno videl pekny test ruznych dynamo-naboju. Naprazdno maji odpor vetsinou kolem 2W, pri zatizeni do 10W. Nektere naby maji prumyslova loziska, jsou na 15mm osy a kotouce atd. Vyber je uz celkem slusny, jen ceny tech zajimavych jsou opravdu vysoke.

            0 0
            • kamaro  

              Mohl by jsi ten test pohledat a poslat odkaz? Díky, zajímá mě to.

              0 0
          • Jakobo  

            Ne, u niple. Po rozpleteni jsou konce dratu v zacatku zavitu pred niplem uz dost zohle, zvlast u 26" rafku. To u naby s nizkou prirubou neuvidis nebo snad jen nepatrne, u takovych nab s vysokou prirubou je to vyrazne.

            0 0
            • Vilém  

              Tak potom pouzit niple ktere umoznuji „naklon“ a nekoukaji kolmo z diry v rafku.

              0 0
              • Jakobo  

                Tak Sapim Polyax by byla jasna volba. Tys mel ten Rohloff zapleteny jak? Tam ta priruba musel byt minimalne 80 mm. A navic tam asi vychazelo lip 4× krizeni podle tangencialniho uhlu paprsku k nabe.

                0 0
                • Vilém  

                  Clovece ja uz ani nevim, ale drzel jsem se doporuceni vyrobce. Myslim, ze tam bylo 2× krizeni a Sapim niple.

                  Ono taky zalezi jak je vrtany rafek.

                  0 0
      • mvd  

        Na co ho budeš používat? Pořídil jsem si ho na napájení telefonu, ale na první pokus se moc neosvědčilo. Připojený mobil se zapnutou GPS to ani neudrželo na stejném stavu baterie. Mám podezření na nabíjecí logiku mobilu, že když je nabíjecí proud srovnatelný se spotřebou, tak to vůbec nenabíjí. Navíc každé zpomalení pod cca 8 km/h přeruší nabíjení. Druhý pokus bude, že mezi dynamo a telefon vřadím powerbank. Telefon bude mít stálý zdroj a powerbank se bude dobíjet sice přerušovaně, ale snad dostatečně. Jako hlavní problém nabíjení na kole vidím malý výkon – jen 0,5A. Chtělo by to dvoustupňový zdroj. Při jízdě po rovině a do kopce základní 0,5A. Při jízdě z kopce možnost zapnout „elektrickou odlehčovací brzdu“, která by dávala 2A, které je powerbank schopen pobrat. Takové řešení jsem ale ještě neviděl. Výrobci předpokládají, že je to použito jen na osvětlení a větší výkon není potřeba.

        Jo – samozřejmě se bavíme o alternátoru, který dává střídavý proud a naprázdno je schopen dát napětí i přes 50V, které po zatížení spadne na cca 6V. Takže pro nabíjení musí být vřazen usměrňovač / stabilizátor.

        0 0
        • Manzak  

          Nemusis delat zadny pokusy, nebot vse jiz bylo vykoumano tak, aby to fungovalo. Staci trochu pohledat na netu. Strucne, powerbank ano, „dvoustupnovy zdroj“ (co to sakra ma byt?) ne. Za zaklad se rozumi mit dynamo 3W a ne 2,4W.

          0 0
          • mvd  

            Ano, mám 3W. Po usměrnění a stabilizaci to ale dává 5V 0,45A, což je 2,25W. Dvoustupňovým zdrojem jsem myslel takový, který by byl schopen při zapnutí druhého stupně dávat (opět po usměrnění a stabilizaci) 5V 2–3A, tedy 10–15W. Byl by to výborný způsob, jak z kopce zužitkovat energii, která se jinak spálí v brzdách. Vím, že se nic takového nedělá, ale je to škoda. Jak jsem už psal, výrobci nábojových generátorů vůbec nepočítají s tím, že by se to využívalo jinak, než na osvětlení. Proto dostupné USB nabíjecí sady nejsou od výrobců generátorů. Otázkou je, kolik by takový dvoustupňový generátor stál. Aby jeho odpor při zapnutí pouze prvního stupně byl stejný, jako u obyčejného 3W, musely by asi být magnety druhého stupně přestavitelné, aby je bylo možné oddálit od cívek a nekladly odpor. Technicky řešitelné to ale je. Mám dokonce dojem, že SON to dělá u jeho 3W generátorů, aby při nepoužívání byl odpor stejný, jako u obyčejného náboje.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nejake hybani magnetama je hovadina, chce to kompler predelat vnitrni konstrukci a system opatrit budicima civkama, tak jak to ma altik v aute. Pak, v zavislosti na budicim proudu, dostanes na vystupu kolik chces…

              0 0
              • mvd  

                Super :o) Mně je jasný, že mechanický hejblata jsou vždycky základ problémů (ale ten SON to fakt dělá). Takže já mám prvotní myšlenku generátoru s měnitelným výkonem pro zužitkování přebytečné energie při jízdě z kopce, Ty to dáš dohromady technicky, podáme si patent na „nábojový generátor s volitelným výkonem pro dobíjení příslušenství na jízdním kole“ a jsme za vodou :o)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tomu revolučni vynalezu se rika alternator a montoval se do aut uz pred triceti lety nebo i drive:)…vlastne vim jenom o starem moskvici, ktery mel dynamo:)

                  0 0
                  • mvd  

                    Ale to já vím :o) To v tom náboji v kole je taky alternátor. Jenom teda, jak chápu z Tvého vysvětlení, jednodušší konstrukce s pevnými magnety, zatímco v autě se používají buzené cívky (píšu to dobře?). OK, není to na patent, ale na „chráněné technické řešení“ nebo tak nějak. Prostě aplikace známých principů novým způsobem. Expedičním cykloturistům by se taková věc hodila. Když by po vyšplhání na hřeben, kdy několik hodin nedobili ani miliampérhodinu, protože se vlekli s těžkým kolem krokem, přepnuli na plný výkon a v desetikilome­trovém sjezdu by to tam prali třema ampérama. A jako bonus by dole neměli uvařený brzdy.

                    0 0
                    • oddie  

                      Tohle nikdo nevyrábí spíš proto, že po ničem takovém není žádná zvláštní poptávka, pár pacientů to nevytrhne a kusovou výrobu nezaplatí ani oni.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        asi tak..tohle je system pro individualni bastleni. I ti nejvetsi nadsenci s expedivnim bajkem si na kolo dobrovodlne nedaji dvokilovoiu nabu, ale radeji poosetri usporne navigace/telefony a cestou se zastavi v hospode na kratke dobyti…

                        0 0
                  • Jakobo  

                    Vetsina aut vychodniho bloku mela dynamo jeste v 70. letech, z ceskych asi naposled Skoda 100. Nevyhodou byla nizsi ucinnost, slozitost a hlavne veskery vyrobeny proud se prenasel pres komutator na uhliky, to zivotnosti nepridalo.

                    U alternatoru je nutnost buzeni, vetsinou se musi cpat tak desetina vyrobeneho proudu zpet do rotoru. Urcite by se dal navrhnout alternator, kde by se kotva pri nizkem odberu nabudila zbytkovym magnetizmem ze zeleza a pomocna civka by se spinala az pri jizde z kopce. Asi by sel takhle vyrobit jednoduchy a spolehlivy alternator, ale tech par cestovatelu by naklady na vyvoj nezaplatilo.

                    0 0
                • AV  

                  Nevím, jestli SON, ale „Biologic Joule“ nábojové dynamo

                  http://www.azub.cz/…namo-naboji/

                  by mohlo (MOHLO) tvé požadavky splňovat.

                  Otevřeš-li si „Nakole.cz“ a zadáš-li do „Hledat“ Biologic Joule, dozvíš se více …

                  0 0
                  • mvd  

                    Standardní nábojový alternátor 6V 3W. To mám od Shimana taky. Po usměrnění a stabilizaci 5V 0,45 A = 2,25W. Já tady fantazíruju o rekuperační elektrické brzdě, která by dávala 5V 15W :o)

                    0 0
                    • AV  

                      Už se řešilo na „Nakole.cz“, do Hledat „zdvojovač napětí“

                      0 0
                      • oddie  

                        On nepotřebuje zdvojovat napětí, ale vyšší výkon

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Zdvojovač napětí je fajn, akorát že půlí proud:)

                        0 0
                        • AV  

                          Nejsem v elektronice ´honěný´, takže prosím o shovívavost.

                          S nabíjením přímo z „dynama“ je problém, proto ono tam popisované řešení se zdvojovačem napětí a „meziukládacím“ akumulátorem.

                          Než abych plácal kraviny, doporučuji vám přečíst si ony vzpomínané příspěvky.

                          0 0
                      • mvd  

                        Nakole.cz :o) Taky tam koukávám. Vždycky, když si tady na zdejším fóru říkám, že se k tématu vyjadřují lidi, kteří tomu moc nerozumí a mají spíš tendenci se hádat, než něco řešit, tak si vzpomenu na Nakole.cz a uvědomím si, že proti tomu je to tady věcná diskuse profíků :o) Ne, že by se tam neobjevily zajímavý příspěvky, ale je jich míň než šafránu. Převažuje úporný hádání se o blbostech a vzájemný urážení. Proti tomu je to tady fakt pohoda :o)

                        0 0
                    • oddie  

                      Co máš v usměrňovači za diody?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        S ubytekm cca 0.5V a mustkovym usmernovacem to vychazi na Schottkyho diody…ale jenom tak tak…

                        0 0
                        • oddie  

                          No mně právě přijde, že je tam spíš nemá, při takovém úbytku (výkonu, to napětí je irelevantní)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Tak kdyb ytam mel jednu, tak ma stredni vykon polovicni…

                            0 0
                            • oddie  

                              Ne jednu, přijde mi, že tam má Graetze z obyčejných diod, místo Graetze ze Schottky…

                              0 0
                        • Vilém  

                          Tak ono je tam napeti vetsi jak 6V, navic po usmerneni je to jeste Ustř x 1,4.

                          0 0
                      • mvd  

                        Nakoupil jsem v GM Electronic: usměrňovač 1000V/2A – zenerka 20V/5W – kondenzátor 100 nF/63V + 6,8mF/25V – stabilizátor 5V/1A (plus předepsané kondenzátory). Nejsem žádný elektrobastlíř, tak jsem to odhadnul, zenerku mi poradil kamarád. Celý jsem to pospojoval jen tak bez plošného spoje, natvaroval do podlouhlého tvaru, textilní izolačkou tomu dodal tvar psího lejna a nacpal do hlavový trubky vidlice. Přes zátku v představci jdou dva drátky střídavý dovnitř a dva usměrněný a stabilizovaný ven.

                        0 0
                        • oddie  

                          Jo, takže usměrňovač obyč. Tak ten vyměň za Schottky. Nevím, jestli se dělá Graetz ze Schottky diod, kdyžtak si jej poskládáš z jednotlivých. Obyč diody se hodí na usměrňování 50Hz, tady je frekvence o dost větší, rychlé Schottky diody to zvládají lépe a mají o dost nižší napěťový spád v propustném směru – míň toho „sežerou“. Tipnul bych si, že ten současný můstek docela dost „topí“, akorát na to nepřijdeš, když je strčený v trubce. 7805 stabilizátor by šel taky nahradit, ale ne už tak jednoduše.

                          0 0
                          • mvd  

                            OK – dík !!! :o)

                            0 0
                          • Vilém  

                            No, ze by zrovna frekvence byla tim, proc tam davat schottky?

                            Prijde mi to jako jit pancerfaustem na komara :) trosicku by zlepsil ucinnost, ale ma to smysl?

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Frekvence urcite nebude problem ani pro obyc diody, ale pokud bojuje s ubytkem vykonu a pak tam da obyc diody, ktere mu na prechodu sezerou 1.4V (0.7V pro PN prechod), tak to uz pozna…

                              0 0
                              • Vilém  

                                Jo, ten ubytek smysl ma, ale i tak myslim, ze na vstupu bude dostatecne str. napeti pro ten klasicky mustek. Vsak mu to funguje, tak leda pokud si chce hrat, pak by byl na miste i nejaky ten nizkoubytkovy stabilizator ap.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Myslim ze resil neke vys, ze mu to pri nizsi rychlosti nedokaze dobijet mobila a tak navrhoval zapojeni dynamo-aku-telefon, kdy aku slouzi na vyrovnavani jizdnich rezimu. Ja na celou problematiku mam uplne jiny nazor, takze o smysluplnosti psat nebudu:)

                                  0 0
                                • mvd  

                                  To já si hraju rád :o) Jen tomu elektro moc nerozumím, tak si nechám rád poradit. Jako, ne že bych nebyl schopen si zapojit dva měřáky a odečítat zároveň napětí a proud :o) Takže mám změřeno, že už při 10 km/h to dává cca 5V 0,3A, maximum dosahuje kolem 20 km/h: 5V 0,45A. když jsem k tomu připojil prázdný powerbank 5V 12Ah, který je schopen cucat přes 2A (měřeno při dobíjení z PC zdroje, který dává 5V 20A a běžně s ním dobíjím několik lamp najednou), tak to spadlo na 4,5V 0,5A. Tak jak? Pomůže vyměnit usměrnění?

                                  0 0
                                  • Jakobo  

                                    Chce to asi ty shottkyho diody a nizkoubytkovy regulator. Kvalitni kondenzatory jsou samozrejmost. Do 1 A staci 1N5818 a LM2940. Proti napetovym spickam by to chtelo nejakou prepetovou ochranu, treba tu 20 v zenerku + pro jistotu nejaky varistor nebo lavinovou diodu.To by chtelo ale napred pomerit na regulovatelnem zdroji, kolik to ubira. Nez neco vymyslet, zkus prvne pohledat na netu. Urcite uz nekdo promyslel a vyzkousel zapojeni, na ktere bys neprisel.

                                    A nepodcenoval bych ani draty. Kdysi jsem cosi zapojoval a porad jsem nemohl dostat pozadovany vykon. Chyba byla v nedostatecnem prurezu a to ani ten puvodni nebyl maly.

                                    0 0
                                  • oddie  

                                    Já bych dal ty Schottky, a na drzouna vyhodil ten stabilizátor, když je za tím power banka. Ona si to přebere, zvlášť když je to tak měkký zdroj. Akorát bych tam dal cca 6V zenerku, když bude banka nabitá a nebude nic odebírat, aby do banky nešlo napětí naprázdno, které může být vysoké.

                                    0 0
                                    • mvd  

                                      Já už tam jednu zenerku na 20V mám hned za usměrňovačem, abych právě napětím naprázdno neodpálil kondenzátory. A zase je škoda mezi usměrňovač a kondenzátory dát těch 6V, ne? Lepší, když špičky zužitkuje kondenzátor, než aby se protopily v zenerce, myslím. Takže tu 20V nechat a za kondenzátory místo stabilizátoru 5V dát zenerku 6V?

                                      0 0
                                      • oddie  

                                        Kondenzátor žádné špičky nezužitkuje. Ten zdroj je tak měkký, že o tom, jaké bude napětí rozhoduje zátěž, a kondenzátor slouží jen k vyhlazení toho napětí. Z toho důvodu je škoda cpát tam cokoliv do série, na čem bude jen ztráta.

                                        Power banka sama o sobě má v sobě stabilizátor, je třeba ji akorát ochránit před přepětím – nevím, zda to je u nějaké uváděno, ale podle mě ji 7V na vstupu nezničí (mám tu jednu šmejdskou fake jako Xiaomi, můžeme vyzkoušet). Takže bych dal Graetz ze Schottky diod, za to kondenzátor na vyhlazení, zenerku 6V8 dimenzovanou na 3W, a power banku. Prázdná banka bude cucat maximum, co altík dovolí, takže ho srazí k těm 5V nebo i pod jako teď, ale nebude tam ztráta na žádném dalším prvku (jen těch usměrňovacch diodách, tomu se nevyhneš), a když bude power banka nabitá a nebude odebírat, požere to zenerka, aby to nevylezlo přes těch cca 7V – proto musí být dimenzována na celkový výkon toho altíku, stejně tak proto před ní nemusí být odpor, protože je ten zdroj takhle měkký.

                                        0 0
                                        • mvd  

                                          Promiň špatnou terminologii – psal jsem špičky, myslel jsem „žehlení sinusoidy“, která vlastně ani jako sinusoida nevypadá. Někde jsem viděl průběh napětí tohoto alternátoru a vrcholy byly opravdu krátké ostré špičky. Jestli u sinusoidy bude napětí nad 80% maxima cca v 10–15% délky křivky, tak tady to bylo tak ve 2–3%. Proto jsem si myslel, že před kondenzátorem nefiltrované napětí 20V (v maximu křivky) se srovná v kondenzátoru a je škoda ho (v rámci sinusoidy) ořezávat zenerkou. Idea tedy byla 1. zenerku 20V pro ochranu kondenzátorů před napětím naprázdno a 2. zenerku za kondenzátorama na ochranu powerbanky. Myslel jsem špatně?

                                          0 0
                                          • oddie  

                                            Terminologie OK, to jsou špičky, proč ne, ale zkus si ten průběh pustit po usměrnění, vyhlazení a pod zátěží – po těch 20V nebude ani památky. A pokud vyhodíš ten stabilizátor, řadíš vše paralelně, a v tom okamžiku ty dvě zenerky absolutně postrádají smysl, stačí jedna. Pokud chceš, aby šel max. výkon do nabíjení banky, chce to, aby se cestou nikde zbytečně neztrácel (další stabilizátor v sérii), ve chvíli, kdy power banka bude tahat maximum, co altík dá se nic ořezávat nebude, a při částečném zatížení nebo plně nabité bance to je fuk.

                                            0 0
                                          • oddie  

                                            Terminologie OK, to jsou špičky, proč ne, ale zkus si ten průběh pustit po usměrnění, vyhlazení a pod zátěží – po těch 20V nebude ani památky. A pokud vyhodíš ten stabilizátor, řadíš vše paralelně, a v tom okamžiku ty dvě zenerky absolutně postrádají smysl, stačí jedna. Pokud chceš, aby šel max. výkon do nabíjení banky, chce to, aby se cestou nikde zbytečně neztrácel (další stabilizátor v sérii), ve chvíli, kdy power banka bude tahat maximum, co altík dá se nic ořezávat nebude, a při částečném zatížení nebo plně nabité bance to je fuk.

                                            0 0
                                            • mvd  

                                              Snad to začínám chápat. Díky moc !!! :o)

                                              0 0
                                              • oddie  

                                                Jestli chceš, můžem to zkusit s tou powerbankou, co tu mám, kdyby se s ní něco stalo, škoda jí nebude…

                                                0 0
                                                • mvd  

                                                  Snad to nebude ani potřeba. V rámci dalšího „projektu“ vyhřívaných ponožek a rukavic tady teď mám slušnou zásobu odporovýho vodiče, takže si zátěž můžu simulovat podle potřeby, aniž bych ohrožoval nějakou elektroniku :o) Ještě jednou díky :o)

                                                  0 0
                                            • Jakobo  

                                              Civka je vzdycky svina a v te muze vzniknout napeti az nekolik 100 V, ktere spolehlive znici nn elektroniku. Proto bych tam zapojil nejakou prepetovou ochramu jako varistor, lavinovou diodu, kombinaci obojiho apod. Zda to o neco srazi napeti nevim, daval jsem to do silovych obvodu kolem usmernovacich diod, triakovyvch regulatoru apod, tam to neni az tak kriticke. Nevim, jen se ptam.

                                              0 0
                                              • mvd  

                                                Asi bych se bál rozjet to naplno bez zátěže a pak to připojit, ale když se to bude rozjíždět z nuly a bude tam od začátku zátěž? Ale to je jen názor prostého pobíječe much :o)

                                                0 0
                                                • Jakobo  

                                                  Ja nevim. Ty napetove spicky vznikaji pri zapnuti a vypnuti, takze u trvale pripojene zateze by se nemelo nic stat. Jenze casem muze nekde haprovat konektor nebo kabel a pak se muze neco poskodit.

                                                  0 0
                                                  • mvd  

                                                    Moudrá a předvídající myšlenka :o) A ta zenerka to neuchrání? Respektive, když tam vlítne takováhle (milisekundová)špič­ka, tak bych si myslel, že to chytne kondenzátor. Teda pokud ho to taky neodpálí :o|

                                                    0 0
                                              • oddie  

                                                S tímhle nemám zkušenost, abych se přiznal, kolik dokáže pochytat sama zenerka a nakolik je třeba dávat tam ještě další ochranu. Ale asi by ničemu neškodila, a moc stát taky nebude.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  I zenerka ma nejaky „vnitrni odpor“ takze i pri spicce na ni nebude 100% uvytek napeti spicky, ale neco pujdedal…kolik toho bude realne zjistis jenom pri pripojeni na osciloskop a zmereni…

                                                  0 0
                  • Prazak0  

                    Biologic Joule bych nedoporučoval, radši si koupit z Německa dynamo Shutter Precision. To má stejné parametry, akorát vyjde o dost levněji. Třeba toto http://www.bike24.com/1.php?….

                    Novější verze, co nabízejí, je lehčí, ale je myslím na menší kola. Tj. generuje trošku menší napětí při stejných otáčkách. Kdo jezdí svižněji a nebo jen svítí (led), tak tomu to bude vyhovovat. Kdo jezdí pomalu, třeba expedice s bagáží, nemá to na svícení ale spíš nabíjení, tak tam bude lepší dynamo, které je stavé pro kola 28 palců.

                    0 0
            • Manzak  

              Proc se nedela to cos vymyslel? Protoze by to bylo tezkopadny a tezky jako krava, a nikdo by to stejne nevozil, nebot na vyuziti v kratkych sjezdech bys to musel tahnout jalove celou cestu. Nevidim v tom ani nutnost, nebot soucasne dynama stihaji dobijet mobily i s pustenou navigaci. A ani jsem si nevsiml, ze by me dynamo brzdilo vic nez normalni naboj.

              0 0
              • mvd  

                Proto by to lukas aka mitro musel postavit lehký a s nulovým odporem naprázdno, ne? :o)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Jako nemit co delat a mit doma vybanenou dilnu, mohl by to byt zajimavy projekt, ale nesplnuju ani jedno…

                  0 0
              • Jakobo  

                No zas takove sjezdy na Korzice, kdy jedes 6–8 km z kopce a mas co delat, abys mel jakous takous kontrolu nad rychlosti, tak tam bych videl celkem potencial. Se mi vybavuje nejake Ziccavu nebo Verzani, ale nejaky delsi sjezd byl kazdy den. Prepnout na max a byl by dobity accupack nez bys dojel pod kopec, to je fakt.

                0 0
                • kamaro  

                  No ony ty baterie taky pro nabíjení nesnesou takový proud, aby byly během 6–8km dlouhého sjezdu (řekněme cca 10minut) plně nabité. Takže představa, že nahoře zapnu nabíjení naplno a dole pod kopcem je nabito je špatná. Nábojové dynamo dává ty 3W při rychlosti kolem 20km/h, při nějakých ztrátách by to mělo při běžné jízdě po rovině dávat 5V/0,5A a dlouhodobě tak nabíjet baterii (když jede člověk na takovou expediční dovolenou tak na tom kole denně tak 6 hodin stráví). Tady jsou nějaká měření.

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Nekdo tady psal, ze ten akupack muze nabjet az 2 A. Pri nejakem 30 min sjezdu, to byl na Korzice nejdelsi souvisly sjezd, by pri 2 A zvysil nabiti o 700 mA, to uz je celkem slusne, ta energie jde jinak do haje. Do jake miry je vyhodnejsi solarni panel na nosici je taky otazka.

                    0 0
      • Manzak  

        K nepoznani, a to i pri zatizeni.

        0 0
    • xander  

      Mam dynamo shimano LX s CL uchycenim, k tomu jsem mel jakysi usmernovac od Nokia, ale to jsem pri jizde s plnou bagazi z Grossgloeckner hocha. strasse pri cca 65km/h odpalil… Na dalsi expedici jsem poridil vyrobek firmy KEMO (nemci) a to ma ochranu proti prepeti a nabijet zacina uz pri cca 14km/h. Ma to 2 vystupy a funguje to skvele – telefon se zapnutou navigaci (zaznam+mapa) to dokaze prubezne dobijet. Plny vykon je od cca 20km/h. A kdyz se slape, tak ten odpor neni skoro citit.. Bal jsem se toho, ale je to zanedbatelny…

      0 0
      • nitraq  

        Na takových řidítkách bych se docela bál sjíždět Grossgloeckner.

        0 0
    • jecnak  

      Nevide nekdo o dalsim vyrobci, ktery dela dynamo na 15mm pevnou osu a kotouc? Nasel jsem jen SON a Shutter Precision.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.